30713
TES
  • Although
    Ettől függetlenül még lehet jó játék lesz de már annyi varázsa se lesz hosszú távon mint az Oblivionnak volt. Sajnos 100%, nem véletlen nem beszélnek ezekről. Persze ettől függetlenül ugyanúgy támadni fogják a Bethesdát majd mint a EAworse-t, sőt még jobban. Egyszerűen annyi különbség lesz talán, hogy a nagy casual tömegben el fog veszni a hangunk mert ezt zabálni fogja a casual játékosok tömege :)És ez talán tényleg jó játék lesz a DA2-vel ellentétben. Mindenesetre személy szerint inkább most már a Fallout új részét fogom várni, hátha azt meghagyják nekünk. Álmomban nem gondoltam ilyen lépésre a Bethesdától.
  • Although
    Te aztán meg tudod magyarázni a leghülyébb húzást is, miért lesz jó. Neked aztán semmivel nem vehetik el a kedvedet.:)
    Nekem ezzel sikerült mert innentől kezdve, egy sima akció játék lesz, ami kicsit többet tud mint az átlag. Azért mert életcsík meg egyebek vannak a kijelzőn attól meg nem szerepjáték. Ha a karakterfejlesztést teljesen kiveszik és csak azt számolja hogy most épp karddal vágtál sokat vagy mágusbotot, ez már teljesen konzol. Még a csillagjegyekkel variálhatnak, de az édeskevés lesz. Tartók tőle azzal sem fognak, egyszerűen csak simán szaladgálsz, ütögeted az ellenfeleket és néha csodálkozol ja de jó fejlődtem. Őrjöngve fogja ünnepelni a nagy tömeg a Bethesda-t, pont mint Romában, az arénába anno mikor a plebs csinálta ezt és csak néhányan tudták nagyon nem jó ez így :D
  • benőmenő
    nekem meg majdnem mindnek hörcsög arca volt, de ha valami normális lett, az akkor nagyon tuti lett
  • PTW
    a classok kivételével az égvilágon semmi bajom. teljesen egyetértek azzal, hoyg semmmi értelme előre kiválasztani eg ylistából a skatulyát, amikor úgyis az határozza meg ki vagy, hoyg miként játszol
  • PTW
    szerintem a legnagyobb érvágás az attributumok kivétele. képtelen vagyok elképzelni egy szerepjátékot ahol nem az fizikai értékek határozzák meg a képességeidet és nem tudod azokat fejleszteni.

szintlépéskor health/magicka/strenght pontok osztása és csókolom.

ez az összes konzolosítási húzás közül a legundorítóbb (saját vélemény)
  • ratgab
    Hát lehet én vagyok a béna, de én Obliban is mindig csak faarcú karaktereket tudtam csinálni.... Mondjuk azzal csináltak mások totál Chuck Norris hasonmásokat is ....
  • benőmenő
    Most így a fejlődési rendszer fejtegetése után én arra is kíváncsi lennék, hogy a karakter elkészítésekor az az ezerféle csúszka az archoz az megmarad nagyrészt. Sok időt elvesz, de ha végre sikerül valami emberszerűt kihizni az már egy sikerélmény a játék legelefén
  • ratgab
    Igaz, hogy ez nem a klasszikus felállás (mágus nem tör zárat, barbár nem kasztol tűzlabdát, Tolvaj nem csap oda a 2kezes buzogánnyal), de ez már gyakorlatilag az Oblivionban is megvalósítható volt!

Ha belegondolunk a dologba egy Dragonborn (mert ugye az lesz a főkarakter ha Nord lesz, ha RedGuard, ha egyéb faj akkor is) vagyis egy Sárkányokkal rokon egyén miért ne tudna születésétől fogva spelleket, illetve varázsolni (sárkányok mágikus lények, legalábbis konyítanak hozzá nem is kicsit)?

Itt már tényleg nem lesznek meg azok a klasszikus szerepek, mint pl. egy D&D-ben, de ez már az alapszituációból is levezethető és így még összetettebb érdekesebb karakterek is készülhetnek, fejleszthetőek

(Különben is miért kéne mindennek ugyanarra a klisére épülnie? Ki határozhatja meg, hogy egy Barbár értsen a varázsláshoz vagy sem? Miért ne határozhatná meg a játékos?) Ettől függetlenül nem kötelező neked, mint szabad gondolkodású játékosnak kihasználni a "kereszt irányú" fejlesztést... Szerintem hagyományos elgondolással (Barbár csapjon oda egy nagyot a 2kezessel, Thief lopjon, csaljon, hátbadöfjön, mágus meg sütőgesse el a világrengető spelljeit) is végig lehet majd vinni a játékot, de ha újítani akarsz azt is megteheted.

Nekem tetszik éppen a fentebbiek miatt ez a rendszer: Engedi a régieket érvényesülni, ha úgy akarnak játszani, szabadabb szelleműek újíthatnak, ráadásul még az ellenfelek is okozhatnak meglepetéseket (gyakorlatilag mármilyen skill kombinációjú ellenféllel összehozhat a sors, amilyet csak Bethesdáék kitalálnak... De szerintem ez ügyben azért 2 lábbal a talajon maradnak).

Szerepjáték az akkor is szerepjáték, ha nem a klasszikus szabályok érvényesek rá nem? Ne légy ennyire konzervatív! Soha nem látott kasztokat lehet így majd kreálni (akár sajat magadnak is szabhatsz korlátokat, akár különböző végigjátszásokban másokat)

Egyébként meg én mindig Harcost indítok és nem mixeltem bele mágiát sohasem az Oblivonban, pedig lett volna lehetőség (egyedül a gyógyítás varázst használtam még a játék elején, de mivel nem fejlesztettem hamar értelmetlenné vált).

A lehetőségek tárháza végtelen... Hogy mit hoz ki belőle a játékos az már egyénfüggő (én tuti agybezúzó 2kezes fegyós Nordot indítok és halomra darabolom a mágusokat meg a sárkányokat)

Jó játék lesz! Várom már nagyon!
  • ratgab
    Teljesen igazad van egyébként. Nekem, se jutott eszembe, hogy csalhatnék is, mert minek!
  • Although
    De így már értem vagy legalábbis ügyesen megmagyarázzák ezt a változtatást tény, ez nem elképzelhetetlen, sokan így játszották ki az Oblivion rendszerét. Milyen szánalmas ha már egy játékot így játszik valaki :)
  • Although
    Hát igen nos én nem a csalás szempontjából néztem. Ilyenekre nem is gondoltam ha mágust csináltam egyértelmű volt főleg az intelligenciára és az akaraterőre mentem, ha esetleg illúziós spelleket akartam jobban akkor personality. Ha harcos akkor meg természetesen azokra mentem. Egy jól kombinálható egyszerű rendszer volt. Eszembe se jutott mágus karit csinálni hogy aztán a harcos kasztot erősítsem. Ez már cikki ha valaki egy játékban is ilyeneken töri a fejét szerintem. Tartom ez a maradék illúziót is elveszi majd miszerint klasszikus eredettörténetet vagy előtörténetet kitaláljak a karakteremhez. Ez így már teljesen idegen lesz az rp-től. A Fallout new vegasba is megmaradtak az alap skillek. Szóval én nem hiszem, ez jó. Vicces hogy már olyan szinten sem lesznek kasztok mint a DA2-ben. Mondjuk azt eddig is viccesnek tartottam, hogy mindenki rendelkezik mágikus képességekkel ebben a világban, de ez az Oblivionba még azért nagyrészt elkülöníthető volt. Itt már nem lesz, Gandalf-ok fognak szaladgálni mindenhol csak az a baj az egy másik világ.
  • broman191
  • ratgab
    Ez nem csak neked megy broman191, hanem Although kollégának is!

Mi által fog a mágikus képesség jobban fejlődni, mint a harcos: Nyilván ha azt használod inkább, akkor az fog fejlődni, ha folyamatosan castolsz, akkor a harcos képességed egyáltalán nem fejlődik. Igazából a nagy újítás a fő és mellék skillek megszűnése... Nem lesz Skyrimben másodrangú skill, minden egyenrangú lesz, mivel ahogy Todd is elmondta sokan kihasználták, hogy ha nem használták a főskilleket nem léptek szintet, így az ellenfelek nem erősödtek... ezzel a rendszerrel pedig akármit használsz is mindenképpen szintet létsz. Azonban ha mágus skillekre gyúrsz és egyre magasabb szintekre lépsz egyre nagyobb adag xp-t kapsz a magas skilled fejlesztéséért!

Szerintem ez egy teljesen logikus rendszer, több értelme van, mint az Obli rendszerének (ott gyakorlatilag lehetett egy 100-as kardforgatási skilled anélkül, hogy elmozdultál volna level 1-ről, ami ha a valóságot tekinted teljessséggel röhejes... Ez olyan mintha egy Battlemage átszokna a kardra, de egyáltalán nem lenne tapasztaltabb azzal, hogy ő tökéletesítette a kardforgatási képességet (érzitek a paradoxont?)

Másik a Perkek: Jó hogy lesz, F3-ban és FNV-ben is jó volt, jó lesz itt is! Ez speciel nem egyszerűsítés szerintem.

Attribútumok változtatását meg egyértelműen megmagyarázta Todd: Mivel a korábbi 8 is mind egymást befolyásolták ezt most leegyszerűsítették arra a 3-ra, ami gyakorlatilag a gyökerét alkotta az Oblinak, csak még bonyolítottak rajta egy picit! Ez így egy sokkal letisztultabb rendszernek tűnik (egyedül azt nem értem, hogy a Strength-et melyik attri helyettesíti majd? Stamina vagy a Health?)
  • ratgab
    Én is nagyon várom és a skillekből, fejlődésből sokat még tényleg nem láttunk ez tény! Engem azonban a RAdiant Story működése élesben jobban fog érdekelni!

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Ám köszönöm a lentebbi eszmecserét: Ritkán adódik itt Sg-n olyan lehetőség, hogy kultúrált keretek között tudjunk egymással igazi adok-kapok vitát lefolytatni annak flamé fajulása nélkül! Jó kis okfejtések hangzottak el sztem!
  • yesname #727
    Igen. Ezek lesznek pl. a varázslatok, amiket pl. könyvből tanulhatsz meg.
  • broman191
    A karaktered faja alapvetően meghatározza hogy miben lehetsz sikeresebb avagy gyengébb mint más fajok, illetve milyen fajta és milyen szintű alapskillekkel indulsz. Minden fajnak megvannak a maga "különleges képességei...nagyszerű speciális képességek" [nem lövünk le semmi konkrétat, ne is kérdezd jellegű direkt titkolózós, gondolkodós, kimért hangnem]. :)

"mi által fog a mágikus képesség jobban fejlődni vagy a harcos?" - A fajod és a csillagjegyed is meghatározza valamilyen szinten, de a legjobban az, hogy milyen stílusban játszol, az előbbiek igazán csak ráadások, ha nagyon tudatosan szeretnél fejlődni egy irányba, akkor rásegítenek, de nem elengedhetetlenek és véglegesek - így utólag nem tűnik kifejezetten eltérőnek az Oblivion rendszerétől, legalábbis nagyvonalakban, számomra igen úgy hangzott hogy még mindig célszerű határozottan egy irányba fejlődni, de már kevésbé erőltetik, és kevésbé lesz kínos mássabb jellegű karira áttérni menet közben, ha már fejldőtél attól eltérőre (persze a fajon 99% nem fogsz már tudni változtatni, talán a csillagjegyen maximum). Az egészet megbolondították a perk-ekkel amelyek fajonként is különbözőek, fajspecifikusak, bizonyos fajokkal lehetnek dialógusbeli különbségek is helyenként, de igazán csak kisebb dolgok fognak különbözni, ezen felül alapvetően bizonyos perkek megszerzése azon múlik hogy milyen stílusban játszol, a perk-rendszer pedig a Witcher 2-höz hasonlóan fa elrendezésű lesz, így bizonyos fejlődési csomópontokat el kell érned, bejárnod ahhoz hogy egy-egy erősebb/számodra szükségesebb perkhez eljuss - azaz először egy bizonyos vonalon "x" "y" képességet kell megszerezned aztán jöhet a végén a "z", nem lehet ugrálni.
  • Although
    Eh mindegy a végén ez még nagyobb bug lesz mint a DA2. Az alapképességek az oblivionba megadták mely úton fogsz fejlődni jobban. Ez volt az egyik egyszerű titok amit a sok fps rajongó nem vett észre. Holt egyszerű tökéletes rendszer, de biztosította azért megmaradt a mágus a harcos. egyszerűen zseniális volt. Ha most kiveszik egyszerre leszel mágus és harcos is. És el is jutottunk a tökéletes konzol játékhoz. Úgy tényleg egy unistallt meg fog érni. Ha már semmi sem marad meg az egykor zseniális morrovindből. De nem is a morrovind a lényeg ha ez így lesz ahogy gondolom ez nagyobb hack&slah mint a DA2. Nekem más ötletem nincs mint hogy az egész tulajdonság rendszert beteszik a csillagjegyekbe mint egy constans dolgot azt még be lehet nyelni. De ha csak kiveszik....
  • Although
    Ezek nekem is tiszták és jó a rendszer ami az obi-ba volt. Nekem az nem tiszta mi által fog a mágikus képesség jobban fejlődni vagy a harcos? Vagy az egészet beintegrálják a csillagjegyekbe? És az de facto meghatározza mire vagyunk leginkább alkalmasak. Az Oblivionba ezt az akaraterő, erő, intelligencia, stb határozta meg amelyik magasabb volt a hozzá tartozó képességek jobban fejlődtek használat által. De most ezeket kiveszik...
  • Molnibalage
    Valamilyen szintű vegyítés nem árt, mert vannak elméleti tantárgyak is az életben. Vannak könyvből jól tanulható dolgok.
  • yesname #722
    Ezt a rendszert én jobban preferálom, mint a pontszórást. Közelebb áll a valósághoz. Amit használok arról fogok tapasztalatot szerezni a használat során, nem pedig hipp-hopp megnőtt a varázserőm, pedig eddig nem is szórtam tűzlabdákat stb. Gondolom így annak ellenére, hogy ősrégi RPG-s fan vagyok és szeretem a pontokat osztogatni :)
  • alma2
    Roviden, fel jatek utan nem dob fel egy ablakot, hogy szintet leptel oszd el a pontjaid, hanem bizom benne (mint a dungeon masterban, amit hasznalsz az fejlodik.)
    Es akkor jaj de jo lesz nekunk nem kell elorol kezdeni a jatekot 3 ora jatek utan, mert rossz helyre szortuk a pontjainkat.
    Az elejen meg arrol motyog, hogy "class"-t nem kell valasztani csak a fajtankat, meg hogyan nezzun majd ki. Termeszetesen a kulonbozo fajtaknak mas-mas kepessegei lesznek, a fajtara jellemzo varazslattal illetve skill pontokkal indulsz.
  • Although
    I'm going to make a hot japanese female to fulfill my fantasies
    FreshApplePieOnXBL 1 héttel ezelőtt

Na ez a no comment :))
  • Although
    Hát mulatságos olvasni a kommenteket a video alatt. Szóval manapság ez a standard aki aki várja egy rpg játék megjelenését. hm :)
  • Although
    Mert oké nyilván a csillagjegyek adnak egy alapot de hogyan tovább?
  • Although
    Charachter creation

Én ezt találtam és nem vagyok happy tőle.
    Charachter creation
    Itt van amikor beszél róla, szóval nekem ez az egész egy mondatban. Magyarázzuk meg miért jó ha leegyszerűsítjük a gamet. Nem teljesen jó a hallás utáni értésem. Valaki kiveszi ebből milyen módon lesznek a szintlépések? Vagy mi alapján fog változni a szint használat által? Mi alapján fog valakinek jobban a mágus képesség fejlődni mint a harcos. Nem emlékeszem, vagy csak nem értettem, hogy beszélt erről a témában? Mert nekem az eddigi alapján úgy tűnik még egyszerűbben lesz mindenttudó szuperhős a karakterem mint az Oblivion-ba.
  • Although
    Háát a Skyrim-el kapcsolatban egyenlőre csak reménykedés van. :) Reméljük nem vesznek ki belőle mindent amitől az rpg, rpg :) Nagyon kíváncsi vagyok már tényleg, milyen lesz a karakterfelépítés, karakterfejlődés egyenlőre nem sok dolgot találtam. De lehet egyedül vagyok ezzel? :)
  • ratgab
    Az, hogy neked nincs érzéked a drámához, meg egyéni probléma (ha meghal a tesó az elég drámai... egyébként meg csak érzelmekkel és moralitással lehet hatni a játékosra ez a két dolog, meg eléggé elválaszthatatlanok egymástól... mást nem tudnak egy játékba beletenni)

De ezzel tényleg befejeztem az offot! Válaszoljatok nyugodtan, de én már nem folytatom a DA2 fejtegetést (nem azért mert nincsnek érveim, csak azért, hogy aki igényli övé legyen az utolsó hsz a témában).
  • ratgab
    Még egy apró gondolod DA 2-vel kapcsolatban: Amit sokan nem képesek felfogni és elfogadni, hogy a DA2 egyedülálló módon időben mesél el egy történetet és nem térben (időt változtatták és nem a teret.... Csak nézzük meg egy átlagos város mennyit változik 10 év alatt).

Atti: Mert a Witcher 2-ben nincs ám pörgés forgás? (Ha maradt volna a régi harcrendszer, akkor igaz lenne, így baklövés a példád). Természetesen ez a kijelentés se ellened irányul, csak egy megállapítás.
    Fantasy-nak is Fantasy, csak maximum neked nem tetszik... meg sok egyéb játékosnak!

Na de én itt be is rekesztem az offolást, térjünk vissza Skyrimre. (Úgyse győzzük meg egymást!!!)
  • _Atti_
    Witcher/DA téma: A witcher minden ami a DA csak szeretne lenni..

Sims Medieval? Ostoba, hatásvadász drámák..Sötét világ egyszerű festése..legyen sötét és színtelen..Érdekes helyszín véletlenül se.. Még a köznapi dolgok is érdektelenebbek a szokásosnál..Akkor miért fantasy? Sajnálom nekem néhány sárkány meg tünde már nem az..Buta repetitív animációkkal tarkított, Japó hacknslashre hajazó pörgőforgó effekttenger harc.
  • ratgab
    Engem az ilyen Metacriticek nem nagyon érdekelnek én csak azt hiszem el, amit látok és én nem láttam olyan rossznak a Teljes DA2-t (Inkább azt tapasztaltam, hogy a túl nagy elvárások miatt sokan csalódtak. Demo nekem is csalódás volt, helyszínismétlés tényleg rossz húzás volt.

FNV-ben azért egy sivatagban mászkász, szóval annyira nem is lehet változatosa helyszín.

Egyébként én is így szoktam: Da:O, FNW, F3 mindháromban többször újrakezdtem még az elején, hogy próbálgassam mi a hatásos fejlesztési út...
  • Although
    Hát lehet neked van igazad, én általában hardon nyomom. de a witcher 2-ben elsőre a normálon is szívattak a normál ellenfelek. A teljes DA2 demo-t végignyomtam de nekem nem jött be nagyon nem. De ízlések és pofonok. Nyilván a metacritic-es vélemények és a különböző rp-s ismerőseim akik játszattak vele a Age of conanban ők is nyomtak a latba amiért meg se vettem. Mondjuk nekem önmagában az is borzasztó ha százszor felhasználnak egy helyszínt, még hallani is rossz.Ha a készítőnek ennyit ér a dolog nekem annyit hogy nem veszem meg. Szóval általában egy jó rp-ben mint a DA:O vagy a New vegas hardon elsőre míg rá nem jövők a lényegre addig fekvés is van és többször is újrakezdem ha kell :) Ez akár pár órát is igénybe vehet :))
  • ratgab
    Mennyit játszottál vele?, mert mint mondtam ez csak a játék első 10 perce és ez azért van így, mert a főhös Törpe származású társa a Legendát (legendákban általában mindenki überszuperhős, ezért legenda) meséli el a vallatójánák. Aztán mikor a vallató mondja, hogy a valóságra kíváncsi akkor kezdi elmondani a valóst történéseket, amikor már Hawk koránt sem sérthetetlen. Később ahogy haladsz a sztoriban nagyon csúnyán meg tudnak fingatni is (például nagyobb Boss-ok, de még a kisebb csapatok is ha nem figyelsz).

Egyébként nem szerencsés egy RPG-ben, ha még a bemelegítő ellenfelek is lenyomnak könnyedén, valamint az RPg-k 90 %-ában ilyen nincs is, szóval nem is értem, hogy mihez hasonlítod (Witcher 2 része a 10 %-nak, de még az első rész sem ezt az utat követte).
  • Although
    Hm :) A Witcherben nem éreztem ezt :) A Fallout new vegasban szintén nem :)Dragon Age originsben sem, KOTORba sem de még a mass effect 2- ben sem.
  • Although
    Szóval tipikusan olyannak éreztem ami 8-tól 80-ig minden korosztálynak meg akar felelni. Ez az ami nem működhet szerintem.
  • ratgab
    Megint csak ne vedd támadásnak, de más játékban végig ott vannak az ellenfelek? Nem szoktak néha előugrani a szikla mögül, ahol nem láthattad őket, vagy előjönni egy barlangból, vagy bejönni egy ajtón?

Meg ha éppen Blight van (értsd kumma sok Darkspawn szaladgál a környéken) és te egy dombtetőn próbálsz harcolni az életedért és a sziklák mögül a csatazajra felfigyelve további Darkspawn ront rád, az miért annyira hihetetlen?
  • Although
    A szuperhős azt jelentette volna, hogy bárhogy igyekeztem nem tudták megölni a karakteremet, kiábrándító volt. :)
  • Although
    Ok, pontosabban semmiből jövő hullámokban mindenhonnan. Legalábbis a demoban ezt tapasztaltam. Így próbálták a gyenge ellenfeleket kompenzálni ha jól értettem a koncepciót, ha lehet ezt koncepciónak nevezni.
  • ratgab
    Aztán a valóságot is el kezdte mesélni, mikor rászólt a vallatója, hogy nem érdekli a púder!!!
  • ratgab
    Égből hulló ellenfelek? Szuperhős főhős? Előbbit én nem érzékeltem (egyáltalán semmi nem hullot az égből csak egy sárkány), utóbbi pedig azért volt, mert a Főhös törpe társa elöször a legendát mesélte el (ott volt szuperhős Hawk).
  • Although
    Nem játszottam papíralapút mindössze egyszer vagy kétszer kipróbáltam, nekem a papír alap nem jött be annyira, ahhoz nagyon gazdag képzelőerő kell.
    Mindössze arra céloztam jó történettel is lehet szar játékot csinálni. A többibe nem tudok nyilatkozni :) Bár az igénytelenség az élet minden területét áthatja, szerintem, legalábbis a kommerszre van igény most leginkább.