Valamit talált a Curiosity

Úgy tűnik "történelmi" felfedezést tett a NASA Curiosity marsjárója, a bejelentésre azonban még heteket kell várnunk, állítja egy híradás.

A felfedezés a Curiosity Marsi Mintaelemző (SAM) műszerétől származik, számolt be kedden az amerikai NPR. A SAM a robotegység fedélzeti kémiai laboratóriuma, ami képes a szerves összetevők, az általunk ismert élet széntartalmú építőelemeinek azonosítására. A műszer a nyilatkozatok szerint valami érdekesre bukkant a talajmintákban. "Ez be fog kerülni a történelemkönyvekbe" - mondta a Curiosity vezető tudósa, John Grotzinger az amerikai NPR-nek adott interjújában. "Nagyon ígéretesnek tűnik"


A mintavételezés nyomai a finom szemcséjű talajban

A marsjáró-csapat még több hetet vár a bejelentéssel, mivel a tudósok többször is ellenőrizni akarják az eredményeket, teszi hozzá a beszámoló. Grotzinger egy másik hírforrás, a SPACE.com kérdésére is megerősítette, hogy hírekkel csak később, az Amerikai Geofizikai Egyesület soron következő ülésén szolgálnak, amire december 3-7 között kerül sor San Francisco-ban.

A floridai Cape Canaveralból indított 2,5 milliárd dolláros Curiosity augusztus 5-én landolt a Gale-kráterben, megkezdve két évre tervezett küldetését, melynek elsődleges célja, a marsi élet múlt- és jelenbeli lehetőségének vizsgálata. A minden eddiginél nagyobb robotot tíz különböző műszer segíti célja elérésében, azonban a SAM tekinthető a Curiosity szívének, nem csupán jelentőségét, de méretét és súlyát tekintve is, a tudományos rakomány több mint felét ez a műszer teszi ki.

A talajminták elemzése mellett a SAM a Mars levegőjét is vizsgálja. Sok tudós kíváncsi arra, vajon sikerül-e a marsjárónak metánt észlelnie, ami a Földön az élet jelenlétét jelöli. Az eddigi próbálkozások kudarcot vallottak, bár az első elemzések pozitív eredményt hoztak, a további kísérletekben a SAM nem talált egyértelmű bizonyítékot a gáz légköri jelenlétére, a tudóscsoport azonban nem adja fel. "Kezdettől fogva tisztában voltunk annak a kockázatával, hogy némi levegőt hoztunk Floridából. Ezt el kellet tüntetnünk és újra elvégezni a mérést" - mondta Grotzinger. Az új méréseknél már nyomuk veszett a kezdeti jeleknek.


Panoráma felvétel a Rocknest környezetéről

A Curiosity november 16-án lendült ismét mozgásba, miután hat hetet töltött a talajminta-vételező felszerelésének tesztelésével a Rocknestnek elnevezett területen. A finom szemcséjű homokkal borított területről visszatérve a kőzetekben gazdagabb területekre, a robot hamarosan kőzetfúró eszközeit is kipróbálhatja a vörös bolygón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blitzkrieg1 #546
    Latom te is nagy Csillagkapu rajongo vagy. Most epp Danielt idezted. :)
  • gothmog #545
    ez a #543-ra volt válasz.
  • gothmog #544
    Vue 7 infinite demó. Figyeld a pálmafákat. Ha nem világos, utána elmagyarázom.
  • Magyar Betyár #543
    http://youtu.be/up5jmbSjWkw

    Erről mi a véleményetek??? Nekem baromira élethűnek tűnik. Itt nincsenek modell helikopterek, a dolog lényegében elég halkan halad és nem látok rajta forgó rotorokat meg stb. Lehet hogy nem ufó de akkor elég jó dolgot alkottak
  • Vol Jin #542
    Nem, vagy 10 éve volt talán a három közül az egyiken (Natgeo, Spektrum, Discovery).
    Röhögtem, mint az állat.
  • MitsuMishi #541
    Véletlen nem tudod a cimét? :D Érdekelne ez az egész. :D
  • Vol Jin #540
    A sötét középkorral elvesztegetett az emberiség úgy 7-800 évet. Már rég csillagközi utazásokra lennénk képesek, ha a tudományt nem nyilvánítják eretnekségnek.
  • Vol Jin #539
    Az emberek 99,99%-a hisz a földön kívüli életben. Ha egyáltalán van fogalma arról, hogy mi a Föld, meg a csillagok, bolygók, galaxis, stb. Csak azért, hogy zárjuk ki a lándzsás benszülöttet.
    A szkepticizmus abban nyilvánul meg, hogy nem hiszi el az ember, hogy Marika nénit egy este elrabolták az UFO-k.

    Mondok is egy példát, hogy miért vagyok én is hívő és szkeptikus egyben. Élet az tuti nem csak itt van, de nincs is akkora átjáróforgalom, ahány UFO-t "láttak" már az emberek.

    Na a példa: Egy dokumentum filmben lemodellezték az UFO észleléseket. Mégpedig úgy, hogy csináltak egyet. Olyan gagyit, hogy egy ZS-kategóriás filmben sem állta volna meg a helyét, még is működött. Fogtak pár elektromos modellező helikoptert, a rotort bevonták tükröződő anyaggal, és megvilágították a modellre szerelt lámpákkal. Az eredmény, egy repülő fénykorong látványa. Raktak még rá pár villogó LED-et, hangszórót, ami klisés hangokat ad és kész is az égi látvány. Egy ezüstszínű fénylő, tükröződő selymes overál, meg egy maszk, rajta egy üvegbúraszerű sisak, ez a földi kellék. Kicsit megröptették éjszaka a modellt, villogott, fénylett, vibráló hangokat adott, majd a bokorból kisettenkedett az overálos, maszkos statiszta, majd eltűnt a bokorban. Természetesen a stáb úgy csinált, mintha riporterek lennének, véletlenül jártak volna arra, és kikérdezték a szemtanúkat. Hát ott minden volt. Óriási volt az úrjármű, csápok lógtak az idegen fejéből, állítólag felfalt egy gyereket, meg amit eltudsz képzelni. Mindenki mindenféle baromságot hordott össze arról, hogy mit látott.
  • csimmasz #538
    Nézd én tizenéves koromban olvastam ezeket a könyveket mint ami a halál utáni életről megreikarnálódott emberekről, ufó elrablásokról szólt, stb.
    Teljesen igaznak tűnt mert történetek, nevekkel, évszámokkal, hyelyekkel voltak dokumentálva.
    A gond az, hogy ezt én is írhatom, neveket, időt, helyet kitalálni nem nehéz, de akkoriban futótűzként terjedtek ezek a nagyon érdekes könyvek.

    Aztán ahogy a világot tapasztalja az ember tisztába lesz az egésszel, ezeket azért csinálják, hogy pénzt keressenek vele mert érdekesnek nagyon érdekesek, csak egy szó sem igaz belőlük, legalább is esetleg apróbb részletek.

    Ez ugyan az mint hogy nem nyitok meg olyan emailt amiben ismeretlen emberek hatalmas nyereményről beszélnek amit átvehetek, stb.

    Ha mindíg a csodára várva élünk minden baromsággal átfognak verni, ha elfogadjuk, hogy minden mögött racionális okok vannak sokkal kevesebbet tévedünk majd.
  • dyra #537
    Elnézve a fogyasztói társadalmat beleértve magamat is az emberek 99,9 % simán bedől egy csomó baromságnak. Logikus gondolkodás nem túlságosan jellemző.