Crusader Kings II

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ruley
Elõször is azért, mert a föld az egész egyszerûen nem visszavehetõ. Legtöbbször eleve nem te adtad nekik, hanem az õseid adták az õ õseiknek, örökbe. Már az is, hogy egyáltalán egyet elvehetsz, inkább a de facto erõviszonyok elismerése, mint tényleges jogod.

Egyébként meg az hogy mi okoz negatív megítélést, nem feltétlenül tükrözi a jogrendet. Még ha papírforma szerinti lenne is mód arra hogy elvedd valakinek az összes területét, (és ezt meg is engedi a játékmechanika), ettõl teljesen függetlenül még rühelleni fognak érte a többi nemesek hogy elnyomod õket.

Elvége az õ szemszögükbõl eleve azért történt a lázadás szabadságharc, mert valahogy túl sok negatív pontot gyûjtöttél össze, mondjuk mert idegen vagy, vagy mert túlhasználtad a magánhadseregüket, vagy mert túl magas adókat szedsz be, vagy mert az õsi elõjogaikat korlátozó új törvényeket akarsz hozni, egyszóval túllépted a hatáskörödet, az õ szemszögükbõl TE vagy az áruló, és a lázadó a jog és igazság bajnoka.

http://myanimelist.net/animelist/Alterego-X

Kopiati
Elég büntetés az is:)

Viel Feind, viel Ehr! - www.hungamer.net - http://www.hungamer.net/2012/08/crusader-kings-ii-beta-magyaritas.html Crusader Kings II magyarítás 70%

Kopiati
Idézném magam: "Ha szövetségesként harcolsz" -azaz részt veszel! csatában, azért több tekintély jár, mint a elsõdleges félnek (lehet egy kis tekintélyt farmolni csatákkal így). Elméletileg a kapott tekintély még függ a részvételi százaléktól, tehát a belépés kb. csak a tekintély veszteség elkerülésére jó.

Viel Feind, viel Ehr! - www.hungamer.net - http://www.hungamer.net/2012/08/crusader-kings-ii-beta-magyaritas.html Crusader Kings II magyarítás 70%

Még valami. :)
Egy lázadó vazallustól miért csak 1 címet lehet visszavonni? Egy árulóról beszélünk. Például egy herceg fellázad ellenem, börtönbe kerül ok, elveszem a hercegi címét ok, de már a grófságait csak negatív megítélés mellett vehetném el.

Pont arra mondom, hogy megígérem a segítséget (nem utasítom el), de nem teszek érte semmit. Akkor nincs -100 presztízs. Vagy csak én nem figyeltem? :D

Kopiati
Ha szövetségesként harcolsz, több presztizst kapsz, mint egyébként. Meg azért a 100 tekitély minusz az néha sok tud lenni:)

Más: Ha valaki katonai segítséget kér tõlünk, úgy vettem észre elég csak benyomni az igent, és ha úgy akarjuk, onnantól sz@runk az egészre. Nem kell ténylegesen csapatokat küldeni, így is jön a +25 szövetség megtartása miatti öröm. Más háborújába meg nem sokat nyerünk. Ha direkt nincs valami okunk a részvételre (ellenség gyengítése) akkor jobb távol maradni a tényleges harctól.

Játéknak azt is kéne nézni, hogy nem csak elvi a segítség.

De elvileg látnunk kéne a halott csecsemõket a játékban is. Terhes az anya, megszületik a gyerek pár hét, hónap után bumm, meghal. Na ilyen nincs a játékban. Legalábbis nálam 200 éves dinasztiába gyerek még nem halt meg, pedig 5-8 gyerek is születik. Más családoknál elõfordult, de még az is lehet azok cselszövés áldozatai. Azért ennél gyakoribb volt még a királyi udvarokban is.

De egyébként most halt meg nálam a 35 éves király, természetes úton, nem volt beteg, gyenge, fertõzést sem kapott, csak elpatkolt. :)

Ezt akartam én is írni. Sokan félreértik, hogy mit jelent az alacsony átlagéletkor.

(Még a 19 század végén is hasonló volt a helyzet egyébként, egy közeli falu halotti anyakönyveibõl csináltam egyszer egy 3 éves statisztikát, még ekkor is az összes halálozás kb fele 10 év alattiaknál volt, és ezeknek a háromnegyede az egy évet se érte meg.)
Ruley
Ha ezt beleszámítjuk, hogy vannak halott csecsemõk csak nem látjuk õket, akkor egyébként elég reálisak az életkorok a játékban.

Történelmileg az alacsony születéskor várható élettartam statisztikákat a csecsemõhalandóság nyomta le, de aki a gyerekbetegségeket túlélte az egészségügyileg nagyjából sínen volt hogy 75 évesen elkezdjenek leállni a szervei, úgy mint nekünk.

Középkori adatokat nem tudok mutatni, de itt egy ókori római, amin jól látszik hogy az újszülöttek várható átlagéletkora 25 év, de az 5 éveseké már 48 év, a 30 éveseké 59 év.

És ez még csak az átlagtársadalom, benne a halálra dolgoztatott rabszolgákkal, a lemészárolt falvakkal, az egymást legyilkoló hadseregekkel. Ehhez képest az uralkodó osztályra nyugodtan hozzáadhatsz 1-2 évtizedet.

"Feleség sose halt meg szülés miatt, egyáltalán van ilyen?"
CK I-ben még volt ilyen, a gyerekek fele is meghalt egyéves kora elõtt, viszont több gyereked született. Valahol mintha azt írták volna, hogy vedd úgy hogy a meglevõ gyerekeid azok akik túléltek.
Bár tény, hogy a pestis idõszakáig még nem játszottam.

Ebbe a játékba szerintem magasabb az átlag életkor, mint a mai világba. :D (Kicsit túlozva, mert ugye jólétben élõ uralkodókat menedzselünk, nem parasztokat, akik tömegével halhatnak meg 30-40 év körül a földeken.)

Volt már három 7x éves uralkodóm, meg most egy 85 éves. A legtöbb (fontosabb) karakter simán elél 65 évig vagy több. Jó vannak halálesetek 30-40 évesen, de azok is általában nem is fontos emberek. Most nem azt mondom, hogy örülnék ha tömegével halnának meg a lényeges karakterek, csak érdekesség képen gondolkodtam el ezen. :)
Sok gyerek is születik (persze odafigyel az ember párválasztásnál) és azok közül is szinte mindegyik megéli a felnõtt kort, gyerekhalandóság nem nagyon van. Feleség sose halt meg szülés miatt, egyáltalán van ilyen?
Mindenki elkap minden nyavalyát, himlõt, tífusz, stb, de 80%-uk meg is gyógyul. Ez normal fokozaton.

Volt már akinek 1104-re megvolt a world conquest, igaz õ a Fatimidákkal kezdte :)
a németek gyengítése sikeresen halad...szépen kiszedtem az országuk felét függetlennek :) persze van rá cb is...szóval amint a katonák kicsit pihennek a háború elkezdõdik

a hatalmas önuralmamat dicséri, hogy a kunokat nem bántottam, igaz az egyik sorozatba majdnem bevettem õket is...

a következõ pár(tíz) évben beverem a németeket, elhozom dél-itáliat, kárpát medencét és észak-afrikát, aztán a boszporuszon és a níluson kb. egyszerre lépek át...a végén pedig az összes létezõ zsoldossal rárontok a maradékra...ha nagyon teperek, akkor meglesz 200év alatt a "csak én" térkép...mondjuk ahhoz tartanom kellene a tempót...amit elég nehéz...ráadásul a két hitetlen valami oknál fogva 100k+ katonával rohangál (ezt baromira nem értem)...de 1452 szilveszterét egyedül ünneplem, az biztos :)

az angol grófság 1188-ban:

Grófságom

"Sajnos külföldön is számítanak."
Ha normálisan a fennhatóságodon kívül élnek akkor igen, de úgy vettem észre (nem kizárt hogy elnéztem) hogy miután meglógott valaki a börtönbõl, akkor utána nem ment fel 0-ról a dekadencia.
De tényleg ki volt átkozva. A tekintélye meg mínuszba volt. Nem volt egyetlen hozzá tartozója sem már. Akkor emiatt lehetett. Akkor még nem volt semmi baja, míg fel nem kelt ellenem.

Nem merek rá megesküdni, de 95% hogy nem volt. De majd rálesek az emberkére, direkt megvan a mentés. Arra gondoltam, hogy a királynak alapból megvan a kegyetlen természete. Lehet ilyenkor több mindent megengedhet magának?
Eleve a legtöbb embertõl megkapom a -10-et emiatt a "szerethetõ" természet miatt. És ez nem a kivégzés miatt volt, mert elõtte is járt. Direkt megnéztem az emberek viszonyát elõtte és utána is. Nem változtak az értékek.

Nem volt kiközösítve?
Sajnos külföldön is számítanak. Nekem ezzel gyûlt meg a bajom egyszerûen kezelhetetlen volt a helyzet. Rakás gyilkosság, támadás hódítás után is mindig kicsúsztak a kezem közül és csak horror mértékben nõtt a decadenc értéke... Arra nem sikerült rájönnöm, hogy mitõl függ ki miért növeli ezt az értéket. A legsutább helyzet az volt mikor a szomszéd birodalomba kapott a rokonság pozíciót, maga a család feje nem növelte mert volt birtoka, de az összes kölyke a 3 feleségétõl már igen...
Na most fordult velem elõ olyan, hogy egy bebörtönzött emberemet gond nélkül kivégezhettem, nem jött negatív megítélés.
Akkor tûnt fel mikor ki akartam engedni. :D Hogy jöjjön a +10 pozitív megítélés a vazallusaimtól, hogy milyen kegyes vagyok, de arra se járt volna semmi. És mivel nagyon utált engem inkább vérpadra küldtem.

Egy fellázadt gróf volt (akinek mellesleg város volt a székhelye, rossz kormányzás). Én szõttem ellene ármánykodást, de nem jártam sikerrel, mert kiderült. Viszonyt annyira megdühödött, hogy fellázadt ellenem, így levertem, tömlöc és titulus megfosztása. 2 évet raboskodott, miután találkozott a teremtõvel.

"Szóval ha nem akarsz emiatt szívni, akkor földet kell adni nekik"
Pont fordítva, rokonnak nem szabad földet adni, mert akkor szaporodnak mint a nyulak, és mindegyikük tolja fel a dekadenciát. Földet csak saját magadnak, összes nagybácsi, testvér megy a börtönbe (ahol úgy bánsz velük mint a hímes tojással mert tartalék örökös azért nem baj ha van, ha meg meglógnak az sem baj, külföldön már nem dekadenskednek), a felnõtt fiaidat meg berakod a tanácsba (így szintén nincs dekadencia). Így tulajdonképpen sokkal könnyebb mint kereszténynek lenni, nincsenek az állandó örökösödési válságok és mindig van casus bellid terjeszkedni, kicsit unalmas is :)
vazallussa kell tenni

Sziasztok!

Valakinek esetleg lenne kedve multihoz? Jelentkezni a [email protected] cimen lehet. Deus lo vult!
Jakuza001
Az itt nincs probalkozz ezzel: Third Age - Total War 3.2

Szerintem a legjobb LoTR strategia, Total War mod.

Sunsetjoy
Azt hiszem, azokat hívják AAR (After Action Report) néven.

Present: http://sunsethungary.atw.hu/ Past: http://fallouthun.hu | http://retemu.blog.hu | ...

Ruley
Sõt, semmilyen térkép-modról a GoT-on kívül.

Amúgy azt tudom, hogy van Game of Thrones mod, de nem tud valaki Gyûrûk Ura mod-ról? :)
Ha az udvarba hívok valakit a de jure követelés miatt akkor elõször hûbéressé kell tennem, hogy aztán a foglalás után ne függetlenként kapja meg a titulust?
Mert ezt akarom elkerülni, hogy ne csak baráti segítség legyen. És ezt csak birtok adománnyal lehet elintézni? Ez azért lenne gáz, mert csak 1 birtokom van nekem is, most kezdtem grófként egy játékot.

Ruley
Nem úgy végigjátszást, hanem fõleg azokra gondoltam amiket angolul láttam, ilyen irodalmilag enyhén kiszínezett játékélmény leírásokat, meg magyar fórumokon is amiket láttam jelentéseket ahol összefoglalta valaki a legutóbbi végigjátszását.

Csak arra célzok, hogy az átlag játékos tapasztalataihoz képest nekem úgy tûnt, inkább szinte csak pocoksari az aki kiemelkedõen jól ráérzett a játéknak egy olyan gyenge pontjára amit megragadva végtelenül tud hódítani, nem az átlagos játékos.

Kopiati
Az 1.6 nagyon megkönnyíti a dolgot, mert megnövelték a karakterek halálának valószínûségét csatában. Csak a gond, hogy azok halnak meg akik lázadnának...(ami néha elõny) csak egy iylen conquest üzemmódban lényegében fegyverrel be van tömve mindenki szája... egy fegyverszünet, és egy hatalmas vereség után, viszont jönne a lázadás hullám...

Igen, persze, én is úgy gondoltam, mert abból egész sokat lehetne okulni :) Ebben a játékban az a szép, hogy az ember a saját céljait éri el, tehát nem lehet végigjátszást irni róla. Vagyis lehet, csak nem a végigjátszás rá a helyes kifejezés. De pl. angolul láttam ilyeneket, hogy hogyan érdemes bizonyos hercegekként, grófokként végezni a dolgokat, bár az csak angolul volt, és én az angolt nagy volakaban felfogom, meg megértem, hogy kb. mit akar mondai, de pontosan, hát az még nemigen megy :D
Én inkább a folyamatos orgyilkolást választom :)
Tehát folyamatos földosztás és a vezetõ szerep megõrzése érdekében folyamatosan hódítani kell. Hát ez szép. :D Majd kipróbálom.

Ahogy olvasom amiket ír, látom, hogy van még mit javítani azért a játékon, mert ebbe az extenzív módszerbe nagyon bele kéne bukni :)
Fõ változás muszlimoknál az öröklési rend, ami 'open', ami annyit jelent, hogy a szóba jöhetõ utódok közül az örököl, aki a 'legerõsebb', vagyis a legtöbb területe, címe van.
A másik fõ változás (és nagy szopatás :) ) az a decadence. Ez dinasztiához köthetõ érték. 25% alatt csapatmorál és a demense jövedelemre bonusz van, felette büntetés. Ha már nagyon magas (most nem tudom pontosan, 50 vagy 60 felett?), akkor lehet kérni a dinasztia ellen fatwa-t, ami hasonló mint a kiközösítés a keresztényeknél.
A dekadencia minden föld nélküli, közeli hozzátartozó férfival nõ (mármint nem egyszer, hanem miattuk folyamatosan). Nem tudom pontosan milyen rokoni szálig, de nem csak a fiaiddal. Szóval ha nem akarsz emiatt szívni, akkor földet kell adni nekik (minél nagyobb a birodalmad, asszem annál több kell, és minél magasabb rangú - a fiaidnál úgy rémlik duchy nullázza csak), vagy el kell tenni õket láb alól. Persze minél több pretendernek van nagy birtoka, annál durvább lesz az örökösödés utáni helyzet.
A durva ugye az, hogy ha nincs 4 feleséged, jön a prestige minusz. Ennyi asszonnyal viszont szaporodtok mint a nyulak. :) Mondjuk én 2 feleségnél többet ritkán szoktam bevállalni, annyi büntit még könnyen ellensúlyozok.
Van olyan változás is, hogy a saját dinasztiádba tartozókat minden további nélkül bebörtönözheted és kivégezheted - ezt sem lehet viszont túlzásba vinni, arról nem beszélve, hogy bár önmagában nem okoz minden vazallusnál minuszt, azért a családja a kivégzettnek igen morcos lesz.
Ami csökkenti a dekadenciát, az a csaták és ostromok, valamint ha ramadant tartasz, amit úgy öt évente lehet.
CB-k terén az van, hogy minden szomszédos területre van conquest cb-d, plussz a szokásosak, keresztények ellen pl. akár egész ország elfoglalására szólók is.
Nincs summer fair, feast, és hunt, tournamenthez hasonló dolog van.
Hm... mi még... ja igen, a mecseteket (vagyis a templom típusú birtokot) gond nélkül birtokolhatja a játékos is, sõt, ezek hozzák a több pénzt - de kevesebb katonát, és gyengébb a védelmük.

Ez jut eszembe hirtelen. Mivel az egészet gyakorlatilag vagy saját kútfõbõl következtettem ki, vagy innen-onnan infómorzsákból szedtem össze, lehet, hogy nem minden teljesen pontos :)
Nem hiszem hogy ehhez lehet igazán általános végigjátszást adni, mert többféleképpen haladhatsz aki hódításra épít az teljesen más taktikát követ mint aki házasságok útján halad, bár ez sem megy prestige nélkül. Vagy orgyilkosokkal öli le a konkurenciát és száll rá egy grófság, mondjuk nekem még ez se ment.:D Baromi nehéz egy jó conspirációt összehozni. Szinte generációk alatt megy le. Ami megy, az a vazallusok összezörrentése a hûbérúrral, de ebbõl se mindig a playernek esik le a haszon :D Szóval nem hiszem hogy erre lehet egyöntetû leírást adni. Legfeljebb példákat ki hogy épített fel egy jól mûködõ Hercegi uradalmat az már jó dolog szerintem :)

Ez talán az egyik legnagyobb elõrelépés a CK1-hez képest. De ezt meg is mondták elõre, nem lesz többet gyorsan összelopom a birodalmat effekt. Nekem spec. Pár hétvégén, amikor több idõt ölök bele, van hogy 4-bõl 3 játék az gyakorlatilag olyan hogy már is vége van a családnak amit elkezdek. Bosszantó, de életszerû. Szóval nagy piros pont a Paradoxnak!! Persze lehet csak béna vagyok ez a gond :)

nem volt erõm képet menteni...de lement 15 év az utolsó kép óta...már 904 terka van :)

Merre olvastál végigjátszást? Vagy angolul a játék wiki-jén?
Ruley
Szóval azt akartam mondani hogy ha te találtál valami gyenge pontot a játék mechanikájában akkor jó neked, de nekem eddig nem ez volt a tapasztalatom, meg a legtöbb másnak sem akiknek a végigjátszását olvastam.

Egyébként a muszlimokkal való játékban van eltérés a keresztényhez képest? Azon kívül, hogy több feleséget lehet tartani. :)
Lehet nekem hiányos az ismeretem, vagy csak a törököknél volt olyan berendezkedés, hogy a birtokok nem örökölhetõek és az uralkodó szolgálat után adja, és akkor veszi el mikor akarja.

Ruley
Csak a jó agresszorral szemben.

Nem tudom csak kevesebb tapasztalatom van-e vele mint neked, de én például York hercegével kezdve több mint kétszáz év után tartok itt. (meg majd a fiam örökli Leont, amibe beletartozik 4 hercegség is).

Ezt mindet többszöri újratöltéses csalással, amik nélkül talán a királyságom sem lenne meg már, de legalábbis nem jutottam volna messzire a szigetrõl. Egyszer például spontán megbetegedett és meghalt a királyom mire valami lollard eretnek vallású 5 éves kuzin örökölt. Pedig ha logikuan nézzük, az ilyen random gebaszok is beletartoznak a középkori életnek egy mindenre kiterjedõ szimulációjára, amiben a legszórakoztatóbb a játék.

Legközelebb majd úgy kezdem el, hogy az ilyeneket is hagyom lezajlani.

Na erre én is rálesek.

neeem arra gondltam, azt én is vágom hogy vazallustól nem tudok annyit kiállitani :) azt néztem meg hogy õ mennyit tud kiszedni a sajátjából, és õ 1000 embert. én meg a sajátomból 600at. viszont az épületek kb. azonosak, megegyeznek, max 1-2 eltérés van, ami nem okoz 400-as ugrást. tehát ugye a vár alatt irja, hogy mennyi a max ember, mennyit tudok én kiállitani meg ilyenek, és ugye ott neki 1000.. szval érthetõ h mire gondolok? :)
a-a, nem te lettél eretnek, hanem õk...mind :)

egyik sem volt olyan könnyû...ez a grófság kifejezetten zavaró volt az elején...egy cb-zett környéken borzasztó gyorsan terjeszkednék...
csak az illogikus, ami nem hoz hasznot :)

pl. leülni várat építeni biztos nem fogok, meg arra kuporgatni..."veszek" katonát, elveszem a szomszédét és majd a vazallus építget helyettem...ráadásul annyira boldog lesz, hogy még virágot is szed a reggeli kávém mellé...túl sok fellázadt vazallussal nem találkoztam...így minden megspórolt katona, pénz és figyelem a határaimon túlra öszpontosul, ami még több terkát hoz és még jobban szeretnek...szerintem logikus...

amikor leülsz és csak nézegeted az országot és lázongani kezd valaki, de nem tudod lenyugtatni (nincs odadobható terkád) és harcolsz ellene, ami akár egy szélesebb összefogássá is nõhet, bejöhet a szomszéd, kopik a sereg...na, ott kezdõdnek a bajok...és pontosan ezért gyenge a gép, mert ül és szétmarja a "béke" az országát...

Igen eretnek lettem. A vazallusoknál ez -32 véleménnyel jelenik meg. szerencsémre mire kipróbáltam volna az ajánlatodat, addigra meghalt a király, és az utód hál istennek már keresztényként uralkodik tovább. most már csak a területet kell áttéríteni a kereszténységre.
Amúgy köszi a tippet.
Kopiati
Azért elég könnyû országokat vadászol össze:), nem vagy kiszolgáltatva az uralkodó tehetetlenségének... Lényegében az agresszív játékot büntetné a játék, de mivel illogikus agresszivitás amit csinálsz nem tud vele mit kezdeni, mert a fékek-ellensúlyok így nem mûködnek. Sokat harcolsz, de a pápa nem büntet érte, mert közben kereszténykedsz. Azok a területek meg IMBA beállításúak, hogy megfogják a sok muszlimot. De te letolod õket, így lesz egy csomó imba, jó techelt embered. Egy elcseszett orosz, vagy rossz helyen lévõ bizánci hercegséggel-grófsággal sokkal több kihívás lenne. A gép sokkal racionálisabban kezeli a belsõ problémákat, mint egy ember, ezért van akkora felfordulás a gép országaiban:D... sajnos az hogy vannak exploitok az nem a játék hibája, ez kell ahhoz, hogy éljen a játék. Sajnos amint ráérez az ember csak exploitokat látni a játékban...