-
Lysandus #1239 Én az ünnepek alatt próbálgattam, mindkétszer magyarokkal. Az első játékban még egy csomó dologgal nem voltam tisztában, csak néztem, hogy mi a francért nem növekszenek a diplomáciai pontjaim. Kiderült, hogy túl sok a dipó kapcsolatom van. (Persze, mert mikor Mátyás lesz a király, akkor 20-as legitimációt kap, én meg agyba-főbe kötöttem a házasságokat, hogy nőjön már a legitimáció. A poén az volt, hogy így se nőtt, akkor derült ki, hogy negatív stabilitás mellett esély sincs a növelésre.)
Mindegy, akkor szövit kötöttem a bajorokkal, Milánóval és a csehekkel, nyilván osztrák ellenes éllel. Sikerült is közös erővel megverni, elhoztam némi tartományt, és vazallusba nyomtam egy választót (a Rajnai Palotagrófot, Pfalzot). Az hamar kiderült, hogy a nyugati irányú terjeszkedés jóval nehezebb, mint korábban, túl sok érdeket sért az ember, állandóan koalíciók zaklatják úgy az embert. Első ideának az innovatívat vettem fel, másodiknak a defenzívet, harmadiknak a quest for the new worldot.
Mindegy, az 1600-as évekre azért csak sikerült császárrá koronáztatnom a királyom. Igazándiból csak azért, hogy bünti nélkül nyúlhassam le az osztrák területeket. Nyilván innentől már a francia is bezavart, mert ő meg a birodalom nyugati területeit kezdte el csipegetni. És Észak-Amerikában illetve a karibi térségbe kezdett ő is gyarmatosítani, mint én. De őket is sikerült domesztikálni, kapott egy olyan békét, amelyben jó sok nemzetet el kellett engednie. Itt hagytam abba.
A másodikban szintén a magyarokkal voltam, ezt már igyekeztem jobban megtervezni. Gyarmatosító fő profilt képzeltem el, ezért a bretonokkal (Britanny) már az elején szövetséget kötöttem. (Mint kiderült ez teljesen felesleges volt, mert Portugália simán megadta az átjárást és a kikötőhasználati jogot. De legalább a franciák nem foglalták el. :-))
A lényeg viszont az, hogy más ideasorrendet választottam. Elsőnek a vallásit, másodiknak QftNW-t, harmadiknak az expanziót. A lényeg az első, mert az Unam Sanctum egy tök jó idea a török ellen. Egyrész állandó CB, másrészt pedig 25 százalék agresszív expanzió pontokkal lehet foglalni a török területeket. Mostanra már Ádennél vagyok, (Konstantinápoly, Alexandria, Jeruzsálem már megvan) a következő körben az Ádeni Öböl node kulcsa jön. Emellett megvan a karibi térség, rajtam kívül még néhány spanyol gyarmat van itt, a Chesapeake Öbölt teljesen befoglaltam, és ha Ádennél kijutok az Indiai Óceánra, akkor irány India.
A lengyelek és litvánok megcsinálták az államközösséget, amivel egyszer csak PU-ban találtam magam, magyar vezetéssel. Ráadásul most is meglett a császári trón. Reformáltam, a birodalom jó része is az. Nyilván a török mellett zaklattam az osztrákot is, apránként lecsíptem róla négy tartományt. Koalíció csak néhányszor alakult ellenem, a vallási ideák kimaxolásának van egy olyan bónusza, hogy +100 százalékkal javulnak a diplomáciai kapcsolatok az idővel. Egyébként meg a koalíció ellen az is jó módszer, ha egyszerűen az ember növeli a hadsereg létszámát. Most 1640. Ennyi! :-)