80
-
gforce9 #80 Nem értelek, a technológia adott, a lehetőség adott, ha még emellé mindazt elvárjuk, hogy a mostani olajcégek, jövedéki adóból finanszírozott állami rendszerek, kurvajól megéljenek továbbra is, akkor persze hogy nme lez változás. Ennyire azért nem élek álomvilágban. De mióta saját szememmel láttam üzemképes és a benzinesnél nem nagyobb költségű villanyautót/km azóta valahogy ezeket az érveket, vakarózásnak látom. -
Komolytalan #79 Ha a jövőről beszélünk, akkor van esélye az elektromos autónak, meg úgy általában az elektromos közlekedésnek. Ahogy van esélye annak is, hogy újra lovon fogunk járni. A realitás az, hogy fúziós erőmű erősen bukta szagú, amire van reális esély van mint komolyabb energia forrás pár évtizeden belül az a tórium alapú nukleáris energia, de attól meg nem lesz olcsóbb az áram, mint ma. Ráadásul még az a technológia se kész, és ugye ugyanúgy nukleáris, mint az urán alapú, csak talán picit kevésbé veszélyes, szóval nem mindenhol fogják szeretni.
Az aksicseréről írtam mi vele a gond: Ki lesz a tulajdonosa? Az autó gazdája? Egyszerűen nem éri meg 2-3x áron megvennie ugyanazt az autót, csak azért mert mondjuk felébe kerül a tankolás. Az aksicserélő cég tulajdona? Sose jön be a gyártási költség a tankolások árán.
"Egy autóra óvatosan is havi 20k elmegy kizárólag üzemanyagra. Ami mondjuk 5-10 éves élettartamot tekintve 2-3milla."
Hát azért ez attól függ. 20K az 50 liter gázolaj, az 1000 km. Én havi 500-at járok. De ha járnék 1000-et, akkor már simán átlagos lenne az autó használatom, szóval nézzük azt. 10 év - 2.4MFt, üzemanyag költség. Tegyük fel hogy nem tankolhatsz otthon - mert ugye amit ott tankolsz, azon nem lesz aksicsere központnak árrés - így ez a 2.4MFt lesz amit aksicserére költhetsz 10 év alatt. Ennek a felét vond le élből, mert villanyautó tankolásnál az áram nem lesz ingyen. Jóindulatúan számolva (értsd: jövedéki adó nélkül) kb 5000Ft elég 500km-re, vagyis fele mint egy diesel autónál. Szóval 10 év alatt bejön az aksicserés cégnek 1.2MFt (mondom, nincs jövedéki adó - science fiction), ha ugyanannyiért adják az aksicserét mint a dieselt (drágábban ki venné meg?). Egy valamire való akupack meg 10MFt környékén van ma, tömegtermelésestől, mindenestől. K.rva nagy befektetéssel, 10 év alatt, 88%-os veszteség + amibe az üzemeltetés került. Frankó - gondolom sorba fognak érte állni a befektetők.
Szóval értem én az erőlködést egy szép új világért, de te meg értsd meg, hogy azok az "apró problémák", amik talán nem is léteznek, meg hunyorítva, kerekítve majd elimináljuk őket, azok bizony 2-3-4-10x különbségek a vágyaid meg a realitás között. Otthon tankolósdi, megfizethető villanyautó: 10x rövidebb hatótáv, 10x hosszabb töltésidő mint kellene. Akucserés móka: 1/10x megtérülés a nullszaldóhoz képest (persze horror beruházást, azt igényel). Nem fosszilis energia forrás: 20-25% jelenleg. A villanyautó jelenleg nem megoldás. -
gforce9 #78 Egyrészt ebben nem hiszek, hogy az aksik töltését kizárólag fosszlisan lehet megoldani. Nem kell ennyire a mai világban élni, ha egy jövőbe mutató átállásról beszélünk.
Másrészt, minden értelmes módszer akksicseréről beszél, így egyszerűen nem értem a hatótáv problémádat.
Harmadrészt azt, hogy ezek az adatok hogy is jönnek ki neked? A számolásodat gondold újra. Egy autóra óvatosan is havi 20k elmegy kizárólag üzemanyagra. Ami mondjuk 5-10 éves élettartamot tekintve 2-3milla. Ha ez nem elég arra, hogy egy akkut legyártsanak és töltsenek megújuló forrásokból, tömegtermelést feltételezve... hát akkor valóban lehetetlen az elképzelés.
Negyedrészt, Mégis miabüdösfrancért nem lehet lemenni vele a horvát tengerpartra, ha cserélhető az akksi? Ha otthon tölthető elég a 100km. Az autópályák mellé meg kell akksicserélő. Erről szólt alapvetően a felvetés. Nem túl bonyolult dolog.
Az pedig, hogy a központi akksikezelést senki sem vállalja, ez csak papírmunka, nem technológiai kérdés.
A legfőbb gátja ennek az egésznek az, hogy egyszerűen az emberek nem tudják elhinni, hogy ez működhet. Ahogy úgy látom te sem. -
Komolytalan #77 Igen, végig olvastam. És nem így van? A jelenlegi elektromos áramigényt csak úgy tudják kielégíteni, hogy használnak fosszilis energia forrásokat (elsősorban szenet). Nem csak Kínában, gyakorlatilag bárhol. Ha az autók is elektromosak lennének, ez az igény durván megnőne. A mi lakossági villany fogyasztásunk van kb 100-150kWH/hó. Emellett 1x megtankoljuk az autót havonta, az 40 liter benzin, 500km-re. Próbáld ezt kiváltani árammal, és meg fogod látni, hogy ha mi lecserélnénk a jelenlegi benzines autónkat elektromosra, akkor az össz áram igényünk hogy változna. Egy Tesla Roadster kb 50kWH-s aksija reálisan 250km-re lenne elég, ha beraknák egy családi kasztniba (5 személyes, 500L+ csomagtartó). Vagyis ezt 2x meg kellene tankolnom egy hónapban, ezzel durván dupláznám az energia fogyasztásunkat (legalább is 66%-al növelném). És akkor ne beszéljünk pl arról a barátomról, aki havi szinten nem 500, de 10ezer km-et vezet. Vagyis meg kellene duplázni az áram termelést, amit mivel is lehet gyorsan? Fosszilis erőművel. Most a folyamatos veszteségről, úgymint szállítási/konveziós veszteség, szivárgó áram, stb ne is beszéljünk. Ha lenne olcsó, tiszta energiaforrás - ami nincs - akkor lehetne villanyautókban gondolkodni. Addig nem.
"az akkuumlátor nem az autó tartozéka, ahogy a benzin sem az. Az aksik központilag kell kezelve legyenek, különben elszabadul az általad felvázolt visszaélések káosza"
És ez az, amit senki se vállal. Mivel baszott nagy befektetés, és esetleges, hosszú távú megtérülés. Értsd: ha én keveset használom az autót, és nem fizetem meg az aksikat (mondjuk egy Tesla Roadsterért nem 22MFt-ot fizetek, csak 8-at), akkor az aksik árát ki kellene fizetnem a tankoláson felül. Amihez havi 500 km simán kevés. Ez benzinből nagy fogyasztással 16eFt, de dieselből kis fogyasztással 10eFt. Ettől nem lehetne több az áram+"aksibérlet" ára sem. Vagyis a 14MFt-t az én, átlagosnak mondható autóhasználatommal 1400 hónap (116.66 év) alatt hozhatnák be úgy, hogy nekik az áram ingyen volna. Pedig 500km-re elég lakossági áram ára (100kWH) úgy 5000 Ft, hogy nincs rajta jövedéki adó. Márpedig ha sok elektromos autó lenne, akkor azon is lenne 100%+ adó, ne aggódj.
"már 10 éve létezett 100-120 km-t tudó típus. Ma ennek legalább duplája kell legyen,"
Igen, ezt akár ólomaksikkal is el lehet érni. A mai "telefon aksikkal" meg reális a duplája. Igazándiból nem a hatótáv a probléma, hanem a hatótáv kiterjesztésének módja. Benzinnél/dieselnél ez 5 perc, aksinál meg - ha nem cseréled - akkor órák.
"100 km bőven elég az emberek 90%-ának, ha otthon tölthető"
Nem elég. Egyszerűen fel kell fogni, hogy az autó egy luxuscikk. Az ember nem fog úgy autót venni, hogy nem mehet el vele rokonlátogatásra, 200 km-re úgy, hogy este haza is jön. Az ember nem fog úgy autót venni, hogy nem mehet le vele a Horvát tengerpartra. Akkor az már nem luxuscikk lenne, és a napi (tömeg)közlekedés kiváltására az autó egyszerűen indokolatlan (normális helyen, Bp, Mo nem az).
"az elektromos autók ára egyszerűen közröhej"
Prius 9MFt, és 2-3km-et tud menni aksiról (mondjuk az aksi típusa miatt sosem engedi lemerülni csak egy picit, ezért is magas az élettartama). Szóval sajnos a jelenlegi elektromos autók azok bizony reális áron forognak. Ólomaksival megfizethető, de max 100 km, drága és könnyű aksival viszont horror, az aksi ára az autó árának több mint a fele. -
gforce9 #76 Azt a cikket végig is olvastad? Az elektromos áram termelése a szennyező, mert fosszilisan állítják elő.... de jó, oké, olvasd ki a cikkből, hogy maga az elektromos autó a szennyező, pedig nagyon nem ugyanaz a kettő.
Akksicsere: ha azt a linkelt videót végighallgatod esetleg vagy netán utánaolvasol, akkor megláthatod, hogy minden épkézláb megoldás azt javasolja: hogy az akkuumlátor nem az autó tartozéka, ahogy a benzin sem az. Az aksik központilag kell kezelve legyenek, különben elszabadul az általad felvázolt visszaélések káosza. Hatótávprobléma: Ismételni tudom csak magam, ha esetleg a belinkelt infóknak picit is utánajársz, láthatnád, hogy már 10 éve létezett 100-120 km-t tudó típus. Ma ennek legalább duplája kell legyen, de mégha nem is, 100 km bőven elég az emberek 90%-ának, ha otthon tölthető. Az ár problémájára: Ha esetleg józan ésszel (nem kell ehhez mérnöki tudás sem), utánagondolsz, az elektromos autók ára egyszerűen közröhej. Ez egy kitartott ár. Ha valaki otthon a garázsban ezt meg tudja csinálni (keress rá, meg lehet csinálni, olyan borzasztó nehéz) akkor ez az 5x-ös árszorzó, pusztán szabadrablás. -
Komolytalan #75 Kína legszennyezőbb járművei - a villanyautók. És az aksikról szó sem, esett, csak az üzemanyagról van szó... -
Komolytalan #74 Aksi cserével csak annyi a gond, hogy ezekben az autókban a legnagyobb érték az aksi csomag (ami azért 100+kg, szóval nem olyan pikk-pakk cserélhető). Ha te beállsz a kútra, és ott hagysz egy döglött aksi packot, gondolom elvárod, hogy kapj helyette egy újszerűt, és fizess 5eFt-t a tankolásért, az 5MFt akkupack árkülönbözetet meg nyelje le a kút. Na látod ez az, amiért senki se csinál ilyen töltőhálózatot. -
Komolytalan #73 "első probléma az, hogy nincs hatótáv probléma..."
"az emberek 90%-a pedig naponta max 40km-t autózik..."
Tévedés.
Napi 40km-re az emberek többsége közösségi közlekedést használ. Az autó ott jön képbe, ahol a közösségi közlekedés gyengébb, vagyis nagyobb távolságok áthidalásánál. Az teljesen más lapra tartozik, hogy Budapesten bizonyos viszonylatokban városon belül sincs normális közösségi közlekedés (pl. Buda észak-dél), illetve hogy sokaknak a gyomra nem bírja el azt, hogy ahogy beáll a tél, minden combinon van 2-3 kib.szott büdös hajléktalan. Ezeket a problémákat normális városvezetéssel meg lehetne oldani, ahogy máshogy meg is oldják.
Nagyobb távolságokra alkalmas elektromos autó meg nincs. Mindenki a Tesla Roadster katalógus adataival jön de:
1. Az egy kib.szott drága autó. 22.5MFt + sarcok. Most lehetne mondani, hogy "de tömegtermeléssel", ha nem épülne az autó egy tömegtermelésű autó kasztnijára épül, ami benzines motorral 8.5 MFt.
2. 2 üléses coupé, vagyis nagyon szűk rétegnek alkalmas bármire is.
3. Valós hatótávja úgy 400+km, ahogy egy 5-ös BMW 4 litert fogyaszt százon (fele sem igaz). -
muerte2 #72 Nem tudom mit porogtok ezen.. Hidegfuzio kell a kocsikba oszt jovan.. ;)
-
Madve #71 "Azok az egyes emberek a fogyasztók, akik használni akarják az autót."
Te sem nézted meg, hogy mit linkeltem a 61-es hsz. alatt.. -
Doktor Kotász #70 "Már volt ilyen, csak akkor még lelőtték az egészet, mert egyes emberek nem állt érdekében az elterjedésük, szóval be is zúzták szinte mindet."
Azok az egyes emberek a fogyasztók, akik használni akarják az autót.
Egyébként az elektromos autóknak van egy életképesebb változata az akkumulátorosnál, és ez az üzemanyagcellás. Korábban az volt az elterjedésük akadálya, hogy platinával bontották volna a hidrogént protonra és elektronra, annyi platina meg nincs a Földön, hogy ez elterjedhessen. De mostanság kutatják a gumimembrános megoldásokat.
A benzinkutakat csak átalakítani kell, a kőolajipar legkisebb része a bányászat, nagyobb a finomítás infrastruktúra igénye, az meg kémiai üzem, tehát nekik mindegy, hogy benzint, metánt, alkoholt vagy hidrogént adnak el. -
gforce9 #69 Én nem igazán tartom túl lényeges dolognak, hogy egy elektromos autó menet közben tölthető legyen, hiszen az autók idejük nagy részét parkolókban-garázsokban töltik. Így a városokban álló helyzetben tölteni bőven megfelel. Menet közben tölteni esetleg autópályán lehetne, hogy ne kelljen megállni egy esetleges aksicserére. Ott pedig az áthaladó forgalom folyamatosan figyelhető, mint ahogy az is, hogy melyik autó mennyi áramot vesz fel. Bár én ezt utópisztikusabbnak tartom, mint a sima aksicserét.
torreadorz: Én nem azt mondtam, hogy pár év alatt megvalósítható a dolog, de igazán kijöhetnének már olyan elektromos autóval, ami tud mondjuk 50-80 km-t (az EV1 tudott 100-120-at), tudjon menni 60-km/h val és elfér benne 4 ember meg némi poggyász, valamint otthon feltölthető és ami a legfontosabb: emberi áron. Egy ilyen autó simán elég lenne, rengeteg embernek és meg is vennék. Valahogy nem tudom elhinni, hogy egy ilyen autót megépíteni, amikor rendelkezésre áll a technológiák jórésze, miért kerül 5x annyiba, mint egy benzinesé. Holott technológiailag, maga az eletromos hajtás jóval egyszerűbb, kevesebb járulékos rendszert igényel, mint a benzines. Nem kell semmiféle üzemanyag szabályozó elektronika-mechanika (injektor-szelepvezérlés), a hűtésrendszer lényegesen egyszerűbb, hiszen nincs akkora hőtermelés. Kimarad a teljes önindító rendszer. Kimarad a gyújtást vezérlő rendszer, valamint nem kell a kipufogórendszerre sem költeni (katalizátor, stb) És természetesen mentesül az autó a károsanyag kibocsátásról szóló engedélyeztetéstől, ami gyanítom nem kis költség lehet. Nyilván viszont elő jön néhány olyan gond, ami a benzinesnél nem, pl. érzékenyebb a hidegre. De ezek a gondok nem hinném, hogy megoldhatatlanok, ésszerű összegből. De míg az állam jövedelmének egy fontos százalékát, az üzemanyagból befolyt jövedéki adók teszik ki, addig nehéz ügy lesz a dolog. -
#68 "Elárulom ezt csak állami koordinációval, állami pénzügyi felelősségvállalással lehet megvalósítani. Ennyi."
Örülök, hogy mindentudásod és tévedhetetlenséged fényében sütkérezhetünk, de hadd kötekedjek! Ha valami megéri a fáradtságot, meghozza az árát, és utána évtizedekig tisztes profitot hoz a tulajdonosának, akkor majd megszerzi az engedélyeket (ma sem lehetetlen, láttam privát fekvőrendőrt, tehát a közút nem egy érinthetetlen szentség, hiába bizonygatod), összefog vagy megbíz más cégeket azokra a dolgokra, amiket maga nem tud megvalósítani, és kivitelez. Nem a két szép szemedért, nem az engedélyeztetés folyamatának élményéért, nem azért, hogy megcáfoljon vagy megerősítsen, hanem haszonért. Ha van benne. Ha nincs, akkor meg nem lesz ilyen. De nem azért, mert te megmondod a tutit, vagy mert én.
És megkérlek rá, hogy olvass és értelmezz!
Folyamatosan cáfolsz olyan dolgokat, amiket senki nem állít, senki nem erőltet. Valaki beszél parkolóházról, te közutakkal cáfolsz. Valaki beszél egy sávról, rövid szakaszokról, villanyrendőrnél állás közben töltődésről, te azzal jössz, hogy ezt csak az állam tudja megtenni. Megemlítem, hogy az utakhoz most is hozzá nyúlhatnak nem állami szervek is, bizonygatod az ellenkezőjét (nálatok ha csőtörés van, akkor jön az állam, mert csak ő bonthatja az utat?) Ez így nem vita, nem érvek, hanem szó szerint ugatsz. Méghozzá butaságokat. Ezzel az a baj, hogy ha közben mondasz okos dolgokat, akkor ezek az értékes vélemények elvesznek. -
#67 szóval -
#66 Minden szóal egyetértek.
:) -
#65 :DDD
Emléxem erre a cikkre, hullára röhjögtem magam rajta.
Amúgy érdekelne egy hasonló megoldás, ha a kocsit elektromosítani lehetne. De megint csak oda jutunk, hogy ennek technológiai akadálya van. Ha az ember használható kocsit akar, akkor erre még nincs megoldás, csak az ilyen csetvadékok. -
#64 Jó ez az összeesküvés elmélet. De mondjuk Californiában könnyű elektromos autózni. Nálumk azonban novembertől márciusig, amikor nem ritka a hajnali -5-10 fok, tömegesen adnák meg magukat, pláne ha még fűteni is akar az ember a kocsiban. A hatótáv meg rögtön megfeleződne, feltéve ha elindul egyáltalán, nem fagy be egy igénybe vett pár éves akku.
Az elektromos autót nem úgy kell építeni, mint a normál benyást, ahol a keletkező hőtöl történő megszbadulás az egyik legnagyobb gond. Ezek a kocsik egész egyszerűen szétfagynak télen, nincs ami extra hőt produkálna. A jobb szigetelés, nagyobb tömeget és nagyobb árat jelent. Ez az a technológiai kérdéskör, amit meg kell oldani.
Értem én, leesett, hogy az emberek fejében az van, hogy nagyobb igényeik vannak, mint ami a valódi napi használat. De ha egy jelenlegi nagy kocsi áráért kapok egy kiskocsit ráadásul kb egy trabant használhatóságával, az minden csak nem jó üzlet. Elkötelzett fanatikusoknak kéne lennie az embereknek? Talán.
Vagy csak józan belátás kéne? Az meg biztos.
De az autók évről évre híznak, nőnek, miközben az emberek továbbra is egy nejloncekkernyi áruért mennek le vele a Tecsóba.
Hát ez a piaci valóság, ez az akörnyezet, amivel az elektromos kocsik gyártóinak meg kell kűzdeni, jó üzletet kell csinálni.
És lehet jó üzletet csinálni?
Jelenleg még nem, mint ahogy 10 évvel ezelött sem lehetett az EV1-gyel. -
torreadorz #63 Ezek azért nem ilyen egyszerüek.
Figyelj, ha azt mondjuk hogy az elektromos autók el fognak terjedni a következő 20-30 évben, és 50 év múlva már kiszoritják az olaj alapú autókat, akkor szerintem ezzel mindenki egyetért, te is én is nexus is.
De ha azt mondjátok hogy ez csak akarat kérdése, meg pár éven belül megvalósitható, akkor ez hülyeség. Azért mert az elektromos autó nem csak önmagában egy dolog, hanem egy folyamat része. Ahhoz hogy müködőképes alternativa legyen, fel kell hozzá fejleszteni az egész infrastruktúrát. Pl. az oké hogy te vidéken kiviszed az elosztót a kertbe, de itt pesten a panelek előtt parkol töbszáz autó és nincs egy árva konnektor sem. De az még hogy nincs, de a kábelek sem ilyen töltésre vannak méretezve. Tehát ki kell cserélni a kábelezést, töltőállomásokat kell felszerelni és nem egy-két helyen, hanem mindenhol. És akkor még bejön az áram hiánya, ma nincs elég áram magyarországon ehhez. Tehát neki lehet állni építeni újabb erőmüveket ami alsó hangon 10-20 év.
És a tömeg majd csak akkor fog átállni az elektromos autóra, amikor az már elég kiforrott ahhoz, hogy az előnyei háttérbe szoritják a hátrányait. Na most a fentiek kurva nagy beruházások és ahogy Nexus is mondta, állami segítség nélkül lehetetlen megoldani. Szóval véleményem szerint 30-50 év minimum.
Amúgy meg, ha a benzines autókat vesszük, mikor is jelent meg az első elterjedt sorozatgyártású autó? 1908-ban. És mikorra terjedt el a világon a motorizáció? hát kb. 30-50 év múlva. 1910-ben még senki nem rohant lecserélni a lovaskocsit autóra, be is szopta volna mikor rájött volna hogy a következő benzinkút 450 km-re van a kocsi meg csak 120 km-ert tud megtenni... Tehát elektoromos autónál se várj csodát.
Arról nem beszélve hogy a lovaskocsi vs autó között azért lényegesebb nagyobb különbség volt az autó javára. Mind sebesség mind teherbirás kapcsán. Ugyanakkor az elektromos autó semmivel sem tud többet mint a benzines, sőt jelenleg ott tartunk hogy még a benzines képességeit sem éri el. Tehát nincs nyomás az embereken a váltásra, mert drágábbért rosszabat senki nem szeret venni.
Egy nyomás van csak, az üzemanyagok árának emelkedése, DE ahogy irtam, ez is csak akkor nyomás ha közben az elektromos áram ára meg csökken vagy legalábbis nem emelkedik. Ha az áram ugyanúgy hiánycikknek számít, akkor cseszhetjük hogy fogy az olaj, fogy az áram is... -
Madve #62 "De tartok tőle, hogy az olcsó nép-villanykocsit a kínaiak fogják megcsinálni!!!"
Az meg itt van 2009-ből :D
http://totalcar.hu/tesztek/totalelectri/ -
Madve #61 De itt egy link, ahol már szó van az magyar elektromos járművekről, és töltőállomásokról, bár csak röviden, de bíztató: http://youtu.be/XYaaom93OUE -
Madve #60 Mellékesen az utak már megvannak, elektromosság van minden háztartásban, ahol autó is előfordul, ha nem is áll készen a hálózat egy hirtelen váltáshoz, de a kezdeteket biztosan elbírná, ha meg a jövőben a házad tetejére szerelt napelem is besegít, meg a napkollektor is segít kevesebb energiát használni, miközben az újabb elektromos eszközök is egyre kevesebbet fogyasztanak, de legalábbis javul az energiahatékonyságuk, szerintem egy jól ütemezett átállásra, és ezzel az elektromos autók elterjedésére mindenképp ideálisabb a jelenlegi helyzet, mint annak idején a robbanó motoros autók elterjedésénél. Az energia meg mindig is üzlet lesz a gazdaságnak, mindegy, hogy benzin, gáz, vagy elektromosság a neve, de ha ezekből nem tud az állam pénzt csinálni, akkor magát az autózást fogja megadóztatni, elvégre azt már nem kell elterjeszteni, és sokan függenek tőle, a Magyar állam meg már szépen adóztatja most is OV-vel az élen, pl regisztrációs adó, eredetvizsgálat, átíratás, súlyadó, rendszám matrica, na meg a már beharangozott kötelező rendszám csere. -
Madve #59 "Az autók elterjedésének nem az jelentett segítséget, hogy poroszkált néhány elitbatár a poros utcákon. Hanem, hogy csináltak olyan kocsikat, mint a Ford-T, meg a VW bogár, amit pont a kisembereknek találtak ki."
Már volt ilyen, csak akkor még lelőtték az egészet, mert egyes emberek nem állt érdekében az elterjedésük, szóval be is zúzták szinte mindet.
GM EV1 -
Madve #58 Szerintem meg csak annyi kell, hogy az ilyen autók elterjedjenek és legyen rajtuk ez a lap is meg azért hálózati csatlakozó is. Innentől kell egy ország (nem Magyarország lesz az) aki kiépíti, vagy legalábbis nagyobb erőkkel elkezdi kiépíteni a töltőlapos megoldásokat akár magáncégekkel együttműködve, vagy azokra hagyva megtámogatva őket, ha ez meg van, és működik a többi ország is követni fogja a példát, vagy ugyanazok a cégek fogják a többi országban is megvalósítani, pont úgy, mint ahogy a benzinkutak esetében is. Mire eljut Magyarországig már nem lesz kérdés, hogy ki szán rá pénzt, már a kivitelezés módja is csak rutin lesz, és mellékesen az állam lesz hülye, ha nem száll be a bizniszbe, vagy akadályozza azt.. -
#57 Ez így igaz, de pl. az autópályákat, ami azért nagyon kellett az autózás elterjedéséhez az államok építették. Ráadásul az autóiparba, mert húzóágazat rengeteg állami pénzt, támogatást, adókedvezményt pumpáltak.
Az autóipar nem a általában a gazdaságtól függetlenül terjedt el, mert az embereknek volt ilyen hobbijuk. A XX. szd-ban az autóipar és a kapcsolódó iparágak (pl kőolaj) volt maga A GAZDASÁG! Csak nézd meg, hogy a rendszerváltás után micsoda harc ment az államok között azért, hogy hova települjenek az autógyárak. Ide jött az Opel, Suzuki, Audi, Merci.
Hol lenne a magyar gazdaság nélkülük?
Albánia?
Ha az állam, nem ad mondjuk adókedvezményt, regisztrációs díj kedvezményt, akármit a villanykocsikra, akkor 50 év múlva is lerozzant pöfögős kocsikkal fogunk mászkálni. Ennyiben is kell az állami beavatkozás.
Az autók elterjedésének nem az jelentett segítséget, hogy poroszkált néhány elitbatár a poros utcákon. Hanem, hogy csináltak olyan kocsikat, mint a Ford-T, meg a VW bogár, amit pont a kisembereknek találtak ki. A tömegtermeléstől lett olcsó, a luxuscirkálókon max a technológiát lehet kikísérletezni. Nem a konkurenciától lesz olcsó, mert a Mazerati jól elkonkurál a Ferrarival, meg a Jaguárral, de ettől még nem lesz nekem, vagy neked ilyened. Direkt kis, olcsó autók kellenek a köznépnek, ettől terjed majd el.
de mint azt más már leírta, a technológia még nincs ott, majd 5-10 év múlva és akkor fog csak megkezdődni az elterjedés. Nem az számít, hogy mi van az emberek fejében, hanem hogy mi van az emberek zsebében. Ez egy ilyen világ.
De tartok tőle, hogy az olcsó nép-villanykocsit a kínaiak fogják megcsinálni!!! -
#56 Konkrétabb leszek, rövidre zárom ezt a parttalan vitát. Az a gond, hogy nincs olyan cég, ami ilyen technológiát be tudna vállalni. Építőipar + elektromos hálózat + informatikai rendszer. Ami az újdonsága miatta nagyobb pénzügyi kockázatot is jelent, vagy is a bankok sem fognak rá pénzt adni, és mint utaltam rá a rendszer kiépítéséhez ráadásul egy csomó állami, önkormányzati szakmai hivatali engedélyre lesz szükség. De hogy lehet kiadni egy engedélyt olyan létesítményre, amire még nincs is szabvány?
Mi a következtetés, na mi?
Elárulom ezt csak állami koordinációval, állami pénzügyi felelősségvállalással lehet megvalósítani. Ennyi.
Köszönöm, hogy segíthettem. -
Madve #55 Eleinte bármelyik autó luxuscikk volt a lovaskocsikkal, vagy a lovakkal szemben, és akkor még normális utak sem voltak, sem töltőállomások, a fejlődés is lassabb volt, az információ áramlása, és a pénz forgása is. Most minden gyorsabban megy, és ha már minden gyár elektromos autót fog okádni egymással konkurálva, és nem minden egyes alkatrészük frissen fejlesztett darab lesz, akkor az áruk is elfogadhatóbb lesz. -
Madve #54 "Óké, akkor nevezd meg azt a céget, aki neked ilyen utakat fog építeni."
Szerintem mást sem csináltam eddig, mint azt magyaráztam, hogy kiknél kerülhet szóba, mondjuk én nem cégnévre, hanem foglalkozásra összpontosítottam. Vagy mit akarsz, listázzam ide az összes bejegyzett cég nevét, aki szóba kerülhet, mert magáncégként (értsd úgy: nem állami, vagy csak kisebb hányadban az) autópályát, fizetős parkolót, parkolóházat, vagy hasonlót üzemeltet? -
Madve #53 Na azért nem úgy kell elképzelni, hogy egyik percről a másikra lesz egy snitt, nincs tovább olaj, és csak áram van, hanem több éves átfedésről beszélek, ahol folyamatosan váltanak át az olajról az egyéb alternatívákra amiből az elterjedtsége miatt az elektromosság lehet az egyik fő vonal, de lehet ilyen egy kisebb rétegnek a biodízel, meg hasonlók is. Szóval amíg az egyiket -ha nem is teljes mértékben- nyugdíjazzák addig a többi erősödik és a megfelelő infrastuktúra is köré épül szépen. Szerintem a folyamat már elkezdődött, nem véletlenül van már majdnem minden gyártónak legalább egy hibridje, nem véletlenül kezdik el az EV versenyeket sem, ahol az új technológiákat nyúzhatják, és próbálgathatják pont úgy, mint a forma 1-nél, és nem véletlen állnak át Dubaiban turizmusra az olajbizniszről... -
#52 Kinek a fejében is kéne rendet rakni pontosan?
Én pl vennék elektromos kocsit, akár holnap. Sőt baxki, akár ma!
Mennyibe is kerül egy, amivel pl legalább a rokonaimat meg tudom látogatni?
20 millió?
Mondjuk.
Momentán van kb 1 milkóm valami kocsira. Momentán egy 15 éves használt kocsim van. Aki meg nálam kicsit többet bevállal, az mondjuk vesz egy 5 milkós újat természetesen benyásat, vagy dízelt, rahedli kölcsönért. Ez kb az átlag, ezek az emberek, mi pöfögjük el a rengeteg benzint, belőlünk él az autóipar. És nem abból a néhány techbuzi milliomosból, aki vesz valami villany hobbi kocsit.
Ez a valóság.
Kinek kéne rendet rakni a fejében?
El mondom kiébe kéne! Azéba, aki eldönti, hogy egy átlag középosztálybeli magyar ember mennyit keressen. Amíg annyit keres, amennyit ma, addig ezek a hírek csak szájensz-fiksön kategóriába esnek.
Ha ezt megoldod nekem, holnap megyek és megveszem a villanykocsidat és vígan töltöm a villannyal, csak győzze az elektromos művek!
:D -
torreadorz #51 Nézd én nem akarok veled vitatkozni. Ha képesek lennének jobb akksit gyártani, akkor már csinálnák. De nem képesek.
Vagy szerinted mekkora pénz lenne abban, ha egy gyártó olyan laptopokat vagy mobilokat hozna piacra, amik egy feltöltéssel akár 1 hónapig is kibirnák? Elárulom, letarolnák a piacot. Ez óriási biznisz lenne.
De sajnos mégsincs, aminek valószinüleg egy oka van: nincs jelenleg megfelelő akkumlátor.
Egyébként alapvetően egyetértek veled én is szeretnék egy jobb világban élni, de ez utópia. Más az emberi természet. A magyar emberről már nem is beszélve... -
#50 Mégegyszer mondom, a közutakat az állam és az önkormányzatok építtetik, de aztán kiadják a bérleti jogot.
Ha más nem az út nyomvonalának kijelölése az állam, az adott önkormányzat joga és felelőssége.
Értem én a technikát elhiheted. Azt nem értem, hogy hogyan lesz ebből kifizetődő üzlet. -
torreadorz #49 "Ha figyelembe veszed azt, hogy naponta arról van szó, hogy rövid időn belül elfogy az olaj"
Igen. Már 50 éve mondják hogy 50 év múlva elfogy az olaj. Persze egyszer elfogy ez biztos, de még rengeteg olaj van.
"és ez mellett hetente emelkednek az üzemanyag árak, akkor szerintem nem kell különösebben megerőltető fejszámolás ahhoz, hogy arra juss, hogy a jelenleg drágának tűnő alternatíva néhány éven belül versenyképesnek fog számítani, max 10 éven belül meg egyenesen olcsónak"
Aha. És hol látod te azt a rengeteg olcsó elektromos áramot ami kiváltja az olajat? Mert az addig oké, hogy az olaj fogyóeszköz és drágul, de én meg valahogy nem látom az újonnan épülő erőmüveket amik biztositanák az olcsó áramot. Sőt, én speciel az ellenkezőjét látom, még az okosnak gondolt németek is le akarják állítani az atomerőmüveket, csak aztán nem tudom mi lesz, majd ülnek a sötétben. Vagy vesznek kínától áramot, aztán tényleg európa csak egy rabszolga gyarmat lesz.
De mondok neked egy egyszerü példát:
drágul a gáz ára évről évre? Igen drágul. És az áram ára? Nos, az is drágul.
Olcsóbb gázzal füteni mint árammal? Igen. Nagyságrendileg. Ennyi.
Szóval én nem látom a képlet másik felét, mert nekem úgy tünik hogy nemcsak az olaj fogy, hanem az elektromos áram is, ráadásul ha bejön a viziótok az elektromos autókról, akkor mellé még drasztikusan meg fog nőni a kereslet a csökkennő mennyiségü áram iránt. És akkor az eddig is drága áram ára nagyon hirtelen a többszörösére fog ugrani.
Ne legyen igazam, de ha az olaj drasztikusan elkezd fogyni és igy elterjedni az elektromos autók, akkor az áram iránt megugró kereslet miatt úgy fel fog menni az áram ára, hogy csak nosztalgiázva fogsz visszagondolni az 1000 ft-os benzin árára, hogy hja de olcsó volt akkoriban közlekedni... -
#48 Ez egyre jobban érdekel.:)
Óké, akkor nevezd meg azt a céget, aki neked ilyen utakat fog építeni.
Az autógyárak nem fognak ilyennel szórakozni. Az elektromos művek meg még nem építettek utat, ez nem az ő profiljuk.
Szal? -
Madve #47 "Az elektromos autók akkor fognak elterjedni, amikor a régi rendszer költsége már összevethető lesz az új rendszerével, és az új rendszerrel kapcsolatban már nem merülnek fel megoldhatatlan akadályok. Ez pedig időbe telik. Jó sokba."
Ha figyelembe veszed azt, hogy naponta arról van szó, hogy rövid időn belül elfogy az olaj, és ez mellett hetente emelkednek az üzemanyag árak, akkor szerintem nem kell különösebben megerőltető fejszámolás ahhoz, hogy arra juss, hogy a jelenleg drágának tűnő alternatíva néhány éven belül versenyképesnek fog számítani, max 10 éven belül meg egyenesen olcsónak, pláne ha már most ráfeküdnek a fejlesztésre, és ha olcsóbb nem is lesz, de életképesebb biztosan, a többit meg megoldja az addigra már ritkaságnak számító olaj ára...
-
gforce9 #46 Igen.. az olajra épülő autózás, csak úgy kinőtt a földből, az nem volt költség.
Akkukk már vannak, már 10 éve is voltak amikkel egy átlagautó 100-120 km-t ment 1 feltöltéssel, ez kb elég is az emberek 90%-ának, na ez volt 10 éve.
"Az elektromos autók akkor fognak elterjedni, amikor a régi rendszer költsége már összevethető lesz az új rendszerével, és az új rendszerrel kapcsolatban már nem merülnek fel megoldhatatlan akadályok. Ez pedig időbe telik. Jó sokba."
Az elektoromos autó sosem fog elterjedni, míg az orrunknál tovább nem vagyunk hajlandóak látni és csak az a fontos hogy kurvagyorsan megtérüljön valami. Költség? Ugyanmár, ez pusztán erőforrás kérdése, amely erőforrások jelenleg elektronikai szeméttengert okádnak a világra nem hajlandóak egy normális aksit létrehozni? Persze hogy nem, a 3d tvben jobb az üzlet. Változás kell, de nem gazdasági szempontból, mert abban úgysem lesz változás. A fejekben kéne messzebbre látni, mint néhány év. Én örülnék annak azért, ha az unokám nem benzingőzt lélegezne, csak azért, mert az elektromos autó bevezetését elvetették, azzal az ürüggyel, hogy "túl sok idő, mire megtérül" -
torreadorz #45 "Szándék és akarat kérdése az egész."
Nem. Megtérülés kérdése.
Az elektromos autóknak jelentős infrastruktúrális költsége van, kezdve az atomerőmüvek építésétől, az új kábelek lefektetésén át a kocsi legyártásáig, és ezek még csak az ismert költségek. Erre jön rá még az ismeretlen, mint hogy pl. jelenleg nincsenek nagy teljesítményü, olcsó, jól bevált akkumlátorok amik 5-10 éven át nem veszitenek a teljesitményükből. Az hogy esetleg kisérleti állapotban egy laborban van már ilyen nem jelent semmit, teljesen más a valóság meg az elmélet (pl. hogy minusz 40 fokban is müködik-e).
Az elektromos autók akkor fognak elterjedni, amikor a régi rendszer költsége már összevethető lesz az új rendszerével, és az új rendszerrel kapcsolatban már nem merülnek fel megoldhatatlan akadályok. Ez pedig időbe telik. Jó sokba. -
torreadorz #44 Igen, és ha lecseréljük az egyik környezetszennyező technologiát egy másik környezetszennyezőre, akkor már happy van és örülünk... -
Madve #43 Már megint rosszul gondolkodsz.
Az autópálya plusz sávját vagy a meglévő átalakítását az autópálya üzemeltetője fogja kialakítani, elvégre nem egy új utat kell építeni, hanem a meglévőt kibővíteni/átalakítani. A parkolóházakhoz, és a sorompós parkolóterületekhez is kb annyi köze van az államnak, hogy kiadja rájuk az engedélyeket. Szóval az alakít ki ilyesmit aki keresni akar rajta, ha az állam pénzt akar ebből, legfeljebb ráakaszt valami jogcímet és rak rá egy kis adót mint olyan szolgáltatásra..
"Csak ennyi köze van az államnak hozzá. Ha az országban van összesen 10 km ilyen útszakasz a 800 000-ből (hasraütés), akkor ki fog olyan kocsit veni, amit ezen a 10 km-en tud használni?"
Most sínautókról beszélünk, vagy mi? Itt nem arról van szó, hogy ezek az autók csak ott tudnak menni, ahol ilyen az út, hanem arról, hogy hogyan "tankoljuk" őket. Értelemszerűen hétköznapi használathoz (városon belül, esetleg ingázás a szomszédos városba) bőven elégséges az esti töltés a garázsban vagy éppen a munkahely parkolójában, elvégre már most is képesek 150-200km-t megtenni egy töltéssel az ilyen autók. Az autópályák töltősávjai a hosszabb távú autózást tennék lehetővé az ilyen járművekkel, hogy menet közben is lehessen tölteni, ne kelljen pl órákra bedugni őket valahová. Nem kellene a teljes autópályát beborítani vele, hanem x kilométerenkét lenne y km-nyi ilyen sáv, az arra alkalmas pályaszakaszokon, azt oda lehúzódsz, belövöd a frontdetektoros tempomatot a megfelelő sebességre, feltekered a rádiót, azt figyeled a műszerfalat, hogy mikor éred el a megfelelő töltöttséget, hogy megint a belső sávban száguldj... -
gforce9 #42 Akár. Szándék és akarat kérdése az egész. Ha azt boncolgatjuk, hogy valamit miért nem lehet megcsinálni, azzal sosem leszünk előrébb. Bár míg az emberek jórésze évente új telefont igényel, meg 3d-tv-t, meg újabb erősebb tabletet, meg fenesetudja még milyen hiperszuper, de egyébként fullhaszontalan és kihasználatlan kütyüt, addig az értelmes dolgoknak temető van :S -
sanyicks #41 sőt ez a sok autóakksi nagyon is használna az elektromos rendszernek, mivel pufferként működhetnének, megszűnne az ingadozás probléma a megújuló rendszerek visszatáplálásakor, na meg intelligens töltéssel, az éjszakai energiatöbbletet is bele lehet tolni az akksikba. A sok hálózatra kötött autó egy bazinagy áramtárolóként működhetne, el lehetne felejteni a vízemelős puffereket.