24522
sybbf8.jpg
Hivatalos oldal :: Hivatalos facebook :: elderscrolls.hu :: Tamriel Történelmi Tudástár :: Magyar guildek @ ES HQ
TÖRLÉSRE KERÜLŐ HSZ-EK: TROLL, OFF, SPAM, FLOOD, SZEMÉLYESKEDÉS, KÖZÖSSÉGBOMLASZTÓ VISELKEDÉS

MAGYAR SZÖVETSÉG

ELDER SCROLLS ÚTMUTATÓ

• Torzonborz
    "El kellene mar donteni, mi a jo megoldas. :)"

Talán az hogy el kéne már felejteni azt a kibaszott foshalmazt. Már elnézést ha valakinek beletapostam a piciny lelkivilágába de faszkivan hogy minden mmonál jönnek az emberkék hogy de a wowban így meg úgy volt.
    Akkor wowozzanak. Ennyi. :D
  • Torzonborz
    Pontosan , a casualok tartják el a legtöbb mmo-t csak hogy a casualok többsége valószinűleg nem is jut el a raidig...
  • PiszkosFred
    There will absolutely be large-group PvE activity in the game, but we’re not ready to talk about those systems yet.

Ne ertsd felre, de ezt olvastad? Mert ebbol kiderul, hogy se TE, se EN, se SENKI nem tudja, mi fog az ESO-ban pve endgame contentnek szerepelni. Viszont ELHANGZOTT, hogy LESZ ilyen. Ezert addig, amig nem tudjuk, mi az, ne temessuk.

Nem lesz klasszikus 2 tank, 5 healer, 18 dps kotelezo fix setup raid, heti resetekkel, fix dropokkal, mint a wowban. Open beta ota wowozok, minden contentet ledozeroltam a pandakig (pandaknal meguntam, es lettem kazuar lfr), elveztem a raidek minden percet. Nagyon nagy bulik voltak, mint egy penteki sorozes, csak sor helyett epp egy sokkezu-soklabu-nagygonosz bosst utottunk, illetve o minket, heti harom alkalommal, fix 8-11 kozott este, amelyre neha akkor is elmentel, ha nem volt kedved, de muszaj volt.

Hozzateszem, a jatek SZOLO pve tartalomra es MASS PVP-re van kihegyezve, aki raidelni akar pve szinte, ne biztos, hogy jo ajton kopogtat. A fejlesztok a terveikkel ellentetben tesznek bele ilyet is, ahogy fenti mondatbol is latszik, de mindez csak extra, nem az ESO fo profiljakent.

Ha wow-tot utanzod, az a baj, ha nem, az a baj... El kellene mar donteni, mi a jo megoldas. :)
  • HyperMonkey
    Igen, ez igaz. De egy MMO-t soha nem a nolifer kocka réteg tart el, hanem a casual játékosok. Ha egy klán kipucolja az aktuális raid tartalmat, akkor lelke rajta. De a legtöbb játékos nem ez a kategória. Fix létszám, instance-olt terület, fix időnkéni reset, bossok eltérő taktikával, legalább két mód, fix loot tábla. Ez a gerinc. E köré meg építhetnek fantáziától függően bármit.
  • j0nNyKa
    mondjuk erre lehetne ám az is a megoldás, hogy nem csinálják a mai hisztis faszom generáció miatt olyan átkozottul könnyűre a raideket (lásd tor)

úgy pl. nekem is lenne kedvem raidelni, de tisztában vagyok vele, hogy ezt el is felejthetem már most
  • Torzonborz
    Egyébként meg nem biztos hogy megéri a klasszikus raid content fejlesztés, a játékosok már sokkal hamarabb rágják át magukat rajta mint régebben így gyorsabban is kell frissíteni.
    Arányaiban kell nézniük hogy a teljes játékosállomány mekkora része az aki raidelne és megéri e az erre fordított befektetés.
    A válasz bizony nem egyértelmű.
  • HyperMonkey
    Ez így kevés, és lehet marketing duma is. Lehet world boss event is, de az meg semmi, ahogy a GW2-ben is egy nagy semmi. Párszor letolod és soha többet. A raidben (a klasszikus értelemben) az a jó, hogy egy olyan folyamatos endgame-et biztosít, aminek nagy megtartó ereje van. Pá world boss event nem ilyen. A legtöbb mindent taktikát nélkülöző tank&spank dolog. A raidben taktika, koncentráció és igazi csapatmunka kell. És ez hiányzik a GW2-ből, és ebből is hiányozna. De ismétlem, magánvélemény.
  • HyperMonkey
    Nem. De jelenleg a raid-nél jobb célt és contentet nem tudok pve endgame-ként. Jók ezek a guild mission-ök a GW2-ben, de közel sincs egy raid élményéhez, taktikusságához stb. Persze ez magánvélemény.
  • PiszkosFred
    When we said we won’t have “raids,” we meant that we won’t have raids in the traditional sense of the word—we’ll have our own way to get large groups together. There will absolutely be large-group PvE activity in the game, but we’re not ready to talk about those systems yet. We have mentioned adventure zones in the past, but we won’t go into details until those systems are finalized.

Megegyszer olvassuk at, figyelmesen :)
  • HyperMonkey
    A kérdés jó. Igazából most olyan semmilyen érzésem van ezzel kapcsolatban. Hozzáteszem hogy én wowoztam közel 7 évig, swtor volt 1 évig. Mindkettőben volt raid és raideltem is. Ennek ellenére a GW2-t megvettem és tolom is a mai napig casual módon. Megvettem, pedig tudtam hogy nincs benne a klasszikus értelemben vett endgame tartalom. Hogy hiányzik-e nekem belőle? Igen, hiányzik. A raid szerintem egy jó endgame tartalom. Nem tudom hogy mit teszek ha kiadják a TESO-t és nem lesz ebben sem olyan pve endgame mint a raid pl. De szerintem kellene bele, mert sokan szeretik. Aki meg nem szereti, az nem raidel és ennyi. De mint lehetőség, igenis legyen jelen.
  • Torzonborz
    Szerinted csak a raid lehet a közös cél ? Csak az motiválhat egy guildet ?
  • j0nNyKa
    téged távol tart a klasszikus raidek hiánya?
  • HyperMonkey
    Én azt nem értem, hogy az újabb MMO-kból miért hagyják ki a raid-eket. Lassan a raid már szitokszó lesz, mert a wowban van raid. és? Az a lényege, a közös cél ami motívál. Kell a raid, max aki nem akar menni az nem megy. A GW2 is kihagyta, most meg folyamatosan csökken a játékosállomány mert nincs endgame.
    Olyan jó lenne tudni, hogy a (nem kötelező) raid content miért akkora ellenség az MMO fejlesztőknek.
  • PiszkosFred
    Hagyomanyos wow raid (fix setuppal, fix napokon, fix lootert, stb) nem lesz, az biztos. De valami guildes pve endgame gyilkolos buli tuti lesz - bar nem akartak ilyet eleinte -, es most azt hegesztik gozerovel. Vampirt csak npcnek akartak - most mar lehet a jatekos is. "FPS" nezet sem volt tervben - az is lesz. Sajat haz is macerasnak tunt - a premier utan erkezik az is majd. Es ugyanez a helyzet a "raidekkel", bar nem akartak, de az adventure zone mellett vszinu lesz valami instanceolt pve endgame is, ahol mehet a gyilok guild szinten.

A kerdes-valaszokra pedig, ennyi f*szsagot osszevalogatni, muveszet. Akkor inkabb ne legyen semmi hir, de egy unalomig ismetelt szarsagokra rakerdezni, majd ezredjere is valaszolni, nem latom sok ertelmet.
  • Running
    Terveznek valami ilyesmit "adventure zones" néven, de többet nem mondanak. Bízom benne, hogy nem intézik el egy gw2 féle large group event módszerrel, mert az nem túl guild barát. Raid párti sem vagyok, de tény, hogy kell valami komolyabb cél, lehetőség endgame-nek.
    GW2-őt nagyon megölte az elején, hogy dungeon-ra 5 ember kellett, www-re nem jutott be az egész csapat, sőt a tizede sem, a sárkányokat 52x megölni csomó ismeretlen emberrel meg nem volt se kihívás, se program.
  • drop
    na ezt leírtam bocs
  • drop
    én csak egytől félek,hogy nem lesz raid sokkés ez miat max szinten sokan lépnek majd, mert kb az tartja össze a sokk guild nagyrészét a radelés
  • Running
    Kérdések és Válaszok 3.
  • PiszkosFred
    Az, a F&F mar korabban, meg februarban megvolt. Ez most mar a public zart beta. Par oras sessionok hetvegen, es az is lehet, hogy a korabban viccnek szant "login" es "accountkrealas" probak zajlottak, akar kliens nelkul :)
  • cain
    friends & family? akkor miért twittelték volna ki?
  • TomStorm
    Szerintem teljes körben zárt az egész.Mint pl.Guild Wars új részénél mikor szinte csak dolgozók és rokonaik/fizetett emberek tesztelték
  • j0nNyKa
    bennem is ez volt, hogy vagy mindenki nyuszi aki bekerült, vagy valami miatt delay van
  • Ragnar360
    jah.
  • PiszkosFred
    Az ESO háttértörténete

Dogrovason voltam ma, igy vegre jutott ido a hattertortenetre. Nem ujdonsag, volt mar szo rola sokszor, ismerjuk is regota - de hatha igy egyben leirva, kiegeszitve par aprosaggal jobban be tudja az ember hatarolni a kisse kaotikus Masodik Kor idovonalaba a dolgokat.

Az viszont tovabbra is hihetetlen, hogy semmi, de semmi info, kep de meg egy szaros komment se szivargott ki eddig a betabol... Mar lassan kezdek ketelkedni benne, hogy egyaltalan folyik a beta :) (oke, tudom, hogy csak 1-2 szaz embert hivtak, de akkor is...)
  • Nephin
    Stros M’kai emlegetésére mindig eszembe jut, mikor a Redguarddal játszottam... :)
  • j0nNyKa
    újabb leírás, túl sok új ebben sincs
  • Torzonborz
    esetleg topik neki ? :)
  • TDC Geronimo
    Kis off

Tegnap elindult kickstarteren a Mark Jacobs féle Camelot Unchained 2 millás céllal
  • Chris
    Úgy érzem túlságosan érzelmi oldalról, vagyis inkább a személyes preferencia felől közelítitek meg ezt az egész fizetési modell kérdést. Nem a havidíj léte vagy nemléte határozza meg a népszerűséget, nem csak a világ fejlettebb részén, de még itt a Balkánon sem, hanem nagyon egyszerűen a minőség. Foglaljuk mondjuk így össze egy szóval a maradandóságot, tartósságot, kihívást, változatosságot, meg minden olyan dolgot amit keresni lehet az ilyen játékokban. Az esetek többségében egész egyszerűen nem tudatosul a tömegben ez a minőségi igény, aminek ha megfelelne akármelyik aktuális kedvenc, nem lenne az a negatív kritika, elvándorlás-érzet, előfizetési modell, fórumvélemény, ami eltántorítaná az egyszeri delikvenst. Megfordítva, ha vmi szar, akkor az cukormázba csomagolva is szar marad.

De miből lesz a minőség? Nyilván pénzből, már a működő ötleteken és a működő új ötleteken kívül, amik szintén abból lesznek.

El lehet költeni sok pénzt a fejlesztésre többféleképpen, pl. mint a sokat emlegetett Conan esetében, ahol már középtájt elfogyott a karakter lába alól a pixel, annyira befejezetlen volt, vagy mégtöbb pénzt, ahogy az swtor tette az erőforrások rossz súlyozásával a single/mmo élmény és a szinkronizálás terén. Ezekben az esetekben nincs is értelme a fizetési modellről beszélni, mert nem jutottak odáig, hogy a hosszútávú sikereiket az befolyásolja. Nagyon jó példa szerintem a GW2, ahol adott volt induláskor minden téren a jó koncepció, a kidolgozottság, csak vhogy az az érzésem volt, hogy kellett volna alá egy havidíjas fizetési mód, hogy jó ütemben tudjon megjelenés után is tovább fejlődni biztos bevételből, mert a itemshop rendszerrel úgy tűnik mellényúltak. Szerintem nem nagyon volt benne értékelhető kínálat, ami elvitte volna, egyszerűen olyan mintha lefulladt volna a jól üzemelő motor, nem jönnek a fejlesztések, így ennek nem nagyon lehet más oka.

Abba most ne menjünk bele, hogy akármelyik korábbi játék simán lehetett pénzügyileg sikeres, akár egy 25-30%-os nyereséggel is, aminek láttán bármelyik befektető megnyalja mind a tíz ujját. Én inkább többszörösen megtérülő hosszútávú befektetésként tekintek erre a témára, ami nekünk játékosoknak is a legideálisabb.
    Emiatt, a jövőbeni fejlődés miatt tartanám én üdvösebbnek a havidíjas rendszert. That's my two cents.
  • gseldon
    A sub modellhez kapcsolódóan leírnám a véleményem:

Egyáltalán azért érdekel csak a dolog, mert szeretném, ha a TESO az online sajtóban és játékosközösségekben is "siker"-ként lenne elkönyvelve, nem "bukott"-ként. Szeretném mindezt azért, mert a Bethesda/Zenimax, valamint a TES világa megérdemli. Régóta vagyok TES fan is, de szerintem az új Fallout-ok is remekek voltak. Független fejlesztő/kiadó, nagyon drukkolok nekik.

Sajnos manapság ahhoz, hogy a játék megjelenése után 3-6 hónappal ne könyveljék el egy MMO-ról azt, hogy megbukott egyetlen dolog kell: stabil játékostábor. Ezt úgy definiálnám, hogy maximum 10%-os leépülés a még megengedhető az induláshoz képest. Hogy ezt azzal érik-e el, hogy 50% lelépő játékos mellett 40%-nyi új jön be, vagy csak egyszerűen 90%-a az induláskor is meglévőknek annyira jónak tartja a játékot, hogy marad, az lényegében mindegy. A lényeg az, hogy az egyszeri solo kazuár játékos számára "tömött"-nek tűnjön a szerver. Lépten nyomon más játékosokat is lásson. Ez az egyetlen tény (ráadásul elég szubjektív, hiszen a "tömött"-ség érzése emberenként más), ami ha nem valósul meg, akkor egy öngerjesztő folyamat indul el. A probléma az, hogy a potenciális új belépők mindig utánajárnak egy-egy játéknak, hogy érdemes-e elkezdeniük. És ha az utánajárás közben kizárólag csak az anyázást látják a játékot elhagyóktól, akkor meg sem próbálkoznak vele, pedig lehet, hogy tetszene nekik. Üzletileg ez a legkárosabb dolog, ami történhet. A játéknak rossz híre kél, "bukott" skatulyát kap, mindenhol az anyázás megy róla, ezért nem lépnek be új emberek. Ilyenkor szoktak f2p-re váltani, hogy új emberek mégiscsak próbálják ki, a rossz kritikák ellenére is, hiszen ingyen van, mit veszthetnek vele.

Nem szeretném, ha ez történne a TESO-val is...

Személy szerint egyébként a sub megoldás nekem kényelmesebb, mert nem szeretek az extra dolgokért külön fizetgetni (amit sokszor lehúzásnak élek meg), valamint bőven megengedhetem magamnak. 4-5 ezer forint egy hónapban az kb. annyi, mint ha a párotokkal elmentek egy moziba (egy jegy manapság Budapesten 1600-1800 ft), parkoltok kocsival, esztek egy perecet. A mozi 1,5 órára nyújt kikapcsolódást ennyi pénzért, a sub pedig potenciálisan egy egész hónapra.

Ennek ellenére remélem, hogy a TESO nem lesz p2p, mert ugyan nekem személy szerint jobb lenne, de a játéknak rosszat tenne, és azt nem szeretném :)
  • PiszkosFred
    Interjú Maria Aliprandoval, aki az ESO-ban a monszták harci viselkedéséért, stílusáért, fajtáiért, stb. szempontjaiért felel

Erdekes kis interju, angol nyelven, osszefoglalo talan majd kesobb, hasonlo temaju interjuval kozosen.
  • PiszkosFred
    Ah ok, kosz. A varosi ugra-bugra a legjobb egyebkent, mert ott latszik a karakterekkel torteno beszelgetes is, a valasztasi lehetosegek, a zoomok, stb. Az nem baj, ha nalad is fenn vannak, mert yt-rol folyamatosan toroltetik :)

Bar tenyleg jo lenne mar valami leakelt anyag, screenshot vagy barmi, mert "unalmas" mar midnig csak betuket olvasni, kellene mar valami vizualis "ujdonsag" is.
  • j0nNyKa
    egyik az a hivatalos bemutató, ami az ork karaktergenerálással kezdődik
    másik amikor a mágussal harcol az indák között, a zöldes területen
    harmadik meg a városi ugrabugra, én azt még nem láttam
  • PiszkosFred
    Melyek ezek? Nem tudom itt leszedni, csak kivancsisagbol?
    Ami eddig kikerult leakelt anyagkent a paxrol, az a
    - tutorial
    - varosi ugra-bugra
    - dungeon magussal
    - 15seces harc a tutorial video egy reszlete

Ez ujabbb?
  • j0nNyKa
    bár úgy látom ebből legalább kettőt már láttunk, no mind1, innen legalább nem lesznek törölve
  • j0nNyKa
    wait, irtál mást is?

egyébként hogy ontopic is legyek valamennyire, szivesebben vesézgetnék jó kis szaftos leak videókat, de az istennek nem jönnek

update: na jó, de csak mert a karfiol tényleg finom: 3 rövid ingame videó csak most csak nektek :)
  • Chris
    Látom sikerült megragadni a lényeget... :D
  • Nephin
    Karfiolleves, rántott, rakott, salátába, mindenhogy nyami. A brokkoli is. :P

Egyre jobb hírek jönnek a játékról. Ha azt a "három frakció kötött fajokkal, hová menjen a klán" kérdést is megoldják valahogy, nagyot üthet (ezen a problémán viszont könnyen el is csúszhat szerintem).
  • PiszkosFred
    Pedig rantva a vilag egyik legjobb etele :)
  • Running
    Szerintem nincs élő ember, aki azt szereti. :)))