Crusader Kings II

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ha megvan a cb egy területre,de azt írja a pali independent akkor hogy lehetne mégis érvényesíteni a követelést mielött kipurcan a király?
Félelmetes ahogy haladsz :)

volt egy kis játék vége élményem...
kiosztottam 15 hadüzit...szépen levertem õket,de 30-ra felment a vazallusok seregkihasználtság miatti utálata, így gondoltam pihi...kaptam egy dzsihádot, mondom tökéletes, lázadó vazallusok biztosan nem lesznek, a sima lázadók ellen kirakhatok pár sereget, így az is megoldva, ráadásul kapok a csaták miatt pietyt meg presztízst...eddig tökéletesen mûködött, szépen levertem egyiptomot, a békeajánlatokat visszadobáltam, amikor lement 30-ról 0-ra az elégedetlenség ráerõltettem a békét...amikor viszont ez megtörtént, bevillant a lázadozók listája, amin az összes királyom rajt volt (ezek 30-50k seregû pofák) 100%+ lázadási valószínûséggel...nekem hozott terkám a visszavert dzsihádból ugye nem volt, tehát osztani nem tudtam...mondom, vége...megvettem az összes címet és átadtam, lepakoltam 10 királyi címemet még, osztottam pénzt meg udvari címet, átdobáltam pár kicsi vazallust és megoldódott, de ha ez nincs, akkor kb. egy kis pihenés miatt darabokra esik az ország, itt tartok, most viszont támadok :)

azt viszont nem értem, hogy jelöl nálam pár kicsi vazallust, akiket viszont nem tudok átadni

Ruley
Még annyit tennék hozzá hogy ha meg királyt választasz, akkor érdemes nem egy túl nagyot mint amilyen a Francia, mert azoknál meg a tucatnyi hûbéres terelgetésébe fogsz összezavarodni, egy független hercegbõl fokozatosan növekedve könnyebb hozzájuk szokni.

http://myanimelist.net/animelist/Alterego-X

Hát igen az oktató mód önmagában elég sovány. Elõször érdemes független (tehát nincs felettünk hûbéres) dinasztiát választani. Lehet ez király vagy herceg. Mondjuk svéd király vagy ír herceg. Én rászántam pár rövid próbajátékot, hogy igazán belerázódjak. Kezdésnek Írország végül is nem rossz. Ott arra kell törekedni, hogy idõvel egyesítsd a tartományokat és létrehozd az ír királyságot.

Sziasztok!

Valaki segítene abban, hogy ha elõször játszok, mivel érdemes elindulni? Érdekel a dolog nagyon, de egyelõre hiába mentem végig a gyakorláson, csak menük tömkelege az egész.
Elõre is köszi!
Arra is gondoltam de nincs 700 dénárom. De ha neadj isten vhogyan összeszedném, hogy tudom kinevezni püspökké? Csak mert legrosszabb esetben ha találok egy eretnek püspököt akkor elüldözöm és a címét átadom neki.

Ruley
Vagy a következõ generációban majd arra is figyelhetsz hogy az elsõ gyerek után elválj a feleségedtõl, vagy bebörtönözd.

Pluskast
Tedd meg püspökké. Azaz adj neki egy curch village-t. Ebben az esetben kiseik az öröklési rendbõl.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Nem az a baj h nem jelezte hanem h nem írta ki h pontosan ki örökölné. De köszönöm a felvilágosítást így már értem :D. Mit tegyek a másik örökössel? Nem szívesen válnék gyerekgyilkossá. Be lehet vhogy úgy házasítani h átköltözzön más udvarába?

Ruley
A skótok jók, vagy Wales is, ha még létezik. Mire mindkettõt megszerzed már erõsebb leszel mint Anglia.

Az Írekkel kezdtem, és már enyém az egész sziget. Szeretnék tippeket kérni, hogy merre menjek tovább. Én a skótokon gondolkodom.
Ruley
Gondolom gravelkind öröklési törvény van, vagyis a gyerekeid között szétoszlott a területed. Amíg a törvényt nem tudod szeniorátusra vagy primogenitúrára felváltani, addig figyelj hogy csak egy örökösöd legyen.

Egyébként a fenti kerek figyelmeztetésekben jeleznie kellett ha a halálod esetén területvesztés áll fenn.

Ezzel a játékkal 1 gond van. Nem írja le részletesen az örökösödéseket :(. Gyönyörûen összeármánykodtam magamnak M.O 1/4-ét... Erre meghall a fõcsókám és 1 területem maradt. A többin is én voltam elvileg a fõnök de nem bírtam sem építeni se semmit tenni. Ez miért van? Gondolom az örökösödéssel van vmi de hogy lehet ezt kijátszani? Nem annyira jó hogy lehet maximum 5 területem és mindig csak 1-2 van ezért nyalnom kell azoknak akiket elvertem... Mivel elbitoroltam a területeiket nem kedvelnek ergo sereget se hoznak és sokszor csak a gond van velük. Mit csinálok rosszul?

Kopiati
Tartalomra kevesebb, mint a Iszlám kardja, és hiába jön jól az ortodox országok tuningolása, mégsem örülök a lázadó ligáknak:) Bár az állandó hadsereg jó ötlet, utálom 800 lázadóért mozgósítani az ország egy távoli pontját...(ha frissen hódított a terület, és nagy ország ez néha elég frusztráló) Meg megint lesz egy valag friss szöveg....aztán még hol a vége a játéknakXD

Viel Feind, viel Ehr! - www.hungamer.net - http://www.hungamer.net/2012/08/crusader-kings-ii-beta-magyaritas.html Crusader Kings II magyarítás 70%

Nem vagyok biztos benne, hogy minden dolog tetszik...
Kopiati
Új kiegészítõ érkezik: ITT! , kevésbé extra, mint az Iszlámos dlc...

Viel Feind, viel Ehr! - www.hungamer.net - http://www.hungamer.net/2012/08/crusader-kings-ii-beta-magyaritas.html Crusader Kings II magyarítás 70%

pedig osztogat a kiraly is...

Ha a királyság törvénye tiltja a belháborút és nem tudod harcban érvényesíteni a jogod egy másik báró területére, akkor indítanod kell egy plotot ahol a törvényeket módosítják. Szerezned kell támogatókat stb. Ha a király elfogadja a követelést módosítja a törvényeket, ha nem akkor jó kis belháború lesz, ahol jó középkori magyar fõúrként halászhatsz a zavarosban magasról leszarva az ország érdekeit. Ez tetszik ebben a játékban, mintha pont a magyar nemesekrõl mintázták volna a viselkedésüket.
Azt ne várd, hogy neked osztogat a király területeket. Claimelj és foglald el. Vagy ha megvan a claim-ed sikerülhet olyan plot-t választanod ahol a király támogat a terület megszerzésében. A leghatékonyabb, ha claimeket kivárod majd harcban megszerzed. Persze házasságokkal és rokoni kapcsolatokkal is szerezhetsz területre jogokat. De ezekre a legtöbb esetben fegyverrel kell érvényt szerezned.

Ez igaz a De jure követelésekre is. A leghatékonyabb és leggyorsabb a háború...
Hol tudom a De jure követeléseket foganosítani? Végre sikerült egy területet szereznem erre a testvérem vhogy megszerezte a területeim felét és kiírta h a De jure követelésemet érvényesíthetem. Fontos lenne mert az egyik legfontosabb területemet is elszedte az aljas...

Ruley
Én például két tartományos angol yorki hercegként úgy lettem király, hogy elõször beházasítottam a fiamat a lancesteri hercegségbe, közben a norfolkiból elköveteltem egy területet a kanellárommal, azt elfoglaltam, a fiam saját fiút nemzett majd meghalt, így az én halálom után az unokám volt egész közép-anglia ura.

Ez után összeesküvést szõttem pár másik herceggel arra hogy a király mondjon le a koronáról az én javamra, azt benyújtottuk neki, és már olyan túlerõben voltunk hogy harcolni se volt kedve, vér nélkül átadta.

Hát ezt én se értettem speciel...

A Tekintély pontosan mire jó?

CSongrád Grófja, Csongrádi Elekkel nyomom. Nem nagyon akarok királyozni, nekem ez a feltörekvõs dolog jobban bejön. Csak nem értem mit rontok el. Pl ha a királyfit én nevelem és szeret is miért nem add területet? Fõleg h egy csomó ostromot megnyertem... Nem értem mit kellene tennem h kiemelkedjem a Grófi címbõl.

Ruley
Milyen királyságnak milyen rangú alattvalójával kezdtél? Szerintem bevezetõ játéknak érdemesebb egy kisebb királlyal kezdeni, vagy egy független herceggel akit több független hercegség vesz körül, Pl. spanyol vagy ír területeken, de még a magyar király se rossz.

Alattvalóként egyszerûen nincs olyan mozgástered mint egy királynak, háborút indítani eleve csak független országok tudnak egymásnak, tehát ha mondjuk egy francia gróf vagy, akkor nem tudsz csak úgy hadat üzenni egy német grófságnak.

Megvannak a módszerek arra is hogy kisnemesbõl hogy lehet királyi pozícióba kerülni, de azok trükkösebbek, összeesküvések, belháborúk, jó öröklések kellenek hozzá.

Házasság útján területet szerezni örökléssel lehet, akkor ha a te karaktered személyesen örökli, pl. ha a terület birtokosa nõ, és te összeházasodsz vele, akkor a te örökösöd mindkettõtök területét együtt örökli majd. Egyébként meg a dinasztiád tagjai független karakterek, tehát hiába házasítod be õket, ha attól csak saját személyes rangjuk lesz.

Háborúhoz vagy valamilyen jogos követelés kell, vagy odaküldöd a kancellárodat a területre és hamisít egyet, de annak darabja évekig tart. Például ha egy hercegi címet bírsz, akkor annak minden idegen kézen lévõ de jure területére (amiket a "hercegségek" térképnézet jelöl) van casus belli-d. Pogányok ellen alapból van casus belli.

Üdv!

A játék most nagyon megsz.p.tott. Mire való a befolyás? Azt irja h különbözõ speciális akciókat csinálhatok vele. De nem találtam semmit. Másik kérdésem hogy mégis hogyan lehet területet szerezni? A király hü alatvalója vagyok. Elértem h én neveljem minden hadjáratában részt vettem és mégis sosem adott egy kis talpnyi földet sem. Akárhova próbáltam jogot formálni vagy nem sikerült vagy elutasított a király.
Egyszerûen nincs ötletem mit tehetnék. Vki elmondaná mit rontok el? (természetesen amelyik területet próbálom megszerezni mindig oda házasítom a családtagom vagy vmi hasonlót próbálok tenni de semmi...)

Ruley
Na, nekem most volt komoly pestisjárvány, pár hónap alatt három uralkodómat elvitte, közöttük egy gyereket.

Közben meg Lotharingiában valahogy egy nõnek valamiért egy püspökség a fõ címe, és ahogy megalapítottam az ottani királyságot, õ szerezte meg, úgyhogy most King-Bishop címen uralkodik a kiscsaj.

Megnéztem, egyéb formaságokat nem számítva (legyen felnõtt, ne legyen kiátkozott, egyház befolyása stb) úgy vettem ki, hogy a viszonyok a döntõek. A célpont pozitív megítélése (bár, hogy ebbe csak a szimpátia játszik -e bele azt nem tudom, de valószínû) és a kiátkozást kérõ megítélése a fontos a pápa szemszögébõl.

Továbbá nehezebb olyanra kérni kiátkozást, aki pápai invesztitúra alatt áll.

Most így meg nem mondom, de nézd meg a tooltipet, ha kiátkozást kérsz valaki ellen; ott szerintem biztos fel vannak sorolva a tényezõk. Gondolom ellened is ugyanezeket a dolgokat veszi figyelembe.
Tényleg, vajon a kiátkozás csak a pápa szeszélyétõl és a hozzánk fûzõdõ viszonyától függ?
Vagy ehhez kell, hogy pluszba kevés áhítattal rendelkezzünk? Mert arra gondoltam, hogy egy jó keresztényt mégis körülményesebb a nagyvilág elõtt megbélyegezni, pont abban, amiben talán élen jár.

átmentem egy kis countra...elõrepörgettem az idõt...hááát, darabokra esik az ország magától :)

Jaja, ez a jó :)
Faszán kell zsonglõrködni :)
nekem 1400-be került a trónörökös :) de megérte végülis...fõleg így,hogy az uralkodó még mindig él (84 éves)...lett volna egy 60-as örökösöm...

találós kérdés...mi a franc az a muzulmánoknál, hogy kiválik egy tartomány, kap 100k+ sereget és invázió címén ráront az urára? ez volt a harmadik ilyen, amit közvetlen közelrõl láttam...elõször azt hittem event, de már nem tûnik annak...

vigyáztam a perzsákra, mint a hímes tojásra, de bekaptak egy ilyen rohamot..aztán közben megjöttek az ilkánok...oda a 160k seregük...

itt egy kép:
kép1

mondjuk nincs nagy kedvem folytatni...bár érdekes lenne odaszorítani az ilkánokat a térkép szélére és a tatárokkal agyonveretni...

egyiptomban is most van ilyen invázió...megcsapkodhatnám õket, vagy a perzsákat...még mali is 2 forduló..a németeknek is van 150 demenseük, de gyakorlatilag azt tudnám csinálni, hogy odaállok mindhárom horda elé és 100 évig kergetõznénk...

Pont ez tetszik ebbe a játékba, jól kell keverni a lapokat. :)
Hogyan növeljem a hatalmam, hogyan lépjek fel az ellenlábasokkal, mi módon egyezkedjek, mikor engedjek stb.

Persze szerencse faktor is kell. Egy trónváltás, új pápa beiktatása, és rögtön az történik, amit írsz.

Elég kellemetlen tud lenni, ha egy lázadozó alattvalód kieszközöl egy jó kis kiátkozást, ha pikkel rád a pápa elég könnyen osztja.
Egyébként ha lehet, én törekszem a szabad invesztitúrára. Nem tudom, hol olvastam már, hogy páran nem sokra tartják, pedig egy hasznos dolog.

Elõször is a vazallusok honorálják plusz pontokkal. Szemben a bárói és polgármesteri örökléssel itt megszabhatjuk ki kövesse a püspököt. Nyilvánvaló, hogy a legjobb személyeket rakjuk be a posztra. Egyrészt, aki megfelelõen képzett, de a legfontosabb, hogy akivel jó viszonyt tudunk ápolni. Így biztosítani tudjuk, hogy az egyházi adó nálunk landoljon és a fegyveres támogatás is nagyobb. Néha a jámborabb trónkövetelõket is bevághatjuk ide.

Persze vannak hátrányai, pápai ellenszenv és talán gyakoribb eretnekség.

Nem csak gyilkossággal lehet félreállítani a trónra kellemetlen férfi jelölteket (persze aki már nagykorú). Nevezd ki õket püspöknek (szabad invesztitúra kell) valahol és ezzel már ki is csuktad a hatalomból. Nálam már primogenitúra van, de szoktam alkalmazni, ha több a fiú testvér. Eleve egy képzett egyházi személyt jelölök ki mentornak. Tehát akkor már értsen is a hivatásához és jól végezze dolgát.

Kinyírtam a kis fattyút :)) de ez a második lányomé volt és az elsönek is van fia..szóval ez így <#conf>.A matri házasság meg sok jóval nem kecsegtet,esélytelen az elején valami komoly személyt az udvaromba csábítani,így viszont hogy az elsö lányom a bizánci uralkodó felesége lett a második meg a ruszé így tölem felkelhet aki akar csúnyán összevon nekem a bizánci vej egy 20 e sereget oszt viszlát.Na mindegy, de azért ez érdekes már egyik lányomat se merem majd odaadni ezekután,mert a végén gyilkolászni kell majd miatta(igaz idövel a gavelkindet ki lehet majd löni az elsöszülöttre) de aki újat kezd az csúnyán benézheti ezt.
Kopiati
Hát mondjuk a Gavelkind-es átugorja a közvetlen fiút törökösítés elég idegesítõ...
Jól felvitték az árát a bérgyilkosságnak, pedig 1-2 alacsonyabb rangú embert sztem bárki meg tudna ölni egy kis bagóért...

sajna néha tényleg meg kell ölni pár családtagot (vagy hülye vagy öreg vagy csak szimplán útban van)

Kopiati
A gavelkind örökítés a problem, iylenkor az elsõ szülött lány fiára száll a korona, ezeket a hölgyeket matrilineárisan kell megházasítani. Javaslom öld meg a gyerekét:)

Valaki megmondaná nekem hogy ha van 5 fiam mégis az utódom egy lányom által szült unoka(az agnatikust bevezettem..1090 járok) mellesleg gondolom ezért írja hogy ha meghal a király végetért a játék...na most ilyenkor mi a szitu?
Kopiati
A többit nem kaphatják meg, mert nõk, nem értenek ahhoz:D

Jakuza001
Sehogy :(

A nõknek hogy tudok címeket adni? Csak ilyen tréfamestert, meg ilyesmit lehet.
Ez világos, amit leírsz. Értem, hogy ez nem egy sims vagy egyéb, ahol a lényeg, hogy mindenki max happy legyen és akkor jó a világ. :D Igen vannak akár ellenlábasaim, akiknek én vagyok szálka a szemében.

Az nem probléma, hogy egyes tettekért berágnak az emberre, csak lehetne kicsit személyre szabottabb, ugyan úgy, mint a tulajdonságoknál.
Egy cselekedetet eltérõen is megítélhetnének. Az én hívem aki mellettem állt, mellettem harcolt, azt ne zavarja, hogy (esetleg pont egy riválisát) megbüntetem.

Oks. :)
Így már értem, én nem értettelek meg elsõre.

azt mondjuk nem értem, hogy a kedves kis beosztottaim miért nem ölik a németeket...pedig cb tuti van rá...egymást persze ölik

na, most itt tartok:

kép

ha vége ennek a sorozatnak, akkor észak-afrika majdnem megvan a nílusig (malival még foglalkoznom kell még)...aztán nekifutok a egyiptomnak

a pápára nem sikerül a cb, pedig már 30 éve fabrikálok Rómára...

elfogynak a célpontok lassan, így kénytelen leszek a németekkel is foglalkozni, meg persze a balkánnal sem ártana...a perzsáktól picit tartok...a 160k katonájuk zavaró, fõleg, hogy a királyom öregecske már

ja, a trónörököst leorvgyilkoltam (3-4. próbálkozásra ment)...kellett egy fiatalabb jelölt...