Shogun 2 Total War
-
Yag #1426 Ha szűkebb időszak van, vagyis kicsi a bevétel és még abból katonákat is fennt kell tartani nekem bejött a Vazallus tartása, mert a katonák kiállításának költségei Őt terhelik és nem engem. Ha hozzákötöd a kölcsönös katonai szövetséget is akkor támadni fogja a TE ellenségedet ami az ellenséged gyengítésével fog járni ami könnyen eredményezheti azt, hogy a következő körben te támadod és levered mert a vazallusod már legyengítette a saját seregével amit Ő fizetett. Az, hogy a vazallus egy idő után ellened fordulhat tök természetes. :) Mondjuk azt, megelégelte a csicskáztatást és békjóit lerázva próbál szabadulni tőled, így inkább összeszűri a levet az ellenfelekkel így már több lúd próbál legyőzni Téged mint bátor hadvezért. Ha már tudod, hogy úgy is ellened fog fordulni egy idő után, kalkuláld bele és nem fog meglepetés érni.
Erre szokták talán azt mondani, hogy : „Tartsd közel a barátaidat, még közelebb az ellenségeidet.” – Szun-Ce
A vazallusra tekintsetek úgy mint egy szolga klánra és ne úgy mint egy puszipajtásra akit ha legyőztél már örökre a rabszolgád marad. Téged szolgál katonáival, pénzzel, stb de alárendeltje neked. Egy darabig ezt "tűri" de ha teheti inkább betart neked amikor itt az ideje.
Csak javasolni tudom : Aki szereti ezt a játékot, vagy ezt a miliőt egyszer tényleg érdemes megnézni a Shogun c. filmet. Igazán jól meg lehet érteni, hogy mi Európaiak mennyire másképpen gondolkodunk és viszonyulunk dolgokhoz mint a Japánok. Élethez, halálhoz, szolgáláshoz, hűséghez, harcokhoz ... érdekes és tanulságos történet még akkor is ha csak egy kitaláció. Viszont amit látsz közben, ahogy viselkednek az teljesen autentikus.
"Megsúgok neked egy
titkot: sose dőlj be a mosolygásunknak, a
szelídségünknek, szertartásosságunknak,
hajladozásunknak, udvariaskodásunknak.
Lehet, hogy ez alatt a felszín alatt ezer ríre
vagyunk tőled éppen, biztonságban, egyedül.
.....
Meglehet, de hadd adjak még egy-két jó
tanácsot, Ingeles: sose feledd, hogy minden
japánnak hat arca van és három szíve. Van is
erről egy mondásuk: az ember hamis szívét a
száján hordja, hogy az egész világ lássa, a
másodikat a keblében, ezt barátai és
családtagjai elött tárja fel, az igazi, a titkos szíve,
amit magán kívül senki sem ismer, az csak az
Isten tudja, hol rejtőzik. Megbízhatatlan, hitszegő,
bűnös banda ez.
Ha van is vazallusod, ne bízz meg feltétlenül benne. Hadd gyártsa a seregeket és küldje őket a csatába, fizessen adót neked, de ha nem kell már kell vágni mert úgy is kitalál valamit hogy ellened forduljon csak idő kérdése. Én csináltam azt is már, hogy ha szükség volt a vazallusra akkor segítettem neki, de ha már csak kolonc volt, akkor hagytam hadd vesszen oda a szomszéd ellen, mert ha már legyőztem a szomszédokat úgy is Ő lett volna a soron. De ha az ellenségem pusztítja el, legalább egymást is gyengítik nekem meg kevesebb katonával kell szembe néznem .)