10049
Europa Universalis IV
  • browing
    "Nem is értem hogy lehetséges 1500-ba h keresztény államok koalicióra lépnek a törökkel..."

Pedig van benne logika, senkit sem érdekel a vallás addig míg saját érdeke nem kívánja azt.
    Benned látják a nagyobb veszély hiába vagy katolikus.
  • Joker307
    Megkezdtem a kolonizálást. A Balkánon való haladást viszont egy török, osztrák, velence koalició beavarta.
    Nem is értem hogy lehetséges 1500-ba h keresztény államok koalicióra lépnek a törökkel...
  • pocoksari
    én spec a 2gyalog:1lovas arányt szoktam használni és 10-20k katonánként 1 ágyú...utánaolvasva persze az ember rájön, hogy sokkal több ágyú kellene, de az ugye extrém sok pénzt eszik meg...pl. nálam 20k katona: 12k gyalog, 6k lovas, 2k ágyú míg a fórumokon valami ilyesmit tekintenek jónak: 10 gyalog, 3 lovas 7 ágyú, inkább arányokról van szó, mintsem konkrét seregekről
    itt olvashatsz többet
    nekem sohasincs sok ágyúm, mert drágának tartom, másrészt, ahogyan idővel megerősödöm inkább a gyors foglalást (és így a rengeteg gyalogot) részesítem előnyben (idő faktor), mert a seregeim (vagy pontosabban a csatlósaim seregei) ígyis-úgyis győznek

de abban biztos vagyok, hogy a túltöltött lovasság nem jó...
  • LSSAHPAUL
    Én mindig úgy csinálom hogy a limiten legyek lovassággal.. lusta vagyok kiszámolni a %-ot, kb 20%-al lépheti túl a gyalogságot, szal úgy csinálom hogy gyártok túl lépek lovassággal a limiten (piros lesz a szám a seregnél), aztán annyi gyalogságot gyártok hogy eltűnjön a piros.
    Tipp neked a 14-gyaloghoz kb 17 lovas kéne.. ágyút tuti nem növelném.
  • Joker307
    Szerintetek milyen összetételt érdemes az 1500-as évekbe Magyarországgal?
    Jelenleg 14000 gyalogság 4000 Lovasság 2000 Ágyú
    Ágyúk számán gondolkozom hogy növeljem.
  • Joker307
    Van rá esély h a kúltura vagy a vallás az elfoglalt core területeken átváltson hazaira( balkán térség, sunni, ortodox, szerb, szláv népekről beszélek)
  • Joker307
    Defender of the faith ad valami jó casus bellit Ottománok ellen?
  • Joker307
    Hogy hogy a lengyeleknek van Keresztes háború Cassus Bellije míg nekem semmi... Végig határos vagyok az ottománokkal, a lengyelek meg ép csak beficcenek és ők kapnak?
    Nem lengyel a pápa.
  • Joker307
    Játszottam sokat Brandenburggal és Magyarországgal és egyszerűen az eventek típusai ég és föld, M.o. után Brandenburgnál annyi pozitív és jó event jött fel amit M.o.-nál 200 év alatt még találkozni se találkoztam...
  • Joker307
    És a Claim-ot fel lehet gyorsítani valahogy mert 1000 nap jelenleg a törökök ellen...
  • Töketlenfecske
    Lehet olyannal trükközni, hogy change-eled a kultúráját egy kisebb országnak, majd szabadon engeded. Ha vassalból is kiengeded, akkor jó esély van national decisionsban primaryt váltaniuk. Ha összejön (némi szerencse is kell hozzá), akkor re-vassalizálod vagy PU-zod és pakolgathatod hozzá a frissen elfoglalt helyeket. Az AI valahogy mindig szorít a diplomatic powerjéből a cultchange-elésre, hogy non-acceptedjei vannak.
  • Töketlenfecske
    Elvileg random event az accepted culture, de nem egy meteorzápor gyakoriságú :D
  • Joker307
    Hmm, ebbe van valami. Tanuló pénznek jó volt... :S

Mitől függ és hogyan tudom elérni hogy egy kultúra (Szerb) Accepted Culture legyen?
  • pocoksari
    mert a nyertes rákényszerítheti a vesztest, hogy az visszaadja más államok coreját...osztrákoknak meg volt corejuk

mi ebből a tanulság? olyan háborúban nem veszünk részt, amelynek kimenetelére nincs befolyásunk...éppen ezért nem is barátkozunk távoli országokkal
  • Joker307
    Anglia a szövetségesem, háborút indított Spanyolok ellen, Spanyolok lezúzták az angolokat. Hozzám nem is jöttek, egy területemet se foglalták el mégis Anglia elajándékozta az osztrák területeimet! Hogy??
  • Kmarha
    a terv jó, de a lengyelektől kicsit félnék. Az első két játékomba ők okozták a legtöbb gondot (törököket mindig megúsztam). Gyarmatosítás előtt vagy PU viszonyba kellene lenni, vagy amit én szoktam választani, jelentéktelenné gyengíteni őket. Mondjuk egy Cseh-Bavaria PU-val talán nem lesz gond (hogy jó viszony esetén is leválnak-e egy idő után, nem tudom, de gyanítom igen, semmi sem tart örökké, történik egy random esemény, ami hatására már válnak is ki, én jártam így)
  • Kmarha
    nincs.
    F10-el lehet ilyen képet kimenteni játék közben. Animált gifet azokból már egyszerűen lehet csinálni. Biztos van rá program google-n is, én a Gimpet használom, 1 perc az egész. Kijelölöm a képeket, behúzom gimpbe egy ablakba (ott automatikusan rétegekbe rakja őket), méretre vágom, elmentem és beállítom, mennyi legyen a várakozás a képkockák között.
  • Joker307
    *sosem kellett 20-30 000-es seregnél nagyobbal szembeszálnom
  • Joker307
    A játékba van mod ilyen gif készítésére?

PU-t ha nem integrálom és jó a viszony akkor nem fog leszakadni?

60 év. Osztrákoktól Behúztam Grazot, Kraint és Görz-t. Velence volt a következő cél de írtátok hogy nem szabad hagyni a törököket megerősödni ezért mikor afrikába támadott akkor én is betámadtam, így könnyebb dolgom volt, 2 háború volt, sosem kellett 20-30 000-es seregnél szembeszálnom. Bohémiával játék eleje óta jó a viszony, Bavaria PU-m.

Terveim szerint a sraffozott területek elfoglalása után Amerika felé fordulok. Még sosem gyarmatosítottam de kiakarom próbálni.

• Kmarha
    elnézést a gifet kisebbe akartam
  • Kmarha
    Végre volt egy kis időm folytatni, így letelt a 150 év (épp egy kisebb háborúval Velencével)

M.o. PU-ból beintegrálva, Perm és pár kisebb ország vazalusból szintén befalatozva az anyaországba (Permet előtte még feltápoltam az Orosz háborúban).

Az első 50 év a Lengyel háborúkkal telt (miközben néztem mily hatalmas ellenfél alakul Oroszország és Franciaországból). A második a Krími háborúval, plusz Magyarország és Cseh PU-vá tételével, kisebb országok vazalusba hajtásával, és a Norvég-Francia jó-iszony ápolásával.

Oroszország nem hagyta magát, és a kisebb régiók egybeolvadása után, a következő 50 év, egy, szerencsére az erős háttértámogatással nekem egyszerű, számukra durva Orosz, Svéd, Török, Krimi - Litván(én), Magyarország, Cseh, Norvég, Dánia, Perm háborújába torkollott.

Sajnos az időm nagy részét a hadakozás vette el, pedig lentebb írtam, milyen siralmas állapotban volt az ország, egyéb területeken. A PU-knak hála, a hadakozás nagy részét átvették tőlem, én csak kiigazítottam itt-ott a frontvonalat, így sikerült mind a kereskedelmet, mint a régiók épületeit rendbe tenni. Kereskedelemből még mindig csak 20 körüli, de a többi bevétellel együtt, már havi 100 dukát folyik be a kasszába.

Mivel Francia megjelent pár távoli kontinensen, és én sem akarok már sokat Euban hadakozni, lassan elkezdem a kolonizálást is (az ideát már felvettem hozzá, csak kell egy kis nyugalom a pontok begyűjtésére)

Mozgalmas egy 150 év volt:
  • Krucifix088
    Van egy másik problémám kaptam egy olyan ország módosított,ami +10 lázadást és 20% magasabb stabilizációs költséggel büntet.Meg lehet ezt szüntetni?
  • Krucifix088
    Sziasztok,

Novgoroddal játszom és megalapítottam az orosz köztársaságot,de egyszerűen nem bírok a törökökkel.Van valamilyen elíxir ellenük?A legerősebb és a legnagyobb hadsereggel rendelkeznek.Krími tatár kánság is szépen feljött mert inkább az eleve ortodox területeket kezdtem meghódítani.Nincs valamilyen gyors módszere sunnita kánságok gyors integrálásának?
    Nem tetszik az a változtatás,h ilyen könnyen meg lehet változtatni egy terület kultúráját.
  • Joker307
    Persze, nehogy örüljek :D Kösz az infot, akkor viszont neki esek törököknek. Úgy terveztem h úgy lesz a legnagyobb esélyem ha sikerül a tengeri hatalmat megszereznem akkor nem tud átjönni kis ázsiából.

Arra van valami opció hogy értesítsen ha van Claim Throne-ra jogom?
  • pocoksari
    azert nem ennyire rozsas a helyzet magyarokkal...osztrak ellened fordul ha nem rakod pu ala, torok magatol nem esik szet mivel sok az alap core terulete amit be tud huzni...ha mamelukot leveri,vakkor a torok kemeny ellenfel, ezert kell az elejen leverni..arrol nem is beszelve ha rendesen tamadsz akkor egy pu-t sem tudsz megvedeni az autobomlastol
  • Joker307
    Pl írországot létre lehet hozni valamelyik kis országgal?
  • Joker307
    Indiánokkal milyen, van esély fejlödni, tulélni? :D
    Ázsiai és arabhoz nincs kedvem., eu vagy amerika között gondolkozom :)
  • Joker307
    Osztrák, velencei területekkel, PU bohémiával azért eléggé bevan biztositva M.o. Törökök meg maguktol széthullodtak...
  • Kmarha
    Magyarországon kívül?
  • Joker307
    Tudtok valami gyenge kicsi országot amivel érdekes és kihivás játszani?
  • speeder04
    Hello, nekem ez sikerült 76 év alatt Brandenburggal: http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_9_29_n5ut4as0na.jpg
    A probléma az, hogy megjött a reformáció és komoly belső gondjaim vannak, már át is tértem a protestáns hitre de még mindig elég húzós a dolog, a bevételeim iszonyúan megzuhantak, manpowerem rég a minimumon úgyhogy ha kihúzom ezt a pár évtizedet komoly hatalommá fogok válni. Az viszont még sz*pó, hogy eléggé gyűlölnek a HRE-ben a társaim és bár Brunswickot vazallusként tartom a szavazata miatt, mióta áttértem a protestáns hitre már ők is utálnak :( Valami tipp, hogy hogyan kéne benyalnom a választófejedelemségeknél? Később háború és erőltessem rájuk a protestáns hitet? A religious ideat már fel is vettem emiatt, majd meglátjuk.
  • KingPunisher
    Azt hogy tudom megnézni, hogy az ellenfél seregében milyen egységek vannak ?
    Pontos típusra gondolom, milyen fejlettségű, shock moral stb..
    Persze még a csata előtt gondolom.
  • pocoksari
    jaja, jól behúztalak a csőbe...most lesheted az ablakot mikor áll meg a fekete autó a ház előtt:)
    különben köszönöm szépen a linket
  • heverő
    sajnálom.
  • szabii98
    látszik új vagy a fórumon, warez linket nem szabad osztogatni. persze baj nemlesz belőle, de nemillik
  • heverő
    https://thepiratebay.sx/torrent/8966885/Europa_Universalis_IV_1.2.1.0
  • heverő
    http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?723913-1.2-Released

- Claim throne now only gives a CB if you are in the same dynasty
    - CBs now properly updated after executing claim throne

a második mondatot nem igazán tudom értelmezni...
  • heverő
    én vmi olyasmit, h azonos dinasztia is kell a PU-hoz. Szerintem egyébként így ebben a formában ez egy bug.
  • pocoksari
    jó viszonynak kell lennie ahogy olvastam, magyarul,aki tombol, annak nem lesz...
  • heverő
    jól látom, h a PU-t (ami engem nagyon zavart) jelentűsen megnehezítették?