546
-
Vol Jin #386 "Tehat mar modosult (tobbedjere) az allitas, nem a maja kultura a fejlettebb, hanem doglodott, de azert, mert a vallas... :DD
Igy ja, van ertelme veletek beszelgetni."
A maja civilizáció sok évezredes mínuszban volt az európaihoz képest. -
Vol Jin #385 A természettudományról és az ipari forradalomról beszélek, nem márványszobrokról, meg freskókról. -
Vol Jin #384 Szerintem te nem igazán érted, hogy miről beszélsz. -
#383 Te idezted a kerdest... es abbol vontal le (termeszetesen teves) kovetkeztest az idezett szemely velemenyerol. Kerdesre kerdessel reagalni pedig nem illdomos. -
#382 Az ok-okozatot ne csereld fel, mar megint.
Az emberaldozatok es a vallasszigorusaga azutan jott, hogy feleltek eroforrasaikat, mert tul nagy varosokat epitettek, nem tudtak a kornyezetbe harmonikusan illeszkedni, mint pl. a vandorlo indianok.
Miutan baj volt, fordultak a vallashoz, ami verszomjas emberaldozatokat kovetelt, hogy legyen termes stb.
Tehat mar modosult (tobbedjere) az allitas, nem a maja kultura a fejlettebb, hanem doglodott, de azert, mert a vallas... :DD
Igy ja, van ertelme veletek beszelgetni. -
Vol Jin #381 Fontos neked engem ilyenekkel traktálnod? -
Archenemy #380 "AZ egyház veszített erejéből, és azonnal beindult a fejlődés."
http://hu.wikipedia.org/wiki/Post_hoc
ráadásul nem is igaz, egy csomó reneszánsz korabeli, egyház által finanszírozott alkotás van, pl. a korábban citált da Vinci több munkáját is ők pénzelték -
dyra #379 Köszönöm, hogy kiforgatod a szavaimat és teljesen hülyének nézel. De legalább ismered Schrödinger macskáját illetve a gondolat kísérletet. Ezek után pláne nem értem az érvelésed. Csak olyan fizikusok nem jutottak dűlőre a kérdésben mint Einstein, Bohr, Schrödinger, Heisenberg és nem sorolom. Örülök, hogy itt a fórumon neked sikerült. Kár, hogy a hiteden kívül semmivel sem tudod alátámasztani amit írsz. Mert akkor mehetnél te is Nobel díjra. -
Zero 7th #378 Szórakozásból. :D -
Zero 7th #377 Hehe, nem.
Tudod, a tudományos módszer, és a tudományos intézményrendszer biztosítja, hogy az én bizonyosságom nem hit.
Ajánlott írás a témában:
http://ateistaklub.blog.hu/2012/06/10/egy_kozembernek_vajon_hit_kell_e_a_tudomany_elfogadasahoz#comments
Vigyázat, hosszú, és esetleg megváltoztatja a tudományról alkotott tévképzeteiteket! (Bár így lenne...) -
Vol Jin #376 Arra meg miért kellett volna, ha nem nekem szólt, hanem egy másik személynek?
De eleve miért kellett volna?
Amíg ezt a választ megírtam, jelzett az oldal, hogy "5 új hozzászólás érkezett!"
Miért kellene minden itt feltett kérdésre válaszolni?
-
#375 Szerintem azert nem olvassak el a hsz.-aidat sokan, mert moderaciora szorulnak. -
Zero 7th #374 Nyilvánvalóan természettudományos ismeretekről szól a fejlettség.
A maják is egyébként a vallásuk miatt hanyatlottak, a vérszomjas, emberáldozatokat és konstans háborúkat követelő istenük (papságuk) nem engedte az együttműködést a környező népekkel, a saját erőforrásaikat meg kimerítették. -
#373 Ha ilyen egyszeru lenne... az egy ennel sokkal osszetetebb hatalmi atrendezodes volt. Tenylegesen a nep, vagy kozeposztaly kezeben soha nem volt hatalom, nem is lesz. A demokracia is egy nem letezo fogalom, mint a kommunizmus. -
Archenemy #372 a kommentben, amire válaszolsz, sehol nem látom, hogy téged ateistának neveztelek volna -
Zero 7th #371 Nem tudom, feltűnt-e, de te ragaszkodsz a pöcs elnevezéshez. Én csak itt ebben a topikban most írom le negyedszer, hogy agnosztikusnak tartom magam, NEM ateistának.
Tudom, hogy iszonyat lassú a felfogásod, és kibaszottul nem megy az új információk magadévá tétele, de LÉGYSZIVES, két nap alatt FOGD MÁR FEL! -
Vol Jin #370 Egyébként a reneszánsz és a felvilágosodás szétválasztása mesterséges. A reneszánsz következménye vagy folytatása a felvilágosodás. A polgárság vagyonosodása pedig mindkettőnek alapfeltétele volt. AZ egyház veszített erejéből, és azonnal beindult a fejlődés. -
#369 Archenemy kerdeserol volt szo, de lenyegtelen. Termeszetesen neked van igazad. :) -
#368 Itt a forumon Nulla 7. kezdte el oltani, leanyazni a hivoket, ha jol remlik.
Arrol megfeledkezve, hogy o is csak hiszi a vilag mokodeset es a kornyezetet 99%-ban, hiszen nagyon keves kiserletet igazolt sajat maga vissza, a tobbit csak olvasta meg elhiszi mas embereknek.
Erre reagaltak csupan nehanyan, en is, aki nem vagyok un. hivo. -
Vol Jin #367 Merthogy arra reagáltam, hogy a hozzászólásod téves, tárgyi tévedésekkel teli, és nem a végén feltett kérdésekre. -
Zero 7th #366 Hamu fejemre, ezt most én basztam el, elnézést kérek. Összekevertem a reneszánszt a felvilágosodással.
Annyiból lényegtelen, hogy a reneszánsz az ókori tudományok újrafelfedezése, az eddigi mondandómmal koherens, csak a kifejezést kevertem össze.
(Én így szoktam lekezelni, ha tévedek. Egy ilyet látnék tőletek valaha...) -
#365 Eddigiek szerint neked sincs lovesed a maja kulturarol vagy akar az europairol.
MIndketten marhasagokat beszeltek mar regota.
Eleve nem tisztaztatok, mit ertetek fejlettseg alatt.
A maja kultura a veget jarta, mikor a spanyolok megjelentek ott. Egy olyan civilizaciot semmikepp nem hivnek fejlettnek, amelyik haldoklik. -
Archenemy #364 Zero 7th
[Hasznos hozzászólás] [Nem hasznos hozzászólás] | ma 16:23 | privát | válasz | #335
" a felvilágosodásig "
Zero 7th
[Hasznos hozzászólás] [Nem hasznos hozzászólás] | ma 16:58 | privát | válasz | #361
"The Renaissance "
Hát lehet nem vagyok penge történelemből, de nem is keverem össze a reneszánszot a felvilágosodással :) -
Vol Jin #363 Rőzsénbaszott hegyimanó. :-D -
csimmasz #362 De egy nem ívő embernek miért kötelessége egyáltalán foglalkozni a vallással?
Te hiszel ő nem pont.
Mit kell magyarázkodnia meg humanistáskodnia ha nem hisz egy legendában? -
Zero 7th #361 Történelemből nem vagy túl penge, mi?
Ezért szokás azt mondani, hogy szar a wikipédia. A MAGYAR az szar is, túl kevesen szerkesztik ahhoz, hogy működjön.
http://en.wikipedia.org/wiki/Renaissance
"The Renaissance was a cultural movement that spanned the period roughly from the 14th to the 17th century,"
Nyilván bazmeg Leonardo Da Vinci, aki 1452-ben született, és konkrétan a "reneszánsz ember" kifejezésnek ő a névadója, perszehogy nem volt a felvilágosodás része, mi?
És hogy jön ide Montezuma?
Igen, a Notre Dame szép, de kupolát építeni már a rómaiak is tudtak.
Nyitottság a hülyeségre, kritikai érzék nélkül nem stikli? -
#360 Nem a kerdesre valaszoltal, megintcsak. -
Archenemy #359 Pontosan, az ateistáknak nem azt kéne hangoztatniuk, hogy miben NEM hisznek. Ebből ugyanis semmi sem következik, csak annak a sugallása, hogy "tehát aki mégis abban hisz, amiben én nem, azzal én nem értek egyet". Öncélú szellemi maszturbáció.
Ha humanistáknak neveznék magukat, egyből sokkal jobb lenne a kép, mert az egy értékrend melletti kiállás, és hát az ateisták nagyságrendileg azokat az értékeket vallják amúgy, mint a keresztények is, csak Isten nélkül. -
csimmasz #358 Akkor ez elég fura, mert egy légbőlkapott eszmét el nem fogadó embert hibásnak találsz azt aki ezt az eszmét erőlteti azt nem. -
#357 fűzfán... bocs rézangyal... :D -
Vol Jin #356 "Hát ahhoz képest hajójuk meg puskájuk az európaiaknak volt, nem az aztékoknak, nem is a japánoknak :)
Vagy te hogy definiálnád a fejlettséget? Gondolod, hogy egy katedrális építése pl. egyszerűbb, mint egy maja piramisé vagy pagodáé? Vagy hogy az európai feudális rendszer kevésbé volt fejlett, mint a ... japán feudális rendszer? :)"
Amikor ezek a technikai produktumok létrejöttek, akkor kezdett az egyház kiszorulni a tudományból. Ekkor kezdtek bizonyos uralkodók függetlenedni az egyháztól. Nem véletlenül Angliából indult ki az ipari forradalom. -
#355 Igen, ez igaz. De a probléma továbbra is fennáll, hogy tulajdonképpen ezek az elnevezések arról árulkodnak, hogy mindenki úgy ugrál, ahogy a vallásos világ fütyül. Miért kéne nekem valamiben nem hinni, vagy egyáltalán foglalkozni vele, ami nem létezik - Vagyis amit valaki(k) ilyen-olyan, kevésbé értelmes okból kitalált(ak). Egyszerűen nem foglalkozok vele, ugyanúgy, mint azzal sem, hogy a télapó, a hét törpe, a kengyelfutó gyalogkakukk, a rőzsénbaszott hegyimanó, a fűzfűnfütyülő rézangyal létezik-e. Számomra az isten(ek) és az előbb felsorolt dolgok egy kategóriába esnek. -
#354 O is igy ertette, csak kiforgattad a szavait, hogy hozzad a formad.
-
csimmasz #353 Te kis butus ezt tudhatnád, azért jó mert így lesz aki a kis nyugdíjadért fog dolgozni ha eljő az idelye!
Ugyhogy most meg is nyugodhatsz, hogy a jövő jó keresztények kezében van! -
Archenemy #352 eleve az ateizmus azért is fura, mert nem állít semmit, csak tagad. Istenhívés/vallás nélkül értelmezhetetlen.
Plusz nekem személyesen nem is szimpatikus, mint ahogy egy anti-irányzat sem (amelyik önálló értékeket nem propagál, csak egy másik eszmével való szembenállásra épít), lásd antifasizmus, antikommunizmus, antiglobalizmus. -
Vol Jin #351 "Schrödinger macskájának a történetét amit javaslok néz olvass el ez ügyben."
Most ülj le, mert amit mondok, az meg fog döbbenteni téged.
Nem történt meg. Semmilyen macskát nem rakott abba a bizonyos dobozba Schrödinger. Mert az nem egy valódi történet volt, csak egy gondolatkísérlet. -
Zero 7th #350 http://www.szabadgondolkodo.hu/ateizmushonlap/ateval.html -
Archenemy #349 http://hu.wikipedia.org/wiki/Felvil%C3%A1gosod%C3%A1s
"A felvilágosodás a 18. század eszmeáramlatát jelöli a nyugati filozófiában"
magam a francia forradalomtól számítom
http://hu.wikipedia.org/wiki/Azt%C3%A9kok
"II. Moktezuma, az aztékok egykori nagy uralkodója, majd a spanyolok foglya 1520, június 30-án halt meg."
nekem ez az 1700-as éveknél kicsit korábbinak tűnik, és még csak nem is Kolombuszról van szó
http://en.wikipedia.org/wiki/Notre_Dame_de_Paris
The first period of construction from 1163 into 1240s coincided with the musical experiments of the Notre Dame school.
ez meg pláne
"Szóval egyetértesz azzal, hogy a vallásosságra való hajlam(tehát hogy az ember képes legyen bármilyen baromságot elhinni) egy öröklődő agyi stikli?"
Ugye valójában két dolgot mosol össze, azt, hogy öröklődik-e (ezen lehet vitatkozni, szerintem igen), másrészt hogy stikli-e. Nyilván nem stiklinek tartom, hanem egy beállítottságnak. -
Vol Jin #348 "Mindenesetre, arra van TUDOMÁNYOS bizonyíték, hogy a vallásos emberek pszichológiai állapota átlagban jobb, mint a nem "
Tele van a diliház istennel beszélő emberekkel. -
Zero 7th #347 Ööö, kicsit pontosítanék, mert kétféle ateizmus van. Szokás erős és gyenge ateizmusnak nevezni, én inkább ateizmusnak és agnoszticizmusnak nevezném.
Az erős ateizmus azt állítja, hogy konkrét vallás konkrét istene nem létezik.
A gyenge ateizmus vagy agnoszticizmus meg azt, hogy nem látja bizonyítottnak isten vagy istenek létezését.
Ilyen bontásban egyébként az összes hívő erős ateista az összes többi vallást tekintve.