10049
Europa Universalis IV
  • koj
    Sziasztok! Van már magyarítás a játékhoz?
  • barnetpowa
    Belkar: csak érdekelt
  • SuperGalaxy
    Annyira nem, csak Clausewitz Scenario Editort kell használni.
  • DasIsFuck
    meg tényleg csak úgy van értelme, ha akkor már más a politikai térkép is, az meg tényleg nagyon macerás átrendezgetni a provinciák területeit.
  • DasIsFuck
    szerintem akkor komolyabb modding kell nem elég csak átírni a kezdési dátumot.
  • Belkar
    Miért akarod megváltoztatni a start dátumot? sok értelmét nem látom...
  • barnetpowa
    Köszönöm a válaszod pocoksari.Pont a bedátumozás miatt érdekelt a dolog :)
  • pocoksari
    jo ez a kieg...kasztiliaval kezdtem, hogy kiprobalgassam a dolgokat...ez a vassal koloniak tok jo dolog...kuldik maguktol a telepeseket, jonnek harcolni, veduk a kis terulwtueiket adjak a penzt igy lehet az eroket europaba osszpontositani...nem kell coreositani sem...annyi a hatranya, hogy az agresszor hamar eldonti, hogy ki lesz a kolonialis szuperharalom pl. haboruban portugalok ellen 2warscore egy kolonia, magyarul barmikor elszedem az osszeset, amit azonnal megkapnak a koloniaim...
  • Krigare90
    én poénból átírtam a végét 6230-ra és a módosító amit 1821-ig ad azt már 6230-ig adta be
  • pocoksari
    a kerdesre nem tudok valaszolni, de szerintem a techek miatt nagy kavarodas lenne belole...pl.100evvel koraban kezdesz akkor a 4es techet nem tudod kikutatni, mert nem jott el az ideje...a vegeben sem erdemes belenyulni, mert akkor szinten nem tudsz vele mit kezdeni...mindjuk szerintem a vege kitolasa abban is zavaro, hogy a modositok 1821ben lejarnak, tehat ha tovabb is enged akkor is serul a jatek kepe...amit esetleg wl tudnek kepzelni, hogy a mentesben mindig 10-20evet visszaallitasz...a kezdesbe biztos bele nyulni, mert a paradox is bedatumozott par dolgot gondolom azert, hogy majd kiadjon kiegeszitot korabbi kezdesdatummal, de en magam nem tamogatom az ilyen datumatirast, mert nem tudod, hogy mit teszel tonkre a hatterben...meg az is lehet, hogy eszre sem veszed...
  • barnetpowa
    Sziasztok.Láttam Belkar-tól hogy meg lehet változtatni a játék végének időpontját és a kezdetét is ebben a fájlban.Az a kérdésem hogy a start időt is változtathatom?Nem fog kifagyni a játék?Köszi a válasz előre is :)
  • SuperGalaxy
    Ez valami blob mód, hogy ilyen gombamód nőnek a HRE-beli kisállamok?:D
  • jocking
    "Végre kigyógyultam a skizofréniából, de hol vagyok most, amikor szükségem lenne rám?"
  • hitman1028
    http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_1_18_qxr7lncwvu.jpg
    saját maga ellen van koalicióba xd
  • pocoksari
    nálam fent :)
  • Lysandus
    Tényleg feature. EU IV wikin is fenn vannak a részletek. Érdekes, de erősen hezitálok, hogy felrakjam-e az új kieget.
  • jocking
    Fail, háborúval sem lehet. Ha egy egykori gyarmati országodat annektálod, akkor csak újra felugrik a menü, hogy csinálj új gyarmati országot az elfoglalt területekből. Ez tuti hogy az új kieg miatt van így, nem bug, hanem feature.:D (közben utánanéztem különböző paradoxos bemutatóvideókban, tényleg az)
  • jocking
    Közben visszatöltöttem egy korábbi mentést, és ismét létrejött a gyarmati New Hungary.:D Esetleg majd háborúban visszafoglalom őket, ha úgy alakulnak a dolgok.
  • Belkar
    Az új patch óta ha egy régióban 5 vagy több területet gyarmatosítasz akkor azokból egy saját gyarmat állam alakul. Nem játszottam még az új patchel de szerintem ez ellen nem lehet semmit tenni.
  • jocking
    Egyedül a Conquest of Paradise van meg hozzá.
  • kissssss
    nem használsz véletlenül valamilyen eu4-hez készített modot? amiről esetleg megfelejtkeztél? lehet hogy az bekavar valamit.

ha a fenti eset áll fent akkor erősen ajánlatos az újratelepítés.

ha nem akkor szerintem keresd fel a hivatalos paradox fórumot és ott nézz körbe mert ott mindenféle problémára van megoldás(nagyrészt), mert ez így nagyon extrém kategória :D még az eu3-nál se láttam ilyet pedig már az sem volt egy egyszerű eset.
  • Lysandus
    WTF?! Ilyet még nem láttam! Ez is valami bug lenne? Alapból nem szabadna létrejönnie új országnak, ha gyarmatosítasz!
  • jocking
    Tényleg csak valami bug volt, új játék kezdése után megszűnt a probléma. Viszont lenne egy másik kérdésem. Elkezdtem gyarmatosítani amerikát. Amikor 3 gyarmatom város státuszba lépett, felugrott egy menü, hogy válasszak nevet az új gyarmati országomnak. Kitöltöttem a nevet, és az addigi gyarmataim ehhez az új országhoz kerültek, aki persze vazallusom. Viszont így nem tudok hol egységeket toborozni, mert amint várossá válik egy gyarmat, rögtön ehhez az új országhoz kerül. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet elkerülni, hogy a gyarmataimból egy új ország jöjjön létre?
  • pocoksari
    na, megtaláltam, pomeránia a moszkvai fejedelemséget tartja PU alatt nálam, kb. ugyanaz
  • Lysandus
    Én se hallottam még ilyenről... Szerintem próbáld meg felrakni újra...
  • kissssss
    wow ilyenről még hallottam.
  • jocking
    Hali!
    Lenne egy gondom a játékkal. Valahányszor indítok egy új singleplayer játékot, néhány perc játék után ha megállítom az időt, a játék azt írja, hogy a host megállította az időt, és még 30 mp van amíg más játékosok újra elindíthatják (tehát mintha multiplayert indítottam volna). Ez mitől van?
  • Krigare90
    Á köszi szépen. Csak azért fontos mert kitaláltad h szépen apránként meghódítom az egész világot csak a rendelkezésre álló idő ehhez kevés
  • Belkar
    A common mappában lévő defines.lua fájlban át kell írni az end_date-et arra az évre ameddig játszani szeretnél.
  • Krigare90
    Értem. Köszi a választ. És ha lejárt az idő akkor van lehetőség amolyan free playben továbbvinni? Mert pl a Medieval 2: Total War-ban volt meg úgy tudom az empireben is
  • szabii98
    1821 január 2. az a nap, mikor az Ending screen-t kapod :)
    de elvileg megoldható, hogy átírod a dátumot, de hogy hogyan?:)
  • Krigare90
    Hali. Most kezdtem el játszani ezzel a játékkal és nemtom h meg van adva neki befejezési dátum vagy addig megy amíg meg nem unom?
  • Lysandus
    Én sem. Nálam a második játékomban olyan volt, hogy a skótok olvasztották be az angolokat és az íreket. És a skótok csinálták meg Nagy-Britanniát.
  • pocoksari
    nem
  • hitman1028
    http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_1_13_03bsrlln0i.jpg
    kezdtem egyet a franciákkal,ilyet tapasztalt már valaki?
  • pocoksari
    én elsőre vagy a diplomáciát vagy az offenzív ideát választom, harmadiknak megy a felfedezés, aztán a minőség...ezután expanzió és vallási...pontosabban úgy is fogalmazhatnék, hogy ebből a hatból választok fixen, attól függően, hogy az adott országnak mi a legjobb ill. az uralkodó és örököse skilljei alapján melyiket bírom el

a seregidea hasznos, a dipóval könnyebb az élet, a telepest adó ideákkal szépen ki lehet színezni a térképet, míg a vallásival rengeteg problémát el lehet kerülni

mondjuk én vallásnál mindig maradok a pápával, nekem jól jön a kúria meg a kardinálisok bónusza meg mint elvi lehetőség a szent háború és a kiátkozás
  • Lysandus
    Én az ünnepek alatt próbálgattam, mindkétszer magyarokkal. Az első játékban még egy csomó dologgal nem voltam tisztában, csak néztem, hogy mi a francért nem növekszenek a diplomáciai pontjaim. Kiderült, hogy túl sok a dipó kapcsolatom van. (Persze, mert mikor Mátyás lesz a király, akkor 20-as legitimációt kap, én meg agyba-főbe kötöttem a házasságokat, hogy nőjön már a legitimáció. A poén az volt, hogy így se nőtt, akkor derült ki, hogy negatív stabilitás mellett esély sincs a növelésre.)

Mindegy, akkor szövit kötöttem a bajorokkal, Milánóval és a csehekkel, nyilván osztrák ellenes éllel. Sikerült is közös erővel megverni, elhoztam némi tartományt, és vazallusba nyomtam egy választót (a Rajnai Palotagrófot, Pfalzot). Az hamar kiderült, hogy a nyugati irányú terjeszkedés jóval nehezebb, mint korábban, túl sok érdeket sért az ember, állandóan koalíciók zaklatják úgy az embert. Első ideának az innovatívat vettem fel, másodiknak a defenzívet, harmadiknak a quest for the new worldot.

Mindegy, az 1600-as évekre azért csak sikerült császárrá koronáztatnom a királyom. Igazándiból csak azért, hogy bünti nélkül nyúlhassam le az osztrák területeket. Nyilván innentől már a francia is bezavart, mert ő meg a birodalom nyugati területeit kezdte el csipegetni. És Észak-Amerikában illetve a karibi térségbe kezdett ő is gyarmatosítani, mint én. De őket is sikerült domesztikálni, kapott egy olyan békét, amelyben jó sok nemzetet el kellett engednie. Itt hagytam abba.

A másodikban szintén a magyarokkal voltam, ezt már igyekeztem jobban megtervezni. Gyarmatosító fő profilt képzeltem el, ezért a bretonokkal (Britanny) már az elején szövetséget kötöttem. (Mint kiderült ez teljesen felesleges volt, mert Portugália simán megadta az átjárást és a kikötőhasználati jogot. De legalább a franciák nem foglalták el. :-))

A lényeg viszont az, hogy más ideasorrendet választottam. Elsőnek a vallásit, másodiknak QftNW-t, harmadiknak az expanziót. A lényeg az első, mert az Unam Sanctum egy tök jó idea a török ellen. Egyrész állandó CB, másrészt pedig 25 százalék agresszív expanzió pontokkal lehet foglalni a török területeket. Mostanra már Ádennél vagyok, (Konstantinápoly, Alexandria, Jeruzsálem már megvan) a következő körben az Ádeni Öböl node kulcsa jön. Emellett megvan a karibi térség, rajtam kívül még néhány spanyol gyarmat van itt, a Chesapeake Öbölt teljesen befoglaltam, és ha Ádennél kijutok az Indiai Óceánra, akkor irány India.

A lengyelek és litvánok megcsinálták az államközösséget, amivel egyszer csak PU-ban találtam magam, magyar vezetéssel. Ráadásul most is meglett a császári trón. Reformáltam, a birodalom jó része is az. Nyilván a török mellett zaklattam az osztrákot is, apránként lecsíptem róla négy tartományt. Koalíció csak néhányszor alakult ellenem, a vallási ideák kimaxolásának van egy olyan bónusza, hogy +100 százalékkal javulnak a diplomáciai kapcsolatok az idővel. Egyébként meg a koalíció ellen az is jó módszer, ha egyszerűen az ember növeli a hadsereg létszámát. Most 1640. Ennyi! :-)
  • pocoksari
    én meg játszottam két játékot is:
    1. ausztriával kezdtem, ugye szépen megkaptam pu alá a magyarokat ill. a gonosz burgundi területeit, velencét még behúztam magamnak, csehek is bementek pu alá...nekimentem párszor a franciáknak, szépen szétestek, amit tudtam behúztam onnan, megalapítottam a HRE-t, így piszok erős lettem (bár előtte is megkérdőjelezhetetlen volt az elsőségem), szépen beálltak vazallnak az országok pl. lengyel, litván (ráadásul litvánok nagyobbak voltak, mint kezdetkor, mégis becsicskultak) vagy skótok, norvégok,, de a felhízlalt bizánc, a kövér grúzia...ezek nagyrészészét beolvasztottam, spanyolok PU alá ütöttem, maradtak a ruszkik (szövi, közös dinasztia, tehát idő kérdése), törökök (ők itt ortodoxok, hehe, velük is szövi van)...és itt szépen abba is hagytam

2. angolok: mivel a háború korábban kezdődött a francikkal, így a portugálok alapból nem jöttek segíteni, de végülis egyedül is lehiénáztam őket (ezt érdemes kipróbálni, mert a későbbiekben hasznos tapasztalatot jelent, mondjuk korábbi verzióban már egyszer nyertem, de akkor jöttek a portugálok is), franciknak megszereztem a maradék tartományokat is, majd beolvasztottam őket, portugálokat PU alá toltam,brit szigeteket teljesen elfoglaltam, spanyolokkal, dánokkal szöviben vagyok, a kicsi német államokat meg egymás után teszem vazallá és olvasztgatom be őket

a közös annyi a két játékban, hogy piszokmódon békés vagyok - szemben az előző játékaimmal -, aminek három következménye van: nincs ellenem koalíció, mivel nem harcolok irgalmatlan gyorsan pörög az idő,mivel adminpont nem kell a coreosításra agyonépítekezem és így ömlik a pénz (4. kicsit unalmas)
  • szabii98
    okés, köszönöm szépen :D
  • pocoksari
    igen, házasság, közös dinasztia, a másiknak nincs örököse vagy weak claimje van, háború ill. van, hogy magától megkapod a trónt
    kicsi országokat nem így hajtunk az uralmunk alá, azokkal a jó viszonyra törekszünk és megpróbáljuk vazallussá tenni őket (190+ viszony, házassággal kell hozzá, érdemes megnézni előtte, hogy ez kihozható ill. ha kihozható, akkor hajlandó-e belemenni)...PU alá a nagyokat toljuk, pl. nálad törökök vagy egyipterek