850
Cities in Motion 2
  • Szthomas
    Szóval ha beszerválnám, nagy valószínűséggel találnák valakit aki hajlandó játszani?
  • Austin Bailey
    én villamost és buszt használok, mivel a játékban túl élesek az árnyékok, és a trolivezeték átláthatatlan. Meg az is zavar benne, hogy az alagút szájánál a betonba vezet. Amúgy nekem is bejönne a troli.
  • halaszfi
    Semmi extra. Ugyan az, mint a single, csak van chat, és nem vagy egyedül.
  • Szthomas
    Nem tudom miért, de én a trolit és a villamost preferálom a metróval szemben, mellesleg metrót kivezetni külső városrészekbe teljesen felesleges. Ha sikerül jól kialakítani 3-4-5 komolyabb végállomást, ahol a vonalak találkozhatnak elég jól működhet a dolog metró nélkül is. Mellesleg az utcákat kihasználva tervezni az útvonalakat sokkal izgalmasabb. Én nekem amúgy lenne pár kérdésem azok felé akiknek eredetiben megvan a játék. Én a kevés jármű és a problémák miatt kicsit még várok a vétellel. Az 1.2.1-es javítással kapcsoltadban azt írták, hogy megszüntették a város degradációját amikor buszt és trolit használsz. Én meg is döbbentem, mert ha egy új városrészt csinálsz, ahol busz vagy troli közlekedik akkor ott kertes ház szintű épületek lesznek és azok elkezdik kiszorítani a város belseje felé lévő nagyobb épületeket is. Ez akkor most már a múlté? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy hogyan működik a multiplayer része a játéknak? Olyat is hallottam, hogy nem is igazán üzemképes a dolog. Kíváncsian várom az észrevételeiteket.
  • Austin Bailey
    te a valóságban is így csinálnád. Szerintem is rendszerben kell gondolkozni, és te pontosan nem ezt csinálod. Te geometriában és hierarchiában gondolkozol.
  • Zero 7th
    A játék nagyon nem a valóság. A valóságban eleve képtelenség lenne személyszállítást nyereségesen üzemeltetni.

Az kb a legutolsó szempont, hogy hány átszállással lehet keresztülutazni a várost, de nálam kb három vagy négy átszállással bárhonnan bárhová eljutsz. Rendszerben kell gondolkozni, hosszú gyors vonalakkal kötni össze messzi városrészeket, és ráhordani az embereket, hogy használják.
    Ja, és amúgy is a metró állomásai fedik le a legnagyobb területet, az sem elhanyagolható szempont.

Van jelenleg öt sugárirányú metróm középen busszal összekötve, meg egy körmetró, ami a harmadik megálló magasságában köti össze a sugárirányú vonalakat. A sugárirányú vonalak végén meg buszos, villamosos vagy trolis szárnyvonalak hordják rá az utasokat a metróra.

A megbecsültségem 80% körüli, időgyorsításon annyi pénz jön, amit már nem bírok elkölteni, valami hétszázezer hetente. Gondolom ha szarul csinálnám nem lenne ennyi... Mennyinek is kéne lenni ezeknek szerinted?
    Ja, és nem vagyok kész, de még 3-4 metró plusz a kiszolgáló vonalai, és lefedtem a várost. Már csak le kell klikkelni, mert a pénz már nem tétel (nem végtelen pénzzel kezdtem sandbox Central Cityt).
  • Zero 7th
    Kipróbáltam, aztán idővel megszüntettem az összes ilyen megoldást. Nekem nem akart normálisan működni. Beállt a jármű az utolsó megállóba, és addig állt ott, amíg a következő jármű ki nem tolta onnan. Felrúgta az egész menetrendet, és akadályozta a forgalmat.
  • Austin Bailey
    ezt a felhajót-lehajtó dolgot amúgy ott baszták el, hogy keresztezőséként fogja fel a játék, vagyis az autók fogják magukat és megállnak a felhajtó torkolatában. Nem értem miért nem lehet olyan játékot csinálni egyszer, ahol szétváló sávok is vannak (a CXL is itt volt elkúrva)
  • Austin Bailey
    ekkora hülyeséget. Nekem egyáltalán nincs is még metróm. Mellesleg nem magyar közlekedésből kell kiindulni. "ráhordó vonal" meg "szárnyvonal". Mivel a rendes tömegközlekedésnél az a cél, hogy ne legyenen sok átszállás, ezért a metró meg a Magyarországon kitalált rendszer a legnagyobb baromság. (Berlinben pl szüntetik meg a metrókat)Mellesleg a játék meg is hálálja, ha kevés átszállással lehet beutazni a várost, mert magasabb lesz a respekted, és többen utaznak.
  • Austin Bailey
    Biztos. illetve azért jó, mert egy végállomásba be tudsz vinni több irányból érkező vonalakat úgy, hogy csak 1 depót használ, így összességében kevesebb tartalék járműre van szükség.
  • Mighty
    Rövid járatokon érdemes ezt kihasználni. Hosszabbnál már előfordul, hogy 30%-osan nem megy be a depóba a jármű, hanem új kört kezd és a felénél lerobbanhat (ahogy Bailey már leírta egyszer).
  • Marki
    Annyira azért nem vészes. Általában olyan helyeken használom ezt, ahol van a környéken tömegközlekedés, és a fel-lehajtók miatt sokat áll a forgalom.
  • Zero 7th
    Értem, köszönöm. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy hasznos is, de az már részletkérdés.
  • Mighty
    Biztos :)
  • Zero 7th
    "Ez a rendszer azért jó, mert így az első és az utolsó megállója ugyanaz a vonalnak, így bár a vonal szerint a villamos be kellene, hogy forduljon a depóba, de ha nincs nagyon lerobbanva, vagy ha a depóban nincs elég villamos, akkor egyszerűen kihagyja a depót és rögtön elmegy a következő körre."

Én ilyet még sosem láttam, biztos ez? Én eddig még csak és szigorúan a menetrend szerint közlekedő járművekkel találkoztam, ha depó a következő waypoint, akkor odamegy, akár kell, akár nem...
  • Zero 7th
    Mármint úgy érted, hogy egyetlen gigantikus dugó lesz forgalom HELYETT. Azért nincs a környező utcákon forgalom, mert nem jutnak el odáig, mind az autópályás dugóban áll.
    És ha eddig lehetett valahová menni az autópályán, akkor az mostantól nem elérhető autóval.
  • Marki
    Nekem jó megoldás, mert nem terheli szanaszét a környező utcákat, és egy útra frekventálódik a forgalom.
  • Zero 7th
    Az egyébként megvan, hogy ez a létező legrosszabb dolog, amit egy autópályával művelhetsz?
  • Zero 7th
    Meg minek építgettek egyáltalán utat meg autópályát? Az egyetlen igazán hasznos eszköz a metró, minden más csak ideiglenesen vagy szárnyvonalként praktikus...
  • Zero 7th
    Jééézus, mi ez, és mire jó? :P
  • Marki
    Az autópálya-felhajtókkal nekem is meggyűlt a bajom, de az egyik ponton sikerült ezt megvalósítani:

Sajnos nem mindenhol engedi.
  • Szthomas
    Troli vonalat akartam átvezetni a város egyik részéből a másikba, de azzal kellett szembesülnöm, hogy minden autópálya fel és lehajtó piszkosul messze van, valamint jelentős részek maradnának megállók nélkül. Így hát jött a Bailey féle megoldás koppintása, azaz a lehető legkevesebb időt eltölteni a hídon szindróma. Ja és a végére egy kép a már éledező végállomásomról.

Amennyiben unjátok a képeket szóljatok, azért nem akarom teljesen elárasztani a fórumot velük...
  • Austin Bailey
    lol, olyan mint egy autópálya csomópont
  • Szthomas
    Sziasztok. Új városba kezdtem. Akartam csinálni egy közös végállomást, amelyből minden irányba logikusan ki lehet majd alakítani vonalakat. Egyelőre csak egy villamos vonal kapcsolódik hozzá, de terveim szerint ez lesz a város egyik legnagyobb csomópontja.
  • Szthomas
    Király képek! Ötlet forrásnak sem utolsó...
  • Austin Bailey
    Amúgy a városban, amivel játszom ilyen dugókra kell fekészülni

• Austin Bailey
    Teszek én is 1-2 képet, bár nekem leginkább forgalomszervezési beavatokzásaim vannak
    villamosalagút
    villamoslehajtó
    Itt az volt a konstrukció lényege, hogy adott egy hosszú híd 2x2 sávos úttal, amin nem volt külön tömegközlekedési sáv, ez a híd köti össze a két partot, viszont az egyik oldalon a lakóterület jelentős része fölött elmegy, és csak később van a lehajtó, de az is nagyon hülyén. A híd másik végében meg volt 2 villamosmegálló, ami miatt az egész híd beállt kocsikkal és villamosokkal vegyesen. Ezzel a villamoslehajtóval azt értem el, hogy a hídon menő villamos egyrészt le lett vezetve azokra a részekre is, amiknek nem volt közlekedsük, ráadásul a híd alá lett bevezetve, így nem kellett romobolni, továbbá keletkezett a híd közepén egy úttalálkozás, így már nem kellett az egész hidat lebontani, hogy átépíthessem zárt pályássá, hanem csak egy kisebb szakaszt (24000 helyett 8000-be került). A híd mások oldalán lévő megállók pedig bekerültek a zárt pálya mellé, így megszűnt a torlódás. Ráaádsul új házak nőttek a sétálóutca mentén.
    hagyományos végállomás
    Itt nem lehetett megcsinálni a hurokot, viszont a depó tök jól belesmíul a városba
    buszvégállomás
    Itt délről, és északról jönnek a buszok, északról hagyományos, délről meg hurkos rendszer, amiért jó, hogy kis helyet foglal, gyakorlatilag egy tömb felét és egy keresztutcát használtam fel, és a tömbben is csak a dekoráció kémményeket bontottam ki.
    sétálóutca kezdete
    sétálóutca
    sétálóutca vége, felhajtás a hídra
    Ennél a helynél az volt a probléma, hogy a z út közepén egyszercsak végetért az osztottpálya, és átment 2*2 sávpsba, ráadásul itt mozog atalaj, vagyis amint megozdítottam az utat azonnal lebontott 3 háztömböt. Ezért az egyik háztömb helyén átvezettem a villamost a szomszédos kis utcába, amit végig sétálóutcásítottam (legalább 4 megálló hosszú) illetve ahol lehetett ott a keresztutcákat is. Aztán a végén a meglévő rámparendszer felhasználásával visszavezettem a régi nyomvonalra, a hídra. Ez a város leggyorsabb villamosos szakasza.
    Ez volt az első csomópontom
    Itt 4 villamos és 2 busz végállomásozik, és azért dugul be ennyire, mert nagyon rövid szakaszon belül két lámpás kereszteződés is van benne. Szóval átépítésre érett. Egyébként olyan városrészek között van, amiknek nem volt egymással útkapcsolatuk.
    tervezett városrész Kísérletképpen csináltam, hogy mennyire kezelhető az úthálózat
  • Austin Bailey
    én ennél sokkal unalmasabb olgokat csinálok
  • Austin Bailey
    a fórum lényege, hogy az elhangzó kérdéseket bárki megválaszolhatja Amúgy szerintem nincs megoldás a két depós rendszerre. Egyelőre. A két depó összesen a helytakarékos megfordulásra jó. (metrón kívül szerintem nem érdemes)Lehet hogy később javítják.
  • Szthomas
    Tudom hogy nem nekem szól, de jó kérdés. Én vonalanként mindig egy depóval ügyködöm. Az én hitvallásom a több, de rövidebb vonal, akár 3-4 vonalas végállomásokkal. Amúgy kíváncsi vagyok milyen megoldások vannak a több depós vonalakra.
  • Szthomas
    Örülök hogy tetszik. Elég sokat szöszöltem ezzel a résszel mire ilyen lett. Eredetileg csak egy 2 sávos út volt itt, szóval minden útnak ki kellett találnom valami nyomvonalat. Aztán szembesültem azzal, hogy piszkosul hepe-hupás a talaj, szóval jöhettek a hegyi sétálóutak. Gazdaságosság szempontjából mondjuk nem az igazi ez az üdülő rész. Busz vonalnál izmosabbat nem érdemes oda tennem, mert elég gyér a forgalom, bár lehet később majd még lesznek nagyobb házak is.
  • Marki
    Nem semmi! :D

Egyébként az miért van, hogy hiába van két depós viszonylatom, csak a fő depóban hajlandóak megjavítani a járművet? Baromi idegesítő tud lenni. Még azzal is próbálkoztam, hogy teszek tartalék járműveket a második depóba, de semmi...
  • Austin Bailey
    kb ugyanazt csináljuk, csak te először kerülteted meg a hurokot, aztán utána van a megálló, nálam meg előbb van a megálló, és utána a hurok.
  • Austin Bailey
    Ezt neveznék úgy az építészek, hogy izgalmas téri helyzet. Tök jók ezek az aluljárók meg felüljárók. Meg ahogy be van vágva az út a dombok közé
  • Szthomas
    Hoztam pár képet arról is hogy milyen pofás városrészeket lehet létrehozni szimplán sétálóutcák használatával.
    új városrész 1
    új városrész 2
    új városrész 3
    Arról mondjuk gondoskodni kell, hogy elérhető közelségben legyen rendes autóút, ha lehet olyan ahol le is tudnak parkolni. Én még annyival toldottam meg a dolgot, hogy bizonyos helyeken átkötéseket csináltam az utakhoz. Ezeknek a találkozásához raktam buszmegállókat is.
  • Szthomas
    Valami gikszer van velük. Adom a linkeket a képekhez, úgy tutira láttok is valamit belőlük.
    hurok 1
    hurok 2
    Az első hurok három troli vonalnak ad végállomást.
    A második hurok 3 troli és 1 villamos vonal végállomása egyben.
  • Szthomas
    Sziasztok. Hoztam két képet, mind a kettő ugyanazt hivatott bemutatni, vagyis a hurkos rendszerű vonalat.

• Austin Bailey
    nekünk sem engedi, hanem a következő szisztémában csináljuk:

Első lépésben a villamos kijön a depóból és beáll a megállóba. Majd a hurokban továbhaladva elmegy az útjára. Amikor visszafelé jön, akkor nem a depóba fordul be, hanem beáll ugyanabba a megállóba, ahonnan elindult. Majd megint végigmegy a hurkon, ahol a vonal vége befordul a depóba. A hurkon tehát kétszer megy végig egy menet alatt, az elején és a végén. Ez a rendszer azért jó, mert így az első és az utolsó megállója ugyanaz a vonalnak, így bár a vonal szerint a villamos be kellene, hogy forduljon a depóba, de ha nincs nagyon lerobbanva, vagy ha a depóban nincs elég villamos, akkor egyszerűen kihagyja a depót és rögtön elmegy a következő körre. Amúgy eléggé kétélű fegyver ez a megoldás, mert hosszú vonalak esetében, hajlamos nem elmenni a depóba javításra, aztán félúton lerobban és 5-tel vánszorog végig, hacsak le nem vszed a vonalról. (erre a célra érdemes tartani egy tartalék depót, ami nincs vonalhoz csatlakoztatva
  • Austin Bailey
    totálisa ugyanezt csinálom. Hozzál képet, és hozok én is, aztán összevetjük.
  • Marki
    Nekem valahogy nem engedi, hogy az első megálló ne egy depó legyen...

Viszont a sok dugó miatt azt találtam ki, hogy az utakkal párhuzamos, emelt szintű sétálóutcákat építek. Totál bevált. :)
    Persze kell pár átjáró, mert maguktól nem jutnak fel a gyalogosok. De így semmi dugó, elakadás, és ritkábban is romlanak el.