10049
Europa Universalis IV
  • Timakrisz
    Na most 1744 körül járok, 10. vagyok valami 1100 ponttal, de a lengyelek verhetetlenek (personal unioban franciákkal, ráadásul dominánsként, nem tudom, hogy mákolták be a trónt). Voltam HRE császár is; Közép németország enyém+2 vazallus, velence volt tartományainak a fele szintén, illetve vazallusként horvátország, szerbia, "románia", és közép afrikaban van kb 7 kolóniám (persze franciáké egész dél amerika, meg egy csomo minden). Hadsereg szinten nem állok rosszul (30 as military level+ egy csomo hadi idea maxon (offens/defens/quality)), adminisztrációs szint kb 16, viszont a diplomácia talán csak 10 es :( nagyon sok dipo pont elment arra, hogy ne baszogasson senki. Bevétel egész tűrhető, maxos morállal tudom tolni a 70+ fős armyt.
    Most azon agyalok, hogyan tovább.

1. Érdemes e flottázni?

2. Talán a Mamelukok irányában kellene terjeszkedni, vagy afrikában masszívan kolonizálni, hódítani, esetleg délkelet ázsia? passz...

3. Mi a játék vége? Szerintem kihúzom addig, csak tudjam mire "gyúrjak" ...

• barnetpowa
    Ostromhoz használj sok-sok gyalogost és sok ágyút.Akkor jóval gyorsabban be tudod venni a várat :D
  • pocoksari
    van :-)
  • Timakrisz
    van értelme "westernizálódni" ?
  • LSSAHPAUL
    HRE császár csak úgy lehetsz ha megszavaznak. Hogy rádszavazzanak nem árt ha van pár területed a HRE-én belül. (szent római birodalom, le van osztva mi tartozik oda, a határa így néz ki kb: összes német, nápolytól felfele összes olasz(velencéből értelemszerűen csak az észak adriaiak, összes osztrák)
    Annyira nem vagyok járatos ebben, de annó úgy sikerült hogy háborúzgattam sok kis német állammal, (csak magyarokkal játszok) és amik nem voltak szomszédosak velem azokat nem annektáltam hanem vazallusság tettem. Ők meg szépen rám szavaztak. De ez nehéz mert ugye 4 vazallus után már a diplo pontok rovására megy..
  • Timakrisz
    barnetpowa, semmi baj :D most éppen azt csinálom :D már nem sok van neki :D

Amit nem értek: mások olyan hamar be tudnak verni ostrommal egy tartományt az én seregem meg csak ucsorognek honapokat mig sikerul; illetve a másik kerdés: milyen a jó összetételű sereg? Csak a statisztika számít, hogy minnl jobb legyen (shock, moral etc.) vagy számít e az is, hogy milyen típus ?
  • barnetpowa
    Timakrisz bocs hogy beleszólok,de miért nem próbálod meg Velencét bekebelezni?Jól fizető tartományai vannak.Nálam is probléma volt mindig a szegényes adózás.Meg ha elfogadsz még egy tippet akkor csak a nyugatot fejleszd először mert ott még vannak normális tartományok.
  • hitman1028
    mindegyik vazallus és pu egy diplomatapontot vesz el
  • Timakrisz
    Visszatérve egy előző kérdésemre: hogyan tudok HRE császár lenni?

Megéri beintegrálni őkeT? A tartományok lófütyi pénzt hoznak, állandóan managelni őket, így legalább a parasztlázadásokra figyelnek :)
  • hitman1028
    ugy tudod h pl a vazallusokat és a perszonál unióba lévőket beintegrálod az országba
  • Timakrisz
    És ezeket hogy tudom "leredukálni" ? igy most a diplomáciai "fejlesztések" totál kilőve :(((
  • pocoksari
    problemat...4 diplomaciai kapcsolatod lehet max. erre neked 10 van...igy a kulonbizetet (6) levonja a havonta a dipo ponthaidbol
  • Timakrisz
    Az 10/4 diplomatic relation -6 mit jelent?
  • Timakrisz
    Hogy lehetek a HRE csaszara, illetve pápa?
  • LSSAHPAUL
    Szarul állsz amúgy :) Ez nagyon Sim City-nek néz ki.
    Viszont itt is van pár érdekesség, Oroszország még nem alakult meg, Burgundia még él, Irország komplett, észak-afrika jól tartja magát castile-ellen, apropó miért nem alakult meg spanyolország vajon..
    Na ha harcolni akarsz akkor kezd újra, célpont olaszország, de nem csak úgy hanem rendesen összekötve, azaz elsőnek venice, és sorban összekötve szépen. Persze illik az osztrákoktól is elszedni ezt azt. Balkánt nem bolygatnám, gyenge területek vannak ott, esetleg az adriai partok jól jönnek a flotta létszám növelése miatt.
    Apropó flotta, pocoksari: én alkalmazok gályát, és hadihajót is, sőt transporterem is van asszem 4 :) , csak épp egyiket se én gyártottam, az olasz kis államok elleni harcban, meg északafrikában zsákmányoltam egy rakást, sőt a török elleni háborúkban is, kinéztem egy kissebb flottilát és lerusholtam, de ott észnél kell lenni nehogy a nagy flotta odaérjen a harc vége előtt :D
  • pocoksari
    kezd újra...
  • Timakrisz
    Na nekem "kicsit" máskép alakulnak a dolgok mint nektek, miota 1 hete kicsit jobban kiokosodtam. Pl a törökökkel soha nincs gondom, osztrákokkal sem :) (mamelukokkal alizok elég hamar ők meg egyéb keleti állammal és jól kivéreztetik egymást).
    Na hanem: nem tudom hogyan tovább (check map):
    1. Horvátország vazallus, olténia vazallus, szerbiaval personal unió.
    2. Nagyon jó a repum a franciákkal és a spanyolokkal, meg a dánokkal.
    3. Elég sok épületem van (szinte mindenből van 2-3. szintű minden megyében) az adó mégis alig csordogál... pedig levettem békében a kiadások.
    4. már kezdek 2/1 meg 1/2 es unitokat csinálni, de hát ez 0 a sopronban felvehető 4/2 es zsoldosokhoz képest :(((
    Hogy tudom megszerezni a HRE császári címet?
    5. Lengyelország hogy a fenébe olvaszt mindenkit be a birodalomba gond nélkül? Össze vissza háborúzik :(

• pocoksari
    vazallust nem engedünk el (max. császárként a pluszpontokért vagy ha valaki a HRE-be akar integrálódni, ettől függetlenül egyik esetben sem a valós szándék a vazall elengedése, kicsit mesterkélt szvsz)

szerintem meg a sok lázadás ellen simán rakja fel a friss peccset, akkor nem jön üstökös kétnaponta...ha a stab 1-2, eészséges szinten van a vallási egység, akkor kb. kizárt a durva lázadássorozat...ha mégis, akkor fel kell venni egy -3 revolt riskes advisort és kész

vallás a revolt risk miatt fontos, én térítek ill. ha kell veszek fel advisort...magyarokkal nem olyan vészes téríteni, mert a Balkánon alacsony a base tax, a többi szomszéd meg katolikus

a lucky nations kikapcsolásával meg egyetértek, ki kell kapcsolni, bár szvsz másért... én a létével nem értek egyet, ugyanúgy eltiprom őket, amíg PU alá lehetett ütni őket még hasznos is volt (lett volna)

flotta: alapvetően azzal egyetértek, hogy békeidőben hasznos meg szép és jó a light ship, viszont amikor háború van akkor bent kell a kikötőben campelned, ott meg nem ad trade bónuszt és még magadat sem tudod megvédeni (blokád alá vonnak és így simán elveszíted pénzben és war exh.ben, war scoreban a korábban behúzott előnyt)...szerintem heavy ship, odaviszed a full morális flottádat az ellenfeléhez, hadüzi, majd szénnélövöd...ha nincs pénz, akkor gályák (én nem használtam őket mondjuk)...a gépnek van pár nehéz hajója (itt ugye egálban vannak a sajátjaid), könnyű ellen (a gép is rá van gerjedve a kereskedelmi flottára) lazán jó, de a gályáktól is erősebb...minden pénz kérdése
  • LSSAHPAUL
    A vazallus diplomácia realationnak számít!! Szóval nem szabad, csak ha baj van, esik szét az ország a lázadások miatt(miután leesett 0-ra manpowered), na akkor el KELL engedni akit csak lehet, mert csak lázadni fog.
    Vallás, luxus dolog foglalkozni vele, ha van sok pénzed, akkor komolyan rá kell menni, azaz felbérelni egy advisort, missionnál kiválasztani ami ad a térítésre bonuszt, és esetleg bele lehet kezdeni a vallási ideába.. de mondom ezt csak akkor ha nincs jobb dolgod.. pl jó ötlet lehet egy nagyon durva háború után, pihizni, szal nem toborozni, levenni a zsoldot, mert az nem igen fog menni magyarokkal hogy full sereg+térítés is, háború meg kizárt.
    A stability csökkenés bármikor előjöhet, de nézd meg az options-ban hogy a lucky nations be van e kapcsolva, mert mondanom se kell hogy a magyarok az unlucky-ba vannak téve, szal ki kell kapcsolni.
    A flottának akkor van értelme ha tengerpartra terjeszkedtél. Mert ugye a poplimitet illene betartani, és a flotta 30nál kezdődik, és ez csak arra lesz elég hogy a kereskedést fellendítsd, pl török ellen :D (1500-ban kb 100 db-os flotta) semmit se ér, sőt mivel szerintem csak lightshipeket szabad gyártani a létszám egyenlőség is tuti vereség, de kisebb országokat meglehet csapkodni vele, mint tunézia, stb, és a győztes tengeri csatáknál általában zsákmányolsz az ellenségtől.
  • pocoksari
    vedd le a fényerőt...sötétben sokkal erősebbek :)
  • Timakrisz
    A haderőm mindig ilyen "gyatra" lesz? nézegettem táblázatot a eu4wikin, és mit mondjak, kb a legratyibb unitjai vannak a magyarnak... egyszer értem el a huszárokat az ért valamit, de ez tök szívás, Mátyás idejében geci erős seregünk volt... az is elszomorít, hogy a hülye zsoldosok is ugyanolyan gagyik mint a sima unit csak nem kell manpower hozzá...
  • Lysandus
    1. Az osztrákok előbb-utóbb kapnak olyan küldit, ami ellened irányul. Ezért soha nem bízhatsz bennük.

2. Ha megkapod Mátyást királynak, akkor mindössze 20 százalék lesz a legitimációja. Tehát politikailag instabil a helyzete. (Mondjuk azt nem értem, ha lever az ember egy lázadást, az miért nem növeli a legitimációt. Nyilván a határozott fellépés valamennyire elveszi a potenciális lázadók kedvét.) Ha pedig negatív a stabilitás, akkor nem tudod növelni a legitimációt. A stabilitás egyébként csökkenhet a magas háborús kimerültség miatt is. Summa summarum érdemes magasan tartani.

3. Attól függ. Ha át akarsz térni, akkor jó. A vallási egységet mindenesetre érdemes fenntartani, mert ad egy csomó bónuszt. Például a stabilitás növelése is kevesebb admin pontba kerül, ha 100 százalékos az egység. Nyilván azt nem úszod meg, hogy a misszionárius bónuszokra is gyúrj. Mert vagy át akarod téríteni az egész országot, vagy vissza...

4. Van értelme. Ha a könnyű hadihajóiddal (light ships) véded a kereskedelmet egy központban (patrol trade routes vagy vmi ilyesmi), akkor nő ott a befolyásod. Sokkal könnyebben kapsz így bónuszt, mint épületekkel. Nem utolsó sorban a járőrözés növeli a naval traditions-t is.

5. Érdemes. A horvátokat mindenképp, a románokat meg akkor, ha át tudod őket téríteni ortodox vallásról.
  • Timakrisz
    Na kezdek ráérezni a játékra, de pár dolgot nem értek:
    1. tök jóban vagyok az osztrákokkal (HRE meg minden), mégis 1500-1520 közt szakítanak velem. Miért?
    2.Sokáig (1490-es évek közepe) tok jól állok hadügyileg, meg pénzügyileg, de állandóan csökken a stabilitym :( Miért?
    3. Az jó ha terjed a reformáció, vagy rossz? Érdemes katolicizálni a vármegyéket?
    4. Flottának van értelme? (Magyarként) Kereskedők "ott jó ahol vannak" vagy érdemes máshova küldeni őket?
    5. Ha egyszer vazalusom lett pl horvátország, meg a románok, akkor érdemes valamikor anexálni őket? Vagy hagyjam a francba?
    Egyenlőre most ennyi, sajnos 1520nál újra kell kezdenem, mert a jófej szövieim cserbenhagynak (pedig segítettem őket) és baromi soka lázadás :(
  • hitman1028
    mondjuk azt én se értetteem h hova tűnt a török fő sereg,hiszen ugy kezdődik a játék h albániával háboruzik,és nincs oka h az ország ázsiai részén tartsa a sereget
  • pocoksari
    most pl. belenéztem három angol kezdésbe
    - az első feladta és nekiment az íreknek
    - a második feladta és nekiment a skótoknak
    - a harmadik mondjuk nagy nehezen lenyomta őket, de ott még a portugálok is mentek segíteni

gyakorolni kell, a másik se zseni, max. többet törte a fejét...pont az a szép ezekben a játékokban, hogy a saját erődből oldod meg
  • pocoksari
    nem néztem meg, csak belepörgettem és azon alapul az egész, hogy nincs török sereg a balkánon...ehhh, és akinél van?
    amikor a stratégia egy bemakkolt vakszerencsén alapul, akkor az nem stratégia, hanem szerencse :)

nem szívesen nézek videókat - csak ha beszólogatni akarok -, mert más ötlete alapján, tehát más zsenije alapján eredményt elérni kicsit visszás...felííííírom a listááááára a lééééépéseket és véééégrehajtom, az nem teljesítmény, az konkrétan 0
  • pocoksari
    simán megkerüli, krím átengedi fixen, még az se biztos, hogy az ostromok befejeződnek mire odaér, aztán lehet kergetőzni...akkor inkább átengedni a felét, azzal megütközni az átkelésmáluszával, majd megnézni mit lép félseregre...újraképez, megint átengedni és kimeríteni max.-ra, amikor kiürül a kincstára manpowerje, akkor lőttek neki
  • pocoksari
    nem kell hagyni, aki erős annak idejében oda kell lépni a nyakára, nem amikor már százezres seregeket mozgat
  • hitman1028
    https://www.youtube.com/watch?v=OZCn1qg1ZWg
    ám itt egy érdekes video ,hogy hogyanlehet legyőzni bizánccal a törököket
    itt is lezárja a tengeri utakat
  • Lysandus
    Valamit valamiért! :-)

Meg van rá esély, hogy a török elleni koalíció is ott fogja összevonni a flottát (Lepantói Csata).
  • hitman1028
    csak ezzel az a baj h nagyobb flottával kell rrendelkezni mint ő xd
  • Lysandus
    Meg a régi módszer: hajókat vezényelni a Márvány-tengerre, ezzel lezárni a Boszporuszt és a Dardanellákat, hogy ne tudja áthozni a seregét a tengerszoroson Európába...
  • barnetpowa
    A török seregre visszatérve csak annyit hogy az én magyar mentésemben a lengyelek ellen 220k-s sereggel mentek 1500 végén :D
  • pocoksari
    seregre es dipora kell
    kb. ketszer volt admin alapu ideam az elso harom kozott
  • pocoksari
    seregre es dipora kell
  • pocoksari
    seregre es dipora kell
  • hitman1028
    én mindig az economic ideas sal kezdem,legalább az első hármat minél előbb ,mert sztem azok a legfontosabbak
  • hitman1028
    sok a lázadás,mivel -2n van a stabilitás,azt kell felvinni legalább +1v2re
    én a környező kis államokat huznám be
    az épűletetknél meg azokat erőltetném amik bevételt hoznak
  • Timakrisz
    Na 1520... próbálok lavírozni, de egyre nehezebb
    sajnos a seregem gyenguszka, és nagyon sok a nemzeti lázadás... pápasággal gebasz van, és nagyon terjed a reformáció...bár ez lehet később jobb lesz.
    Amúgy melyik épülettípust érdemes nyomaztni?
  • LSSAHPAUL
    Az csak egy eltéved felderítő csapata a töröknek :)
    Nézd meg a ledger-ben vagy hol hogy mekkora serege van épp.. szerintem 60-nak mindenképp kell legyen de inkább 80k. Legalábbis én már harcoltam egy összevont 100k-ás török sereg ellen :) nem volt leányálom. Jah, amíg nincs kifejlesztve a muskétás addig nem kéne piszkálgatni őket :) tudom hogy ő támadott meg, de talán lehetett volna nyalni a seggit.