850
Cities in Motion 2
-
Szthomas #410 Létszi Bailey ne spammold tele a fórumot történelmi tényekkel és utalásokkal. Érdekes meg minden, de ennek nem ez a topik a helye. Most már tényleg kanyarodjunk vissza a CITIES IN MOTION 2-höz! Játékbeli problémák, ötletek, képek és lehetséges megoldások, csak erre van szükség itt... -
Austin Bailey #409 ronda -
Szthomas #408 Privátban, oké?. Ezt évekig tudnátok folytatni, én elhiszem. De ne itt. van valami jó ötleted? Vannak új képek valamilyen megoldásról? Jöhet. Duma a ki mit nem értről? Ne itt... -
Austin Bailey #407 hoppá, bocsi, a végét valamiért nem tagolta a szerkesztő -
Austin Bailey #406 A 20. században a metró azt jelentette, és a magyarok is ezt értik a szó alatt, hogy két végpont között alagútban közlekedő sűrű követésű vonat. Maga a metróhálózat pedig különböző mélységben lévő ilyen vonalat jelent, ahol az átszállás bonyolult föld alatti járatrendszeren történik. A 20. században ezt az egész szisztémát azért csinálták Európában mindenhol, hogy helyet csináljanak az autóknak. Ennek a következő következményei lettek
1, A metróhálózat kiépítése kapcsán a felszíni közlekedést általában felszámolták, sőt sok esetben ez volt a cél; az autókat ráeresztették az utakra, azok megfolytották a várost, elértéktelenedtek a főbb utak menti lakások, és tönkrement a kiskereskedelem, mivel számára az egyetlen reklámlehetőség a saját üzletének kirakata volt, de felszíni közlekedés híján nem volt közönség, aki ezt láthatná, valamit a lakosság pont a metró vonzáskörzetéből költözött ki.
2, a metróhálózat kiépítésével az átszállóhelyek folyamatosan bonyolódtak, illetve egyre több volt belőle (révén, hogy a kondepció nem szereti az elágazást vagy a fonodó szakaszt) így egyre több volt a rágyaloglás, ami fizikailag és idegileg is nagyon megterhelő tortúra, vagyis a közlekedés fokozatosan egyre lassabb lett 2 pont között, így egyre kevésbé használták.
3, a metróhálózatba beerőszakolt vasútól eltérő szabvány és az értelmetlen mindenáron föld alá dugás miatt (pl sugárutak alatt) a beruházási költség irdatlanul nagy lett, és gyakorlatilag nem tudott lépést tartani a települések növekedésével.
Az általad melített 3 város mellett a negyedik nagy metrós város Moszkva, vagyis egészítsük ki őket ezzel, és mondom sorban
1, London: Lentebb már kitértem rá. Londonban ugyan nagyrészt elválik egymástól a föld alatti és a föld feletti városi vasút, de folyamatosan együttműködnek, a Temzátől délre nem magyon van föld alatti vasút, vagyis tulajdonképpen csak együtt alkotnak rendszert. A londoni föld alatti vasút sűrűsége arra vezethető vissza, hogy London nagy központi területein komoly föld feletti tömegközlekedésre soha nem volt hely, és felszíni vasúttal sem volt behálózva
2, Párizs: Párizsban a mai fogalmainknak tökéletesen megfelelő metróhálózat van. Viszont Párizsban a tömegközlekedés borzalmas. Sok esetben A-ból B-be úgy tudsz eljutni, hogy 4 átszállás, és vonalanként 2-3 megálló megtéele szükséges. Ezenkívül fontos tudni, hogy amit ma Párizsnak neveznek, az valójában nem Párizs, hanem csak a belvárosa. Párizs határa, ha jól emlékszem 1814-ben változott utoljára, és ma azt nevezzük Párizsnak ami a Périphérique nevű körúton belül van, ami azonban nagyon nem fedi azt a területet, ami ténylegesen Párizs.
A képen látható zöld vonal Párizs határa, északra Párizs van, délre pedig egy Hauts-de-Seine nevű közigazgatási egység. Látható a képen, hogy egyáltalán semmilyen különbség nincs a 2 oldal között, ugyanolyan városias a beépítés (leszámítva a sportpályákat). Ennek ellenére a párizsi metróhálózat a Périphérique-en kívülre alig megy, vagyis a párizsi metró a város valódi területét egyáltalán nem szövi át, és nem is lenne lehetséges, mert ha a már kialakított megálóközökkel vezetnék tovább a vonalakat a város tényleges széléig(márpedig a beépítés sűrűsége ezt indokolná), akkor 3 óra lenne a vonal végéről bejutni a központba. Ráadásul, ha Párizs közigazgatási egység lenne, mint Párizs város tényleges mérete, akkor a mostani Párizsnál hirtelen 5-ször nagyobb tetületet kellene ugyanőgy behálózni, mint a belvárost, ami legalább 30 új vonalat jelentene a mostani 14 mellé. Így a város tényleges méretét szintén vasúttal próbálják átfogni, ami nagyrészt a oélyaudvarokba megy, ahol étszállhatsz a metróra, illetve speciális eset a RER, ami nem pélyaudvarokba megy, hanem a külső szakaszokon a meglévő vasutat használja a belső részeken meg alagútban vezetik, vagyis leginkább a berlini S-Bahn É-D-i vonalaira hasonlít. A RER-nek ritkább a megállókiosztása, mint a metrónak. A belső részek problémáin pedig új építésű villamosokkal próbálnak segíteni. Ennek ellenére Párizsban borzalmasan nagy dugók vannak.
3, New York: Mivel az USÁ-ban van , ezért nagyon nagy mértékben autós város, köszönhetően annak is, hogy az usában alig van vasút. A new yorki subway eredetileg elevated rail volt. Az usában már a '20-as években annyi autó volt a városokban mint ma, ezért a villamosokat először felrakták magaspályára aztán különböző okokból sok helyen ledugták a föld alá. A város alaprajza elég speciális, mivel a központ Manhattannek gyakorlatilag nincs szélessége (busszak átjárható), viszont irdatlan hsszú. A new yorki metróhálózat nem szolgálja ki az egész várost, hanem inkább csak tehermentesíti az utakat valamennyi autóforgalomtól. Ennek ellenére a következők elmonhatók róla: Nem igazán felel meg a klasszikus metrófogalomnak (szaknevén amúgy nehézmetró), mert vannak benne elágazások, nagyon hosszú közös szakaszok, és expresszmetrók, amik csak a nagyobb állomásokon állnak meg. Vagyis ez inkább már egy többszintű vasúti rendszer. Mellesleg ahol lehet, ott kapcsolódik a vasúthoz, még közös szakaszok is vannak, és a szétválasztás is inkább a különböző tulajdonosból és abból a műszaki probllmából fakad, hogy a vasút dízel, a metró meg alsó áramszedős, vagyis az egyik ne mehet be az alagútba, a másik meg vezetősín hiján nem tud továbbmenni egy ponton túl
Moszkva: A kommunisák kb az egész várost legyalulták a 20 század folyamán és átépítették azok szerint az elvek szerint, amiket a 20. században gondoltak a világról. Moszkvában nagy monofunkcionális zónák vannak, melyeket irdatlan méretű városi autópályák kötnek össze. Mivel a korábbi városi térszerkezet le lett radírozva, ezért semmiféle városi alközpont, csomópont vagy hasonló nincs, hanem a lakosság jelentős része a folyaamotsan a városon keresztbe-kasul hömpölyög. Mivel gyakorlatilag nincs természetes városszövet, ezért a metróhálózat sem tudott semmihez igazodni, hanem erőltetett geometriával van kialakítva. minden nagy sugárút alá oda van rakva egy böhöm metró lehetőleg több tíz méter mélyre, alternatíva nincs, így a világ legforgalmasabb metróhálózatával "büszkélkedhetnek". A metróhálózaton kívüli többi tömegközlekedési lehetőség eléggé el van sorvadva (roncs trolibuszokkal meg 6 km villamossal ökörködnek) és az egész városban ilyen viszonyok uralkodnak
Szerintem ez elég egyértelmű bukása a modellnek.
Budapest esetében érdemes még erről beszélni. Budapest alapvetően Berlinhez hasonlít, vagyis kis központi sűrű részhez nagy kertvárosi részek tartoznak. Budapest esetében a Londonhoz metró-vasút rendszernek azért nincs létjogosultsága, mert a pályaudvarok viszonylag közel vannak a központhoz, arra a kis távra átszállni (A Keletitől és a Nyugatitól is 3-3 megálló a központ), mert ezen a kis szakaszon óriási időbeszteség a vonattól elgyalogolni a metróig. A metróhálózat kiterjesztésének meg azért nincs éretelme, mert nem indokolt kis sűrűségű városrészekbe óriási költségen metrót vezetni a folyamatosan de nem nagy sűrűséggel beépített városrészek alatt. Ezzel szemben a vasút parlagon hever. Vagyis a jó megoldás, ha a vasutat visszük 3 megállóval beljebb a föld alatt. (praktikusan vasuti alagutakat építünk, a fejpályaudvarok között) -
Zero 7th #405 Közel egymillió pénzes beruházásnál hogy egyszer, kétszer, háromszor vagy hatszor 1200 pénz a depó, az pont mindegy. Tényleg az a bajod, nem látod a fától az erdőt. Ez körülbelül a legutolsó szempont.
-
precise #404 Igazából teljesen mindegy a mi szemszögükből nézve, hogy pontosan mit is jelent a Metro szó. A játékban a következők vannak: Busz, Troli, villamos,metro és hajó. Ezekből kell gazdálkodnunk és nem "a,b,c,h,d,x,z,y Bahn"-okból.
"A rendszer problémája pedig az, hogy a fejpályaudvaroknál két olyan rendszer köztött kell gyalogosan átszállni, amik amúgy minden paraméterük alapján összeköthetők lennének."
Ez inkább azért lehet így mert városon belül 3-5 percenként megy a vonat kívülre meg tök felesleges 3-5 percenként szaldó vonatokat vinni, hisz nincs rá igény üresen mennének, persze megoldható lenne hogy minden 5. megy messzebb, de még mindig ott van az a probléma, hogy a fizetést hogy oldják meg, nagyvárosoknak saját cégük van miközben városon kívül meg vagy a közl.társaásg szedi be vagy a "megye".
Az, hogy a képen látható vonat nincs kihasználva nem jelent semmit, London egyszerűen meghalna föld alatti metro nélkül, és tök mind1 hogy milyen a peron magasság meg ezek a f*szságok. Egyzserűen hülyeség ami írsz, lexikális tudásod megvan az látszik kb 10x nagyobb mint itt bárkinek, csak sajna a wikipedia nem mindig tükrözi a gyakorlatot. Pl van olyan, hogy egy-egy állomás között nem megy a metro műszaki hiba miatt, ha ez reggel csúcsidőben történik annyian állnak a buszmegállóban hogy nem férnek el és már az úton is állnak emberek pedig 8 percenként járunk 100 férőhelyes buszokkal, és kevés. Vagy bszuk tele az utat 2 percenként buszokkal mint néha CiM1-ben mert a metro hülyeség? :)
Mindez azért sem mérvadó a mi szemszögünkből mert ugye mi vársost szimulálunk nem egy országot ebben a játékban. -
Szthomas #403 Egyetértek. Metró nélkül elég nehéz lenne elképzelni egy komoly várost. Tehermentesíti a környező felszíni utakat, legalább is tömegközlekedési szempontból mindenféleképpen. Ez a szócsata Bailey és Zero között már kezd marhára unalmas lenni. Egyszer az egyik mond butaságot amit aztán a végletekig próbál védelmezni, aztán vice versa. Higgadjatok le egy kicsit, vagy ha nem megy, akkor létszi privátban acsarkodjatok tovább. Én személy szerint képekre, videókra és ötletekre vágyok, amikből mindannyian profitálhatunk így vagy úgy, ha már csak a látvány miatt is. Minden mást próbáljatok privátban lerendezni. Előre is köszi... -
precise #401 De hogy működne egy olyan város mint London, Párizs, New York metró nélkül? Nem értem ezt a bukott dolog teóriát. -
Austin Bailey #400 milyen vasútfika? Te nem bírod megérteni, hogy a metró mint a 20. század közlekedési eszköze egy bukott dolog, és ebből kifolyólag van az, hogy itt senkinek nem volt kedve metrót építeni, hanem helyette vilamost és trolibuszt építettünk. Amit te csinálsz, hogy alakzatokat rajzolsz metróból a városba az gáz. Emellett pedig semmit nem értek félre semmivel kapcsolatban, hanem egész egyszerűen neked ezekről a dolgokról, amiket mondok nincs ismereted, de a semmin állva mégis vitatkozni akarsz. -
Austin Bailey #399 Nem. A város központja ott van, ahol a magasházak állnak, és az nem itt van -
Austin Bailey #398 50 jármű is befér egy depóba, ha akarod mutatok képet. Mivel nem áll bent egéész nap az összes. Depónkánt maximum 3 tartalék járműre van szükség típusonként, és ennyi az a mennyiség, amennyi bent áll a depóban -
Zero 7th #397 Egyébként meg az is hülyeség, hogy nyolc vonalnak elég egy depó. Egy gyors vonalra kétóránkénti indulással négy szerelvény kell, egy lassúra hat. Plusz kettő mindenhová tartaléknak, és ennyi, nem fér több egy depóba. -
Zero 7th #396 Egyébként amit úgy szívből gyűlölök a játékban, az a világ gazdasága. Peccs nélkül is retardált volt, peccsel még inkább az. Egy kibaszott szopatás az egész. Hullámzik a gazdaság össze-vissza, és a jegyárak megítélése attól függ, hol jár épp. Tehát az lengedezik össze-vissza, tőlem teljesen függetlenül, és rákényszerít, hogy kb hetente azt a milliónyi KÜLÖN ÁLLÍTANDÓ jegyárat egyesével átállítgassam.
Szarjon sünt aki ezt kitalálta. -
Zero 7th #395 Egyáltalán nem túlépített, majd ha eljutsz egy ekkora hálózatig, rájössz. -
Zero 7th #394 Lol, a város központja ott lesz, ahová építed.
A vasútfikád meg röhejes, a példáid nagy része súlyos félreértelmezés, vagy szimplán nem igaz. A vasút mindenhol fontos és kihasznált, már ahol van. A kötött pálya az egyik leghatékonyabb dolog, akkor is, ha te ettől a ténytől kiütést kapsz. -
precise #393 Nem teljesen tudok egyetérteni. Ahol már van egy kiépített Metro hálózat oda felesleges még építeni, London belvárosában már minden 3. sarkon van egy Metro állomás így felesleges még több, de még a város legszélén is 15-20 perc busszal két különböző vonal végállomása. Egy ilyen városban már tényleg drága és felesleges további Metro építés, más kérdés, hogy mégis építenek Battersea-be egy szárnyvonalat a Northen Line-nak.
Szóval a lényeg, ha nem volna Londonban ilyen Metro hálózat akkor 2-3 szoros utazási idővel kéne számolnia az utazó közönségnek, nem beszélve a tömött buszokról amik sokszor az amúgy is lassú menetidőhöz képest fél órákat késnek a dugó miatt, Buszvezető vagyok Londonban, szóval tapasztalom. Ha minden Metro-t ráakarnának vezetni a vasút hálozatra azt a Londoni egyértelműen nem bírná el, már így is pár percenként suhan el egy vonat egy-egy vonalon, ráaádsul már most is használják mintha metro lenne, ezekkel együtt csúcsidőben most is annyira tömöttek a metrok, hogy felférni alig lehet rájuk. -
Austin Bailey #392 abszolút túlépítet az egész. 8 vonalnak összesen elég lenne 1 depó, max ha foldrajzilag távol vannak, akkor annyi ahány helyen vannak -
Austin Bailey #391 Nekem ez totálisan értelmetlen. Ennek a városnak nem is van a központja, hanem a másik sziget végében. Továbbá értelmetlen geometrikus szemlélet. Például a körmetró egyik megállója olyan helyen van, hogy 3 oldalról víz veszi körül és egy megállóra van a stadiontól. Vagyis csak azért hogy kör legyen feláldozod a forgalmas helyeket. Egyébként meg annyi hülyeséget hordasz össze a tömegközlekedésről, hogy hihetetlen. "Szárnyvonal"-ról egész európában összesen két országban beszélhetünk, Magyarországon és Franciaországban, és mind a kettőnek az a közös jellemzője, hogy borzalmasan szenvednek vele. Továbbá Európában az elmúlt 20 évben összesen 2 vagy 3 metróhosszabítás készült, pl a berlini U55 (3 megálló 1 szerelvény) Londonban egy felszíni szakasz a vasútra vezetve, meg talán Párizsban hosszabbítottak egy vonalat délre a városhatáron kívülre. (az athéni olimpiai metró nem számít, mert az nem metró, hanem annak nevezik de dízel Desirók járnak rajta) Seholsem építenek metrót, mivel a metró egy szar. Mindenhol vasutat és villamost építenek, többek között Londonban és Párizsban is, ahol pedig eddig csak fölalatti és busz létezett. (Overground. RER-E) Moszkvában még ugyan hosszabítgatják a nyomorék metrókat, de az csak félreértelmezett presztízs, különbenis nemrég készült el egy villamoshálózati tervük, és amúgy meg Moszkva mindenféle tömeközlekedési paraméterben sereghajtó. A valóságban a metró önmagában okozza a tömegközlekedés visszafejlődését, mivel vértelenül rugalmatlan, és borzalmasan hosszú a rágyaloglás, a beruházási költésge óriási, és nincs kapcsolata a tömegközlekedési hálózattal. -
precise #390 Lentebb írtam egy pálya nevet, abban kb 8 külön város van köztük ilyen HÉV féleség ami persze metro a föld felett. -
Szthomas #389 Nagyon kíváncsi vagyok a videóra. Amint összejön a pénz én is beszerzem a játékot, de szerintem én csak a villamosokat és a trolit fogom megvenni pluszba. -
Szthomas #388 A megállók elhelyezésével lehet játszani. Amúgy a parkolósávos troli kiállás nagyon állat. Nekem nagy kedvencem az a játékbeli megoldás. Van úgy, hogy ha jó helyen van a megálló úgy kanyarodik vissza hogy rögtön a kanyar ívébe áll. Persze ez most olyan megállóra vonatkozik, ami után kanyarodik a vonal. -
#387 Ez rendben van tisztaban vagyok vele mivel egyszer nem vettem eszre hogy balra vittem a felsovezeteket, de a kulso savbol hat aztab rajottam hogy savvaltassal kell.
De pl azt nem lehet hogy ugyanazon az utszakaszon a szelen van megallo majd szinten ugyanott savot is kene valtni na ez az amit nem lehet mgvalositani.
Az egyik helyen igy kellett volna megcsinalni de nem lehet igy mas iranyba kellett vinnem a trolit.
Termeszetesen a videoban benne lesz nagyon jol nez ki tiszta Solaris copy 24 ulohelyes. Azt tervezem hogy a vidiben benne lesz a nagyobb csomopontok megmutatasa illetve a vonalak bemutatasa. -
Szthomas #386 Remélem az új troliról is lesz valami a videóban, vagy esetleg plusz képeken :D -
Szthomas #385 Trolihoz már rengeteg megoldásom van, szóval ha kell majd hozok képeket is. És nem mind elrugaszkodott, Zero :D -
Szthomas #384 A felsővezeték elég jól vezethető. Amit mondasz amúgy teljesen igaz. Csak teljes útszakaszokra lehet rakni, rövidebb szakasszal nem lehet játszani. A szakasz megtörhető ha muszáj, ott pedig sávváltás is lehetővé válik. Én sávváltást mindig kereszteződékhez időzítek.
Egy példa:
realisztikusan azt akarom, hogy bal kanyarnál a belső (illetve a megfelelő) sávból kanyarodjon. Megoldás egyszerű. A kérdéses kereszteződés előtti csomópontig külső sávon megy a megállók miatt, majd a kereszteződésnél besorol a megfelelő kanyarodó sávba. Ez nem túl hosszú útszakaszoknál tökéletesen működik. -
#383 Amugy Ti megszoktatok szamozni a vonalakat. En mindenhova sajat vonalszamot irok be es azt hogy hol kozlekedik. Igy szamomra sokkal konnyebb megjegyezni hogy mi hol jar, hiszen a szamozast en adtam tehat tudom mely vonalakrol van szo, nem jo amikor a gep generalja a vonalszamokat, Bus Line 1-2-3 stb.
Es a trolikrol kerdeznek a felsovezeteket eleg korlatozottan lehet letenni csak ez zavar, vagy csak en nem jottem ra hogy kell. Gondolok itt arra hogy nem pl meterenkent lehet tenni oket hanem mindig csak a keresztezodes kozott levo teljes utszakaszra teszi fugg attol hogy a keresztezodesek eppen mekkore utat fog kozre. Remelem.ertheto :-) -
Zero 7th #382 Igen, ha lenne szomszéd város, én is oda vinném a vasutat... :P -
Szthomas #381 Zero 7th: nem rosszak a képek, de azért be kell ismerned hogy a te rendszered sem az über realitások talaján mozog. Amivel szerintem semmi gond sincs, épp ezért jó egy játék mert nem kell a dogmatikus megoldásokat alkalmazni. Szabadjára lehet engedni a képzeletet, sőt olyat is építeni, ami jobban is működhetne mint a valóság, csak a valóságban túl drága lenne kivitelezni. Arra akartam ezzel kilyukadni, hogy nagyon szívesen látok tőled képeket a későbbiekben, kíváncsian várom a közlekedési rendszered fejlődését, de legyél kicsit nyitottabb mások elképzelésire is. Nálad rengeteg olyan megoldás van, amit a valóságban sosem fogsz látni, nálunk szintúgy. Hallgassuk meg egymást, merítsünk ötleteket egymástól. Ennyi, amit kérek... -
Zero 7th #380 Nem feltétlen. A valóságban is meghatározó a vasút. Ti olyan távolságokat toltok trolival meg busszal, ami a játék szerint már vonatozós táv. Kb mintha építenél egy Budapest-Tatabánya trolit. Meg azokra az emelt szintű izékre nincs szó. -
Szthomas #379 Két megoldás a hidas problémára:
1. Vezesd át más, közeli, kisebb forgalmú hídon a járatot. Általában mindig csak pár híd áll be, azokat ha kiismered könnyedén el is tudod kerülni.
2. Amennyiben az első nem megoldható, építs egy két sávos hidat, de csak buszsávokkal. Ez drágább megoldás, de pozitív hatása örökké megmarad. -
Szthomas #378 A hév és vonat sem megy körbe-körbe a város körül. Vannak csatlakozások metrókhoz, villamosokhoz, buszokhoz, onnan pedig sugár irányban távoznak a városból. -
#377 Nalam is igy nez ki. Kijon, megy egy kort csomopontnal palyazdvarnal vissza fordul, vissza a depo fele amikor az utolso megallohoz er bemegy a garazsba, s addig szervizelik is. Majd ha ido van indul a kovetkezo jarat.
Egyebkent nalam az egyik hidon iszonyat forgalom van autokbol keso delutan es este nem tudtak haladni a buszok, ott vesztegeltek a dugoban kozben mez az utasok a megalloban elegedetlenkedtek. Ugy hogy lebombaztam a hidat es felhuztam egy olyan utat helyere amin van buszsav is igy mar teljesen hiaba van dugoba kulso,kozepso es belso savban a buszsav ures, mehetnek a buszok.
Es valakinek robbant mar le jarmuve ? Szerintem nem lehet ennyire leterhelni oket. Van 2 vonalam ami delutan es este folyamatosan tulterhelve mennek, allandoan ezt latom, Vehicle is overcrowded vagy valami ilyesmi. El megy a megallobol a 9-es buszom majd jon utana egy villamos szinten tele kb. 40 ember ebbol 35 a 9-es busz megalloja fele veszi az iranyt. Es mikor jon a kovetkezo 9-es mar kb. 45 allnak, persze mar oda sem uresen jon, ezert jo paran ott maradnak ok varnak a kovetkezore. Es ez megy folyamatosan delutan de foleg este. Ebben az idoszakban mar surubben nem tudom jaratni oket ott mert a depo nincs eleg jarmu mert nem fer ugye be akarmennyi. Vegul is hatareset a dolog allandoan tele mennek de az utasok nem nagyon panaszkodnak surun jar a busz csak allandoan tele. Visszaterve a lerobbanasra igy sem romlott el meg egy jarmu sem, vagy lett volna muszaki hiba.
Amugy amit Zero kollega felmutatott szerintem elegge alaposan meg lett tervezve, en sajnos nem nagyon figyeltem erre mindig csak toldoztam, foltozgattam, nem terveztem hogy ebbe a vegallomasba csomopontba ennyi busz lesz becsatlakoztatva, ide egy vonal oda egy vonal, bar eddig egesz jol mukodik mostanaban kezd zavarni a nagy varosi autos forgalom. -
Szthomas #376 "Egyébként meg az, hogy nem látsz ilyen metró dominanciát, az azért van, mert szar a játék modellje. Sokkal olcsóbb és jobb a játékban a metró, mint a valóságban. Egyszerűen mindent überel"
Ez megint rendben van, de a realitást ezzel sutba dobod. Ezzel csak az a baj, hogy minket is ezzel vádoltál a kusza rendszereinkkel. Ezzel kvázi azt mondod, hogy a mi megoldásaink nem jók mert nem használjuk ki a játék által túlságosan is kedvezményezett metró szerepét. Ha belegondolsz akkor nem is annyira nevetségesek a próbálkozásaink, egyszerűen csak próbálunk a valóságban nagy mennyiségeben és sokrétűen használt járművekből kihozni valamit, még ha a játék nem is preferálja. -
Szthomas #375 Na újra itt. Mindjárt kommentelek párat. -
Zero 7th #374 Egyébként nálam így néz ki egy tipikus buszvégállomás:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Nem cifrázom, egy megálló kifelé, egy befelé, azt' jóestét. Járnak óránként, alatta a metró, használják egészséggel. Felesleges túlbonyolítani. Nem jó a körjárat, teljesen tönkrevágja a menetrendet. -
Zero 7th #373 Most már azon kezdek gondolkozni, hogy ezt akkkkkkkkkora szopás átépíteni, hogy kezdek egy újat, jól. -
Zero 7th #372 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Most már nem így csinálnám. Eleve baj volt, hogy minden túl nagy helyet foglalt, alapvetően gyalogos átszállást akartam a metrók közt, csak túl nagy lett a távolság. A busz egy ilyen idétlen áthidaló megoldás, hogy összekösse a metrókat. Majd lesz vele valami. -
Zero 7th #371 Az így utólag egy kurvanagy faszság, beismerem. De tényleg nem tudtam sehogy rácsatlakozni a depóval a föld alatti alagútra. Azóta valahogy sikerült, át akarom alakítani majd, de nem prioritás.
Csinálok képeket... -
Zero 7th #370 Ez így nem igaz. Ez műszakilag ha nem is optimális, de jó megoldás. Egyrészt minden járművet arra használok, amire való: a leghosszabb útvonala a legnagyobb kapacitású, leggyorsabb járműnek van, tehát a metrónak. A kisebb viszonylatok, tehát a külvárosok rákötése a metróhálózatra viszonylat hosszától függően busz vagy troli.
A hálózat körülbelül optimális felosztású, átlóban keresztülutazni a városon kicsit rövidebb, mint körbemenni. A belső kisebb körmetró hihetetlen módon tehermentesítette a középső csomópontot.
Annyiból lehetne igazad, hogy a külső metrómat a valóságban általában vasútként a felszínen szokták vezetni. De én nem akartam elvenni a helyet a várostól.
Egyébként meg a még a metródominanciára visszatérve... Ha a metróhoz hozzáveszed az összes HÉV-et és vasutat, akkor hová jutsz? Csak mert a játékban az is "metró", és hát ugye a valóságban a vasúttal kezdődött a tömegközlekedés...