Hogyan töltsünk menetközben egy elektromos versenyautót?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az aksicserérõl írtam mi vele a gond: Ki lesz a tulajdonosa? Az autó gazdája? Egyszerûen nem éri meg 2-3x áron megvennie ugyanazt az autót, csak azért mert mondjuk felébe kerül a tankolás. Az aksicserélõ cég tulajdona? Sose jön be a gyártási költség a tankolások árán.
"Egy autóra óvatosan is havi 20k elmegy kizárólag üzemanyagra. Ami mondjuk 5-10 éves élettartamot tekintve 2-3milla."
Hát azért ez attól függ. 20K az 50 liter gázolaj, az 1000 km. Én havi 500-at járok. De ha járnék 1000-et, akkor már simán átlagos lenne az autó használatom, szóval nézzük azt. 10 év - 2.4MFt, üzemanyag költség. Tegyük fel hogy nem tankolhatsz otthon - mert ugye amit ott tankolsz, azon nem lesz aksicsere központnak árrés - így ez a 2.4MFt lesz amit aksicserére költhetsz 10 év alatt. Ennek a felét vond le élbõl, mert villanyautó tankolásnál az áram nem lesz ingyen. Jóindulatúan számolva (értsd: jövedéki adó nélkül) kb 5000Ft elég 500km-re, vagyis fele mint egy diesel autónál. Szóval 10 év alatt bejön az aksicserés cégnek 1.2MFt (mondom, nincs jövedéki adó - science fiction), ha ugyanannyiért adják az aksicserét mint a dieselt (drágábban ki venné meg?). Egy valamire való akupack meg 10MFt környékén van ma, tömegtermelésestõl, mindenestõl. K.rva nagy befektetéssel, 10 év alatt, 88%-os veszteség + amibe az üzemeltetés került. Frankó - gondolom sorba fognak érte állni a befektetõk.
Szóval értem én az erõlködést egy szép új világért, de te meg értsd meg, hogy azok az "apró problémák", amik talán nem is léteznek, meg hunyorítva, kerekítve majd elimináljuk õket, azok bizony 2-3-4-10x különbségek a vágyaid meg a realitás között. Otthon tankolósdi, megfizethetõ villanyautó: 10x rövidebb hatótáv, 10x hosszabb töltésidõ mint kellene. Akucserés móka: 1/10x megtérülés a nullszaldóhoz képest (persze horror beruházást, azt igényel). Nem fosszilis energia forrás: 20-25% jelenleg. A villanyautó jelenleg nem megoldás.
Másrészt, minden értelmes módszer akksicserérõl beszél, így egyszerûen nem értem a hatótáv problémádat.
Harmadrészt azt, hogy ezek az adatok hogy is jönnek ki neked? A számolásodat gondold újra. Egy autóra óvatosan is havi 20k elmegy kizárólag üzemanyagra. Ami mondjuk 5-10 éves élettartamot tekintve 2-3milla. Ha ez nem elég arra, hogy egy akkut legyártsanak és töltsenek megújuló forrásokból, tömegtermelést feltételezve... hát akkor valóban lehetetlen az elképzelés.
Negyedrészt, Mégis miabüdösfrancért nem lehet lemenni vele a horvát tengerpartra, ha cserélhetõ az akksi? Ha otthon tölthetõ elég a 100km. Az autópályák mellé meg kell akksicserélõ. Errõl szólt alapvetõen a felvetés. Nem túl bonyolult dolog.
Az pedig, hogy a központi akksikezelést senki sem vállalja, ez csak papírmunka, nem technológiai kérdés.
A legfõbb gátja ennek az egésznek az, hogy egyszerûen az emberek nem tudják elhinni, hogy ez mûködhet. Ahogy úgy látom te sem.
"az akkuumlátor nem az autó tartozéka, ahogy a benzin sem az. Az aksik központilag kell kezelve legyenek, különben elszabadul az általad felvázolt visszaélések káosza"
És ez az, amit senki se vállal. Mivel baszott nagy befektetés, és esetleges, hosszú távú megtérülés. Értsd: ha én keveset használom az autót, és nem fizetem meg az aksikat (mondjuk egy Tesla Roadsterért nem 22MFt-ot fizetek, csak 8-at), akkor az aksik árát ki kellene fizetnem a tankoláson felül. Amihez havi 500 km simán kevés. Ez benzinbõl nagy fogyasztással 16eFt, de dieselbõl kis fogyasztással 10eFt. Ettõl nem lehetne több az áram+"aksibérlet" ára sem. Vagyis a 14MFt-t az én, átlagosnak mondható autóhasználatommal 1400 hónap (116.66 év) alatt hozhatnák be úgy, hogy nekik az áram ingyen volna. Pedig 500km-re elég lakossági áram ára (100kWH) úgy 5000 Ft, hogy nincs rajta jövedéki adó. Márpedig ha sok elektromos autó lenne, akkor azon is lenne 100%+ adó, ne aggódj.
"már 10 éve létezett 100-120 km-t tudó típus. Ma ennek legalább duplája kell legyen,"
Igen, ezt akár ólomaksikkal is el lehet érni. A mai "telefon aksikkal" meg reális a duplája. Igazándiból nem a hatótáv a probléma, hanem a hatótáv kiterjesztésének módja. Benzinnél/dieselnél ez 5 perc, aksinál meg - ha nem cseréled - akkor órák.
"100 km bõven elég az emberek 90%-ának, ha otthon tölthetõ"
Nem elég. Egyszerûen fel kell fogni, hogy az autó egy luxuscikk. Az ember nem fog úgy autót venni, hogy nem mehet el vele rokonlátogatásra, 200 km-re úgy, hogy este haza is jön. Az ember nem fog úgy autót venni, hogy nem mehet le vele a Horvát tengerpartra. Akkor az már nem luxuscikk lenne, és a napi (tömeg)közlekedés kiváltására az autó egyszerûen indokolatlan (normális helyen, Bp, Mo nem az).
"az elektromos autók ára egyszerûen közröhej"
Prius 9MFt, és 2-3km-et tud menni aksiról (mondjuk az aksi típusa miatt sosem engedi lemerülni csak egy picit, ezért is magas az élettartama). Szóval sajnos a jelenlegi elektromos autók azok bizony reális áron forognak. Ólomaksival megfizethetõ, de max 100 km, drága és könnyû aksival viszont horror, az aksi ára az autó árának több mint a fele.
Akksicsere: ha azt a linkelt videót végighallgatod esetleg vagy netán utánaolvasol, akkor megláthatod, hogy minden épkézláb megoldás azt javasolja: hogy az akkuumlátor nem az autó tartozéka, ahogy a benzin sem az. Az aksik központilag kell kezelve legyenek, különben elszabadul az általad felvázolt visszaélések káosza. Hatótávprobléma: Ismételni tudom csak magam, ha esetleg a belinkelt infóknak picit is utánajársz, láthatnád, hogy már 10 éve létezett 100-120 km-t tudó típus. Ma ennek legalább duplája kell legyen, de mégha nem is, 100 km bõven elég az emberek 90%-ának, ha otthon tölthetõ. Az ár problémájára: Ha esetleg józan ésszel (nem kell ehhez mérnöki tudás sem), utánagondolsz, az elektromos autók ára egyszerûen közröhej. Ez egy kitartott ár. Ha valaki otthon a garázsban ezt meg tudja csinálni (keress rá, meg lehet csinálni, olyan borzasztó nehéz) akkor ez az 5x-ös árszorzó, pusztán szabadrablás.
"az emberek 90%-a pedig naponta max 40km-t autózik..."
Tévedés.
Napi 40km-re az emberek többsége közösségi közlekedést használ. Az autó ott jön képbe, ahol a közösségi közlekedés gyengébb, vagyis nagyobb távolságok áthidalásánál. Az teljesen más lapra tartozik, hogy Budapesten bizonyos viszonylatokban városon belül sincs normális közösségi közlekedés (pl. Buda észak-dél), illetve hogy sokaknak a gyomra nem bírja el azt, hogy ahogy beáll a tél, minden combinon van 2-3 kib.szott büdös hajléktalan. Ezeket a problémákat normális városvezetéssel meg lehetne oldani, ahogy máshogy meg is oldják.
Nagyobb távolságokra alkalmas elektromos autó meg nincs. Mindenki a Tesla Roadster katalógus adataival jön de:
1. Az egy kib.szott drága autó. 22.5MFt + sarcok. Most lehetne mondani, hogy "de tömegtermeléssel", ha nem épülne az autó egy tömegtermelésû autó kasztnijára épül, ami benzines motorral 8.5 MFt.
2. 2 üléses coupé, vagyis nagyon szûk rétegnek alkalmas bármire is.
3. Valós hatótávja úgy 400+km, ahogy egy 5-ös BMW 4 litert fogyaszt százon (fele sem igaz).
Te sem nézted meg, hogy mit linkeltem a 61-es hsz. alatt..
Azok az egyes emberek a fogyasztók, akik használni akarják az autót.
Egyébként az elektromos autóknak van egy életképesebb változata az akkumulátorosnál, és ez az üzemanyagcellás. Korábban az volt az elterjedésük akadálya, hogy platinával bontották volna a hidrogént protonra és elektronra, annyi platina meg nincs a Földön, hogy ez elterjedhessen. De mostanság kutatják a gumimembrános megoldásokat.
A benzinkutakat csak átalakítani kell, a kõolajipar legkisebb része a bányászat, nagyobb a finomítás infrastruktúra igénye, az meg kémiai üzem, tehát nekik mindegy, hogy benzint, metánt, alkoholt vagy hidrogént adnak el.
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
torreadorz: Én nem azt mondtam, hogy pár év alatt megvalósítható a dolog, de igazán kijöhetnének már olyan elektromos autóval, ami tud mondjuk 50-80 km-t (az EV1 tudott 100-120-at), tudjon menni 60-km/h val és elfér benne 4 ember meg némi poggyász, valamint otthon feltölthetõ és ami a legfontosabb: emberi áron. Egy ilyen autó simán elég lenne, rengeteg embernek és meg is vennék. Valahogy nem tudom elhinni, hogy egy ilyen autót megépíteni, amikor rendelkezésre áll a technológiák jórésze, miért kerül 5x annyiba, mint egy benzinesé. Holott technológiailag, maga az eletromos hajtás jóval egyszerûbb, kevesebb járulékos rendszert igényel, mint a benzines. Nem kell semmiféle üzemanyag szabályozó elektronika-mechanika (injektor-szelepvezérlés), a hûtésrendszer lényegesen egyszerûbb, hiszen nincs akkora hõtermelés. Kimarad a teljes önindító rendszer. Kimarad a gyújtást vezérlõ rendszer, valamint nem kell a kipufogórendszerre sem költeni (katalizátor, stb) És természetesen mentesül az autó a károsanyag kibocsátásról szóló engedélyeztetéstõl, ami gyanítom nem kis költség lehet. Nyilván viszont elõ jön néhány olyan gond, ami a benzinesnél nem, pl. érzékenyebb a hidegre. De ezek a gondok nem hinném, hogy megoldhatatlanok, ésszerû összegbõl. De míg az állam jövedelmének egy fontos százalékát, az üzemanyagból befolyt jövedéki adók teszik ki, addig nehéz ügy lesz a dolog.
Örülök, hogy mindentudásod és tévedhetetlenséged fényében sütkérezhetünk, de hadd kötekedjek! Ha valami megéri a fáradtságot, meghozza az árát, és utána évtizedekig tisztes profitot hoz a tulajdonosának, akkor majd megszerzi az engedélyeket (ma sem lehetetlen, láttam privát fekvõrendõrt, tehát a közút nem egy érinthetetlen szentség, hiába bizonygatod), összefog vagy megbíz más cégeket azokra a dolgokra, amiket maga nem tud megvalósítani, és kivitelez. Nem a két szép szemedért, nem az engedélyeztetés folyamatának élményéért, nem azért, hogy megcáfoljon vagy megerõsítsen, hanem haszonért. Ha van benne. Ha nincs, akkor meg nem lesz ilyen. De nem azért, mert te megmondod a tutit, vagy mert én.
És megkérlek rá, hogy olvass és értelmezz!
Folyamatosan cáfolsz olyan dolgokat, amiket senki nem állít, senki nem erõltet. Valaki beszél parkolóházról, te közutakkal cáfolsz. Valaki beszél egy sávról, rövid szakaszokról, villanyrendõrnél állás közben töltõdésrõl, te azzal jössz, hogy ezt csak az állam tudja megtenni. Megemlítem, hogy az utakhoz most is hozzá nyúlhatnak nem állami szervek is, bizonygatod az ellenkezõjét (nálatok ha csõtörés van, akkor jön az állam, mert csak õ bonthatja az utat?) Ez így nem vita, nem érvek, hanem szó szerint ugatsz. Méghozzá butaságokat. Ezzel az a baj, hogy ha közben mondasz okos dolgokat, akkor ezek az értékes vélemények elvesznek.
ಥ_ಥ
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
:)
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Emléxem erre a cikkre, hullára röhjögtem magam rajta.
Amúgy érdekelne egy hasonló megoldás, ha a kocsit elektromosítani lehetne. De megint csak oda jutunk, hogy ennek technológiai akadálya van. Ha az ember használható kocsit akar, akkor erre még nincs megoldás, csak az ilyen csetvadékok.
Az elektromos autót nem úgy kell építeni, mint a normál benyást, ahol a keletkezõ hõtöl történõ megszbadulás az egyik legnagyobb gond. Ezek a kocsik egész egyszerûen szétfagynak télen, nincs ami extra hõt produkálna. A jobb szigetelés, nagyobb tömeget és nagyobb árat jelent. Ez az a technológiai kérdéskör, amit meg kell oldani.
Értem én, leesett, hogy az emberek fejében az van, hogy nagyobb igényeik vannak, mint ami a valódi napi használat. De ha egy jelenlegi nagy kocsi áráért kapok egy kiskocsit ráadásul kb egy trabant használhatóságával, az minden csak nem jó üzlet. Elkötelzett fanatikusoknak kéne lennie az embereknek? Talán.
Vagy csak józan belátás kéne? Az meg biztos.
De az autók évrõl évre híznak, nõnek, miközben az emberek továbbra is egy nejloncekkernyi áruért mennek le vele a Tecsóba.
Hát ez a piaci valóság, ez az akörnyezet, amivel az elektromos kocsik gyártóinak meg kell kûzdeni, jó üzletet kell csinálni.
És lehet jó üzletet csinálni?
Jelenleg még nem, mint ahogy 10 évvel ezelött sem lehetett az EV1-gyel.
Figyelj, ha azt mondjuk hogy az elektromos autók el fognak terjedni a következõ 20-30 évben, és 50 év múlva már kiszoritják az olaj alapú autókat, akkor szerintem ezzel mindenki egyetért, te is én is nexus is.
De ha azt mondjátok hogy ez csak akarat kérdése, meg pár éven belül megvalósitható, akkor ez hülyeség. Azért mert az elektromos autó nem csak önmagában egy dolog, hanem egy folyamat része. Ahhoz hogy müködõképes alternativa legyen, fel kell hozzá fejleszteni az egész infrastruktúrát. Pl. az oké hogy te vidéken kiviszed az elosztót a kertbe, de itt pesten a panelek elõtt parkol töbszáz autó és nincs egy árva konnektor sem. De az még hogy nincs, de a kábelek sem ilyen töltésre vannak méretezve. Tehát ki kell cserélni a kábelezést, töltõállomásokat kell felszerelni és nem egy-két helyen, hanem mindenhol. És akkor még bejön az áram hiánya, ma nincs elég áram magyarországon ehhez. Tehát neki lehet állni építeni újabb erõmüveket ami alsó hangon 10-20 év.
És a tömeg majd csak akkor fog átállni az elektromos autóra, amikor az már elég kiforrott ahhoz, hogy az elõnyei háttérbe szoritják a hátrányait. Na most a fentiek kurva nagy beruházások és ahogy Nexus is mondta, állami segítség nélkül lehetetlen megoldani. Szóval véleményem szerint 30-50 év minimum.
Amúgy meg, ha a benzines autókat vesszük, mikor is jelent meg az elsõ elterjedt sorozatgyártású autó? 1908-ban. És mikorra terjedt el a világon a motorizáció? hát kb. 30-50 év múlva. 1910-ben még senki nem rohant lecserélni a lovaskocsit autóra, be is szopta volna mikor rájött volna hogy a következõ benzinkút 450 km-re van a kocsi meg csak 120 km-ert tud megtenni... Tehát elektoromos autónál se várj csodát.
Arról nem beszélve hogy a lovaskocsi vs autó között azért lényegesebb nagyobb különbség volt az autó javára. Mind sebesség mind teherbirás kapcsán. Ugyanakkor az elektromos autó semmivel sem tud többet mint a benzines, sõt jelenleg ott tartunk hogy még a benzines képességeit sem éri el. Tehát nincs nyomás az embereken a váltásra, mert drágábbért rosszabat senki nem szeret venni.
Egy nyomás van csak, az üzemanyagok árának emelkedése, DE ahogy irtam, ez is csak akkor nyomás ha közben az elektromos áram ára meg csökken vagy legalábbis nem emelkedik. Ha az áram ugyanúgy hiánycikknek számít, akkor cseszhetjük hogy fogy az olaj, fogy az áram is...
Az meg itt van 2009-bõl :D
http://totalcar.hu/tesztek/totalelectri/
Már volt ilyen, csak akkor még lelõtték az egészet, mert egyes emberek nem állt érdekében az elterjedésük, szóval be is zúzták szinte mindet.
GM EV1
Az autóipar nem a általában a gazdaságtól függetlenül terjedt el, mert az embereknek volt ilyen hobbijuk. A XX. szd-ban az autóipar és a kapcsolódó iparágak (pl kõolaj) volt maga A GAZDASÁG! Csak nézd meg, hogy a rendszerváltás után micsoda harc ment az államok között azért, hogy hova települjenek az autógyárak. Ide jött az Opel, Suzuki, Audi, Merci.
Hol lenne a magyar gazdaság nélkülük?
Albánia?
Ha az állam, nem ad mondjuk adókedvezményt, regisztrációs díj kedvezményt, akármit a villanykocsikra, akkor 50 év múlva is lerozzant pöfögõs kocsikkal fogunk mászkálni. Ennyiben is kell az állami beavatkozás.
Az autók elterjedésének nem az jelentett segítséget, hogy poroszkált néhány elitbatár a poros utcákon. Hanem, hogy csináltak olyan kocsikat, mint a Ford-T, meg a VW bogár, amit pont a kisembereknek találtak ki. A tömegtermeléstõl lett olcsó, a luxuscirkálókon max a technológiát lehet kikísérletezni. Nem a konkurenciától lesz olcsó, mert a Mazerati jól elkonkurál a Ferrarival, meg a Jaguárral, de ettõl még nem lesz nekem, vagy neked ilyened. Direkt kis, olcsó autók kellenek a köznépnek, ettõl terjed majd el.
de mint azt más már leírta, a technológia még nincs ott, majd 5-10 év múlva és akkor fog csak megkezdõdni az elterjedés. Nem az számít, hogy mi van az emberek fejében, hanem hogy mi van az emberek zsebében. Ez egy ilyen világ.
De tartok tõle, hogy az olcsó nép-villanykocsit a kínaiak fogják megcsinálni!!!
Mi a következtetés, na mi?
Elárulom ezt csak állami koordinációval, állami pénzügyi felelõsségvállalással lehet megvalósítani. Ennyi.
Köszönöm, hogy segíthettem.
Szerintem mást sem csináltam eddig, mint azt magyaráztam, hogy kiknél kerülhet szóba, mondjuk én nem cégnévre, hanem foglalkozásra összpontosítottam. Vagy mit akarsz, listázzam ide az összes bejegyzett cég nevét, aki szóba kerülhet, mert magáncégként (értsd úgy: nem állami, vagy csak kisebb hányadban az) autópályát, fizetõs parkolót, parkolóházat, vagy hasonlót üzemeltet?
Én pl vennék elektromos kocsit, akár holnap. Sõt baxki, akár ma!
Mennyibe is kerül egy, amivel pl legalább a rokonaimat meg tudom látogatni?
20 millió?
Mondjuk.
Momentán van kb 1 milkóm valami kocsira. Momentán egy 15 éves használt kocsim van. Aki meg nálam kicsit többet bevállal, az mondjuk vesz egy 5 milkós újat természetesen benyásat, vagy dízelt, rahedli kölcsönért. Ez kb az átlag, ezek az emberek, mi pöfögjük el a rengeteg benzint, belõlünk él az autóipar. És nem abból a néhány techbuzi milliomosból, aki vesz valami villany hobbi kocsit.
Ez a valóság.
Kinek kéne rendet rakni a fejében?
El mondom kiébe kéne! Azéba, aki eldönti, hogy egy átlag középosztálybeli magyar ember mennyit keressen. Amíg annyit keres, amennyit ma, addig ezek a hírek csak szájensz-fiksön kategóriába esnek.
Ha ezt megoldod nekem, holnap megyek és megveszem a villanykocsidat és vígan töltöm a villannyal, csak gyõzze az elektromos mûvek!
:D
Vagy szerinted mekkora pénz lenne abban, ha egy gyártó olyan laptopokat vagy mobilokat hozna piacra, amik egy feltöltéssel akár 1 hónapig is kibirnák? Elárulom, letarolnák a piacot. Ez óriási biznisz lenne.
De sajnos mégsincs, aminek valószinüleg egy oka van: nincs jelenleg megfelelõ akkumlátor.
Egyébként alapvetõen egyetértek veled én is szeretnék egy jobb világban élni, de ez utópia. Más az emberi természet. A magyar emberrõl már nem is beszélve...
Ha más nem az út nyomvonalának kijelölése az állam, az adott önkormányzat joga és felelõssége.
Értem én a technikát elhiheted. Azt nem értem, hogy hogyan lesz ebbõl kifizetõdõ üzlet.
Igen. Már 50 éve mondják hogy 50 év múlva elfogy az olaj. Persze egyszer elfogy ez biztos, de még rengeteg olaj van.
"és ez mellett hetente emelkednek az üzemanyag árak, akkor szerintem nem kell különösebben megerõltetõ fejszámolás ahhoz, hogy arra juss, hogy a jelenleg drágának tûnõ alternatíva néhány éven belül versenyképesnek fog számítani, max 10 éven belül meg egyenesen olcsónak"
Aha. És hol látod te azt a rengeteg olcsó elektromos áramot ami kiváltja az olajat? Mert az addig oké, hogy az olaj fogyóeszköz és drágul, de én meg valahogy nem látom az újonnan épülõ erõmüveket amik biztositanák az olcsó áramot. Sõt, én speciel az ellenkezõjét látom, még az okosnak gondolt németek is le akarják állítani az atomerõmüveket, csak aztán nem tudom mi lesz, majd ülnek a sötétben. Vagy vesznek kínától áramot, aztán tényleg európa csak egy rabszolga gyarmat lesz.
De mondok neked egy egyszerü példát:
drágul a gáz ára évrõl évre? Igen drágul. És az áram ára? Nos, az is drágul.
Olcsóbb gázzal füteni mint árammal? Igen. Nagyságrendileg. Ennyi.
Szóval én nem látom a képlet másik felét, mert nekem úgy tünik hogy nemcsak az olaj fogy, hanem az elektromos áram is, ráadásul ha bejön a viziótok az elektromos autókról, akkor mellé még drasztikusan meg fog nõni a kereslet a csökkennõ mennyiségü áram iránt. És akkor az eddig is drága áram ára nagyon hirtelen a többszörösére fog ugrani.
Ne legyen igazam, de ha az olaj drasztikusan elkezd fogyni és igy elterjedni az elektromos autók, akkor az áram iránt megugró kereslet miatt úgy fel fog menni az áram ára, hogy csak nosztalgiázva fogsz visszagondolni az 1000 ft-os benzin árára, hogy hja de olcsó volt akkoriban közlekedni...
Óké, akkor nevezd meg azt a céget, aki neked ilyen utakat fog építeni.
Az autógyárak nem fognak ilyennel szórakozni. Az elektromos mûvek meg még nem építettek utat, ez nem az õ profiljuk.
Szal?
Ha figyelembe veszed azt, hogy naponta arról van szó, hogy rövid idõn belül elfogy az olaj, és ez mellett hetente emelkednek az üzemanyag árak, akkor szerintem nem kell különösebben megerõltetõ fejszámolás ahhoz, hogy arra juss, hogy a jelenleg drágának tûnõ alternatíva néhány éven belül versenyképesnek fog számítani, max 10 éven belül meg egyenesen olcsónak, pláne ha már most ráfeküdnek a fejlesztésre, és ha olcsóbb nem is lesz, de életképesebb biztosan, a többit meg megoldja az addigra már ritkaságnak számító olaj ára...
Akkukk már vannak, már 10 éve is voltak amikkel egy átlagautó 100-120 km-t ment 1 feltöltéssel, ez kb elég is az emberek 90%-ának, na ez volt 10 éve.
"Az elektromos autók akkor fognak elterjedni, amikor a régi rendszer költsége már összevethetõ lesz az új rendszerével, és az új rendszerrel kapcsolatban már nem merülnek fel megoldhatatlan akadályok. Ez pedig idõbe telik. Jó sokba."
Az elektoromos autó sosem fog elterjedni, míg az orrunknál tovább nem vagyunk hajlandóak látni és csak az a fontos hogy kurvagyorsan megtérüljön valami. Költség? Ugyanmár, ez pusztán erõforrás kérdése, amely erõforrások jelenleg elektronikai szeméttengert okádnak a világra nem hajlandóak egy normális aksit létrehozni? Persze hogy nem, a 3d tvben jobb az üzlet. Változás kell, de nem gazdasági szempontból, mert abban úgysem lesz változás. A fejekben kéne messzebbre látni, mint néhány év. Én örülnék annak azért, ha az unokám nem benzingõzt lélegezne, csak azért, mert az elektromos autó bevezetését elvetették, azzal az ürüggyel, hogy "túl sok idõ, mire megtérül"
Nem. Megtérülés kérdése.
Az elektromos autóknak jelentõs infrastruktúrális költsége van, kezdve az atomerõmüvek építésétõl, az új kábelek lefektetésén át a kocsi legyártásáig, és ezek még csak az ismert költségek. Erre jön rá még az ismeretlen, mint hogy pl. jelenleg nincsenek nagy teljesítményü, olcsó, jól bevált akkumlátorok amik 5-10 éven át nem veszitenek a teljesitményükbõl. Az hogy esetleg kisérleti állapotban egy laborban van már ilyen nem jelent semmit, teljesen más a valóság meg az elmélet (pl. hogy minusz 40 fokban is müködik-e).
Az elektromos autók akkor fognak elterjedni, amikor a régi rendszer költsége már összevethetõ lesz az új rendszerével, és az új rendszerrel kapcsolatban már nem merülnek fel megoldhatatlan akadályok. Ez pedig idõbe telik. Jó sokba.
Az autópálya plusz sávját vagy a meglévõ átalakítását az autópálya üzemeltetõje fogja kialakítani, elvégre nem egy új utat kell építeni, hanem a meglévõt kibõvíteni/átalakítani. A parkolóházakhoz, és a sorompós parkolóterületekhez is kb annyi köze van az államnak, hogy kiadja rájuk az engedélyeket. Szóval az alakít ki ilyesmit aki keresni akar rajta, ha az állam pénzt akar ebbõl, legfeljebb ráakaszt valami jogcímet és rak rá egy kis adót mint olyan szolgáltatásra..
"Csak ennyi köze van az államnak hozzá. Ha az országban van összesen 10 km ilyen útszakasz a 800 000-bõl (hasraütés), akkor ki fog olyan kocsit veni, amit ezen a 10 km-en tud használni?"
Most sínautókról beszélünk, vagy mi? Itt nem arról van szó, hogy ezek az autók csak ott tudnak menni, ahol ilyen az út, hanem arról, hogy hogyan "tankoljuk" õket. Értelemszerûen hétköznapi használathoz (városon belül, esetleg ingázás a szomszédos városba) bõven elégséges az esti töltés a garázsban vagy éppen a munkahely parkolójában, elvégre már most is képesek 150-200km-t megtenni egy töltéssel az ilyen autók. Az autópályák töltõsávjai a hosszabb távú autózást tennék lehetõvé az ilyen jármûvekkel, hogy menet közben is lehessen tölteni, ne kelljen pl órákra bedugni õket valahová. Nem kellene a teljes autópályát beborítani vele, hanem x kilométerenkét lenne y km-nyi ilyen sáv, az arra alkalmas pályaszakaszokon, azt oda lehúzódsz, belövöd a frontdetektoros tempomatot a megfelelõ sebességre, feltekered a rádiót, azt figyeled a mûszerfalat, hogy mikor éred el a megfelelõ töltöttséget, hogy megint a belsõ sávban száguldj...
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
ಥ_ಥ
Akkor egy-két forma1-es közvetítésnél nézd majd meg hogy rázkódik meg ugrál a pilóta... és nem azért mert éppen idegbeteg... (és az már a csillapított rezgés).
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Csak ennyi köze van az államnak hozzá. Ha az országban van összesen 10 km ilyen útszakasz a 800 000-bõl (hasraütés), akkor ki fog olyan kocsit veni, amit ezen a 10 km-en tud használni?
Ezért kell az állam.
ಥ_ಥ
Külön vicces a videoban, hogy még mindig ezzel a zéró emissziós bullshittel etetik a népet.
ಥ_ಥ
Azt meg, hogy mi lesz megvalósítva a kereslet diktálja. Hûtött kupolás mûhegy mûhóval nyári síelésre nem valószínû, hogy lesz Magyarországon, mert nincs rá akkora igény, hogy behozza az árát.
ಥ_ಥ
Az elektronikus és az elektromos fogalmak keverése durva hiba. Gyakorlatilag alkalmassági kritériumnak kellene lennie a hejes használatuk egy tech-tud rovatban.
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!