torreadorz#63
Ezek azért nem ilyen egyszerüek.
Figyelj, ha azt mondjuk hogy az elektromos autók el fognak terjedni a következő 20-30 évben, és 50 év múlva már kiszoritják az olaj alapú autókat, akkor szerintem ezzel mindenki egyetért, te is én is nexus is.
De ha azt mondjátok hogy ez csak akarat kérdése, meg pár éven belül megvalósitható, akkor ez hülyeség. Azért mert az elektromos autó nem csak önmagában egy dolog, hanem egy folyamat része. Ahhoz hogy müködőképes alternativa legyen, fel kell hozzá fejleszteni az egész infrastruktúrát. Pl. az oké hogy te vidéken kiviszed az elosztót a kertbe, de itt pesten a panelek előtt parkol töbszáz autó és nincs egy árva konnektor sem. De az még hogy nincs, de a kábelek sem ilyen töltésre vannak méretezve. Tehát ki kell cserélni a kábelezést, töltőállomásokat kell felszerelni és nem egy-két helyen, hanem mindenhol. És akkor még bejön az áram hiánya, ma nincs elég áram magyarországon ehhez. Tehát neki lehet állni építeni újabb erőmüveket ami alsó hangon 10-20 év.
És a tömeg majd csak akkor fog átállni az elektromos autóra, amikor az már elég kiforrott ahhoz, hogy az előnyei háttérbe szoritják a hátrányait. Na most a fentiek kurva nagy beruházások és ahogy Nexus is mondta, állami segítség nélkül lehetetlen megoldani. Szóval véleményem szerint 30-50 év minimum.
Amúgy meg, ha a benzines autókat vesszük, mikor is jelent meg az első elterjedt sorozatgyártású autó? 1908-ban. És mikorra terjedt el a világon a motorizáció? hát kb. 30-50 év múlva. 1910-ben még senki nem rohant lecserélni a lovaskocsit autóra, be is szopta volna mikor rájött volna hogy a következő benzinkút 450 km-re van a kocsi meg csak 120 km-ert tud megtenni... Tehát elektoromos autónál se várj csodát.
Arról nem beszélve hogy a lovaskocsi vs autó között azért lényegesebb nagyobb különbség volt az autó javára. Mind sebesség mind teherbirás kapcsán. Ugyanakkor az elektromos autó semmivel sem tud többet mint a benzines, sőt jelenleg ott tartunk hogy még a benzines képességeit sem éri el. Tehát nincs nyomás az embereken a váltásra, mert drágábbért rosszabat senki nem szeret venni.
Egy nyomás van csak, az üzemanyagok árának emelkedése, DE ahogy irtam, ez is csak akkor nyomás ha közben az elektromos áram ára meg csökken vagy legalábbis nem emelkedik. Ha az áram ugyanúgy hiánycikknek számít, akkor cseszhetjük hogy fogy az olaj, fogy az áram is...