10049
Europa Universalis IV
  • szabii98
    sziasztok!
    hogyan működik a personal union dolog? először házasságot kötünk, aztán felveszik a mi dinasztiánkat, és ha meghal a királyuk, előbb mint a miénk , akkor claim the throne? még nincs PU, de jó lenne "tisztességesen" elfoglalni a körülöttem lévő államokat(Hedjaz, Hassa). Perzsiával kezdtem, amúgy :D
  • pocoksari
    bháá, brutál ezzel a ck2-ből importált térképpel
  • pocoksari
    ha nem tudja coreosítani, akkor eladja...nálam is volt már ilyen valamelyik játékomban,a vazall eladogatta a neki átadott földeket...azt hittem széttépem mérgemben, de végülis megtanultam a leckét:) egyszer meg én is kaptam így területet...de ugye ezekre általában nincs claimed/coreod, szóval drágább beolvasztani, meg ugye én rendszer szerint foglalok, tehát vagy 100 körül van az overex. (és így nem tudom bevállalni) vagy hadban állok (és akkor fel sem ajánlhatja)
    de mindenesetre ritka...
  • SuperGalaxy
    Steam?:D
  • tensai
    Europa universalis 4 1.3 patchot Ti honnan töltöttétek le?
  • Lysandus
    Hm, ez érdekes! Fél, hogy betámadod miatta?
  • pocoksari
    nem a pénz miatt adja el
  • hitman1028
    néha az AInak is elfogy a pénze xd
  • hitman1028
    http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_12_29_0xv1qaivd6.jpg
  • hupe04
    időközben rájöttem ,hogyan lehet fővárost áthelyezni. Nagyobb bajom az most az ,hogy genovával vagyok és megpróbáltam a menekülni európából dolgot. Csak nem úgy működik mint eu3ban. Elfoglaltam kongót és áttérítettem ,viszont nem engedi core-á tenni a területeket. ez azért van mert túl messze van elvileg. Valami tipp ,hogy mégis hogyan tudnám ezt megoldani? Köszi :D
  • ganges
    sziasztok
    a játék 512 mb-os videokártyával hogyan fut? nem laggol, ugyanis 1 gigásat ajánlanak, annak ellenére, h 512 mb a követelmény
    köszi
  • hupe04
    Sziasztok! EU3-at nagyon sokáig toltuk haverokkal. Elkezdtük ez EU4et is ,de nem tudjuk hogyan lehet fővárost áthelyezni. :/ valaki tud segíteni? Illetve ,ha kedvetkaptatok egy 4-5 fős multi csapatba csatlakozni bátran vegyetek fel skype-on :) petiii.94
  • Kmarha
    Az volt a terv, de szerencsére Skócia a folyamatos (és általam is táplált) bellázadások hatására ketté szakadt, így megmaradt az anyaországom is, lett egy PU-m skócia alatt, és miközben az átköltözésre koncentráltam, olyan erős, és egész trade területeket egyedül birtokló kolóniáim lettek, hogy a kereskedelemből befolyó pénzből most már lazán meg tudom vetni a lábam Európában is! (lekopogom)
  • Lysandus
    Költöztesd át a fővárosod a gyarmatokra. Erre volt valós példa, Portugália fővárosa volt egy időben Rió. Amikor Napóleon elfoglalta Portugáliát.
  • Kmarha
    végre sikerült Írországot megalapítanom. Anglia, Skót egykori barátaimnak hála már a múlté. Amíg őt lefoglalták, addig én szépen elkezdtem kolónizálni és felhúzni a tax és production értékeket így a pénz és szépen bejön.

Erre Skót egykori barátomnál a pontjaim minusz ezerbe fordultak át, amin az "agresszív terjeszkedés" (vicces, miközben ő szerezte meg az egész szigetországot) rámaggasztott címkével nem bírtam pozitívra változtatni, így most minden erejével rám támadt. Nekem meg egyetlen más barátom nincsen (Francia volt, de szegénykémnek nagyon el látták a baját, és a német kiskirályságokhoz hasonlóan ezer darabra hullott).

Legalább a gyarmatokon van még esélyem életbe maradni, és Írország az Apacsok és Aztékok között fog újra felemelkedni. Hmm.. érdekes egy új világ kép ez (közbe Dánia befoglalta keletet, skócia és spanyol elfoglalja nyugatot.. legközelebb történelmi erőkiosztással és nem véletlen leosztással kezdek új játékot :D)
  • Lysandus
    Valaki nem tudja, hogy tudom magamat kijelölni elektornak? (Én vagyok a császár, és az egyik választót annektálták.)

Egyébként jó ez a játék. Szerintem a legjobb EU. Bár az egyessel nem játszottam, a kettesre meg alig emlékszem.
  • hitman1028
    ez a baj a perszonál uniokkal h addig nyugton kell maradni xd
    ám amikor én játszottam volt h sikerűlét egyesiteni és volt h fellázadtak és levertem őket és nem volt gond
  • zelgadis23
    Thrüngia riválisait, saját riválisommá tettem, de csak az első után adott +50 viszonyt, a többire már nem. Ha ajándékot küldök akkor az +15, emelem a diplomáciai viszonyunkat az max +200.

A +190-os viszonyhoz viszont +700-ra lenne összesen szükségem. Megpróbáltam a királyom kinyírni, de az se sikerült. Megtettem hadvezérré, csatában az 1000 fős seregemet vezetve megsemmisült, de a király akkor se halt meg. Így továbbra is maradt a perszonálunió. Pedig most jól jött volna, mert az örökös csak 14 éves.
    Egyéb tipp Thüringa elfoglalásához?
  • szabii98
    közben kis keresgélés után megtaláltam.
  • szabii98
    out of range miatt nem indul a játék, hol van a játék beállításait tartalmazó fájl , nemtudjátok?:)
  • hitman1028
    pl megnézed kik a riválisai és megteszed őket saját riválisaiddá ,egyből javul a viszonyotok
  • zelgadis23
    Sziasztok! Én a szászokkal nyomulok, most 1568-ban járok és európai középhatalommá nőttem ki magam (a 2 kezdeti tartományból). Most már csak egy tartományt kellene elfoglalnom, corrá tennem és akkor létrehozhatnám Németországot.
    A probléma, hogy ez a tartomány Thüringia, amely velem perszonálunióban van. Mivel rengeteg területet bekebeleztem -600-on van a viszony Thüringiával. Ahhoz, hogy integráljam a birodalomba +190 viszony kellene. Évente +4-5 javual a viszonyunk, de így legalább 150 év szükséges, hogy integráljam. (Emellett, nem nagyon foglalhatnák már el tartományt.)

Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne tenni, hogy egyesíthessem végre Németországot? (A perszonáluniót sem tudom sajna megszüntetni és a királyom sem akar örökös nélkül meghalni. Bár a regency is nagyon idegesítő lenne, ha sokáig tartana.) Tippek???
  • pocoksari
    igazából két dolgot tudsz tenni
    1. szelíd elefánt: ütögetés után hosszú pihik és javítgatod a kapcsolatot akivel csak lehet
    2. vérnyúl: elkezdenek belépkedni a koalícióba, hadat üzensz és levered őket, erre újak lépnek be, azoknak is hadat üzensz, megint lépnek be újak, szintén hadüzi és levered őket...lejár az első körben belépőkkel a truce, erre megint nekik mész és így tovább...gyakorlatilag mindenki ellened lesz, de egyszerre mégsem kell velük megküzdened...mondjuk kell némi kraft hozzá, szóval az elején nem érdemes ezzel próbálkozni :)

az elején még tudod kompenzálni az agressziós máluszt, de idővel minden mértéket meg fog haladni...
  • pocoksari
    a dipó kapcsolatokat rontja ha agresszív vagy, így mindenki ellened fordul és koalícióban küzdenek ellened
    a béke elküldésénel látod, hogy ki mennyire fog utálni
  • Lysandus
    A játék file-okban benne van. Meg a mentésben is. Csak nem írja ki a játék?
  • Lysandus
    És mi van a badboy pontokkal. Azt láttam, hogy valami agresszív terjeszkedés ízé van helyette, de azt hol lehet megnézni, hogy éppen hogy állok és hogy mennyi a limit?
  • pocoksari
    hmmm?
  • DasIsFuck
    az ilyenek már túl bonyolultak egy ck2-n szocializálódott emberkének gondolom.
  • barnetpowa
    Lysandus
    Szerintem ha jobb klikkel rákattintasz a jobb oldalon lévő panelben a diplomata nevére akkor visszahívod :)
  • SuperGalaxy
    Kiszedték a játékból. :D
  • Lysandus

És a tartományok demográfiai adatait most hol lehet megnézni? Az adót, stb azt látom, de a népességszámot, lakosság növekedési rátáját azt mos hova dugták el?
  • Wandor
    A képernyő jobb oldalán lévő sávban látod, hogy éppen hová küldted a diplomatáidat. Kattints az egyikükre jobb egérrel és máris vissza tudod hívni.
  • Lysandus
    Hogy az ördögbe lehet egy diplomatát visszahívni? Mindkét fickót "Improve relation"-nal küldtem el, de már rég máshol lenne rájuk szükség... Például békekötésnél, tök jó békét tudnék kötni, ha lenne diplomatám.
  • Wandor
    Sziasztok!
    Szeretnék tőletek segítséget kérni. Próbálgatom magam moddolás terén, de valamire egyszerűen nem tudok rájönni. Gondoltam, megpróbálok betenni a játékba egy új országot. Mordvinföldre esett végül a választásom. Hozzárendeltem provinciát, vallást, új kultúrát, zászlót stb. és a játékban szépen meg is jelenik. Azonban sehogy sem tudom elérni, hogy az ország nevét felismerje a program, mindig csak MRD, azaz az ország háromjegyű kódszáma van kiírva. Hiába próbálom a countries_l_english fájl legvégére beszúrni, ilyenkor az egész térkép megbolondul és az összes többi országnak is csak a kódját írja ki a játék. Próbáltam már meglévő országot átnevezni, de akkor is ugyanez a helyzet. Nem tudja esetleg valaki a megoldást, hogyan tudnám kiküszöbölni, hogy megbolonduljon a térkép és az új országom teljes nevét kiírja a játék?
  • Party Hard
    Sem kulturában sem nyelvben nem vagyunk finugor. De azért jobb mint a nyugati szláv...
    Nekem nem müködik ha simán csak átzírom. Ha neked müködik átküldenéd a fájlt?
  • SuperGalaxy
    A fórumra pedig már valaki felírta a kérést, de ahogy az EU3-nál, sajnos itt se vesznek komoly tudomást róla :/
  • SuperGalaxy
    A helyneveket a localisation/province_names_l_english fáljban kell átírni, ezek a nyelvi fájlom, jegyzettömbbel szerkeszthetők. A kultúrát se olyan bonyolult létrehozni, valami ilyesmivel kell kiegészíteni:

magyar (ez igazából lényegtelen) = {
    graphical_culture = westerngfx

hungarian = {
    primary = HUN
    }

+kiszeded a nyugati szlávból. Vagy megteheted, hogy átrakod finnugorba, de kulturálisan nem vagyunk finnugorok, csak nyelvileg, az pedig teljesen más dolog. Valamint a "history/countries/HUN - Hungary" fáljban átírhatod a technology groupot westernre az eastern helyett.
    Így elvileg működnie kell :)
  • Party Hard
    Minden esetre keresek egy angolúl beszélő embert aki segít felírni a problémát az eredeti fórumra.
    Én sajnos csak google fordító szinten beszélek angolúl
  • Lysandus
    Igen, az bonyolultabb. Nem mondom, hogy engem nem zavar, de elvagyok vele. Az "oradea" meg "timisoara" jobban idegesített.
  • Party Hard
    Mert ha pl a common/cultures mapájában a 00_cultures ben átrakom a magyarokat mondjuk a finugorokhoz akkor azt írja, hogy nincsen nemzetiségem. Ami még mindig jobb mintha a szlávokhoz tartoznék, De nem kielégítő.
    Valahol még van egy visszaigazoló file valahol.