Rome 2
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem ez az elsõ rész,de ha a Caesar asszonyaival kezded úgy is bõven érthetõ. Az elsõ két kötet amúgy a Fûkoszorú és Sulláról-Mariusról szól.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Nekem még a gladiátor is épp, hogy nézhetõ. De ennyi, neked tetszett és kész.
Azért annyit még hozzáteszek, hogy inkább (ha már regény) ezt a sorozatot olvassad, és megérted már ennyibõl is miért vagy átbaszva.
@Molni: "Pl. abban sincs egyetértés, hogy a kardvívás milyen volt régen." - Hála Istennek, ez egyre kevésbé van így. 😊 Egyáltalán nincs reklámozva sehol sem, de az igazság az, hogy az európai harcmûvészetek már nagyon nagy lendülettel és nemzetközileg kutatott tudományág, és mint ilyen, meglepõ mennyiségû forrás került már elõ! Csak Magyarországon is kapásból van két olyan iskola, amely tagja az összeurópai szervezetnek, és a vívásuk kizárólagosan középkori források tömegének évek munkájával történõ feldolgozásán alapul. Reklámozni nem szeretnék, úgyhogy csak a nagy képre pár link: az egyik és a másik nemzetközi gyûjtõegyesület honlapja, illetve a források egy hányadának a Wikije.
Összességében, aki ma Magyarországon valid középkori gyökerû - elsõsorban hosszúkardot, de más fegyvernemet is - vívást szeretne tanulni, az a nagyvárosok nem kis hányadában megteheti.
De amit tudunk a régi korokról (fõleg ókor) azt azért beletehetnék a játékba. Ezek nem is olyan hardcore dolgok, amitõl menekülne mindenki.
Például rómaiaknál a pilum és gladius használata. Tehát a pilum ne csak x halottat "termeljen", hanem azt a célt is ábrázolhatnák, hogy az ellenség pajzsába fúródva azt használhatatlanná tegye,(hiszen logikus mikor jön a dárda esõ az ellenség próbálja védeni magát) így kénytelen eldobni a pajzsát az ellenség (-pajzsvédelem) és úgy harcolni tovább.
Galdius meg a szoros zárt alakzatoknál egyértelmûen elõnyt jelentsen (hiszen a rómaiak csak kidöftek a zárt alakzatuk mögül) így "tömegnyomornál" hatalmas mészárlást vittek végbe.
Más népeknél meg más bónusz. felbontott alakzatnál, lesbõl támadás stb.
Ugyanígy az íjászok is ne csak áldozatokat szedjenek, hanem lassítsák az ellenség elõrenyomulását, ami kénytelen minden nyílzápor elõtt megtorpanni, hogy felemelje a pajzsát.
A bibi az, hogy a régi korok harcmûvéeszétrõl alig tudni valamt. Pl. abban sincs egyetértés, hogy a kardvívás milyen volt régen. (Sokak szerint a hollywoodi kardlóbálós technika nettó marhaság.)
Én pl. soha nem tudtam elképezlni, hogy a lovasroham mitõl megállíthatatlan, ha a ló nem gázolja le az embert. Mitõl nem dobta a le a lovast? Hogyan sodort el egy lovas 7-8 sor mélységû alakzatot...?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Értem én, hogy a játék fényébõl elég sokat bukott volna, ha a hadseregek a valóságos lovag/"nemlovag" arányt kénytelenek követni, mégis kellemesebb lett vona, ha egy lovag tényleg összemérhetetlen egy vasvillalóbáló (az a másik nagy móka, mondjuk) paraszthoz. Teszem azt, egy lovagi egység 900 helyett 9000-ért képezhetõ, fenntartása mondjuk nem 200, hanem 2000 dénár félévente és nem sz*ros 18 a védelme (ja, ha megfigyelitek, az ispotályos lovagok védelme - fejbõl mondom, annyira felháborított 😄 - egy ponttal magasabb volt, 19, miért? Dobpergés... mert volt náluk pajzs. Agyf*sz, komolyan, ez brutálisabb momentum volt, mint amúgy a lovagok nevetséges és általában vett halandósága.), hanem mondjuk helybõl 35.
Végül kiemelném, hogy nem speciális helyzetekre gondoltam fent, ahol tényleg be lehet sz*patni egy lovagot, hanem teljesen általános harci helyzetekre, ahol kétségkívül minden józaneszû számítás azt várná, hogy a páncélos lovas még léptetve is legalább sz*ros fél percig életben maradhatna - de nem, ehelyett állnak, mint egy idióta, a botlóbáló gyalogság meg szép nyugodtan feldönti õket lovastul. Mindez talán elkerülhetõ lett volna, ha legalább valamelyik fejlesztõ egyszer is valódi méretében lát pl. egy clydesdalet.
Ez egyébként a Rome-ban egyáltalán nem szúrt annyira szemet, még akkor sem, ha már ott is így volt, mivel azért ennyire mocskosul agyonpáncélozott nehézlovasságnak max. a katafraktok voltak ott.
Persze, ezt nem is annyira "komoly ötlet"-ként dobom be, mert egyrészt nem súlyponti probléma a játék egésze szempontjából, másfelõl még annak is elég szubjektív, csak egy észrevétel.
A TW-os pályafutásomat tekintve a legnagyobb és leghosszabb csatát akkor vívtam, amikor Rómát akartam elfoglalni. Öt teli seregre küldtem rá kettõt, mert sürgõs volt a helyzet, ráadásul az ellen csapatokban sok olyan volt, amit én lazán csak tölteléknek hívok. Fogalmam sincs mennyi ideig tartott, a végére az idegállapotomat tekintve legalább 4 hónap volt. Na, ha nem is annyi, de bõven több, mint 25 perc. Én akkor eldöntöttem, hogy még egyszer ilyenbe nem futok bele, hiába nyertem.
Van abban is némi igazság, hogy a monotóniát említed, de ezt könnyedén ki lehet kerülni. Tized akkora sereggel, rejtekbõl támadva marha jó és élvezetes csatákat lehet vívni. Emberkímélõ, fejlõdésközpontú megoldás és még agyat sem árt használni hozzá 😄 Általában ezt szoktam alkalmazni, de piszok nagy pofáraesés is lehet belõle(meg nem árt hozzá a hülye AI).
A súlyt tekintve, úgy érzem Med2 Kingdomsban elkezdtek rátapintani a lényegre ezen a szinten. Ott sem lehetett egybõl újratoborozni minden egységet, köröket kellett várni, ha elõtted a lehetõségeket.
De a te általad írt 25 perces ütközet is ritkaság a TW-be. 5-8 perces csaták vannak! Abból áll a játék 90%-a. Szerintem a monotónia akkor van, ha az embernek nem kell használnia az agyát, hanem megszokásból teszi a dolgát.
Shogun 2-nél az van, hogy nagyon gyorsan legyakják egymást az ellenfelek. Nem is nagyon van értelme egy szárnytámadásnak, bekerítésnek. Be kell küldeni a centrumba a csapatokat (azonos képességeket figyelembe véve, tehát nem yarira lovasságot), aztán erõsebb kutya b@szik elven, úgyis gyorsan felszecskáznak mindenkit. 😊
Most elkezdtem ismét Empire-el játszani. Itt a sebesség megfelelõ, a közelharcba már megy a birkózás és a holt idõbe tényleg lehet bekerítéssel foglalkozni. Viszont a kis mókusörs csaták, amik jönnek futószalagon a kampány térképen, súlytalanná teszik az egész hadakozást. Ezért nem is nagyon lehet béként elérni az ellenségnél, mert meg se érzi a veszteségeket.
Én annak örülnék a Rome 2-nél, ha kevesebb, de "minõségibb" csata lenne. Lehetnek határ menti villongások, betörés, zsákmányszerzés stb. De ha 2 fullos sereg összecsap akkor annak legyen, ha nem is végezetes jelentõsége, de nagyon komoly súlya legyen, mind a diplomáciában, mind a további lehetõségekben.
Azt még hozzá tenném, hogy a 3 év nem olyan kevés, figyelembe véve, hogy elszórva 2-3 hetes "pihenõidõk" vannak benne. Így sem 10 év, de sok játékot untam már meg akár 2 hét alatt is.
Nekem nem.
Én nem játszom olyan régóta, mint te(kb 3 éve), de valahogy mégsem unalmas. Én elvagyok ezekkel a laza 25 perces csatákkal is, hiába van fullos létszám(rengetegszer használom az idõkapcsolást is). Sõt, nekem kifejezetten kedvencem, ha néhány lóval 10-szeres túlerõket gyakhatok le, de ugyebár azt sem lehet esztelenül, bele a közepébe. Sokszor kell használni megfontoltan az egységeket és nekem már magában ezért is tetszik az egész(hozzáteszem Rome és Med2-n kívül nem játszottam mást). Konkrétan örülök neki, hogy 10-15 perc alatt letudom az egészet(vagy épp engem tudnak le, mert ilyen is van). Lever a víz is, sikerélményem is van.
A 95%-ot meg nem azért írtam, mert az volt a mondatom lényege, hanem ami utána jött. Legyen akkor 80%. Amit ebben a fórumban eddig olvastam, az már nem is Total War lenne, ha megvalósulna.
1. csili villi szarral van tele a pc piac
2.tuti bukás ha 95% marad minden(na nem bukás, de, hogy leégnének a fórumok az biztos.
3.még mindig azt mondom, hogy nem tudod elképzelni mirõl beszélek. Mivel a méretek miatt kevesebb de nagyobb csaták lennének, pont azért nem lenne unalmas.
Egyébként én pont nem vagyok az ilyesminek a híve, mármint az elhúzódó csatáknak. Gigacsatákat is kerültem minden TW-ban(persze sokszor elkerülhetetlen). Valahogy azt meg nehezen képzelem el, hogy nyomok vala fél órát a csatában, bemegyek melózni, visszajövök és folytatom tovább. Ennek így nem sok értelmét látom. Nem beszélve arról, hogy unalomba fulladna az egész. Ha ott lennék és én csatáznék, biztos nem unnám szét magam, de a 3 órás csatának a gép elõtt ülve szerintem nem sok értelme van.
Értem én, hogy ötleteket gyártotok, meg mi lenne jó, de ez esetben nincs más dolgotok, mint leülni és csinálni hozzá egy játékot. Nekem tetszett a TW ebben a formában is, szerintem annyira egeket megrengetõ változásokat ne várjatok, mert csalódni fogtok, ugyanis a sok "lehetne"-bõl jó eséllyel nem lesz semmi.
Nem rosszból írom, félreértés ne essék. Csak amikor kijön a játék egy újonnan felépített térképpel elejétõl a végéig, de 95%-ban az eddig TW-okhoz hasonló játékmenettel, akkor nagyon dühösek lesztek(én meg boldog).
Ami szerintem a legnagyobb hibája volt a játéknak, az a diplomácia. Én ezt mondanám, ha változtatni kellene valamit gyökeresen, de nem leszek olyan naiv, hogy elhiggyem, most bizony megteszik és jó lesz. Rome után is javíthatták volna, annyira nem tették. Hogy ennek gyakorlati okai vannak, esetleg a nemtörõdömség, azt nem tudom.
Bár egy gagyi szar az HBO Róma sorozata, (hobbi tört. szemmel írom) de egy szempontból nem rossz, talán ott volt a legélethûbben bemutatva a Római közelharc. A filmekben elõszeretettel mutatnak mindenki, mindenki ellen, minden irányban, típusú közelharcokat a csatákban, ilyen semmilyen korban nem volt, fõleg nyílt szini csatákban, max ha már eldõlt egy szárny sorsa.
És végre megszûnne a végtelen tétmentes unalmas tucat csaták ideje. Mennyire más lenne. Mondjuk ez esetben , pl. 40 percenként megjelenhetne egy mentési lehetõség. Vagy legalább egy lehetõség,egy csata alatt..
- "Nos és ez a plusz funkció, mennyiben növelheti a példányszámot?"
- "Háát öö talán semmiben, de a játékélményt fokozná a játékosok egy részénél."
- "Igen, és most hova sz@rjak tõle"
Igen, egy realistic kapcsolóba egy csomó dolgot betehetnének, ami nem is egy nagyon idõrabló dolog. Például a lõfegyverek és a hajító gépek vegyék figyelembe a domborzati viszonyokat és a gravitációt (lõtávolság). Vagy az erdõbõl való nyilazás és az oda belövés erõsen csökkentse a hatékonyságot (bár mintha az erdõben vonulók kevésbé sebzõdnének nyíltól most is, de ebbe nem vagyok biztos).
Pedig nem is értem a dilemmát, ezért van a game options. Arcade vs. realistik(C).
Oscar Wilde: Az egyszer? gyönyörök a bonyolult ember utolsó menedéke. Eredeti Bölcs: Légy rossz, a jókkal úgyis mindig csak kibaxnak.
Már a sima kedvezõ békefeltételt se fogadják el, pedig mennyivel jobb lenne, ha nem csak dísznek lenne ott a sarcoltatás, terület átadás lehetõsége stb. Jó lenne ha az új részbe meg lehetne állapodni keményebb békefeltételekrõl.
De hát a Rome 1ben is...én vagyok a fél világ ura...az utolsó gall falu azért még harcol...értem én hogy bátor Asterix-ek de ez túlzás.
Vagy a Medi2 kicseszett hülye pápája...juj de utáltam
Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog
Egyszer pedig Britannia kampányban az írekkel. Már csak két norvég város volt hátra az egész térképen, gondoltam akkor ezt most behúzom 2-3 kör alatt. Na ide is beütött a pestis, de olyan módon, hogy a katonáim úgy hullottak, mintha atomot dobtak volna rájuk. Szerencsére ez nem volt tartós, de rádobott még legalább 7-8 kört az egészre.
Nincs kizárva, hogy ezek bugok, vagy tényleg beüt néha ilyen módon a járvány, mindenesetre ki tud csinálni, ha akar.

Az viszont velem is elõfordult már, hogy az utolsó kis sz*r városával még hadat üzen..
I met God. She's black
A mostani rendszer szörnyû. Mikor a fél világ ura vagyok, és egy utolsó kis szar nép egy várossal megtámad...
A szövetségesek minden további nélkül megtámadnak és felrúgják a szövetséget.
Bár a Napoleon-ra ez kicsit jobb lett. Legalább a szövetségesek nem támadnak hátba ok nélkül.
De például épp most, levertemfél Európát, erre az egy tartományos Dánia hadat üzen, és nem hajlandó békét kötni...vagy tízszer olyan erõs a hadseregem...de õk nem kötnek békét...
Na ilyeneket javítsanak már
Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog