Shogun 2 Total War

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Djuree
ill. nem scriptelni, az más, csak sima "ha ez van, azt csináld, ha nem ez van, akkor amazt" megoldással😊

Waaaaaagh!

Djuree
na mindenki hadat üzent nekem, mert legendary lettem, természetesen egymással teljes az egyetértés, csak engem basztatnak:S akik eddig adáz ellenségek voltak, most azok is puszi pajtások lettek:/ na persze...kis szaros 1 területes államok is hadat üzentek. ez a diplomácia elég szar, pedig nem hinném hogy nehéz lenne rendesen megcsinálni, lényegében csak scriptelni kellene jól...

Waaaaaagh!

Szerintem a diplomácia abszolute nem legendaryra van belõve.Normálon teljesen jól mûködik, az AI relatíve jó döntéseket hoz.Nemtudom mi élvezet van a legerõsebb fokozaton játszani de kinek mi jön be.Az 50. kör magasságában már egy egy kör nekem kb másfél-két óra pedíg a mostani campingben tudatosan és célirányosan haladok ugy hoyg minél kevesebb hánorúval megússzam.Igaz valószínûleg ez lesz az elsõ kampány amit meg is nyerek bár most jön a szebbik rész mikor mindenki hadat üzen.

cookac mesélhetnél errõl a 12 hónapos körös módosításról amennyiben próbáltad, ez majd a következõ játékban érdekel.Elég nonszensz kategória hogy pl a shimazu klán az iron trade slotra két és fél év alatt jut el.
nincs limit, annyit gondolkodsz amennyit akarsz

azt nem értem, emberek legendary fokozaton, hogy a faxba tudnak nyerni. én Hatorrikkal vagyok most, de kb 2/3 klánnal harcban állok, pedig leszámítva az elsõ körbeli területrablásom, senkinek nem üzentem hadat, akivel lehetett szövetséget kötöttem és kereskedek. olyan szar ez a diplomáciai rész, hogy nyamvadt kis san marino méretû államocskák erõsködnek, betámadnak és minden körben hadat üzen vki.

Meg az is egy nagy hülyeség, hogy a szövetségesem v. 10 körön át próbált szabotálni sikertelenül, a diplomáciai részen meg -akárhány pontot levon tõlem. na mind1, ez van. köv. kampányomban majd óvatosabb leszek.
Van kör/idõ limit a fõ kampányban? Én azt szeretem ha szépen lassan építgethetem a kis birodalmam és nem kell sietnem...
az a gáz ezzel a moddal is, hogy az AI rengeteg archert spawnol. a darth modban ezt csökkentették, de idõnként ott is feltûnik egy-egy archer sereg. ez egyébként vanilla bug, láttam olyat Kyotoban, hogy csak a samurai archert spawnolt. asszem míg nincsenek katanás egységek, addig ez gyakori.

Hattori kampányt viszek most, nehéz. 24. körben vagyok, még egyetlen épületfejlesztést nem tudtam finanszírozni, egy farmot építettem a legelsõ körben azóta semmit. jelen pillanatban 5 klán támad folyamatosan, ráadásul a szomszédos Asai szövetségesem folyamatosan kínoz a nindzsájával. de lassan talpra állok és kivégzem.

az all in one mod elemeit külön-külön is leszedheted, így azt teszed fel amit akarsz. mert pl. a 32bites textúrákkal már komoly gondok is lehetnek FPS terén.
lemaradt a link
ha akarod ezt tedd be a data könyvtárodba és a sárga csík lefelezõdik, így marad idõd bõven. katana hero jó, de csak 1 db lehet belõle, és autobattleban vhogy nem igazán mûxik. azokat a csatákat ahol a hero volt mindig manuál vezényeltem le
Djuree
ohh yee erre vártam thx.
date kampányban elértem a legendary szintet, hadat is üzent mindenki ahogy kell😞
fuck. még 5 kör és jön a katana hero, meglátjuk mit tud😊
így nehéz lesz, le is ment a jövedelmem felére...már csak 3 fullos sereget tudok fenntartani....

Waaaaaagh!

Hypo
erdekelne majd egy bõvebb vélemeny, All in One Mod ot neztem még és Darth, de még nem raktam fel õket várom hogy kicsit jobban kiforrjanak.

Na szerencsére egy steam újraindítás megoldotta a dolgot.
Steamon
Hogy francba kell demót letölteni?

Rákattintok a demó letöltésére, elkezd dolgozni aztán nem történik semmi.
Ez a mûködõképes release, ezzel nyomom én is amíg nincs pénzem megvenni.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Total_War_Shogun_2_READNFO-FLT

az amúgyot nem rövidítjük ám-nak

na ne kamuzz...., ha kiakarod próbálni miért nem töltöd le a demót?
A Skidrow tervezi biztonsági másolat kiadását? Olyat ami már jó?

Meg akarom venni de elõtte ki szeretném próbálni.
tudom, játszottam általa készített moddal. de ez a mostani bban nem tetszik, hogy nincs benne a szamuráj CAP, amirõl írtam.

MINDENKINEK: lehetõség van arra, hogy az évi 4 forduló helyett 12 legyen, azaz szezononként 3.

Here is the solution. Start new campaign and save. Go back to windows. Download this program: ESF editor 1.46

http://forums.totalwar.org/vb/local_links.php?catid=275&linkid=8783

Load your save game with program and click open CAMPAING -SAVE GAME- CAMPAING SAVE_ENV and CAMPAING CALENDAR.

Change the value 4 =>12. One turn is now one month. (You can try other numbers too, but be careful. Some numbers don't work). Save.

Enjoy your new game!
Darth módot nem nézted? Elég nagy legenda a csávó'!

én most a Shogun 2 Realism modot tettem fel, pár aprósággal egyetemben. A legjobb dolog benne, hogy az ashigaru egységek létszámát megemelték, a szamuráj csapatokét csökkentették, és nem építhetõk csak úgy, hanem mennyiségük korlátozott. Mittomén, pl. samurai archer max 20 db lehet. Ezáltal az ember jobban meg is becsüli õket. Plusz elérhetõ a Loan Ashigaru, ez kardos csapat, a történelmi hûséget ábrázolva, mert ekkortájt kardos parasztok voltak jellemzõen és csak egy parasztlázadás után tiltotta meg a katana használatát X Daimyo, példáját az összes többi követte. Feltéve ha igazat írt egy japán fickó a fórumon ezzel kapcsolatban. Van még benne pár apró változtatás, megemelt páncél és védekezés, viszont kisebb morál, meg ilyesmi. Sokat nem tok mondani egyelõre, még csak 8 kört játszottam vele.
Sziasztok!

Ha hostolok egy Cooperatív campányt, hol találom a mentéseket?

elõre is kösz
Nem nem...én rá zoomoltam és egy hím szarvas volt két nõsténnyel. Legeltek, és amikor közel mentem el(az embereim) elfutottak.

Az egyik csata közben én is azt hittem szarvasokat látok rohangálni, kettõt ... aztán rá zoomoltam és kiderült hogy két ló rohangál amikrõl le lettek kapva a lovasaik. Baromi hangulatossá teszik ezek az apróságok az egész csatát.
Nem tudom hogy Empire vagy Napoleonban voltak-e már hasonló flashek de az egyik vár ostrom közben például a földön fetrengõ sebesült katonákat vettem észre. Fetrengtek jobbra a földön és vívták "kötelezõ" haláltusájukat 😄)

www.totalwarmagyaritasok.webtelek.hu

Ja, és szarvasokat,persze nem ott ahol a bálnákat.<#nevetes1><#nevetes1>

Ja..múltkor láttam bálnákat..de tényleg.

Erre a legjobb megoldás talán, hogy hagyni a Vazallust foglalni de azokat ne egymás melletti tartományokon tudja megtenni. Hagyni 5-6 tartományig fejlõdni ezekkel tud seregeket gyártani, de tovább ne, mert valóban a fejünkre nõhet. A Seregei mellé segédcsapatokat küldeni ha kell besegíteni neki a csatákban hogy ne vérezzen el. Talán így elkerülhetõ a lázongása vagy átállása más klánokba szövetségesnek.

Nekem az összes Total War játék közül ennek tetszik legjobban a sereg utánpótlás rendszere. Azért szerintem az zavaró volt, hogy egyszerre csak egy egységet vagy épületet tudtál gyártani vagy javítani. Az Empire egyik legnagyobb újítása a város kis település rendszer. Viszont az sereg utánpótlás kicsit érdekes lett. Csak pénz kellett hozzá és két kör és a sereg újra fullos lett. Egy példa egy brit sereggel Indiában vagy és pénz és két kör alatt újra teljes a sereg, úgy hogy nem is saját területen állsz, vagy pl. a dragonyosok vagy a királyi testõrség hogyan töltõdik fel. A Napoleonban bevezetett replenishment rendszer szerintem eddig a legjobb.
A nanban kikötõs dologba én is beleestem Shimazuval, most nem gyõzöm írtani a felkelõket <#falbav>

----------

Tengeri csatákhoz tudna valaki néhány tippet adni?Empire-ben is inkább autoresolveoltam ezeket, de itt már szeretnék normálisan harcolni a hajóimmal.

Vazallus állapotra egy friss élményem:

Elsõ játékom Shimazu-val történik... mivel elsõ játék sok mindent rosszul fejlesztettem (Nanban kikötõ egy Budhista beállítottságú városban = Fail).

Rossz döntések vallási felkelésekbe és étel miatti lázongásokban nyilvánultak meg!

A lényeg, hogy sok idõ eltelt mire kiküszöböltem a hibát és megindult a hadigépezet gõzhengere... sorban hullottak a városok, majd egy hirtelen ötlettõl vezérelve az egyik várost vazallussá tettem... ekkor 2 úton lehetett továbbhaladni az északi és a déli ösvényen, de mindenhol városok voltak.

Lényeg a lényeg, míg én délen daraboltam az ellent feltornázva 19 tartományig magam (Long kampányt nyomtam), addig õ északon 1 tartományból egy 10 tartományos birodalommá nõtte ki magát!

A gondok a 20. megszerzett tartomány után kezdõdtek! Japán gyakorlatilag 2 részre szakadt: Takeda, Tokugawa, Date és szövetségeseimen és rajtam kívül mindenki más ellenem fordult! 4 meglévõ szövetségesembõl elõször a 2 legkisebb üzent nekem hadat, amit jó hadvezér módjára a lakosság kiírtásával dotáltam, majd a 2 nagyobb ( az eddigre igencsak megcsonkult Shoni birodalom... 11 tartományról 4-re csökkent a területük, majd az általam alapított vazallusi állam a Orochi (ez keményebb dió volt, mert 11 tartománya volt... nagyjából gyéren védett, de néhol erõs seregek!)

Ekkor kezdõdtek a gondok, mivel a hadigépezetem a Date birodalommal való katonai találkozással megállt ( 2 db full sereggel jött az én 1 fullos seregem ellen), viszont nyílt még 2 hadszintér a SHoni és az Orochi felé... Shoni szigetére személyesen a Daimyo-t (nemtom hogy kell írni) küldtem, aki kisebb ellenállást tapasztalva, de legyõzte az ellenséget! Ellenben az Orochi gyengén védett városok ellen csak egy szedett- vetett sereget küldtem pénzhiány miatt! Emellett még ott volt, hogy a meghódított városok folyamatosan lázadoztak (ellenállás a hódítokkal szemben), amit pénz nélkül nem tudtam katonai erõvel lefolytani... amikor az Orochi sereg megverte az ellenük küldött sereget, akkor már tudtam, hogy végem van.... ennek tetejébe a Tokugawa a térkép bal alsó szélén lévõ fõvárosa mellett kitett egy fullos sereget (a közelben is csak ashigara-k voltak, szóval veszett fejsze nyele volt a dolog)

A tanulság... a Vazallus államoknak nem szabad nagy teret adni, mert a fejedre nõnek!

Oscar Wilde: Az egyszer? gyönyörök a bonyolult ember utolsó menedéke. Eredeti Bölcs: Légy rossz, a jókkal úgyis mindig csak kibaxnak.

Sziasztok!
Próbálta már vki az All in one modot? Abban elvileg benne van a Darth mod, és az eddig említett valamennyi jó modifikáció!! A twcenter leírásában nagyon jónak tûnik! Én a Napoleon-nál próbáltam ki az All in one-t, szerintem ott ez a legjobb mod!!!
Edorn
Én is arra várok, hogy a dx11-es patch kijöjjön végre, hátha javítanak vele mást is. Ha nem, elég lesz utána felrakosgatni a mod-okat... (azok közül is ugye már csak azokat, amik kompatibilisek az új patch-el...)
Patch-rõl van hír?
Amúgy a Darth mód nagyon sokat javít a gamén, de még megvárom az elsõ komoly hiv. javítást.

Wow .. ez jó. Ezekre a lehetõségekre nem is gondoltam.
Köszi.

Ha a metsuke perbe fogja, de kivégeztetnie nem sikerül, akkor sittre meg pár fordulót. Kb úgy mûködik a dolog mint amikor a ninja assassination-je nem sikerül teljesen, és csak megsebesíti a célpontot. Mindkettõnél vannak skillek, vagy minek hívják, amikkel lehet az idõtartamot növelni.
Találtam egy részletet a könyvben ami talán arra buzdít majd többünket hogy a keresztbe házasításokat, túszul kérés vagy követelésekkel jobban ki kell a játékrendszert mint eddig. Ha lehetõség van rá akkor talán a diplomácia vagy vazallusi rendszer stabilizálására vagy fenntarthatóságára is használható másként minek lenne benne, Ne ?!

Mariko nevetve elmagyarázta, hogy a
családi kapcsolatok Japánban igen
bonyolultak, mert az örökbe fogadás bevett
szokás, különbözõ családok cserélnek fiákat,
lányokat, és persze folyton elválnak,
újraházasodnak és egymás közt házasodnak.
Sok a törvényes ágyas, könnyõ a válás – fõleg
ha a hõbérúr megparancsolja –, így aztán a
családi kapcsolatok hihetetlenül
összekuszálódnak.
„Toranaga úr családján kiigazodni például
napokba telne, Andzsinszan. Csak gondold
végig a bonyodalmakat: jelenleg hét hivatalos
ágyasa él, akik öt fiút és három leányt szültek
neki. Némelyik ágyas özvegy volt vagy férjezett,
tehát már voltak fiaik, lányaik – ezek egy részét
Toranaga úr örökbe fogadta, más részét nem.
Japánban az ember nem kérdezi, fogadott vagy
természetes gyereke valaki. Mit számít az?
Hogy örököl-e vagy nem, az úgyis a családfõ
szeszélyétõl függ, akár fogadott, akár
természetes gyerekrõl van szó. Még Toranaga
anyja is elvált. Késöbb aztán újra férjhez ment,
szült még három fiút és két leányt a második
férjének, s már azok is mind házasok! A
második házasságából származó legidõsebb fia
Zataki, Sinano ura.”

Ha valakit érdekel részletesebben :

A Shogun.pdf-mobi-prc

Letölteni Internet Explorerrel lehet.

A pdf-et elég vicces tördeléssel konvertálta de a mobi és prc olvasható.
Ezeket Kindle for PC (1.4.0)programmal lehet olvasni.

mert lekapcsolták, fogságba esik ilyenkor, és bizonyos idõ elteltével visszakerül. vagy megsebesül és ha egészséges akkor megint bevethetõ
Edorn
Nekem a szerzetesnél volt ez, amikor odamentem vele egy sereget demoralizálni... A sereg vezetõje meg nem hogy kivette, de fogta és levágta. Pár körrel késõbb észrevettem, hogy a szerzetesem ott csücsül a fõvárosomban. Gondolom csak megsérült és elszállították meggyógyulni. Lehet a te ninjádat is megtámadták, csak elsiklottál az üzenet felett.

(egyébként nem minden szerzetesem épül fel így abból, hogy levágják... van amikor örökre búcsút mondhatok neki - ez nem tudom mitõl függ)
Ez az egész rendszer elavult. Mert hogy van az, hogy egy évszak alatt toborzok 200 embert, feltölteni meg 2 év? Ez eddig elment, de már Rome-nál unalmasnak találtam. Az Empire-t meg sem vettem, annyira gagyinak tartom.

A CA anno létrehozott egy etalont a Shogunnal, azóta nem változott az alapelv. Nekem ez unalmas. Véleményem szerint ahhoz, hogy ismét akkorát szóljon mint 2000-ben, teljesen új alapokra kellene helyezni mindent. csakhát ugye itt nyakkendõsök döntenek hétfõ reggel a nyereségi grafikonok alapján, és míg azok zöld tartományban vannak, addig ebben fejlõdés nem lesz.

aztán ez a kód sem kismiska amit megírtak. fejlesztgetik, tesznek hozzá, de vannak korlátai. mint ez a toborzási elv. mert én vagyok klán vezére, hozok kiképzõket ha nincsenek, megveszem ha tudom a nyugati technikát és elrendelek egy mozgósítást. aztán ha sokat áldoztam rá anyagilag lesz nagy sereg, lesz felszerelés, lesznek jól kiképzett paraszt-katonáim, ha spórolgattam, akkor hódítani sem fogok. aztán ha mindenki harcol nem lesz aki mûvelje a földeket, és ezzel visszaáll az eredeti állapot, a sereg hazamegy gazdálkodni, mert enni mindenkinek kell. vhogy ezen gondolatmenetet kellene követniük.

de ehhez alapjaiban kellene hozzányúlni a dolgokhoz, az pedig sok idõ, ezáltal nagy kiadás, és így profit kiesés. errõl szól a fáma. ha vki ezt nem látja az v. vak, v. hülye. mert ha majd kijön a Rome 2, detto Shogun 2 lesz, csak a kor, a helyszín, a grafika és a szereplõk változnak, az alapelv nem. bár ne lenne igazam....
Köszi. Valami ilyenre tippeltem volna én is de így hogy konkrétan tudom már könnyebb lesz kifejleszteni.

Arra van valakinek magyarázata, ötlete hogy ha egy nindzsám eltûnik a kampány térképrõl akkor miért kerül vissza a következõ körben fõvárosba ?
Egyik körben azt láttam, hogy összegubózva ül a térképen ahol hagytam, a listában már nincs, a következõ körben meg a fõvárosban találom ahol képeztem és annyi idõs mint volt, olyan szintû mint volt (5csillagos) és kész ... ezt már tapasztaltam Matsukenál is. Ötlet ?

Ezért kell fejleszteni a tábornok vonatkozó képességeit, artokat, utat, épületeket - nagyon sok minden tuningolja a repelnishmentet.
Egy közepesen kiépített tartományban, jó tábornokkal egy mondjuk 25%-os veszteség után max 2-3 kör, amig a legtöbb egység megint fullos lesz.
És akkor még ott van az encampment, ami barakká fejlesztve akár 20%-ot is dob rajta.
Engem sem. Ilyen alapon nagyon nehéz lenen játékot készíteni és talán nem is érné meg, így ésszerû ha vegyítve vannak a dolgok. Elvégre az össz játékos számhoz viszonyívta viszonylag kevés ember az aki akár ilyen mélységig ismeri Japán történelmét és gazdaságát vagy harcászatát. Amit látok a játékban az szép, meggyõzõ és a játék szempontjából lényegtelen hogy ezek az egységek valóban léteztek-e egyszerre abban az évben.
Ez kb olyan mint a Rome Surrectum-ban a képezhetõ harminc akárhány légió sosem volt egy idõszakban behatárolhatóan képezhetõ. Sem idõben sem térben nem voltak egyszerre jelen. A játékból mégis úgy tûnik ki mint harcászati fejlõdés. De ez nem hiba csak a történelmi "white" fülüeket zavahatja ha úgy állnak hozzá 😄)
Én élvezem a Shogun 2 megoldásait, csatáit. Ámulok a grafikán és örülök, hogy a Shogun elsõ része utáni szinte pálcika emberek helyett már szinte "hús-vér" szamurályok harcolnak elöttem tökéletesen koreografált mozdulatokkal. Élmény.

gésát a Mizu Shobai District-ben tudsz toborozni. Ez a Sake Den utolsó épülete.
ja és Bocs, elírtam!
Helyesen : James Clavell's

szia, ez az egység feltöltés/utánpótlás egy nagy gebasz. pl. 29 ember hiányzik a tábornoktól, és évente 4 !!!!!!!!!!!!! ember jön hozzá. ki lehet számolni hány évig tart. összevonni érdemes sztem, mert ha 20 katona van a 200-ból, ugyanannyiba kerül, mintha fullos volna. az elveszett xp-ket könnyebb pótolni, mint mondjuk 10 körön át fizetni, míg fullos lesz. csak ez idõ alatt kettõ másikat veszek a zsold árán.

a történelmi hûségét a játéknak mint mindent az életben, a profit határozta meg. a japán történelmet ismerõk elõtt nem titok, hogy a legérdekesebb harcok 1530-1545 közt voltak. csak akkor a játékban szereplõ klánok nem ilyen formában léteztek, így marketing szempont döntött abban, hogy mennyire legyen korhû. mellesleg sztem nem lett az, de engem nem zavar cseppet sem.
"...kampányban muszáj a nindzsa+gésa+monk+metsuke négyes, könnyebb velük az élet."

oké, de hol is találom a Gésákat ? 😊)) õket még valahogy nem sikerült fellelnem ... köszi.

viszont egyet értek abban, hogy mindegyiket használni kell mert elve be vannak építve a játékba és ha az ellennek is van akkor nekünk is fejlesztenünk kell és aktívan akciózni velük.
Végeredményben ezért szeretjük a Total War sorozatot, mert sok lehetõség van több stratégia, több elképzelés. Mindegyik jó lehet mivel mások vagyunk más-más habitussal. Kár lenne azért ha csak 1-2 jó megoldás lenne a kampány nyerésére. Szerintem ezért sincs generális recept arra, hogyan legyünk a Domination kampányban Shogunok.
Még azt is normálisnak tartom, hogy ha félresiklik egy stratégia akkor körök alatt beminuszol és tönkremegyünk. Ha egy terv balul sült el akkoriban Japánban akkor nem nagyon volt olyan Daimjó aki megúszta a következõ évszakot ... élve 😊

Baaaazzzmmeeeeg kb 1 órás várostrom, épp fut az összes ellen már majdnem, erre a Shogun 2.exe hibát észlelt ezért leáll <#falbav><#falbav><#falbav><#falbav><#falbav><#falbav>

Nekem az a tapasztalatom, hogy a Shogun 2-ben nem is érdemes összevonni a sebesült/megfogyatkozott katonákat. A retrainer direktben hiányzik belõle és valóban lassú az utánpótlás. Valamikor 1 valamikor meg 2 kereszttel jelölik hogy mennyi ember jön körönként pótlásban. Azért sem érdemes összevonni, mert szintlépést a hasonló egységeknél nullázza.
Ha van három Yari Ashigaru egységem és harc végére az egyik szintet lép és összehúzom a három egységet és kettõ lesz belõle akkor a szintet elveszti. Ezért nem szoktam összehúzni az eltérõ szintûeket csak az azonos szintûeket vagy azokat sem csak hagyom õket feltöltõdni. A sérült csapatokat hátrahagyom de a várakban képzek új alap egységeket amikkel feltöltöm a sereget és tovább küldöm a következõ tartomány felé. A hátrahagyott egységek pár kör alatt feltöltõdnek és mire egy következõ csata lezajlik jó eséllyel a hátrahagyottak feltöltõdnek és utánpótlásként csatlakozhatnak a fõ sereghez. Ha jól kombinálom, akkor 2-3-4 stráfos katonákat lehet egy idõ után a sereg után küldeni.
De van egy gyorsabb izmos alap sereg építs is.
Egyszer az ellen seregét használtam alap seregnek.

Az egyik ellenséges sereggel a következõket csináltam. Egy 20 egységbõl álló Yari és Bow 4 stráfos sereg vereséget szenvedett tõlem. A maradék úgy 6-7 egység volt. Vezetõjük már nem volt mert a csatában elesett. Nindzsával demoralizáltam õket. Megkörnyékeztem Monk-kal, õk elbizonytalanították a sereget. A Matsuke meg lefizetve átcsábította hozzám a 4 stráfos Ashigarus és Bow csapatokat kb 3600ért. Pár kör alatt feltöltõdtek a veszteségek én meg a lovasságot és képzett szamurájokat mellérakva egy olyan ütõs sereget kaptam ami csak tovább fejlõdik és vágja az ellent rendesen. Csatában sokáig tartott volna 4xp+ -t hozzátenni ennyi katonához. A képzési fán mire kiépítem erre a szintre a technologiámat hogy így jöjjenek ki a kaszárnyából az is jó pár kör lett volna még. Így gyorsabb.

A vazallus állapottal viszont csínján kell bánni szerintem. Egy várost tettem vazallussá ugyebár. Lett vele kereskedelmi egyezség military stb. Ezt kb 15évig csinálta. Majd eltünt a vazallusi státusza és csak szövetséges és kereskedelmi partner maradt. Tehát vagy csak 10-15évig lesz valaki vazallus ha nincs más családi kötelék vagy figyelni kell és nem lehet "megbízni" a vazallusokban mert akár el is árulhatnak egy idõ után.

Ha valamennyire a történelmiséget szeretném alapul venni (ami hülyeség mert ez csak egy játék) de lásd Shogun történet Carwelltõl akkor ez akár érthetõ is lehet és semmi extra nincs ebben. Aki ismeri a történetet tuja, hogy a korabeli Japánban a Daimjók nem bíztak 100%ban a vazallusaikban. Nem véletlen ezért is voltak az igen bonyolult keresztbe házasodások hogy ne is akarjanak trükközni. Megint elõvettem a könyvet és elkezdtem olvasni vele párhuzamosan nézem a filmet is hogy minden részlet pontosan illusztrált legyen a jobb értés miatt, és látni hogy Toranaga is kõ keményen modellezik a vazallusai között. Egyikben se bízik. Ahogy mi sem a gépben. De ez tök normális. Oké hogy a Shogun csak egy fiktív történet valamennyi történelmi hivatkozással de jól tükrözi a lehetõségeket akár a játékban. Azzal az opcióval hogy az AI egyben a vazallus is fennmarad a váratlanság lehetõsége, hogy akár át is állhat mert elárul valamiért. Ahogy a filmben is megtörtént. A könyvben jóval részletesebb a diplomáciai részletei a történetnek így jobban meg lehet érteni a karakterek motivációját.

Eleinte furcsa és bosszantó volt nekem az is hogy egy vezér nélküli sereggel ha csatáztam és nyertem akkor feljött az értesítés hogy kinevezhetem parancsnokká (-1000) vagy nem. A filmbõl is kiderül hogy a Daimjó az aki kinevezi/megjutalmazza a jó katonákat (Hatamotókká teszi) és "fizeti" a költségeit. Lovat, kimonót, embereket, és valamennyi kokura emeli az évi fizetését amibõl ki kell hoznia a költségeit. Talán ez illusztrálja a -1000 költséget.

Ha figyelembe veszem, hogy a diplomácia elég nehézkes a játékban és megpróbálok egy párhuzamot felállítani a Shogun történet közt akkor nem sok melepetés és mert "tudjuk" hogy Toranagának a saját vazallusain kívül nem voltak más szövetségesei. Nem is lehettek mivel császár ellenessé nyílvánította a régens tanács. Ha a játékot veszem és igaz az, hogy a játékban ha elérem a 20 tartományt akkor minden Daimjó nekem esik akkor igazából tökre normális. Akkoriban képesek voltak összefogni a különbözõ klánok vezetõi ha úgy látták hogy 1 valaki próbál hatalomra törni. Így tökre egyedül kerül szembe mindenki mással aki Japánban el akarja érni a Shoguni rangot. Carwell is ezt írta meg, nagyon hehéz szinte lehetetlen elérni mert mesterségesen be vannak építve a rendszerbe a buktatók. Ha valaki Shoguni rangra tör, akkor a többiek összefognak és megbuktatják, elpusztítják. Ez a játékban sincs másképp és ez így jól van szerintem. Nem véletlen, hogy trükközni kell és nem is keveset.

Ami a vallást illeti, akkoriban a kereszténység japánban nem volt ilyen multikultúrális kezdeményezés. Voltak Daimjók akik keresztények lettek és voltak akik teljesen ellenezték megtartották az eredeti vallásukat. Ezek általában háborúban is álltak egymással. Nem nagyon bratyiztak.
A játékban is választhatunk, hogy keresztény beállítottságúak vagyunk vagy Shintoisták. A kettõ elvileg nem zárná ki egymást hogy a birodalmunkban legyenek keresztény vagy Shinto provinciák de egy Daimjó vagy Shinto vagy Keresztény. Kettõ nem lehet egyszerre így a játékban is az ad nagyobb nyugalmat ami a többséget adja. Ha a tarományaink nagy része Shinto-Buddhista akkor a keresztényben lázadoznak és fordítva. Ezért kell visszatéríteni a Shintoista provinciákat keresztényre és fordítva attól függõen melyik vallást helyezzük elõtérbe. Ez a különbség is jól megmutatkozik a filmben is és a könyvben is. A könyvbõl kiderül hogy maga a Shintó is egy vegyes vallás de a játék szempontjából ez teljességgel lényegtelen.

Összességében azt kell hogy mondjam, mind a diplomáciai mind a vazallusi rendszer a játékban mûködõképes szintet üt meg az elvi alapokkal összhangban van amennyire erre képes leeht. Az AI kekeckedése magasabb nehézségen pedig annak is betudható, hogy elvégre ez egy mesterséges intelligencia lenne. Mégsem várhatjuk el tõle, hogy ésszerûen viselkedjen. Persze nem arra gondolok, hogy megáll a pálya szélén és nem támad, de mi van ha úgy értelmezzük hogy nem támad mert vár ? Miért lenne törvényszerû hogy támadjon ha látja hogy az elsõ támadási hullám elesett ? Akár lehet az a stratégiája hogy kivár, hogy kigyere a várból és a váron kívül ütközzetek meg ?! A játékban már nincs beépítve az üzenet küldés : "Hé Te várkapitány! Gyere ki a hóra, játszuk le itt kint a nyílt csatatéren! Hö."
Ami a váratlan hátországba betámadást illeti, ha mi egymás ellen játszanánk nem valami hasonló "meglepetésekben" gondolkodnánk ?
Ha valóban van arra lehetõség hogy hajóval oda küldjön egy sereget az AI és ezt mi is megtehetnénk akkor miért gáz ha ezt az AI meg is teszi ? Mert váratlan ? Nem ugyan ezt tennénk mi is ? Persze ha nem mi csináljuk mint "váratlan" húzást akkor akár szemétkedésnek is vehetnénk.

Szerintem valamilyen szinten egy ilyen játékban el kell fogadnunk hogy az AI mint mesterséges intelligencia csak egy változó matematikai egyenlet ami megpróbál nehezíteni egy folyamatot ami jelen esetben a mi játékmenetünk és az aktuális stratégiánk.

Engem is bosszant hogy váratlanul felbukkan egy rebellis sereg valahol és a végig kaszabolja a provinciában lévõ létesítményeket majd a következõ körben a váramnak esik. Bosszant mert kihívás és bosszant mert nem számoltam azzal, hogy ilyent is megtehet. Megteszi mert megteheti.
Amikor nem mentem egy menekülõ sereg után egy nyert csata után, baromira felhúzott hogy utána 1db egységgel ami maradt neki bekaszabolta a tanyámat és a kovácsmûhelyt és még amit szoktak ilyenkor. Persze hogy megteszi mert ott van, én nem végeztem vele és ha ilyen "engedékeny" vagyok akkor igyam meg a levét.

Talán nem vétetlen hogy a korabeli japánban ha végezni akartak egy Daimjóval akkor nem csak Õt és seregét hanem a családját és rokonságát is kiírtották, nehogy visszanyaljon a fagyi.

Ezért írom, hogy összességében elfogadhatóak ezek a nehezítések amit ahogy olvasom sokan kicseszésnek vagy hibának írunk. Akár azok is lehetnének, csak nézõpont kérdése. 😊

jó a hattori, én játszottam velük, csak újra kellett telepítenem a gépet és elfelejtettem a kimentésem eltenni. de most, hogy említed, kezdek ma egyet velük. tudni kell, hogy Hattori ÖSSZES egysége - kivétel lovasság és tábornok - a csata elõtt a sárga területen kívülre elhelyezhetõ! plusz, Kisho nindzs állat tud lenni, 30 mp láthatatlanság futva is, ehhez jön a bomba, szóval ha nem sikerül csata elõtt meggyilkolni a vezérüket, csata kezdetekor az elsõ percben jó esély lesz rá velük.

jó kis dilemma mindjárt az elsõ kör, kelet v. nyugat? mert nyugatra Ikko Iki lenne a lehetõség Asain át, egyiknek sincs szövetségese. Keletre Tsutsui+Hakateyama, ez kicsit nehezebb dió. aztán ott van még, hogy milyen irányú fejlesztés legyen: Kisho nindzsa, v. sima. Pénz, v. harci tapasztalat. Megannyi kérdés elsõ körben, amik a játék kimenetelét nagyban befolyásolják.

Azt tudom, hogy Hattoris és Odás kampányban is Asai mint szövetséges RD-ig kitartott, és teljesen levédték azt a részt, hódítottak is kb. 2-3 provinciát. Viszont a fõvárosuk nagyon sok pénzt termel, + nindzsás rész az is. Yamato, Kii, Omni mind nindzsa+kisho rész, ezért megfontolandó Asait elsõ körben letudni. Tsutsui+Haka szövetség hamar hadat üzen, tehát a 2. feladat õk lennének.

Odás kampányban Hattori RD-ig szövetségesem volt Asaival, így a térkép ezen felével nem kellett foglalkoznom és koncentrálhattam Takeda+Hojo részre.

Beast: igen fejlõdik ha otthon ücsörög, csak lassabban. De hittérítéssel nem kap tapasztalati pontot, hacsak áll a provinciában. Nem mondom, ez is egy stratégia, a Monk, Pl. Hattori kampányban muszáj a nindzsa+gésa+monk+metsuke négyes, könnyebb velük az élet.
Akkor nem is érdemes túl hig-tech egységekkel nyomulni?
Gondolom nem sok magas szintû jól kiépített várost lehet találni.

Én csak alapszintû várakat hódította meg eddig, jellemzõen ashigarukkal. Ezeknek nem kéne jobban gyógyulniuk? Lehet õket gyártani, mégis ugyanúgy gyógyul mint a samurai archer.
Nem lehet hogy csak a magasabb szintû vár ad bónuszt?

Láttam hogy van egy cech ami ad +5%-ot. Az viszont nagyon kevés. Igazán adhatna 50-et is.

\"Tanulni és nem gondolkodni hiábavalóság, nem tanulni és gondolkodni pedig veszedelmes\"

Djuree
olyan helyre kell bevinni a katonákat, ahol van gyártó épülete az adott egységnek és/vagy nagy vár van. ott akár 30 szamuráj/kör is megvan a regeneráció.

Waaaaaagh!

Látom mindenkinek az okoz nehézséget mint nekem: pénzügyek, váratlan hadüzenetek...
Szerintem ez a rész nehezebb lett mint a többi TW. Bár ott is le kellett tolni pár játékot mire kiismerte ez ember. Én mindíg legnehezebben játszottam eddig. De a legendary szintbe elsõ nekifutásra csúnyán beletört a bicskám. Most újat kezdtem VH-n, kíváncsi vagyok mi lesz.

Az én problémáim ezek voltak:
- A legfõbb gond, hogy nem tudok retrainelni. A veszeteségek pótlása szinte csak új egység gyártásával lehetséges, mert amíg maguktól felgyógyulnak, azt képtelenség kivárni. Amelyik csapat veszteséget szenved, azt nagyjából el is lehet felejteni.
- Zsoldosok, vagy egyéb utánpótlás sincs, így aztán nehéz haladni.
- A távolságokhoz képest szerintem túl keveset lehet menni egy körben. Nem tudom hogy lehet így befejezni egy domination kampányt. (szerintem sehogy, bár még csak pár kört láttam a játékból)
- Az is kellemetlen hogy a fosztogatásért megútálnak, és ezzel gyakorlatilag kilõve az a lehetõség, ha meg is szeretném tartani a tarományt. Sajnos nem lehet kiírtani a lázongó csürhét; a vazallus állam megoldás lehetne, nade egy AI-ra bízni a védelmet, az kb olyan mint a lottózás. Persze akinek bejön az örüljön csak neki, én nem szeretek a szerencsére várni.

Ugyanezekre a problémákra a korábbi részekben volt megoldás. Tempósan haladva a hódítással, meg lehetett elõzni a gondokat. Az lenne a kérdésem ahhoz aki jártas a játékban, hogy van-e erre itt is lehetõség, vagy valami más taktika az ami hatéony. Van-e olyan jól bevált módszer mint ez elõzõ részekben a rush-olás, vagy itt is ezt kéne csinálni?
Az a régebbi részekben ha jól megnyertük a csatákat elég jól lehetett haladni, még az empire-ben is ahol a gazdaságon nagyobb hangsúly volt, ott is a nyomulással szépen be lehetett magunkat biztosítani.
Az lehet a baj, hogy nem nyerem meg a csatákat elég kis veszteséggel, vagy vannak olyan opciók, taktikák amiket nem használok és azért nem megy úgy mint a többi TW?

\"Tanulni és nem gondolkodni hiábavalóság, nem tanulni és gondolkodni pedig veszedelmes\"