2869
Shogun 2 Total War
-
Yag #1429 Tökéletes megfogalmazás. Ezért ne csodálkozzon senki, hogy a vazallusa ellene fordul majd valamikor. Velem is megtörtént. Mérges is voltam. Persze nem arra, hogy megtörtént, ilyen az élet, hanem magamra mert nem kalkuláltam bele :)
Az auto csatákat én is szerettel használom. Főleg olyankor amikor tényleg nagy a fölény. Olyankor a győzelem nem kétséges, a kérdés csak az, mekkora veszteséggel sikerülne ? Meg mire betölti a csatát ... persze lusta is vagyok egy "kis" csatát betölteni. Lenyomom auto-ba és kész. Olyan is volt, hogy elkaptam egy full sereggel egy 2-3 egységnyi kis Rebell csapatot és nem vesztettem egy katonát sem :D) -
Prof William #1428 A vazallus olyan hogy most nyalja a talpad mert lenyomtad de ( mivel ugyebár megmaradt az eredeti vezetés ) titkon egy kanál vízben megfojtanának mert legyőzted és MEGSZÉGYENÍTETTED őket. Egy valamirevaló daymo inkább dől a kardjába mint hogy a legyőzője talpát nyalja és a japánokra ez hatványozottabban igaz. Nem csoda hát hogy amint rossz fiúnak kiáltanak ki rögtön jön a hadüzenet tőle is mert egyrészt végre nem kell nyaliznia másrészt így majd mindenki látja hogy nincs veled így az esetleges bukásod nem rántja magával őket.
Amúgy rájöttem hogy ha neked áll a zászló az ostromokat érdemesebb auto-csataként megvívni mert pl én így egy ostromnál 4 embert vesztettem de lejátszva minden falon felkapaszkodó egységből 5-10 magától is lebucskázott szóval 50-60 embert vesztettem így. -
Yag #1427 Igen. Erről beszéltünk, az elöbb. Nekünk gondolkodási és kombinációs lehetőségünk áll szemben egy valahogyan megírt scripttel a játékban ami próbál akadályozni valahogy, hogy ne MI győzzünk, vagy hogy legyen benne kihívás. Ha nem így lenne, akkor meg arra panaszkodnánk, hogy Easy vagy Legandary tök mindegy, mert nem sokban különböznek. Így is úgy is nyerek. Igazából innentől kezdve csak nézőpont kérdése az egész. Ha szívatásnak vesszük és csalásnak a gép részéről akkor nekünk van igazunk, ha meg kihívásnak és belekalkulált változónak/nehezítésnek egyben megoldandó problémának akkor is igazunk van mert azt kezdjük el számolni, ha a program ezt lépi mi lehetőségem van nekem ezt az "apróságot" ellensúlyozni ? Nincs kereskedelem ? So What ?! Lecsapok két tartományt és meg van a különbözet.
Szerintem elkerülhetetlen az, hogy egy idő után úgy építsünk fel egy küldetést, hogy nem számoljuk bele a legrosszabbat. Mi van, ha nincs haver, nincs kereskedelmi partner, mindenki támad, és egyébként is ... csak magunkra számíthatunk és a katonákra. Nincs mese, erre is ki kell találni egy tervet, egy taktikát ... már is másként alakul a 4.-re elindított kampány nem ? :) Talán nincs is két egyforma kampány :) -
Yag #1426 Ha szűkebb időszak van, vagyis kicsi a bevétel és még abból katonákat is fennt kell tartani nekem bejött a Vazallus tartása, mert a katonák kiállításának költségei Őt terhelik és nem engem. Ha hozzákötöd a kölcsönös katonai szövetséget is akkor támadni fogja a TE ellenségedet ami az ellenséged gyengítésével fog járni ami könnyen eredményezheti azt, hogy a következő körben te támadod és levered mert a vazallusod már legyengítette a saját seregével amit Ő fizetett. Az, hogy a vazallus egy idő után ellened fordulhat tök természetes. :) Mondjuk azt, megelégelte a csicskáztatást és békjóit lerázva próbál szabadulni tőled, így inkább összeszűri a levet az ellenfelekkel így már több lúd próbál legyőzni Téged mint bátor hadvezért. Ha már tudod, hogy úgy is ellened fog fordulni egy idő után, kalkuláld bele és nem fog meglepetés érni.
Erre szokták talán azt mondani, hogy : „Tartsd közel a barátaidat, még közelebb az ellenségeidet.” – Szun-Ce
A vazallusra tekintsetek úgy mint egy szolga klánra és ne úgy mint egy puszipajtásra akit ha legyőztél már örökre a rabszolgád marad. Téged szolgál katonáival, pénzzel, stb de alárendeltje neked. Egy darabig ezt "tűri" de ha teheti inkább betart neked amikor itt az ideje.
Csak javasolni tudom : Aki szereti ezt a játékot, vagy ezt a miliőt egyszer tényleg érdemes megnézni a Shogun c. filmet. Igazán jól meg lehet érteni, hogy mi Európaiak mennyire másképpen gondolkodunk és viszonyulunk dolgokhoz mint a Japánok. Élethez, halálhoz, szolgáláshoz, hűséghez, harcokhoz ... érdekes és tanulságos történet még akkor is ha csak egy kitaláció. Viszont amit látsz közben, ahogy viselkednek az teljesen autentikus.
"Megsúgok neked egy
titkot: sose dőlj be a mosolygásunknak, a
szelídségünknek, szertartásosságunknak,
hajladozásunknak, udvariaskodásunknak.
Lehet, hogy ez alatt a felszín alatt ezer ríre
vagyunk tőled éppen, biztonságban, egyedül.
.....
Meglehet, de hadd adjak még egy-két jó
tanácsot, Ingeles: sose feledd, hogy minden
japánnak hat arca van és három szíve. Van is
erről egy mondásuk: az ember hamis szívét a
száján hordja, hogy az egész világ lássa, a
másodikat a keblében, ezt barátai és
családtagjai elött tárja fel, az igazi, a titkos szíve,
amit magán kívül senki sem ismer, az csak az
Isten tudja, hol rejtőzik. Megbízhatatlan, hitszegő,
bűnös banda ez.
Ha van is vazallusod, ne bízz meg feltétlenül benne. Hadd gyártsa a seregeket és küldje őket a csatába, fizessen adót neked, de ha nem kell már kell vágni mert úgy is kitalál valamit hogy ellened forduljon csak idő kérdése. Én csináltam azt is már, hogy ha szükség volt a vazallusra akkor segítettem neki, de ha már csak kolonc volt, akkor hagytam hadd vesszen oda a szomszéd ellen, mert ha már legyőztem a szomszédokat úgy is Ő lett volna a soron. De ha az ellenségem pusztítja el, legalább egymást is gyengítik nekem meg kevesebb katonával kell szembe néznem .) -
cookac #1425 Milyen érdekes, ker.szerződést kötöttem Takedával. Hattori, aki harcban áll vele, a köv. körben már blokkolta is a kikötőjét. Igaz ugyan, hogy három másikból is kereskedett másokkal, de ez szemmel láthatólag nem zavarta. Nyomtam egy gyorstöltést, és most Datekkal kötöttem szerződést. Milyen meglepő, most azt a portot blokkolta. Itt sem zavarta, hogy más kikötőkből az ellenségeivel kereskedik, pont a gémeré kell neki. Ez sztem olcsó húzás és nem nevezném AI-nak. A script suxxx megfelelőbb lenne. -
Yag #1424 Erre csak az jut eszembe, hogy szerintem az emberei elme kombinatorikáját nem lehet csak egyszerűen egy program sorral Scripttel leírni és akadályoztatni egy játékmenetben. Beszélhetünk mi mesterséges intelligenciával, (AI) de ha a szó szoros értelmében vesszük akkor, az egy nagyjából ilyesminek kellene lennie : Wiki >
"1). A mesterségesen létrehozott tárgy állandó emberi beavatkozás nélkül képes legyen válaszolni környezeti behatásokra (automatizáltság); 2). A mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen hasonlóan viselkedni, mint egy természetes intelligenciával rendelkező élőlény, még ha az azonos viselkedés mögött eltérő mechanizmus is húzódik meg (TI szimuláltság - ilyen értelemben beszélhetünk pl. a számítógépes játékok gépirányította karaktereinek „intelligenciájáról”);"
Na igen. A gondom nekem csak azzal van, hogy "ez" a játék (és általában a többi is) nem egy AI-ból áll, hanem egy játék aminek egy kis része felel az AI tetteiért válaszaiért. Ezt egy szöveges rész úgynevezett script "vezérli". Nincs kimenő-bemenő információ elemzés, nincs emberi értelembe vett mérlegelés, csak az amit a programozók leírtak. Ackió-Reakció. Kb mint a Sakkban. Ha te ezt léped, akkor a különböző nehézségi fokon ezt és ezt lépje válaszul az "AI" .
Természetesen, gondolom a különböző nehézségi fokokra más más nehezítés vagy szintet írtak meg. Egyébként is az "igazi" mesterséges intelligenciával rendelkező rendszerek egy komplett számítógépes mechanizmusok több processzor dolgozik, szenzorok miegymások adatait dolgozzák fel amik a be és kimenő adatokat gyűjtik folyamatosan. Itt ilyennel nem fogunk találkozni sosem. Ehhez ebben a formában a program is elég vékonyka.
Egyszerűbben, az emberi elme és annak kombinációs készségével szerintem nem tud versenyre kelni egy program sor. Nem is teheti mivel nem rendelkezik probléma megoldó képességgel csak egy előre leírt sok-sok változóval lemodellezett válasz rendszerrel. Persze ezt megspékelhetik a programmerek random dolgokkal, hogy a kiszámíthatatlanság érzéslt keltsék, de mi emberek és gyakorlott gamerek ezt is kitapasztaljuk egy idő után és találunk rá "megoldást" .
MI játékosok, sokkal rugalmasabban váltunk játék stílust mint ahogy a gép azt tehetné. Pl. Ha elfoglalok egy várost akár három dolgot is csinálhatok. Vazallus, Lemészárlás-rablás, sima beköltözés. Ő is de a program nem fog érzelmi alapon dönteni. Te megteheted.
Mi alapján is döntöm el ? Lehet gyors gazdasági számítást teszek, hogy ha most ezt vazallussá teszem mennyi bevétel, ha lemészárlom ennyi ... ha csak beköltözök legalább a nép nem fog lázadni ... és lehet érzelmileg döntök mert úgy van kedvem hogy kinyírok mindenkit.
Ilyent a játék "AI"-je sose fog csinálni.
Ugyan akkor valamivel nehezíteni kell a játékot mert az se jó ha nem nehéz mert kihívás nélkül mire jó az egész ? Igazából gyarlók is vagyunk, mert elvárjuk hogy nehéz legyen egy ilyen játék, de ne annyira, hogy ne tudjunk győzni. Jobb híjján ilyen eszközökkel tudnak csak nehezíteni, hogy a Wako egységek téged, előszeretettebben látogassanak mint másokat vagy csak téged. Ha már Shogun lett Takeda, akkor behódoltak és nem csesztetik, ha TE leszel Shogun, téged támadnak mert nem vagy "szimpi" vagy mert leigáztad valamelyik daimjó tesója klánját és örök bosszút esküdött de sikerült rád uszítani az egész ország daimjóit. Úgy se látom máshol mi van, a térképen nálam is máshol is általában ki van kapcsolva az AI lépései tehát gondolhatom azt, hogy ez más klánt is sújthatja hasonló esemény mint engem.
Az hogy a nehézségi fok növelésével csökken a bratyizás a klánok közt vagy csak feléd, egy újabb nehezítésnek találom amit kénytelenek beletenni, mert egyébként akkor mi különbség lenne a különböző szintek közt ? Így legalább számításba kell vennem, hogy hoppá : Magasabb nehézségi fok, itt már nincs haverkodás, ergó más taktikával fogok játszani, óvatosabban, jobban beosztva a pénzt, nem támadok meg akárkit akármikor, kiszámolom hova kell sereget tenni, hogy ne tudjanak meglepni stb. stb.
Ez az én olvasatomban egy ilyen változó az újrajátszhatóságát növeli a játéknak nem feltétlen rossz, csak kellemetlen mert vagy nem számoltunk vele effektíve megleptek minket és ettől morcos lehetek mert még is csak okosabb vagyok mint a script vagy nem figyeltem eléggé. Akárhogy is, az AI-t könnyebb szidni mint azt mondani : Okkés, ha te így akkor én ezt belekalkulálom és legközelebb nem fogsz engem itt megszivatni. Vagyis arra serkent minket, hogy kitaláljunk valami taktikát az ellen, hogy a Wako hajók csak engem csesztetnek stb. Ez most vagy boldoggá tesz minket vagy idegesít és könnyen írjuk. TÖk jó a játék de egy nagy Xar a diplomácia, és minden ami nem tetszik elsőre :)
Bocs, nem neked szól, de látod, vannak akik fel vannak háborodva, hogy kicseszett vele az AI :)mert nem tudott Shogun lenni. 100 kör alatt.
Aki meg boldogul, könnyen írhatja : Xar az AI mert "simán" megvertem.
Akkor most kinek is van igaza ? -
#1423 Orbitális baromságot írtál. -
#1422 "Aki pedig magyar nyelven szeretne játszani az azért van, mert más nyelven nem érti." inkább meg se szólaltál volna... -
#1421 talán a töltőképernyőn?:D -
#1420 ez a vazallus dolog mire jó? nem jobb megszüntetni a klánt? akkor tiéd a városa is, neked jön a pénz, nem őt gazdagítja. mi előnye van ha meghagyom? aztán meg majd később hátbatámad... -
sakkay #1419 Amióta elértem a kritikus szintet, mindenki az ellenségem(Oda kampány) gyakorlatilag megszűnt a diplomácia,és a kereskedelem. 5 vazallusom 3 kör alatt üzent hadat.Hm..vh.fokozat,de talán nem így kellett volna megoldani, mert eltelt 10 kör, és még mindig mindenki utál. Pedig lementem 20 tartomány alá,nem használt, ez van.Tartom magam. -
cookac #1418 Logikusnak tűnik az érvelés, elfogadom azt is, hogy ez tényleg így zajlott. Mármint a Shogunná válás és amit írtál ezzel kapcsolatban. Viszont megfogalmazódott bennem néhány kérdés...
Miért van az, hogy a Wako kalózok csak a játékos keresk. útvonalát támadják? Miért van az, hogy miután Takeda lett a shogun (mostani kampányom) senki nem basztatja? Miért van az, hogy minél nehezebb fokozaton játszom, annál inkább ellenséges mindenki? Nem lehet inkább, hogy programozói "huszárvágás" mindenért a játékost szopatni? Mert egyszerűbb teóriákat gyártani, mint jó kódot írni? -
AryanH #1417 A betöltő képernyőknél megjelenő idézeteket, halotti verseket és egyéb leírásokat hol tudom megnézni? -
cookac #1416 Kedves barátom, nekem nincs nyelvvizsgám angolból, de folyékonyan beszélem. Németből sincs nyelvvizsgám, de éppúgy beszélem mint a magyart.
Éppen ezért nekem tökre mindegy, hogy magyarul, németül v. angolul van a játék. Aki pedig magyar nyelven szeretne játszani az azért van, mert más nyelven nem érti. Ami nem is lenne nagy gáz, ha legalább az anyanyelvét beszélné és megtanulna helyesen írni.
@Kallahiosz v mi: leírtál 8 mondatot. Ebből egy volt, amiben nem volt nyelvtani hiba. Szóval nem kellene gyökerezned. Úgy vélem felesleges lenne lemenni a szintedre, rutinból legyőznél.
Azon külön jót mulattam, hogy még mindig a monk-nál tartasz. Fel ne add... :D -
Yag #1415 Igen. 1 év 12 kör.
Annyit érdemes tudni, hogy én ezekkel a MODokkal játszom.
- All In One MODot tettem fel (Toons Shogun2 Version 1.8)
- Hunor_Naval_Morale (hogy rendes hajós csatát is lehessen tolni)
- MOD_extended campaign all_and_1 month turn (legyen mivel babrálni)
- Bartcolors (ez csak a skineket variálja)
Szóval. Shimazu kampány, vh-fokozat. A szomszéd lila ruhás daimjót levertem két csatában és rögtön vazallust csináltam belőle, ütköző zóna.
Kezdésnél négy klán osztozik a szigeten. A lilák, meg a két fehér-zászlós daimjó meg én. Értelem szerűen a két másik csókával összekaptam, és vica versa kergettük egymást vagy 50 körön keresztül. Nagyon kevés pénzből, nagyon ki kellett számolni mit építek, mit képzek. Csak alap Yashigaru és Bow egységeim voltak illetve Loan kardosok, késöbb a Ronin Yashigarukat és szamurájokat tudtam még felfogadni, és jól is jönnek. 1 kör alatt megvannak és nem annyira dárgák. De amíg csak 2 tartományom volt nem nagyon ugrálhattam, csak 2 sereget tudtam fenntartani. Az alap gond az volt még így is, hogy az étel mennyiségem 0 majd -1 és -2 lett. Egy darabig Matsukeval és Monk+Ninjával lehet bákét teremteni, de sajna 3x lázadtak fel a tartományban a kevés kaja miatt. Kibekkeltem és a nagy fogócska és egymás (vazallus és én) kergetőzése után sikerült betörnöm az Ő területükre és várost foglalni akkor amikor a Vazallusommal voltak elfoglalva. DE!
Mivel a pénz kevés volt és étel hiány is fenn állt, így pénzre nagyobb szükségem volt mint a területre. Legalább 3x játszottam el, hogy betörtem a pattogó Daimjók provinciáiba, kiraboltam az elfoglalt tartományt, (10-20.000koku is lehet egy ilyen rablás) felgyújtottam az épületeket is, és kivonultam. Persze, lázadtak de. Egy tartománnyal kevesebb volt az ellennek. Ha sikerült Rebellis várossá tenni (sikerült) akkor a Lázadók miatt megoszlik a figyelem. Én+Vazallusom+Rebellek. Így már Ők ketten effektíve három ellenfél ellen kellett "taktikázniuk". Nekem meg "csak" kettejük ellen.
A rabolt pénzzel, a megosztó figyelemmel már tudtam rájuk olyan csapást mérni az új tuningolt szamurájos sereggel amivel a félszigetet el tudtam foglalni és már nincs aki pattogjon. A katonák közben elkoptak így a bevétel is egyensúlyba került. Innentől kezdve a tanyák fejlesztésére mentem rá, és a kereskedelemre. Két külker pontot elfoglaltam tengeren, 10-10 kereskedő hajót tettem oda és hozták a forgalmat. Katonákat nem képeztem újat csak oda, ahol támadásra lehetett esetleg számítani. Most húzom az utolsó szintű tanyákat, amihez 8 kör kell. Sok kereskedelmi épületem van de azért van pár Matsuke is akik vigyáznak a városokban. Az alapvető gondon ott volt, hogy az elfoglalt városok keresztények voltak és félő volt hogy az áttérítési időszak alatt zavargások lesznek + nem halad annyira a hittérítés mint kellene,(+kiváncsi voltam mi van ilyenkor ha vallást váltok) és le-leáll a kereskedelem ami nem hoz elég pénzt körönként. Ezért vallást váltottam, sikerült a négy nagyobb klánnal kereskedelmi egyezményt kialakítani és jön megy az árú, és jön a lé. Ezt az időt a gyűjtögetésre és a halmozásra használom. Nem foglalok több provinciát csak amit kell az ellen legyűrésére. Az adók hardon vannak. A provinciáim zöldek vagy sárgák. Kell a tartalék zseton mert ha elkezdek terjeszkedni akkor az ellenszenv is nőni fog, megszüntethetik a kereskedelmi kapcsolatokat és akkor lecsökken a bevétel ha nincs saját termelés. Már most is a kalózok miatt nem 8000 a bevétel körönként hanem csak 6-4.000. Állandóan megtámadják a kerhajóimat és a kikötöket blokkolják. Idegesít de tudom hogy bele kell kalkulálni. Ez a gyűjtögetés a totális hadüzenet idejére ki kell hogy tartson. Az a tervem, hogy felhalmozok annyi pénzt amennyit csak lehet. Foglalom a provinciákat amik Rebellek vagy ellenségesek. A kereskedelmi partnereket nem piszkálom és ha Kyotó alá érek már van elég katonám, van elég pénzem és területem is, hogy ne legyenek "gondjaim".
Most nincs vazallusom, csak szövetségesem. Mori. Jól kikupálta magát, lett 5 provinciája tehát fél szemmel rá is figyelnem kell majd. De erre már készül a különítmény a szomszédos provinciában "HA" támadni lenne kedve valamikor. 1 ninjám 6* és egy 3* os van. 1 Matsuke 5* a többi 2-3* Monk már nincs mert keresztény vagyok, így a papok még nem táposak de kupálódnak már vegyesen. Akit lehet vezért megölök. Ami sereget lehet, demoralizálok, lázítok és utána csatázok. Így a seregek nem annyira harcolnak, kis káosz sosem árt kissebb veszteséggel végzek egy csatában. A seregeket úgy állítom össze, hogy legyen benne lovas íjjász ellen, lándzsás lovasok ellen, szamuráj aprításra, és 1 v 2 vezér az ellen megfutása utáni levadászásra.
Nagyjából így értem el ezt a bevételt erre az évre. Természetesen a 12 kör 1 év is nagyban hozzájárult ehhez.
Egyébként :
Szerintem nem annyira vészes egy totális hadüzenet ha már tudatosan készülsz rá. Addigra, ha jól mennek a dolgok akkor max 4-5 nagy klán marad mert egymást is írtják. Elvileg a pálya másik felén. Date, Hojo esetleg Mori. Imagawa és ki tudja random ki éli túl a dolgokat.
A játék szempontjából és értve kissé a japán politikát, teljesen jó hogy amikor elérsz egy méretet provincia számot akkor neked esnek a többi Daimjók. Ennek meg van a maga hagyománya, ez Japánban tök természetes dolog volt akkoriban is. Alapból Japánban egy "Császársági" rendszer volt. Taikó-nak hívják a Japán teljhatalmú katonai parancsnokát.
Részlet: Shogun c. könyv.
"Csakhogy ez az ember, aki a békét
megteremtette, halott. A parasztból lett katona,
később szamuráj, tábornok, a legnagyobb
tábornok, majd végül taikó, Japán teljhatalmú
katonai parancsnoka egy esztendeje meghalt,
és hétéves fia kicsi még ahhoz, hogy a hatalmat
átvegye. Vagyis a fiú is törpe, akárcsak mi.
Törpe az óriások között. A háború pedig
elkerülhetetlen. Most már a taikó sem tudja
megvédeni szeretett fiát, dinasztiáját,
birodalmát. Talán így is van rendjén. A taikó leigázta az
országot, békét teremtett, a daimjókat arra
kényszerítette, hogy csússzanak-másszanak
előtte, birtokukat elvette és másoknak
adományozta, azután meghalt."
képzeljétek azt, hogy kb ez most a helyzet a játékban is. Van x mennyiségű Daimjó akik (mivel már nem él a Taiko) próbálnak maguknak minél nagyobb hatalmat megszerezni vagy a tejhatalmat hogy az Ő dinasztiájuk vigye tovább a stafétát. De ne feledjük. Japánban a Daimjok a Taikonak a vazallusai alárendeltjei voltak. A Taiko hozta a törvényeket amiket köteles volt betartani minden vazallus. Ergó engedelmességgel tartoznak neki. A halála után létrehozott egy Régenstanács nevezetű intézményt amibe 4db Daimjo volt és közösen hozhattak csak döntéseket az örökös nagykorúságáig. Ügyesen ki volt ez találva. Ahhoz hogy nagy horderejű dolgokat létrehozzanak a Régenstanács tagok egyben Daimjók a többiek beleegyezése is kellett, viszont ők sose értettek egymással egyet mert senki nem akarta hogy a másik kaparintsa meg a hatalmat. Ha valaki beintett a régens tanácsnak vagy túlságosan harcias és háborúkat vívott más Daimjók ellen, mondhatták azt, hogy törvényt szegett és ilyen vész esetén azért képesek voltak arra, hogy többen összefogjanak EGY ellen, csak azért, hogy annak az EGY-nek ne legyenek sikerei vagy hogy elérje ne a célját vagyis hogy átvegye a hatalmat és Shogun legyen. Ettől rendesen be voltak parázva így az ellenségek is könnyen lehettek vész esetén szövetségesek amíg a szükség úgy hozta.
Egy ilyen történetet mesél el a Shogun c. könyv vagy film, ki mennyire ismeri. Ha megnézitek szerintem jobban megértitek, hogy amikor a játékban elérsz egy nagyságot, hírnevet és "legendás híred" lesz, miért esik neked mindenki. Egyszerű. Azért mert Japánnak, bár több nagy hatalmú Daimjója volt még is csak egy ország és egy nép, egy törvénnyel akik próbálnak békében élni egymás mellett de nem tűrik, hogy "bárki" uralkodjon felettük, főleg hogy TE legyél a Góré. Már van egy, az jó volt, most meghalt de amíg a kiccsávó nem nő fel ne legyen már más se ha már én nem lehetek. Mondhatjuk, hogy ha elérsz a játékban 20-25 provinciát akkor vagy egy Törvényszegő és lebuktál a Régenstanács elött. TE a tejhatalomra törsz (persze, ez a játék célja) ezért TE leszel a rendszer ellenes lázadó amit a többi Daimjónak kutya kötelessége megakadályozni. Aki a Taiko törvényei ellen megy és próbálja átvenni a hatalmat az az ő olvasatukban bűnt követ el és ha lenne a játékban ilyen rész akkor jönne az üzenet : "Add meg magad, és kövess el Harakirit." Murdelj meg mert Te vagy aki veszélyes vagy és ez nem okés mert törvény ellenes. És egyébként is milyen dolog másokon uralkodni, Te is csak Egy Daimjó vagy mint mi. Semmivel nem több és jobb.
A móka abban van, hogy amíg Te hódítasz addig a többiek is. Bár nem mondják de Ők is Shógunok akarnak lenni mint te. Igen ám, de a játék közben gondolhatjuk azt, joggal, hogy akit Te nem bántasz pár klánt majd Ő sem fog téged. Ez szomszédos országoknál még elmegy. Más népek, más szokások, ki lehet alkudni egy békét. De itt mindenki Japán és mindenkire egy törvény vonatkozik. Mire levered a szomszédaidat, addigra úgy gondolhatod, hogy elég területet foglaltál el hogy talpon maradj. De ha átlépsz egy határt akkor a többiek ezt megtorolják ellen szegülnek. Összefogva mindenki, Ellened!
EZ nem AZ a játék, ahol azt gondolhatnák, hogy ha Te békés vagy Shimazuként mondjuk a pálya másik felén lévő DATE vagy Imagawa klánnal nem fog megtámadni mert nem ártottál neki. Ha kinövöd magad, akkor ártottál neki is mert a DATE és Imagawa rohadtul nem akarja, hogy TE Shogun legyél mert miért pont TE és nem Ő vagy más ? Meg egyébként is van már örökös csak még kiskorú. Ezért összefognak ellened, (midnenki hadüzenetet küld) hogy téged szépen hidegre tegyenek. Ha sikerül nekik beblokkolni téged akkor nem vagy ideális Shogun. Nem érdemled meg, mert nem vagy elég taktikus, gyors, gazdag, és ügyes hogy Shogun legyél. Egyszerűen nem ismernek el mint górét. Ha viszont ezt meg tudod cáfolni és egyedül, képes vagy árral szemben is győzni és dominanciát kialakítani akkor behódolnak és elfogadnak Vezérnek, Shogunnak és mindenki Happy.
Nagyjából ez jutott most eszembe arra, hogy milyen gáz ha mindeki egyszerre esik neked. Igen. Ezt tudjuk. Bele kell kalkulálni a stratégiába ezt is :)Ettől (is) szép ez a játék szerintem. Nem lehetsz hódító úgy hogy közben mindenkivel békét akarsz aki nincs a közelben és a két szép szemedért fogadjanak el Tejhatalmú vezérnek :) Meg kell dolgozni érte, és ha eljön az ideje, akkor oda kell csapni mindenkinek keményen :) -
Kallahiosz #1414 Na ezt már szeretem.
Azért járok erre a fórumra mert itt mindig vannak emberek akik mindtent mindenkinél jobban tudnak.
Bevallom gondolkodtam mit reagálhatnék erre a szemtelen beszólásra de azt hiszem mások sem azért járnak ide, hogy az ilyen gyökereknek a véleményét és az azokra kapott reakciókat olvassa. úgyhogy egyszerűen húzd le magad. Panasszal élni az email címemen lehet.
Edorn köszönöm a linket, már megtaláltam csak gondoltam hátha van újabb info
Tehát akkor senki sem tud semmit a minden klán játszható mod ról. kár..
Azért csak felteszem még egyszer a kérdést
A Pap(Monk) Melik képessége irányozódik az ellenséges várak népességének lázadásra való buzdítására? -
#1413 tudod ezt a pénzes kis amcsi hambiagyú dagadékoknak fejlesztették, és ők nem szeretnek gondolkozni, hogy domb vagy nemdomb, erdő vagy nemerdő:D egyszerűsítés mindenek felett...ez megy manapság... -
#1412 jah hát igen, ott azért van szöveg tényleg. azokat én is elolvasom, nagyjából értem is... -
AryanH #1411 Keresgéltem a neten egy táblázatot, hogy bizonyos esetekben milyen bónuszt kap az egység. Most esett meg velem, hogy volt 2 sima bow amit felküldtem a dombtetőre, a lábánál nem messze volt az ellenfél 1 darab bowja, ami erdőben volt. Elkezdtük lőni egymást és eredmény az lett, hogy ő majdnem száz emberemet lőtte ki, miközben én neki vagy 15-20-at. Nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek. Az egyértelmű, hogy bónuszt a nyílvesszők ellen, ha erdőben vagy. Viszont kifelé meg elméletileg nem ad bónuszt. Gyakorlatilag ennyit számított, hogy dombtetőn vagyok? Semennyit? A shogun 1-hez adtak egy táblázatot a játékhoz, amiben le volt írva, hogy pl. dombtetőn lefele roham +2, felfele roham -2 és így tovább. -
bgabor #1410 Nem azt mondtam hogy addig nem játszom. Csak hogy jobban szeretem a saját nyelvemen játszani. Nincs szöveg benne? Hát nemtudom, én nagyon szeretem az egység/épület/technológia leírásokat olvasgatni, ott van szöveg dögivel. -
#1409 sztem nyomd inkább angolul, ezek a fordítások mindig csúnyán félre vannak fordítva, nem is szólva arról hogy még odébb lesz a fordítás. addig inkább nem játszol? ehhez meg minek magyarítás. alig van benne szöveg...ha a hangok magyarul szólnának, na az már igen...ó te néhai homeworld2...magyarítás rpg-kbe való, máshova felesleges sztem... -
#1408 na feltoltam az aum-sho modot, semmit nem csinál csak bedobja a be nem tett egységeket, loan-sword ashigaru stb. ajánlom. így már kicsit változatosabb... -
bgabor #1407 Kedves barátom, nekem középfokú nyelvvizsgám van angolból, és annyi gyakorlatom, hogy semmilyen játék(vagy bármi más angol) nem okoz gondot hosszú évek óta. Mégis szeretek magyarított játékokkal játszani, mert ez az anyanyelvem.
Aki magyarul szeretne játszani, az nem feltétlenül azért szeretne, mert angolul nem tud. -
Slewy #1406 FKNKS: Loot, hogyne igazán hasznos hogy az olyan településeket, amelyek már elég fejlettek lehúzni, hogy véletlenül se termeljenek normálisan...és a loot nem befektetés, mert remek, hogy egy egész seregnyit tudok lootolni, de azt még el is kell tartani.
Egyébként köszi az észrevételt, de ha neked ezzel ment akkor írd le légyszi és ne egy fél mondatban :) -
#1405 baromságokat írsz az ostromról. hülyének hülye az ai, de nem ennyire. az íjjait nem tudod bekerülni, mivel vagy hagy hátul pár yarit, vagy rádront a hátul lévő vezéreivel. de ha még nem mászik a falon minden egysége, akkor pár egységével ráfordul a támadó csapataidra. pedig csak normalon nyomtam egy long kampányt végig eddig. persze simán le lehet verni a többszörös túlerejű csapatait, az igaz. 1 csatát nem vesztettem normalon, pedig volt 3x tiszta túlerő is... -
FKNKS #1404 Loot nem mond valamit? :D -
FKNKS #1403 Kb 100 óra tapasztalattal azt mondhatom erről az "új" Total War játékról, hogy : SZAR... Nem csináltak semmit, már nagyon régóta. 1. 6 csapat szamuráj íjásszal le lehet pusztítani 3000 fő létszámú ellent ostromnál, mert fostalicska BAI-t írtak a mesterek. Miért? Mert a falhoz beküldi az íjászait, te elsétálgatsz jobbra balra fókuszálva középső tengelyen több egység legyen mint szanaszét, bekerülve lekapod az íjászait, azaz hátúlról, hogy ne lőjenek vissza, utána meg jöhet a többi, ha nem sikerülne, elfutsz és kövkörbe már meg is nyered 0 veszteséggel. Tehát nem más taktikát használ a BAI fokozatonként hanem ő kap bónuszt, tőled meg levon, pl ilyen a morál is... 2. teljesen játszhatatlan Very Hard ill. Legendary fokozaton. Miért? Mert ha nem vagy vérprofi rusher akkor ott maradasz Defeat képernyővel a monitorodon. A CAI fokozatok csak a handicapet állítják, minél nagyobb annál drágábban tudod fenntartani az egységeidet, az AI-nak meg annyival olcsóbb lesz és neki több bónuszt adnak a fokozatok felfele, mint neked lefele húzkálva azt. Ez mivel egyenlő? Mesterséges inteligenciát a Total War feljlesztőbrigádnak sok év alatt nem sikerült olyan szintre hozni, hogy "csalás" nélkül verje az embert.Esélyed sincs fenntartani 3 esetleg 4 sereget, mert arra vagy kényszerülve, hogy a folyamatosan támadó AI-t legyőzd és béke honoljon egy darabig legalább...Igen ám, de ha területet foglalsz akkor lesz szomszédod is aki megtámad előbb utóbb mindenféleképp. Az AI az összes egységét 1 zászló alá csoportosítva mozog a térképen védelem nélkül hagyva a létező összes provinciáját. Partraszállással szétosztva az íjászseregedet 3-4 várost 0 veszteséggel sajátíthatsz ki. Ha fél japánt elfoglaltad akkor számíts rá, hogy a maradék 5-10 klán rád ugrik úgy, hogy szövetségbe vannak egymással... :D Ez vicces volt, mikor csak Hard fokozaton kentem a Takeda-val és 20-nál több provinciám volt. Egyszerre megjelent 4 klán a küszöbön összesen több mint 12000res sereggel. Mondom jó, majd máskor :D Hirtelen mindenki szereti a fia gyilkosát és a bírót akarja leölni :D Grafikusmotor és a grafikai hatások nagyon szépen ki lettek finomítva, mondhatni az eddig csiszolatlan gyémánt mára már ragyog. A hangulat, a grafika, az ügynökök amik úgy nagyjából el vannak találva, de a többi röhej lett. -
Slewy #1402 igen, akkor meg hogy meg tudd tartani a navy upkeep lesz akkora, hogy nem bírod majd... Még az Empire-ben is úgy volt, hogy azért ha költöttél a gazdaságra szép kis sereget tudtál eltartani, ha valakinek itt ez sikerült elárulhatná a titkot. Bár tartok tőle ez valóban ilyen :S másodszorra játszottam normálon és most meg az dűhített fel, hogy rengeteg időt öltem bele erre így megszívom... most már azon gondolkodom, hogy elég lett volna 8 provincia feljeszteni és csak 1580-ban elindulni hódítani igazán... bár sztem akkor is kevés lett volna a pénz egy "modern" és elég látszámú sereghez... vagy csak bénák vagyunk rexortom :), bár az eddigi játékokban nem volt ilyen, hogy kétszer is elcsesszem. Ha ez ilyen akkor várok a Med3-ra vagy egy új rome-ra...de hol van az még... -
rexortom #1401 hát igen ez a játék ilyen a provinciák pénz ügyileg kb semmire nem elegek kb 3-4 egység eltartására elég ami persze semmi 5-6 provincia tud eltartani egy rendes sereget és 4-5 zászloaj kéne belölük. Csak egy uton lehet megnyerni elfolglalod az öszes traffic pontot és megtartod az kb tud hozzni anyit hogy eltarsd a rendes sereget és azt a kevés pénzt a provinciákbol költöd a fejlesztésre :( -
Slewy #1400 Yag, te 1 kör 1 hónap moddal játszol? Hogy volt 29000ezred shimazuval 1554-ben? -
Slewy #1399 Normálon. De ez a lényegen nem változtat, van 27 tartományom, mndenki hadat üzen. Úgy érzem 4-5 fullos szamuráj seregnek kéne lennie, de egyszerűen nem volt rá zsé, pedig eléggé fejlesztettem a gazdaságot is... asszem újat kezdek Date-vel, vagy shimazuval
-
#1398 Slewy: Milyen fokozaton/erősségen játszol? -
Slewy #1397 nah, hát valaki mondja meg, hogy az ideális, mindenki megtámadott pillanatok alatt végem lett :D
Mármint elvesztettem kb 6 tartományt és jönnek folyamatosan kelet felől. Visszaszorítanak ahhoz éppen eléggé, hogy esélyem se legyen a 40 tartományra :S -
Prof William #1396 Nekem az előző Chosokabe kampányban 7-8 tartománynál már felénél állt az utálati csík. Így nagyon rövid időn belül nekem esnének. Van valami mód a csík csökkentésére vagy ha mát 2-nél több provinciád van akkor egyre nagyobb szálka vagyok a szemükben? -
Slewy #1395 Kösz Edorn, tudom és már az enyém messze a legnagyobb birodalom 23 tartománnyal és a sógunátus már meg is akar semmisíteni. Csak az a bajom, hogy az amúgy havi 5000 körüli jövedelmem annak köszönhetően, hogy mindenki hadat üzent most már - 500 az egész szigettel harcolni kellene és én is vagyok a legerősebb, csak a seregeim eléggé szétszórva vannak (leginkább provinciákban) és hiába foglalom a területeket a bevétel nem nő. Arról nem is beszélve, hogy hosszú kampányban 40 területet kell elfoglalni kyoto mellet és az a baj, hogy a játék nem is elég hosszú ahhoz, hogy mindent megtehess. (fejleszteni időben, odafigyelni a provinciák fejlődésére és még emelett hadat gyűjteni, provinviákat foglalni). Med2-ben lehetett jól kifejlődni utoljára :S -
rexortom #1394 Szerintem ez a játék tök random diplomáciával rendelkezik látom a diplo térképet zöld mindenki és happy aztán mondom jo akkor pihizek és tolom a fejlesztéseket erre akövetkezö körbe kapom a hadüzenetek pedig csak a kezdö sziget volt meg a ijász néppel -.- -
#1393 Minél több tartományt foglalsz el, annál jobban fognak utálni... Hisz pont ez a lényeg, hogy mindenki a teljes uralomra hajt.
Ha a tartományaid száma elér egy értéket (nehézségtől függ azthiszem), vagy elfoglalod Kyoto-t, akkor mindenki hadat üzen.
Hogy hogyan nő az utálat feléd, azt meg a klánod "áttekintő panelén" (körváltó gombtól balra a kláncímeredre klikkelve) láthatod a térkép alatti sárga csík... -
Slewy #1392 75-ben mindenki hadat üzent. Előtt kellett volna elfoglalni Kyotot, vagy majd ezután? -
Prof William #1391 Én Shikosu a( Chosokabe kezdősziget) elfoglalása után a fősziget meletti "viszonylag kis" szigetet tervezem elfoglalni. Sajna kicsit sok ott a keresztény város de pár kör + 1-2 monk csodákra képes. Akkor már lesz egy viszonylag nagy hátországom. Utána majd elkezdek gondolkodni következő lépésen. :) -
7th uwu #1390 Mondjuk szeretnek partraszállni a kezdő szigeten, de mivel kicsi nem nehéz megvédeni.
A kereskedőpartnerekből tényleg kevesebben van mint más klánoknál, de cserábe nagyobb a bevételed a farmokból, ami viszont fix.
Utánpótlást meg egyszerűen nem a kezdőhelyen kell gyártani. Vannak jobb bónuszos helyek, ráadásul jobb a nagy várakat foglalni mint kiépíteni.
Az én kezdőhelyemen pl. semmi sincs csak farm meg piac. Ashigarukkal védem a szigetet.
A terjeszkedés irányát meg célszerű a Shimazuk szigetéről indulva Kyoto felé venni, szerintem nem nagy dilemma.