59
  • narumon
    #59
    "Végülis gyakorlatilag a windows ingyen van ,mert az MS nem fogja üldözni warezt ,mert azzal saját magának ártana ,habár megjegyzem warez windowsért többet kap az ember ,mint pedofíliáért. :D"

    Azért a valóságban rengeteg notebookon és újabban asztali gépen is ott van a win jogtisztán "szinte fillérekért", az olyan akciókról meg nem is beszélve, hogy gyak most bármilyen HP notihoz (még a 100e forintoshoz is) ingyen Officet adtak. Tehát nem olyan vészes a helyzet mint azt sokan beállítják.
  • sanyicks
    #58
    A te "munkásságodból" én általában azt látom, hogy a linuxnál több éve, vagy soha nem is létező problémákat szajkózol, ha bizonyítják neked hogy nem úgy van, és jól működik, akkor átsiklasz felette, majd a köv topikban mintha meg sem hallottál volna semmit ugyan azt mondod amit előtte.
    pl a gimp cmyk mánia, meg a többi. Ha jól emléxem 2 éve linkelték be neked a plugint először(és utána többször is), de te még fél éve is mondogattad hogy nem tud cmyk-t és nincs plugin. Sok másnál is volt ilyen de már nem emléxem mik ezek.

    1 oka van a kormányzati intézkedéseknél a winnek: mint általában minden kormányzati döntésnél, országtól függetlenül a lefizetés összege.
    El kéne már felejteni azt az utópiát hogy az állami döntéshozók azt szeretnék hogy az adófizetők, így maga az állam jól járjon. Az állami döntéshozók egy dologra figyelnek, hogy ŐK személyesen jól járjanak, ezen kívül csak annyira hogy ne legyenek olyan feltűnőek a disznóságaik hogy a tömeg meglincselje őket, lásd a válság előidézésének segítése, és a felelősök nem felelősségre vonása.
    Az ms egy igazi fizetős cég. Lásd a magyar állam, egyetemi "ingyen ms szoftver" 30 milliárdért, és a nokia lefizetése.

    Az állami döntéshozók mindig hazudnak, mindig korruptak, ebből kell kiindulni. Lehet bizonyítani hogy nem így van, csak hogy ez a állami döntéshozók kb 1%-át jelenti, mindenhol a világon.
  • hdo
    #57
    Született rosszindulat, de Stryker újfent bizonyította, hogy mégiscsak - megintcsak - benned volt a hiba, ő is adott megoldást a mount problémádra.

    Angol nyelv tudása open source programnál alap, anélkül ne is akarj váltani, onnantól meg csak türelem kérdése az egész.
  • hdo
    #56
    "Végülis gyakorlatilag a windows ingyen van ,mert az MS nem fogja üldözni warezt ,mert azzal saját magának ártana ,habár megjegyzem warez windowsért többet kap az ember ,mint pedofíliáért. :D"

    Nos, Windows 7-nél ez a következőképpen néz ki:

    - csinálsz egy !csak! rendszer partíciót
    - install, nem írsz be CD kulcsot, aktiválásból pipa ki ... van egy 30 napos próbaverziód.
    - start menübe beírod cmd aztán ctrl+shift+enter, UAC förmedvényt leokézod
    - net user adminstrator /active:yes (magyar windowsnál administrator helyett rendszergazda)
    - átjelentkezel az újonnan aktivált szuperadmin fiókba
    - megnyitsz egy akármilyen mappaablakot, akár a sajátgépet
    - menü - eszközök - mappa beállításai itt engedélyezed az "operációs rendszer védett fájljainak" meg a rejtett fájlok megjelenítését is!

    - a Users (Felhasználók) mappádból áthelyezed másik meghajtóra a SAJÁT felhasználói fiókodat (még mindig Administrator fiókban vagyunk ugye) a következőképpen: Példánkban legyen Pisti a neve.
    - Csinálsz egy másik meghajtón egy mappát aminek UGYANAZ a neve mint a felhasználói fiókodnak.
    - Megnyitod a C:\Users\Pisti mappádat és a TARTALMÁT kell áthelyezned az új ugyanolyan nevű mappába
    - mikor a C:\Users\Pisti mappa üres, futtatsz egy mklink parancsot, amivel összetársítod a fiókod régi elérési útvonalát az újjal

    - visszajelentkezel a fiókodba, használod a próbaverziós windowsodat
    - minden alkalommal mikor már rinyál, elindítod a fentebb említett módon a parancssort (cmd) és beírod hogy "slmgr -rearm" (idézőjelek nélkül ugye) ... ezt háromszor tudod megtenni, negyedszerre már nem fogadja el 30+3x30=120 napig van teljesen jogtiszta windows 7-ed


    - újratelepíted a gépet 120 naponta, újratelepítéskor ugyanazt a felhasználónevet adod meg mint előzőleg is volt ezután - és minden alkalommal mikor újratelepíted - ennyi dolgod van:

    - felrakod az összes programot ami eddig is rajta volt
    - aktiválod a szuperadmin fiókodat ( start menüben cmd, ctrl+shift+enter, net user ... parancs)
    - átjelentkezel, törlöd a - példánkban - C:\Users\Pisti fiókod TARTALMÁT, mert nincs rá szükséged
    - lefuttatod az mklink parancsot


    Gratulálok, ismét van egy új windowsod 120 napig, ami ráadásul a felhasználói fiókodat tekintve olyan, mintha nem is telepítetted volna újra, minden ugyanúgy megvan, ahogy hagytad!
  • Stryker
    #55
    Végülis gyakorlatilag a windows ingyen van ,mert az MS nem fogja üldözni warezt ,mert azzal saját magának ártana ,habár megjegyzem warez windowsért többet kap az ember ,mint pedofíliáért. :D
    Talán ,akkor nőne meg drámaian a Linux aránya ,ha az iskolákban nem windowst használnának ,mert így felnőne egy generáció ,akiknek nem idegen és nem is félnének a linuxtól.
    Ingyen OS-ek terjednek rendesen csak nem az asztali számítógépeken.Inkább szervereken és okos telefonon.
    Szerintem már az nagy áttörés lenne ha nem M$ office-t hanem Libre Office-t használnának ,na meg lecserélnék az M$ szervereiket.De valahogy erre sem láttok esélyt. :D
  • B0nFire
    #54
    Na, például egy ilyen választ sem kaptam, mint a tiéd. Konkrétan még az Ubuntu.hu-n is csináltam csak ezért egy accountot, aztán onnan kaptam az ívet ezerrel, így meg is szüntettem a fiókomat.

    Segédlet és nyelvtudás-->Itt is bukik a dolog, ha valaki nem érti a nyelvet. Bár folyamatosan tanulom, és mondhatom, ma már eljutottam egy társalgási szintre angolul, két évvel ezelőtt szinte semmit nem tudtam, így hiába a tutorial. Emellett attól, hogy Skype-on remekül el bírok csevegni különböző témákról, amint a példa is mutatja (és ahogy pár hsz-szel lejjebb írtam is), olykor még a saját anyanyelvén is nehéz megértetni valakivel az információt, nemhogy angolul. Például a jogszabályok olyan nyakatekerten vannak megfogalmazva, hogy egy kukkot sem értek belőlük, pedig olvasott gyerek vagyok. A szakzsargont nem biztos, hogy értjük, még ha az adott nyelvet igen.

    Egy szó mint száz: ezer meg egy oka lehet annak, hogy a kormánycégek és hivatalok nem kvázi ingyenes rendszerre migrálnak, és ha mindent összeadunk és ismét oda lyukadunk ki, hogy a gonosz M$ jól megkente az EU-t, saját hegemóniáját erősítendő, számomra sokkal hihetőbb a történet úgy, hogy a zsírfejűek addig tököltek, míg el nem jött a 24. óra, és most döbbentek csak rá, hogy az átállás nem két nap, ezért marad a Windows.

    Nem kétlem, hogy az MS cinkelt kártyákkal játszik, mert aki ezen a piacon labdába akar rúgni az tisztességgel nem jut semmire, de semmivel sem rosszabb a többi piaci nagyhatalomnál. Ők is vesztegetnek, az MS is veszteget. Ha vesztegetett ebben az esetben, mert lehet, hogy itt még arra sem volt szükség, a törvényhozók maguk alól vágták ki a fát.

    Továbbá el kellene azon gondolkodni, hogy miért nem akar sehogysem elfele terjedni az az ingyenes OS, hiszen bemutatott látványos videókon és prezentációkon láthatjuk, mindenre képes, amire a Windows, az embereknek akkor sem kell. Annak sem, aki tudja, hogy létezik. Legalább picikét látnám az emelkedését, de semmi. Annak ellenére, hogy mindenki aki használja megegyezik abban, hogy a 2/3-5 évvel ezelőttihez képest mennyit változott márpedig a hasznára. Mégsem kell. Pedig azokat, akik a Windowst warezolják nemigen vesztegette meg a MS.
  • Stryker
    #53
    Csak azóta már fejlődött rendesen az ubuntu .Példaként most már egyik 9-es Ubuntu sem támogatott(EOL End of Line) vagyis a tapasztalataid nem éppen frissek.NTFS-sel(inkompatibilis windows szar) meg én is szoptam amikor programként felraktam egy ubuntu-t ,de aztán rákerestem szoftverközpontban és máris találtam egy megoldást automountra.
    Habár nálad elég lett volna végig böngészni a felső menüt Rendszer -> Adminisztráció -> Lemezkezelő.És nem tudom milyen bunko paraszt fórumra tévedtél ,ahol még ezt sem tudták leírni ,de attól még nagyon sok jó tutorial van, igaz angol nyelven.Na meg most már biztonságosan is ki lehet próbálni nem kell telepíteni semmit live cd-vel vagy live usb-vel.Na mind1 talán rosszkor voltál rossz helyen ,hogy minden így félresikerült ,de ettől még jó rendszer bármelyik linux disztro és nem kéne egy félre sikerült alkalommal lehúzni a wc-n.
    Hogy én menyit szoptam Windowsal ,hát többet mint linux-szal az biztos.
    Valakinek bejön a linux valakinek nem, ez van.Az biztos nem egy egyszerű dolog átszokni rá ,de ha az ember megkedveli a rendszert nagyon ragályos tud lenni. :D
    De tarsuk magunkat távol az ilyen kommentektöl ,ami elijeszti a kíváncsiskodókat ok nélkül.Fekete-Fehér világnézetben a Linux a jó fiú.Ezt sose feledjük! :D
  • B0nFire
    #52
    ... de ezen nem is csodálkozom, mert évek óta finnyáskodsz egyszer erre, egyszer arra...

    Mert te is csak szelektíven olvasol, vagy a memóriád szelektív, illetőleg nem kíséred figyelemmel a munkásságomat (amit nem várok el tőled); mindent összevetve sokkal több pozitív megnyilvánulásom van, mint negatív, mert alapjában véve optimista és jókedvű ember vagyok, de az ilyen személyeskedésre nem tudok úgy tekinteni, hogy valaki jópofizik. Ott van az aláírásomban: mindent elmond. Tipikusan a trolloknak szól! Nem azért látogatom a fórumokat, hogy énrólam mondjanak véleményt. Majd ha arra leszek kíváncsi, megkérdezek egy pszichiátert, bár [b]nekem van[/i] róla papírom, hogy normális vagyok.

    Neked van, vagy ez csak született rosszindulat részedről?
  • B0nFire
    #51
    Bár off, de idekívánkozik, hogy az Ubunturól, amit kipróbáltam, azt mondták, hogy semmit nem kell vele csinálni, szépen mehet fel ugyanarra a partícióra mint a Windows és máris birtokba vehetem. Kissé fura lett volna, ha az EGYETLEN vincseszterem le van csatolva, úgy próbálok meg telepíteni rá egy operációs rendszert! Nem értem, tehát miről hadoválsz. A gép el lett indítva, bootolás az Ubuntu CD-ről, Ubi felkúszik, bejön egy iszonyat hányingerkeltően ronda, szarbarna felület 0, azaz nulla db meghajtóval.

    Na, innentől kezdve nem tudtam sehogy sem rávenni, hogy mutassa nekem a meghajtóimat, bár a csomagkezelőjéből automatikusan felrakott nekem olyan hasznosságokat, amit ki sem választottam, mint Gimp és a levelezőprogram, ezeket nem bántam, csak éppen semmit sem tudtam megnyitni, mert nem voltak meg a meghajtóim. És ez nem volt régebben két évnél! Akármit is mondtok, 2008-ban az Ubuntu 9-es akárvalahányas verzióján nem voltak meg a meghajtóim alapértelmezetten. Ez tény. Nem 2005-ben, akkor még internet sem volt a faluban.

    No, ekkor újra bútoltam és elindítottam a Windowst, amivel már képes voltam böngészni. Túrtam az Ubi fórumokat, de mindenütt vagy csak a magadfajta oltást kaptam: "Mi van, te 1 bites, hát még ennyit sem tudsz?" – mire én: "Nem, mert most látom életemben először"; a válaszok másik része olyanokkal jött, mint te, a mountolással, amiről annyi fogalmam volt, hogy a mount az angolul hegyet jelent és itt meg is állt a tudomány, mert azt már senki nem magyarázta el, mi az a mountolás, csak annyit, hogy: "Hát föl köll csatolni azokat a meghajtókat", amivel egy szemmel sem lettem okosabb, meg a HDMI-NTFS-MZ/X meg a többi töméntelen bullshit, hogy aszondja: "Nyisd meg a terminált... (jut eszembe, fingom sincs, hol található, de azért nyissam meg...), és írd be, hogy mínusz köbgyök per dé pont pont pontosvessző százalékjel..." – gyakorlatilag beleírod az egész ASCII karakterkészletedet a terminálba, és akkor majd valami történni fog.

    Végül két nap küszködés után eljutottam odáig, hogy meglettek a meghajtóim, erre fel egy kurva pdf-et nem tudok megnyitni, mert a Foxit Reader nem tudja olvasni az állományt. Elindítom akár az Open Office-t, akár Gimpet, akár más programot, már az üdvözlőképernyőnél kifagy, így kipróbálni sem tudtam semmit vele.

    Annak idején ugyanezeket leírtam, és még képernyőképeket is készítettem a hibaüzenetekről, hibákról, amelyeket ide be is pakoltam, és akkor egy-két hümmögés után a sok "szakértő" mind elszivárgott egy olyan megjegyzés keretében, hogy "Ez a rendszer nem neked való". Ahelyett, hogy segítettek volna megoldani a problémát.

    Na, azóta én nagy ívben kerülöm a Linuxot, és az életben amíg Windows létezik többet az én gépemre nem kerül fel, az fix, mert még csak le sem tudtam takarítani, mert eltűnt a boot menü is mindenestől, aminek az lett a vége, hogy a Windowst sem voltam képes többet elindítani, így két napos Ubuntu szopás után jött a harmadik napon a teljes Windows újratelepítés, amire egyébként nem lett volna szükség, ha nincs a Linux, és nincs bennem a kíváncsiság a "csodarendszerre".

    Na, most lehet itt lámázni, meg van engedve, de Windows terén egyáltalán nem vagyok 1 bites, és igen frusztráló tud lenni, amikor az ember hozzá sem tud szagolni egy másik rendszerhez, amely az elmondások szerint olyannyira nem különbözik a Windowstól, hogy "Amikor felraktam a barátnőmnek/anyukámnak/anyósomnak és ráhúztam egy XP skint, észre sem vette, hogy nem Windows". Na, hiszem, ha akarom. De nem akarom.

    Én eléggé nyitott vagyok mindenre, de az ujjamból nem szophatom ki a tudományt, aki meg a birtokában van, az oly gőgösen őrzi, mintha minimum a szent grál helyének titka után érdeklődnék, és a magas lóról az alant olvasható példa szerint lekezel. Akkor már inkább a Windows, amivel bármilyen probléma van, 3 perc alatt kiguglizom a megoldást, és további pár perc alatt el is hárítom a hibát.

    És ezért nem migrálnak az állami szervezetek sem tömegesen Linuxra, bármit is állítottak korábban. Már csak hogy ON is legyek és a cikkhez is hozzászóljak.
  • hdo
    #50
    Linuxban már jó rég óta nem kell mountolni egyetlen belső merevlemezt sem ... megsúgom, hogy utoljára Fedora 2-ben láttam 2005 környékén manuális mountolást, de már arra is lehetett írni automount scriptet!

    Ha külsőt nem tudtál, akkor valszeg azért, mert Windowsban Pistike 1.0-s szakértelemre vallva, faszán kihúztad őket ahelyett hogy leválasztottad volna, arra meg az NTFS - NEM a linux, az NTFS - finnyás, és emiatt egy külső NTFS-re formázott meghajtót simán nem is lehet mountolni Linux alatt, amíg el nem végeztél egy gyors lemezellenőrzést rajta windows alatt ...

    ... de ezen nem is csodálkozom, mert évek óta finnyáskodsz egyszer erre, egyszer arra, és mindig kiderül hogy a hiba BENNED és nem a készülékedben van.
  • B0nFire
    #49
    "Türelem kérdése az egész :)"

    Ami neked lehet, hogy végtelen sok van, de "Mancikáknak" nem feltétlenül. (Elnézést minden Mancikától, no offense, csak példa.) Főleg azok után, hogy nagy nehezen átrugdosták egy fizetős szg-kezelői alapfokú tanfolyamon, ahol nagy nehezen beleverték a kobakjába, hogy márpedig a C:\Dokumentsbe kell menteni, és a Windows AZ operációs rendszer. A főnök nem fog újabb tanfolyamot finanszírozni, hogy ugyanazokat megtanulja Linuxon is, amit az is tud, csak háturlól mellbe jövős módon kifordítva. Az összes átképzési feladat át lesz hárítva a kevés számú rendszergazdára, akik nem mind olyan türelmesek, mint te, és még csak plusz pénzt sem kapnak azért, hogy tanítanak, betanítanak, ellentétben a tanárokkal, akik a tanfolyamokat tartják nagy pénzekért.

    Nem csodálnám, ha az összes rendszergazda szentségelne a rázúdított és sosem honorált plusz házi feladat miatt.
  • B0nFire
    #48
    Én alig két éve próbáltam ki egy Ubuntut, és abban nem voltak láthatóak a meghajtóim. Akkor homályosítottak fel a meghajtók felcsatolásáról, bár igen hamar megszabadultam a Linuxtól. Szóval két év az az öt.
  • Rotyoka
    #47
    mountolni kb 5 éve nem kell linuxban ha nem régebb óta
  • hdo
    #46
    Hihi! :D

    Mint én mikor szentségeltem hogy hol az istenbe kell kiterjesztést más programhoz társítani, nem találok semmi ilyet a vezérlőpultban ... aztán pár óra múlva leesett, hogy elég bármilyen olyan kiterjesztésű fájl tulajdonságaiban megváltoztatni, az is egy jobb kattintással kezdődik! :D
  • hdo
    #45
    Nem tudom hogy milyen linuxot használsz, de mountolni már a legtöbb kommersz linuxban nem kell.
  • mousee
    #44
    Azt egy előző cikknél már leírtam, hogy minden HC mancikát meg lehet puhítani, ha kedves vagy vele. Sikerült már párat beidomítanom :D

    Kedvencem az volt hogy "ezen a szaron még a hátteremet se tudom hogyan kell lecserélni" szövege volt. Azután megmutattam neki a jobbkatt, háttér lecserélése opciót. Utána tök nagy csend, majd a következő: "de a wördbe nem tudom megnézni a szavak számát mer ez nem tudja", "wördöt" megnyitottam, eszközök, szavak száma. Közben bárgyú vigyor az arcomon. Mondtam neki hogy ha van még kérdése, akkor írja fel nekem, és találok rá megoldást. Mancika azóta hiba nélkül dolgozik. Türelem kérdése az egész :)
  • B0nFire
    #43
    No, és mi van a szupporttal? Mert addig oké, hogy maga a rendszer ingyenes. De miután Mancika nem találja a bazi nagy Start gombot, rögtön a telefonért kapkod, az pedig már a Linuxéknál is pénzbe kerül, ha jól tudom (a megnövekedett telefonszámláról már nem is beszélve).

    Ezen kívül van hozzá magyar nyelven szupport? Mert nem jellemző, hogy Mancika meg fogja érteni az angol vagy francia nyelven adott utasításokat, amikor számtechből annyira agyilag zokni, hogy még az anyanyelvén is nehéz neki elmagyarázni, hogy miért "tűnt el" a C meghajtó, illetve, hogy "fel kell mountolnia" a meghajtót, hogy egyáltalán elkezdhesse a munkát. Persze, ezt elvégezhetné a rendszergazda, mint bonyolult feladatot, de még mindig ott van az, hogy Mancika akkor is a C:\Dokumentumok mappáját fogja keresni, amit megszokott, és nem fogja találni.

    Tehát a szupport az a Linuxon is pénzbe kerül, és gyanítom, hogy ha átállnának rá, sokkal sűrűbben kéne igénybe venni, mint a Windows szupportot, mert azt a rendszert gyakorlatilag már a 9 és fél éves Vér Istvánka is tudja hekkelgetni, míg azért ez Linuxon cseppet összetettebb dolog. Ha más nem, Vér Isvánkának ott a millió "Hogyan hekkeljük a Windowsunkat?" című iromány a weben tonnaszámra, míg a Linux tippekért jóval többet kell turkálni, és magasabbra rakja a mércét.
  • hdo
    #42
    Nincs itt flame, egyetértünk nagyjából mindenben! :D Most is csak igazad van, mindenki használja csak azt, amelyik neki jobban megfelel! :D

    A szeret/megszokott megintcsak relatív, ha nem lenne annyi gondom linuxon, akkor már desktopon is az futna, játékok meg virtualboxban win7 alatt ... de desktopnál is felmerül a HW probléma, mégpedig konkrétan az hogy még nem láttam normális Radeon HDxxxx drivert! :D
  • mousee
    #41
    Akkor itt is eljutottunk oda, hogy mindenki használja azt, amit szeret/megszokott/jutott neki, aztán keziccsókolom :D

    És valaki majd megint okosan beírja, hogy "mékemámeginlinuxflémméalakítaniawindózoshírt hülyééééééék" :D
  • hdo
    #40
    Én windowshoz kiválóan értek, a testreszabás nem probléma, de azért mégsem lehet olyan mélységig beletúrni a rendszerbe mint egy linuxba, illetve nincs is annyi lehetőség külső programok használata nélkül.

    A compiz meg csak parasztvakítás! (igen, kötekszem én is :P)

    Amúgy nálam is intel atom a hordozható GMA950-nel.
  • hdo
    #39
    Hát bizony úgy veszem, hogy kényelmesen is használom ... alternatíva hiányában perpill kizárólag windows alatt. Lehet lobby helyett mégiscsak valami ilyesmi játszik közre itt EU esetében.
  • mousee
    #38
    Persze HW kezelésre van ellenpélda is, asszony netbookján (2 magos atom proci, 1 giga ram, és valami szörnyű integrált intel VGA) gyönyörű szépen és folyamatosan megy a compiz mellett a rendszer, míg a win7 alatt ez nem éppen volt elmondható.

    Persze azt is aláírom, hogy megfelelő vassal a segge alatt a win7 is egész jó rendszer, csak be kell tudni azt is lőni magadnak (na ehhez már kevésbé értek, én csak játszani tartom :P)
  • mousee
    #37
    HW-t úgy kell venni hogy a lehető legkényelmesebben használd. Értelemszerűen nem fogsz 8 magos 16 giga ramos gépbe se IDE-s winyót venni.

    A linuxnak rengeteg előnye van, de sajnos hátrányból is akad. Mivel a HW támogatottsága a béka segge alatt van, ezért nem csoda ha csórikám szarabbul viszi a dolgokat...
    Csak hát ugye 1% körüli részesedésnek minek írni drivert? Nem éri meg.
  • hdo
    #36
    Hát, hardvert biztosan nem fogok venni linuxnak, mint már mondtam, engem az fogott meg, hogy rém egyszerűen tudtam hordozható gépen szelektív rendszerindítást eszközölni, amit windows alatt nem lehet megcsinálni, így hordozható gépen - elviekben - egy linux jobban megfelelne a célomnak. Másrészt a 10.04 - azon belül is a netbook remix - azért tetszett nagyon, mert felhagyott ezzel az ósdi unalmas régi módszerrel, hogy van egy desktop teliszórva ikonokkal, meg a tálcád. "Go home" nevű appletet futtatott amin a desktopod helyén kategóriákba szedett gyönyörű nagy parancsikonok voltak.

    De aztán jöttek a hardvergondok. Míg windowsban akár 10 órát is bírta az akksi az éppen nem használt hardverek letiltásával, addig a linux max hatot, mert a Bluetooth-ot nem lehetett letiltani újraindítás nélkül, wifit is csak inaktiválni lehetett tehát még ugyanúgy ment csak csatlakozni nem lehetett, kártyaolvasóban vagy felismerte a memóriakártyát vagy nem ésatöbbi.

    Az egész meg nem ér meg nekem annyit, hogy nekiálljak kutatni, hogy melyik az a linux disztrib amiben ugyanúgy van go-home applet, lehetőleg 2-es grub-ot használ, egyszerű, de mégsem undorító mód puritán a gnome felület stb.
  • mousee
    #35
    A verziók mindig az aktuális dátumot tükrözik, és a vége meg 04 vagy 10, attól függően hogy melyik hónapban adják ki :) A nevek meg csak poénok :D

    Amúgy lehet venni +supportot kenöniköltől, de lehet más disztribeket is nézni, tudsz kellemesebb konstrukciókat is találni :)

    HW gondokra pedig annyit tudok mondani, hogy ha úgy is tudod hogy linux alatt fogod használni, akkor less utána a neten, hogy jól megy-e. Kb 20 perc a teljes konfigodnak utánanézni. Ha már gépet veszel (direkt linuxos célokra), akkor ennyit megér :)

    Windowsos támogatás meg hát olyan amilyen, arról is van tapasztalat :) (tudom mire gondolsz, csak kötekedem :P)
  • hdo
    #34
    Akkor .04 ... már nem bírom követni, a hülye alliteráló nevüket meg már végképp nem.

    "Az hogy új verzió van, az nem kötelez téged a váltásra, az csak egy lehetőség."

    Én is pontosan ezt mondtam, de a váltás olyan szinten azért mégis kötelező, hogy abban _talán_ már orvosoltak egy pár specifikus problémát amibe állandóan beleütközök a hardvereim miatt.

    A 3 év támogatás meg nulla! Egy windows legalább 10 évig van támogatva, de mindemellett az első pillanattól már olyan, hogy nem lesz vele hardver gondod, mert a gyártótól készen kapod a drivert, ők megírják neked, mivel nincs ötvenezer féle verziója. Vállalati környezetben is csak olyankor nem számít ez, mikor a géppark minimum 90%-a ugyanaz a konfig, és a perifériák is egyfélék.
  • mousee
    #33
    Olyan, hogy 10.01 nem volt :)
    Amúgy neked találták ki az LTS-eket. 3 évig van támogatva, szerver oldalon 5. Amúgy nem LTS-eket pedig másfél évig támogatják.
    Az ubuntu arról szól hogy user friendly legyen, tele csili-vili fícsörrel, mocorgó msn ikonokkal, és hülyebiztos felülettel.
    Ha szükséged van stabil rendszerre, akkor lehet választani rolling rilízt (pl arch), vagy debilánnyal is meg lehet próbálkozni.

    Az hogy új verzió van, az nem kötelez téged a váltásra, az csak egy lehetőség.
  • hdo
    #32
    Pont az ubuntu volt a fejemben mikor az érvelésemet írtam. Egyszerűen marhára idegesítő volt számomra, hogy meg sincs csinálva rendesen a 10.01 már jön a következő, aztán szépen félbe is marad az egész. Félmegoldásokat meg nem futtatok oprendszer címszóval.
  • mousee
    #31
    Szerintem ez a "kapkodós fejlesztés" jó dolog. Ubuntunál fél évente jön az új verzió, szóval nem tunyulnak el a fejlesztéssel, hanem nyomják mint a hülye, lapátolják az új feature-öket. LTS-ről LTS-re váltogatva pedig mindig stabil rendszered van, ott figyelnek a bugfixekre.
  • hdo
    #30
    "Otthoni embernek meg semmi sem alternatíva ami változás ..."

    Ezzel hadd vitatkozzak ... én szinte egy szempillantás alatt cseréltem hordozható gépemen a windowst linuxra, egyetlen pici apró feature miatt, ami egy bash script volt.

    1 hetes linux tapasztalattal írtam egy bash scriptet, ami rendszerindításkor annak megfelelően indítja el a megfelelő programokat, hogy van-e internet vagy nincs, tápról megy-e a gép vagy akksiról.

    Az egész folyamat windowsra vetítve olyan egyszerű volt, mintha írtam volna egy bat fájlt, megnyitottam volna notepad-ban szerkesztésre, aztán mentés után beraktam volna az indítópult-ba.

    Végül teljesen más okok miatt raktam vissza a windows 7-et, de ez már más téma. Tény, hogy amíg egy újabb windows - normális esetben - 3 évente jelenik meg, addig egy linux még egy disztriben belül is félévente. Habár a váltás az újabb verziószámra nem kötelező, a gyors váltások miatt egy-egy ilyen verzió támogatási ideje rendkívül kicsi, és általában rövid idő alatt - jóval a támogatás hivatalos megszűnése előtt - el is van hanyagolva bugfixek, illetve driver írások terén!

    Na ezért nem érdemes vállalati környezetben linuxra váltani, hacsak nem kifejezetten olyan hardverek vannak már beszerezve amelyek linux támogatottságával nincs gond.
  • gvarga12
    #29
    pont erre a filozofiara epit az MS mar huszon eve es sajna be is jon neki

    sajnos egy orszag nem engedhetne meg maganak hogy kiszolgaltassa magat ilyen szinten egy cegnek Europa meg plane nem de sajnos a penz beszel es az MS-nek jobb az "lobbija"... szomoru
  • nlght
    #28
    Semmi gond, de akkor büntessük meg a microsoftot minden évben mondjuk 10 mrd eurora, mert undorító, versenykorlátozó, monopolista stratégiát folytat...
  • torreadorz
    #27
    "Otthoni embernek meg semmi sem alternatíva ami változás..."

    Igen ez igaz. De minek váltsanak? A windows már elterjedt, ismeri mindenki, egy rakás program van rá. A világ keleti felén az átlagembernek a windows szinte ingyen van (szomszéd pistike felteszi rá), a nyugati felén meg annyival többet keresnek hogy nem tétel egy windows-office kombó megvásárlása.

    A váltáshoz nagyon meggyőző érv kéne és ez most nincs meg. Mellesleg én most még fiatal vagyok, szerintem te is. Könnyen váltunk, könnyen tanulunk meg dolgokat, nekem az IT a szakmám is. De hamar eljön az idő, amikor ez már nem lesz igaz, és csak azt akarod hogy a dolgok müködjenek egyszerüen, úgy ahogy eddig.

    Ha választhatnál egy balkormányos és egy jobbkormányos autó között, melyiket választanád? Szerintem nem szopatnád magad egy jobbkormányossal egy európai közlekedési rendszerben, főleg ha a balkormányos autó van megszokva.
  • torreadorz
    #26
    "edig egy dinamikusan fejlődő alternatíva elég rendesen fel tudná kavarni az AD fejlesztése körüli állóvizet. Ki másnak lenne ennyi kerete hogy egy ilyen fejlesztést bevállaljon, ha nem az EU-nak?"

    igen. De én ez ügyben elég pesszimista vagyok, szerintem az EU egy töketlen bagázs (nem csak e téren, máshol is). Sajnos az EU-ban olyan nagy a bürokrácia, hogy nem látom esélyét hogy bármi komolyat is tudna alkotni. A központi irányitás hiánya és a bürokrácia miatt van az, hogy az EU minden téren le van maradva mondjuk az USA-hoz képest. És nem is látom hogy ez egyhamar megváltozna.

    Ha az EU egy active directory klónt szeretne elkészíteni, akkor valószinüleg 8-10 évig csak tologatnák a papirokat az ügyintézők. Aztán újabb 4-5 év múlva talán döntésre jutnanák, hogy akkor csináljuk meg. Ekkora már eltelt 15 év. Ezután 4-5 év tervezés után talán elkezdenének csinálni valamit, majd újabb 4-5 év múlva elkészítenének egy bughalmazt, mivel bár a költségek 10x annyi lenne mint tervezték, de ebből a konkrét fejlesztésre alig jutott volna, ehelyett elment volna papirtologatásra meg mindenféle bizottságokra meg 26 nyelvre leforditani az aktákat...

    Szóval 20 év alatt talán ki tudna fejleszteni az EU egy win 2000 szintü AD-t, akkor költséggel ami futná 20 évig az összes MS licensz árát...

    Sajnos ez van, és ez még a jobbik eset lenne, mert el tudok képzelni olyan megoldást is, ahol a franciák, németek, angolok külön külön kezdenének el saját megoldást csinálni...
  • sanyicks
    #25
    Otthoni embernek meg semmi sem alternatíva ami változás... csak akkor változtatnak ha beléjük verik (pl dx10-el, ie9 nemmegy xp-n-el). Ha az iskolában linuxot tanítanának, nem windózt és linuxos gépet lehetne kapni a bótban, arról nem lennének hajlandóak váltani, mert minden változás ellen vannak.
    Rohadtul alternatíva a linux, 0 konfigolással, fullos átlag otthoni felhasználósan megy egy linuxos gép böngészés, video, zene ofiszolás, egyszerűbb pl fless játékok, mert bizony ez az átlag otthoni felhasználás, nem játék, meg cad meg ps, akár hogy is hangoztatja pár hülye. Átlagfelhasználó azt sem tudja mi az a cad, a ps pléhboyos retusálást jelent, a játék pedig passziánszt, vagy x360/ps3-mat...
  • sanyicks
    #24
    Számtalanszor az bizonyosodott be, hogy az m$ kenőpénze jobb, és hogy a migráció annyi mint m$ szoftvert használni... csakhogy ahol már befejeződött a migráció rendesen, ott meg az derült ki, hogy utána már sokkal olcsóbb...
    Tehát ugyanannyit fizetünk még egy ideig, majd utána töredékét, vs ugyanannyit fizetünk a végtelenségig...
  • mousee
    #23
    Valóban, igazad van.

    AD alternatíva pedig egy ördögi kör, mert ott az MS féle jól tesztelt megoldás a maga összes előnyével-nyűgével, minek fejlesszünk másikat? Pedig egy dinamikusan fejlődő alternatíva elég rendesen fel tudná kavarni az AD fejlesztése körüli állóvizet. Ki másnak lenne ennyi kerete hogy egy ilyen fejlesztést bevállaljon, ha nem az EU-nak? :)

    Én kisebb irodákban váltottam már ki windowsos rendeszereket (mind szerver, mind pedig desktop oldalon), amik remekül működnek, de ott csak max pár irodányi gépről van szó, teljesen más tészta, de ott is rengeteg dologba ütköztem, amikre elő kellett keríteni a megoldást. De volt megoldás, szóval van remény :)

    A dokumentáció hiánya szerintem mindenhol hiba, de sehol nincs pontosan lejegyezve minden, ez rendszerfüggetlen dolog :)

    Ha az EU váltani akart volna, akkor már évekkel ezelőtt elkezdte volna tervezni az átállást, pénzt fektetett volna a fejlesztésekbe, és törekedett volna arra, hogy megkönnyítse az átállást. Most már jól elhúzták az átállást, nincs idejük tesztelgetni. De így is lesz szopás bőven, XP-win7 váltásból is rengeteg apró gond van, főleg ha anno direkt XP-re írtak meg egy szoftvert.

    De gyártsunk összeesküvés elméletet mert az jó :P
    Talán még az MS kezet is csókolna ha most az EU megpróbálna linux alapú rendszerekre váltani. Rengeteg gond, hiba, teszteletlen káosz, ahonnan sírva menekülnek a Win7-hez. Marketing szempontból baromi nagy előnye lenne az MSnek belőle, az összes újság arról cikkezne hogy a linux=szopás.
  • torreadorz
    #22
    Igen lehetne, de szerintem ez egy kicsit bonyolultabb ennél.

    Egyrészt, nem vagyok biztos benne, hogy az EU-ban minden jól dokumentált. Magyarán amikor összeszeded, hogy milyen tipusú nyomtatok, milyen szoftverek stb. vannak használva akkor arról van egy nagy központi adatbázis. Helyette szerintem van néhány nagyobb adatbázis, meg egy csomó kicsi/nem dokumentált amiket kideriteni nem kis meló.

    Másrészt, elég nehéz összeszedni az igényeket. Nagyon sok rejtett igény van, amit ha megkérdezed a felhasználókat, rendszergazdákat, nem biztos hogy ki fog derülni, mert magától értetődőnek veszi.

    A fentiek miatt lesz a rendszerben egy jó nagy kockázati tényező, akármennyire is alaposan terveztél és könnyen a rendszer bedőlését okozhatja, az miatt hogy ami müködik kicsiben, az nem biztos hogy müködik nagyban is.

    A saját disztrib fejlesztésével az a gond, hogy mivel saját senki nem ismeri és nem hiszem hogy konkrétan a disztribbel van a gond, inkább a kapcsolódó szolgáltatásokkal. Irtam korábban az active directory-t. Linuxon ilyen nem nagyon van, ehhez nem disztribet kéne fejlesztened, hanem a konkrét megoldást, amibe viszont integrálni kéne tudni a servereket is, amiken biztos nem sima linux fut, sok esetben unixok, esélytelen a dolog, a microsoft sem 1-2 év alatt csinálta meg, és az övé most már alaposan tesztelt.
    A mindenféle pénzügyi és egyéb programokkal ugyanez a helyzet. Nincs megirva linuxra, sőt ott nincs is ilyen nagyon, tehát ezeket a programokat neked kéne portolni, amiknek a jó része viszont valószinüleg zárt kodú, tehát licensz problémák, forráskód vásárlás stb stb, alig megoldható lenne.

    Szóval a probléma az, hogy elég ha csak egy windows only programod is marad, máris nincs értelme az átállásnak mert jön a linuxon futtatunk windowst szopás.
    Ha viszont nem akarsz windows only programot, akkor nem csak az oprendszereket kell átállítani, hanem az összes használt programot portolni linuxra, na ez az ami valószinüleg lehetetlen vagy akkora költséggel jár, hogy nem lesz értelme váltani mert semmivel nem lesz olcsóbb.
  • mousee
    #21
    Természetesen tudom, hogy az office csak egy kis lépés.

    De ugye egy migráció nem úgy zajlik hogy na akkor uccuneki oszt majd lesz valahogy, hanem előtte illik egy tesztkörnyezetet kialakítani pár gépből, és a felmerülő hibákra megoldást találni. Ha kis környezetben működik, akkor lehet picit nagyobb tesztkörnyezetet csinálni, és ott is tesztelni, egészen addig, amíg szépen lassan az egész környezet átalakul.

    A nyomtatók/szkennerek és egyéb irodai eszközök pedig szintén tervezést igényelnek.
    Azért itt mégis csak az EU-ról van szó, simán lehetne erőforrást elkülöníteni akár egy saját szabványos disztribúció fejlesztéséhez, sőt szerintem gyártókkal is meg lehetne állapodni hogy milyen driver kell (a vállalati eszközöket X időközönként cserélni kell, ha működik, ha nem). Most annyi lenne hogy a cserét úgy csinálnák hogy beszélnek a gyártóval hogy veszünk 857456785 eszközt ha van driver, akkor a gyártónak simán megéri megcsinálni, különben elesik a bevételtől.

    A belső fejlesztések elősegítenék a szoftveres függetlenséget, és biztonsági szempontból se lenne utolsó. De mivel ez baromi nagy meló, és nincs benne kenőpénz (csak a későbbiekben térülne meg, de akkor nempicit), ezért nem is állnak neki.

    Szerintem.
  • torreadorz
    #20
    A csak office migráció csak szunyogcsipés összehasonlítva a teljes rendszer migrációjával, remélem tudod.

    Amikor mondjuk 100 ezer gépet kéne bekötni egy központi menedzsment rendszerben (AD), akkor mindjárt probléma lesz amikor kiderül hogy ilyen a linuxokhoz gyakorlatilag nincs is vagy gyerekcipőben jár. Amikor kiderül hogy a 328 féle használt programból 212 nem komptabilis a linuxszal, nem lehet migrálni linuxra és a 212-ből 156-ra egyáltalán nincs ugyanolyan tudású linuxos alternativa ráadásul nem kidobhatóak mert az évekkel ezelőtt készült anyagokat is meg kéne tudni nyitni, akkor jön a szopás meg hogy linux alatt emulálunk windowst meg linuxon vmware-ben futtatjuk a windowst hogy fussanak ezek a programok és végül ugyanott vagyunk mintha nativ windows futtatnánk. Hardverekről már nem is beszélve, amikor kiderül hogy a 95678 db nyomtatóból 32456 nem müködik linux alatt mert nincs hozzá driver, azt külön meg kéne irni és igy tovább akkor megintcsak szar van a palacsintában.
    Tulajdonképpen ez történt a németeknél is, felmérték az átállást és mondjuk lefedték az esetek 60%-at a maradék 40-et meg nem tudják megoldani.