24522
sybbf8.jpg
Hivatalos oldal :: Hivatalos facebook :: elderscrolls.hu :: Tamriel Történelmi Tudástár :: Magyar guildek @ ES HQ
TÖRLÉSRE KERÜLŐ HSZ-EK: TROLL, OFF, SPAM, FLOOD, SZEMÉLYESKEDÉS, KÖZÖSSÉGBOMLASZTÓ VISELKEDÉS

MAGYAR SZÖVETSÉG

ELDER SCROLLS ÚTMUTATÓ

• Torzonborz
    Utálom a karfiolt.
  • j0nNyKa
    képet a karfiolról, vagy meg sem történt
  • Chris
    Abszolút igaza van, bár engem sem nagyon zavart, mivel valóban én is simán átugráltam az agymenéseit. :)

Ahogy még hónapokkal ezelőtt is írtam, kb. összehasonlítja az almát a körtével és ez alapján egy dinnyemagról minden kétséget kizáróan azt mondja, hogy ebből bizonyosan pontosan egy paralelopipedon alakú karfiol lesz. És ezt a brilliáns logikát nyomja hatvanszor egy oldalon, mert ha mantrázza ugye, akkor még a biztosnál is biztosabb, hogy úgy lesz.
  • PiszkosFred
    Olvastam, a moralitasrol es a jo vs rossz dontesekrol filozofal a szerzo. Nagyon jo kerdest vet fel egyebkent, mert engem is erdekel, mennyire lehetek majd "szemetlada g*ci" karakter, illetve mennyire lehet valaki "szenteletu szamaritanus". Az oke, hogy lesznek dontesek, de ez meg nem tisztazott. Hatha kap ra valami hivatalos valaszt.

Mert lehet vilagmento hos egy szemetlada is, aki atgazol midnenen es mindenkin, de a vegen azert helyreteszi a gonoszt is, csupan onos erdek es esetleg penz miatt, nem a hirnev meg a "kiraly legkisebb lanya miatt"...
  • j0nNyKa
    mmorpg.com cikk, nem olvastam el, csak bevágtam
  • PiszkosFred
    A tárgykészítés művészete a The Elder Scrolls Online-ban

Remelem sikerult erthetoen osszeszedni a dolgot :) A peldaknal neha mar elvesztettem a fonalat, lehet nem este kellene irni a cikkeket...
  • Ragnar360
  • j0nNyKa
    persze hogy nem zavar ha el se olvasod

egyébként: [URL=http://www.elderscrollsonline.com/en/news/post/2013/04/01/the-tamriel-chronicle-issue-1]The Tamriel Chronicle, Issue #1[/URL]
  • Ragnar360
    Nem vagy kicsit szigorú hozzá?:) Engem kimondottan nem zavar ha ír, beszélget valakivel...igaz nem olvastam el, esetleg csak rápillantottam.
    Mondjuk az valóban neccesebb, mikor jómultkorában egész hosszasan, tucatnyi postban ment az eszemcsere mindenféléről...mert nem bírt leállni :p
  • cain
    ja emlékszem, sétálok ki, erre jön a rohadt nagy üvöltés, meg a becsapódás. xD
  • j0nNyKa
    baaaszki tenyleg, eszembe nem jutott volna ha nem irod le :)
    na ehhez hasonlo dolgok nem nagyon vannak manapsag jatekokban sajnos
    mennyi ilyen "easter egg" volt te jo eg
  • Troyan
    Minden új karakterem arra vette az útját, megállt a fánál, felnézett, várta a sikítást és aztán közönnyel felvette a villámos kardot. A hülye sapkát meg eladta a high elf árusnál. :)
  • PiszkosFred
    Igen, volt ra esely, hogy pont elotted csapodjon a foldbe. Ha viszont nem arra indultal el, akkor a script lefutott nelkuled, es csak a hullajat talaltad meg kesobb. Sot, anno ha jol emlekszem meg is akartuk menteni mindenfele trukkos modszerrel (speed es levitate komboval), de nem sikerult, mindenkeppen arccal a foldbe vegezte, ez volt a vegzete :)
  • Chris
    Egész pontosan én úgy emlékszem, hogy nem is csak a hullája volt ott, hanem mikor kiléptél a kezdő faluból, akkor "érkezett meg"... :D
  • Running
    Erre emlékszem, jó poén volt.
  • PiszkosFred
    A kezdo falu Seyda Neen hataraban volt szerencsetlen elf mage, Tarhiel kilapult hullaja, es vele egy scroll :) Azt hiszem 1000 vagy tobb acrobatics skillt novelo varazslat volt X secre. Szegeny jol gondolta a repules dolgot, csak a landolasrol feledkezett meg... Hasonlo, bar kisebb ereju spelleket lehetett kesziteni, jaja, es azok utani landolast meg tul lehetett elni :)
  • j0nNyKa
    iiigen azaz!
    mondjuk ez oblivionban is megvolt, ha jol emlekszem
    skyrimban aztan ebbol lett a ket kezes spell varialgatas, es tesoban pedig lesz a.... fred?!
  • Chris
    Morrowindben volt olyan, hogy a mage guildben saját spelleket csinálhattál magadnak. Ezzel lehetett olyanokat alkotni, hogy plusz x-száz acrobatics 1 mp-es időtávra, ugrás, repülés át a fél világon... :D
  • PiszkosFred
    Nem lesz. :)
  • j0nNyKa
    hja lehet

itt nem lesz acrobatics (ala skyrim), ugye?
  • Although
    Szerintem két eset lehetséges. Az egyik az hogy túlsúlyba kerülnek az mmo játékosok között az akció orientált játékosok. A másik kijön valami teljesen új ami mindkét oldalnak bejön a wows-oknak is, végül is azt swtor, conan,stb is ide tartozik csak legfeljebb ötletelősebbek, meg a TES féle rendszereseknek is. Persze még több szempont is van. De nem érdemes bonyolítani. Vagy kijön valami nagyon új, ha jól látom sokan a Titantól várják.
    Bár ahogy elnézem évről évre egyre durvább a pvp egyre kevesebb esélyem van az akció orientált játékosokkal szemben, persze béna vagyok gondolom. Szóval elképzelhetőnek tartom hosszú távon nőni fog a TESO és a többi ilyen mmo népessége is. Elég sok cég ebben látja a jövőt. Ha már egy neverwintert is így adnak ki akkor bizony árulkodik.
  • PiszkosFred
    Inkabb maxolt Acrobatics :)
  • j0nNyKa
    én arra emlékszem (és én sem vágom már, hogy fícsör, vagy bug), hogy kilómétereket ugrottam át a karakteremmel :)
    valszeg köze volt a levitációhoz

na mondjuk egy TESO-ban az ilyenek jó lenne, ha nem lennének benne :)
  • Torzonborz
    Igen ismételgetjük magunkat mert ez a téma szinte mindegyik nagyobb mmonál előkerül. Egészen addig amíg nincs olyan konkrétum ami másfelé terelné a diskurálást. :D
  • Although
    Igen, az elsőnél még voltak kétségeim, korrektnek tűnt. Most már nincsenek ne aggódj :) Egy vagy a sok közül ennyi.
  • Running
    Rendben, figyelmeztettelek, nem először. Többet nem szólok.
  • Troyan
    Morrowind volt az első RPG amivel nagyban játszottam. Kiegekkel vettem meg a tesco-ban. Lényegében rommá játszottam, minden karaterrel, egy csomó moddal. Bár már én is vén szar vagyok.

Legnagyobb poén az volt, amikor az alkimista bug-ot (vagy fícsör?) kihasználva isteni szintre emeltem az intelligenciámat és olyan hp regen potikat csináltam hogy az már nem emberi. Aztán elcsesződött a mentés, és ha nem ittam meg időközönként egyet azonnal meghaltam. Nem tudtam aludni, mert ha lement a pia hatása egyből kanpec :)
  • Although
    Na figyelj, amit most írtál az igaz az alattam levő beírásokra is! Elsősorban Torzonborz is erre reagált ő is sokszor leírta már, gondoltam írok egy kis összefoglalót. Figyelj tudom nem vagyok népszerű sose érdekelt, veled együtt se. Most mellélőttél ,mert nem egyedül én ismételtem de csak nekem írtad be. Ez elég dedós dolog szerintem. Te se vagy alkalmas topic gazdának ez persze az én véleményem. Kicsit személyesnek érzem most az elsőnél nyomtam egy okot a szövegedre most nem mert ezt nem egyes számban kellett volna írnod. De neked se megy ez. Hidd el tényleg nem érdekel népszerű vagyok vagy sem. Ha két embert érdekel amit beírok akkor annyit. Te meg légyszíves próbálj következetes lenni. Mert ez egy olyan téma ahol mindenki ismétel. Ha meg a konkrét wowal kapcsolatos 52 beírást érted akkor kérlek linkeld be a legutóbbit csak. Eh,.
  • Running
    Nem akarlak piszkálni, de mintha ezt a hozzászólást kicsit másként már előadtad volna cirka 52x. Azt már észrevettem, hogy közléskényszered van, de próbálj már meg kicsit szűrni. Ha a topik olvasókat megkérdezném, szerintem cirka 80% mondaná azt, hogy már csak átpörgeti amit írsz, mert érdektelen, unalmas, volt már. Még egyszer megkérlek arra, hogy kapcsolj vissza párat, a fent említett okok miatt. Előre is köszönöm!
  • Although
    A WOW gyönyörű példája a siker mai receptjének és talán az egyik első. Nem kell hibáztatni mert kell ilyen is. Én csak hallomásból hallom mindig ahol játszok, valamikor nem ilyen volt mint most. Vagy amikor személy szerint vetettem rá egy pillantást, két hét volt és menekültem. Mindazt láttam benne ami a sikerhez kell, a recept amit a Bethesda is ismer, ugyanezt láttam a Skyrimnál is. Legyen egyszerű, a kihívások legyenek minél könnyebbek és lehetőleg minél kevesebbet keljen gondolkodni. Ez persze az egyik oldal. Egy mmo-nál nem ennyire egyszerű kell a közösségi élmény és az az érzés hogy kiszolgálják őket random eventek meg minden.Ebbe sokan tanulhatnának tőlük. A wowba mindez megvan. Ami még közel jár ehhez az a GW2 de már az is az új harcrendszert használja tudatommal.

Személy szerinti kedvenc játékomat anno még úgy várták mint a wow nagy ellenfelét, nem tudom így lett e hirdetve mert nem emlékszem. Akkoriban 2008-ban mindenki a wow-t akarta legyőzni. Miért bukott a conan? Egyszerű mert mindenben az ellentéte volt a wownak amit én láttam belőle. Túl azon persze bugos volt. De ha nem lett volna az akkor se győzhette volna le. Az EVE sikeres, de sose lesz olyan népszerű mint a wow mert az sem arra készült hogy minél szélesebb réteg élvezze.
    TESO? Ez se az, lesz egyszerűen bármennyire is népszerű ez a fajta harcrendszer amit a TES használ sokan utálják. És ezzel a Zenimax is tisztában van. Vannak olyanok mint én akik alapvetően az swtor harcrendszerét szeretikpl, vagy a story alapú játékokat,stb, stb. Egy részük sose fogja szeretni a TES harcrendszert. Mintahogy a TES-t se mindenki szereti.

Nem hiszem érdemes a wow-al pedálozni. Az egy játék ami a siker receptjét legjobban alkalmazta olyan időben amikor még ennyire se volt fejlett a mmo piac és ügyesen megtartotta a mai napig.
    Manapság van már választék bőven a piacon. Megint azt mondom nagyon okos csapat ez a társulat, indulnak egy mega szerverrel aztán meglátják mi lesz. Mivel ez nem egy pontba lezáródó dolog változhat. Ha változnak az igények vagy kijön valami ami még jobban tömegeket mozgat meg mint a wow. Tényleg felesleges ezen töprengeni ma már egyetlen okos cég sem akarja a wow-t legyőzni mert túl sok a kínálat ahhoz szerintem.
  • Rannah
    A versike fordítás nagyon jó lett, gratula :)

Remélem nem is lesz mögöttük sem EA, sem Activision. Így legalább még a fejlesztőik kiélhetik magukat, és így nem a határidőket, mint inkább a minőséget és az alkotói szabadságot tudják előtérbe helyezni (persze a pénz sem mellékes, de szerencsére úgy néz ki, itt nem ez van a toplista élén).
  • Nikosi
    Nem értem a dühöd, de elfogadom. Nem érzem károgásnak a mondandómat, de ha annak látszik rendbe van abbahagyom. A meglévőket meg kérem akkor a moderátor, hogy törölje ki. Én ugyan egy szót nem fogok vesztegetni semmire mert ha valamire reagálok, netalán kifejtem a mondandómat akkor már károgok. Oké ezután majd szorítkozok a "tök szuper, XD XD XD" okos beírásokra.

Amúgy mért a wow-hoz hasonlítják az új mmo-kat már ha a modell p2p? Mert a piac legnagyobb szereplője (p2p mmorpg piac), és mert rpg nem egy űrhajós sci-fi mint például EVE. Amúgy én 2 hónapig játszottam a wow-al ergo nekem aztán mondhatod, hogy a kedvenc wow-om mert pl nekem aztán annyira kedvencem mint a kelkáposzta. Nem szeretem és nem is szeretem.

Rendben felületes voltam, a WOW-s megjegyzésemmel kapcsolatban, de azért azt jegyezzük meg, hogy pl. Everquest például már f2p, az ultima még fizetős, de ahhoz meg szerintem egy PI-es is elég szerver oldalon, meg egy 100 MB/ 1 Gigás adatvonal és jó napot. Tehát a működtetési határköltsége a 0. Azaz ha már van 100 elmeháborodott, aki előfizet rá az kényelmesen eltartja a dolgot sőt ott még profit is van.

Mellékesen én például a p2p, vagy b2p modellel kapcsolatban, tettem megjegyzéseket, fejtettem ki a gondolataimat. De semmi gond tiszteletbe tartom a véleményed, mivel én csak itt károgok ezért ezután tartózkodok majd a többséget zavaró bejegyzéseimtől.

Tehát, hogy károgásomtól mentesítve legyen a topik lehet törölni a 04.01 és a 04.02-es napi hozzászólásaimat köszönöm.

• Torzonborz
    "A cél pedig a profit maximalizálás, lehetőleg a leghosszabb ideig. Ez eddig csak a WOW-nak sikerült. "

o rly ?

Nem csak wownak sikerült. A wow ezidáig az egyetlen amivel a legmagasabb profitot zsebelték be ez vitathatatlan de közel sem az egyetlen ami sokáig képes profitot termelni. Vagy szerinted miért fut még a mai napig az Everquest , Ultima Online vagy még sorolhatnánk pár mmo-t.
    Sőt mondok neked egy mmot ami pl egy szempontból ( meg számomra még sokból ) gyalázza a wowot is : EVE onlnie. A megjelenése óta minden évben növekszik az előfizetések száma. Erre ugye még a drágalátos wowod sem képes.
    Szóval azért nyissuk ki egy kicsit a csipás szemünket és nézzünk már körbe rendesen a piacon mert nem csak a wow létezik.
    Nem mellesleg iszonyat unalmas már hogy minden mmonál előkerül ez a téma és jön szokás szerint a wowos károgás ( nem kell szó szerint venni ).
    Na jóccakát.
  • Nikosi
    Ezt nem értem ha mindennek az ellenkezőjével tudsz egyet érteni mint amit leírtam. Hát? Tehát megfordítva ellenkezőjére az amit leírtam, amivel egyet értesz tehát a következők: :)

Lássuk tömören:
    - nem akarnak pénzt keresni
    - az mmo megreformálást az ESO kezdi
    - senki nem várja messiásként
    - kizárólag újdonságokat fog tartalmazni
    - manga grafikája lesz (pfüj) :)
    - nincs komoly hátértörténet, csak valami összecsapott vacak
    - teljesen érdektelen a világ, nem tudja beleélni magát a játékos
    - nem lesznek vándor madarak
    - új wow-ot kereső vándorok egyöntetűen halelujázni fog és senki nem fog csalódni

Hát ha ezzel egyet tudsz érteni :D

Vagy én értetem valamit félre, akkor bocsi. :)
  • Nikosi
    Szerintem túl idealista módon állsz a kérdéshez. Én nem azt állítom, hogy nincs a célok között (az akár a második helyen), hogy egy új és sokkal robusztusabb módon keltsék életre az ESO világát. De a hátérben igenis mint minden üzleti vállalkozásnál a profit van.

Az pedig nem szabad elfelejteni, hogy egy sikeres és jó mmo, nagyon jó befektetés tud lenni. Mivel egy single játéknál felfut az eladás majd 6 hónap, jobb esetben egy év és lecseng. Eladtak x millió darabot és vége, jöhetnek a dlc-k amiket vagy megvesznek vagy nem, vagy sikeres lesz vagy nem. Míg egy mmo esetén egyszer kell egy robusztus világot megalkotni, és kiadni jó esetben az 3-5-7 évig pénznyomda ként működhet. Vagy a havidíj vagy az item shop + előfizetési lehetőség által. Egy mmo-t nem kell 2 évente újraírni megalkotni, kitalálni. Hanem csak karban kell tartani, és kiegészítőkkel ellátni. Azért ez fejlesztői és kiadói szempontból nagyon is kényelmes és kézenfekvő dolog főleg ha egy rpg alapú játékról beszélünk. Ahol állandóan tartani egy bizonyos elvárt színvonalat nem egyszerű dolog.

Tehát az, hogy az mmo felé nyitnak nem csak kalandvágy hanem igenis üzlet méghozzá nem is rossz.

Másrészt egy mmo/játék kiadója/fejlesztője sem azzal jön, hogy én most sokat akarok keresni. Ahogy egy politikus sem azzal kampányol, hogy jó sokat szeretnék lopni a közpénzekből. Nem azt mondtam, amúgy, hogy csak és kizárólag a haszon, és a pénz áll az ESO mögött, de hogy mindig a haszon van az első helyen az biztos. De ez az üzleti élet minden területén így van.

• PiszkosFred
    "Helyesbítenék bocs de, pénzt akarnak keresni és nem keveset. A többi maszlag, bocs ez a rideg valóság."

Jo, en nem akarok vitatkozni. En csak azt mondom, amennyit a tucatnyi interjuban elmondtak a keszitok, miszerint egyetlen celjuk, hogy a TES jatekok stilusat otvozzek az mmo lehetosegeivel. Ennyi.

Penz mindig kell, persze, de azert ne felejtsd el, hogy a TES sorozat, a Rage, a Dishonored, a Falloutok iszonyu sok penzt hoztak a konyara nekik, es nincs mogottuk egy EA vagy Activision, aki surgeti oket es kenyszeriti mindenfele szarra. Ezert is, most nem a penzugyi helyzet javitasa, vagy a ceg tulelese a kerdes, hiszen epp msot nyitottak uj studiokat az USA-ban, hanem, hogy a TES kozonseget kiszolgaljak, es megnezzek, mit tudnak mmo fronton alkotni. Azt se feledd, hogy nem veletlenul vettek meg sok millioert a Fallout franchise online jogait sem az Interplaytol.

Szoval ertem amit mondasz, de lehet, hogy a ZOS es az ESO kapcsan itt most tenyleg nem a penzrol szol minden, mas szempontok vannak az eloterben.
  • j0nNyKa
    ezt a hszedet úgy olvastam, hogy mindennek az ellenkezőjét, amit leírtál, és úgy teljesen egyet tudtam érteni :)
  • j0nNyKa
    hát én helyből lesz*pom magam, hogy 1 óra alatt lefordítod úgy, hogy még rímeljen is

great job
  • PiszkosFred
    A forditasert elore is elnezest :)

"Üdvözöllek!
    Üdvözöllek a mesék idején
    halld hát ma esti Tamrieli versikém

Egy hatalmas zöld kripta mélyén egy Chaurus lakott
    Mellette egy Draugr, ki legalább vasárnap óta halott
    továbbá egy kép a Guarról, ki a Munduson is átugrott
    a sarokban pedig két Netches ült, csendben gubbasztott

És egy Fagyos Troll, majszolva egy süteményt
    És egy böszme Ork, csipegetve kenyerét
    És egy Storm Atronach, mágikus bottal a markában
    És egy Moth Pap, magickáért fohászkodva magában

Jó éjt hát Mundus,
    Jó éjt Chaurus
    Jó éjt Guar, ki Munduson is átugrott
    Jó éjt Draugr, ki vasárnap óta halott
    Jó éjt Fagyos Troll, Jó éjt sütemény
    Jó éjt Ork, ki csipegeti a kenyerét
    Jó éjt Atronach, jó éjt mágikus fegyver
    Jóéjt ogrim, dremora és jó éjt clannfear
    Jóéjt Moth Pap, ki magickáért könyörögsz
    jóéjt Daedra, bármerre is sündörögsz"
  • Nikosi
    "Helyen kell kezelni a dolgokat. Az ESO nem fogja megvaltani az mmo ipart, DE SOHA NEM IS AKARTA. Ok csak a TES jatekokat akarjak/tak atultetni egy mmo kontosbe, ragaszkodva a hagyomanyokhoz, es minimalizalni az esetleges eltereseket a korabbi jatekoktol. Se tobbet, se kevesebbet. Ennyi."

Helyesbítenék bocs de, pénzt akarnak keresni és nem keveset. A többi maszlag, bocs ez a rideg valóság. A cél a profit maximalizálása a többi az mind hablatty. Sok pénzt pedig csak sok előfizetővel lehet keresni. Az mmo megreformálást pedig nem az ESO kezdte. Sok területen már elindult, lásd combat system, user barát kezelés, dinamikus eventek, massive open world pvp (zerg vs zerg), personal looting, stb...

Az ESO-t azért várják messiásként, mert itt együtt fog megjelenni sok minden ami más mmo-ban részleteiben volt meg. Szinte semmi újat nem hozz ilyen téren, csak egy jó mixet elviekben. Meg azért mert az ESO képi világa nem egy manga förtelem, nem egy újabb koreai csoda, hanem sokkal inkább egy középkori európai látványvilág, ami valljuk meg nagy ritkaság az elmúlt éveket figyelembe véve. Meg ugye az sem mellékes, hogy egy jól dokumentált és elégé mély világ van a játék mögött, nem valami érdektelen semmi mint a TERA-ban például. Bele élheti magát az ember abba a világba amit az ESO nyújt ez nem is lesz kérdéses.

Mondjuk az biztos, hogy sok költöző madár lesz aki jön majd szitkozódva megy egy hónap után, mert Ő egy új WOW-ot akart, és nem azt kap, ez akár több százezres tömeg is lehet. De ha a játékban nagy hibák nem csúsznak, és az üzleti modell is jól eltalált lesz akkor kialakulhat egy akkor a közösség ami képes megfelelő hasznot termelni a fejlesztő/kiadó párosnak akár hosszú távon is.