850
Cities in Motion 2
  • Zero 7th
    Egyébként meg az, hogy nem látsz ilyen metró dominanciát, az azért van, mert szar a játék modellje. Sokkal olcsóbb és jobb a játékban a metró, mint a valóságban. Egyszerűen mindent überel.

Az egyik oka a dolognak az, hogy az épületeknek nincs alapozása a játékban, a felszínnel vége az épületnek. A nagyobb toronyházaknak lehet akár 20+ méteres cölöpalapja, amit a valóságban kerülgetni kell.
    A másik a teljesen irreális bevétel és árak. A játéknak játszhatónak KELL lennie, ezért meg kell tudnod élni a jegybevételből. A valóságban ilyen nincs, a személyszállítás veszteséges, nem véletlenül állami feladat vagy legalábbis erősen támogatott mindenhol.
    Mindenesetre ahol megtehetik, ott metrót építenek a valóságban is. Csak általában kurva drága.

Tehát abban igaza van a játéknak, hogy a metró a legjobb, csak azért ez tényleg kicsit túlzás. Négyszer akkora és sokkal gyorsabb, mint bármi más, plusz nem érdekli a felszíni forgalom. Nem viccelek, amikor azt mondom, hogy azt érdemes használni.
  • Szthomas
    Később jövök, addig még hozhatnál pár képet a belső csomópontról.
  • Szthomas
    van rá mód, de nem mindig működik. Ha nem az első vagy utolsó állomásról van szó, akkor általában csak simán rákattintasz a kivánt megállóra és értelmezi a játék, beteszi a két szomszédos állomás közé. Nekem az esetek többségénél simán megy a dolog...
  • Szthomas
    Engem ezekkel a képekkel még nem győztél meg.
    "Az egyik oka, hogy nem jövök fel a városrészek közt az, hogy így is a legdrágább, négyvágányos alagutat húztam, és már nem számított a pénz"
    Ez oké, de akkor hol a realitás, amit úgy hiányolsz a mi képeinkből? A te rendszered sem realisztikusabb, csak arra hivatkozol, hogy a pénz nem számít elven mindent a lehető legdrágábban oldottál meg. Ez nem túl szép tőled, hogy ennek ellenére a mi megoldásainkat földbe tiprod...
  • Zero 7th
    Tudod mennyien használják azt a körgyűrűt? Simán mennek rajta fullos szerelvények.

Ja, és az előbb nem írtam, a gyors járat olyan, hogy csak a metrókeresztezésekben áll meg, és a négy vágányból mindig a középsőn megy, a lassú járat meg mindenhol megáll, és mindig a külső vágányokon megy. A metrók keresztezésénél csak két vágány van, mert csak a belsőre lehet állomást rakni, itt elvileg akadályozhatnák egymást a metrók, de nincs gond. Inkább úgy működik, ahogy tervezve volt, hogy a négyvágányos szakaszokon a gyors előz. Összességében jól működik, csak rohadt macera módosítani.

Tényleg, van mód arra, hogy BESZÚRJAK egy megállót egy meglévő menetrendbe? Vagy csak a visszatörlöm-újraleklikkelem?
  • Zero 7th
    A másik fő városrész nincs még kész. Egyelőre két metró és a külső nagy körmetró megy át, de ott még van munka bőven.

A vizeket jellemzően hídon keresztezem, egyrészt mert menő az alagútból híd szerkezet (szubjektíve), másrészt mert olcsóbb. Akkor még számított...

Az egyik oka, hogy nem jövök fel a városrészek közt az, hogy így is a legdrágább, négyvágányos alagutat húztam, és már nem számított a pénz.
    Másik oka az, hogy így is rohadtul macera lerakni, mert spline, és izeg-mozog az egész ahogy cibálod a végét, és a vizek keresztezésénél be tud bugolni. Francnak hiányozna felhozni feleslegesen.
    Harmadik, és fő ok az, hogy mint az első és második képet összehasonlítva láthatod, hogy a bal alsó sarokban kinőtt egy új városrész a földből, toronyházakkal meg minden.
    Tehát ha behálózol úttal egy metróval már bekötött szakaszt, kb két nap alatt belakják tele.

A külső városrész forgalma az egész város behálózottságától függ. Azért húztam bele a metróépítésbe a kezdő városrész szárnyvonalazása után(az a pénz miatt kellett, bevételmaximalizálás volt adott lehetőségekhez mérten).
    Tehát az a helyzet, hogy mindenhonnan mindenhová akarnak menni az emberek. Minél több helyre biztosítasz nekik tömegközlekedést, annál kevesebb helyre akarnak autóval menni. Tehát amikor a kezdetekben kiépített busz szárnyvonalaimra csatlakozó metró gerinc másik végén kiépült egy átmenő metró a másik nagy szigetre, akkor a szárnyvonalak elkezdték mint atom ráhordani az embereket a metróra. Azok, akik eddig autóval jártak a másik szigetre, felszálltak a buszra, elmentek a metróig, bementek a központba, egy busszal átszálltak a másik metróra, és azzal mentek a céljukhoz.

Erről beszéltem, hogy rendszerben kell gondolkozni.

Most még egy pár metróm hiányzik, és egy rakás busz és troli, hogy a metrók közti szakaszt is bekössem csomópontokba. Csak az a probléma, hogy a külső körmetró NYOLC vonalból áll, mindkét irányban egy lassú és egy gyors, két átellenesen lévő depóból. Minden egyes állomás beiktatása irdatlanul sok klikk... Nincs türelmem csinálni, legutóbbi új állomás beklikkelése vagy húsz perc volt...
  • Szthomas
    Arról a belső csomópontról azért dobhatnál még képeket. Ez így már tisztességes amúgy. Mármint hogy most mi is ki tudjuk elemezni a te megoldásaidat.
  • Szthomas
    Nem akarok gonosz lenni, de nem érzem úgy hogy ez annyival realisztikusabb lenne, főleg mivel metró dominanciát még egy Moszkva szintű városnál sem látsz, legalább is nem ilyen mértékben. A legnagyobb pazarlás szerintem az az irgalmatlanul hosszú körgyűrű a külső városrészek összekötésére. Minden külső városrész szimpla bekapcsolása a belvárosba egy vonallal sokkal egyszerűbb lett volna. A metrótól buszok, villamosok szét tudnák dobi az embereket...
  • Szthomas
    "Ja, egyenes vonalak húzogatása a föld alatt, persze"
    lehet hogy nem egyenes, de marha nagy pazarlás. Felszínen, illetve néhol emeléssel sokkal könnyebben és olcsóbban kihozható az a csatlakozás, főleg ha a depók az út másik oldalon lennének. A metró vonal másik fele lenne a tuti. Olyat én még sosem láttam amúgy, hogy lakatlan területeken keresztül föld alatt menjen metró. Az lenne már csak a szívatás anyagi szempontból..
  • Zero 7th
    1. Egy korábbi állapot. Első vonalam a délkeletre kifutó metró volt, plusz két buszvonal, az egyik még megvan nyugat felé, a másiknak csak a megállói észak felé. Aztán bekötöttem a külvárosi részt busszal, ez a 3.-as képen látszik.
    Itt csak néhány korai metróvonal van kész, a középső (nagyon paraszt, beismerem, de éppen át akarom építeni) átszállóállomás, a körmetró, egy faszul-lerakott-de-már-nincs-szívem-felszedni villamos a szigeten, meg néhány busz szárnyvonal.

2. Kb jelenlegi állás, ami el van itt baszva, az az észanyugati metró, annak ki kéne mennie a másik külvárosba. Látszik egy hajó, egy troli sarka, meg egy nagyon rövid szakasz a külső nagy körmetróból.

3. Erről már beszéltem, az első bekötött külváros.

4. Középső pénzlehúzó állomás. A játék elején nem tudtam, hogy hogyan lehet a föld alatt futó metróra rácsatlakozni depóval, úgyhogy sajnos az összes középső depóm a felszínen csatlakozik. Ez azzal is jár, hogy nincs közös középső megállójuk. Busszal hordom az embereket. Plusz egy jegy, vagy vegyenek zónabérletet...
    Használják egyébként.

5. Troli...

6. és 7. Metródepó és forduló. Ja, egyenes vonalak húzogatása a föld alatt, persze...
  • Szthomas
    A tavas rész földalatti megoldása is érdekel. Most már el akarok merülni a részletekben is :D
  • Szthomas
    Arról a belvárosi tónál lévő komplexumról csinálhatnál pár közelit. Ilyen távolságból marha nehéz megítélni bármit is...
  • Szthomas
    A másik fő városrészbe mi megy át? Mellesleg a városrészek között miért nem jön fel a metró a felszínre? Nem tűnik túl gazdaságosnak, mármint építés terén. Nekem a külső városrészekben alig van forgalom (annak ellenére hogy be vannak kötve a belvárosba), szóval ott hogyan tudsz normális mennyiségű embert szállítani? Csak pár kérdés így elsőre...
  • Zero 7th
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

• Szthomas
    Már csak azért is kíváncsi vagyok, mert ezzel talán pontot tehetünk erre az acsarkodásra. Nem csak részedről, hanem mindenki részéről...
  • Szthomas
    Nekem igen, átméretezés nélkül. JPG-ben töltsd fel...
  • Zero 7th
    Oda nem engedi feltölteni teljes méretben.
  • Szthomas
    Imageshack, igaz ezt már említett számodra mint megoldást...
  • Zero 7th
    Nagyon szívesen, csak mondj már egy helyet kérlek, ahová átméretezés nélkül fel tudok tölteni 1920x1080-as képeket!
  • Szthomas
    Nem nekem címezted, de a megoldás számomra is egyértelmű. Amennyiben annyira büszke vagy a közlekedési rendszeredre, úgy gondolom szívesen meg is mutatnád nekünk. Kíváncsian várom. Mostanában ígéretekből már úgy is túl sok van :D
  • Zero 7th
    Akarok, elhiheted. Éppen egyesével próbálom tölteni a képeket, ha nem megy, próbálom máshová.
  • Szthomas
    Ezen könnyen segíthetsz...
  • Zero 7th
    Ez #337-re ment volna.
  • Zero 7th
    Valóban nem sok értelme van, hogy látatlanban fikázod amit építettem...
  • Zero 7th
    Na, akkor mi a szárnyvonal definíciója szerinted? Mert szerintem pont az, amit leírtál.
    Persze, lehet hülyén is használni a járatokat, de a leghasznosabb az, ha a kis kapacitású lassú járatokkal rövid úton ráhordod az utasokat a hosszú, gyors, nagy kapacitású járatokra. És ez akár tetszik, akár nem, a világon mindenhol így működik.

Az meg egy dolog, hogy vannak ilyen elképzelések, hogy frankfurti rendszer, de baszd már szíven, az olyan járművekkel van megoldva, ami a játékban metró minimum, kapacitás szinten mindenképp.

Az meg nem tudom, hogy mit jelent, hogy geometrikus gondolkodás. Az egész közlekedési hálózat modell szinten egy gráf, vannak csomópontjai és élei, élek súlyozva vannak, a geometriája meg a valóság(itt a játékban lévő város) szerint kötött. Ezt a gráfot kell/érdemes optimalizálni, illetve eleve jól összerakni.
  • Szthomas
    Létszi hozz pár képet, most már nagyon kíváncsi vagyok arra a über-szuper, realiszitkus és költséghatékony közlekedési rendszeredre, ami a mi megoldásaink előtt fényévekkel jár. Látni akarom a fényt az alagút végén :D
  • Zero 7th
    Ó, félreértés ne essék, én nagyon jól szórakozom a kacsalábon forgó felüljáróitokon, meg az idióta elveiteken.

Örülök, hogy észrevetted a szarkazmust, nem véletlenül volt ott. Azzal ugyanis már nem sok mindent tudok kezdeni, amikor a kedves fórumtárs letagadja a valóságot, valahogy rá kell vezetnem arra, hogy faszságot beszél...

Én tökéletesen elfogadtam, hogy hülyeségeket szerettek építeni. Ti lázadtok, hogy nem hülyeség, pedig de, objektíve az. Azért mutathatnátok egy ilyet a valóságban, hogy honnan jött az ötlet...

Másik fele a dolognak, hogy a jelek szerint még úgy is tovább jutottam nálatok ebben a játékban, hogy ritkán játszom. Tapasztalatból beszélek, nem a seggemből rántom elő amit mondok. Szép lassan ti is eljuttok idáig, hogy felfogjátok és belátjátok, hogy amit mondtam, az a játékban úgy van, de azért persze le kell engem hülyézni előtte feltétlen, ha meg esetleg visszaszólok még én vagyok a geci...
  • Szthomas
    Kíváncsian várom a videót. ha lesznek képek azokat is hozhatod nyugodtan.
  • Szthomas
    Bocs a plusz ha-ért. Amúgy nem rossz dolog a metró, viszont amennyiben meglévő csomóponthoz kapcsolod be készülj fel arra, hogy elég jelentősen leterheli a felszíni járatokat. Persze további metró vonalakkal ez kiküszöbölhető, de ha olyan vagy mint én, aki nem akar metró dominanciát, akkor a felszíni járatok menetrendjeit kell igazgatni, hogy jobban kiszolgálják a metrót.
  • Szthomas
    Érdekes megoldás a játék részéről, de végül is működik. Kvázi olyan mintha ha aluljáró bejárat lenne, ahonnan majd odajutsz a megállóhoz. Szerintem az mondjuk jobb lenne, ha magát a kijáratot is te rakhatnád ahova szeretnéd (mármint egy bizonyos körön belül). Általában a legközelebbi út járdájára teszi.
  • precise
    Nem kell helyet csinálni, csak lerakod a megállót, és fölötte a legközelebbi úton megjelenik a "ki/bejárat" ilyen kis doboz szerűség. Ezen valahogy áttelepotálnak az emberek...
  • szabii98
    hihetetlenül megnő a forgalom a metróval.
    össze volt kötve a trolimmal, és mindig 80-90-en álltak a munkásnegyednél, ahol volt a buszmegálló, és nem bírta elvinni őket a troli. Csináltam még 1 metrót keresztbe, most már nincs tömeg
  • Austin Bailey
    egyébként nem sok értelme van annak, hogy ezt a beszélgetést folytatjuk. Mi azt vettük tőled rossz néven, hogy értelmetlennek minősítetted a csomópontépítgetésünket, azon az alapon, hogy metróval kell sok pénzt keresni, pedig mi nem sok pénzt akarunk keresni, hanem mi pontosan csomópontot akarunk építeni. Miért nem lehet ezt elfogadni? Egyébként ha tettél volna képet a pályádról, akkor azt tudtuk volna megbeszélni, és nem kellene ezt a fölösleges beszélgetést folytatni
  • Austin Bailey
    ja igen, ezt elfelejtettem tegnap. Tényleg rohadt jó lett
  • Ben92
    Most már nekem is kissé alakítanom kellett itt ott, nagyobb buszpályaudvar stb..

Van már pár vonalam.

Busz: 10,20,7,5,9,244,150
    Troli: 80,81,82 egész hósszú vonalak a belvárosban
    Vili: 1,4 nagyon hosszú vonalak főleg a 4-es
    Metróm nincs szerintem macerás, minden megállónak helyet csinálni földalatt nem szeretem.

Majd készítek egy videót a nagyobb vonalakról,csomópontokról.
  • Szthomas
    Nem célom teljes városrészek átépítése, már csak azért sem, mert rengeteg pénzt felemészthet egy ilyen művelet, viszont szeretném kitapasztalni hogy milyen csomópont és hogyan működhet egy esetleges későbbi felhasználás során. A járatokkal is érdemes játszani. Általában sajnos a nagyobb kapacitás mellé alacsony attraktivitás tartozik, ami ronthatja a vállalat megítélését. Kisebb kapacitású, de sűrűbben indított járművek valószínűleg jobb végeredményt adnak. A menetrend tényleg jó húzás volt, igaz nem könnyű elsőre jól belőni.
  • Austin Bailey
    az, hogy egy közlekedési hálózatban van ráhordás funkció nem azt jelenti, hogy az egy szárnyvonal. Minimálisan kéne ismerned a világ városait tömegközlekedési szempontból. Pl a berlni S-Bahn és U-Bahn viszonyát, a suttgarti modellt, az új francia villamost, az RER-Metro viszonyt Párizsban stb. A gerincvona-szárnyvonal a nagy magyar baromság része, és ezért van rá szó. Az ami itt van tömegközlekedési szempontból az rossz. Ha ismernéd a világot tömegközlekedési szempontból, akkor tudnád, hogy nem hierarchiában, hanem keresztmetszetekben. Melesleg itt is ugyanez a szemlélet kezd kibontakozni végre, a Fonódóval, a meghosszabbított 9-es busszal, a meghosszabbított 5-ös busszal, vagy a tervezett szeged-makó-hódmezővásárhelyi tram-trainnel. De ide sorolható a miskolci villamoshosszabbítás is. Amit te mondasz, az csak annyit bizonyít, hogy geometrikus gondolkodásod van, aminek a tömegközlekedés szervezésében semmi létjogosultásga
  • Szthomas
    Ha ennyire idegesít amit itt látsz, nem muszáj erőltetni. A szavakon való lovaglásod cinikus. Mellesleg nem fogjuk abbahagyni a kísérletezgetést a különböző lehetőségekkel csak mert szerintem fölösleges bohóckodás. Építs csak még pár nyílegyenes metrót és nézegesd a bevételi diagramokat. Az való neked. Mi pedig kipróbáljuk milyen lehetőségeket rejt a játék, ez van...
  • Zero 7th
    Jól van, barátom, látom, hogy a leghalványabb lila fingod nincs a közlekedésről.

Azt hadd kérdezzem már meg, hogy ha szerinted a valóságban nem létezik olyan, hogy gerincvonal vagy szárnyvonal, akkor honnan tudod, hogy mit jelent a szó? Tehát ha az a szó, hogy gerincvonal nem felel meg a valóságban semminek, akkor honnan tudod, mire gondoltam?
    Lehetséges lenne, hogy mégiscsak létezik ilyesmi?

Elárulom, hogy az összes közlekedési hálózat hierarchikus, és nem véletlenül.

Az meg hogy ti baromságokat építgettek, aztán tapsoltok egymásnak hozzá, az a végsőkig hidegen hagy. Nyilván olyan emberek elismerésére vágyom, akikről ordít, hogy nem értenek hozzá...

Akkor maradjunk annyiban, hogy én nem röhögök hangosan a baromságokon, amiket építetek, te meg nem kötsz bele nulla hozzáértéssel az olyan tanácsaimba, amik azokhoz szólnak, akik realisztikus és hatékony közlekedési rendszert akarnak építeni. Jó?
  • Ben92
    Pittsburgh mapot próbáltad ?

Az is elég összetett, és nagy kiterjedésű.