Europa Universalis IV
  • pocoksari
    én meg játszottam két játékot is:
    1. ausztriával kezdtem, ugye szépen megkaptam pu alá a magyarokat ill. a gonosz burgundi területeit, velencét még behúztam magamnak, csehek is bementek pu alá...nekimentem párszor a franciáknak, szépen szétestek, amit tudtam behúztam onnan, megalapítottam a HRE-t, így piszok erős lettem (bár előtte is megkérdőjelezhetetlen volt az elsőségem), szépen beálltak vazallnak az országok pl. lengyel, litván (ráadásul litvánok nagyobbak voltak, mint kezdetkor, mégis becsicskultak) vagy skótok, norvégok,, de a felhízlalt bizánc, a kövér grúzia...ezek nagyrészészét beolvasztottam, spanyolok PU alá ütöttem, maradtak a ruszkik (szövi, közös dinasztia, tehát idő kérdése), törökök (ők itt ortodoxok, hehe, velük is szövi van)...és itt szépen abba is hagytam

2. angolok: mivel a háború korábban kezdődött a francikkal, így a portugálok alapból nem jöttek segíteni, de végülis egyedül is lehiénáztam őket (ezt érdemes kipróbálni, mert a későbbiekben hasznos tapasztalatot jelent, mondjuk korábbi verzióban már egyszer nyertem, de akkor jöttek a portugálok is), franciknak megszereztem a maradék tartományokat is, majd beolvasztottam őket, portugálokat PU alá toltam,brit szigeteket teljesen elfoglaltam, spanyolokkal, dánokkal szöviben vagyok, a kicsi német államokat meg egymás után teszem vazallá és olvasztgatom be őket

a közös annyi a két játékban, hogy piszokmódon békés vagyok - szemben az előző játékaimmal -, aminek három következménye van: nincs ellenem koalíció, mivel nem harcolok irgalmatlan gyorsan pörög az idő,mivel adminpont nem kell a coreosításra agyonépítekezem és így ömlik a pénz (4. kicsit unalmas)