Crusader Kings II

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

a paradox jatekok legnagyobb hibaja, hogy az agresszorral szemben a gep tehetetlen...illetve itt kifejezetten balfek az orszag belso rendjenek fenntarrasaban
kar erte, mert alapvetoen tetszik az osszes jatekuk
nem kellene tul nagy javitas pedig...

ha az antipapambol lett papa meghal, akkor ki orokol? marmint en adom a kovetkezo papat is vagy visszaall az eredeti rend?

vagy csak helybol utaljak a vazallusok ;-)

Kopiati
A hûbéreseid embereinek x százalékát tudod kiállítani, törvényektõl függ, ott nézelõdj.

Viel Feind, viel Ehr! - www.hungamer.net - http://www.hungamer.net/2012/08/crusader-kings-ii-beta-magyaritas.html Crusader Kings II magyarítás 70%

számomra az a fura, hogy egyszer csak látom, hogy az egyik vazallusom 2000 fõs sereget állitott ki.. na mondom ez hogy lehet, megnézem a legerõsebb grófságát, és ott a várából 1000 fõt tud kiállitani. na akkor nézzük meg a felhúzott épületeket és pont ugyanazok vannak nála felhúzva, mint az én legerõsebb grófságomban, max 1-2 eltérés van. ellenben én ki tudok állitani onnan jó 600 embert? ez hogy? és nem elõször veszem észre (amúgy bocsánat, nincs hosszú i-m 😊 )
A pápát kell megkérni, hogy vegye le a kiátkozást, a diplomáciánál a legalsó lépések valamelyike. Ahhoz kell áhítat is, ha nincs elég vegyél búcsú cédulát, ezt a cselszövések menünél tudod megtenni, ez is a legalsó: "Buy Indulgence for my sins"

Mondjuk én ilyen helyzetbe még nem kerültem. Csak "sima" kiátkozásba, tehát katolikus voltam, csak a nyomi pápa berágott rám vagy más unszolására tette.

És eretnek is lettél? Lehet akkor még vissza is kell térni a katolikus hitre.

Sziasztok!

Nemrég kezdtem el a játékot, és az Ír hercegségek közül választottam egyet tanulás szempontjából. Véletlenül, vagy mert nem figyeltem a szövegre áttértem egy másik vallásra, ezért eretnek lettem. Sajnos ez nem jó fényt vet rám a vazallusok körében, és szeretnék visszatérni a katolikus hitre, csak nem tudom, hogy hogyan lehet.

Elõre is köszönöm.

Kund.
Kopiati
Nah ma is tanultunk valamit😊

Viel Feind, viel Ehr! - www.hungamer.net - http://www.hungamer.net/2012/08/crusader-kings-ii-beta-magyaritas.html Crusader Kings II magyarítás 70%

A városproblémát úgy lehet megoldani, hogy vagy építesz egy új kastélyt (sok pénz és két év), vagy odaadod a provinciát az egyik helyi bárónak és õ a saját kastélyára cseréli a központot.
tesztbõl beütöttem a pápát...különálló állam maradt, csak az antipápám vette át ott a hatalmat...

közben rájöttem, hogy azért grand price a német uralkodó, mert ott köztársaság van

😄 igen, nem oda kellett volna betennem neki területet, de mindegy, +60-ban vagyok a drágával még így is 😊
Kopiati
1. ne adj ilyen mocsoknak hercegi címet😊

A grófság székhely váltást sajna nem tudom hogy lehet, mert gép is csinálja...

amúgy kérdés: az íreknél van egy grófság, ahol a központ város.. ezért az ott uralkodó herceg dózse lesz, ami igazából annyira nem hat meg, engem az zavar, hogy rám néz csúnyán a "rossz kormányzati forma" miatt, ami -30.. na ezzel most mit lehet kezdeni?
a játék elején mindíg gondolkozok, hogy odaadom a pápának, hát annak olyan képességei vannak.. de hát igen, ha felveszi a kultúrájukat, akkor bukó a dolog
Kopiati
Amit nem szabad, idegen kultúrára bízni...mennyire idegesítõ tud lenni...

legalábbis odafigyelni, hogy kinek adod oda nevelésre...én a kancellárnak szoktam a dipó skillje miatt

ja mondjuk ebben igazad van, akkor végülis érdemes saját kezûleg nevelni, hogy mindenki szeresse az uralkodót.. vagy nem?
de igazából tök lényegtelen...ha melléraksz 20-as segítõket, akkor az már elég...a feleség is hozzáadódik azt hiszem....szóval nehéz elrontani...nagy birodalom kell és lesz választék segítõkben 😊

ja értem 😊 hát az uralkodóm most sajnos a cselszövõk között a legalacsonyabb fokozatú, szval igy nemigazán lesznek magas tulajdonságai. mondjuk az egyik gyereket sikerült úgy nevelni, hogy mind a 7 erény megvolt neki, még nem nõtt fel, de hát azt remélem nagyon fogják szeretni 😄
volt egy jó kancellárom és az nevelgette...szürke eminenciás lett amikor felnõtt...tetszett is...mondjuk 29-nél nagyobb értéket még nem láttam...bár, most csak 24-25 van neki, de hát öreg szegény már...

nem erõltetném az építkezést 😊 majd felépíti a vazallus...
monostort (vagy kastély vagy várost) meg pláne nem építenék...az árából kijön egy zsoldos sereg felbérlése és 1,5 évnyi zsoldja (ez kb. 5k fõs) az sajáttal kiegészülve azon a vidéken - fõleg az elején - elég kell, hogy legyen pár tartomány elvételére

én eddig egyszer sem foglalkoztam a térítéssel...annyira figyelj, hogy katolikus embereid legyenek, azok majd megoldják...

pietyre meg hitetlenek kell ütni...komolyabb csaták 100 felettit adnak...amibõl jön presztízs is, ami meg kell az antipápához...

mindenre a legjobb megoldás ha elveszed vagy más megcsinálja...ehhez meg sereg kell és lendület

pocoksari, te hogy nevelted ki úgy az örökösöd? 😄 gondolom saját kezûleg nevelted...
persze, ugyanúgy, ahogy az elején bekérted a vazallusok seregét kéred be az utántöltött részt...de olyat nem érdemes megtámadni, ahol nem gyõzhetsz az elsõ körös támadással...ha erõsebb (=több katonája van), akkor vagy várd meg, hogy átjöjjön hozzád és a support limit ölje meg (pl. hasznos egy flotta, csalogatsz és amikor rádmozdul bepakolsz a hajókba, majd vissza mellé...lezúzza a limit és a végén agyonvered) vagy te menj át hozzá zsoldosokkal (és/vagy holy order sereggel) rátelepedsz pár tartományra és hadat üzensz, majd amikor behívja a seregét a kis csapatokat üldözõbe veszed, sõt az se baj, ha legyengülnek a zsoldosok, mert addig se kell sok zsoldot fizetned...pár ilyen csapat óriási veszteséget tud okozni és rendben felsorakozhatsz a határon a "saját" sereggel, onnantól meg nyekk neki...

És még egy kérdés? A püspökségek alapítása segít terjeszteni a vallást, vagy ad + áhítatot? Mert nem vettem észre. Svédországgal vagyok és a fél ország pogány vidékekbõl (pusztaságok) áll. Most van értelme drága pénzen monostorokat felhúzni? Sehol nem látom, hogy segítene, vagy, hogy a pápának jobb kedve lesz, ha elkészül egy püspökség.

Van arra mód, ha egy több éves háborúskodás közben utánpótlást akarok hazulról, akkor ne kellejen már hazaküldeni a sereget ott leszerelni, majd újból (így már nagyobb létszámmal) kiállítanom?

Sunsetjoy
Meg lehet, de Mehmet Ali Ağca komának se jött össze😄

Present: http://sunsethungary.atw.hu/ Past: http://fallouthun.hu | http://retemu.blog.hu | ...

Meg lehet támadni a pápát?
a pápaságot ha így megtámadom, akkor beolvad? mert a címer alapján királyi rangú csak

hehe...pont azt csináltam...csak ugye azzal nem megyek semmire, ha királyként hívok király ellen, mert egyenrangú nem lehet vazallus...császár meg csak most lettem...de elintézve, franciákat beolvasztottam...közben a lengyelek elörököltek pár terkát...már húzom is vissza 😊

viszont így a franciák nélkül elég unalmas...bár az sem volt semmi, amikor loholtak fel 17k katonával ibériából, hogy megvédjék a fõvárost...ott állok alig 60k katonával, erre rámront két részletben...meg kellett õriznem a hidegvérem, mert csak úgy volt esély 😊

ja, az egyik skót tartományt is behúztam...még kettõ van 😊

az udvaronc az ugye nem vazallus? claimben , nem kézcsókban számolva

ha vége a lengyel rendrakásnak, akkor le kell mennem ibériába megint terkáért...már csak 4 saját van...

õszintén nem tudom, hogy mit csináljak...pikk-pakk összecsomagolnám bármelyik/összes országot...de már agygörcsöt kapok, amikor hajókba kell raknom mindenkit...a ruszkikat nem akarom bántani, mert utána le kell vernem a kunokat, aztán már megint perzsiában vagyok...

az a vicc, hogy fel sem tûnt amikor elvitték a lengyelek a hercegséget...egyszerûen nem észlelhetõ mennyiség már...a csilingelõ ablak meg amúgyis idegesít...

Kopiati
Akkor miért nem hívsz meg egy de jure követelõt, mivel te vagy a de jure hûbérúr ha behúzod neki a királyságát be is olvad hozzád

a de jure elég lassú...illetve 1 éve van kb. 😊 de truceom van most velük...még 😊

nagyon jók a határok, a terv annyi, hogy az összes tengerpart gibraltártól északra az enyém legyen...ehhez kell a jeruzsálemi királyság (a norvég királyi cím után ennyi maradt nekik), ibéria, franciák és kb. meg is van...a németeké nem zavar, meg a lengyel korridor sem...van benne logika..csak még nem értek össze...amikor a baltikum összeér és ibéria kiegészül francihonnal, akkor szép lesz...de hát ennyire futotta 😊

Kopiati
A skótokra de jure cb-nek lennie kell a birodalom miatt.
Szép munka egyébként, bár a határok nem szépek😄

na, kis angol grófként is lement 100 év:
http://www.kephost.com/view3.php?filename=4fmxau2eatu78w6h9cfw.jpg

hozzáteszem nem akartam inváziózni...most meg már nem is lehet 😄

a királynak 29-es dipló skillje volt a trónrakerülésekor😄 a megfelelõ oktatás csodákat tesz...

sajna egyszer nem figyeltem és a franciák bevették genovát ill. most már ibériát annyira legyengítettem, hogy átmennek rajtuk...de lelkesen hátbatámadom õket...nem mintha szemben nem menne 😊

apró szépséghiba, hogy a skótok még mindig léteznek...de hát ha nincs cb, akkor nincs cb...

a sereg és terka elsõ, a vazallusok szeretnek (van mindig pár earl, akinek nem tetszik valami, de igazából csak akkor jelenik ez meg, ha a herecekkel szemben lázadnak, aminek a vége a börtön/halál, szóval igazából engem csak az ezt jelzõ ikon eltûrésével érint)

a németeket meg egyszerûen nem is lehet komolyan venni...apropó németek, náluk most grand prince van, ez miben különbözik a császártól?

Nos, nekem a casus bellivel van problémám.
Van pár szomszédos ír gróf és herceg, akiknek a területeire fáj a fogam, de nem tudom, milyen indokkal tudnám õket megtámadni. Ha megnézem, kiknek vannak még követeléseik arra a területre és meghívom õket az udvaromba, akkor lesz rá casus belli, de ha legyõztem, akkor is max a követelõk kapják meg a területet, én nem.
Hiába állítom a kancelláromat arra a területre Követelések állítása opcióval, gyakran több évig is ott álldogál eredmény nélkül.
Van ötletetek, mit tegyek?
Csak annyit csináltam hogy miután újratelepítettem letöltöttem az update 1 és 2-t, utána már a launcherben le tudtam tölteni az 1.06b patch-t, és mûködik
Sunsetjoy
Akkor talán le is írhatnád, hogy mi volt az, és ha másvalaki összefut vele, és itt megkérdezi, akkor csípõbõl tudják rá a megoldást. 😄

Present: http://sunsethungary.atw.hu/ Past: http://fallouthun.hu | http://retemu.blog.hu | ...

Sikerült megoldanom a problémát 😄
Nem rontottam el szerintem semmit, mert 5 ször telepítettem fel és mindig ugyanaz lett a vége
Szerintem annak is megvan a veszélye, ha mindenki kiskirály az országban. Mondjuk minden a körülményektõl is függ. De ha épp egymást utálják a vazallusok akkor a belháborúk gyengíthetik az országot. És ez egy erõs szomszéd mellett lehet nem tanácsos.

Egyébként csak támadó háborúnál lehetnek idõvel egyre elégedetlenebbek a hûbéresek? Mert úgy vettem észre (bár nem figyeltem és rövid háború volt) hogy védekezésnél nincs mínusz (ami szerintem teljesen logikus). Leírásba ugye az van, hogy szent háborúnál nincs elégedetlenség.

nem teljesen ertem, hogy miert jo ha maxolom a korona jogot, ha lenullazom ezt, akkor jobban szeretnek, kimennek harcolni maguktol, egyetlen veszely, hogy veszithetek teruletet az oroklesuknel, a sereg sem lenne sokkal kisebb, mivel a javulo viszony sokat enyhitene az elvesztett bonusz hianyan
vagy rossz a logika?
amikor majd 40-50 dukeot, kiralyt kell kezelni, akkor mar jol jon ez a kis viszonyjavito

Kopiati
Valamit elrontottál.

Megpróbáltam újratelepíteni a játékot de most nem jó, nem tudom miért.
Az elsõ probléma hogy a launcher indítása után nincs olyan opció mint eddig hogy töltse le a frissítéseket. Úgyhogy letöltöttem az 1.06b patch-et de a telepítés után azt a hibát írja ki hogy "Nem kezelt kivétel történt az alkalmazásban...... és egy csomó szöveg" Most ez mi?
Kopiati
Megérkezett a hétvégére ígért hibajavítás, melyben javításra kerültek a hét során feltárt hibák, az összes fájlban. (ezek megtalálásáért köszönet Sunsetjoynak és IrvinerR-nek) Nem sok friss szöveg van a fájlokban, de emberes mennyiségû elgépelés lett javítva. A letöltési link ezentúl az aláírásomban is látható lesz, ne vesszen el a bejegyzés a frissek között.

LETÖLTÉS

nem kötelezõ pogány, elég a cb...a pogány azért jó, mert van rá fixen cb és nem 1-1 tartományra, hanem egész hercegségekre...

abban azért megegyezhetünk, hogy ha te támadsz és felkenõdsz nem teljesen ugyanaz, mintha téged támadnak és akkor szenvedsz vereséget...

minden ország ebbena játékban hullámvölgyeken megy keresztül...van olyan, amikor a legnagyobbat egy közepes is kifektetheti...ezt kell kihasználni...

a zsoldos akkor megéri ha használják...nem olcsó az biztos...de behozza az árát...a holy order mondjuk még jobb...csak katolikosuk ellen hasztalan

piramisjáték...így van 😊

Van benne valami. Ha az ember beleszalad egy kemény vereségbe kiépített hátország nélkül, akkor nagy bajba kerülhet. Lassú utánpótlás, gyenge védmûvek, onnantól már az ellenség is prédázhat minket. Persze ez a jó ebben a játékban, hogy többféle képen lehet játszani. Mûködõképes lehet az offenzív és defenzív játék is.

Pocoksari piramisjátéka csak akkor mûködik ha van a környéken megtámadható pogány amelyiknél akkor is erõsebb vagy ha behívja segítségnek a szomszédait. Azoknak sem követendõ, akiknek vannak céljaik a keresztény világban is, szóval nem total war stílusban játszik 😊
Egy kiépített kastély többszörös mennyiségû sereget képes adni, ráadásul ingyen és pár hónap alatt újratöltõdik, nem kell állandóan fizetni a zsoldosoknak (a nagyobbik és észrevétlenebb költsége a zsoldosoknak az amit havonta fizetsz nekik).
arról nem is beszélve, hogy ha harcolsz, akkor az elfogott ellenségért szép kis summát kapsz...145 egy duke...mondjuk királyt még nem fogtam...az tuti egy vagyon 😊

az örökösnek dobálom le az új terkák egy részét, fejleszgesse...aztán visszakapom és a sallangot kidobom a vazallusoknak...én egy fillért nem áldozok az építkezésre az biztos...az adót lenulláztam, ha ez segít nekik, de innentõl az õ dolguk...

kulcsszó: háború
ha harcolsz, szerzed a terkát, így nõ a sorozható sereglétszám és a bevétel, miközben rohamozod a városokat ki is fosztod, tehát átlag 10 pénzt kapsz értük, amivel ki lehet hozni egy zsoldossereg havi költségét is
(gyakran kell ezért rohamozni, de pl. én most fokoztam le a 7 éve szolgálatban lévõ zsoldosokat, mert eddig bírtam a folyamatos háborút...most éppen pihentetem a vazallusokat, aztán mehet újra)

fejleszteni nem kell, majd fejlesztik mások és azt kell megkapni/elvenni...az így "megspórolt" pénzt beleölöd a zsoldosokba, akiket a háborúval eltartasz és a bejövõ terkából ismételten támadsz...az egész egy elõremenekülés, de jellemzõen sikeres, mert a zsoldos sereg regenerálódik és a létszám után fizetsz (tehát ha 500 fõre csappan a létszám, akkor pár fillér kell csak nekik)

próbálkoztam az épületfejlesztéssel, de csak vitte a pénzt...pár száz katonáért vagy pár dukátért (tényleg, mi itt a pénznem?) ezreket beleölni, amit egy rossz öröklés elvihet nem érdemes...ráadásul a hozott földet kiosztod, a vazallusok imádnak és még több sereget adnak a segged alá 😊

Kopiati
Hát vegyesek a tapasztalataim, technikailag, mindenhol fel kell húzni az aranybevételt, de fajlagosan a legtöbbet a tengerparti városok adják, a grófsági székhelynek a bevétel növelõje meg árr ugyan az, de részarányra kevesebbet ad, mint, ha a városban fejelsztesz. Egy város fejlesztésének hála, a báró a többi beruházást meg majd maga is meg tudja csinálni, a nagyobb bevételek miatt, mondjuk egyetemet azért lassan húzzák fel, de alulról kell építkezni, az pedig a város meg a egyházi épületek.