Sword of the Stars II
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
SOTS1-ben is volt olyan (ahol a csata ugye kisebb területen zajlott) hogy kifutott az ember az idõbõl, a kövkörben ment a második menet. Na itt meg várjak amíg a flotta hazatér... de ugyanez igaz mindenre - most ha 2 állomást szeretnék felépíteni egy rendszerben, miért kell a flottának ingáznia oda viszza? Felderítõk detto.
Na mind1, lehet hogy most csak hisztis vagyok, tolok valami mást aztán még visszanézek.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Meg a csaták is - vicc ez az egész idõlimites marhaság. Mondom kiváncsiságból (mert már unom a 80 környi next turn-t) megtámadok egy frissen kolonizált idegen bolygót. Összerakom a flottát, strike. Indul a csata, a fenébe elrak a bolygótol ahol a kolónia van. Elindulok a hajóimmal, de lejár az idõ mire egyáltalán a közelébe érnék (direkt néztem battle managerben, nem adhattam meg honnan induljak).
Mondom sebaj, majd kövkör - na ja, a flotta szépen elindult haza, mondván hogy gõztünk, 4 kör utazás. <#falbav>#falbav>
Na elmennek a p*csába ezzel a flottás baromkodással, sztem én befejeztem. Ez számomra teljesen élvezhetetlen (mondom ezt úgy, hogy a SOTS1-et ronggyá játszottam).
Tudom hogy lehet az állomásokra telepíteni scannert (katonaira meg a kutatóra), de még egy 2. szintû állomás fullra felszkennerezve se mutatott meg soha elõre semmit.
Lelövi az állomást, aztán elmegy.
De egy kis segítség: A Ghost ship (vagy bolygó hollandi, ahogy a hivatalos fórumon nevezik) valójában nem más mint a Solforce 001, a Lords of Winter trailerben a Suulka által elkapott leviathan. És még egy dolog, a bekapott sebzések nem javulnak!
tegnap 5 loa heavy beam blazer cirkálóval lepucoltam az egyik oldaláról az összes mediumnál nagyobb ágyút. És bolygót már nem tud támadni, csak álldogált elõtte. De az öt cirkálómat felaprította. Ja, és fényalatti sebességgel közlekedik, random választva a közeli bolygók között.
Védelem: Kereskedelemmel egybekötve lehet kiépíteni erõs, Battleraider platformokra kihegyezett védelmet, de flottákon kívül csak az van, hogy a fronton magas reakciójú admirálissal rendelkezõ gyors! flotta járõrözik 1 környi utazón belül. Volt már olyan eset, hogy egy ilyen admirális két különbözõ rendszerben is harcolt ugyanabban a körben. Morrigi gyorsflottával ez határozottan könnyebb, de ezeknek az anyaszomorítóknak a feltöltött nehéz flottái megtesznek 20 fényévet is egy kör alatt.
ütközõzóna: flotta és/vagy dronok eleinte, aztán ha már fejlettebb vagy, passzpiros, megmondják az okosabbak :-)
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
gondoltam leporolom az egyet amíg nem oldják meg a provincia kérdést, felületes ground battlet, ilyesmi(2D galaxy, 100 csillag), 270 kör, aztán még sehol nem vagyok a kimaxolástól (nem mertem AI-t fejleszteni, mindíg elvitt egy csomó bolygót) :-)
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
(Mint mondjuk az 1-hez ez: http://sots.rorschach.net/images/8/87/SOTS_ANY_1.7.1_techtree_v1.4.png )
Amúgy ezek a rendõrhajók kalózokon kívül érnek vmit? Gondolom egy rendes támadó hajó ellen semmit se...
Igazából a strat rész teljesen más a SOTS1-hez képest - sokkal lassabbnak, megfontoltabbnak tûnik, kb olyasmi mint a sakk, nem annyira pörgõs egy egy kör, meg a játékmenet se. Meg ugye hogy szinte minden az állomások körül forog, ez tök más lett.
A csaták szerencsére ugyanolyan jók - mondjuk tök jól néz ki elsõ blikkre hogy még forgatni is lehet a hajókat a tengelyük körül, meg egy rakás opció van, de gyakorlatban abban a kuplerájban ami a meccsek között van, nincs erre szerintem idõ (pedig poén lenne mondjuk ha a jobb oldala szét van lõve a hajónak akkor a balt forgatni az ellenfél felé, de hát ez esélytelen abban a káoszban).
Ami egyedül nagyon zavar a taktikai harcban, hogy a csatatéren nem lehet billentyûzettel navigálni/scrollozni. Még egérrel se. CSak úgy ha a középsõvel kattogtatok a célpontokra. Meg grafikailag, ahogy elmossá a hajókat amikor ki vagyok zoomolva - az nagyon ocsmány.
With Trade comes the chance of Piracy. Each pirate raid has between 1 and 5 pirate ships. The base chance of a Pirate attack is modified by several factors:
Modifier Chance
Base Odds 2%
Police Cutter
(per ship) -1%
Naval Base -2%
No Naval Base +2%
Zuul faction
within 10 LY +2%
Nézd meg a nagytérképen hogy hány üres karika van a rendszer neve mellett - nekem van ahol 4, van ahol 3... talán a bolygók számától függ hogy mennyi állomást lehet építeni...
Meg a beamerek.
Az mûködik PD és támadó fegyverként is.
Kifejezetten pontvédelmi célú lézer, phaser és gatling ágyú mellett, ami rakéták ellen használható van a torpedó drónok és battleriderek ellen ideális pontvédelmi rakéták, ezen fellül az összes fegyvrnek van légvédelmi funkciója. Elég látványos a fegyverteszten, amikor egy sugárfegyverekkel megpakolt DN-t pontvédelembe rak az ember 😊
Rakétával nem érdemes bolygót támadni, arra az ágyú (gauss és energia) nehéz sugárfegyverek és a rohamsiklók a legjobbak. a könnyû lézerek hajók ellen jók, ott is csak a kicsik ellen. Egy leviathant meg sem karcolnak.
falanx légvédelem: rapid fire gaus - falanx system
Lézer légvédelem: xray laser - rapid fire laser
Phaser lgvédelem: xray laser - phasor - pulse phasor - phasor point defence
Rakétás légvédelem: micro fusion drive - missile point defence
Végül sikerült kirobbantanom egy kis háborút (hát apám, ez a diplomáciai képernyõ se piskóta, milyen faszán eldugták a nyilakat amivel lehet az opciókat pörgetni 😊 ).
No, ami kiderült (illetve csak felfrissült az emlék) a védekezõ bolygók iszonyat erõsek, no és persze mindenki rakétával osztja a másikat.
Rémlik hogy a SOTS1-ben fel lehetett szerelni a hajókra rakéta elhárító fegyvereket - ez megvan itt is? Ha igen, merrefelé kell kutatni. Muszáj lesz mert a bolygók meg az AI rakéta boatjai is szétvernek mindent mire a közelükbe érek (én vegyesen rakéta és laser boatokkal operálok).
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Naval station pl 3. szinttõl már képes hajókat retrofittelni, vagyis a fegyverzetet újabbra cserélni (fegyvercsaládon belül).
Vagy a Zuul 5. szintû tribute stationnal már hívhat egy suulka-t.
Minnél magasabb szintû a fejlesztés, annál többe kerül pénzben és építõpontban. 4-rõl ötre fejlesztésnek már csak fullra töltött constructor flottával érdemes nekilátni, mert sokáig fog tartani. És belekerül pár millióba.
Indulásnak a liir és a Solforce ajánlott. A liir gyorsan kutat és elég jó esélye van a legtöbb technológia elérésére, a Solforce meg egy kényelmes középút.
Induláskor minél gyorsabban érdemes felkutatni a közeli rendszereket, de eleinte 200-nál magasabb hazardú bolygókat nem érdemes kolonizálni, mert egy vagyon a fenntartásuk. Sok különbözõ taktika van, hogy hogyan érdemes továbbmenni, az enyém, hogy elõször a biom kolonizálókra megyek, hogy minél könnyebben és gyorsabban terjeszkedhessek. Utána 4-5 biom kolonizálókkal maxra töltött flottát építek, meg egy harci flottát az esetleges találkozásokhoz.
Az elsõ körben 6-ra emelem az adót, és elkészítem a tervezett hajókonfigokat az elérhetõ lehetõségekbõl. Az elsõ körben nincs prototípus költség. Minden lakott bolygóhoz építek egy elsõ szintû Naval stationt. HA jön a bolygó holandi, azt lõje szét, ne a bolygót.
Több belakható bolygós rendszternél meg elõny, mert ilyenkor be lehet költöztetni a rendszerbe a kolonizálókat, és körönként csökkenthetik a hazard ratingot (bolygóklíma eltérés az ideálistól), nem kell utazni.
Kezdõnek morrigi és hiver az egyedi stílusok miatt nem ajánlott, zuul és loa fõleg nem. A többit mindenki maga tapasztalja ki, mi illik a játékstílusához.
Úgy értem, kiváncsiságból kiadtam nekik, bár egy stationon se állítottam be semmilyen modul építést. Aztán jól elvolt vagy 20 körig a construction fleet, hogy õ most improveol, és nem is hagyta abba amig le nem cancelleztem a missiont? Stationokon nem láttam semmi változást...
A fejleszthetõk, (NAval, civil stb) csak lakottakba.
Tehát a lakottakban lehet 4 fejleszthetõ ûrállomás, és akár sok bányászállomás (nekem a rekord 22 volt), a lakatlanokban meg a tereptõl függõ mennyiségû bányászállomás. Ezeknek a termelés a környezõ lakott rendszerekbe megy.
Felfedezett, de nem lakott rendszerbe nem lehet állomást telepíteni, ugye? (Legalábbis nekem nem sikerült...)
A védelmi platformok számát a rendszer ellátási potenciálja határozza meg.
lammaer, köszi a pályaszerkesztõt! Eszméletlen, hogy pont ezt hagyták ki egy campaign nélküli játékból...
Nekem is megvan a játék, csak még nem töltöttem le steam-rõl a kieget (nem volt még idõm rá, plussz várni akartam egy kicsit, hogy a megfelelõ állapotba kerüljön a játék).
Valakinek esetleg nincs kedve elkezdeni egy online kampányt, mert érdekelne a dolog egy élõ játékos ellen.
Továbbá most, hogy kezd kikupálódni a játék kezdenek szállingózni a modok is.
Itt van egy ami jónak tûnik: Extended Campaign Mod
Fõleg ez lehet érdekes: "tended Tactical Gameplay
Tactical gameplay is slower and takes place at more distant ranges; all ship acceleration and turning speeds reduced by 2-4x"
Eddig nem nyerte el a tetszésem túlságosan, a csatákról készült videókban látható, kis távolságból, furán manõverezõ hajók által vívott harcok látványa.
Egy cirkáló flotta 9-11 hajóból állhat, egy tiszta DN azaz csatahajó flotta 4 hajóból (1 command és 3 egyéb típus) Egy leviathan képes 4 DN osztályú hajót magával vinni.
Természetesen megfelelõ típusokkal ez erõsen növelni lehet.
Egy morrigi carrier Leavitahan képes 36 Battleridert (specializált, az elsõ rész rombolójával egyezõ méretû hajót vinni a burkolatán a mellékelt kísérõflottán kívül.
Hajók változatossága:
Méretek:
Drón (vadászméretû, viszonylag korlátozott hatótávú és fegyverzetû harcigép)
Battlerider: romboló méretû, csak taktikai hajtómûvel és bõséges fegyverzettel ellátott hajó, két, szabadon választható szekcióval.
Cruiser: 3 szekciós, csillagközi utazásra alkalmas hajó, szekciók száma 15+ választható, max toronyméret nagy
Drednaught: Csatahajó, 3 szekció. max toronyméret Nehéz
Leaviathan: Egyszekciós óriás, max toronyméret: szupernehéz.
Minden hajóosztály3x akkora, mint az elõzõ. Fajonként változnak a hajók fegyverillesztési pontjainak száma, helyzete és tûzíve, a hajók gyorsulása, fordulékonysága, páncélzata. A variációk a zuul alapszintû fegyverekkel telezsúfolt "egyszer használatos" papírhajóitól a hiverek lassú, de agyonverhetetlen csótányaiig széles skálán mozog.
A kutatások 9-11 típus, (hajtómû, erõforrás, energia, rakéta, torpedó, ballisztikus fegyverzet, ipan, kontol, stb) az egyes kutatások száma bõven 100 fölött, de játékonként adott % esély van (fajonként változó) hogy melyek érhetõek el.
A diplomácia a tûzszünettõl a kereskedelmi és kutatási egyezményeken át a korlátozott idejû szerzõdésekig terjed. Persze van állandó szövetség is.
A hasonló államformájú AI-k szívesebben barátkoznak, mint az ellentétesek.
Dióhéjban ennyi a kérdéseidre.
Lenne gyors pár kérdésem mielõtt kipróbálnám a játékot.
Mekkora a flotta maximális mérete ? gondolok itt a hajók számára.
Mennyire változatosak a hajók és a fajok ?
Sok kutatni való van ?
Diplomácia mennyire fejlett ?
Elõre is köszi.
One more story
Azért érdekes, hogy olyanok szidták fõleg a játékot, akik tört verzióval vitték.
Ugyanarról a játékról beszéltek, amire gondolom?
Kártyajáték?
Nem lehet irányítani a csatákat?
Csak a fegyvereken 5 féle célzési módot és tûztípust lehet állítani a koncentrált sortûztõl a minen környezõ célpontot egyszerre tûz alatt tartani-ig.
Az állomásokon van egy olyan funkció, hogy automata fejlesztés, és akkor csak a flottákat kell a szintléptetéshez irányítani, a felmodulozást megoldja maga.
Amúgy a Loa fajt próbálgatok, 75. kör, 17 kolónia, minden kolónián minimum 1. szintû naval base. ÉS 8 flotta. A sebesség elég jó, a körváltási idõ nagyban füg a csillagok és a játékosok számától.
A rendszervédelmet fõleg a rakéták látják el, de ez csak a fejlett rendszereknél játszik komolyan, ott már leszedi a kalózokat.
A ghostship ellen meg a rendszerenként 1 ûrállomás elég.
csatahajók nélkül kevés esélyvan egy leviathán lelövésére, de szerencsére csak akkor megy bolygó ellen, ha nincs ûrállomás.
fegyverplatformokat nem sûrûn telepítek, mert sokba kerülnek a hatásfokukhoz képest. Inkább kilövöm a közeledõket 😊
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Vannak a fõ bázisok. Ezek a Civilian (kereskedõ), Naval, Diplomatic, Science. Ezekbõl rendszerenként csak 1 db. lehet. Tehát nem kell mindegyik bolygó mellé rakni. Viszont nem is kötelezõ egy bolygó köré telepíteni az összeset.
Ezen kívül vannak a kisebb védõ ûrállomások. Ezek kb egy CR fõ szekciójának megfelelõ fegyverzettel és páncélzatával rendelkeznek. Ezekbõl lehet többed a rendszerben, sõt tartalékot is felhalmozhatsz. Az, hogy mennyi lehet kint belõle egyszerre a rendszerben azt határozza meg a rendszer CP-je. Nekem egyelõre a torpedós jött be a legjobban, mert elég messzire ellõnek.
bár tény, van egy pici map, ami 7 játékos által játszható.
Vagy csak egy grand manace?