• torreadorz
    #22
    Igen lehetne, de szerintem ez egy kicsit bonyolultabb ennél.

    Egyrészt, nem vagyok biztos benne, hogy az EU-ban minden jól dokumentált. Magyarán amikor összeszeded, hogy milyen tipusú nyomtatok, milyen szoftverek stb. vannak használva akkor arról van egy nagy központi adatbázis. Helyette szerintem van néhány nagyobb adatbázis, meg egy csomó kicsi/nem dokumentált amiket kideriteni nem kis meló.

    Másrészt, elég nehéz összeszedni az igényeket. Nagyon sok rejtett igény van, amit ha megkérdezed a felhasználókat, rendszergazdákat, nem biztos hogy ki fog derülni, mert magától értetődőnek veszi.

    A fentiek miatt lesz a rendszerben egy jó nagy kockázati tényező, akármennyire is alaposan terveztél és könnyen a rendszer bedőlését okozhatja, az miatt hogy ami müködik kicsiben, az nem biztos hogy müködik nagyban is.

    A saját disztrib fejlesztésével az a gond, hogy mivel saját senki nem ismeri és nem hiszem hogy konkrétan a disztribbel van a gond, inkább a kapcsolódó szolgáltatásokkal. Irtam korábban az active directory-t. Linuxon ilyen nem nagyon van, ehhez nem disztribet kéne fejlesztened, hanem a konkrét megoldást, amibe viszont integrálni kéne tudni a servereket is, amiken biztos nem sima linux fut, sok esetben unixok, esélytelen a dolog, a microsoft sem 1-2 év alatt csinálta meg, és az övé most már alaposan tesztelt.
    A mindenféle pénzügyi és egyéb programokkal ugyanez a helyzet. Nincs megirva linuxra, sőt ott nincs is ilyen nagyon, tehát ezeket a programokat neked kéne portolni, amiknek a jó része viszont valószinüleg zárt kodú, tehát licensz problémák, forráskód vásárlás stb stb, alig megoldható lenne.

    Szóval a probléma az, hogy elég ha csak egy windows only programod is marad, máris nincs értelme az átállásnak mert jön a linuxon futtatunk windowst szopás.
    Ha viszont nem akarsz windows only programot, akkor nem csak az oprendszereket kell átállítani, hanem az összes használt programot portolni linuxra, na ez az ami valószinüleg lehetetlen vagy akkora költséggel jár, hogy nem lesz értelme váltani mert semmivel nem lesz olcsóbb.