2869
Shogun 2 Total War
-
Yag #1509 -
7th uwu #1508 A 380-as kard meg szerintem 2 emberes, 2 markolattala végén.
Ezzel a pengével rohangálhattak a szamurájok egymás mellett, maguk közt tartva a pengét; kettévágva embereket, lovakat, fákat, kresz táblát... -
Yag #1507 Gondolom meg volt rá a technika, ügyesek ám ezek a Japók és nem csak 150re nőttel vannak köztük :)
Egy katana képessége :
-
7th uwu #1506 "Az övbe tűzve is viselték, és jól képzett harcosok ki is tudták onnan húzni."
Azt elmondanád, hogy mégis hogyan?
Mer vagy 2m-es-re képezték a kis kezüket, vagy fogdosták a pengét, miközben a markolatot az ellenség felé nyújtották... szerintem :) -
Yag #1505 Kemény biza. Álítólag egy No-dachi képzett harcos egy lovast ketté tudott hasítani. Lóval együtt.
".. a legtöbb tachi is jóval kisebb nála, a mérete egyes naginata-k méretével vetekszik. Többnyire erősen hajlított a pengéje. Természetesen kétkezes fegyver, mert habár viszonylag vékony a pengéje, a hossza miatt mégis nehéz és nagyon elől van a súlypontja. A méretéből és a súlyából adódóan csak teljes testtel és kellően erős vállakkal és kezekkel lehet eredményesen használni. Főleg lovasok és lándzsások ellen használták. Kétségtelen hogy egy nodachi-val felfegyverkezett szamuráj ellen nem sokan akartak kiállni küzdeni egy katana-val.
Békeidőben státusszimbólumként viselték, többnyire a háton keresztbe felkötve, viszont nem onnan húzták ki, ahhoz először levették a hátukról. Az övbe tűzve is viselték, és jól képzett harcosok ki is tudták onnan húzni. A legenda szerint egy harcost a lovával együtt ketté lehetett vele vágni. A legnagyob nodachi 380 centiméter hosszú. Általában elmondható róla, hogy a markolata bő egy shaku, 30-33 centiméter hosszú. A Muromachi-periódusban volt viszonylag népszerű, majd eltűnt a színről, a többi szélsőségesen nagy fegyver java részével együtt.
Gyakran összekeverik az odachi-val, igaz nem véletlenül, nehéz különbséget tenni közöttük, ráadásul nincs konkrétan meghatározva hogy egy kard mitől odachi és nem nodachi, daikatana vagy tachi. ... " -
7th uwu #1504 Júj.
Kemény látvány lehet ahogy egy 150-es ürge ordítva rohan feléd a feje fölé emelt 2m-es No Dachi-val.
Banzáj! -
Yag #1503 Aki szeretné behatóbban tanulmányozni az Ashigaru egységek fejlődését és van némi nyelv ismerete az itt megteheti :
Warrior - Ashigaru (1467-1649) -
Yag #1502 Egyébként is több típusú kard volt forgalomban akkoriban is :
Katana - kb, 72,6 cm hosszú markolattal.
Wakizashi (az öv kísérője) - kb 40-50 cm. hosszú markolattal.
Tanto - kb 24 cm hosszú markolattal. Ez volt a tőr mefelelője.
No Dachi ("csata(mező)kard") - 1,5 és 2 méter közötti hosszúságú lehet
Tachi - a katanánál hosszabb csatákban használt ívelt kard.
Ninja-To - rövidebb mint a katana és volt hogy egyenes íveletlen pengével készült.
-
sakkay #1501 Meglett volna Odával very hard-on. a 20 területes kampány,1560 akárhányban, de sajnos a 40 provinciással játszom. -
Yag #1500 Bár ez a leírás a SHOGUN I - hez készült az alapok és a leírások szerintem ide is tökéletesen illenek.
SHOGUN - Egység leírások
Egyet értve Scharnhorst soraival Daimyo függő volt a fegyverkezés is.
Ha már megint a törinél tartunk akkor pár gondolattal megtoldom ezt a részt is.
A 17-18. században a szamurájok (jelentése: „csatlós”, „kísérő harcos”)a népesség 6-7 %-át tették ki, ekkor Japánban közel 30 millió fő élt.A szamuráj réteget Japánban busi („katonai családok”) szóval jelölték. Maszanori írásai szerint : A vár körül kialakult városokba tömörülve éltek, s gazdájuktól örökletes hűbéri földet vagy örökletes fizetséget kaptak, rizsben vagy pénzben. Hűséggel tartoztak uruknak, de mint az uralkodó osztály tagjai, különféle javakat élveztek. A szamurájokat a rangjeleik különböztették meg a közrangúaktól, ilyen rangjel volt a két kard, ezeket mindig viselniük kellett, és a hajviseletük. Falvakban éltek, és „szabad” idejükben gazdálkodtak, főállásban katonáskodtak. Ha a gazdájuk elpusztult egy hadakozásban, akkor gazdátlanná váltak és „rónin”-oknak nevezték őket.
A társadalom többi tagját, négy csoportba osztották be a konfuciánus teória szerint, amely csoportok nem voltak átjárhatóak. Ezek a csoportok a következők voltak: si (szamuráj), nó (paraszt), kó (kézműves), só (kereskedő). Ezt a teóriát még a 12. századi nagy kínai neokonfuciánus tudós, Csu Hszi fejlesztette ki. A gyakorlatban ezek az osztályok két csoportra zsugorodtak: a szamurájokra és a közrangúakra, ugyanis a kereskedőket nehéz volt megkülönböztetni a kézművesektől, a parasztok meg gyakran költözködtek városokba, és akkor már nem parasztoknak számítottak.
A daimjók birtokainak nagyságát a Hidejosi által elrendelt országos földmérés rögzítette, a besorolás pedig vékában (japánul, koku ami kb.180 liter) mért rizshozam alapján történt. Ahhoz, hogy valaki daimjó lehessen legalább tízezer vékával kellett rendelkeznie. A leghatalmasabb földesúrnak 1 022 700 kokus volt a birtoka.
Ha egy Daimyo az őt szolgáló szamurájt vagy Hatamotót (zászlóst-kiemelt katonai vezetőt) meg akarta jutalmazni akkor megemelte az éves koku rizs járandóságát és vagy fegyver vagy ruha vagy ló esetleg pénz formájában adott neki jutalmat a sajátjából. Az emberek felfegyverzése is a Daimyo feladata volt mint az is, ha egy szamurájt előléptet Hatamotóvá akkor kimonót, lovat, fegyvert, katonákat vagy jogot adott neki, hogy szamurájokat toborozzon magának és adott mellé évi X kokus fizetést, hogy mindezt fenn tudja tartani, cserébe ha füttyent egyet akkor megy és harcol. Így növelték a loyalitást és hűséget.
Ezek szerint az ashigaru egységek kerültek ki a közrangúakból, parasztokból a katanás, yaris, naginata, egyéb profi bow egységek meg a szamuráj osztályból. A játékban ha egy Loan kardos egységet nézünk meg vizuálisan emlékeim szerint 1db katana szerű kardot hordanak. Ez megfelel a korabeli rangbéli besorolásuknak mivel csak a szamurájok hordhattak 2db kardot kötelezően. Egy rövid és egy hosszú kardot. A kardokat vagy lándzsákat a parasztok mint fegyvert meg a Daimyotól kaphatták mint arra való eszközt hogy a csatában tudjanak érte harcolni persze csak akkor ha erre szükség volt. Egyébként fegyvert tartaniuk tudtommal tilos volt. Ha háborúra került a sor akkor a daimyo vagy Hatamotói felfegyverezték őket.
Az egyik filmben láttam arra hivatkozást, hogy a szamurájok egymás közt is az éves bevételeik alapján rangsorolták magukat. Valakinek csak évi 50 koku fizetése volt de volt akinek 100 vagy 150 koku vagy több volt az éves fizetés. Ezek a fizetési besorolások is támpontot adhattak ahhoz, hogy ki kivel házasodik esetleg össze.
Úgy tudom, hogy egy szamuráj megtehette, hogy lemond a rangjáról és egy osztállyal lejjebb a kézművesek vagy parasztok közé kerüljön. Ilyenre lépésre általában békeidőben nagy pénztelenség és szegénységben élő szamurájok kényszerültek. De olyan is elő fordult, hogy egy szamuráj ha már más lehetősége nem volt eladta a kardját hogy legyen miből ételt vennie a családjának. Ebből is látható talán, hogy a katanának mint profi fegyvernek akkoriban is meglehetős értéket képviselt és ára volt.
Ilyenkor az elszegényedett szamuráj bár a két kardját viselte de valószínűleg az eladott kard pengéje helyett bambuszból vagy fából készített pót kard lapult a hüvelyben. Ilyen megoldásra már több korabeli japán filmben is láttam hivatkozást. ( Harakiri, The Twilight Samurai) gondolom nem véletlen.
Ennek tudatában nem tűnik akkora elrugaszkodásnak és cheatnek sem a Loan kardos egység sem a Katana és Yari Ronin ami pár MODban már benne is van.
A ronin egységek viszonylag olcsók és 1 kör alatt "szolgálatba" állnak. Mivel gazdátlan szamurájok így nem kell nekik sok idő hogy eldöntsék ha valaki adja a fizetést akkor beálljanak a seregbe vagy sem. Az olcsóságuk meg magyarázható akár azzal is, hogy a munkanélküli szamurájnak minden pénzt és fizetséget megér amit kapnak mivel jó lehetőségnek veszik ha kapnak egy ajánlatot hogy harcolhatnak így kevesebbel is beérik mint a szamurájok. -
Scharnhorst #1499 Lehetett kardjuk az ashigaruknak de csak karddal harcoló ashigaru egység nem mondhatni, hogy létezett. Három fegyvernemre lehet őket osztani a yari v. naginata (lándzsások), yumi (íjászok), és a muskétások.
(Ajánlott olvasnivaló: Osprey - Warrior 029 - Ashigaru 1467-1649)
A költségeire lehet hivatkozni bőven mivel katanát nem tudtak venni, bérelhettek vagy a harcmezőn szerezhettek, esetleg tehetős földesurak felfegyverezhették velük az embereket ahogy a muskétával is tették egyesek. Daimyo függő volt, hogy mire adott pénzt és mennyit tudott rászánni, hogy csapatait felfegyverezze. -
Prof William #1498 A Szamuráj íjász szerintem kifizetődik. Úgy szoktam használni hogy egyszerre 2 egység tüzel 1 célpontra és legalább 2-3 lövésre van idő amíg menekülniük kell és ezalatt sok esetben bizony jóval 50%-felettei veszteséget szenved a támadó csapat, valamint a morálja is eléggé lesüllyed, szóval gyakorlatilag mire harcba bocsátkozik már veszít. Jó taktikával van hogy 3-4 ellenséges csapatot is ki lehet ütni így a csatából mielőtt egyáltalán megkezdődne az érdemi harc.
Várak védésénél meg azt hiszem nem kell részletezni miért jók.
Edorn.
Ez igaz. Japánban voltak nem-katana kardkovácsok is. Ők nem voltak olyan nevesek mit katana kovácsok, nem csináltak 1-2-3 évig egy kardot hanem az volt a dolguk hogy a hadsereg közrendűbb részét fegyverel ellássák. A kardjaik nem vágtak ketté x darab egymás mellé állított embert, nem mentek át a selyempróbán de arra pont alkalmasok voltak hogy nagy tömegben lehessen őket gyártani és a nem szamuráj harcosok os kaphassanak kardot. Persze ezek rosszabb minőségűek voltak a katanáknál, idő alőtt tönkre mentek de a célnak megfeleltek.
Hadtörin meg tanultuk hogy többek között Oda Nobunaga is rájött a híres tételre miszerint hiába olyan menők szamurájok az éveken át készített kardjaikkal ha rájuk küld egy kb tizszeres túlerőben lévő lándzsás, kardos a parasztok soraiból képzett katonákat, ők is ugyanúgy legyőzhetők. -
#1497 Az meg hogy mik vannak a filmekben... Hát én láttam már ufókat is, most akkor arra hivatkozhatok. (jó, a wiki sem olyan komoly hivatkozási alap, remélem egy ilyen körökben gyakrabban mozgó valaki linkel egy történelemmel foglalkozó oldalt megerősítendő valamelyikünk érveit) -
#1496 rexortom: Hirtelen most ezt találtam csak: http://en.wikipedia.org/wiki/Ashigaru
De úgy emlékszem, hogy ráadásul előbb volt kardos és lándzsás ashigaru és csak később tiltották meg nekik a kard használatát.
Aki meg a költségeire hivatkozik, az nem gondolt bele, hogy akkor a kovás puskás ashigaru hogy lehetett, hisz egy kovás puska csak drágább volt mint egy kard... -
baalbaalbaal #1495 Tényleg kardos ashigarut lehet gyártani kampányban??? -
7th uwu #1494 Ha már egységeknél tartunk... Még nem próbáltam, mert nem volt aktuális.
Ha odáig jutok inkább monkok legyenek a seregbe, vagy naginata szamuráj?
Az értékeiket én is látom, de nem volt alkalmam harc közbe kipróbálni őket. A szamuráj páncélja mennyire véd nyílzápor ellen? Azokat is olyan könnyű lelőni mint a monkokat?
A másik amit még ki kéne próbálni az a nodachi szamuráj, azt nem mertem rendszeresíteni, mert túl kicsinek találtam a védelmét.
A jelenlegi játékomba pont ott tartok, hogy el kéne dönteni milyen gyalogságra gyúrjak rá igazán. -
7th uwu #1493 Yari ashigaruból nem sokat használok. Van azért pár darab ami az első körökben készült, ló ellen kellenek. Gyalogságnak katanás szamurájokat kezdtem gyártani, de még csak pár darab van. Kelleni fog pár yari szamuráj is, de a végére úgyis monkokból fog állni a gyalogság.
Az íjászat más tészta. Nekem abból van a legtöbb, a sereg 70%-a kb, és mindegyik ashigaru. Nem költöttem szamuráj íjászra eddig, annál jobbat meg még nem tudok gyártani. Ígazából az ashigaru íjász jól bevált eddig, lehet hogy később kevés lesz, de egyenlőre elvagyok velük. -
#1492 én csak az elején használok ashigarukat, utána csak szamuráj. bőven megérik az árukat, már csak a morál miatt is, kb. csak akkor futnak meg ha 10 marad csak a csapatból:D és 1 katana szamuráj simán levág 3 yari ashigarut;) -
rexortom #1491 hát nem tudom 2 kör kiképzés sztm sok és az áruk is dupla anyi ráadásul kifejleszteni is drága mulatság -
Kallahiosz #1490 Szerencsére a gép is így gondolja legtöbbször.
Én személy szerint csak elit egységeket használok. -
rexortom #1489 amugy ti használtok szamurájokat mert én csak sima ashigarukat föként sztm azok a legjobb ár erö viszonyba ^^ -
Prof William #1488 Ok. Ok. Csak gondoltam van alapja de ennyire nem mentem bele az akkori japán viszonyokba. -
rexortom #1487 Néz meg egy középkorban játszódó japán filmet kard csak a nemesek kiváltsága volt a közkatonák lándzsát kaptak ...
Tudom hogy csitelni akarsz hogy kardos ashigarukat csinálj de ne oszd nekünk az észt hogy hihető a dolog :D -
Prof William #1486 Úgy rémlik csináltak akkoriban másféle "csíra" kardokat is amik nem voltak katana színvonalúak de hadonászni azért lehetett velük. Így nem kizárt a dolog. Végül is akinél igazi katana van azok nevesítve vannak "katana samurai, és a többiek". Átlagos vagy átlag alatti minőségű fegyverekkel felszerelt besorozott közrendűek/parasztok sztem lazán elképzelhetők.
Az én olvasatomban az nem katanás paraszt hanem kardos paraszt. -
Yag #1485 Shimazu II. kampányomban, most értem el a 100.000-et és körönként 14-15.000 bevételt. Nagyjából béke van. -
Yag #1484 Nekem a Wakor és Ronin egységek is nagyon tetszenek :) -
#1483 lol, ezt tényleg te írtad nekem:D:D nembaj, én most visszaírom xD -
#1482 talán először meg kéne tanulni helyesen írni;) -
Scharnhorst #1481 Egy kis észrevétel kardos Yari az kizárt hogy létezzen mégpedig azért mert maga a Yari az a lándzsa amivel harcolnak. Másrészt ha Ashigaru-ra gondoltál akkor még helytálló lenne , DE abban a korban a katana kardokat csak nagyon drágán lehetett megvásárolni így holmi parasztoknak semmi esélyük sem lett volna rá, hogy szerezhessenek egyet plusz a katanát magát csak a szamurájok kiváltságának tekintették tehát ebből a szempontból a katanás ashigaru csúnyán mondva egy kurva nagy faszság. -
rexortom #1480 Nah kezdem megszokni a diplomáciát és igy hogy tudom nincsenek barátaim csak átmenetileg semmleges frakciok már élvezem hogy mindenkit ledarálhatok nagyon élvezem jo kis játék let alig várom a romát mert igazán nekem az a kordszak és gondolkodás mod tetszik -
Prof William #1479 Belevetettem magamat a modok világába és 7-8 mod után érzem úgy hogy most már olyan a játék amilyennek eleve lennie kellene.
1. 1 hónap/kör. Végre nem kell rohanni hogy "jajj más lassan 1580 van és még mindig csíra vagyok" olyan a a sebesség ami sztem ideális és még reális is.
2. 1-2 új egység. Pl kardos Yari. Sztem logikus hogy ha már lándzsára lehetett sorozni őket akkor lehessen kardra is amíg a combosabb egységek nem jönnek.
3. Kijavították a "félős" hajókat szóval nem rohannak világgá az első nyílzáportól.
4. Gyorsabbak a nyilasok.
5. Egység sokszinűsítő mod. Nem sokban ( kicsit más páncél, sisak meg van akin maszk van ) változtat az egységeken épphogy csak kellemes legyen a szemnek.
Meg még van pár ami nem jut az eszembe de a lényeg hogy MOST olyan a játák amivel szívesen játszok. -
rexortom #1478 sziasztok lenne egy fontos kérdésem be akkarom kapcsolni az anti analisingot nvidia 240gt kártya win7-en nvidia kontrol panelen átálitotam overdrivra ahogy más forumokon áttam de nem történt sajna semmi te be tudjátok állitani ha igen irjátok le uj driver vagy valami más progi kell esetleg uj patch ? -
Yag #1477 A gondom ezzel csak az, hogy itt vérzel el az elején ...
main\startpos.esf ....
hol van az a "main" mappa amiben benne van elvileg a startpos.esf amit az esf editorral már lehet babrálni ? -
Yag #1476 Wow. :))) Ismerős sorok :))) -
#1475 Ez akció???
Én a zavvin vettem 21 juróért a limited edition-t kb. 1 hete. Na az akció volt, mert sztem 3-4 hónap múlva lesz annyi az ára. Az eddigi tapasztalataim miatt mondom ezt. -
#1474 akcsijóóó:
http://game.gamesplanet.com/buy-download-pc-games/Total-War%28TM%29:-Shogun-2-2270-43.html -
#1473 az marad ugyanannyi... -
#1472 pahancsolj:
http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1275567842&no=1338 -
#1471 A lassabb egységmozgás mod hatással van a multiplayer csatákra is? Gondolom nem, de azért csakrákérdezek már... Illetve tudna hozzá valaki linket? (keresem én is, csak nem találom... mi a neve?) -
Prof William #1470 8 talán pont megfelelő. Jobban szeretem ha tovább pepecselhetek vele, és nem kell teperni hogy "Jajj mindjárt 1600 sietnem kell!"