917
-
Szefmester #477 Pontosan.. Tau sötétség, Kelta meg sejt valamit, de nem osztja meg mit. :) -
#476 pedig de, pont hogy ebből szűrték le, á la Darwin..
tehát az evoluciónak vannak törvényszerüségei, amiket megfigyeltek, mint írod
idézz ide egyet ezekből a törvényszerűségekböl..köszi.. -
Szefmester #475 pontosan értettem, és erre ment is a hasonló példa.
Sok kihalt fajból megtaláltunk párat.. megpróbáltunk egy életképes rendszert alkotni, és eddig nem találtak olyat ami nem illett volna a képbe.
Ha most találnának egy fosszilizálódott 2 fejű 3-3 szemű 2 kező, és két csápú, és 4 lábú 4m magas üreges csontozatú lényt aki pikkelyes és szőrös is volt egyszerre akkor tuti hogy újra kellene gondolni az egész evolúciós nézetet, mert még csak hasonlót sem találtak soha. De amíg ezt nem találják meg addig abból a kevés mintából ami van alkotnak egy rendszert. -
cylontoaster #474 Ez valószínűleg elveszett a lassan 500hsz között:
Kelta (ha jól tévedek) nem egy másik teória hívője. Ő azt mondja, hogy az evolúciós elmélet pontatlan, nem teljes, vagy nem csak ez okozza az élővilág változásait. És hogy ennél jobb elméletet nem ismerünk.
Tehát tőle nincs értelme saját teóriát kérni, mert ilyen nincs. -
#473 tehát csak nagy és kis antennásat találnak, és ebböl következik, hogy voltak közepes antennák is? ok, értem...ez tipikusan a zsiráf példa...nincs átmeneti zsiráf nyak...de biztos volt, és kész. pont. jó érv. :)occam borotvája :) -
#472 "ebböl az ezereléknyi példábol szűrjűk le az evoluciót mint tényt? mikor az össz élölény történetének ezrelékét ismerjük?,"
Nem. Eleve értelmetlen már a megközelítésed is. Tudományos módszerekkel (genetika, paleontológia, biológia, kémia, geológia) együttesen próbáljuk meg meghatározni, hogyan alakultak ki a jelenleg is élő fajok, milyen mechanizmusok alapján. Ezeket a megfigyelt törvényszerűségeket nevezzük evolúciónak.
A leletek egy dolgot nagyon szépen bizonyítanak, mégpedig hogy minél régebbi leleteket nézünk, annál primitívebb életformákat találunk, amik persze most is élnek hasonló formában többnyire (hogy ma egy fajba sorolnánk-e az azokra hasonlóakat, nem tudjuk), és írhatnám, hogy ez pontosan alátáamsztja az evolúciót, de ennek még mindig nincs értelme, hiszen ez alapján állították fel, illetve egészítették ki. A tudomány számára pontosan ez miatt nem is kérdőjeleződik meg, és nem azért, mert annyira nem tudna egyik biológus sem gondolkodni (és pláne nem azért, mert olyan rosszat akarnának az embereknek... :D ). -
Szefmester #471 találnak új androidos samsung galaxy s-t meg találnak sony ericsson t10est meg kurblis vezetékest, de nem találják meg a nokia 3210est vagy a tárcsás vezetékest, vagy a nyomógombos vezetékest. De az hogy nem találják meg, még nem jelenti azt hogy nem is voltak! Ha később találnak egyet akkor hurrá igazunk van. Ha soha többé nem találnak akkor egyik fele a csapatnak "igazunk van" másik fele: "nincs". Ha pedig arra találnak bizonyítékot hogy nem is voltak akkor kezdhetnek új elméleten gondolkodni. De ez esetben a bizonyíték hiánya nem jelenti azt hogy a bizonyíték téves.
pl.: 2+2=4, 2*2=4, 1+x=4 és 3+1 4... az hogy nincs pár jel azt jelenti hogy az nem igaz? vagy azt hogy csak hiányos? -
#470 látom, csak a lényeget nem fogtad fel a válaszomból... -
cylontoaster #469 Nem. Talál sok régit, talál újat, de olyat nem, ami az antenna eltűnésének átmeneti állapotát tükrözi.
Találtak mondjuk 30 éves skálán 2000 típust. Ez elég sok ahhoz, hogy sok olyan törvényszerűséget le lehessen vonni, mint hogy a régiek helyét a kényelmesebbek vették át. Vagy azok amik több funkcióval rendelkeznek. És ha látják, hogy a kényelmesebb, tehát mondjuk könnyebben tárolható telefonok voltak a jobbak, akkor tudhatják, hogy a nagy antennásból lett a kicsi, és valószínűleg volt átmenet, amikor közepes antennák voltak. -
Szefmester #468 Ilyen nézőpontból mondhatnánk azt is hogy a kis marsjárók nem találtak semmi, mert egy olyan kis területen nézelődtek ami a lakhelyem és a szomszéd város között lazán elfér. Ha sivatag lenne eza rész akkor életet sem nem hogy értelmes életet találnánk. Márpedig még most is nehéz ott értelmeset találni. :D Szóval könnyen lehet hogy a marson van élet, komplett civilizációk élnek a föld alatt bunkerekben, csak éppen az ajtót nem találtuk meg eddig.
Ha az ufód meg new york felett jelenne meg akkor kicsit mást gondolhatna. Amit mondtál az egy tipikusan statisztikai zsonglőrködés, de nem érv a saját teóriád mellett. És amit ég most se nagyon olvashattunk egészében. Hoztál fel ellenérveket, olykor egész elgondolkodtatóakat, ellenben a nagy igazság fátylát még csak meg se lebbentetted nekünk. -
Messier31 #467 ott írja, hogy találnak régi mobilokat, 15cm-es antennával. így már elképzelhetik hogyan ment végbe az evolúciója. -
#466 ha jól értelmezem a példádat, a marslakok csak egyfajta superuj telcsit találnak, és nem találnak régieket, amiböl kilettek fejlesztve az ujak..ok
de akkor nem állithatnak fel telefon evoluciós elméletet, hiszen nincs semmi bizonyítékuk arra, hogy voltak elödök...hm? -
cylontoaster #465 Mondok egy példát nem biológiai evolúcióra:
mobiltelefonok
Voltak a telefonok, amik jó dolgok voltak, de mennyivel jobb lenne, ha nem csak az adott 2nm-n lehetne használni. Valaki kitalálta, hogy legyen vezeték nélküli.
Jó volt, mert sokkal hasznosabb eszköz, mint egy vonalas. De baromi drága volt, így kezdetben nem sokan vették meg. Aztán lejjebb ment az ára, és elterjedt.
Ekkoriban még marhanagy, nagy antennás készülékek voltak. Jók voltak, hiszen bárhol lehetett használni, de kényelmetlen volt hordozni, és tartani. Ezért egyre kisebbek lettek. Az antenna idővel nem kellett, hogy ilyen hosszú legyen, és mivel útban van sokszor, így el is tűnt.
Pár éve még a kihajtható telefon volt a divat, ezek, mivel 2 réteg van egymáson, vastagok voltak. Aztán változott a divat, és kitalálták, hogy mennyivel kényelmesebb, ha lapos. Ekkor a kihajthatók már életképtelenek voltak, mert túl vastag volt a telefon úgy. És a folyamat persze még mindig tart, és nem is említettem a headset-t és még sokmindent.
Most képzeld el, hogy hirtelen kihalunk. Ez így 2012ben úgyis aktuális, és eddig mintha nem is lett volna a topicban a minnmeghalunk :D
Aztán jön 30k év múlva egy marslakó tudós, és látja, hogy itt civilizáció volt. Elkezd ásatásokat végezni, és látja, hogy mobilokkal kommunikáltunk. Viszont nem találja meg azokat a telefonokat, amik mondjuk 10 éve voltak, néhány centis antennával. Csak olyat talál, ahol marhanagy, nem tudom, 15 centis van, és olyat, amiben beépített, mint manapság.
-
#464 Ok, legyen neked igazad,,akkor hogy is van??
ebböl az ezereléknyi példábol szűrjűk le az evoluciót mint tényt? mikor az össz élölény történetének ezrelékét ismerjük?,
a te példáddal élve: ufo vagyok leszállok grölandon, és egy azaz 1 eszkimót látok, levonhatom a következtetést, hogy ezen a bolygón eszkimók élnek, és csak egy???
ezek szerint... -
#463 Nem túl tartalmas, de szerintem nagyon jó kis videó.
-
Szefmester #462 Pontosan.. legalábbis a biológiai. Ha nem szigorúan biológiai evolúciót nézzük akkor az eszközhaználat is segíti az adott populációt. Lásd azon madarak akik követ dobnak a tojásra hogy feltörjék mert másképp nem tudnák, vagy ahogy egyes főemlősök botokat használnak a hangyák megszerzésére, vagy esetleg a másik egyed elkergetésére. Az hogy az ember kicsit túllépett a kődobálás, és bottal piszkálás szakaszán az is fejlődés. Egészen addig pedig pozitív fejlődés amíg a túlzott eszközhasználat miatt gond nem lesz. (atompukkancs) Ha az előkerül akkor egy újabb hatalmas evolúciós lépcsőfok jön. Vagy netán jön Tau mester és egyenként eldönti ki marad életbe ki hal ki, és kit kell átalakítani hogy éljen? -
#461 10% -át????!!!!!!!!! Bazd a mai élőlényeknek se biztos, hogy ismerjük a 10% -át, nemhogy az elmúlt többszáz millió évét. Még ha ezrelékről beszélnénk, az is túl kicsi szám lenne... omg. -
#460 bármilyet..:) csak lássak már egy egyértelműt :)
a tyúk tojás kérdéshez:
"DNS enzimek és fehérjék jelenlétét követeli meg, hogy ezek segítségével megduplázhassa önmagát, ám az enzimek és a fehérjék a DNS termékei. A DNS-enzim párosnak egymás mellett kell léteznie ahhoz, hogy a DNS-kód alapján létrejöhessen többek között a sejt külső rétege, a „sejthártya”. Az élet kialakulásához a DNS-nek, a fehérjéknek és a sejthártyának egy időben kellett megjelenniük."
egyik sem létezhetett a másik elött..vagy a másik nélkül...az egyiknek hatni kellett volna a másikra, hogy az kialakuljon, de nem hathatott, mert nem létezett... -
#459 Nem értem ennek a kérdésednek a célját, ha nem is olvastad el sehol még logikusan is ki lehetne következtetni a tényekből. Hogyhogy hol vannak, rengeteg "átmeneti" fossziliát megtaláltunk, a többsége már rég kihalt (pl. a leghíresebb: tictalic). De rengeteg ma élő fajról elmondható, hogy átmenetet képviselnek, de a változások (elágazások) ellenére azok is fenntmaradtak - ez is ugyanúgy igaz a baktériumokra is. Miért nem tűntek el a baktériumok, annak ellenére, hogy látjuk, megjelentek "fejledtebbek" is? Te is tudod a választ erre, nem kell túlságosan erőlködni.
Fejlődésről beszélni meg továbbra is értelmetlen, fejledtebb vagy mint egy fotoszintetizáló baktérium, vagy mint egy madár aminek 100x jobb szeme van ráadásul repülni is tud, vagy mint egy denevér aki hangokkal tud vaksötétben repülni, vagy tudsz úgy ugrálni a fákon, mint egy majom?
-
Szefmester #458 Amúgy milyen átmenetet keresel? Csak kíváncsiságból..
Olyat mint az ló-zebra-okapi-zsiráf, vagy mint a farkas-kutya-csivava, netán böszömnagy brachiosaurus-kolibri?
Másrészt jöhetne a tyúk vagy a tojás kérdésköre, de a válasz mindenképpen a tojás... csak éppen nem tyúknak készült, de egy sor mutáció azt idézte elő. Végülis két fekának is születhet albínó gyereke, vagy ahogy Mexikóban él egy "farkasember" család is, akiknél a gyerekek mind öröklik a dús arcszőrzet (és testszőrzet) gént.. Pedig előnyük nem sok van belőle. Bár itt meg jön az emberi hülyeség miszerint mindenki tud szaporodni nem csak az erősek. Persze ez jó is, mert nem specializálódunk szélsőséggé. -
Tau Tang Wou #457 "...akkor lehet ők másként alkalmazkodtak. Lehet ők szorosan összebújtak vagy nem csak ültek a gép előtt hanem nekiálltak mozogni. Én februárban pólóban bicajoztam a városban míg azt láttam hogy sokan összébbhúzzák a kabátot. Akkor most ez hogy van? Életben maradtam úgy is hogy nem alkalmazkodtam. Az elmúlt 4 év alatt csak pár hetet hordtam egy sima elöl nyitva tartott hosszúkabátot, és mégis közlekedtem az utcán. Akkor most én mi vagyok? Zsákutca, vagy fejlettebb mint akik kabátot vettek fel? Könnyen lehet hogy míg én a hideget jobban bírom addig a meleget nem.. és tényleg.. volt olyan év amikor márciustól októberig ventillátor előtt ültem mert melegem volt. Ha a gyerekem is így fog születni akkor célszerűbb lesz elvándorolnunk északabbra, mert ott sikeresebbek lennénk. (lásd tüdőt növesztett halad kimászott a partra), ha meg olyan lenne mint a többi ember és télen ő is fázna, akkor csak bennem volt egy olyan mutáció amit nem tudtam továbbörökíteni (akár azért mert benne is az a gén változott meg, vagy mert lappangó gén és majd később fog visszaütni), és kész."
Hát ez epic.
Elkezdtem kijelölni az idézetet és nem tudtam abbahagyni. :)
Ezt is csípem az evolúciós elméletben.
Lehet, hogy A, vagy B, vagy C, de lehet 21 is, esetleg 128, akármi...
Ötletelés az egész.
Ötletelni bárki tud, de ez mitől tudomány? -
cylontoaster #456 Pont ebből látszik, hogy kevered :) -
#455 Csakhogy az evolució nem döntés kérdése, az adott faj, egyed nem válaszhatja mint egy opciót, hogy ki vagy be kapcsolja...:) -
Szefmester #454 Akkor mond meg hogyan lett az a halfaj? Ki vagy mi miatt? Ne csak trollkodj.. mondj is valamit, mert jelenleg csak a szád jár. -
Messier31 #453 Ha valakinek még gondja lenne az evolúcióval :
http://www.youtube.com/watch?v=wxDOpAM2FrQ&list=UUR9sFzaG9Ia_kXJhfxtFMBA&index=3&feature=plcp -
#452 nem keverem, a puhatestüböl vázas hal az nem törzsfejlödés, hanem új faj kialakulás..aka evolució :) csak nincsenek meg az átmenetiek, azok a frányák :) -
Tau Tang Wou #451 "Mondjuk kiszárad a tó..."
Itt aztán kutya gyorsan kell tüdőt növeszteni, az hétszencség.
-
Szefmester #450 Az is evolúció ha csak az aktuális pillanatban vagy életképesebb mint a többi. Ha te kabátot növesztesz a többiek nem de mégis túlélik akkor lehet ők másként alkalmazkodtak. Lehet ők szorosan összebújtak vagy nem csak ültek a gép előtt hanem nekiálltak mozogni. Én februárban pólóban bicajoztam a városban míg azt láttam hogy sokan összébbhúzzák a kabátot. Akkor most ez hogy van? Életben maradtam úgy is hogy nem alkalmazkodtam. Az elmúlt 4 év alatt csak pár hetet hordtam egy sima elöl nyitva tartott hosszúkabátot, és mégis közlekedtem az utcán. Akkor most én mi vagyok? Zsákutca, vagy fejlettebb mint akik kabátot vettek fel? Könnyen lehet hogy míg én a hideget jobban bírom addig a meleget nem.. és tényleg.. volt olyan év amikor márciustól októberig ventillátor előtt ültem mert melegem volt. Ha a gyerekem is így fog születni akkor célszerűbb lesz elvándorolnunk északabbra, mert ott sikeresebbek lennénk. (lásd tüdőt növesztett halad kimászott a partra), ha meg olyan lenne mint a többi ember és télen ő is fázna, akkor csak bennem volt egy olyan mutáció amit nem tudtam továbbörökíteni (akár azért mert benne is az a gén változott meg, vagy mert lappangó gén és majd később fog visszaütni), és kész.
Mellesleg a "fűccsé vazze" is evolúció csak éppen nem biológiai. A lényeg azon van hogy tud e a populáció alkalmazkodni vagy sem.
A vízben élt egy zónában 200 halfaj. Egy megpróbált kimászni, nem jött össze neki kihalt mert elkapta a nagyobb hal. Egy kimászott mert sikerült neki, túlélte és vígan élt míg meg nem halt. Volt 100 aki nem változott.. ők szerencsére bízták a létüket, meg az addig elért változásaikra. Meg volt 97 alfaj aki úgy döntött hogy ők inkább elbújnak.. övék lett a rejtőszín. 1 meg úgy döntött ő lesz a helyi badass és nekimegy a nagynak.. vagy sikerül vagy nem.. -
Messier31 #449 Helló! Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy az, hogy az ember ilyen fejlett lett technikailag ( pl ugye a fűtés) az ugyanúgy az evolúció része, ez egy természetes dolog. Valószínű, hogyha máshol kifejlődik az élet, akkor az evolúciónak köszönhetően előbb-utóbb beindul ez a technikai fejlődés. Csak mi gondoljuk, hogy már nem tartozunk bele a természetbe. -
cylontoaster #448 Félreértettél: az evolúciót kevered a törzsfejlődéssel.
A puhatestűek csak egy példa volt, hogy szemléltessem mi a különbség.
-
cylontoaster #447 Ez egy szemléletes példa volt, reméltem, hogy a párhuzamot érteni fogod..
Tüdőshalak volt a kérdés. Mi a környezeti változás? Mondjuk kiszárad a tó, amiben élnek, és a fulladás veszélye fenyeget(meg a kiszáradásé).
Megoldás: legyen tüdőnk.
Ez volt ugyebár a kabát, míg a tó kiszáradása a tél.
A fűtés: ássuk be magunkat a földbe, és nyálkás burokban várjuk meg, míg lesz víz a tóban.
Azok a halak, amik nem voltak képesek olyan változást produkálni, ami elég jól bevált, azok elpusztultak. Lehet, hogy csak egyféle megoldás volt, lehet, hogy többszáz. Talán egy sem. -
Tau Tang Wou #446 Amúgy, szóltam.
Többször is. -
Tau Tang Wou #445 "Mert eddig még nem láttam a 400 hozzászólásban egy értelmes linket vagy meggyőző érvelést tőled."
Semmi gond.
Engem nem zavar a vakságod. :) -
csimmasz #444 Akár szólhattál is volna! :) -
#443 nem keverem, a tudósok állítják, hogy a puhatestüekből fejlödtek ki -
Tau Tang Wou #442 OK.
Sejttem, hogy a "nekem"-t "nem"-nek olvastad. -
gforce9 #441 Meg a francot. Akkor erősebb valami, ha a mutációja pozitív. Ekkor esélyesebb, hogy túlél egy faj egy antibiotikumos kúrát, meteorbecsapódást, vagy klímaváltozást vagy sorolhatnám. Ha negatív a mutáció jellege egy nyomorék marad, ami mindegyik másik egyed előtt elhullik. Amúgy úgy látom mindegy. Nem az evolúcióval állsz hadilábon, hanem a józan ésszel, logikával. Mert eddig még nem láttam a 400 hozzászólásban egy értelmes linket vagy meggyőző érvelést tőled. A további kellemes estét! :) -
#440 de az nem evolució..vazee, az evolució biológiai válasz!! fejlödés, változás, jobb erösebb, okosabb egyedek, akik továbbörökitik a génekben..ha elmondod a gyerekednek hogy fütsé vazee, az nem evolució :) -
csimmasz #439 Ezek a hatások nagyon ritkán globálisak ezért csak bizonyos élőhelyeken van komoly nyomás az egyedeken, amik ott élnek azok vagy változnak vagy eltünnek de ez nem jelenti az egész faj kipusztulását. -
cylontoaster #438 Itt megint kevered a törzsfejlődést, és az evolúciót.
Lehet, hogy a vázas halak nem a puhatestűekből lettek, hanem egy olyan más csoportból, amit eddig nem is ismerünk. De ettől még az evolúció létezik, és olyan, amilyennek tudjuk.