• gforce9
    Én nem igazán tartom túl lényeges dolognak, hogy egy elektromos autó menet közben tölthető legyen, hiszen az autók idejük nagy részét parkolókban-garázsokban töltik. Így a városokban álló helyzetben tölteni bőven megfelel. Menet közben tölteni esetleg autópályán lehetne, hogy ne kelljen megállni egy esetleges aksicserére. Ott pedig az áthaladó forgalom folyamatosan figyelhető, mint ahogy az is, hogy melyik autó mennyi áramot vesz fel. Bár én ezt utópisztikusabbnak tartom, mint a sima aksicserét.

torreadorz: Én nem azt mondtam, hogy pár év alatt megvalósítható a dolog, de igazán kijöhetnének már olyan elektromos autóval, ami tud mondjuk 50-80 km-t (az EV1 tudott 100-120-at), tudjon menni 60-km/h val és elfér benne 4 ember meg némi poggyász, valamint otthon feltölthető és ami a legfontosabb: emberi áron. Egy ilyen autó simán elég lenne, rengeteg embernek és meg is vennék. Valahogy nem tudom elhinni, hogy egy ilyen autót megépíteni, amikor rendelkezésre áll a technológiák jórésze, miért kerül 5x annyiba, mint egy benzinesé. Holott technológiailag, maga az eletromos hajtás jóval egyszerűbb, kevesebb járulékos rendszert igényel, mint a benzines. Nem kell semmiféle üzemanyag szabályozó elektronika-mechanika (injektor-szelepvezérlés), a hűtésrendszer lényegesen egyszerűbb, hiszen nincs akkora hőtermelés. Kimarad a teljes önindító rendszer. Kimarad a gyújtást vezérlő rendszer, valamint nem kell a kipufogórendszerre sem költeni (katalizátor, stb) És természetesen mentesül az autó a károsanyag kibocsátásról szóló engedélyeztetéstől, ami gyanítom nem kis költség lehet. Nyilván viszont elő jön néhány olyan gond, ami a benzinesnél nem, pl. érzékenyebb a hidegre. De ezek a gondok nem hinném, hogy megoldhatatlanok, ésszerű összegből. De míg az állam jövedelmének egy fontos százalékát, az üzemanyagból befolyt jövedéki adók teszik ki, addig nehéz ügy lesz a dolog.