4740
Sid Meier's Civilization
-
#1134 Ja, a végén. De 50%-nál még bőven jó pénzért adta.
Na meg az sem baj, hogy ha tudod, hogy pár kör múlva kész lesz valakinek valamilyen tudomány, mert akkor az jelzi, hogy ideje eladni azt az összes többi AInak, nehogymá' el tudja cserélni bármire is a friss, új techjét. :) -
Zod #1133 Ez így nem igaz. A negyedik részben az AI igenis figyelembe vette az ajánlatnál, hogy mit akarsz neki eladni, és ha olyat, amit pár körön belül maga is kifejleszt, lópikulát sem adott érte...
A többivel egyetértek, bár az ipari kortól igencsak megszaporodtak azok a tudományok, amik "még nem akarjuk piacra dobni" piros felirattal jelentek meg a diplomácia menüben... -
#1132 Sztem nem a harcrendszer hibája, hogy az AI hülye hozzá. Játssz ellenem, azt' megszopatlak én, ha csak arra vágysz... :D -
#1131 Bocs, hogy megint moddal jövök, de azt sem volt varázslat berakni az előző részbe, hogy pl a rossz pontokat egy idő után lassan elfelejtse az AI, és így már egész jó lett a diplomácia.
Itt ezzel abszolút nincs gond, mert tényleg nem érzem hogy bármi köze lenne az aktuális viszonynak ahhoz, hogy mit csinál az AI.:D
Na most sokan jönnek, hogy milyen kúl ez az új harcrendszer, de azon kívül, hogy kiszámolja, hogy éppen hova sakkozza be az egységeit az AI nagyon semmit nem csinál. A CivIV-ben többször bexopatott, hogy betámadott valahol a határon, majd amikor minden erőmet odakoncentráltam, egyszercsak partra tett egy másik sereget. Itt ilyen kis apró szemétség nem nagyon van.
Pl Odamegy a városomhoz baxtatni a hajójával.
És minek?
A város kb 4 kör alatt tengerfenékre küldi, az AI meg megvárja! -
7th uwu #1130 Fel kell készülni lelkileg pár zakóra az elején.
Sajnos magunkhoz képest magas szintűek vagyunk, úgyhogy olyan ellenfeleket kapunk majd, minha még mindíg tudnánk vele játszani. -
7th uwu #1129 Csak azért mert amit tegnap láttam az botrány.
Ha az előző részbe valaki azzal viccelt volna, hogy felesleges városokat alapítani, és nem kell sereg, kiröhögöm. Most meg deity AI ellen, 1 várossal nyomom, biológiát fejlesztek, nincs seregem, de nem bánt senki. Igaz, hogy diplomáciázgatok, de nem értem miért nem végez már ki valaki. Nincs helyem terjeszkedni, nincs semmi nyersanyag, csak poénból nyomkodtam a kör végét, nem értem az egészet.
Ha továbbra is így lesz, összerakok egy modern sereget és nekiindulok a világnak. Egy darabig még nem lehet, mert mindenki nagyon előttem van. Ha ez így sikerül akkor nagyon mélyre süllyed a szememben ez a rész.... -
#1128 Az lesz sztem is... Fasza lesz megint belerázódni. :P -
7th uwu #1127 Akkor megyünk dowozni? -
#1126 Vissza lehet majd térni rá, ha majd rendberakják. Én is ott tartok, hogy egy hét ebből így elég volt bőven. -
KingPunisher #1125 Sajnos az AI tragikus, persze nem kell, nem lehet emberi agyat utánozni ilyen komplex játékban ,de azért ez még egyértelmű egyszerű dolgokra sem képes. :(
Semmiféle elgondolást nem érzek soha az Ai részéről, olyan random benyomást kelt az egész.
Mikor jön előre íjásszal , katapulttal, hajókat nem kezeli, sőt szart sem csinál, sosem gyógyít, küldi előre egy városra aztán lesz vmi.
Ha elfogy a katonája meg felajánlja fél birodalmát.
Kinyalod a seggét ugyan ugy megtámad, mintha elküldöd a picsába..
1x izgi 2x elmegy 3 nha még jovan 4x viszont már unalmas a dolog.. :(
Multi ugye nem müködik, így tényleg apad a lelkesedésem. :S
2 opcio van , vagy legyen egy fasza multi, vagy egy legalább normális AI különben , hiába a jó ötletek és váz ,nekem ez felejtős lesz.. sajnos..
-
#1124 Szerintem akkor sem a dominationra hajt, hanem csak úgy megtámad. Korábbi civekben ezt csak az befolyásolta, hogy neked darabra hány katonád van, meg neki mennyi. Szerintem ez nem változott. Persze lehet, hogy ha hagynád, akkor kb az 50. századra elfoglalná valamelyik a világot ezzel a sebességgel... -
SANTANTICA #1123 szerintem az AI csak azt figyeli hogy hol állsz katonai erő tekintetében...amikor én mindig tartom 1-3 poziciót soha senki nem támadott meg -
#1122 Lehet, hogy peches vagy, meg az is igaz, hogy még csak a harmadik játékot játszom, de engem mindig megtámadtak az AI-k, nem is egyszer. Volt amikor azért, mert egyértelműen erősebb volt. Volt olyan, hogy nekem volt jóval több pontom (több város, fejlettség, stb), de alig volt 1-2 katonám, és megtámadott, mert arra számított, hogy úgysem tudok védekezni. El is foglalta egy fontos városomat, melyet csak vért izzadva tudtam visszafoglalni. -
#1121 Sokáig én is így voltam a magasabb szintekkel, pláne amikor megjelent egy két 20 egységes sztekk a határaimon. Első felindulásból elküldtem a játék tervezőit a jó büdös francba.
És még is ki lehetett még ezt is taktikázni. A legegyszerűbb volt persze nem hagyni idáig fajulni a dolgokat.
De kemény harccal, taktikázással, az egységek célszerű alkalmazásával még a legszélsőségesebb helyzetet is meg lehet oldani.
Persze az AI csal, szaporodik, mint a nyuszi, meg fejlődik ilyen szinten. Én meg ismerek 1-2 trükköt, amit ő nem, szóval egál.
Ez a játék viszont szerintem is rögtön elsőre olyan egyszerűnek látszik, mint a faék. -
7th uwu #1120 Nem akkora szívás mint amekkorának hangzik.
Meg volt a módja, hogy kell kezelni a helyzetet. Csak ki kellett találni mi az. Nagyon sok lehetelennek látszó dolgra volt megoldás. Persze ott is volt amivel nem lehetett mit kezdeni. De pont ez volt a szép a kísérletbe. Mi az a mit még kibír a néped, és a legnagyobb putriból, hogy csinálsz világhódító szörnyet.
Ez a játék vagy nem olyan, vagy nem ismerem eléggé. Igazából ott se az első játéknál jött a megoldás, hanem pár év játék után. Nagyon félek tőle, hogy itt ilyen nem lesz. -
#1119 Ez nem valami Attila nevű csákó modja, 1-2 extra fícsőrrel, kieg funkcióval? Szerintem nem nép mod. -
SANTANTICA #1118 http://uploadpic.org/view-pic.php?img=100476
döbbent szar ennek a képbeszúrási lehetőség... = 0
http://uploadpic.org/view-pic.php?img=100476 -
SANTANTICA #1117 na van már Attila mod HUN Civvel....meglessük is jól
-
#1116 Figyusz, ha nem egy súlycsoportban nyomjuk, akkor min vitatkozunk?
Ki a jobb Kokókovácskobrabpista vagy Lennokszluiz? Kinek lesz "igaza", ha a kocsmában pofonváltásra kerül köztük a sor. Szerinted?
-
#1115 Nem tudom én sem mi ezzel a tech-csreberével a gond!?
Amúgy az AI is pofátlanul cserélgette a teknolódzsit. Ha lemaradtál, csak azt láttad mindenkinek pillanatokon belül ott volt 10 másik számodra ismeretlen és akkor kapaszkodhattál, mert veled viszont senki nem akart szóba állni. Persze ez is iszonyatosan nehézzé tette a játékot, vagy éppen ha nyerőben voltál akkor mások nem tudtak behozni. A végjáték így is úgy is értelmetlen volt, vagy túl könnyű és uncsi, vagy gyakorlatilag MI lett belőle (Mission Impossible).
Ilyen szempontból szerintem csillagos ötös ötlet volt némelyik modban, hogy volt tech diffusion, vagy is ha a többiek valamit kitaláltak az szépen szivárgott át hozzád is, és neked már kevesebb erőfeszítésedbe került kifejleszteni, és viszont.
Ez kiegyensúlyozottá tette a játékot, még a végjátékban is számíthattál néhány kemény húzásra, hiába húztál el.
Ehelyett most nincs semmi. Max ha sok pénzed van, akkor mindenkivel kötsz kutatási együttműködést és neked csak jönnek az új ingyen teknolódzsik, a csórók meg hoppon maradnak. -
#1114 Soha nem játszottam olyan szinten. Ha szopatni akarom magam, akkor elmegyek másova...
Nagy térképen sem játszottam, mert már a normál is elég nagy volt nekem. -
7th uwu #1113 Egyébként látszik hogy nem voltál még -600gold/turn-ben az ókorba 0%-os kutatás mellett.
Nagy térképen pedig olyan volt a deity az ókorba.
Csak a tudósok fejlesztettek, lóvé nem volt. Kellett a sereg meg az újabb városok amik hatalmas kiadást jelentettek. És akkor bizony jól jött pár körre való lóvé az AI-tól.
Persze középkorra elmúlt a csőd, és szépen lassan a világ legerősebb szörnyetegévé vált a birodalom.
Sajnos ebbe a részbe nincsenek ilyen trükkök. Minden kretén épületet fel kell húzni minden putriba.
Na meg volt az a trükk az oracle-val. Ha írást választottál, jócskán beelőzted a többieket, senki nem tudott cserélni csak veled egy darabig. Így lehetett túlélni az őskort. -
7th uwu #1112 Ha be volt kapcsolva a csere, nehezebb fokozaton nem engedhetted meg magadnak, hogy nem cserélgetsz.
Nem értem miből gondolod, hogy nem lehet úgy cserélgetni, hogy te gyere ki jól belőle.
-
BladeW #1111 Civ 1-ben is stackes volt a rendszer, de ha a támadó nyert akkor az egész stack elpusztult. -
#1110 Én lényegében egyetlen normális stratégiát sem láttam, ahol az AI nem csal. Kismillió FPS és strat esetén mondták már és reklámozták azzal, hogy húúúúúúúúúú micsoda MI lesz. Hát rohadtul nincs MI. Esküszöm bénább az MI nagy átlagban a játékokban, mint 10-20 éve. Én lényegében azt látom, hogy a játékok komplexitásával nem tud az MI lépést tartani. -
#1109 Pénzért, természetesen. Körönként. Hogy feljebb tehesd a kutatásod. Amivel még jobban elhúzol.
Ezzel rengeteg pénzt ki tudsz húzni a zsebükből, egyrészt azt, amennyiért ténylegesen eladod nekik, másrészt azt az összeget is megsemmisíted, amit addig x körön keresztül, fáradságos munkával belefeccölt a tech kifejlesztésébe.
Konkrétan csak ezzel a bizniszeléssel csődbe tudtál vinni egy-egy birodalmat. Odaadja minden körönkénti bevételét, ezzel bestagnál, egy idő után már fizetni sem tud az új techekért (nem csak neked, a többi gépnek sem), akkor a fejlődése teljesen megáll, és ott marad fejlettségben a középkor végén a játék végéig. -
#1108 Stratégiai nézet és jónapot. Baromira gyors. Picit kevés az opció benne, hogy azt jelentítsd meg pontosan, amit akarsz, de attól még nagyon jó. -
#1107 Nem. Az 1. és 2. részben lehetett több, de ha egyet legyőztek, akkor ment az összes a levesbe. -
#1106 Én soha senkinek nem adtam el technológiát. Minek, ha én vagyok a táp? Ha meg nem, akkor meg én voltam hátrányban. A IV-ben amúgy is kikapcsoltam a tech. cserét... -
#1105 Szerintem ennél sokkal egyszerűbb módon döntött, hogy mit ad oda, és mit nem. Elsősorban az adott tech kutatási pontban kifejezett ára számított, aztán az, hogy kinek van még meg, meg hogy mennyire új. Ja, meg talán az is, hogy neked mikor lesz meg önállóan. Amikor belekezdtél egy techbe, az istennek nem adta oda, ha meg már csak 1 körre voltál, akkor meg bagóért tukmálta rád.
A játék elején egy monarchia elcserélésével simán be lehetett gyűjteni az összes korábbi kis tudományt, és onnantól előnyben voltál az összes géppel szemben.
Ja, civ4-et nem játszottam noble fokozatnál nehezebben, mert ott nem csak az AI kapott bónuszt, hanem én is büntetést, úgyhogy lófasz a seggükbe, nemár engem húzzon vissza! Ez pl azért jó változás, csaljon a gép, ha máshogy nem megy, kapjon annyi bónuszt, amennyit jólesik, de ne engem büntessen már a játék!
Az összetettség tényleg csökkent, de szerintem nem annyira drasztikusan. Azt meg fel kell fogni, hogy Meierék nem valóságszimulátort gyártanak, hanem játékot. Egy bizonyos fokú összetettségnél szándékosan nem bonyolítják tovább. "Covert Action rule", cégpolitika. (Volt a Covert Action c. játékuk, ami meggyőződésük szerint azért lett bukta, mert túl sok mindent pakoltak bele, túlságosan bonyolult lett. Azóta erre tudatosan figyelnek.) -
CamelX #1104 Visszanéztem ide, de látom még mindenki ugyanott van lemaradva, a saját igazánál :) hotseat módot meg még mindig nem adták ki, pedig patch-ben ígérték. Na mind1, várok, nekem csak az hiányzik -
lammaer #1103 Amúgy nekem ebben az egész AI elkúrásban az a furcsa, hogy mint TBS szerintem a Civ elsősorban single játék aminek van multija mintsem egy multira kihegyezett cucc amit lehet szingliben tolni (mint pl a Starcraft vagy bármilyen multis FPS).
Főleg azért, mert hosszú órákat igényel egy normális játék, az meg nem kimondottan a multinak kedvez.
Ehhez képest az AI-t kúrták el a legjobban. -
#1102 A CivIV fejlesztett AI modja bizony tudott meglepetéseket okozni, na jó, nem volt ilyen sík gyógyós.
Technológia csere. Háát, azért ebben is ügyesen csinálta a CivIV AI, ha nem is nagyon kúlon, de pl, bizonyos technológiákat égre földre nem volt hajlandó elcserélni, és azt nagyjából nagyon jól felmérte, hogy neked meddig lenne az a technológia nagyon jó. Ha hátrányban volt persze, hogy mindent elfogadott, és így mondjuk relatíve még jobban előnybe kerültél, de ha ő vezetett, akkor nem lehetett átbaxni az agyát a diplomáciával. Itt sokkal engedékenyebb.
A RUSE tényleg RTS, azonban nagyon arin megoldották, hogy ha kizúmolsz, akkor az egységek átmennek szimbólkus alakzatba, a végén meg térképet látsz. Itt ez a fajta intelligens megoldás nincs. Vannak az egységek, akik most már marhára reálisan akarnak kinézni, mozogni, miközben az egységek valójában továbbra is szimbólikus jellegűek, legalább is elvileg. Aminek ellentmond az hogy egy hexen csak 1 lehet belőlük.
A hex bevezetése szerintem is jó ötlet volt, csak az nem világos, hogy ezért miért kellett rombadönteni az eddig szépen fejlődő összetettséget. -
lammaer #1101 "meg az egy egység per hex, ez a legjobb dolog, ami a civ történetében valaha változott."
Véletlenül a Civ 1-ben nem igy volt? :) -
#1100 Nem értem a kérdést? :) -
#1099 Hát ebben nem értünk egyet. (Mondjuk Civvel kapcsolatban ahogy nézem, úgy nagyjából semmiben... :) )
Szerintem a legjobb változás lett a hex, meg az egy egység per hex, ez a legjobb dolog, ami a civ történetében valaha változott.
Nekem egyáltalán nem a játékmechanikával van bajom, hanem a technikai megvalósítással. Egy szavam nem lenne, ha az AI nem lenne totál idióta, vagy ha működne a multi. De ez a két dolog így együtt elbassza az egészet, bármilyen jó is maga a játék.
Technológia csere kiiktatásával is azt kell mondjam, hogy egyetértek.
Két lehetőség volt eddig:
1. Single, és szarrászopatod vele az AI-t. Egy körben egy új tudományt eladod egyszerre az összes AInak, irdatlan pénzeket és egyéb találmányokat bezsebelve. Az AI nem csinál ilyet, körönként egy néppel cserél tudományt, ha egyáltalán. Túlságosan segítette a pléjert, még butábbnak tüntetve fel az AI-t.
2. Multi, ahol senki nem használja.
A RUSE ha jól sejtem RTS, ahol egy tank az egy tank, a grafika konkrétan a valóságot akarja szimulálni. Itt meg teljesen szimbolikus minden, meg sem próbál realisztikus lenni, ezt elvárni tőle kicsit nonszensz. Kb mintha a sakkbábuk kinézetén lennél kiakadva, hogy "hogy néz má' ki az a ló, nincs is négy lába"... -
7th uwu #1098 Lehet hogy inkáb várni kéne még egy kicsit, és a shogun 2-t kéne megvenni ehelyett
Bár az szigorúan sinleplayer lesz, úgy is tudom hogy megint hazudnak a multizható strategy mappal -
#1097 Hyperlobby? -
#1096 Nem értelek. Pontosan megmondtuk, hogy mi a hibája. Az MI buta. A Civ hibája is ez volt, azzal is azért álltam le. Magasabb szinten csalt, de alacsonyabb szinten attól ugyanúgy buta volt. A diplomácia a BtS után csak dísz volt. -
#1095 A TW sorozat meghatározó eleme a realt time csata. A Civ 100% körökre osztáson alapul.