546
  • xyl
    Hogy miért? Írod: Az egyetlen, ami számít, az a valóság.

Nomármost: 1. Van Isten - ehhez hit kell.
    2. Nincs Isten - ebben is hinni kell.

Bizonyítani egyiket sem tudod, akkor meg mi a valóság? Ha hiszel Istenben, akkor létezőnek tartasz egy olyan valóságot, ami nem kézzelfogható. Ha nem, akkor csak a kézzelfogható dolgokat tartod valóságosnak. Egy hívő számára Isten pont olyan valóság, mint egy nem hívő számára egy kézzelfogható tárgy. Úgyhogy, ezt a két lehetőséget tekintsük axiómának. Viszont a kétféle axiómának következményei is vannak, de most abba kell hagyjam, mert mennem kell.

• Zero 7th
    Sosem állítottam az ellenkezőjét, most ezt miért nekem mondod?

De valóban, hogy mi van az emberek fejében, az totál teljesen irreveláns. Az egyetlen, ami számít, az a valóság.
  • dyra
    Lenne-e világ ha te magad nem figyelnéd meg? Egyáltalán megfigyelő nélkül van értelme világról beszélni?

Az anyag és az anyagi világ létezik egyáltalán élet nélkül? Olyan ez mint mikor egy hatalmas nagy pusztaságban elkiáltod magad. Ha nem hallja senki kiabáltál egyáltalán?

Ezért én nem tudom elképzelni a világot Isten nélkül. Ő az egyetlen stabil viszonyítási pont. Egyéb sincs.

Mit tudok az ősrobbanásról? Annyit mint a tudósok. Majdnem semmit.

Inkább hiszek abban, hogy a világ egy tudatos "erőfeszítésnek" köszönhetően létezik. Enélkül nem beszélnénk mi itt.

Amit írtam az természetesen a SAJÁT VÉLEMÉNYEM. Egy icike picike nézőpont. Nem igazság. Max nekem.
  • xyl
    "Azért, mert az emberek párezer éve beszélnek mindenféle istenekről, az nem teszi őket létezővé."

Megfordítom: Azért, mert az emberek párszáz éve beszélnek arról, hogy nincs Isten, még nem jelenti azt, hogy nem létezik.

Röviden: Ha valami létezik, azt viszonylag könnyű bizonyítani. De azt bizonyítani, hogy nem létezik... Csak arra gondoljatok, hogy valaki kijelenti, hogy az ő nagy és bonyolult programjában márpedig egyetlen hiba sincs.
  • Zero 7th
    Nem vagyok az a sértődős fajta, nyugodtan írj csak. Felőlem személyeskedhetsz is, úgysem ismersz, ergo nem tudsz olyat mondani, ami igazán ülne. :P
  • dyra
    Mielőtt válaszolnék arra kérlek ne személyeskedjünk. Nem akartalak megbántani. Annyit nem ér az egész. Akkor inkább itt most legyen neked igazad. Igazából ezzel én nem vesztek semmit, mert akkor sincsen semmi ha igazad van meg akkor sincsen semmi ha nincs igazad. Folytassuk?
  • Zero 7th
    Na nyilván, mert katolikusok, vagy legalábbis keresztények jöttek ide okoskodni. Most nyilván elmélkedhetnénk arról is, hogy mit jelent ez a sintoizmus szempontjából, csak az kutyát nem érdekel, mert nincs itt egyetlen ember sem, akinek a sintoizmus lenne a kedvenc rögeszméje. Viszont olyan, akinek a kereszténység, annál több.

Az utolsó mondatoddal tökéletesen egyetértek, csak kiterjeszteném az összes vallás összes követőjére is. Teljesen irreveláns, mit gondolnak erről az egészről.
  • ENVE
    Megkernem a kedves istenhivoket, a tudomany temakort hanyagoljak. Ajanlom figyelmukbe reggelente a kolyok klubbot, ott van eleg mese, pont nekik valo :)
  • ENVE
    Tehat nincs valaszunk, csak isten, ezert leteznie kell. :O
  • Zero 7th
    Érveket is írsz, hogy HOGYAN van köze a két dolognak egymáshoz? Mert megindokolni nem sikerült, csak leírni még egyszer az állítást. Ha most csak azért vergődsz, hogy ellentmondhass nekem, akkor inkább skippeljük ezt a témát, mert semmi értelme ennek.

"A gondolat nem csak emberben születhet meg."

Mehehe. Valóban más, intelligens gondolkodásra és kommunikációra képes lényben megszülethet. Viszont ilyet meg csak egyet ismerünk, az embert. Ergo a világ összes eddig számunkra ismert gondolata, Isten fogalmát beleértve, embertől származik.
    Erre mondtam, hogy ezt belátni viszont már intelligencia kérdése.

Nem, ellentmondás azért van, mert te létezőnek tekintesz egy olyan dolgot, amit emberek találtak ki. Azért, mert az emberek párezer éve beszélnek mindenféle istenekről, az nem teszi őket létezővé.

A tudomány soha nem kereste a választ a miértekre. Ez egy hatalmas tévedésed. Valamit borzasztóan félreértesz itt.

"Az utolsóra meg, hogy épp, hogy van okod feltételezni, hogy okkal létezel."

Okkal létezem, de a létezésemnek nincs célja (mármint azon kívül, amit én tűzök ki magam elé). Az oka meg az, hogy anyámék dugtak. Összekevered az okot a céllal.

Az ősrobbanással meg az van, hogy szemmel láthatólag nincs meg a tudásod hozzá, hogy érdemben kritizáld.
    Ugyanilyen nevetséges vulgárfilozófiai érvvel én is visszavághatnék, csak sok értelmét nem látom. De, tudod mit, mégis megteszem:
    Istent ki teremtette?
    Miért van annak több értelme, hogy Isten örökkévaló, mint annak, hogy a világ örökkévaló? Egy felesleges lépés kiiktatva, ha azt feltételezed, hogy a nem teremtett világ örökkévaló. Ráadásul egy olyan lépés, amire egészen konkrétan nulla bizonyíték, vagy akár csak rá utaló jel van.

Továbbá nem hogy nem visz előrébb, hanem konkrétan hátráltat a vallás abban, hogy megismerjük a világot. Ha jó előre, kényelmi okokból eldöntjük, hogy Isten van, ő teremtette a világot és kész, akkor ezzel az jár, hogy a továbbiakban leszarjuk, hogy VALÓJÁBAN hogy keletkezett a világ.
    És ez az a hozzáállás, amit egy intelligens ember nem engedhet meg magának.

Egyébként meg leszokhatnál erről a szalmabáb érvelésről, hogy olyan dolgokat adsz a számba, amit soha nem mondtam, aztán jól megmutatod, hogy az mekkora hülyeség. Még tűröm egy darabig, de nagyon fogy a türelmem.
  • mizar1
    "Isten pedig nem az emberek által kreált valami, hanem csak egy lehetséges válasz a világra és arra mi van mögötte."

-Na ugye, tenmagad is azt mondád, hogy az ember egy lehetséges válasza a Világra.

"Hogy is lehetne másképp mikor a tudomány sem tudja megmondani miért vagyunk mi most itt?"

Csak oka van a létünknek és minden létezőnek, kivéve ez alól az anyag. Az anyag létezése örök és ez a természetes állapot. Minden pillanat történésének van egy olyan pillanat előzménye ami egy olyan előzmény amely megfelel az adott környezetben éppen akkor érvényes természeti törvényeknek, vagyis sehol nincs csoda, azaz teremtés vagy teremtődés.

• TokraFan
    Nekem az tetszik az itteni eszmefuttatásokban, hogy szinte kizárólag a katolikus vallás értelmezését veszik alapul. De vajon mi történik azokban a fejekben, melyekbe egészen más jellegű vallásos tanokat pumpáltak egészen gyermekkoruktól?
    A vallási irányzatok száma lassan végtelen, a tanítások értelmezése pedig követhetetlen mennyiségű variációt ölel fel.
    Innentől irreleváns, hogy egy bármely világvallás csúcsát képező intézmény milyen magyarázkodó hablaty verzióval áll elő.
  • dyra
    Hogyne lenne köze. Itt írod, hogy felesleges róla beszélni mert az "okosok" már mindent ledumáltak mindent megoldottak. Mit akarunk mi itt az SG fórumon. Erre írtam amit írtam.

"Isten egy lehetséges válasz a világra, egy olyan válasz, amit emberek adtak. Konkrétan önmagadnak mondasz ellent egy mondaton belül."

Miért? A gondolat nem csak emberben születhet meg. Mármint, hogy van isten. Vagy egy nagy tervező. Mint ahogy vannak egyetemes törvények mint pl gravitáció.

Ellentmondás csak azért van, mert te magad csak addig nézel ameddig te akarsz nézni. Így persze, hogy ellentmondást látsz ott ahol nincs.

A tudomány mindig is kereste a választ a miértekre mint ahogy az emberek is.

Az utolsóra meg, hogy épp, hogy van okod feltételezni, hogy okkal létezel. Ha nem így lenne, hogyan létezhetnél egyáltalán? Csak gondolj bele. "Felrobban" a tértelen időtlen semmi. Mindezt ok nélkül. Akkor miért is? Még fizikai törvények sem voltak.

És akkor te azt mondod nincs célja meg oka. Hát ezzel természetesen nem értek egyet.
  • Zero 7th
    Nagyon nem érted, amit mondok, és tök elbeszélsz mellettem.

"Azt látom mindenhol a legnagyobb pofával és a legjobb előadókészséggel rendelkezők érvényesülnek "

Ja, ez így van. És még egy ilyen nagypofájú, szakmájában kalap szarnak számító törtető pöcs is összehasonlíthatatlanul jobban ért az adott dologhoz, mint egy laikus.
    Nem szakmán belüli dolgokról van szó, fogalmam nincs minek hoztad ide ezt a témát. Abból indult ki ez a beszélgetés, hogy te nem vagy teológus, és valószínűleg bármi, amit a témában feldobsz, mint probléma, valójában már rég meg van oldva. Ebből a szempontból mit számít, hogy Benedek pápa valószínűleg nem a legképzettebb teológus a világon?

Lexikális tudás meg bölcsesség téma ugyanez. Nem állítottam az ellenkezőjét sosem, és kurvára nem vágom, hogy hogy a picsába jön ez ide? Semmi köze ahhoz, amiről eddig beszélgettünk.

Isten egy lehetséges válasz a világra, egy olyan válasz, amit emberek adtak. Konkrétan önmagadnak mondasz ellent egy mondaton belül.

A tudomány soha a büdös életben nem fog erre a kérdésre válaszolni, mert nem a "miért?" kérdésre keres válaszokat, hanem a "hogyan?"-ra. Egyébként meg a legegyszerűbb és mindenre kiterjedő válasz a "csak". Semmi ok feltételezni, hogy a létezésnek van célja, hogy kell, hogy legyen célja.
  • TokraFan
    gombabácsi fénylény barátja, Pataky Attila rock mágus asztrálsíklátó már megmondta, hogy kvantumugrás következik! És minden rezeg. Csak a jók maradnak életben!
  • dyra
    Én azt látom nincs így. Azt látom mindenhol a legnagyobb pofával és a legjobb előadókészséggel rendelkezők érvényesülnek meg amit ők akarnak. A szaktudása is számít kb 20%-ban többi duma.

A lexikális tudás meg nem egyenlő a bölcsességgel. Sőt.

Isten pedig nem az emberek által kreált valami, hanem csak egy lehetséges válasz a világra és arra mi van mögötte. Hogy is lehetne másképp mikor a tudomány sem tudja megmondani miért vagyunk mi most itt?
  • Zero 7th
    A teológiát nem végzett hívőknek az egyház mondja meg, hogy hogyan kell gondolkodni ezekről a dolgokról. Többek között azért van a heti mise, hogy a pap jól előadhassa az egyház aktuális állásfoglalásait.

Valójában meg az nem számít, hogy mi van a fejekben, az egyházban az egyetlen dolog, ami számít, az a vatikáni álláspont. Ugyanis nem a fejek változtatják az álláspontot, hanem az álláspont azt, hogy mi van a fejekben.
  • csimmasz
    Én érdekesebbnek találnám a muzulmánok hozzáállását.
    Hisz ha találkozunk idegenekkel azok biztos hitetlenek, se allah se Mohamed nem mond nekik semmit, vagyis lehet ellenük szent háborút indítani meg rögtön ellenség lesz?
    Bár itt sem a felvilágosult, értelmes muzulmán a gond, mint ahogy a keresztényeknél sem, hanem az ostoba megvezetett szélsőségesek.
    Velük nincs mit tenni- kötél!
  • dyra
    Nem sértődtem meg. Meg a lelkembe sem gázoltál. Nem a teológiát végzett emberekről beszélek hanem azon hívőkről akik nem végeztek teológiát. Nem spanyolviaszról beszélek, hanem hogy alapvetően másképp kell majd gondolkodni a világról ha földön kívüli életet találunk. Nem számít a Vatikáni álláspont mikor évezredes berögződések vannak a fejekben. Amiket egy egy álláspont vajmi kevéssé befolyásol. A dogmák lebontása, a berögződések okoznak majd fejtőrést.
  • Zero 7th
    Hát, tudod, minden mással is így van ez a nagy büdös életben, hogy aki professzionális szinten művel valamit (értsd: azért kapja a fizetését, hogy értsen hozzá), az jellemzően jobban ért az adott témához, mint egy amatőr (aki csak hobbiból foglalkozik a témával), vagy egy laikus(aki még hobbiból sem).

Te sem, én sem fogok tudni újat mondani egy teológusnak, már csak azért sem, mert elenyésző a tudásunk a témában egy olyan emberhez képest, aki x éven keresztül bibliaértelmezéseket meg teológiai eszmefuttatásokat tanult, olvasott százával.

Isten egy emberek által kreált fogalom, semmi érthetetlen nincs benne. Ennek belátásához viszont intelligencia szükséges, és némi tájékozottság.
  • Zulu12
    "Elmével megérteni.. lehetetlen"
    Pontosan ezért hisznek benne az agyatlanok...
    Bocs, de ezt nem tudtam kihagyni :D
  • Zero 7th
    Szerintem nem voltam túlságosan ellenséges, sem kifejezetten sértő. Csak jeleztem, hogy kissé tájékozatlan vagy a témában.

Elejtettél egy ilyet, hogy: "Nagy káoszt okozna ez a fejekben."

Nem, nem okoz, mert már rég megoldották a "problémát". Nem kell kitalálni, hogy mit fog kezdeni a szituációval a katolikus egyház, mert nekik már rég van állásfoglalásuk a témában. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, tájékozódni sokkal célravezetőbb.

Látom nagyon a lelkedbe gázoltam ezzel a pár megjegyzéssel...
  • mizar1
    Istent nem nehéz megérteni, ha megértjük azoknak az embereknek a gondolkodásmódját akik kitalálták.
  • mizar1
    "És az garantált, hogy ha vannak mások is akkor teljesen másképp néznek ki mint mi emberek."

-Ezt miből gondolod?
    Én például úgy gondolom, hogy hasonlítanak az emberre más bolygók értelmes lényei.
  • dyra
    "Aranyos, ahogy így elképzeled, hogy te, itt SGn, egy olyan témában, amit még csak hobbi szinten sem művelsz, újat tudsz mondani azoknak, akiknek EGÉSZ ÉLETÜKBEN nem volt más dolguk, mint ezeken a faszságokon filózni."

És akkor mi van? :) Már nem lehet róla beszélgetni? Egyáltalán miből gondolod, hogy ők attól, hogy egész életükben ezen rágódtak bármennyivel is többre jutottak mint azok akik nem?

Isten egyébként nem egy értelmi meg intelligencia kérdése. Elmével megérteni.. lehetetlen. Legalábbis én így gondolom.
  • dyra
    Nem képzelek semmit. Csak nem osztom azon véleményedet, hogy ez a meccs már le lenne játszva vallási körökben. Hobbi szinten sem művel a vallástörténetet egyszerű benyomásaim vannak a vallásos emberekről lévén a családomban és a közvetlen környezetemben elfordulnak hívők. Kedves tőled, hogy egy egyszerű kis párbeszédet egyből személyeskedésbe próbálsz vinni. Csak tudnám miért? Ártottam neked a véleményemmel? Vagy csak szimplán bal lábbal keltél fel?
  • Zero 7th
    Ja, az meg, hogy egy átlag hívő mit gondol, az kutyát nem érdekel, amíg fizet, és az adott vallás követőjének mondja magát.
  • Zero 7th
    Az Isten képére teremtést is szimbolikusan "kell" értelmezni, nem külsőleg hasonlítunk Istenre, hanem hogy képesek vagyunk a jóra, meg a megbocsájtásra, satöbbi.
    Mondom, hogy ez a téma már ezerszer át lett rágva teológus körökben, keresztül-kasul.

Aranyos, ahogy így elképzeled, hogy te, itt SGn, egy olyan témában, amit még csak hobbi szinten sem művelsz, újat tudsz mondani azoknak, akiknek EGÉSZ ÉLETÜKBEN nem volt más dolguk, mint ezeken a faszságokon filózni.
  • dyra
    Igen csak ezek szerint Isten több lehetőséget hozott létre. Nem csak földet teremtett hanem 93 ezer milliárd fényév nagyságú univerzumot ahol ha a Marson találunk bármi élőt vagy bármit amit élt akkor akár ki is lehet jelenteni, hogy ahol csak egy picike lehetősége van az életnek kialakul. Aztán már csak elég nagy a világmindenség, hogy ne csak az ember "legyen" az egyetlen értelmes faj. És az garantált, hogy ha vannak mások is akkor teljesen másképp néznek ki mint mi emberek. Akik pedig elméletileg Isten képére teremtettek.

Nagy káoszt okozna ez a fejekben. Lehet azért is várnak a bejelentéssel mert mérlegelik az esetleges következményeket.
  • orbano
    annyira nem hülyeség, mint amennyire bárgyúnak hangzik szerintem :)
  • ManoNegra
    A zsidók nem így tudják.
  • Zero 7th
    Azt felejtitek el, hogy a vallás kurvára nem egyenlő a Bibliával. Ezeken a kérdéseken a teológia már rég túllépett. Minden élőlény Isten teremtménye, téma lezárva. Ha találtak életet a Marson, akkor az csak azt jelenti, hogy Isten oda is teremtett életet, oszt jóccakát.

Ez például egy kifejezetten mulatságos megjegyzés:
    'A pap szerint "ha léteznek földönkívüli lények, nem biztos, hogy szükségük van a megváltásra. Elképzelhető, hogy teljes barátságban maradtak teremtőjükkel, így nem követték el az eredendő bűnt".'
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20091111-a-foldon-kivuli-eletrol-tanacskoztak-a-vatikanban.html
  • globint
    [img]https://media.sg.hu/forum/posts/2012_11/minta.JPG[/IMG][/IMG]]Egy kis előzetes!
  • noland
    És Trollokat mikor találnak a Marson?
  • globint
    Szerintem 6000 éve a zsidók lettek teremtve. A föld pedig 4,5milliárd éves.
  • liberty2
    Á, nehogy azt hidd, hogy megviseli a hívőket. Majd úgy fogják értelmezni onnantól, hogy isten nem csak a földön teremtett életet, hanem a naprendszer összes bolygóján és csak mi maradtunk meg. Vagy, ha nem így akkor majd valami bibliai idők előtt élt civilizációt fognak sejteni ami eljutott a marsra is és aztán eltűntek, majd utána jött Ádám és Éva. Szóval nyugi, VALAMIT tuti kitalálnak. :)
  • blitzkrieg1
    Nem, csak azt irtam, hogy a Bibliaban meglepoen hasonlit a teremtestortenet a valodi esemenyekre.
  • pjke
    Ja és, hogy a cikkhez is szóljak valamit. Nagyon várom már, hogy mi az a valami. Ha talán be is jelentik, hogy valamiféle életre utaló nyomot találtak. Akkor biztos lesznek olyan vallásos emberek akiket ez nagyon meg visel, főleg azokat akik csak a vallásban hisznek. :) A Biblia, ahogy korábban írta valaki, nem lesz meglőve, kilőve. Legfeljebb azoknak akiknek eddig is ki volt. Ugyanis a Biblia fő üzenetének szempontjából nem érdekes, hogy van-e máshol is élet, nem is foglalkozik ezzel. A lényeg az az örömhír, ami nem változik, mi mind célt tévesztett, bűnösök vagyunk, halálra méltók, de meg menekülhetünk, a Krisztus miatt, által, örök közösségben élhetünk Istennel. Kész ennyi pont. :)
  • pjke
    "Most komolyan azon kezdtek itt vitázni, hogy egy 3000 évvel ezelőtt leírt könyvben hogyan látták az emberek a világot..."
    Érdekes, de tényleg nem vitatkoztak inkább egyetértettek én is egyetértek
    lammaer fórumtárs véleményével. A Biblia (könyvek, tekercsek gyűjteménye, mind más korú) nem 3000 éves. A Biblia arról ír, hogy Istennek nem számít az idő, erre utal az a kifejezés is, hogy neki 1 nap olyan mint 1000 esztendő. Nem azt jelenti, hogy 1nap az pontosan egyenlő 1000 esztendővel :). Az első ősatyák egy részének élet kora pedig szimbolikus. Ráadásul az ember teremtése is kétszer fordul elő a mózes-ről elnevezett könyvben, embert teremtett, később ír arról, hogy, (nem sorrend) Ádámot és Évát. Maga a teremtés történet egy hitvallás, nem tudományos esetleírás, nem a hogyan számít, hanem a ki által. Az Egyiptomi majd Babiloni fogságból szabaduló népnek fontos volt, hogy kifejezze nem kell félni és behódolni a több száz természet istennek (pl.nap, hold, stb.), bálványnak, mert az ő Istenük az egy mindezek fölött áll, ő teremtett mindent.
    Na de most csak ennyi hirtelen. A lényeg az, hogy véletlen, tévedésből, valamiért, olvasod a Bibliát, még nem jelenti azt, hogy ismered is. Nem olyan, mint a többi átlag könyv. :)
  • liberty2
    Te Nexus .... kiköszürölöd a csordát???? xD Ezen sírva röhögtem.