710
  • Cobra.
    Ha egy hajónak több a supply vagy energiaigénye, mint a rendelkezésre álló, akkor az miben nyilvánul meg? Erre nem találtam sehol választ eddig.
  • inkvisitor
    Az admirális problémát úgy küszöbölöm ki, hogy a tulajdonságuk alapján nevezem el a flottát :)
    És általában homogén flottákkal dolgozom. A felderítők drón v riderhordozók, sok supply modullal. A kolonizálók 1 CnC és egy rakat biom kolonizáló. A harciak meg a legújabb hajókból tevődnek össze. Supply hajót ha lehet nem használok. Így egyszerűbb.
    Az UI nálam érdekes teljesen normál. A legvakítóbb színek a csatáknál jelennek meg, amikor sok sugárágyú tüzel egyszerre. Nem lehe hogy a videokártyád a ludas?
    Az egyetlen UI gondom a feliratok. Valamiért minden információ úgy kezdődik nálam hogy UI_Interface... És sokszor kitakarja a számot. :(
    De ez egyedi probléma lehet, mert a bugreportokban nem említik.
  • nyirog
    flotta rendszer úgy nem zavar, értem, hogy mi mi, csak kicsit átláthatatlan, túlzottan vegyítve minden és nem tudok gyors mozdulatok csinálni pl flotta módosításnál a főképernyőről, csak ha bemegyek a menedzsmentbe. Meg egyes hajók/flották tulajdonságainak úgy kell utánakutakodni, pl azt nem értem miért nem láthatom azt is a főképernyőn a flottám mellett, vagy ha ráviszem az egeret h ki az admirálisa. Apróság tudom, de az ördög mindig a részletekben rejlik :)
    Kikapcsoltam, nincsen bloom se, egyszerűen az UI számomra olyan mintha egy katódsugárcsöves tévét néznék közelről (legalább is nem teljesen olyan, nyilván, csupán olyan érzést kelt bennem).
  • inkvisitor
    nyirog, a játék kezdete előtt próbáltad kikapcsolni a felesleges grafikai csodákat?
    Mert nekem érdekes módon nem folyik i a szemem. Bár a gamma nincs is nálam maxra húzva, meg a képernyő fényerő is moderált.
    A swarm az szaporodni próbál, nem véletlenszerűen jön. Ha valahol fészket ver, onnan egy idő után újabb kitelepülők jönnek.
    Minél nagyobb a populációja, minél több bolygónrendszerben lakik, annál gyakrabban kerülnek célkeresztbe a bolygóid.
    Ha meg nagyon gyakori a slaver/pirate raid, érdemes lecsekkolni a felderítetlen bolygókat kalózbázisért. Csak vigyél sok légvédelmet, mert a 30 körüli kalózcirkálón bizony sok boarding pod van.
    Az AI meg nagyot fejlődött a legutalsó 2 hétben.
    A Tarka hard AI +1 bolygó +1 kutatás előnnyel jelenleg lehagyta a LIIR emberi vezetésű birodalmamat terjeszkedésben. A gépi loa szintén terjed mint a pestis. Harcba még nem kerültem, heti 5-6 óra játékidővel, de határozottan érdekes a helyzet. És a GM-ek még meg sem érkeztek.
    Ha meg zavar a flottarendszer, fogd fel úgy, hogy a CnC hajók az alapok, a többi meg erősítés. ÉS máris küldhetsz 1 hajós felderítőket, kolonizálókat, stb. Csak egy örökkévalóságig eldolgoznak magukban.
  • lammaer
    Endless space majd akkor ér vmit, ha lesz benne rendes taktikai csata. Abban igen durván lenyomja a SOTS2, még ebben az állapotában is.

De ahogy sokzor hagsúlyozta, a SOTS devek meg elmehetnének tanulni az ES csapathoz, hogy mégis mit jelent a UI :)
  • nyirog
    10 euró-t megért azért, én is azért nem játszom már vele mert meguntam és van nála jobb startégia is a földön. Igen, lehetne jobb, sokkal jobb, kezdve h emberbaráttá teszik az egész kezelőfelületet, mert ahogy megjelenik kifolyik a szemem, grefika nem egy csúcs, de azért okés szerintem, véletlen eseményekben pedig a swarm queen 4 körönkénti felbukkanása ugyanannál a bolygómnál elég idegesítő -.-. Szó mi szó, enhanced edition, de koránt sem nevezném végleges játéknak, ha sorolnom kéne az okokat akkor naphosszig írhatnám ami bosszant a játékban, beleértve a te észrevételeidet is. Jó ellenpélda amúgy az endless space, az se tökéletes és megunható, de ahogy olvastam szépen fejlesztgetik tovább és jön a kiegészítője is ami orvosolja a közösség által felvetett problémákat, itt nem tudom mi a helyzet, vagy h egyáltalán foglalkoznak e még vele.
  • lammaer
    Hát, az ünnepek alatt én is toltam egy up to date tesztverzióval (nem kínlódás, ugyanaz a változat volt me a virágboltból mint a fizetősöknek). Nem crashelt, le is toltam jó 400 kört... aztán meguntam.

Pedig gondoltam rá hogy megveszem, de valahogy olyan uncsi lett, és a flottamanagementtel azóta sem tudtam megbarátkozni, vhogy egy mesterséges féknek, játéklassítónak érzem az egészet.

AI pedig tényleg nincs benne, legalábbis stratégiai biztosan: a 400. kör környékén készültem az utolsó népnek nekimenni, legujabb fegyverzet, nagy monstre hajók, de azért aggódtam.

Aztán amikor találkoztam a gép flottáival - gyakorlatilag első körös gauss designjai voltak csak. Úgy tűnik elfelejtették megtanítani a flottafejlesztésre. Valőszinüleg az AIval csesztek ki legjobban, hogy nem lehet csak szimplán retrofittelni a hajókat...

De a hiver AI is "jó", aki soha nem épít/hoz gate hajókat...
  • Cobra.
    A "teszt"verziónál is inkább az volt a gondom, hogy nagyon akadozott bizonyos műveleteknél, illetve kör végén. Ahogy olvastam ezen sokat javítottak az elmúlt 2 patchben.
  • nyirog
    én is karácsonykor vettem meg 10 euróért, nem bántam meg, ünnepekben csak ezt toldtam, azóta nem volt rá időm meg kedvem. Amúgy jó taktika h így vegyék rá az embereket arra h megvegyék, direkt bugosra csinálják Egyébként a legutolsó peccs úgy vettem észre sokat javított, azóta nem volt crash.
  • Cobra.
    Nem kínlódok tovább a törttel, Paradox Plaza Storeban most 7.75 font a játék, az jelenleg 2700Ft, annyit bőven megér. Mondjuk cserébe majd kínlódhatok a Steammel.
  • Cobra.
    Ha esetleg találkozna valaki a legutolsó patch próbaverziójával, az kérem adjon majd linket.
  • inkvisitor
    Mihez kevés?
    200. körre 4 csatahajót (1 CnC hajóvadászt és 3 aszteroidagyorsítót) tudtam kilőni egyszerre full phaser-meson fegyverzettel. Páncél nem kellett rájuk, egy kilövés után már mehetett is 3-4 kolonizáló flota, egy naval base és az 5. körre már át is települt 1-2 300K-s támadóflotta a következő rendszer elfoglalásához. A hátrahagyott rendszereket meg a hátországból feltöltöttem 4-500K kockával, hátha jön egy ellentámadás.
    A VN world meg csalódás. Csak a kis UFO-k támadtak, semmi más. Az 1-ben legalább a gyártóhold is rakétázott keményen.
  • Cobra.
    Nekem jobba ntetszik, hogy nem kell flottamenedzsment, mindig kéznél van olyan hajó, amire szükség van. Plusz harc után javítani se kell, csak vissza kockába. Cserébe elég korlátozott a kiküldhető hajómennyiség.
  • inkvisitor
    Ez a LOA faj gép ellen egy őrült.
    30 másodperc egy tarka csatahajó kilövése paser-meson combós cirkálórajjal, Battlebridge-War-Antimatter felépítéssel. (8 cirkáló, a CnC csatahajó már nem ért oda időben). A max páncél poliszilikát, és így is alig kaptak sebzést. Túl gyorsan kilőtték az ellent.
    Ráadásul a kolonizálás is rettenetesen gyors.
  • lammaer
    Egy accounot letre kell hozni, es utana le tudod tolteni a torrent fajlt.
    Ha nagyon nem igazodsz el a siteon, hasznald a translate.google.com oldalt, masold be a fenti urlt azt hajra, leforditja neked.
  • ACi000
    Én a 430-dik körnél járok és akkor crashhel a játék ha provinciát akarok létrehozni, random crashek is vannak
    Az alábbi verziót hogy kell letölteni?
  • lammaer
    No, csak a rend kedvéért, itt van a legfrisebb verzio, itt már bátran lehet designolni Drenyákat pszicho cuccokkal.

Az installer orosz (a játék angol), de elég csak a jobb oldali gombot nyomogatni :D
  • lammaer
    No, még mindíg nem vágom ezta túlnépesedés dolgot, csináltam screenshotot :)

Szóval: ugye 5.ös szintű bolygó, az 500 milliós imperial és civilian populációs "kapacitású". Mint az ábra is mutatja, nem haladom meg ezt a limitet, a popup viszont 4* -2 büntetést mond overpopulationra.
    Az ugye -8, van +7 bónuszom economy ratingra, az summa -1, ehhez képest a maximum 100-on van a morál, ahelyett hogy csökkenne.

Van tipp hogy mire fel van overpopulation büntim, illetve hogy a végén mégis miért nincs morál romlás?

(ez egyébként az a bolygó ahol hosszú körök óta lázadás volt, aztán meg is alakult semleges nemzetként, egy kör alatt leradíroztam és újratelepítettem. Számszerüleg most is kb ott van aho a lázadás idején, mégsem csökken a morál mint a radír előtt :) )

• lammaer
    hmmm... átnyálaztam a hivatalos fórumot, többen reportáltak is változatos crasheket a prototyping körül - a devek szerint 2.0.24645.1 már megoldja. Megyek be is gyűjtöm...

(fene megeszi, nagyon elmélkedem azon a 10 eurós befektetésen :), túl durván jönnek ki a patchek )
  • lammaer
    Hopp, konkretan mezonnal es pszi modulokkal felszerelt dreadokat akartam epiteni.... :)
  • SaGa Jr
    A pszí modulok miatti probléma a prototípusokkal (de csak dread-ek esetén) általam lett említve kicsit korábban. Érdekes módon crusier és leviathan esetén nem volt ilyen nyűg (utóbbinál viszont problémázott a meson beam vagy épp a pulse graviton beam miatt, mert ha az került a hajóra akkor a prototípus legyárthatatlan volt mert kidobált a program).

De úgy tudom nyirog-nál nem volt pszí modul és mégis tapasztalta a problémát.
  • lammaer
    Na, engem is utolert a "vegzet", 470. Kor kornyeken jarok, keszulok az emberek elleni harcra, es nekem is elkezdett kiugralni. Mily meglepo, eloszor akkor amikor a gyartaban az SDB fulre akartam menni (aztan ez vhogy elmult), most viszont - akarcsak Nyirognal - a vadiuj dread prototipust ha berakom gyartasba, es nyomok egy backet a fokepernyore ugrashoz, jon is a crash....

Nyirog, volt vmi megoldasod ra?

Van egy olyan kosza emlekem, mintha olvastam volna vhol (esetleg itt?) hogy a pszi modulok miatt van, kesobb majd le is tesztelem.

Azert a fene essen belejuk, egy ev es meg mindig ilyenek vannak a jatekban....
  • SaGa Jr
    Attól mert a százalékos csúszka nincs 50% fölött, még összejöhet a túlnépesedés miatti probléma. Ennek oka általában, hogy van valami morál módosító ami felüti fejecskéjét bizonyos populációs létszám esetén és ez negatívan befolyásolja a morált. Ezt simán túlnépesedési problémaként jelzi ki a program, holott nem az.

De az is előfordulhat, hogy a civilek és az imperial lakosság létszáma nagyon eltolódott valamelyik irányba. Ilyenkor szintén morál romlás lesz ami megintcsak népesedési problémaként kerül kiírásra (ezesetben még igaz is a dolog csak nem a bolygó befogadóképességére vezethető vissza). Általában a túlzott liberalizmus és engedékenység ennek okozója vagy a nagyon elhanyagolt bolygó/politikai kutatási ág.
  • lammaer
    Köszi a részletes infót.

Időközben megint kitört a lázadás (de csak abban a rendszerben, megint a fő tényezőnek a túlzsúfoltságot mutatja, pedig már csak 40%-ra van állítva a max population), ezúttal el is szakadt az adott bolygó és önálló állam lett. A flotta már úton van... :)
  • SaGa Jr
    Az is megoldás ha az ember telepít pár rendőrt a rendszerbe. Ők, ha ki van fejlesztve a militarization vagy talán para-military (nem emlékszem) a létszámuktól függően csökkentik a morálromlást. Ha van egy rendszerben vagy 10-15 akkor ott sosem lesz lázongás.

Lázongás meg lehet sok minden miatt. Terjeszkedő ellenség, kémek, alacsony security kiadások, korrupció, civil-imperial populáció arány felborulása, de akár még az adott államforma is betehet egyeseknek vagy épp a bevándorlási ráta (immigration), netán az idegenek beengedése megfelelő kutatások hiányában. Többnyire pár kör alatt kifut a dolog.

A kérdéses helyen érdemes levenni az immigration rate-et, csökkenteni 1 ponttal az adót, lezárni a rendszert (ez csak akkor jó ha a bal oldali government típusok valamelyikében vagy épp, különben pont ellentétes hatást fog szülni), ideiglenesen megnövelni a security csúszkán az ottani pénzmagot. Általában ennyi elég szokott lenni és 3-5 kör után csillapodnak a kedélyek. Ha kész van a fent említett kutatás (political science részlegben van ha jól emlékszem) és minden rendszerben akad vagy féltucat rendőr az megint csak csitítólag hat avagy épp a pszí empathy ága jó mennyiségben ki lett már kutatva az szintén megoldja a rebellisek jelentette gondokat.

Overpopulation kialakulhat úgy is, ha az adott bolygó elindult a továbbfejlődés útján, de még nem érte el a választás lehetőségét hogy forge world vagy épp gem world legyen. Ezek jelentősen terhelik a környezetet, bár nagyon kitolják a lakosság számát és a forge world iszonyat mértékben megdobja a termelést, de mindez a bioszféra pusztulásával jár és leépíti szép lassan az egyé alapanyagokat is. Ezek (főleg a bioszféra pusztulása) úgy vettem észre, hogy igen erősen meg tudják rendíteni egy adott bolygó lakosságának morálját, ha nincsenek meg a szükséges csitító tényezők (politika és pszí-empátia vonal).
  • inkvisitor
    Elvileg legalább az egyik térképnézet mutatja a már egyszer használt vonalakat.
    Lecsitítani: Ha jól emlékszem propaganada.
    A legygyorsabb és legdrasztikusabb pedig evakuálni vagy felszámolni a kolóniát, majd újraalapítani. Ha csak az ipari termelése kell, akkor ez egy gyors megoldás.
    Ha a pénze, akkor marad a propaganda, vagy a lakoslimit emelése.
  • lammaer
    Ööö.. na kifejlesztettem a human node trackingot, de ahogy elnézem használhatatlan, mert csak addíg mutatja a vonalat, amíg egy hajó használja, utána meg nem. Hát addig én is tudom amíg látok egy hajót menni hogy kb honnan hova :(
  • lammaer
    "Leverni, lecsitítani" - na ez az, de hogy?

Amúgy nem csináltam semmit, és 5-6 kör múlva abbamaradt. Akkor ez most egy random esemény?
  • inkvisitor
    Leverni, lecsitítani, hagyni hogy kifusson.
  • lammaer
    Srácok, lázadással (rebellion) mi a rákot lehet csinálni?

300. kör, és egy kolónám (ami majdnem a kezdetek óta megvan) lázadni kezdett (15-ös morál).
    A vicc hogy nem tudom miért - van kb 10-15 más bolygóm, akik 100as morálon vannak, nem látok semmi okot hogy ez a kolónia miért lázad (mitől jött le 100ról) és ami fontosabb, hogy mégis mit lehetne tenni.

Illetve megnéztem hogy mit ad a moral tooltip, de számomra teljesen érthetetlen:

- economic rating below 0 -3 (a vicc, hogy az economic rating 1-es, és gondolom a lázadás miatt annyi)
    - overpopulation (-4) nem tudom mitől lett overpopulation, amikor szigorúan 50%on tartottam azt a csúszkát.
    Ráadásul jelenleg a 6os méretű bolygón kevesebb mint 600 millió a population (tudtommal méretenként 100 millió a limit) tehát nincs is túlzsúfoltság.
  • inkvisitor
    Csak azokat a node-line-okat látod, amiken már láttál mozgó hajót. Tehát amit még nem láttál használatban, azt nem látod.
  • lammaer
    Koszi, ez nagyon jo hir. Nem nagyon hittem hogy van erre is tech, de a remeny hal meg utoljara :)
  • inkvisitor
    Kutass kicsit a CnC fa bal oldalán.
    Ugyanott lehet kutatni a Zuul node-linek érzékelését is.
  • lammaer
    Van arra vmi mód hogy nem human fajként láthassam a node lineokat? Háború készűl az emberek ellen, jó lenne tudni hogy tudnak jönni....
  • nyirog
    nekem az van fenn amit még rlslogon postoltak 16.-án, v2.0.24567.1 update. Azóta sajnos nem rakták ki azokat amik megjelentek, de ha te ne adj isten ismersz más alternatív peccs forrást akkor az infót boldogan üdvözlöm :)

Hát, ha végül is még se annyira vészes, akkor szerintem mostanában megpróbálom megvenni, 10 euróért igencsak megérné - egyetlen bajom h a Cib bank 21.-e óta meg van hülyülve és így elég nehéz bármilyen pénzmozgatást végrehajtanom, most csak imádkozok h addig tarston ki az akció amíg karácsony után majd bemegyek a bankba személyesn h most akkor wtf van.
  • SaGa Jr
    Törtből is nagyon gyorsan rá lehet akadni a legfrissebbre különösebb gond nélkül. Csak nem a Piratebay-en kell keresni. :)

Amúgy nem hallottam róla hogy tönkrevágta volna a játékot, de mivel ezer féle konfiguráció létezik a lehető legvegyesebb szoftver összeállítással, így mindig lesz akinek valamije hibásan fog működni...
  • nyirog
    Hát röstellem bevallani, de törttel játszom - viszont steamen utánaolvastam és ott volt egy bizonyos december 21.-ei patch, azért is kérdeztem itt h nem jött e ki "valamilyen" formában, ettől függetlenül amennyire ki tudtam venni, ez a bizonyos 21.-ei foltozás inkább rontott a játékon, mivel nem erdetim ezért én nem tudok nyilatkozni, annyiból viszont érdekelne hogy tényleg játszhatatlanná tette-e mert most le van árazva és eléggé hajlok rá h hibái ellenére megvegyem, de amennyire a tudom a steam autoupdatelei a játékokat.
  • SaGa Jr
    Az elmúlt 2 hétben 3 patch jött ki (a legutolsó 2 nappal karácsony előtt, 22-én). Ezek közül egyik sem jó? Vagy épp az újak rontottak el valamit nálad?
  • nyirog
    a gáz az h most már battle raidereknél is kilépked, amiken psi cuccok abszolút nincsenek is... azért karácsonyra tényleg dobhattak volna valami kurva peccset ami legalább ezt javítja
  • SaGa Jr
    Az a karika a kutatás állását mutatja. Ha teljesen körbeér akkor fejeződik be a kutatás. Ha kicsi rá az esély akkor ég ha körbe is ér a karika, elbukhatod a fejlesztést. Meg kell próbálni újra és újra (ha húzni akarod a játékot), ölni bele a zsetont zsákszám.

Ha 25% alatti az esély akkor inkább hagyd a fenébe, nem érdemes vesződni vele, mert csak hatalmas mázlival fog összejönni a dolog (ne itt segít a pszí ágon való kutatók teljesítményét befolyásoló fejlesztés). Azonnal nem fogod tudni újra megpróbálni az elrontott dolgot, hanem előtte valami mást sikeresen ki kell fejlesztened, hogy újra próbálkozhass.
    Addig egyszerűen eltűnik a kutatások közül, nem marad ott vörös színnel a bebukott kutatás.

A prototípusnál kilépés problémája ismerős nekem is. Nálam eddig csak pszí képességekkel is rendelkező hajónál jött elő. Ilyenkor nulláról új hajót kell tervezni ami egy kicsit eltér a korábbitól (elég ha egy valamiben) és akkor már nem lesz gond. Legalábbis én csak így tudtam olyan hajókat gyártani amiken volt valamilyen pszí jellegű ketyere (fegyver, védelem, aktiválható képességek).