2869
Shogun 2 Total War
  • AryanH
    A szigeten való kezdésnek legalább annyi hátránya van mint előnye. Chosokabeval lehet, hogy könnyen meg lehet szerezni a szigetet, viszont utána nehéz belőni a terjeszkedés irányát. Az utánpótlást is nehezen lehet megszervezni utána. Kereskedelmi partnereket is nehéz szerezni. Ehhez még hozzájön, hogy rendszeresen várható inváziós sereg, bárhonnan.
  • 7th uwu
    Azt mondjuk nem értem miért kell így beszélned egy másik emberrel...
    Mondjuk szoktam én is flémelni, de sosem ok nélkül. Ha azt feltételezed róla hogy buta (ami nem feltétlenül igaz), az még kevés ahhoz hogy ilyen hangnemben írogass neki , szerintem.
    Ha valaki buta és parszt is az más:) Mondjuk nem ritka, de ő pont nem írt semmi felháborítót.
  • 7th uwu
    Szerintem a Chosokabékat érdemes lenne megnézned.
    VH-n a sziget megszerzése csak pár kör. Ha ügyesen szállsz partra a Shimazuk szigetét is gyorsan el lehet foglalni. Ez már elég nagy birodalom a kezdéshez, és könnyű védeni. De ez még semmi, a bónuszaik is nagyon jók. (extra bevétel a farmokból; olcsó és jó íjászok)
  • 7th uwu
    Ezt biztos nekem akartad írni?

Egyébként véletlenül pont velük játszok én is:)
  • Prof William
    Chosokabékkal nagyon jók a bow samurai egységek. Jó esetben ha egyszerre 2 egység tüzel egy célpontra akkor 2-de max 3 nyílzápor már bőven 50%-is veszteséget okoz az ellenfél csapatában a 4 - ik után ( de van hogy már a 3-után is ) meg már menekülnek is. Ha meg 2 egységnél többen lőnek eggy időben akkor garantált a futás.

Megéri őket koncentráltan használni mert a csata elején ha mázlid van akár 3 egységét is megfutamíthatod amíg odaérnek hozzád + persze csata alatt sem fognak pihenni. :)
  • 7th uwu
    Azért tökéletes történelmi hűséget elvárni egy játéktól nem túl gyakorlatias dolog.
    Én elégedett vagyok ezzel a résszel. Hozta a Shogun 1 fílingjét, amihez hasonló színvonalú hangulatot nem sikerült eddig produkálni még a Rómával sem. Nem utolsó sorban végre kellően nehéz a játék, nem úgy mint az előző részek. Mindenki megtalálja a kedvére való szintet. Külön tetszik, hogy benne van az az összetettség a gazdaságban amilyen szintet igazából csak az Empire ért el, és mégse kell annyira sokat vesződni vele, kevesebb klikkeléssel elérhetjük ugyan azt.
    Egyetlen dolog nem tetszik benne: az egységek túl lassan fejlődnek a csatában. Mediewal 2-be egy tapasztalt egységgel fel lehetett venni a harcot high tech egységek ellen is. Itt meg olyan kombinációk vannak egyes tartományoknál, hogy az újonnan legyártott egységek olyan tapasztaltak tudnak lenni amit soha nem fog elérni egyetlen veterán sem, hiába van ott az összes létező csatában.
  • cookac
    Én a helyetekben venném a fáradtságot és tanulnék nyelveket. Sokkal egyszerűbb mint várni vmiféle fordításra. Nem olyan ördöngős ez a Shogun2 szöveg, de 2 heti játék után vannak emberek akik még mindig nem értik. Welcome noble friend...

Kallahiosz, ha ennyire ismered a TW sorozatot, rá kellett volna jönnöd az első pillanatban, hogy az a kis osonó fekete figura a stratégiai térképen, az most NINJA bácsi(te a magyarításban majd nindzsa néven fogsz találkozni vele). Tudod, aminek régen SPY volt a neve.

Az a barna figura pedig azzal a lavórral a fején, ő a MONK. Őt és anyukáját régen PRIEST néven emlegetted. Van mégegy 3. bácsi is, ő a METSUKE. Ő a rizsföldek kémelhárítója, a nindzsák réme. Ő az, aki kis nokiás dobozokban osztogat extra zsoldot ellenséges seregeknek.

Erre rájönni kb. 90-es IQ elég.

Ilyen szó, hogy SZERBUSZ pedig nincs. Olyan van, hogy SZERVUSZ, zsargon SZEVASZ. Osztrák szó, eredetileg SERVUS. További jó játékot!
  • Edorn
    Készülő magyarítás: http://www.twonline.hu/forum/viewtopic.php?f=4&t=375&p=9688
  • Sirion
    Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, hogy az egységek statisztikáját, pl. morál hol tudom átírni ?
  • Kallahiosz
    öööö köszi a reakciót de azért ennyire nem vagyok együgyű:D
    Melyik képességével? Vagy hogyan tudom kimaximalizálni a lehetőséget?

Nálam rendesen támadnak a lázadók.

Azért lényeges mert én ezeken a lázadókon fell szoktam húzni az egységeimet. És ha szövetségesnél csinálom akkor még javul is a kapcsolatom vele.
  • rexortom
    lázadást szitani skilles monkal lehet csak legalábbis nekem csak azzal ment ilyenkor megjelenik egy erösebb sereg ami veled is ellenséges lesz de különösebb értelmét nem látam mivel csak áll egy helyben pár köri aztán meg odaért a egyik serege az ellenek és leverte öket ...
  • Kallahiosz
    Szerbusztok.
    Kb egy hete nyomom a Shogun 2 őt és annyit elmondhatok, hogy eddigi legjobb, leghangulatosabb Total war rész amit kiadtak. Még annak ellenére is, hogy nem lehet Magyarokkal játszani.

A kérdésem az lenne, hogy minden klán játszható mod ot nem adtak ki véletlenül???

Valamint, hogy a lázadás szitás mitől is függ pontosan??,
    A játékzsargonom elég jó, ennek ellenére nem nagyon tudtam kibogozni.
    Magyarosításról van valami új hir?

A reakciókat előre is köszi
  • rexortom
    Én is kezdtem egyet normálom de neke maz is felejtös nem tudom mit rontok ell de elfoglaltam a kötelezö provinciákat shogun lettem nehezen aztán rá egy évvel mindenki betámadott egész japán hát mondom kösz altf4 nem tudom mi ez a játék de a diplomáciát nem értem benne nézem a kis számokat mondom normál mindenki erre hirtelen hadat üöszen nekem az egész világ hát kösz nem tom hogy birtok ezzel egyáltalán hardon játszani nem veryhardon nekem nem élvezet ha mindenki versos ént kell tolnom :(
  • Hunor1
    Nah kipróbáltam a Morikkal a Vh.-on...hááááát, lassan kikapok! Nem tudtam 1 provinciát sem elfoglalni, mert az ellenfél irtózatos csapatokat állított ki.tehát csak védekezésre maradt seregem a kiinduló váramban.Persze fejlesztések mentek+3 kereskedelmi pont is megvan. volt is 2 partnerem a kereskedésre amíg ki nem haltak mellőlem.Időközbe a Shoni nép kiírtott mindenkit a Shimazu szigeten és átjött szintén irgalmatlan sereggel.A sárga-fehér/északi/ szintén hadat üzent és 2 fullos sereggel jön a váramnak...fasza.Eddig tudtam sereget gyártani/bár ugye csak 1 provincián/ de mostmár senki nem kereskedik velem, tehát a bevétel drasztikusan visszaesett.Úgy hogy ha most le is verem a sárgák első ostromát akkor a maradékkal már szerintem nem tudom majd a másik fullosat is.(( + még bejött a Shoni is aki éppen a farmomat fosztogatja. nah tehát ez a nagy helyzet.....
  • gizdapista
    sztem nem vészes a vh. ajánlom a shimazut (a legjobb elhelyezkedésű nép) vagy a hojot (ha ügyes vagy, gyorsan nagy bevételeket tudsz elérni, onnan meg egyenes az út a győzelemig) a többi klánnal viszont sztem ne próbáld meg.
  • Hunor1
    hehe, nem ez egy olyan reputációs pont, mint egy jutalom, vagy piros pont az oviban..:)))
    majd látsz a nickek alatt 3 ikont.A középső egy kéz ami olyan mintha adna 1 petákot /valamilyen érmét fog/
    Ha erre rámész / az én nickem alatti kézre/ akkor tudsz adni nekem 1 jó pontot amivel "honorálod" a munkám.

Akkor kezdek is egy VH kampányt a Morikkal! Szeretem a szöszölős meglepikkel teli kampányt, nem vagyok blitzkrieges.
  • Yag
    @ Hunor1 : egy "reput"? Bocs de nem vagyok most toppon, repu = választ, vagy még hozzászólást hogy lássák működik a MOD ?
  • Yag
    Hali Hunor.

Én Normal után Hard és VHard ra toltam. Az első két verzióban nem tapasztaltam távolról küldött hátországba támadást a VH-nál több alkalommal is megleptek és beküldtek olyan majdnem full seregeket a fővárosom alá, hogy ha éppen pont nincs ott egy különítmény vagy éppen nem készült volna egy csapat utánpótlás a frontra, akkor lecsapták volna a kezemről a várost. VH-n sürübben blokkolják a kikötőidet és aktívan támadják az elfoglalt kereskedelmi portjaidat. A diplomácia nem lehetetlen dolog, van aki köt veled egyezséget kereskedelemre de csak akkor ha a haverja nem áll veled háborúban. Bár akad olyan is akit ez nem érdekel.

A két kép amit láttál alant, VH fokozatban van, és látható hogy van kereskedelmi partner 2-4 közt váltakozik, attól függően ki mennyire mohó és gondolja meg magát. Mivel Shimazuval vagyok így a félszigeten nem nagyon lehet haverkodni. Alkalmazok a kenőpénzt is időnként, nem sokat pár százast adok a leendő partnereknek és valamennyivel javul a kapcsolat és időnként kötélnek állnak. A lilákat második körben lecsaptam, bár pár kör-ig vazallus volt ütköző zónának majd 50 körig kergetőztünk a másik két klánnal akik tolták a kereszténységet rendesen. Egy biztos. Nagyon meg kell gondolni VH-ban hány katonát képzel, hova küldöd és hol támadsz vagy védesz. Érdemes kipróbálni de csak akkor ha nem 50 kör alatt akarsz Shogun lenni, mert minél nagyobb a nehézségi fog annál babrább a játék.
  • Hunor1
    Skacok valaki tudna kis instrukciót adni arról hogy érdemes-e Hard-ról VH.-ra váltani a kampányban? Lehetőleg olyan válaszadó írjon aki ki is próbálta mind a két fokozatot/a tapasztalat miatt/
    Eddig nem akartam VH.-n játszani mert attól tartok hogy az AI túl sok szemtelen csalást és illuzórikus bónuszokat kap, vagy a dipló lesz teljesen használhatatlan....

De lehet hogy VH.-on élvezetesebb, vagy izgalmasabb a kampány???? / a VH. csatától nem félek /
  • gizdapista
    rexortom, ezért nem szabad megvédeni, mire ellened fordulna az ellenségek szétütik és nem neked kell. csak olyan városból lehet hűbéres ami az egyik nép kezdéskori fővárosa volt.
  • Hunor1
    a legjobb módja hogy vazallussá tégy egy klánt ha betámad téged, Te viszont levered a nagy seregét és visszacsapsz az ő területére.Ha a dipló táblán az van hogy a klán ereje "weak" akkor elfogadja a felkínált békét+a vazallus opciót is!Persze ez kis klánoknál működik igazán, illetve ha nincs másik nagyobb serege ill. nincs sok provinciája...
  • bgabor
    Te amúgy tudsz olyan készülő vagy már készen lévő MOD-ról, ami a Rome-ot viszi át Medieval2 alapokra?
  • rexortom
    okés bár én azt vettem észre egy idö utána vazzalusaim is ellenem tudnak sajna fordulni amugy meg lehhet valahonnan tudni melyik városokbol lehet vazzalust csinálni mert ahogy észrevettem nem mindegyikböl :(
  • Hunor1
    a vazallusok azért jók mert kereskedsz velük akkor is ha ellened fordul egéaz japán+megszűnnek ez ok miatt a kereskedelmi egyezségek.
    @Yag, köszi hogy letöltötted a módomat a TWC-n, ha esetleg arra jársz még adhatnál egy reput a topicban..:))
  • gizdapista
    ha nyugati klánokkal kezdesz akkor egyértelműen a flotta a pénzügyek kulcsa. Viszont e mellett figyelni kell hogy legyen kinek exportálni a cuccosokat. és itt jön be egy másik kérdés amit láttam. akkor van értelme a hűbéres létrehozásának ha vagy már sogun vagy és mindenki utál mint a szart, vagy még nem vagy sogun de mindenki csak 10000ért hajlandó kereskedni veled. ütközési zónára kiraksz hűbérest és egyszerre 2 gondot megoldottál. (persze ha nem véded meg akkor 1 idő után kinyírják, ezért nem szabad megvédeni)

Viszont abban segítsen valaki, hogy ha kereszténységre váltok, attól még fogok tudni templomokat és monkokat csinálni? mert az íjász népnél kéne íjász monk a seregeimbe, viszont legendaryn nem akarok árnyékra vetődni mert ugye nem lehet visszamenni, hanem akkor annyi.
  • rexortom
    nah sikerült kiakasztanom easyn legalább 25 prov meg shogun lettem igazábol az a titka hogy szerezd meg a tenger fölöti uralmat és na hagyd nekik hogy szétverjék a trafik kereskedelmed vazalusságnak nem látom értelmét szoljatok ha van fövárost még mindig nem tom átrakni kár hogy kihagyták belöle. A utvonalak lerabolásánál amugy mind1 milyen hajot használok mert én blokádhoz és kalozkodáshoz sima traidert nyomom mert azok olcsok :)
  • Yag
    Igen, képes betérdelni ha vesztésre áll.
  • Prof William
    Poén de úgy vettem észre hogy normálón viszonylag jól diplomáciázik az AI. Pl 1 komolyabb vereség is elég hogy rögtön "high" legyen a békekötési egyezményre a jó válasz valószínűsége. 1-2 provincia elvesztése után meg éppen hogy ő kéri a békét.
  • Yag
    Aranyos ajánlat ettől az Imagawától mi ?
    Kér 20.000 kokut és békén hagy. Egyébként meg, van három provinciája nekem meg 10. Nagyon betojtam :)
  • Yag

• Yag
    Igen, körönként 5-10% is lehet a visszatérítési arány.
  • Prof William
    Én úgy vettem észre hogy viszonylag gyors a át/vissza térítődés. Egy 100% keresztyén városban leromboltam templomot felhúztam egy shinto szentélyt + kineveztem egy papot a város élére + volt ben 1 katonai egység a rend végett + persze alacsony adók és 7-8 kör alatt már alakosság 40% -a visszatért ősei hitére. Viszonylag gyors a dolog legalábbis nálam.
  • Yag
    A második Shimazu kampányomban (VH) a Saját és a szomszédos területen kívül minden elöttem lévő és meghódított provincia Keresztény volt. Mire elfoglaltam a félszigetem a kilenc tartományból 7 keresztény volt. Közben jött a fésüs klán fullos sereggel a fővárosomba, sikerült kivédekeznem és földbedöngölni a fullos seregét. Persze közben 2 körönként Wako hajóhad blokkolt. A folyamatos provinciák felügyelete (Matsukek sokat segítenek a keresztény városok kevésbé lázadnak ha van bent legalább 1 de kettő mégjobb + Pap) de hosszú távon ez sem volt stabil. Kénytelen voltam úgy dönteni, hogy vallást váltok. A Shintóból áttértem Keresztényre. Valami miatt, hirtelen kitőrt a béke. Akikkel eddig nem tudtam kereskedni azokkal is sikerült, lett egy plusz kereskedelmi bevételem a keresztény kereskedelmi irányból. Puskás és ágyus egységeket tudok képezni, a bevételem a 4500-8000 közt ingadozik attól függően hány városban próbálnak blokkolni tengerről. Fullra húztam a termelő földeket és a kereskedelmi épületeket. 2db!! Tengeri kereskedelmi pontot birtoklok csak, de 9-9db kereskedő hajóval pontonként (hajó/db= 100-150koku bevétel)+védő hajókkal a környéken mert a Wakok szeretnek portyázni.

Szerintem ha túl sok a keresztény vallású provincia érdemes megfontolni egy vallás váltást. Nekem ezen a ponton jött az áttörés és kezdtem egyenesbe jönni pénzügyileg is (addig -1 0 + 2 ) volt körönként az élelem gazdaságossága vagy mi. Ha -1 valahol akkor ott lázadni fognak szinte mindegy milyen vallás van. Ha nem vagytok biztosak magatokban, elmentitek az állást, csináltok egy váltást tolsz 15-20 kört és ha semmi nem változik max vissza töltitek az eredeti állást.
  • falloutfan
    helo nekem lassan meglesz a 60 van provinciám, már fél japánt birtoklom :) én úgy csináltam meg hogy a shimazu klánnal elhajoztam a hatekayama(vagy valami ilyesmi :D amugy majdnem olyan az emblémájuk mint egy fésű, kb középpen vannak lent ) klánhoz és leigáztam azokat. onnan békét kötöttem mindenkivel kereskedelmi útvonalakat építettem, majd elkezdtem felfele kyoto felé terjeszkedni. onnan viszont két frontos háborút viselek de chosokabe, meg a többi klán ra van 3 főemberem a védésre szintúgy. sajna most viszont van legalább 5 olyan provinciám ami keresztény és hát lázadnak, erre sajna nem mondott senki semmit a fórumban szal erre én se tudom a választ. remélem segítettem valamit :)
  • rexortom
    Sziasztok újra. Lenne egy alap kérdésem rájöttetek már hogy át lehet e rakni a fővárost máshova mint a kezdő megye mert szívesebben látnám az új vezéreimet mondjuk a shogun közeli városokba. Amúgy elég idegesítő dolgok vannak benne, mivel kb 10 provincia után rám ugrik minden szomszédom pedig próbálok nem balhézni csak ugye muszáj 1-2 megyét elfoglalnom hogy békét köthessek. Ha valaki elmondaná hogy kell elfoglalni 25 provinciát és a shogunt megköszönném mivel nekem még easy-n sem sikerült :(

Eddig úgy kezdtem hogy sima alap yarikkal és bow-osokal elfoglaltam a fővárosomhoz közeli megyéket kb 5-öt aztán építettem egy flottát amivel megszereztem az összes trafik külkereskedelmi pontot mivel abban nagyon jó pénz van így a pénzből felhúzom a fortokat és kimaxolom az 5 városomon a épületeket aztán kb ilyenkor tájt támad be pár szomszédom és elindul a totalwar sajna a birodalmam felduzad 10 -15 megyére és onnantól (én vs mindenki más ) lesz amit nem lehet bírni. A 2 köröknét felbukkano fullos seregek lemorzsolnak.
  • Yag
    Szerintem egy ilyen vagy hasonló játékban szinte elkerülhetetlen, hogy a történelem lapjai összecsússzanak. Az egyik időszak a másikba tolódjon és olyan klánok egymás mellett létezzenek a játékban amik egyébként a valóságban egymást követték. Ez a Rome játékban és MODjaiban is így volt. Legjobb példa erre a Rome Surrectum ami az elsők közt hozta össze szinte az összes légiót egy MODban egy kampány időszak alá. Természetesen aki utána jár(t) az tudja, hogy ezek a légiók Róma majd 600 évét át öleik. Egy időben sosem léteztek de játék szempontjából igen látványos és vonzó küldetés az összeset kiképezni és játszani velük. Valami hasonlót jelenséget elviselünk Shogun 2-ben is csak a játék kedvéért :) Azt is megértem, hogy ha a Japán piac nem annyira vevő egy ilyen játékra mivel ha valakik akkor Ők teljesen tisztában vannak az időszaknak a történelmi hátterével és vonulataival. Nekünk európaiaknak a Japán vagyis a távol kelet mindig is egyfajta különös varázzsal bír(t). Remélem a Japán barátaink azért majd segítenek csiszolgatni azokat a MODokat amikkel játszhatunk majd, ha már úgy is ennyire szakértők a témában :)
  • cookac
    Nem mélyedtem el a xvi. századi japán történelemben, ha ez bűnnek számít, kövezzenek meg. De csak azt mondhatom, amit a TWC fórumon a japánok írtak. Legyen ez az én naívitásom, hogy hiszek nekik. Szóval ott azt fejtegették, hogy igazán véres harcok 1530-45 közt dúltak, csak ez időszakban még nem voltak a játékban szereplő klánok közül néhányan. Illetve hírességeik nem éltek ekkor. Ezt feszegették, hogy marketing szempontból születhetett ez a döntés. Mivel napi 14-16 órát gályázok, nincs humorom utánnaolvasni, mennyire igaz v. sem.

De mégegyszer mondom, nekem teljesen mindegy, hogy ekkor v. akkor játszódik, mert hülye vagyok ebben a témában.

Warez témában annyit szólnék még, hogy életemben kb. 200-250 játékot vásároltam meg. Nem vakerok, talán többet is. Szóval nekem ne dumáljon senki okoska, hogy mi merre és meddig. Aszondom, éljen a warez.
  • Yag
    Ennyire azért még nem állunk rosszul Wz-topicokkal :) Persze nem örülnék neki, de egy darabig szerintem ettől nem kell félnünk szerintem. ... talán :D)
  • rexsimus
    "Hattori Hanzo
    (Hattori Maszasige)
    1541-1596

Hattori Hanzo, aki Hattori Maszasige néven ismert, tizenhat éves korában harcolt először csatában. Apjához, Hattori Jaszunagához hasonlóan a Tokugava-klánt szolgálta. Apja mestere a Mikava-tartománybeli Matsudaira Hirotada volt, Hanzo pedig Hirotada fiát, a hírhedt Tokugava Iejaszu sógunt szolgálta.
    Többekkel együtt azt a megbízást kapta 1579-ben, hogy segítse Iejaszu fiának Tokugava Nobujasunak az öngyilkosságát. A szeppukut Oda Nobunaga rendelte el. Hanzo olyan nagyra tartotta Nobujasut, hogy nem volt képes teljesíteni a parancsot.
    Hanzo harcolt az 1570-es anegavai és az 1572-es mikatagaharai csatában. A Tokugava-sógunátusnak mégis azzal tette a legnagyobb szolgálatot, hogy képes volt régi kapcsolatait mozgósítani, amikor Iejaszut meg kellett menteni. Erre 1582-ben, Oda Nobunaga meggyilkolását követően került sor. Iejaszu Hanzóval és más kísérőivel Oszaka környékén állomásozott, amikor hírét vették Nobunaga halálának, Akecsi Micuhide katonái kis híján elfogták őket, de még időben sikerült elmenekülniük. Az ellenség azonban üldözőbe vette őket.
    Hanzo azt javasolta, hogy az Iga-tartományon át menjenek Mikavába. Hanzonak kapcsolatai voltak arrafele, és ez a tartomány Iejaszu hűséges követője volt. Az itteniek az 1580-as Nobunaga-felé betörés túlélőit is védelmezték. Hanzo előrement, hogy intézkedjen, és várakozásainak megfelelően az igai szamurájok hajlandóak voltak együttműköüdni. A tartomány kevésbé ismert útjain keresztül vezették Iejaszut és embereit és embereit, és kíséretet biztosítottak számukra, hogy épségben elérjék céljukat.
    Hanzo, akire ma nindzsa-vezetőként emlékeznek, Joriki címet kapott 1590-ben, amikor áthelyeztéka Tokugava-sógunátust Kantóba. Ezzel a címmel kétszáz katona is járt, akinek parancsnoka lett. Később Hanzo fiának parancsnoksága alatt ők lettek az edói vár őrei."
    (Thomas Louis és Tommy Ito: Szamuráj)
  • zola2000
    hát azért kiváncsi lennék hogy akkor mennyire lennél megértő, ha minden wareztopic eltünne, és itt is az lenne...