6314
banner
  • Carlos
    Én nem is hallottam rap-et a játékban.
    Vagy lehet hogy olyan gyorsan skippeltem, hogy nem is rögzült? Mind1.
  • lwb
    Válts rádiócsatornát. Van egy rakás belőle.
  • hykao #5227
    Hát a hard-rock sem nagyon illik majd a miliőbe, de legalább egész jó. A Samurai zenei anyagát adó svéd csapat kitett magáért. :)
  • shenmuedc #5226
    Még csak az elején vagyok de szinte csak az volt a történetvonalon. De örülök ha más is van. Egyszerűen nem illik a miliőbe.
  • hykao #5225
    Rap zene max. egyes rádióadókon akad, azokon sem túl sok, és azok sem igazán klasszikus rap zenék. Mire gondolsz pontosan?
  • McFrost
    Van death és black metal is.
  • shenmuedc #5223
    Jó ez a játék de végig ilyen gagyi rapzenék lesznek? Már a belem fordul ki tőlük....
  • lwb
    Sandbox játék rakás moddal, építkezéssel vs lineáris rpg, egyszer végigviszed, azt' annyi. Majd ha jön hozzá expansion, akkor megint sokan előveszik. Ami normális is. Ez nem sykrim.
  • dantor7
    (sajna igazad van, valahogy amint az lesz az elsődleges AKÁRMINÉL, legyen az szórakoztatás, politika, egészségügy stb. hogy PÉNZ legyen belőle és utána esetleg lehet jó is, ott megette a fene az egészet. nem JÓ játékot akarnak csinálni ami majd termeli a pénzt, hanem egy pénztermelő valamit akarnak, ami most éppen egy játék lett)
  • lonvard
    Sikerült az egyik legnagyobb homokozóval összevetned. :) Eleve az olyan játék amiben építkezés van, az le fog nyomni minden egyes történetközpontú játékot újrajátszhatóság, játékban eltöltött idő és hasonló versenyekben. Ez alól talán csak a Witcher 3 a kivétel, mert azt sikerült megcsinálni egy olyan elképesztően hosszú történetté, hogy képes lehet lenyomni egyes homokozókat. :D

Cyberpunk inkább az olyan játékokkal összemérhető, mint a Metro 2033 sorozat, szerintem.
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2021.05.09. 12:22:53
  • MerlinW
    Mikor egy 7 éves játék is lenyomja (a kék a CP):)

Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.05.08. 13:58:12
  • MerlinW
  • hykao #5217
    Érdekes, hogy a megjegyzésem téged valamiféle zavaros érzelmi reakcióra ösztökélt... :) CDPR nagyrészvényes vagy, netántán szerelmes a Marcin gyerekbe? :P

Azért nem csinálok játékfejlesztő céget, és "csinálom meg", mert a végén még belém is szerelmes lennél, és ezt nem akarom. :P

A videojáték piac egyre jobban emlékeztet a magyar politikai helyzetre... egyre jobban eltávolodó, már-már zsigeri vagy érzelmi ellenpólusosodás...

Csakhogy még a politikusok is, amikor ekkora skandallum van, legalább kamuból kicsit visszafogják magukat. Megbánást színlelelnek, és alkalmasint - nyilván jelzés értékkel - még juttatásokról, vagy bérezésekről, vagy legalább béremelés elhalasztással reagálnak. Nem azért mert ilyen rendesek, hanem mert nem tökhülyék. ...és ha akarják, úgyis el tudják vonni máshonnan a kívánt pluszokat...

A gazdaság bármely más területén ezt sima klasszikus csalásnak tartaná mindenki, ami kialakult ebben a szegmensben: hatalmas hazugságok olyan szenvtelenül és magabiztosan, hogy az egyszeri ember úgy véli ez csak igaz lehet....

Ám vélhetően ez is csak egy "lufi" lesz a sok küzül, és csak idő kérdése, hogy miközben egyre tágul, egyszer csak nagy pukkanással kidurranjon. Lehet, hogy a CP2077 és a CDPR volt az első mikro repedés...

Szóval nyilván tudom, hogy gazdasági szempontból - egyelőre rövidtávon - nem veszteség a CDPR-nek a játék, ha csupán az eladásokat nézzük. Azonban, ha figyelembe vesszük a hosszútávú esetleges negatív hatásokat, akkor már árnyaltabb lehet a kép...

Aztán itt a jelenlegi rövid távon elért nyereséget sem a jó vezetői döntések, működések termelték ki, hanem a nagyoktól ellesett, mára már csaknem általánossá vált szemfényvesztés...

Továbbmenve, a TokraFan szerelme kiállt ijedt szemekkel, hülye hajjal, és még le is kommunikálta azon dolgok hiányát a fejlesztés során (jó vezetői döntések, működés), amik a prémium, vagy jutalom (tökmindegy pontosan hogy hívják a konkrét esetben) alapját adnák.

A számok egyelőre lehet, hogy nem rosszak, azonban nem annyi az elégedetlen, vagy legalábbis savanyú szájízű játékos, mint amennyi a visszatérítések száma...sőt, ne feledjük, hogy az egész világ ettől a szarságtól volt hangos hetekig, hónapokig.

Ilyen körülmények között még gazdasági értelemben is hibás lépés kiosztani azt a rohadt akármit (prémium, jutalom, osztalék, tökmindegy...) pont azoknak, akik a szószólójuk révén felvállalták a felelősségüket, egy ezúttal máshogy kamu vidóban... :)
    Utoljára szerkesztette: hykao, 2021.05.07. 10:05:44
  • PiszkosFred
    > Nem tudom, de akit ez zavar, az minden esetben kihagyja azt az általában ellég rögös utat a képből, amíg az a most zsírgazdag CEO odáig eljutott!

Második felével egyetértek, első felére meg, hogy kit zavar? Olvass twitter kommenteket, gamer portálok kommentjeit, stb. Nyilván, ezeknek a kommentelőknek a többsége nem csak "szakértő", hanem mellette választási tanácsadó is, étkezési szakember, mozikritikus, vagy akár foci szövetségi kapitány, hiszen a netes kommentszekciók már csak ilyenek, de mivel ezeket az embereket kell kiszolgálnia a sajtónak, így már a cikkek is ilyesmit sugallnak - és ez már régen rossz. Akinek van egy csep esze, vagy dolgozott akár egy hetet is komolyabb közép- vagy nagyvállalatnál (hagyjuk az ev vagy kkv szektort, bár ott is jelen van ez a dolog, de nem ennyire szembetűnő) az tudja és az csak trollkodik a kommentek között. Mindenki más pedig a kis rózsaszín lelkivilágával a barlangból kifele tekintgetve pedig azt hiszi, itt minden egyenlő, itt mindenki egyforma pénzt kap, itt mindenkinek ugyanaz jár... :)
  • Carlos
    1-2-3-4 részben egyet értek. A többiben pedig egyet is értenék ha nem ismerném a szakmát saját tapasztalatból.
    De ismerem, és ezért nem vitatkozok.
  • Kotomicuki
    Tényleg, igazad van: egyenesen bocsánatot kéne kérni tőlük, mert hirdették, majd elkérték egy teljes, kész játék árát egy alfa-béta állapotban leledző bug-tengerért.
    Álló ovációval, önfeledten tapsolva kéne eléjük dobni minden vagyonunkat, hiszen megérdemlik az arra önjelöltek és ruháinkat megszaggatva, fejünkre hamut szórva kellene a bocsánatukért esedeznünk, mert halványan felsejlett bennünk az a tiltott "Mindezt miért is?"!
    Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2021.05.07. 06:54:06
  • TokraFan
    "fejesek megint jól jártak, jobban, mint a melót végző parasz...fejlesztők."

Ne már...
    1. Abból, hogy a vezetők bónuszt vettek fel, nem következik, hogy a fejlesztők nem jártak jól! (már csak azért sem, mert a botrányis start ellenére direkt bejelentették, hogy kiosztják az extra bónuszokat, amit megjelenés előtt ígértek)
    2. A tulajdonos sokat keres ha sikeres, de sokat is bukhat, ha zakózik! Ezt a rizikót csak ő vállalja és nem a fejlesztő, aki egy előre megállapodott összegért ment oda dolgozni!
    3. A tulajdonos a saját vagyonát is kockáztatja, míg a fejlesztő (alkalmazott) nem.
    4. A tulajdonos/CEO nyakában van minden felelősség, beleértve a hatóságok részéről érkező, és egyéb más nyomást is (lásd: jogi trollok, befektetők).

Sose értettem, hogyan lehet összehasonlítani a kettőt? Az alkamazottat senki nem kényszeríti arra, hogy ott dolgozzon. Ő vállalta a munkát X összegért. Ha nem elégedett, bármikor leléphet! Illetve, bármikor alapíthat egy saját céget, és akkor Ő lesz a vezető, a CEO, a tulajdonos. Ja, hogy azt azért nem, mert az már kockázatos meg saját pénzt is kéne beletenni, és senki nem garantálja, hogy nem bukja el még azt is? Igen, mivel erről szól a kettő közötti különbség! Lehet dönteni, senkit nem kényszerít senki alkalmazotti státuszba!
    Nem tudom, de akit ez zavar, az minden esetben kihagyja azt az általában ellég rögös utat a képből, amíg az a most zsírgazdag CEO odáig eljutott! Szal tök jó, hogy lehet irigykedni a kőgazdag CEO-n akkor, amikor már sikeres, de az miért marad ki, hogy ebben mondjuk 20 évnyi kockázatvállalása és rengeteg munkája van?
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.05.07. 00:17:00
  • Carlos
    Pár érdekesebb mod:
  • PiszkosFred
    Nem tudom (egy jo ideje felnotteket kepzek mar), de az elmult idoszakban tenyleg volt ugy, hogy azt ereztuk, tescos arufeltoltonek vagy targoncasnak kellene menni, mind anyagi szempontbol, mind a jelenlegi szabalyozas/kepzesi rendszer hulyesegei miatt... :)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2021.05.06. 12:27:17
  • Carlos
    ilyen jól fizet a tesco kasszás szakma??? :)
  • PiszkosFred
    En tudom, ebbol (is) elek, ezt (is) csinalom idestova 20 eve, bar fenyevekkel kevesebb bevetelbol, de azert szep osszegu osztalekokkal :)
  • lwb
    Tudom. Ugyanez megy egy tesconál is pl., mégsem lesz belőle felháborodás. Ott sem a kasszás kapja a nagy lóvét, hanem a hétvégén vitorlázni járó főnök. Akkor is, ha szar a tescós zsömle és késik a házhozszállítás.

Ilyen a kapitalizmus. A másik változatot meg kipróbáltuk és az se volt jobb, szóval ez van.
  • PiszkosFred
    A vicc az, hogy ha erről nem ír cikket a kotaku/pcgamer/randomportál, akkor a játékosok 99%-ánál fel sem merül/eszébe sem jut, hogy ott is van/volt céges bónusz, hiszen annyira természetes a dolog.

Na, de ha ír erről egy gamer portál, benne szembeállítva a kapott produktum minőségét a kapott bónusz nagyságával, kvázi az olvasó szájába adva a felháborodást, na akkor jön sok kattintás (ez volt a cél) és felháborodás... :)
  • lwb
    Egyetértek. Nyilván a CDPR vezetők bónusza az eladott példányszámtól függött és az - még visszaváltásokkal súlyozva is - nem volt rossz. Kotick-kal sem az a baja az embernek, hogy túl van fizetve (egyébként túl van, kb 10-20-szoros a szorzó az ő bónusza és a CDPR vezetők bónusza között), hanem hogy 1. közben az Activision leépít, embereket küld el, 2. a játékaik lehúzósak.

És itt körbe is értünk. Mert Bobby Kotick azért kapja pont ezt a nagy pénzt, mert ott spórol és ott keres pénzt, ahol nem annyira kéne. A saját munkavállalóit kizsákmányolja, a vásárlókat meg leveszi. Ezért jár neki a nagy gázsi, mert sokszor megveszed azt a CoD-ot mindenféle season passokkal meg miegymással, nem pedig csak egyszer, így Kotick egy terméken többször keres. Teljesen érthető, hogy a fogyasztó ezen felháborodik, mert ugye rajta keres többet Kotick a cégnek, az ő kárára van ez a nagy bevétel az Activision-nél és azért kap Kotick százmilliókat dollárban, mert őt lehúzza mikrotranzakciókkal meg ilyenekkel.

A CDPR-nél bugos és az ígéretektől elmaradt játék a "bűn". Számomra ez kisebb bűn, mint amikor azt látom, hogy le akarnak húzni pénzzel, de megértem, ha más meg másképp látja.
  • PiszkosFred
    Az a baj, hogy jelenleg a konkrét, már évekkel ezelőtt megkötött szerződésekben foglalt dolgokról beszélünk, amely a világ egyik legelfogadottabb dolga az üzleti életben. Csakhát az egyszeri, vérig sértett és átvert gamer csak annyit lát belőle, hogy a szarcunami után a vezetők és fejesek megint jól jártak, jobban, mint a melót végző parasz...fejlesztők. De, ha bárki szétnéz a saját munkahelyén és rákérdez erre (bár Magyarországon a fizetés és jövedelem nagyobb tabu, mint a szex), akkor láthatja, hogy itthon sincs másként. Nyilván nem a következő év(ek) működésére és fejlesztésére/bővítésére szánt költségekből lett kifizetve ez a bónusz, semmi ráhatása nincs erre.

Az, hogy a CDPR-hez is betört végérvényesen a nyugati piachoz szükséges, a mimózalelkeket ápolgató amerikai vállalati kultúra, az viszont tény, emiatt fognak még vezetők és fejlesztők is távozni (lásd a heti példát), mert eddig errefelé a keleti régiókban másként mentek (és még fognak is menni egy ideig) a dolgok, ezen szocializálódott a jelenlegi termelő generáció, nem lesz egyszerű az átállás és így ebből még lesz konfrontáció. Az külön vicc, hogy a legjobban mindig az amcsik vannak ezek kiakadva, mikor 10 emberből 9 azt sem tudja, merre van Európa :) De, a pénz nagy úr, CDPR tulajdonosai pedig a sok pénznél csak a mégtöbb pénzt szeretik jobban.
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2021.05.06. 09:10:54
  • Carlos
    Igen a royalty az eladott példányszám után jár. És mivel a kiadó egyben a fejlesztő is (asszem) ezért annyit vesznek ki amennyit megitélnek maguknak. (általában a kiadó mondja meg mennyi jár)
  • Carlos
    Jééé... TÉK!
  • TokraFan
    Ha Te ezt+azt tetted volna, akkor miért alapítasz játékfejlesztő céget és csinálod meg?
    Abból pedig, hogy bónuszt vesznek fel a saját cégükből -ami mellesleg teljesen természetes bármilyen cégnél, ahol van profit-, sehol nem következik, hogy további fejlesztésekre nem szántak elég pénzt.
  • lwb
    Ez a jófiús izé, az akkora marhaság volt eleve is. Mindenki pénzért dolgozik, fejlesztőcégek nyilván, ahol a bevétel a nagy megjelenések idején jelentkezik nagyrészt, aztán évekig, amíg a következő projekt készül, nem nagyon.
    Engem egyáltalán nem érdekel, hogy mennyire tűnnek "jófiúnak", amíg amit csinálnak az jó, vagy legalábbis nekem tetszik. Ha ők is teleszarják a játékot mikrotranzakciókkal, always online looter shootert csinálnak sp rpg helyett vagy valami mmo-t, esetleg battle royale izét, akkor majd elkezdem verni én is az asztalt. Nem bántotta volna a szemem Bobby Kotick vagy Android Wilson irdatlan vagyona sem, ha cserébe az Activision-Blizzard és az EA ugyanazokat a jó játékokat adta volna ki, mint amiket évtizedekkel ezelőtt csináltak.
  • Carlos
    Ezért nem különbözik az CDPR az összes többitől. Innentől kezdve senki se nyalja be a jófiú image-et.
  • hykao #5199
    Azért az ijedt szemű, lenőtt hajú koma most nem ijedt meg, amikor busás prémiumot kellett kiosztani a vezető beosztásúaknak. :) Hitelesebb lett volna az előadás, ha nem csak szóban gyakorol önkritikát.

Én azt a pénzt inkább további fejlesztésre fordítottam volna, vagy akár versenyeztettem volna a moddereket, pénz, vagy egyéb jutalmazással - ja az nem jó, mert akkor még szembeötlőbb lenne, hogy akár egy ember is olyan dolgokra képes, amire ők cégesen nem, vagy csak nagyon megkésve képesek...

... Hát ilyen ez a corpo lifepath... :)
    Utoljára szerkesztette: hykao, 2021.05.02. 15:21:18
  • lwb
    Days Gone engem nem fogott meg ps4-en. Pc-n lehet nekiugrok, de nem rendeltem elő, megvárom majd, ráér. FO76-ot feladtam, ESO-nak háromszor ugrottam neki, de egyszerűen nem tud megfogni. Szóval én várom a MELE-t, azzal el leszek sokáig. Abba is hagytam a ME2 végijátszásomat, amit még év elején kezdtem a régi x360-on. Valahogy a ME nekem jobb konzolon, mint pc-n, nem tudom miért. Konzolra is rendeltem elő.
  • PiszkosFred
    Én csak egyszer, akkor nem volt meg bennem az érzés, hogy akkor legyen egy második végigjátszás is. Majd egyszer, ha jön hozzá újabb kontent, addigra el is felejtem és majd újnak fog hatni, most biztos, hogy se kedv, se idő: jön a MELE és a Days Gone PC-re (mindkettő előrendelve), elindult új FO76 szezon, nyáron jön az ESO: Blackwood, és közben a netflix és "kölcsönzött" sorozatos listám is úgy dagad hétről hétre, mint egyszeri lakos a karantén alatt. És akkor még az is lehet, hogy nyáron lehet menni nyaralni is, idén talán már a kertkapun túlra is :D

Egyszóval nem fér most bele egy újabb 80-100 órás CP karrier, de sosem lehet tudni, hogy az idióta agyam mikor mondja azt, hogy mégis...
  • Carlos
    énis rápihentem a 3 komplett majd a negyedik elkezdése után. Meghát most a lakásfelújítás megy épp...
  • lwb
    Hát én vagy négyszer végigvittem, most én is pihentetem kicsit. Újrakezdtem a witcher 3-at series x-en, ott a ng+-szal el leszek a mass effect legendary kiadásig. Más nagyon nem érdekel, ami mostanában jön ki.
  • PiszkosFred
    Nekem steames, ott ennyit szedett le. Egy ideje mar nem jatszok vele, de frissen tartom, hatha ramtor a feeling - vagy jon valami tartalom/mod/akarmi... :)
  • lwb
    GOG-on mintha csak 600 mega lett volna. Mondjuk konzolon megint 15 giga lett ...
  • Carlos
    alakul. hát igen. legalább fél év kellett volna ennek a játéknak a megjelenésig.
    Ha most adnák ki egész elégedett lenne a többség. Várnánk egy két bugfixet meg a kontentet...
    Kivi leszek mit mutatnak E3-on vagy ECTS-en vagy mi lesz most és minek hivják...
  • PiszkosFred
    Másfél gigából futja erre-arra. Csodára nem, de újabb hibák kukázására igen :)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2021.04.28. 17:23:08
  • Carlos
    van valami érdemleges benne?