6314
banner
  • lwb
    Nem is panaszkodnék, ha közben jött volna más IP. De ugye nem jött. Idén lett lényegében először valami (iszonyú kevés) bemutatva a Starfieldből, az sem gameplay persze. A többség jelenleg azt se tudja, csak tippel, hogy egyáltalán milyen lesz a játék, miről fog szólni.

A Starfield és a TES6 között normális mennyiségű 3-4 év fog eltelni, ezt már tudjuk, szóval jogos a kérdés, hogy mi a fene miatt nem jött ki semmi lényegében 2015 óta a Bethesdától, mint fejlesztőtől. Mit csináltak 7-8-9 évig?

A GTA-t jó hogy felhoztad, a GTAO a legjobb példa arra, amit mondtam: a multi megöli a szinglit.
  • PiszkosFred
    Világos, de ha a vezető fejlesztőd és a csapat atyaúristene nem akarja csinálni a TES VI-t, akkor ott nem lesz TES VI, akár van ESO, akár nincs, akár eltelt 10 év a Skyrim óta, akár nem :) Vagyis a legnagyobb hátráltató tényező itt Todd Howard volt. Mire kijön a TES VI (2024-25 körül), a Skyrim old/retro game lesz :D Hihetetlen. Két generáció nő fel új GTA és TES játék nélkül.
  • lwb
    Tudom, hogy lehet párhuzamosan két játékot is csinálni, pláne ha kiszervezik az egyiket. Inkább arra gondoltam, hogy akarnak-e. Ha kint van a TES6 vagy a FO5 vagy a SWKOTOR3, akkor sokkal kevesebben fognak TESO, FO76 és SWTOR mmo-kkal játszani. Nagyon sokan azért játszanak most ezekkel, mert így kapják meg a TES/FO/KOTOR "fixüket", de ha lenne rendes SP játék kint, akkor inkább azt tolnák és nem a multiba öntenék a pénzt meg az időt.
    Röviden: belső konkurenciát nem akarnak a multi játéknak, ezért is tolódik a fejlesztés.

TES5 és TES6 között 13-14 év is lesz legalább. Ha nem 15. Starfield talán jövőre jön, de akkor is 7 év telt el az előző Bethesda RPG és az új között. Előtte Oblivion: 2006, FO3: 2008. Skyrim: 2011, FO4: 2015. Szóval jelentős az a gap ezért.

Bio core csapat meg utoljára a DAI-t adta ki, a MEA ugye nem ők voltak. Az pedig 7 éve volt és az új DA tuti nem jön 2022 előtt, lehet csak 2023. Le se írom előtte milyen rendszerességgel adtak ki játékot: szinte évente jött egy DA vagy ME.
    Utoljára szerkesztette: lwb, 2021.08.11. 11:14:45
  • PiszkosFred
    Kétségtelen, hogy átrendezi a fejlesztéseket egy-egy multi/mmo, de a Bethesda a FO76 esetében ezt kiszervezte egy felvásárolt csapatnak (leánykori néven Battlecry Studiosnak) és csak Gardinert passzolta le az eredeti BGS csapatból leadnek, plusz Howard felügyelte az egészet - mert azt hitte, tudja mi kell a népnek, hát haha :D -, de azalatt már javában a Starfielden és az új enginen dolgoztak.

Maga a ESO fejlesztése is 2007-ben kezdődött el (még anno írtam is a "pletykáról" egy cikket), egy teljesen új emberekkel feltöltött cspattal (Firor a DaoC-ból és Sage-dzsel, aki azóta le is lépett a Borderlands 3-hoz, bár már onnan is továbbállt) akkor, amikor még javában zajlott az Oblivion "utófinanszírozása" és a Skyrim előkészítése. és mire elkészült az ESO, azért jött egy FO4 is, vagyis tudtak egymással párhuzamosan fejleszteni 2-3 játékot is.

A TES VI. nem (csak) az ESO miatt csúszik, egyszerűen Howard beleunt a FO/TES játékokba (ő maga mondta, hogy nem akarja, hogy a Bethesda Game Studios csak és kizárólag TES/FO játékokról legyen "híres") és új kihívásokat keresett, ez pedig a Starfield és az időközben megszerzett Indiana Jones licensz alapján készülő kaland.

A Skyrim "fanatikusai" mai napig epét hánynak az ESO-tól, érdemes csak megnézni azt a rengeteg primitív és ostoba kommentet, amelyet egy-egy ESO facebook poszt alá írnak úgy, hogy a kommentelők 90%-ának fogalma sincs mit és miről ír, csak írja, mert megteheti és ez megnyugtatja... (gondolom). De, pont emiatt, a két játék célközönségének kicsi a metszet, ezért aztán pont indokolt lett volna már egy TES VI az ESO mellett, csak Howard nem akarta kiengedni a kezéből, viszont kedve sem volt/van hozzá 10 éve már... :)
  • lwb
    Hát ja, a Witcher a megjelenésekor eléggé szeretett CTD-zni. Emlékszem, minden töltésnél kb imádkoztam, hogy továbbmenjen. A küldetések is hol mentek, hol nem, Shani pl. szeretett egy egész fejezetre eltűnni, aztán kereshettem vissza a régi mentéseimet. :D

Nem tudom, hogy a CP volt-e a bugosabb vagy az, de a Witcher 1 az nem volt semmi megjelenéskor, az biztos. W2 és 3 esetében azért kisebbek voltak ezek a hibák.
  • MrAndree
    Ezt mondjuk a 2007-es alap Witcher után így nem merném kijelenteni. Legalábbis nálam az kb játszhatatlan volt megjelenéskor, CP-t meg simán végig tudtam játszani.
  • Carlos
    Ha azt vesszük akkor release-kor kb egy játékuk sem volt tökéletes. De messze a CP a legszarabb.
  • lwb
    Én mindent meg tudok bocsátani, amíg nem mennek el a multi irányába, mint szinte minden más AAA rpg gyártó. Bethesda a TESO-val meg a FO76-tal, EA/Bio meg a SW:TOR-ral. Az ilyesmi évekre, akár 10+ évre is lelövi az érdemi, minőségi SP rpg fejlesztéseket. Mert a multik tizedannyiba kerülnek és sokkal többet hoznak vissza.
  • Palinko
    Nekem az fáj legjobban hogy a "nem tudnak hibázni" státusz csak 3 játékig tartott. Mivel a cyberpunknál sem az volt a legnagyobb baj hogy új környezet meg új dolgokba fogtak, hogy ne tudtak volna autókázást vagy lövöldözést kitalálni, arra vettek fel embereket. Az volt a baj hogy a projekt management teljesen becsődölt és ez megtörténhetett volna egy Witcher játéknál is ugyanúgy sajnos. Szóval a következő címükkel megint túl kell teljesíteni az elvárásokat, bár az lenne a legjobb ha nem is mondanának semmit csak kiadnának egy jó cuccost azzal visszanyerhető lenne valamennyire a bizalom.
  • lwb
    Szerintem a W3 teljesen játszható volt megjelenéskor. Ps4-en játszottam vele, a mocsárban leesett a frame rate meg volt azt hiszem kettő mellékküldi, amit nem lehetett végigvinni (a százból kb), de ennyi, a játék teljesen jó volt. A CP ehhez képest tényleg romokban jött ki. Arra sem emlékszem, hogy a W3 ígért volna olyan feature-t, ami végül nem került bele a játékba. Azt tudom, hogy pc-n ment a sírás a grafikai downgrade miatt, de az a konzolok miatt érthető volt és a játék még így is kb a legszebb volt abban az évben.
  • MerlinW
    W3 jó példa persze, de azért ott is várnunk kellett fél évet, mire játszható lett a játék :)
    De ott a bug / tartalom / élmény arány elfogadható volt, míg CP-nél nem az. Ráadásul a W3 4 év alatt össze lett rakva. CP-vel meg nem tudták mit akarnak, ültek rajta évekig, aztán az utolsó 2 évben összecsapták.

Egyébként a lenti litániát - még ha neked is válaszoltam-, nem konkrétan neked szólt, hanem általánosságban, akinek inge alapon.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.08.10. 14:17:31
  • lwb
    Nem kell ehhez HZD-ig menni. Házon belül a Witcher 3 is jó ellenpélda.
    (Egyébként HZD-re haragszom, mert képtelenek PS5 peccset kiadni hozzá, hogy ne 30 fps-en kelljen tolni)
  • MerlinW
    Most játszom / néztem meg egy dokumentumfilmet, hogy készült a Horizon: Zero Dawn.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Kb hasononló a történet, hasonló méretű cég, életük első 3rd person, első open world játékuk, hasonló idő alatt csinálták, ugyanúgy saját motort írtak, ugyanúgy halogatták. És az eredmény ég és föld a CP-hez képest. Lehet ezt jól is csinálni, normális vezetéssel, felesleges túlhájpolás nélkül, tehetséges munkaerővel.

A később érkező PC port - szintén a cég első portja - persze problémás volt jó ár hónapig, de mára PC-n is a játéktörténelem része a cucc.

Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.08.10. 14:12:27
  • Carlos
    Én nem 2-3 hónapot toltam volna rajta mindig hanem kapcsiból egy évet. Lett volna hőbörgés, de nem lett volna ekkora szarcunami.
  • lwb
    Én toltam volna rajta még. Lenne hiszti, aki emiatt lemondja az előrendelést (szerintem nem lettek volna sokan), azok majd megvették volna teljesáron, amikor a kész játék kint és látják, hogy jó.
    A mostani cirkusznál bármi jobb lett volna.
  • lonvard
    Nem tolhatták már tovább, mivel azon az őszön is vagy háromszor tolták tovább és a gamerek cirkuszoltak. Csúnya lett volna karácsonyra egy 6 hónap csúszást még bejelenteni. :)

Szerintem egy olyan szituban amikor kvázi nincs választásuk és ki fog derülni az igazság, érdemes kiteríteni a lapokat. Az úgy korrekt lett volna, ha elmondják hogy összetörték magukat, de konzolra így sincs kész a játék, viszont pc-re készen van, ezért ki fogják rakni a piacra. Konzolosoktól meg elnézést kérnek, visszafizetési lehetőséget, ilyen-olyan extrákat ha megtartják a játékot és kivárnak, ésatöbbi.
  • Carlos
    Részben erre gondoltam amikor mondtam, hogy a "fél" játék hiányzik.
    Pacifica pl tök el van hanyagolva... Szinte semmi sincs ott, 1-2 küldit leszámítva. Hatalmas terület hatalmas potenciállal.
  • lwb
    Nem kaptam semmit, nem dobozosan vettem. Ezek egyébként olyanok, amikből simán lehet később dlc vagy kiegészítő. De nyilván egy rakás dolgot ki is vágtak.
  • Carlos
    Rengeteg helyszínt (valszeg küldetésekkel). Ezek mind megtalálhatók a fizikai térképen amit kaptál a játékhoz, a játékban viszont nincs benne csak a helyük.
    Pl vannak helyek ahol látható hogy útnak kéne lennie, de csak a zöld textúra van. Lapos felületek ahol háznak kéne lennie de semmi. Féli kész stadion vonatállomással, lezárt nukleáris erőmű, szemétégető, rakéta állomás, stb.
    Ilyesmik.
  • lwb
    Nem tudok 12 perces videot megnézni, mi van benne? Mit vágtak ki?
  • Carlos
    Cut content:
  • lwb
    Szerintem meg előbb lesz multi mint folytatás. A GTAO példájából kiindulva az lényegében pénznyomtatás. De én egyáltalán nem akarok multit, szóval remélem neked lesz igazad.
  • Carlos
    Nem hiszem hogy egyhamar lesz itt multi...
    Ekkora töketlenséggel sajna esélytelen.
  • Carlos
    2: 1 évvel.
  • PiszkosFred
    Egyetertek. 1-2 dlc es csokolom, viszlat lastgen, marad a pc/ps5/xsx. #5343
  • lwb
    Szerintem ez a vonat már elment. A CP2077 marad crossgen sajnos.
    Viszont lehet, hogy jön egy folytatás majd vagy a multi mód lesz next gen csak egyedül. Nem hiszem, hogy a CDPR mégegyszer ugyanezt a hibát elköveti.
  • PiszkosFred
    Igen, laikuskent en is ebben - a lastgen kukazasaban -, a latom a kiutat es a "feltamadast", de 8 misi preorder es abbol szarmazo bevetel egy (nagy?) reszerol nehezen mond le par felsovezeto, foleg akkor, ha mar keszul az uj, egyedi kialakitasu yacht a dokkban :) Viszont a kovetkezo lepesben muszaj lesz ledobni azt a "koncot".
  • lwb
    A megoldás az lett volna, ha

1. lemondanak a last gen gépekről
    2. eltolják a játékot úgy 6 hónappal

Akkor is lett volna baj, mert ez a bugfixre lett volna kb elég, a hiányzó feature-ökre nem, de nem akkora lett volna a baj, mint tavaly decemberben volt.
  • PiszkosFred
    Jo, csak a code freeze eseteben kapsz egy fejlesztoi villat, egy A es B aggal, amelyben az "A" a javitott (jelenlegi allapot), a B pedig a nem (uj tartalommal). Regression meg egy kb. megint halalra itelt dolog a folyamatosan kontent frissitesekkel egy akkora openworld jateknal, mint a CP, nem lesz kesz hamarabb, sot... Egy olyan pocsek allapotu es elsietett release eseteben, amit a CP produkalt, egyik megoldas sem jo es gyors, ezt az idoszakot ki kell seggelni mind a ket oldalon, nincs mese :)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2021.08.10. 09:36:00
  • Carlos
    ezért van a code freeze meg a regression. Márha van. Valszeg nincs. :D
  • PiszkosFred
    Azert azt is vedd figyelembe, hogy a preorder nagy resze egy olyan platformrol erkezett - es ebbol is volt a gond -, amelyen a jatek nem futott, sot, a platform gazdaja kukazta ideiglenesen a boltjabol az egesz cuccost (igaz, ebben szerepe volt a lengyelek altal beigert, Sonynak annyira nem tetszo refund policy is). Vagyis kijonni egy kontent dlcvel addig, amig a jatekosok nagy resze nem tud vele normalisan jatszani, az... hat ezt te is belathatod, hogy hiba lett volna.

Fejlesztokent te is tudod, hogy ugy nehez a QA/hibajavitas, ha a vizsgalt tartalom allandoan valtozik. Megoldhato, de a QA lead biztos, hogy anyazni fog, ami megint nem segit a jelenlegi szituban. A legegyszerubb sztori kontent is olyan szinten epul be egy meglevo alrendszerekbe, hogy a meo kezdheti szinte elolrol az egeszet abban a percben, ahogy megerkezik.

Biztos, hogy tart mar az uj dlc-k fejlesztese, biztos, hogy ha kellene, mar most ki tudnak adni a nagy reszet annak, amit terveztek, de az mar nem biztos, hogy mukodne is ugy, hogy ne legyen megint kukazva egyes helyekrol es ne kezdodjon minden elolrol.

Most, hogy nagyjabol fut a jatek mindenhol, most mar johet a kesz anyag integralasa, finomhangolasa es a release.
  • lwb
    Idénre ígértek extra tartalmat a roadmapjükben. Várjuk ki a végét. Az biztos, hogy eddig az volt a legfontosabb, hogy a ps store-ra visszakerüljenek, miután az a legnagyobb piac jelenleg a videojátékok terén. Most meg a next gen patch a lényeg, az jön legközelebb.
  • Carlos
    Igen, ezért mondtam, hogy kb az az egy küldi van normálisan kidolgozva a többi olyan mehh...
    Nem, patchelés mellett KELL csinálni a kontentet egy ekkora csapattal. Mese nincs.
  • lwb
    Ezért mondom, hogy a W3-hoz érdemes a játékot hasonlítai és nemcsak azért, mert az volt a csapat előző játéka. Ott sem volt elágazás a küldetésekben. A végén hozhattál kisebb döntéseket, hogy pl. segítesz a bloody baronnak megkeresni a feleségét vagy nem, vagy hogy kit választasz, a banyákat vagy a fában lakó szellemet, de maga a küldetés egyféleképp játszódott le akkor is. Ugyanez megvan a CP-ben is: Judy küldetésében odaadhatod a Cloudst Maikonak, elfogadhatod a pénzét, megölheted a Tyger Claws vezetőket. Jelentősége egyik játékban sincs és maga a küldetés akkor is ugyanaz.
    Az, hogy Bricket megmented vagy sem az elején, az későbbi küldetésekben is visszaköszön: ettől függ, hogy a Totentanzban harcolni kell vagy simán kisétálsz.

Ennél nagyobb leágazások nem voltak a W3-ba sem. A végső küldetésben itt is vanak egymást kizáró szálak: pl. Arasakával mész vagy Rogue-gal ostromlod meg a toroyházat, esetleg a nomádokkal stb. A W3 alapsztoriban nem nagyon volt semmi elágazás, a Blood and Wine--ban igen, de egyrészt az kiegészítés, másrészt ott is meg a Heart of Stone -ban is bár volt többféle megoldás, egyik mindkettő kiegészítőben nyilvánvalóan jobb volt, mint a másik. Az Unseen Elderes befejezésnél kizártad magad a legjobb befejezésből. Ha nem csináltad meg Gaunter O'Dimm feladványát és nem mentetted meg Olgierdet, akkor szintén a rossz befejezés egyikét kaptad.

"egy ekkora csapatnak bele KELL hogy férjen a kontent gyártás"
    Biztosan gyártják is, de a fókusz elsőnek azon volt, hogy az működjen legalább, amit eddig kiadtak. 8 hónapja jött ki a játék, most került csak vissza a ps store-ra nem rég. Év végéig még bőven belefér extra tartalom. Szerintem az volt a jó választás, hogy előbb stabilizálták a játékot, aztán megcsinálják az ígért next gen upgrade-et, végül jönnek az új tartalmak is.
    Utoljára szerkesztette: lwb, 2021.08.10. 07:59:53
  • Carlos
    Bugfix mellett (főleg hogy tudom milyen játékot bugfixálni és tesztelni) egy ekkora csapatnak bele KELL hogy férjen a kontent gyártás. Ha nem fér bele, akkor az a cég NAGYON rosszul csinál valamit. Szerintem ez utóbbiról van szó.

Sok minden hiányzik: Full lineáris. Nincs elágazás a küldetésekben. (számomra az nem sokféleképpen megcsinálás, hogy lopakodva vagy tankolva csinálom ugyanazt). Egy küldetés van normálisan (95%-ig) kidolgozva, az első ami a 40 percesben is bennevolt. Az összes többiben SEMMI lehetőség nincs. bemész, lősz (vagy hekkelsz) és kb ennyi. Én ezt hiányoltam/hiányolom.
    Bandaháborúk? Nincs. Akkor minek a sok faction?
    rendőrök kuka szintén, de legalább csinálhatsz nekik küldiket (egy törvényen kivüli, érted...).
  • lwb
    Ezzel nem értek egyet. A CP megjelenéskor minden platfromon CTD-t dobott, nekem pc-n kétszer, konzolon egyszer volt az első két peccsig. A T-pózoló npc-kkel, a lebegő tárgyakkal, a felvehetetlen loot-tal meg tele az internet, 2 perc alatt találsz youtube videót ezekről.
    Amíg ezeket nem orvosolták, szó nem lehet extra tartalomról. És ez minden verziót érintett, a last gen konzolok bajaiba most bele se mentem.

"CP2077 hibája hogy hiányzik a játék fele. Legalábbis amit igértek az nincs..."

Ez tényszerűen nem igaz. Fele? Tényleg? A játék egy akció-rpg. A lényeg a sztorin és a küldetéseken van, ezek működnek. Mi hiányzik, amit ígértek?
    - funkcionális rendőrség
    - trauma team
    - jobb AI
    - falmászás a mantis blade-del
    - több alkalom úszni, drónozni és bd-t használni

Ezek a fő pontok. Ez lenne a játék fele? Meg hogy nem lehet GTA larpozni benne? Hát, ízlések és pofonok. Nekem ennél egy jó questline, a sztori, az npc-k fontosabbak. Ha úgy nézel a játékra, mint a GTA-re, akkor soha nem leszel elégedett. Ha úgy nézel rá, mint a W3-ra, akkár más a helyzet. Night City lényegében Novigrad, kb annyit tudsz ott csinálni, mint itt. A rendőrök a városőrség. Arrébb mész, elfelejtik, mi történt. Nekem ezzel nagyon nagy bajom nincs. Jó lenne,ha ez bekerülne a játékba? Persze. Ettől még jó a játék és ennél sokkal fontosabb volt, hogy a végigjátszást ellehetetlenítő bugokat javítsák előbb, mielőtt bármi extra feature-t hozzáadnának.

"Miért van az, hogy az egyik kommentedben full hülye a másikban meg full valid vagy? :D"
    Mert az egyikkel egyetértesz a másikkal meg nem. Ettől még senki nem hülye vagy valid, hanem egyszerűen az egyik egybevág a saját véleményeddel, a másik meg nem. Ennyire egyszerű.
  • Carlos
    Miért van az, hogy az egyik kommentedben full hülye a másikban meg full valid vagy? :D
    Amúgy igen, sokan (én is) ott basztuk el, hogy azt vártuk amit a 40 perces trailerben mutattak. És nem azt kaptuk. Ha most megnéznéd akkor meglepődnél hogy miket nem kaptunk meg igy utólag.
  • Carlos
    a bugfix az bugfix. a content az hozzáadott tartalom. it's simple is that.
    Legalábbis játékfejlesztésben.
    CP2077 hibája hogy hiányzik a játék fele. Legalábbis amit igértek az nincs...
    Utoljára szerkesztette: Carlos, 2021.08.09. 18:54:30
  • lwb
    ??? Egy reklámot nem láttam a CP-hez. Egyet sem. Egy kurva trailert nem néztem meg hozzá. Még azt a 40 perces gameplay bemutatót sem. Teljesen zéró előzetes információval mentem neki. Lehet, ez a baj, hogy nem figyeltem a marketing bullshitre, így nem is tudtam csalódni a játékban.
    PC-n egyébként launchkor is a legstabilabb volt a játék. Nekem mindhárom platformon megvan és messze a PS a legszarabb. PC-n kezdetektől fogva teljesen játszható volt a játék.

"a szűk gamer mag manapság személyes érzelmeket táplál a cégek iránt"

Én pont leszarom a CDPR-t. Az viszont tény, hogy messze ezzel játszottam a legtöbbet a tavaly kijött játékok közül. Nem tudom mit vártok tőlem, hazudjam azt, hogy nem tetszett? Vagy hogy felültem a reklámoknak, amiből egyet sem láttam, egy trailert sem, semmit sem?
  • lwb
    Szerintem a bugfix is kontent vagy szerinted nem? Ha kijavít egy félkész questet, az nem ad contentet? Mire gondolsz? A NMS legnagyobb hibája nem a bugok voltak, hanem hogy hiányzot az ígért játék fele. A CP legnagyobb hibája ehhez képest az volt, hogy konkrétan nem ment a platformok felén, a maradékon meg iszonyú bugos volt, CTD balra-jobbra.
    Egész más a terv a támogatásra.

Őszintén, mekkora faszság lett volna már új dolgokkal telepakolni a játékot, mielőtt még végig lehet vinni egyáltalán? Előbb javítsák ki, aztán majd jöhet a plusz tartalom.