24522
sybbf8.jpg
Hivatalos oldal :: Hivatalos facebook :: elderscrolls.hu :: Tamriel Történelmi Tudástár :: Magyar guildek @ ES HQ
TÖRLÉSRE KERÜLŐ HSZ-EK: TROLL, OFF, SPAM, FLOOD, SZEMÉLYESKEDÉS, KÖZÖSSÉGBOMLASZTÓ VISELKEDÉS

MAGYAR SZÖVETSÉG

ELDER SCROLLS ÚTMUTATÓ

• Nephin
    Ez rajtunk kívül kb. senkit nem érdekel, sőt, közülünk sem mindenkit. :) Kicsi piac, kicsi pénz.
  • PiszkosFred
    en meg mar csak alap szinten beszelem a nyelvuket* (koszonhetoen a "kotelezo" orosz nyelvnek anno)
  • PiszkosFred
    Felre ne ertse barki is, de mmo-ban csak egyszer voltam magyar guildben (bar az egy kisletszamu csaladias guild volt) az elmult sok evben. En szeretek kulfoldiekkel jatszani, egy nemzetkozi es sokszinu guildben zajlanak a vilag dolgai, erdekes latni hogy reagal egy sved, egy gorog es egy holland egy-egy szituaciora.

(kiveve az oroszokat, mert ok keptelenek megtanulni angolul, en meg csak alap szinten beszelem a nyelvet, igy necces a hosszutavu kommunikacio veluk - no meg ok tenyleg zarkozott, maguknak valo kozossegeket alakitanak ki, ok sem keresik a kapcsolatot masokkal, masok sem veluk)
  • Johika
    Mivel mega szerver lesz, ha marad 0,5-1 millio kozotti elofizeto, teljesen lenyegtelen menyien mennek el nem lesz kihalt szerver.
  • TomStorm
    Eltartja a külföldiekből igen.Magyar játékost meg keresve se fogsz találni:/
  • PiszkosFred
    Ebben bizok en is. Gondolom nem veletlen, hogy ennyire hallgatnak, lehet most is tori a fejet par elemzo, hogy mit kellene csinalni.
  • TomStorm
    Annyi,hogy megveszem majd és talán fizetek még 1 hónapot de szerintem csak kipróbálás lesz részemről is ha P2P lesz.Biztos nem fogok évekig játékért fizetni,nem is érek rá mindig ki se használnám rendesen azt amiért fizetek.

B2p rendszernél meg szoktam venni azt ami kell és nem vagyok időhöz kötve mégis megvan az amit akarok ÉS amikor én azt úgy akarom

Meg is látszik mivel játszok inkább:Gw2+Tsw,gondolom nem kell leírnom miért ezekkel:)
  • TDC Geronimo
    Hát pedig, ha havidíjas lesz akkor durván meg fog csappanni 2-3 hónap után a játékosbázis. Ha van eszük és körülnéztek a mostani piacon, akkor b2p lesz, ha meg nem akkor megjelenés után 1 évvel úgyis átrakják arra
  • PiszkosFred
    Na pont errol beszeltem, hogy meg meg sem jelent, de mar ki van jelentve, hogy ha nem jatszanak vele millios nagysagrendben a premiert koveto 2-3 honapban, akkor bukott, kihalt, stb :)

Bar hozzateszem, hogy a 140 oras vegigjatszas egy frakcio eseteben az atlagolt idot jelenti. Vagyis, az interjukban elmondtak, hogy a 140 ora olyan volt, amikor egy-egy parbeszedet tovabbkattingatott a jatekost, minden kvesztet nem csinalt meg, volt, hogy zonat is kihagyott, de volt, amelyet fullra "megcsinalt", felfedezett.

Ehhez jon meg ketszer ugyanennyi a masik ket frakcio sztorijaval, amely baratok kozott is 400-450 oras tartalom, es mindez nem ismetledo contenttel. Ez igy iszonyat sok, meg Skyrim eseteben sem mindenki jatszott ennyit osszesen a jatekkal.

Az biztos, hogy a WoW es egyeb mmobol beszabadulo, TES jatekokat alig ismero mmo-vandorok nem fogjak eddig huzni, meg fogja haladni ez a pve mennyiseg az o kepessegeiket. Illetve, mivel a pvp is haboru lesz, nem instant csatak, tuti, hogy sokan mennek tovabb a kovetkezo mmo-ra. Ezt az idoszakot ha tuleli a jatek (van ra komoly esely, ha tenyleg hozza a TES feelinget a jatek), akkor nem lesz gond a kovetkezo evekben.

Azt kell beleverni minden mmo idiota fejebe, hoyg ez nem egy wow, nem egy gw2, nem egy swtor lesz, itt egy Skyrim es Oblivion kapcsan (Morrowindet csak az idosebbek ismerik) megismert jatekot kap az ember, amely szolozasra es helyenkent coop jatekmenetre van kitalalva, es amely jelen allas szerint egy teljes erteku TES resznek minosul.

A PvP resze pedig teljesen kulonallo dolog, lenyegeben az ESO megvetelevel ket jatekot kapsz, egy kb 450 oranyi jatekot igero TES jatekot, es egy hatalmas teruleten zajlo massziv haborut, amelyben nem csak gyilkolnod kell, hanem "benne elsz".

De persze a legelso kerdesek a jatekkal ugyis az lesz, hoyg mennyi ido a maximum szintre elerni, kit kell megolni a legjobb "lootert", ki tudna vegighuzni az adott zonan, es miert nincsenek sarkany mountok a jatekban...

Tul kell elni majd ezt az idoszakot, es a TES kozosseg el fogja tartani a jatekot, HA NEM CSESZIK EL A FEJLESZTOK, ES TENYLEG AZT KAPJUK, AMIT IGERNEK... (mert ugyebar nyilatkozni es szepeket mondani mindenki tud :))
  • Running
    Ha fizetős lesz, elgondolkodom én is a vásárláson. Semmi kedvem egy 2-3 hónap után kihalt játékért pénzt adni...
  • Nephin
    Komolyan? Neeeeee :D
  • Rannah
    Na igen, biztos nem aszerint fogják eldönteni, hogy mi itt Mo-n húzzuk a szánkat a B2P-re a (vásárlóként) horror EUR/HUF árfolyam miatt, meg azért, mert nálunk 15 EUR valakinél pont ahhoz kell, hogy kihúzza a hónap végéig :(. A nagyobb piacokra koncentrálva (USA, NY-EU) ez az összeg még simán belefér a keretbe.
    De ehhez - ahogy Nephin is írta - tényleg olyan premium service szükséges, ami messze meghaladja még a legkötekedőbbek elvárásait is. És szerintem ez az a pont, ahol van egy kis kérdőjel (ez nem ledegradálás akart lenni, manapság majdnem a mission impossible kategória). A legújabb MMO generációba már elég sikeresen elkezdték beleoltogatni, hogy "majdnem minden ingyen van".
  • Torzonborz
    "nagyjából mentesek (voltak) vérpistiktől és Gennyzsákszemektől meg Rántotthúsoktól."

ööö na most az EVE tele van ilyenekkel :D

Egyébként a többivel egyetértek , szerintem messze nem kell temetni a p2p rendszert.
  • Nephin
    Premium service... p2p kilőve és valóban, a b2p is erősen kétséges eztán szerintem.

Engem nem zavar, köztudott és itt is mondtátok, hogy ugyanazt vagy többet kifizettek máshol b2p játékokra, ráadásul nem ránk szabják a piaci modellt, nyilván. :D Havi 15 dollár (az még mindig csak 180 egy évben, nem 250... :D ) nyugatabbra nem pénz és sokan itt is többszörösét otthagyják hétvégi bulikban piára. Még mindig az MMOzás a legolcsóbb hobbi. :D

Egy prémium szolgáltatás garantálhatja a minőséget és az arra való törekvést és ezt bizony meg kell fizetni, a játékos pedig eldönti, kell-e neki vagy sem. A legjobb közösségek talán az EVE-ben és az SWG-ben voltak/vannak, mindkettő előfizetős, nem milliós tömegekkel operáló játék (volt az SWG), nagyjából mentesek (voltak) vérpistiktől és Gennyzsákszemektől meg Rántotthúsoktól.

Érdekes döntés lesz, az biztos.
  • Tatyla
    így,így mert lehet hogy költenék rá én is alkalmanként,de hogy havonta köteleznek egy bizonyos összeg kifizetésére na azt már nem,ezért is várom most inkább a Neverwintert...
  • Johika
    Ne haragudj de az akkora marhasag, hogy meg akarja donteni WOWot, miert kene neki megdontenie???
    Ott volt SWG, WoW hatasara elbasztak, de meg igy is elofizeteses jatek volt TOR indulasaig, es mukodott.
    WOW nagyon jo szorakozast nyujt a megyunk olunk embereknek, akiknek attol no az egojuk hogy naluk 30-40 szinttel kisebbeket olnek oneshottal, szerintem ez nem MMO es az hogy sok embernek erre van igenye az az o igenytelenseguket mutatja.
    En orulnek ha az ESO p2p lenne, es rendelkezne 1,5-2 milla allando jatekossal, boven eleg.

• PiszkosFred
    A penz meg hagyjan, tobbet is kifizetunk sokkal ertelmetlen dolgokra. A p2p/sub modellnek az a legnagyobb veszelye, amelyet az SWtOR-ban is lathattunk, vagyis hiaba jatszanak vele sokan, de ha csokken az elofizetok szama a kezdeti nagy roham (es elso ingyen honap+havi elofizu) utan, akkor a sajto es a gamer kozossegek "bukasnak" aposztrofaljak, es onnantol elkezdodik egy onbeteljesulo, a sajto es a haterek altal gerjesztett folyamat, amelybol nehez a visszaut.

Mert a mai vilagban, ha valami nem no, hanem stagnal, vagy urambocsa' csokken, akkor az rossz es segitseg helyett meg inkabb rontani, szidni, kritizalni kell. Nem csak a jatekvilagban, hanem a sportban (egyszer nem nyered meg az aranyat, csak az ezustot, es veged), gazdasagban, stb. Ezert is ongyilkossag elofizetessel probalkozni az ESO eseteben, szerintem is. Inkabb legyen GW2-hoz hasonlo b2p, aztan ha akarsz par extrat, vagy guberalsz par gemet/coint, vagy veszel kemeny penzert. Meg en is kb annyit koltottem gemekre, es az igy kivalthato extrakra (inventory, karakterslot, stb) a lustasagom miatt, hogy siman befizettem annyi penzt, amennyit a fix havidij mellett fizettem volna. Es nem csak en vagyok ezzel igy :)

Van meg ido, sok minden valtozhat, nagyon remelem, hogy jol atgondoljak.
  • Tatyla
    az a baj hogy a havi díjas játékoknak leáldozott így 2013-ban már,főleg itt nekünk a 300+-os euróval szemben,b2p az még oké is +még ha lesz benne mikro tranzakció de szerintem én havonta nem fogok fizetni se ezért se másért...
  • Rannah
    Még van idejük vizsgálgatni, melyik sub modellre voksolnak majd. Az tény, hogy a F2P az a legtöbb játékosban még mindig a kicsit "gagyi" ellenérzést kelthet, a P2P viszont a legutóbbi, zászlóshajónak kikiáltott játék(ok) bukása után veszélyes lehet...hiszen ha nem hozza a várt eredményt, a F2P-re átállást mindenképpen bukásnak fogják elkönyvelni a játékosok.

A P2P vs F2P dilemmából a legutóbb a Secret World jött ki egész jól egy hibrid-B2P-el (csak a jövőbeli contentek lesznek fizetősek, illetve aki akar, előfizethet és minden új content ingyen +item shop pontok))

De ahogy most elnézem, a srácok mernek nagyot álmodni, ezért lehet, hogy a néhány még jól ellevő P2P modelles játék (WoW, Rift, EVE) mintájára ők is ebbe vágnak majd. Ehhez viszont tény, hogy kőkeményen kell majd melózniuk és olyan színvonalat hozni, ami messze túlszárnyalja a jelenlegi legjobb F2P-es játékok színvonalát. Ami azért mostangság elég húzós...

Személy szerint én a B2P-nek örülnék (plusz fizetős kiegészítők), vagy egy olyan P2P modellnek, ahol a tényleges játékórát fizeted, nem azt, hogy 30 nap és ha nem tudsz játszani, hát így jártál.....
  • Nikosi
    Hát f2p esélye eddig is 0% volt szerintem. Túl nagy név ahhoz, hogy f2p legyen, főleg induláskor.

De a b2p (+item shop) azaz megveszed és játszol (+item shop) (lásd gw2 esélyesnek alternatívának tűnt). Főleg, hogy az elmúlt 3 évben minden előfizetésre apelláló játék gyakorlatilag "megbukott" a p2p modellel. Tehát mielőtt megnéztem volna a videót 90-10 arányban a b2p-re voksoltam volna. Viszont látva, halva, a videóban az üzleti modellt firtató kérdésre adott választ, revideálnom kell az álláspontomat. Most inkább 70-30-ban a a p2p azaz havi díjas megoldásra tippelnék.

Mondjuk egy p2p modelnek nem örülnék. Már azért sem, mert szerintem fenntarthatatlan, az az idő már elmúlt, amikor egy mmo tisztán előfizetés útján működőkepés lehetne hosszú távon. Tudom vannak még címek amik ezt a vonalat viszik ilyen például a rift, wow, stb... de nem hiszem, hogy ez a jó út.

Viszont ha tényleg p2p lesz, akkor nagyot kell alkotniuk és nagyot is akarnak ez nem kétséges. Mert p2p-ben egyetlen mmo-nak van lehetősége hosszabb (több éven át tartó) sikeres működéshez, ami meg akarja dönteni, és megdönti a wow-ot. Ha ez nem lesz meg akkor meg fog bukni a p2p modell mint annyi új címnél történt.

A Zenimax ha p2p modellt tervez akkor tényleg nagyban gondolkodik, de félek túl nagyban. Másrészt azt is figyelembe kell venni, hogy egy p2p modell nem tűr meg semmilyen item shopot. Ott mindenek a belső pénzen elérhetőnek kell lennie, nincs semmi extra díj semmiért. Remélem nem egy p2p + item shop dupla megoldáson gondolkodnak, mert az enyhén szólva is egy hiper bunkó megoldás lenne.

Én személyesen nem örülök, nagyon nem a p2p modellnek, sose szeretem az előfizetéses játékokat, állandó játék kényszert tart fen, ráadásul az évi 200-250$ nem annyira csekély összeg, innen Magyarországról nézve. Az összeget én találtam ki, nem írtak sehol még semmit, csak az amúgy előfizetéses játékok régebbi havi díjai alapján kalkuláltam.

De szerintem majd körülbelül augusztusra okosabbak leszünk addig csak találgatni lehet, meg következtetni, de most 70% esélyt érzek egy p2p-re aztán majd kiderül.
  • PiszkosFred
    "subscription based", havidijas.
  • Running
    Mi az a sub based?
  • PiszkosFred
    Tizensok éve.

Nagyon jó kis interjú még a PAX East 2013-ról (Kinkle nyilatkozik, az egyik legjobb arc, csak úgy ömlik belőle a szó és jó nézni, amilyen élvezettel beszél az ESO-ról). Publikus és instanceolt dungeonokról, azok 50-es szint utáni változatairól, Mágusok és Harcosok Céhéről, azok feladatairól, illetve némi információ a tank-healer-dps szent háromság "lesz vagy nem lesz" kérdéskörről. Megjelenés és fizetési modelról továbbra sincs semmi infó.

Újdonság nem hangzik el, minden információt már volt az összefoglaló cikkekben, de talán egy-egy hamiskás mosoly egy-egy kérdésre válaszolva "élőben" másként hathat, mint leírva papírra. Ha csak ezt az interjút veszem alapul, akkor sanszos, hogy sub based lesz a játék, az utolsó fél perc és a magyarázat nagyon erre utal. F2P viszont biztos, hogy nem lesz.
  • Ragnar360
    oksa:) a mostani fehér is egész jó volt egyébként:P
    (oly régen szerintem meg még nem neteztem, így morrow hqt szerintem azért se láthattam...hányba volt ez ?)
  • PiszkosFred
    Kosz :)

Mindig is sarga volt az alapszine a Morrowind HQ es az Oblivion HQ-nak is, sot a korai eshu-nak is (a design minden esetben egy pergamenre/scrollra utalt, sajnalom, hogy azt a designt nem tudom rahuzni mar az oldalra, a Morrowind HQ tiz evvel ezelotti kinezete tetszett a legjobban eddig), csak amikor elszallt a teljes cucc mindenestol, es ujra kellett kezdeni a nullarol, akkor kapott kekes kezdetleges valamit a Skyrim HQ fagyos, telies, kekes szinvilaga miatt.

Most pedig, hogy a PAX hirei miatt neztem a honlapokat a vilagban, rajottem, hogy rohadt gagyi volt a regi honlap. Oke, a belbecs szamit, nem a kulcsin, de akkor is megerdemli a magyar kozosseg, hogy nezzen ki valahogy az oldal, ha mar van egy par "hulye" aki probalja osszeszedni a TES dolgait :). Viszont tulbonyolitani sem akartam, hogy minden mozogjon, villogjon, linkek legyenek mindenhol, stb - mert az meg atlathatatlan - ugyhogy a vegen lett ez. Meg par aprosagot majd valtoztatok rajta, ha kozeledik az ESO premier, de egyelore igy marad :)
  • Ragnar360
    kicsit szokni kell ezt a sárgás színt, egyébként mindenkeppp durvánjó :):D
  • Running
    Ez igen, lenyűgöző!
  • drop
    elderscrolls.hu nagyon durván jó lett az oldal
  • j0nNyKa
    ESO and the Legacy of DAOC – Pt.II
  • j0nNyKa
    hosszabb fajta combat leírás, ha jól láttam, tapasztalat alapján
  • Johika
    PC-s rpgk sosem fogjak visszaadni egy jo meselovel jatszott parti elmenyet.
    Azthiszem ezt nem kell senkinek elmagyarazni. :)

Reszemrol en azart szeretem TES sorozatott mert azt csinalok benne amit akarok, Morrowinddel kb masfel evig jatszottam, es sose ertem a vegere.
    Ennek ellenere nagyon elveztem.
  • Ragnar360
    na nem mintha olyan sok hiba lenne bennük vagy ilyesmi :) :P
  • j0nNyKa
    nem úgy állok egy skyrimhez, mint anno egy baldurhoz, vagy akár egy gothichoz, nem ugyanazt keresem benne - mint ahogy a tesoban sem azt fogom keresni
    ettől függetlenül élvezem és szeretem a tes játékokat, és nem a hibát keresem bennük
  • Ragnar360
    Na most nem olvastam végig ezeket a hosszú kommenteket:) de
    szerintem is egy igazi jó rpg egy szabad világra épül, mint sem egy lineárisan vezetett történetre.

Persze azok is lehetnek kurvajók, lásd Baldur, Never meg ezek...najó Baldur is bőven szaladgálhattál meg végülis mindegyikben.
    De ahogy Fred is mondta Witcher meg ezek más kategória ilyen téren.

Mind mind szerepjáték és a történetmesélésen múlik ugye nagyon sok, ezért is jók a witcherék meg társai.
    Dragon Age egyébként pl nem is érdekelt, max az 1, de a 2-nek a demója is bőven elég volt nekem...

Amúgy ja, Gothic...talán az hasonlít legjobban a TEShez.

Mármint az egész beszélgetés ebből indult ki:
    "nem szigorúan rpgként játszottam, mert úgy valamennyire csalódás lett volna"

Lehet elkéne olvasnom a hszeket, hogy megértsem pontosan mire is értetted ezt Jonny.

• Although
    Ok.
  • Although
    Tudod anno a megjelenés előtt egy ausztrál kis csajjal aki nagyon gyűlölte Todot, jobban mint én :D, pont azt beszéltük Tod pontosan az akinek nem lenne szabad egy ilyen projektet vezetnie, mivel abszolult cselekmény centrikus. A morrowind titka az volt volt mellette egy fickó akit nevezhetünk álmodónak vagy ahogy tetszik, olyan mint Brian Fargo, vagy Avellone. Egy jó rpg-t ilyen ember, emberek nélkül esélytelen csinálni, ez a véleményem. Persze abba neked igazad van az igény mindent meghatároz anno 1990-ben még így se volt esélyük a Biowareval szemben. Most nincs ilyen ember mellette csak a seggnyaló olasz nevű. És ez látszik.
    Ez az ember aki a TESO úgynevezett lore masterja, na a kis ujjában több van mint az egész díszes Tod féle kompánia fejében. Ez a baj.
  • Running
    Although - Szerintem elmondtad, amit akartál, elég volt.
  • Although
    Kérlek ne köss már bele szavakba akkor III kori imperial ok? én is a tartalmat figyelem amit írsz.
    De besétálsz a saját csapdádba. Igen a döntések is. És a skyrimba vannak döntési lehetőségeid ténylegesen? Ez a másik pozitívum az Oblvionhoz képest rengeteg úgy mond. De ténylegesen a questek biztosítják a szabad döntést? Ha most azzal jössz hogy ez se számít , akkor tényleg én tudom rosszul. Bár nem hiszem. A skyrim questjeinek 90% teljesen mindegy te mit akarsz csinálni mert nem teheted csak azt ami megengedett. Az hogy a dungeonokba szabad a mászkálás az egy dolog. De történet és hozzá kapcsolódó quest vagy következmény nélkül semmit nem ér egy role player számára ez az én filozófiám. Mert anélkül csak akció játék. Nyilván egy mmorpgtől nem várom el ezt mert ott a társas játék a hangsúly de egy solo rpgnél mégha sandbox igenis elvárom. De nem mentem bele ennyire.
    Másképp látjuk nekem pont az a szomorú hogy az rpg között a TEs rendelkezik a legkidolgozottabb loréval. És most az van ez a TESO is sokka jobb lesz még solo tartalomban is mint a Skyrim, lehet. Anno védtem az obliviont mikor a rpsek ízekre szedték. Mondván jelenleg nem lehet jobbat ebből. De ma már nem ez a helyzet Fred.
  • PiszkosFred
    Hja. Nagy kar, amit a Gothic sorozattal muveltek, nem igy kellett volna veget ernie annak az alomnak, amit az elso ket resz bemutatott.
  • j0nNyKa
    "Marpedig a TES jatekokban azt alakitottal, es ugy "eltel", ahoyg azt akartad, senki a vilagon nem szolt bele"
    azért én emlékszem, hogy a városi őrök hányszor próbáltak meg beleszólni az életembe

egyébként (ne kérdezd hogy) erről a hszedről eszembe jutott még a gothic 2, az szvsz rettentő jó szerepjáték volt