2890
glkb0iab9cwfxwfikpr4.png
Wargame series (Red Dragon)

Magyar nyelvű bemutató.
  • Molnibalage
    Lusta vagyok ilyesmihez. Megengedhetem magamnak, hogy ha valamire igényem van, akkor megveszem a legegyszerűbb módon.
  • Porta
    nem is arra gondoltam. Hanem giftként oroszoktól vagy hasonló
  • Molnibalage
    30 EUR. Nem torrentezek le semmit, amit meg lehet venni.
  • Porta
    30 euroért? Vagy okosba?
  • Molnibalage
    Steam. Én már semmit nem veszek dobozosan, nem látom értelmét.
  • Porta
    Ti hogy vettétek meg a progit?
  • Molnibalage
    RTW2 féle kamerakezelés kellene.
  • Porta
    Köszi!

Jól hangzik.
    Nekem meg pont az tetszett az EEben is, hogy nem volt mindenféle segitség Line of Sight karika stb. Mint ahogy az életben sincs ilyen.

örülök, hogy visszavettek a tempóból. Airlandel alig játszottam 100 órát az EE 1500ához képest :) Nem jött be ez a gyorsaság
  • kanesoban
    Lehetne valami a kezelőfelületen, ami mutatja, hogy hol milyen a domborzat, ugyanis ezt magas kameraállásból nehéz megítélni.
  • Molnibalage
    Az ALB-ben nincs vagy alig van olyan, hogy a magasság különbség nem teraszos. Az RD több pályáján egy rakás kis dimbes dombos rész van vagy magán a hegyen is. Nagyon nehéz megítélni, hogy merre mehet jármű vagy azt, hogy egy kis mélyedésben az honnan rejt el.
  • Porta
    Az AB is az open béta alatt totálisan játszhatatlan volt, szóval nyugivér. Azért béta, hogy változzon.

De amúgy beszarok az embereken. Emlékszem, hogy sirt mindenki, hogy jaj legyenek hajók. Most hogy vannak, jaj miért vannak hajók :D

A noobok meg addig fognak campelni amíg kb 20szor le nem gyakják őket secc perc alatt. AZ EEben is így indult. Ez nem a játék hibája hanem az IQ huszár játékosoké. Majd be fog állni ez is szépen magától egy kis idő után.

Mit takar ez a smooth elevation kifejezés?
  • Molnibalage
    Nekem nagyon bejött eddig az összes új térkép, ma egyébként jött frissítés kettő újjal. Nagyon jót tesz a játéknak a lassabb tempó.
  • bgabor
    Egyetértek, de nem hinném hogy ez probléma lesz. Egyszerűen a szép vízmentes pályák lesznek majd a népszerűek, azt hostolnak majd az emberek, és a fejlesztőknek is le fog esni a dolog idővel.
  • bgabor
    Néztem én is a RamJB féle videót youtubeon a hajókról, hát nem tudom...
    Sovremenny és Udaloj rombolók 10 kmes hatótávolságú Moksit hajó elleni rakétákkal. Hogy lesz ez vajon, a behozott hajók az első fél percben szitává lövik egymást?

Tényleg kellett ez? Mondjuk a folyókon hajózó kis riverine csónakok érdekesek. Abban viszont nem hiszek hogy szükség volt óriási térképekre.
    Az ALB nagyon bevált koncepcióval bírt, jól működött. Ehhez képest a RD úgy tűnik úgy akar hozzá képest javítani hogy minden nagyobb/több/drágább. Nem hiszem hogy ez jó ötlet vagy hogy be fog válni. De majd kiderül.
  • Molnibalage
    A valóságban partközelben óvakodi kellene a szárazföldi ASM-től a hajóknak és sokminden mástól. Sok ember szerint totálisan hiba volt a hajók felé menni, mert a rescale miatt egyszerűen nem illenek bele játékmechanikailag a világba. A megoldás peszer egyszerű, aki nem akar, az nem játszik hajós pályán. A baj az, hogy ezzel a pályáj száma csökken... Ezen csak úgy lehet segíteni, hogy megállapodnak a felek, hogy nem használ ezeken senki hajót, így ezeken is lehet játszani. Vagy egyes hajókat nem használ. Így pl. lehet partaszállással flankingolni, csak nem kapatnak irrálisan erős támogatást. Ez még a jövő zenéje...
  • pancser190
    Köszi az információkat. Nem tudom, hogy valójában mennyire használhatók a rakétás rombolók/fregattok part menti akciónál? Minden esetre én ezt a részét vártam, majd nem soká én is beruházók a játékra.

Ugyan eddig passzív olvasója voltam a fórumnak de nem nagyon láttam még egy olyan embert aki ennyire bele ásta magát a játékba szóval +1
  • Sith
    +
  • Molnibalage
    Mit szólnátok ahhoz, ha a topik házigazdája lennék?
  • Molnibalage
    A tengeri csatákat jelenleg letiltották, nem választható olyan pálya, de az eddigi videók alaján nagyon nagy bajok vannak. A nagy hajók árát már megemelték, a Sovremenny osztály 500 CP, de szerintem még ez is kevés lesz. Egyszerűen olyan tűzerő van ezeket a ladikokon, hogy nem lehet balasznoszolni őket.

1 v 1 és 2 v 2 pályák vannak, ezen mennek a 3 v 3 és 4 v 4 meccsek is.
  • pancser190
    Hajókat mennyire próbáltad ki? Mi a véleményed róluk?
  • Molnibalage
    Tegnap este volt egy kis RD, párosban és három ismeretlennel is. Íme a tapasztalatok.

A játék alapetően lassabb és kevésbé darálós lett szerintem. A pályák nagyon, manőverező harc lehetséges még 3 v 3 és 4 v 4-ben is. 2 v 2-őn meg aztán ihaj. Ez jó. 4 v 4-ben olyan szintű mikrózást tudtam csinálni, mint low cost-ban...! A bevételen normál beállítás esetén csigalassan jön, érzése talán fele/harmada az ALB-snek.

A pályák szerintem változatosak, a valódo smooth elevation modelezés miatt eszméletlen lehetőségek vannak mikrózás szintjén és még 4 v 4 -ban is van rá idő.

Az artyk tűzereje nagyobb, de lassabbak és még jobban eszik a supportot.

A játékosok nagy része totál noob, eszméletlen campelés megy. Olyan könnyű győzni - főleg a PACT oldalon - hogy arra szavak alig vannak...

A 4 v 4 játékomban véletlenül úgy léptem be USSR deckkel, hogy elfelejtettem befejezni. Egyetlen recon és inf sem volt benne, supportból is csak egy Msta és egy slot Urgagan, semmi lévédelmem nem volt. A csapattársak eszméletlenül campeltek és az egyikik állítása szerint a legjobb ranked játékos.

(Ezen jót röhögtem, mert ő is campelt és való igaz, hogy ért el jó sok killt, csak éppen én normális játékkal 5 perc alatt letoltam volta az ellent pályáról... Komolyan mondom, ha ezek a legjobb játékosok, akkor én simán köztük vagyok...)

Supportot nagyrészt szartak adni folyamatos kérés ellenére is, de még így is a végén azért majdnem letoltuk az ellent a pályáról, mikor sok baszogatás után végre hajlandóak voltak megmozdulni. Naná, hogy én értem el a legtöbb killt, csak a support miatt elvesztettem két drága tankot is. A kill ratio-m így is annyi volt, mint az állítólagos egyik legjobb játékosé csak éppen sokkal többet öltem. No comment...

A replay-t visszanézetm. Ha lett volna csak két slot inf meg egy kis recon - nem vicc - egyedül letotlam volna a francba az egész térképet. Igen, négy játékos ellen, annyira noobok és OP a vörös oldal. A szárnyakon volt, hogy négy közepes/könnyű hk és 1-2 inf volt összesen. Ezt 2-3 BMTP és 2 top tier hk. reggelire megette volna, csak mivel ezek zsenik nem jöttek előre a légifedezettel előre semmit sem tehettem. Úgy csináltam, hogy vársoba ment a Uragan sortűz meg buration és elindulta a BMPT és hk. még így is legyalultam mindent.

(Félelmetesen OP egység a BMPT. 80-ért nagyobb páncélja van, mint a legtöbb közepes hk-nak. Van rajta gránátvető és olyan Busmaster szerű löveg, hogy fedezékből előmászva a helikopterek is lemészárolja... 2450-es lőtváll a gyengébb NATO ATGM-mel azonos lőtáva van, tehát azokat is képes magas XP-vel arty support után szétcincálni...)

Az Uragan és Buratino jelenleg gyakorlatialg "instant win" módon funkcionálnak és Burationból már kettő is jöhetne egy slotban, de én inkább csak egy 4XP-es vettem. Az Uragan gyakorlatialg kipucol egy városrészt, párban meg aztán hajjaj. BLUEFOR oldalon semmi nincs, ami hozzá mérhető. Egy város közepér benyomod a B-t aztán meg Uragan stun. Odamész és a gyalogosok BMPT és Norov supporrttal szarrá cincálnak mindent. (Lestunnolt Leo 2A5-öt szedtem szét 4 darab Norovval veszteség nélkül...)

A vörös oldal olyan szinten OP szeritnem, hogy az valami eszméletlen. A Tor olyan lőtávval bír, hogy NATO helinek esélye sincs és van mellette még mindig Tunguska és már nem proto. A vörösknél rocket arty smpam mellett is kb. csak legjobb 25-ös AP poweres ATGM jelent veszélyt a top tier hk-ra, ha jól játszol, de az rocket arty spam mellett alacsony morálnál a kertkaput sem találják el...

A Szu-27S olyan szinten uralja a levegőt, hogy ihaj... Egyedül az alacsony CAP ideje a gyenge pontja.

Alapvetően nagy jó lehetne az RD csak eszméletlen balansz problémák vannak vele, amit noobok ellen úgy ki lehet használni, hogy az valami félelmetes. Mivel nagyobb tűzereje lett a csöves artynak szinte mindenki campal meg cluster rocket arty vaklövésekkel próbálkoznak CV snipingra. Erre annyi pontot pazarolnak el, hogy így simán le lehet tolni mindent a pályáról, mert a manőverző mozgó harccsoport ellen tehetetlenek... Reménykedjünk, hogy tesznek ez ellen valamit.

Nagyon sok paraméterrel lehet szobát létrehozni, egyes korszakot, de talán deckfajtákat is ki lehet zárni. Az új ultrabrutál egyésgek miatt a viszont régi cuccokat szinte semmi értelme használn. A mikrózott minőség és főlega vörös rocket arty elnyomással a fejlett egységek egyszerűen beadarálnak mindent. A régi fegyverek egyszerűen labdába nem rúgnak. C cat játénak pl. csak úgy van értelme, ha olyan szobát állítasz be, ahova csak olyanna lehet menni.

A játékban annyi egyés és deck kombó van, hogy az ALB-hez képest a lehetőségek száma már most a végtelnhez tarti. Mondjuk ALB-en már nem kísérletezgetek nagyob, mert megvan a nyerő deck, amivel tudok játszani.

Ma este 10-11 felé ráér valaki egy kis RD-re?
  • Molnibalage
    Mert az Eugen mániája az, hogy csak 5 pontonként lehet ugrás, mert úgy szép... Azt azért nézd meg, hogy melyik jármű úszóképes, mert sok esetben a pontazonosságnál azonos stat ellenére ezt dönt. A kétéltű járműveket egyáltalán nem próbáltam ki.

Az F-15E 4 XP-vel végre használható.
  • peaks
    Több a szállító heli, mert a pályák nagyobbak mint ALB-ben. Ez most is látszódik elég durván, 1v1 mapon kifogy a KUB mire a helyére ér. Lehet csak elfelejtettek a pályák szélére utánpótlás vonalat rakni.

Szvsz bétában ami nagyon szokatlan, hogy nagy a pálya és messziről jön az utánpótlás. Az új terepviszonyok is odavágnak azért a harcoknak. Így már többször fog jönni árkon bokron hegyen át valami, nincs az mint ALB-ben, hogy ahol lapos onnan jöhetnek.

Mindenből lett egy raklappal, ami tök jó, viszont így sok egyen cucc van, főleg REDFOR oldalon. 5 pontos eltérések a járgányokban, cserébe 5km/h-val lassabb az olcsóbb variáció.

Ami viszont vicces, hogy helikopterek alá simán odaér a lánctalpas légvédelmi kocsi. Egyik meccsen a kis helimet elküldtem a pálya közepe felé, mire deploymentről odaért, addigra az ellen deploymentjéről odaért a BUK...
  • Molnibalage
    Na szóval, akkor így fejből.

A jenkik minden repcsiből egy carddal bír. Vicc...

Az A-4 gépek árát durván felnyomták (30-->50, 40-->60) és a card/darabszámot meg le 3 XP-vel is csak 2 db-jön. A gépek képességei egy jottányit sem változtak. Ehhez képest már a ALB legjobb rakétás gépe, a MiG-21 2xR-60-nal és 2450-es távolságú rakétával meg 1000 km/h sebességgel echte ugyanaz 55 CP-ért. A kínaiaknek meg valami 30-ért van rakétás gépe... Ez balansz...?

A fejlett gépek terén pontosan az van, amit megjósoltam. A vörös oldal A legfejlettebb Szu-27 változatok spamjei ellen a jenki deck esélytelen. Erre persze pár ember rákontrázott, hogy a teljes blue force mix. légereje jobb. Tényleg...? A teljes kék oldaln nem protói felveszik a versenyet (éppenhogy) egy national deckkel? Nahát... És ez nekik balansz...

A helik is igen érdekesek. A 85-ös költségű i-TOW AH-1-hez képest a japán 5-tel kerül többe úgy, hogy az atombrutál TOW2 van rajta...

A kék oldalnak 0 darab értelmes rakétás tüzérsége van. A jenki MLRS nem proto, csak éppen röhejes cluser feje van. Olyan lassan és akkora szóárssal tüzel, hogy szart sem találsz el vele. Az egész kék oldalon összesen a LARS és LARS2 maradt, mint HE-s rakétás tüzérség, amit tűzerőbn minden szaros PACT cucc elér vagy simán lenyom... A többi proto rakétás tüzérség is clusteres, cserébe még azok is jó gyengék...

Az egész tüzérség úgy szar, ahogy van. Olyan lassan tüzelnek, hogy semmi értelme a reconnak, mert képtelenség fenntartani a recont annyi ideig, hogy correction lövésre a leghalványabb esélyed legyen. Smokeolni kétpelenség, olyan kurva lassúak...

A helik használhatósága tart a 0-hoz. Egy csomó légvédelmnek van 3 km feleti lőtvája és irgalmatlan sok rakétáka. A jenki oldaon a kegújabb Chapparal a kb. gyere elő vele fedezéből és irts...

A legújabb nehéz tankok annyire erősek, hogy a 90-100 CP körüli közepes tankoknak sincs már gyakorlatilag értelme, mert azokat is lazán szétcincálják akár support nélkül is, mert 20 feletti páncélzattal hátrálva gyakorlatialg sérthetetlen tank által. Csak az legújabb ATGM tud 1-nél nagyobb sebzést csinálni nagy távolságról.

Amennyire látom az összes szállító heliből több jön, mint a nagy log teheautóból. Érdekes balansz...

A folyamatos elevation-os terep eszméletlen jó lenne, csak a röhejesen szar kamerakezelés és rossz terep szín miatt képtelenség csekkolni, hogy mikor ki lát rá kire... Baromi régen meg lett monda hogy RTW2 szerű karmekezelés segítene ezen, a a kamera magassága és forgatása nem lenne összeköve, hanem a Z tengely, a kamera forgatása egymástól független lene. Megcsinálták? Frászt...

Kb. 3 játék után is ilyen súlyos dolgok vannaj. Többen panaszkodnak arra, hogy a recon kód sem jó. Az VG és EX. reconnal sem látni szinte semmit sem és nem az új eleveation és a LOS a bibi...

Komlyan mondom, hogy eszemfaszom megáll ezeken... Mintha gőzük nem lenne arról a játékról, amit évek óta fejlesztenek...
  • Molnibalage
    Na, játszottam párat az RD-vel. Eddigi tapasztalataim vegyesek, részletek hamarosan. Elöljáróban annyit, hogy az Eugennél kb. egy csapat majom dolgozik, balanszolási készségük 0. Egyszerűk okádék amit a játékkal művelnek.
  • Molnibalage
    Senkit nem kell bejelölni. Importálod az accountodat és egyből látsz mindenkit. Én legalábbis láttam tegnap este a felvett barátokat. A statod ettől még külön van számolva az RD-ben.

Ma este 6 és fél 8 között elvbe ráérek egy kis RD-re meg este fél 11 után.
  • brawer
    Sziasztok!ha valakinek fent van az RD jeloljetek be SmithHU a nevem ugyanugy mint a WALB-ban!elore is koszi!
  • Molnibalage
    Na, fent van az RD. Az első benyomásom az, hogy ezeket agyon kell lőni. A jenki légierőt olyan szinten nerfelték le, hogy az röhjeses. Minden jenki gépből 1 card van. Ha ez nem bug, akkor kapják be...
  • Molnibalage
    Akkor ma én bizony megrendelem. Remélem, hogy ALB mellé fel lehet rakni.
  • kanesoban
    A multiplayer béta holnaptól elérhető az előrendelőknek.
  • Molnibalage
    Csekkoltam. Hát mákjuk volt. Egy hasonlóan koordinált ellenfél csapat röhögve lever egy ennyire birka airspamat, még recon sem volt. A csapat másik fele meg ült a seggén ahelyett, hogy legázolta volna a 0 reconos ellenfelet a tulsó oldalon.
  • Molnibalage
    Na, ezt csekkoljuk.
  • Molnibalage
    Igen, sajnos ez van/lesz.

Szegény Eugen azt nem érti meg, hogy az F-14/MiG-31 is totálisan kívül van azon, ami absztrakcióval és távolság rescallel modellezhető. Ha ezeket kitörölték volna akkor egyszerűen az egész játék számára jóval reálisabb modellezés lehetne. Mert ugyebár tényleg vicc, hogy pánikolt Hawk/Buk SAM-et lekap egy nem irányított rakétás MiG-21/F-5. A pact gépeken a nem irányított rakéta indjtási távolsága 2450 m, a NATO gépeken meg 2100. A nehéz SAM indítási zónája meg 4-4,5 km, de pánikolva csigalassúak.

Ha nem lenne ez a nehéz SAM és F-14/MiG-31, akkor majdnem valós HMZ lenne beállítható sok cuccnak és alacsonyabb mennyiséggel egészen más jönne ki.

Erre ők mit csinálnak? Még nyakon öntik nagyobb szarral az egészet olyan fegyverekkel, amiknek nem 2-3-szoros rescale van, hanem 10-szeres... Agyrém. Soha nem fogom megérteni ezeknek a "logikáját" és "észjárást"... Komolyan mondom, néha azt érzem, mintha egy csapat majom fejlesztené a szériát..

Ilyen modellezéssel messzire fogom elkerülni az összes vizes pályát. Ezzel a baj az, hogy így kevesebb új térkép lesz. Ezen csak úgy lehetne segíteni, hogy mindenki aki ilyen mapon jön az önszabályozó lesz és megegyeznek abban, hogy senki nem hív be hajót vagy önkényesen szintén nem használ egyes túl OP cuccokat.
  • bgabor
    Én eleve sohasem értettem hogy hogyan/miért akarják bevonni a sokszor ötven-száz kilométeres hatótávolságú fegyverekkel operáló hajókat a földi egységek csatájába. Támadol te tíz Abramsel? Sebaj, indítok rájuk húsz Tomahawk rakétát a térkép másik végében lévő hajóról. Vagy: A partközelbe úszok a hajómmal és az irdatlan hatótávolságú hajós rakétás légvédelemmel a fél pályán lehetetlenné teszem az ellenséges repülőgépek mozgását. Satöbbi, könnyen el lehetne képzelni még ilyen helyzeteket. Már mint ötlet baromság az egész. Na meg ugye ezt értelmesen kibalanszolni.

Én is arra hajlok hogy a Red Dragonban a népek erősen a tengeri herkentyűk nélküli pályákat fogják favorizálni.
  • s1lkforrent
    Steamtrades.com-on továbbra is be lehet szerezni 6 TF2 kulcsért(kulcsot meg vagy itt vagy a Prohardver fórumon 400 forint körül), szerintem érdemesebb ott megvenni. Már csak azért is, mert Danih is ugyanolyan Steam gift formában szerzi ugyanonnan, pontosabban a ruszki haverjaitól és megosztoznak a hasznon.
  • pancser190
    Itt elég jó áron kapható a játék http://cdkulcsok.info/steam.html
  • Molnibalage
    Érdekes kép a városok pusztíthatóságáról.
  • Molnibalage
    Lehet még érdekes, csak rengeteg dolgot kell finomhangolni. Fel nem fogom, hogy ehhez a végeredményhez mit kellett olyan sokat dolgozni. Én csak légierőt mérem fel és egy pillantás után is az agyvérzés és a röhögés kerülgetett az adatbázis kapcsán...
  • oriolus
    Köszi az infot! Az első két rész nekem nagyjából bejött. Olyan közelségbe hozza a gépeket, és annyira élethű, mint amilyent egy stratégiai játéktól elvárhatunk. Azt gondoltam, hogy esetleg ebben az új részben nagyobb (pozitív) hangsúlyt kapnak a hajók. Ebben a stílusban és kidolgozottságban érdekes lett volna tisztán tengeri csatákkal (is) játszani.
    De ezek szerint pusztán arról van szó, hogy a szárazföldi csatákat víz közelébe rakják, ahol óriási platformokról (hajók) is lehet támadni. Kár, pedig érdekes lett volna.
  • Molnibalage
    Még nem indult az open beta, de elvileg napokon belül fog.

A többség szerint a jelenlegi áron és képességekkel totálisan el van tolva az egész RD naval része. Csak spammelni kell a hajókat és aki jobban spammel és szerncsésebb, az győz. A hajók a partközelben meg kinyírnak mindent, még a legdurvább tankokat is.

Az anti-ship repcsik semmire sem jók, mert irgalmatlan drágák én nem tudnak a SAM HMZ-n kívül indítani. A legdrágább és eszméletlen durva hajó is kb. 250-be fáj és játszi könnyedséggel lövi le a csúcskategóriás naval strike gépeket is, amik 150 táján vannak árban.

A legdrágább hajó is csak 250-be kerül asszem és képességei alapján meg kb. 1000 CP kellene érnie. Teli van nyomva SAM-mel, tehát partközelben a nem naval gépek bevetését is totálisan blokkolja, a tüzérség semmit sem tud kezdeni velük, a CIWS asszem jelenleg ATGM-re is tüzel.

A kommentek 99%-a azt mondja, hogy aki elveszti a naval csatát az kb. elveszti az egészet, mert semmit sem lehet tenni utána a hajók ellen. Nagyon hosszú lesz, amíg ez a része élvezhető és balanszolt lesz.

A sima tüzérséget is totálisan átszabták. Kisebb RoF, de a becsapódó gránátok mini GBU szerű effektel robbannak és sokkal halálosabb mindenre, de főleg fedezékben levő gyalogságra.

Van CBU fejes rakéta, de szinte semmire sem jó. Irgalmatlan pontatlan és alacsony RoF-je van.

Ha lesz open beta természetesen kipróbálom őket, de erős a gyanúm, hogy balansz hiányában a többség úgy fogja tolni, hogy ALB-s térképen vagy olyan RD-s térképen - ha van - ahol nincs naval rész víz hiánya miatt.

Én egyébként azt látom, hogy a légierő része is egy vicc. Lásd 1439 és 1446 hsz-t. Röhejesen betápolták az amúgy is OP szovjet légierőt. A jenki szinte semmit sem kapott... A USSR MiG-31 nélkül kétszer annyi (!) ARH-s géppel bír, mint jenki és ebből a Yak-141 100%, hogy naval deckbe is mehet. A jenki oldalon tudommal naval deckbe 0 ARH-s gép mehet, csak F-14, ami vicc 40-50%-os ECM-es orosz gépek ellen.