59
-
torreadorz #19 Nem feltétlen volt ez rossz döntés. Az EU költségvetéshez képest szerintem az MS licenszek csak aprópénz.
A linuxok meg vagy müködnének vagy nem. Lásd a német projekt, az is nagyon be lett harangozva aztán végül megbukott. Nem vagyok biztos benne, hogy az EU által futtatott programok mind kompatibilisek linuxxal (sőt), szóval nem elhanyagolható dolog az új programok beszerzése, a teljes infrastruktúra átalakítása, az emberek kiképzése stb stb. Az meg felejtsük el, hogy egy irodista csak egy mezei word-ot futtat, ez nem igy van. -
#18 Vállalatos részhez:
Finn igazságügyi hivatal openofiszra való migrációja:
A migráció pontos megtervezése 2003-ban kezdődött, és a költségek és egyéb szempontok kiértékelése után a döntést a miniszter 2006. december 1-jén hozta meg, hogy az időközben 10 500 gépre nőtt irodai számítógép állományt 85%-ban OpenOffice.org-ra migrálják (Microsoft Windows XP operációs rendszeren), és parallelként 15%-ot MS Office 2003-ra.
Az eredmények: Kiderült, hogy az OpenOffice.org életképes alternatíva adott környezetben. 2006-ban, az migrációs alternatívák költségbecslése szerint a teljes MS Office-ra történő migráció költsége 6,7 millió euró volt, míg az OOo-ra való migrálás költsége 2,06 millió euró. Ez utóbbi költség nagyjából egyenletesen oszlik el a szükséges szoftverfejlesztések (0,7 M EUR), az átképzés (0,5 M EUR) és a konverziós-integrációs költségek (0,5 M EUR) között. A migráció gyakorlatilag 2007 során zajlott, és a migrációt követő tapasztalatgyűjtés 2011-ben zárul le.
Forrás
Ha normálisan meg van tervezve, akkor nincs gond. És ez csak az office, a rendszeren még többet lehetne harapni ha ÉRTELMESEN megterveznék. Csak az ugye nem menő, csak szeretünk nagyokat mondani, jól hangzó marketing kell és kész... aztán meg jön a koppanás, lásd a németeknél. -
#17 Hát 2000 óta mindig előjön valamelyik hírportál, hogy a PC-ken is mostmár tényleg linux fog menni, blabla. És hol is a részesedése a linuxnak ezen a piacon? Valahol 1% körül. Ez még jó ideig így is fog maradni, mert a linux otthoni embernek még mindig nem alternatíva.
Vállalatoknál meg már számtalanszor bebizonyosodott, hogy munkahelyi pcn egyáltalán nem lesz olcsóbb mint MS. -
MrImy #16 Minek vitázgatni a Linux-on?
Otthon tv-n, médialejátszón, Android mobilon már egyre többen használják. Már csak idő kérdése, hogy mikor lesz váltás a PC-ken is. Amúgy a HP már minden PC-jét előtelepített webOS-el és kérésnek megfelelően Windows-al is szállítja.
-
tacsaby #15 Hát én akkor fogok tényleg kiakadni, hogy ha ennek tetejébe még MS office licenszeket is vásárolnak ahelyett, hogy LibreOffice-t használnának ingyen, és újra elkezdenek az odf helyett vacak docx és egyéb MS formátumokat használni. Ez lenne csak az irányelvek szembeköpése!
Az hogy nem preferálják a linuxokat annak ellenére hogy magasról überelnek mindent, még meg tudom érteni. Ha valahol lecserélik a gépparkot vadi új gépekre nyomtatókra és szkennerekre, sok szívás lesz a linuxszal az új driverek hiánya miatt. Teljes munkaidős programozó csapat kell hozzá, hogy reverse-engineering-jen, és kifejlesszék a szükséges drivereket. A német külügyminisztériumban végső soron a driver mizéria miatt váltottak vissza windowsra. -
gainmu #14 Kár hogy nem preferélják a nyílt forráskódú szoftvereket, pedig nem csak arról van szó hogy az olcsóbb sőt szinte semmibe se kerül. A másik érv pedig az hogy a nyíltforráskódú szoftverek, legyen az pl oprendszer mint a linux sokal stabilabb ás többet tud mint egy microfos, és a gép teljesítményét maximálisan kitudja használni, csak az a gond hogy szoftverek terén túlságosan egyeduralkodóvá hagyták válni a microsoftot.
A másik az hogy ha valaki meg akarja tanulni pl:linux-ot, nem nagyon van rá lehetősége, mert az oktatásban is nagyrészt MS-t használnak, pedig lenne rá lehetőség sőt szerintem joga lenne eldönteni az embernek hogy egy mit szeretne használni. -
#13 Nekem azert tetszik ez a szabad verseny. Az EU altal oly sokszor reprezentalt gazdasagos nyiltsag es fejlodes..
-
figyu #12 mi legalább kiírtuk a pályázatot MS szofverek beszerzésére, és mit ad isten: az MS nyert :) -
sanyicks #11 már le lett írva 5x: mert az m$ többet fizet a döntéshozóknak, mint a... ki is? -
Chronos2111 #10 M$ bekaphatja.. Nem értem miért nem befelé koncentrál az EU, miért nem fejlesztet valami egységes Linux disztrót az egyetemeken, ahelyett hogy az m$be nyomja a milliárdokat.. -
ppista #9 Szomorú, hogy az EU magasról szarik a polgáraira. -
sanyicks #8 Van másik oldal? A másik oldal többségben non profit, így lobbijuk sincs kb :) -
Rotyoka #7 Na mivan Ms befosott, hogy az oroszok után az EU is nyílt forráskódra fog váltani?! -
#6 Az MS lobbi volt erősebb. Lehet egy kicsit előbb és jobban oda kellett volna tegye magát a másik oldal is, és akkor másképp alakult volna. -
Stryker #5 Én is csak gratulálni tudok az EU-nak és még ők beszélnek nyílt rendszerekre kéne átállni. Gondolom ott merült fel a gond ,hogy amiért kevesebbet kell fizetni és még nem is lobbiznak miatta anyit biztos csak szar lehet.
Kíváncsi lennék EU mikor bünteti meg magát mivel nem támogatja a versenyhelyzet megteremtését.Nem volt idő na persze akkor mégis mi a picsát csináltak az elmúlt években. Megjegyzem Redhat beperelhetné emiatt az EU-t ,Google-nél bevált amikor beperelte az egyik Amcsi intézményt ,mert nem fontolták meg az ajánlatukat. -
sanyicks #4 De az állam takarítana meg, az illetékesek meg nem kapnának kenőpénzt... ki érdeke hogy az állam jól járjon? A politikusoké a legkevésbé... nekik az az érdekük hogy ők járjanak jól, bármi és bárki kárára. Lásd ahogy a válság előtt szépen megtisztították a szabályozásoktól a bankrendszert, kenőpénzekért. -
#3 Az tényleg érdekes hogy pont egy olyan lépést tegyen az eu, ami ellen habzó szájjal küzd.. Én is a kenőpénzre gyanakszom, de hát... tegye fel a kezét, aki meglepődött.
Legalább mérnék fel a helyzetet. Tuti hogy iszonyatosan komoly pénzeket lehetne megtakarítani (a szoftveres függetlenségről nem is beszélve), ha most teljes gőzzel ráfeküdnének az alternatívák kifejlesztésén... de ugye úgy is az lesz a vége, hogy "jaj, nincs idő, lejár a támogatás, jajnekünk", és már meg is vették a tömeglicenszet.
Mondjuk egy komolyabb átállás tesztelésére már nem is nagyon lenne idő, több év mire kibuknak olyan hibák, amire az életbe nem gondoltak volna.
Kár. -
MrTressy #2 Gondolom Ms perkált az illetékesnek... -
viasz #1 Jöhet a windóz vs. kínux vita, mint ahogy azt az ilyen híreknél már megszoktuk.