2869
Shogun 2 Total War
-
Prof William #1349 Kyushi kemény dió volt. Betámadtam az Ito klán hátországát és 2-3 turn alatt el is foglaltam a provinciáit 1 kivételével miközben végig ilyen csíra seregekkel meg városvédőkkel találkoztam. Aztán kiderült hogy azért mert a fősereg éppen a szomszéddal háborúzott. El is indult rögtön és beszorított az utolsónak elfoglalt városba és szénné vert. Meghalt az örökös is + az egész sereg.
Gondoltam ezt nem hagyom ezért inkább egy visszatöltés után kivonultam a városból és csak 1-2 nyilas egységet meg 1-2 Yari egységet hagytam bent. Ezután persze elfoglalta a várost de amíg a nyilasok ritkították az ellent és az egyik lándzsás egység szorgalmasan lökdöste lefele a felfelé igyekvő jóembereket addig kisurrantam a hátsó ajtón a másik lándzsással a lövészek zargatására de kiszúrt egy lovas egység. Kissé meglepődhettek miközben belerohantak a lándzsafalba. Az ellenfél tábornoka meg is halt itt bár volt még 2 tábornok a csapatban de úgy érzem megtettem amit lehetett.
Közben a kivonult seregem egyesült a többi provinciából érkező segéderőkkel és most én ostromoltam meg őket. 2 köt múlva kitört és nyílt mezőn kissé húzósan de megvertem és enyém lett az utolsó város is. Izgalmas menet volt. A sziget fele az enyém a többiekkel az erőgyűjtés idejére békében vagyok. -
bgabor #1348 Ja, hát a hülyeségnek vannak fokozatai. -
Yag #1347 Lehet hogy a Keresztény ágazatban van benne. Ha valaki keresztény frakcióval van talán észreveszi, hogy van-e ilyen egység és ha igen akkor hol.
Én csak a a puskákat, ágyúkat és az ostrom gépeket találtam meg eddig. -
Hunor1 #1346 Ti találkoztatok már a rocket launcher egységgel???????
Ez az egység benne volt a demóban /unlockolás után/
Sehol nem látom a játékban.Elvileg valamilyen "siege" épületben kellene képezni mint a gránátos egységet, de nem látom a továbbfejlesztett épületnél sem, csak a matchlock samurait.... -
Yag #1345 Egészségükre. Megértem olyan szempontból őket, hogy ha már pénzt adtak ki a játékukra, akkor más ne villogjon vagy tegyen fel hülye kérdéseket a nem megvett játékmenettel kapcsolatban. Ez van, de ez is lesz. Jól látszik, hogy milyen klikkesedések vannak általában. :))) -
#1344 "sok helyen nincs is warez topic"
szerintem addig örüljetek, amíg a "játékosok fórumában" nem jönnek az ilyen nagy piros betűk mint pl itt itt itt vagy itt -
#1343 A japán piacon előbb veszik meg a történelmi játékok közül a dynasty warriors 7et, vagy a Samurai Warriors Chroniclest mint a Shogun 2: Total Wart (legalábbis a g365ön és a GSen vannak japán játékeladások, de ezt a játékot még egyik héten sem láttam a top10 közelében sem, pedig nyugaton jól fogyott), ha a Japán piacra gondoltak volna akkor nem pc exkluzív lenne ez a játék, hanem valamilyen formában lenne még 3DS/DS/PSP változata is a shogun2nek. Ezt a játékot inkább csak nyugati piacra szánják, a sógunátus csak egy újabb egzotikus történelmi helyszín. -
AryanH #1342 Nagyjából az összes Total War játékot ismerem, lehet mondani, hogy a Shogun 1-en nőttem fel. Egyedül a Medieval 1 maradt ki számomra, mert a gépemen akkor nem futott. Az viszont egyértelmű mindenki számára, hogy az igazi áttörést a Rome hozta meg. A legtöbb újdonságot ez a játék tartalmazta. Érdemes ezt megnézni számszerűen is, a gamerankings adatai alapján, a kiegészítőket figyelmen kívül hagyva:
1. Napoleon: Total War 81,86% (Sajnos az Empire után nem tudott sokat hozzátenni, pedig az Egyiptomi kampányt nagyon élveztem.)
2. Shogun: Total War 87,12% (Az első jégtörő játék volt, szerintem többet érdemelt volna.)
3. Medieval 2: Total War 87,18% (Én nagyon szerettem, viszont bántóan sok hiba volt benne, szerintem túl nagy időszakot ölelt át, én inkább az az érett középkorra koncentráltam volna 11-14. század.)
4. Medieval 1: Total War 88,14%
5. Empire: Total War 88,91% (Ezt tartom a második legtöbb újítást tartalmazó játéknak.)
6. Shogun 2 90% (Abszolút megérdemelte.)
7. Rome 91,72% A legjobb az összes közül és ezt vitathatatlan.
-
Prof William #1341 Stratégiai ötletek? Úgy tervezem hogy a Chosokabékkel elfoglalom Shikokut és Kyushut ( Shikoku már megvan) és akkor meglesznek a kereskedelmi pontos is mert Kyushi közelében 4 is van. Aztán pár év erőgyűjtés és Honshu-n felfelé haladva körbefoglalom, Kyotot majd elfoglalom. Így amikor majd beüt a közös hadüzenet csak egy viszonylag keskeny területen fognak támadni és lesz egy szép nagy jól pénzelő hátországom. + igyekszek némi tengeri dominanciát kifejleszteni.
-
Yag #1340 Sokan verik az asztalt, hogy mert a Warez meg lopás meg húha. Nem akarok itt senkinek igazat adni de tudom, hogy ha minden játékot amit kipróbálok vagy ti, - mert nem ismerem - meg akarnám venni, egy egész vagyonra rúgna a megvett, megunt, szinte játszhatatlan játékok száma. Kifejezetten idegesít ha megveszem és kiderül bugos, és csak hot-fix meg pach az amievl tudom javítani. Onnan meg megy a hajkurászás hogy mikor jönnek az új frissítések. ÁÁááá ... Akinek van rá, vagy olyan minőségben akar játszani, kikapcsolódni vegye meg. Aki meg csak próbálgat és keresgél annak legyen lehetősége warezolni annélkül, hogy "kitagadnák" egy fórumból és megbélyegeznének. Én így látom a dolgokat. Sem a BSA sem az ASVA nem engem keres vagy mint egyszerű felhasználón akarja elverni a port, hanem azokat akik nagyiparban sokszorosítanak és üzletszerűen kereskednek a programokkal, játékokkal. Én meg nyugodt lelkiismerettel had kérjem már "kölcsön" az egyszerű netes peer-ektől egy verziót amivel kiderítem egyáltalán nekem ez a program vagy játék bejön, alkalmas, játszható, vagy csak idegesítene és kukáznám. Ez szerintem nem más mint egyszerű takarékosság és óvatosság. Elvéger gazdasági válságban meggondolatlanság lenne pazarolni :) -
Yag #1339 @ cookac: Én történelmi hűséget már nem várok el ezektől a játékoktól főleg nem az alap kiadásoktól. Megkockáztatom, hogy a Hattori japán klánt mint fogalmat a Kill Bill-ben hallottuk a legtöbben talán először. :) Hattori Hanzo. Jól cseng de úgy látom valóban létező személy lehetett. Nem akarok történelem órát tartani a Wikin találtam én is csak róla pár sort de úgy látom hogy az 1542 – 1596 közt élt. Szamuráj és ninja (?) volt valamikor a Sengoku időszakban. Ebben az időben voltak még daimjók az Oda Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi, Tokugawa Ieyasu (első shogun)
Ugyan ebből az időszakból más említésre méltó daimyok voltak még :
Azai Nagamasa
Chōsokabe Motochika
Date Masamune
Hōjō Sōun
Imagawa Yoshimoto
Maeda Toshiie
Miyoshi Nagayoshi
Mōri Motonari
Ōtomo Sōrin
Saitō Dōsan
Sanada Masayuki
Shimazu Yoshihiro
Tachibana Ginchiyo
Takeda Shingen
Uesugi Kenshin
Ukita Hideie
Tovább nem kutattam.
Effektíve amit a CA a TW-S2-ben összehozott az egy jó alap és kiinduló pont a MODdereknek akik majd finomítják a dolgot. Ez eddig is így volt és ez után is így lesz gondolom és talán így van ez jól.
Kjosho ninjákat meg a Shimazu családdal is lehet képezni csak fejleszteni kell rá.
Ami a játék kínai érdekeltségét illeti, nekik is elég tetemes történelmük van így beleférne pár korszak. Még akár Dzsingisz Khán is. Effektíve nála is ez volt az alap vezér fonál. Hódíts, küzdj, foglalj el még több területet, hozz létre egy nagy birodalmat. A szűken vett értelmezésben ideális TW alap. Valaki majd gondolom csinál hozzá egy MODot is :D)
Én szeretem a történelmi filmeket és elég sok kínai történelmi filmet néztem eddig. (Egyik leglátványosabb ilyen film a Jhon Woo által készült Red Cliff/Vörös szikla. Náluk is meg van az a vonulat, mint talán japánban, hogy több kissebb klán/dinasztia akarta megszerezni az abszolut uralmat az ország felett és ezért évtizedekig folytak a belső harcok egymás ellen. Ezt a "tradíciót" szakította meg Ie.246 környékén a Csin Si Huang-ti aki egyesítette először a kínát és egységesen kormányozta mint császár. Ezt tarkította még az országba betörő nomád törzsekkel való háborúzás stb. Lenne mit keresnie egy TW részben de nyilván minket nem annyira nyűgöz le a kínai monumentalista történelem mint Őket. (Ott aztán szintén nem ritkán szaladgáltak 100K-s seregek ) Számunkra az ókori időszak valami érdekes varázslattal bír. A görög és római időszak nagyon érdekes és látszik hogy az embereket érdekli, talán nem véletlen, hogy akkora siker lett pl. a Róma a Spartacus: Vér és homok vagy a Spartacus: Az Aréna Istene c. sorozatok.
Az 50-60as években Hollywood is elég sok Római történelmi filmet forgatott amiből az egyik leghíresebb a Ben-Húr lett. Mostanában is készültek Római vonatkozású filmek, jobbak rosszabbak, persze nem feltétlen a történelmi hűségükben erősek de látványos filmek.
Sok jó MODot lehetne csinálni amivel érdekes lenne jászani mint történelmi időszak. Csak meg kellene csinálni őket. Gondolom a Shogun 2 nél is több ügyes kezű éles szemű játékos összefog majd és elkezdik kitalálni, mi lenne jobb, még jobb a játszhatóság kedvéért. Ahogy már megy is. Mindenkinek vannak szempontjai. Ezekre a TW részekre lehet építeni. Jó alapok. Akár Rome, akár MED II. Akár Shogun 2. Gondolom az ügyes MODderek erre is ki fognak találni majd Ókori csatás MODokat, mint ahogy a Rome vagy MED II. alapjaira is írtak ügyes MODderek japán vagy kínai történelmi verziót lásd Three Kingdoms, Ran no Jidai, Shizoku no Sensō vagy az All Under Heaven ... ezek mind mind kíváló példái annan, hogy egy kis fantáziával, összedolgozással, utána járással milyen jó történelmi MODokat lehet létrehozni. Főleg hála a lelkes és kitartó modellezőknek, mert gondolom sok egységet át kell alakítani vagy újra megcsinálni és ez 3D MAX-ban sem lehet egyszerű. Ennyi erővel ha nekünk itt párunknak lenne alap tudása és affinitásunk ebben a témában akkor tudnánk MODot csinálni, ha akarnánk és lenne rá időnk :) Igazából a reménykedésen és azon kívül, hogy itt beszélgetünk róla nem sok minden maradt nekünk abból, hogy milyen lesz (ha lesz) a Rome 2. Ez van. Kénytelenek vagyunk beérni azzal ami van. Egyelőre van választék csak győzzük kiválasztani a számunkra megfelelőt :D) -
Yag #1338 Találtam egy ilyen bejegyzést ...
"I found a way to change "turns per year" using the esfeditor v1.4.6 or v1.4.8. Both versions are compatible with SH2TW and can be downloaded from this site.
What you do is simply open a savegame in the editor(remember to backup your mastersavegame). On the left side of the editor is the collapsible menu and on the right side is where you can edit variables in the savegame.
All you simply have to do is follow these paths:
(Changing Turns per year):
main\startpos.esf\CAMPAIGN_STARTPOS\CAMPAIGN_ENV\CAMPAIGN_MODEL\CAMPAIGN_CALENDAR - value #1
(Changing the Starting season of the years, 0=winter, 1=spring, 2=summer, 3=autumn): main\startpos.esf\CAMPAIGN_STARTPOS\CAMPAIGN_ENV\CAMPAIGN_MODEL\CAMPAIGN_CALENDAR\DATE - value #2
When saving your changes, don't try to overwrite, just simply add a number to the name of the new save. Now load up your edited save in the game, the changes should be noticable immediately. I haven't had any crashes with my edited save game so far(12turns per year), and I have been playing for 5years since making the changes.
Hope this helps "
És ebben a topicban találod az 1 kör 1 hónap bővített kampányt 1640 ig.
MOD_extended campaign all 1640_and_1 month turn.rar
-
falloutfan #1337 helosztok. van két városom amit nem tudok áttéríteni a saját vallásomra pedig budhista templomot meg szerzetest is raktam bele. ezt hogyan lehet megoldani? -
#1336 hát sztem 8 kör elég lenne bőven. hol kell ezt átírni? vagy hol van ez a mod? -
bgabor #1335 Azért szerintem Rómával kapcsolatban nem ilyen szúlyos a helyzet. A görög/római világ az európai civilizáció alapja, ami pedig az észak és dél amerikai/ausztrál/új zélandi civilizációnak a forrása. Szóval a Rómais játékokra az ázsiaiakon kívül mindenki vevő, és őszintén, kit érdekelnek az ázsiaiak? A japók megkapták a Shogunjukat, örüljenek, amúgy is többnyire maguk fejlesztik a japán piacra szánt játékokat. A kínaiak meg kit érdekelnek? A világ civilizált felének meg kell majd tanulnia féken tartania őket, katonai és főleg gazdasági vonatkozásban egyaránt, és ez kemény lesz, de ezen kívül kit érdekelnek? -
bgabor #1334 Teljesen egyetértek, jól beszéltél. Nagy kár hogy itt az SG-n a legtöbb topikban a sok szűklátókörű gyökér egyenesen üldözi a warezt, sok helyen nincs is warez topic, és tele vannak a fórumok jól kondícionált birkákkal, akik egyetértenek vele és támogatják ha meglopják és hülyének nézik őket. Kifejezetten fontosnak tartják hogy az ő töredék kelet európai fizetésükkel rendszeresen hozzájáruljanak az EA meg Ubisoft fejeseinek legújabb yachtjaihoz és vidéki házaihoz. Hát szánalmas.
De jó látni hogy itt az SG-n se hülye mindenki korántsem. -
cookac #1333 @Ariakus: a tüzes nyílvessző szaggatása gondolom abból adódik, hogy copy+paste történt a kiemelés a régi kódból. Talán kevésbé szaggat mint régen, de ez inkább azért lehet, mert erősebb lett a hardver.
@Yag: a Shogun 2 történelmi hűségéről... Itt van mindjárt a Hattori nép. Ez egy szépen kitalált dolog. A játékbeli korban ilyen mint Hattori nem létezett. Iga konföderáció v. vmi ilyesmi néven működött vmi kormányzóság. Nem tom pontosan, nincs kedvem utánnaolvasni, de ez a Hattoris+nindzsás dolog a készítők kitalációja. Ezzel arcadosabb lett, fiatalabb réteget lehet megcélozni, "hűűű, nindzsa, meg kisho nindzsa, apáááám, ez kölll...". Meg lehet variálni az ilyen-olyan kiadással, hogy ebben benne van, abban meg nincs.
Mondjuk tőlem lehet csupa fantázia az egész, csak érezzem azt, hogy van "értelme" beleölni a drága időmet. Hogy kikapcsolódjak, hogy kiszakadjak egy kis időre az élet bajos dolgaiból. Ez egyfajta drog.
Azzal, hogy a Shogun 2 megjelent, illett volna új alapokra helyezni az egészet. Új motor, új kód, új életérzés. Aztán tőlem lehetne nyilvánvaló az üzleti szándék, mert nem ez a szégyen, hogy pénzt akarnak csinálni belőle. A szégyen az, hogy minimális erőfeszítéssel teszik mindezt.
És Japán óriási piac. Akkoris megveszik a játékot ha mi szapuljuk, hisz iszonyú magas az életszínvonal, nem okoz problémát, ha a család minden tagja kap egyet, beleértve az aranyhörcsögöt is. Nekünk meg marad az a remény, hogy a Rome II. lesz a nagy durranás. Mert az amerikaiak szívesebben látnák ha az ő történelmük kerülne terítékre, a szabadságharcuk, a kialakulásuk. Nekünk meg ez unalmas és érdektelen téma. A japán piac pedig most letudva a Shogunnal. Csak a japán, kínában nem szeretik őket. A kínaiaknak a japánok ellenségek voltak, nem akarják a japán történelmet fényezni semmilyen formában. Mi sem látnánk szívesen szláv kiadótól a Szlovákia Total War 2-t nagy "hőseikkel". Vagy a románt.
Értitek a lényeget, nem? Csak nekünk fontos és izgalmas a Rome v. Medieval részek, az ázsiaiak unják, az amerikaiak unják és ezt tudják a CA-nál. Pedig nem mi tehetünk arról, hogy a mostani értelemben vett civilizáció európából jön. Nem lennék meglepve, ha kínai TW rész is lenne, óriási pénzt kaszálnának. Persze ettől még lehetne izgalmas, új, képernyő elé ragasztó.
Mert napjainkban már igaz a mondás: Minden hamis ami nem kínai.
-
Yag #1332 Sokan így érezzük. Eleve jó lehetőségnek tartom, hogy a játékokat általában ki tudjuk próbálni hála torrent haverjainknak. Persze én magam is megveszek eredetiben olyan programokat amik nagyon tetszenek és szeretek. Pl. FEAR, GTR EVO, GTR2 a netes versenyek miatt megvettem.
Sok csalódástól megkímél egy ilyen "próba". És sok kidobott pénztől. -
Hunor1 #1331 Höjj! Szívemből szóltál! Nagyon így érzem én is... -
Yag #1330 Ja igen. MED II-ben nekem kifejezetten tetszett, hogy a páncél fejlesztések a modelleken is meglátszott végre. Shogun2 ben még nem tapasztaltam vizuális változást ha valakinek jobb volt a páncélja stb.
Esetleg valaki aki látta már hogy a szamurájoknak mennyivel jobb a skinje mert volt rá pár páncél és fegyver szintű fejlesztés !? -
Yag #1329 Engem a Rome sorozat ragadott meg igazán. Valahogy az Ókori töri mindig is rabul ejtett. Bár a MED II is szép és sokat játszottam vele, valahogy a Rome és MODjai voltak a szívem csücske. Várom már azt amikor egy komplett Rome MOD, MED II-re kerül át. Persze erre már vannak próbálkozások de még egyet se láttam készen.
Paeninsula Italica for M2TW és INVASIO BARBARORVM II már készül de még nem az igazi. No, ha ezek elkészülnek végre, jó kis játék időt el lehet velük tölteni. Igazából én megnézném a Shogun 2 motorjára írt Rome MODot is. Ez a grafikai minőség nekem bejön. Persze baromi strapás lenne, mivel az animációkat ki is csinálná meg az új modellekhez ? Egy halom modellezést kellene megcsinálni mert modellek nélkül nincsenek katonák se nagyon akik csatába mennének, plusz még nézzen is ki valahogy vagy ne mozogjon túl bénán stb. -
Yag #1328 Több körből az mennyi kör ?
Jelenleg egy év négy körből áll. Én most használok olyan MODot ami 12 kör egy év. Elég lassú a dolog és alig halad az idő. Eddig kb 10évet húztam le. Nagyon lassú a születés és a gyerekek felcseperedése így kénytelen vagyok időnként kinevezni egy-egy hadvezért hogy legyen ki vezesse a sereget :) Te mennyi kört adnál egy évhez ? -
Yag #1327 Egyet kell értsek. Éppen átlapoztam ezt a cikk sorozatot ami bemutatja az elmúlt 20 év játékiparát. Tanulságos írások.
PC-s játéktörténelem 1990-2000
Az utsó oldalt adtam meg mert itt van meg minden elöbbi link. Így könnyebb olvasni vagy lapozgatni érdeklődés szerint.
Ennek a cikksorozatnak a tudatában is látszik, hogy az iparág nővekszik és nem nagyon rengeti meg őket a Warez szekció.
A Shogun 2-n is látszik az amit már a Rome idejében láttam.
Az alapjáték klassz de igazán játszhatóvá a MODderek tették.
Igazából szerintem senki nem játszik "már" az alapon feltelepített játékkal. Mindenki rögtön rak rá egy MODot mert azzal sokkal játszhatóbb és látványosabb a játék. Itt is igazolódik amit írtál, hogy a CA csak a profitra megy rá és ad egy alapot amit a lelkes játékosok tovább fejlesztenek a saját szájuk íze szerint. Nem hiszem el, hogy ne lehetne pár ügyes MODder csapatot felvenni ?! Lehet, de nem cél.
A Rome hemzseg a jobbnál jobb modoktól. A MED II + Kingdoms is. Gondolom az említett Empire és Napoleon is kapott párat de szerintem a pálmát a Rome és MED II viszi darabszámban. Most már a Shogun2 is beállt a sorba és a megjelenés után 1-2 héttel már módosított játékmenet és új skinek kerültek napvilágra. Ahogy megláttam cseréltem le a régit az újra, mert már a Rome-ban is ingerült lettem a harsányan kiszínezett piros, kék, zöld, lila egységektől. Shogun2-ben mit látok ? Shimazu full zöld, Mori full piros stb. A CA adja ki az új ERA-kat mi meg majd MODoljuk őket.
Jobban érdekel minket a történelmi hűség és pontosság mint magát a CA-t. Persze jó lenne olyan sikertörténeteket olvasni mint amit írtál, hogy egy ügyes MODder csapatot főállásban alkalmaztak vagy hogy az egész bekerült a fő vagy kiegészítő játékmenetbe vagy kieg DVD-re és pénzt kerestek vele. Pedig Rome óta eltelt pár év. Ha lett volna ilyen csak napvilágot látott volna ilyen történet, nem ? -
Ariakus #1326 Hogy milyen grafikus motor lenne optimális? Hát ez jó kérdés. Igazándiból a Shogun 2-nek csak a demoját próbáltam eddig ki és gondoltam, hogy nem fog olyan jól futni a konfigomon, mert nem egy mai darab (Core2Duo E7400, 2gb Geil Ultra ddr2 ram, ATI HD 4850 512mb, Windows 7 64-bit), de pl annak idején az Empire TW sem futott vmi fényesen ugyanezzel a konfiggal. Tudom, hogy más tészta, de érdekességképpen elmondom, hogy pl. a Crysis 2 full grafikán teljesen szépen fut, ami nálam az év meglepetése volt, tehát a hiba nem az "ön készülékében van".
Szerintem az az irány amerre a Rome TW grafikailag ment sokkal "frappánsabb" volt mint pl Medieval 2 TW. Én megértem, hogy ha kizoomolunk csata közben akkor le kell butítani az egységeket, de azért az már sok, hogy 2d-s igénytelen sprite-okká váljanak olyan mozgásanimációval ami egyszerűen kiábrándító. Egyébként nem is zavarna az egész sprite-os butítás ha a Rome-ban is már így oldották volna meg az egészet, de így, hogy ott ez emlékeim szerint nem volt jelen, már zavaró volt a Medieval 2 -ben és az Empire-ben egyaránt. Emlékszem annak idején amikor először próbáltam ki a Medieval 2-őt azt hittem a gépemmel van vmi baj, vagy túl régi a videókártyám drivere, hogy ilyen csúnya sprite-okat látok. Aztán mikor mások is említették ezt a jelenséget már tudtam, hogy nem a géppel van a baj.
Még egy apró dolog amit a Rome-ban is és a Medieval 2-ben is furcsáltam az a tüzes nyílvesszők voltak. Ha sima nyílvesszőről tüzesre váltott az ember akkor a tüzes nyílvessző szaggatott elég látványosan. Nem a játék szaggatott hanem a tüzes nyílvessző "röppályája" volt olyan szaggatottan meganimálva. De ahogy egy-két Shogun 2 videót megnéztem, mintha itt is megmaradt volna ez a "tüzes nyílvessző szaggatás".
cookac-al egyébként teljesen egyetértek a mai játékipar mocskos üzletpolitikájával kapcsolatban.
Na nem akarom szétoffolni ezzel a grafika témával ezt a topikot, további jó játékot mindenkinek. -
cookac #1325 Az utolsó hozzászólásomban a végén említett program konkrétan Matrix Games-től van, a War in the Pacific játék. Ehhez a kieg a War in the Pacific: Admiral Edition. A kieg ingyenes modnak indult és pénzes dolog lett. De jól sült el, senki nem háborgott, mert fergeteges játék kerekidett ki. Amúgy ha vki igazi, ismétlem igazi stratégiai programra vágyik, az feltétlen próbálja ki. Eszméletlen gém, eszméletlen történelmi hűséggel, és iszonyú bonyolult, jó értelemben. Kell hozzá egy halom szabadidő, és átlag feletti memória. Mert többszáz egységről kell gondoskodni minden körben. Több olyan multis harcról tudok, ami több mint egy éve tart, ez nem semmi.
Dehogy válaszoljak a kérdésedre. Az a baj manapság, hogy a játékok sorsát immár nem a programozók, ötletgyárosok határozzák meg. A kiadónál a hétfő délelőtti öltönyös urak döntenek eladási garfikonok alapján. Ha azt látják jónak, hogy a Shogun 2-ben kellenek repülő sárkányok, mert ezt szereti a 12-15 éves korosztály, akkor lesznek repülő sárkányok. Nincsnek már garázsprojektek, nincsenek olyan csodák mint a settlers, dungeon keeper, doom, stb. Sajnos ez is milliárdos iparággá lett, és mint ilyent a nyereség határoz meg. Nincs kivétel, sem Paradox, sem Blizzard nem hugyozhat széllel szemben, mert kb. 3 nap alatt eltűnik a süllyesztőben. Paradox amúgyis egykaptafára készült játékok kiadója címért indulhatna. -
#1324 empiret meg napoleon goldot 2000ft-ért vettem meg. nem steamen, hanem game.uk digitalon asszem. nem kell lustának lenni, hanem nézelődni kell, és mindent meg lehet találni, nem a steamről kell vásárolni, ahol minden 2x annyi mint máskor, kivéve karácsonykor, akk vannak jó üzletek... -
#1323 skacok mit kell átírni hogy egy év több körből álljon? -
rexortom #1322 Cookac kikre gondoltál ? kik azok akik jol csinálják blizzzard és a paradox ? -
rexortom #1321 Az empirevel én is játszottam de nagyon gáz volt a roma és a medieval után azokat nagyon szerettem de az empire és ez sem nyerte el a szivem sajna mivel tul bonyolitott minden szép és és aláirom én is de örültem volna ha nincs enyi nép és gyorsabban mene az end turn mondjuk itt már javult a helyzet itt csak 20-30 sec én azt mondom legyen egyszerrübb tölem a roma 2 lehetne ugyan az egy az egybe csak átültetve erre a grafikára -
#1320 Hála az égnek van már 1.8-as Darthmod,meg lassacskán gyűlnek a modok,szóval ők csak adják a motort,a közösség meg csinál belőle játékot.Nem csak ennél a szériánál van ez így sajnos... :/ -
cookac #1319 Még annyit, hogy azért mert két magos a proci, a kihasználatlanság miatt csak bizonyos dolgok futnak a második magon. Ilyen pl. a nyílvesszők röptének számolása, bizonyos effektek, vagy ragdoll, hullák a csatatéren, stb., már ha van ilyen benne egyáltalán. Ez mind a programozóktól függ. A lényeg, hogy mint pl. szoftveres physx esetén a második mag számolja ki a hiányzó fizikális GPU helyett ezeket.
Shogun 2 esetén sincs ez másképp. A második mag karbatett kézzel van jelen szinte végig. Nyilván gyorsabb mint az egy mag, de ez inkább a magok technológiai fejlettségének tudható be, mint a 2. magnak. Ugyanis hiába számol ki x dolgot, ha az első magon futó számítások nem fejeződtek be. Optimalizációval kellene javítani, de az plusz idő, plusz kiadás, kevesebb profit. Inkább vegyen a user még nagyobb, bikább gépet, vagy szopjon tovább.
És mivel itt egy már meglevő kódról beszélünk, ami sorozatban csak toldozva lett, kerültek bele új dolgok, hozzátettek dolgokat, minimálisan lett jobb. A nagy és pozitív változáshoz újra kellene írni á-tól z-ig, de ez megint idő+pénz+profit kérdés. Múltkor már írtam, hogy semmi de semmi érdeke nincs a CA-nak, hogy neked, nekem és másoknak jó legyen. Mindig csak annyit csepegtetnek, hogy el lehessen adni a fost díszdobozban.
És addig, míg te, a másik és harmadik hajlandó egy petákot is áldozni az átbaszásra, addig minek törjék magukat? Magam részéről a Medieval 2 volt az utolsó amit megvettem. Részben a leírt véleményem miatt, részben pedig nem vagyok hajlandó dupla árat adni vmiért csakazért, mert nem amerikai vagyok. Egy 30 dollárért vesztegetett programért nem fogok 50 v. 60 dollárt fizetni. Inkább lewarezolom és nem szégyenlem magam cseppet sem. Mert szégyenletes az az árpolitika, ami minket sújt. Több olyan játékot tudok mondani ami uannyi euro mint dollár, pedig a kettő közt van némi árfolyamkülönbség. És akkor még nem említettem a magyar béreket. Hogy egy 2.000 euros bérből megvenni vmit 50 euróért, vagy egy 300 eurós bérből megvenni 50ért.
Ők leszarják, hogy te, én, a másik mennyiből fizeti ki, én pedig leszarom, hogy ők mit szarnak le. És nem kell attól tartani, hogy megszűnik v. tönkremegy x cég, jujj akkor mi lesz, nem lesznek programok, meg ilyen hülye duma. Majd jön helyére másik, aki megpróbálja. Hatalmas ez a piac akkor is, ha megy a warez ezerrel. Aztán belebukik és jön a következő. De nem azért, mert én, te és a harmadik nem vette meg a produktumot, hanem mert mások elcsábítják a jobbakat, nem jól mérik fel a piacot és mellényúlnak egy fejlesztéssel, a tőzsdén megfingatják a céget, egy nagyobb bekebelezi, stb.
Olyan ez, mint a sarki üzlethelyiség. Először ruhásbolt, majd bukta után kocsma, aztán húsbolt lesz, aztán trafik meg a jó ég tudja mi nem. De mindig jön vki okos, akinek van a buktára fölös néhány misije.
Én így látom. És látom azt, hogy a DLC a fő csapásirány CA-nál. Eddig csakis és kizárólag a MODDEREK TARTOTTÁK ÉLETBEN a TW sorozatot, és nem a CA nagy 5letei. Erre mi lesz? Nemhogy még jobban támogatnák a megszállottakat, inkább korlátozzák őket és csak bizonyos fájlokhoz engednek hozzáférést. Mert pénzt akarnak minden kis szar javításért, jobb játékmenetért. Nehogy yx modder megcsináljon vmit, amit aztán 200K ember letölt ingyen, nem ám..., töltsék le pénzért a userek. Hát köszönöm, én ebből nem kérek.
Végszó...., szarik a CA mindenkire. Pl., mikor is lesz láthatáron az a pecs, ami a rosszul megírt kódot javítja, amivel a diplomáciai és egyéb anomáliák ki lesznek javítva? Jövő héten? Jövő hónapban? Tudja vki is? Érzi azt vki, hogy törődnek vele? Hogy a drágán vett két/négy magos procija ki legyen használva?
Tudok mondani olyan programot, ami a moddereknek köszönhetően önálló életre kelt. Kicsinek indult, naggyá lett. Olyannyira, hogy a kiadóval megegyezve adták ki munkájukat mint kiegészítő. Jól járt mindenki. Az eredeti ötletgazda örült, hogy veszik a programját a kieg. miatt. A kiadó, mert ismét kaszálhat. A modderek, mert pénzt kaptak a sokezer "munkaóráért". A gémer, mert végre egy tökéletes munkát kapott a pénzéért. Lehet így is, és lehet úgy is mint a CA. UFF...
-
cookac #1318 A Rome+sprite témában annyit mondanék, hogy anno én csináltam Rómához modot 3dmaxban, tehát tudom mit beszélek. Ez kb. úgy műxik, hogy megcsinálod a modellt, textúrát, aztán csinálsz olyat ami kevesebb poligonból áll, aztán még kevesebbet. Ffelesleges számoltatni a gépet ha távolodsz, ezért kell lebutítani. Ez a többi játék esetén is nagyjából így van.
A csatabeli lassulás pedig nem grafikai alapú, hanem processzor. Semmi köze a a GPU-hoz, ill. minimális. Ugyanis a gép azt számolgatja, hogy x emberke harcol y emberkével, és mi a kimenetel. Nyilván ha ráközelítesz akkor a grafikai megjelenítés is szerepet kap, hisz ki kell tenni a modelleket, ráhúzni a textúrát, és ez plusz számolást és memoriát igényel. Ezt le tod ellenőrizni úgy, hogy meghúzod a karid és mégis szaggat, ugyanakkor a procit húzva kisebb lesz a szaggatás. Engem személy szerint nem érint a szaggatás, mert médium egységgel játszom, bár azért előfordul, hogy egy hídfőben összetömörülő többezer fős seregnél kicsit képregény lesz minden. De ezért nem veszek új gépet. Ja, és a nagyon fontos csaták kivételével autobattle játszom, szal nekem mindegy, hogy van e arcuk v. nincs. -
bgabor #1317 Hát őszintén én még a Medi2 motorjának felturbózott változatát is szívesebben látnám a Rome2 alatt, mint ezt az Empire szart.
Amúgy ha eddig nem láttad, akkor ne is próbáld ki az Empiret ha jót akarsz magadnak. Dögunalom egy óriási, négy részből álló áttekinthetetlen térképpel, milliónyi frakcióvaL, és a korszakból adódóan totál jellegtelen háborúzással(két csoport hülyén öltözött faszi feláll egymással szemben vonalban és lövik egymást, amíg az egyik csoport el nem fogy). Mindez megfejelve az új "lebilincselő" kutatási featurel.(ami úgy zajlik, hogy ha akarsz modern hajót, tíz kör amíg kikutatod a hozzá szükséges fejlesztést, tizenkét kör amíg a hozzá szükséges szintű kikötő épül, és újabb tizenkét kör mire maga a hajó elkészül) Te meg csak nyomogatod az end turnt, és a laza 45 másodperces end turnözések közepette elalszol. (Emlékeztetőül, a Medieval2:TW bőven tíz másodperc alatt end turnözött)
Ja és van még két édes tulajdonsága:
- az egységek kábé 30%-át kivették a végleges játékból, ezeket utóbb DLC-ként külön pénzért veheted meg
- a Steam értékesítési módszernek köszönhetően odővel sem csökkennek a játékok árai, a két és fél éves Empire:Total Wart ma is 8.000 HUF-ért veheted meg a Steamen. DLCk nélkül, természetesen.
Kábé ez az Empire:Total War. Mint látható, a sorozat minősége fényévekre került a Rome:TW és a Medieval 2 szintjétől, negatív irányba.
-
Yag #1316 Én ma is játszok a Rommal. Nem vitás mennyivel nagyobb lépés volt a MTW 1 után a Rome és maga a játék menete. A bábúk helyett mozgó, animált figurák járták be a térképet és jöttél mentél a térképen persze csak jobbra-balra fel és le zoommal. Én nem játszottam az Empire és Napoleon részekkel így nem tudom hogy a kampány térképe mennyire volt más mint most a Shogun2 de nekem ez elég újításnak tűnik a Rome kampány térképe után hogy 3D-ben körbeforoghatom a városokat és a térképet. Jobban be lehet látnia pályát és több időt is tölt az ember a tájékozódással :) Itt csak az zavar nagyon, hogy ha nem figyelsz könnyen egy egész sereget ki lehetett küldeni sétálni még akkor is ha csak a Matsuket vagy éppena Ninját akartad előre küldeni. Többször megszívtam, hogy nem klikkeltem elég jól és ment az egész sereg a tartomány meg lázadt is. Grrrr.
Egyébként a Rome-ban is sprite alapúak voltak a távoli egységek mivel a mappa rendszerében van is ilyen rész : Data/sprites. Itt meg szépen meg voltak a .dds képek a menetelő egész egységekről. Szerintem.
Ehhez képest mivel megszoktam, nem tűnt zavarónak a S2-ben a távoli egységek látványa. Egy dolgot kapcsoltam ki rögtön az elején, az egységek alatti irány nyilakat. Azok a sárga pamacsok nagyon zavaróak voltak. Elég ha a zászlók ugrálnak fel le és jelzik melyik csapat aktív.
Szerintem a Rome-ban grafikailag pár MODder alkotott nagyot. Pl. KING LOUISE ASSURBANIPAL alkotta a lebrutálisabban kinéző és változatosabb skineket. Sok Med II és Napoleon-Empire skint is csinált tudtommal. Amin nekem leesett az állam mikor még csak vártuk mert láttuk az első képeket, az a Rome Surrectum II ben megkreáltt skinek és egységek voltak a leg eltaláltabb és szemet gyönyörködtetőek talán azok a MOD ok voltak. Persze lehet hogy elfogult vagyok mert sok más MODban is szép egységek voltak de nem játszottam minddel.
Sajnos az egyik gyengém a részletes szépségek így azok tetszettek a legjobban amikben még a pajzs dudorok is meg voltak rajzolva vagy modellezve. A Shogun 2-ben tetszenek az egységek. Közelebbről megnézve látszik, hogy a koncepcióhoz mérten próbáltak újítani, többet beletenni. Míg a Rome-ban az egységek passzív Skint kaptak így az arcok vagy látszódtak vagy nem a skintől függően itt nem csak skint kapunk de arcokat is amik pl. pislognak és mozog a szájuk. Ez a Rome és a Med II-ben nem nagyon van jelen. Persze ezek apróságok mint hogy azok is, hogy a Wako hajós egységek ha közel megyünk hozzájuk akkor hallani az éneküket de engem pl, az ilyen apróságok boldogítanak.
Ami a Shogun 2 rovására írható ha írható, hogy az egységek vizesen elég érdekesen festenek a nagy csillogásokkal. Gondolom ez a motor kompromisszum a játszhatóság a megjeleníthetőség és a nem kell erő művet építeni verziók közt. Amit írsz hogy a Rome volt a legjobban optimalizálva kicsit vitáznék mivel a nagy sereges csatáknál a régi gépemen ami AMD 3600, GT 7600/256 os vidikártyámmal is szaggattak a hidas és sokkatonás csaták meg a AMD X2-5000 ATI 3870es/512es gépemmel is, ugyan úgy és ott és akkor. Tehát az optimalizálás valahogy kicsúszott a kétmagos procik elól vagyis nem segített semmit ha erősebb gépem van. Itt a Shogun 2ben még nem nagyon lassult be a gépem. Lehet a grafikai motor miatt lehet hogy nem.
Egyébként milyen grafikai motor lenne ideális ha nem ez ? Van vlami tipped mit lenne jó látni ha nem ezt a Graf-motort ? -
Yag #1315 Valóban. Ott egy kicsit sok frakció van. Amik nagyjából 20-30 kör alatt ki is halnak, legalábbis mire oda érek, hogy több klánt látok a diplomáciai térképen már csak 4-5 van akik életképesek. A lényeg hogy fogynak :) -
bgabor #1314 Első end turnözésnél ennyi ellenfél lépésére kell várni. Több mint negyvenére. Teljesenen felesleges lenne még a fele is. Az egy dolog hogy ebből csak tízzel lehet játszani. -
Ariakus #1313 Egyetértek veled, én is remélem , hogy totál lecserélik ezt a rossz grafikai motort, ahol ha kizoomolsz teljesen akkor a távoli seregek sprite-okká válnak. Érdekes módon ennek a leegyszerűsítő sprite effektnek semmi nyoma nem volt a Rome Total War-ban pedig az még a Medieval 2 előtt volt. Ráadásul mindezek közül a Rome TW volt a legjobban optimalizálva. Nem értem, hogy amit régen meg tudtak oldani grafikailag azt utána miért butították le. Persze kaptunk helyette csilli villi bloom-os grafikát mindamellett, hogy az egységek távolról meg 2D-s sprite-ok voltak.
Ne értsetek félre, én nem flémelni akarom a TW sorozatot, mert egy nagyon klassz kis sorozat (a játékmenettel sosem volt bajom) , de számomra egy kicsit bosszantó, hogy amit a Rome TW-ban grafikailag tökéletesen meg tudtak oldani azt az utána következőkben eltolták. Én például jobban értékelem a Rome TW Ran no Jidai nevű modját (ami tulajdonképpen a Shogun éráját dolgozza fel) még úgy is, hogy azt ki sem próbáltam csak videókat láttam róla. -
Yag #1312 "Sajna a fejlesztőknek nem sikerült okulniuk a múltból, most is túl sok népet zsúfoltak bele(40+ klán a kezdésnél)"
Ezt a részét nem értem. Hol van a Shogun 2ben a 40+ klán ? -
bgabor #1311 Hát kipróbáltam én is. Valamiért számomra ez is ugyanúgy kilométerekre áll a régi megszokott Rome/Medievel2:TW színvonaltól, mint az Empire állt. Nem tudom, szerintem ez már nagyon nem az a sorozat, ami régen volt. Én anno a Medieval2 minden népével hadjáratoztam legalább három alkalommal. Az empire meg a shogun2 alatt meg elalszom annyira unalmasak. Vég mélküli fejlesztések, éptkezés, túl hoszzú end turözés, dögunalom. Sajna a fejlesztőknek nem sikerült okulniuk a múltból, most is túl sok népet zsúfoltak bele(40+ klán a kezdésnél), és valahogy vontatott az egész.
Annak mindenesetre nagyon örülök hogy nem a Rome2 következett, szörnyű lett volna ha azt is megpróbálják a vérgyenge Empire motorra ráhúzni. Így, hogy a Shogun2 megelőzte, remélem a Rome2-re új motort csinálnak majd, olyat, ami méltó lesz a sorozathoz. -
Berv #1310 tőrt verzióra gondolt :)