4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Blacksheep333
    £26.99 + £1 szállítási = ~9,000 HUF
    digitális: £30 = ~9,500 HUF
  • Molnibalage
    Én megcsináltam a 18cives earth mapot is deity-n, ami abból állt, hogy egy hónapig loadgameltem a csaták miatt.

Ez nem játék, ez más. A Civ II-ben visszatöltés nélkül is ment a dolog.

Amit tudtam a játékról szinte mindet multiban tanultam.

Ez attól függ, hogy ki ellen tolod. Én pl. egyszerűen nem tudom rávenni magam - többnyire - hogy védetelen népeket eltapossak. Vicc, de van bennem valami morális gát. Persze, ha már engem támadt be valaki, akkor nincs kegyelem. A Civ I-ben csináltam meg egyszer, hogy Föld térképen mindenkit kinyíram amilyen gyorsan csak tudtam és egy városa maradt az ellennek a Horn foknál. Az egész térképet belaktam és minden várost felhúztam max. méret közelébe, és aztán űrhajót a lehető leggyorsabban elküldtem. A pontszámláló kiakadt... :)

(4. nehézségi szinten.)

Multiba alig volt olyan játékos akivel lett volna értelme játszani. Rengeteg volt a sinleplayeres noob. A prok kis társaságba tömörülve nyomták egymás ellen, ha nem ismerték a neved, gyakorlatilag nem játszhattál. Ezzel csak az volt a baj, hogy a game átment lutriba, mert a kezdőterület eldöntötte ki lesz a győztes, mivel mindenki ugyanolyan szinten játszott.

A mondókám lényege csak annyi lenne, hogy az 5. részben is valószínűleg az lesz, hogy ha hardcore multiplayeres leszel, nem lesznek gondjaid sinle-ben sem.
    Tehát a nehézség erősen relatív.
  • 7th uwu
    Hát persze, hogy benéztem...
  • Csokis
    Van ettől kicsit olcsóbban is!
  • 7th uwu
    3400FT-ért simán.
    Ez most komolyan ennyibe kerül vagy, valamit benéztem?
  • dronkZero
    Na mer' most akkó' megveszed te is?
  • dronkZero
    Győzelmi képernyőről kiléphetsz a "csak még egy kört" gombbal, akkor játszhatsz tovább.
  • 7th uwu
    Na akkor most gyorsan vegye meg mindenki aki eddig nem tette, és irány multizni!
  • 7th uwu
    3-at raktam le, nem is tudtam volna többet használni.
    A későbbiekben nem tudósokra gyúrtam, hanem engi-re.
  • Jakuza001
    A beallitasoknal kiszeded a bejeloleseket a gyozelmi lehetosegek elol.
  • 7th uwu
    A 4-ben csak beállítások kérdése volt.
    Kis térképen simán lehetett deity-n győzni. Vagy az AD-1000 earth map is egy vicc volt deity-n bizánccal.
    Én megcsináltam a 18cives earth mapot is deity-n, ami abból állt, hogy egy hónapig loadgameltem a csaták miatt. Ehhez azért elszántság kell nem kevés, de bebizonyosodott, hogy loadgam-el bármit lehet. Persze emellett nem árt ha a legapróbb részletekig ismered a játékot, és öt év multi tapasztalatod is van.
    Amit tudtam a játékról szinte mindet multiban tanultam. Singleplayerben játszva egész másképp gondolkodnak az emberek, úgy nem igazán lehet megtanulni játszani.

Multiba alig volt olyan játékos akivel lett volna értelme játszani. Rengeteg volt a sinleplayeres noob. A prok kis társaságba tömörülve nyomták egymás ellen, ha nem ismerték a neved, gyakorlatilag nem játszhattál. Ezzel csak az volt a baj, hogy a game átment lutriba, mert a kezdőterület eldöntötte ki lesz a győztes, mivel mindenki ugyanolyan szinten játszott.

A mondókám lényege csak annyi lenne, hogy az 5. részben is valószínűleg az lesz, hogy ha hardcore multiplayeres leszel, nem lesznek gondjaid sinle-ben sem.
    Tehát a nehézség erősen relatív.
  • r4pt0r
    Egy kérdés, gép ellen játszok és van arra lehetőség hogy ha elérem én vagy valamelyik gép, valamelyik győzelmet akkor lehessen tovább játszani?

Mert kezdtem egy Earthet, huge beállítással és szeretném elfoglani a világot, de azért az egy kicsivel több idő. :D
  • Blacksheep333
    Néccsa'
    Így már nekem is jöhet.
  • Jakuza001
    Nehol sokkal gyorsabban kijossz, ha vasarolsz.
    Aranyat raadasul, ha jol csinalod, rengeteget lehet osszeszedni.

Van olyan hogy 1,5 kor alatt kitermeled az arat az epuletnek, amit pedig 10-20 vagy meg tobb kor lenne legyartani.
  • Jakuza001
    Meg kell valljam azt nem neztem, hogy a gepi AI csalna e ilyenkor.
    Mert ha igen, akkor hiaba rombolsz, mindig marad neki eleg resource.
    Nem egy olyan jatekkal talalkoztam mar, hogy olyanokat gyartott, amit elmeletileg nem tudott volna.

Peldaul a Galactic Civilization 2 volt ilyen.
  • dronkZero
    +5 kutatást ad, amire rájönnek az épületek bónuszai, +25% könyvtár, egyetem, riszörcs lab, +50% national college, plusz az esetleges policy bónuszok. Grasslandra telepítve még kaját is hoz annyit, hogy eltartsa magát.

Az lehet, hogy a végefelé (reneszánsz+) már nem éri meg lepakolni, de az elején sztem mindenképp.
  • Molnibalage
    Márminthogy a nagy tudósokat beáldozot, hogy tile-t gyártsanak le? Nekem úgy tűnt, hogyha +4 helyett +8 adna még akkro sem éri meg beáldozni őket. Akkor már inkább golden age vagy free tech.
  • 7th uwu
    Én emperor szinten infantrival ölöm a muskétásokat.
    Igaz, hogy a játék eleje óta rájárok az AI-ra városokat rombolni. Először vettem két lovast, és amint új várost rakott le, rácuppantam, ezt 2 várossal tudtam megjátszani. Azóta már frontálisan nem menne, de mikor körbehajózom pár tápos egységgel gyorsan lerombolok 1-2 várost, az meglátszik rajta. Aztán jöhet az előnyös béke. Mindig ott kell támadni ahol kevesen vannak, és rombolni kell szerintem. Jobb ha a városaidat magad alapítod, szépen lassan úgy ahogy a gazdaság bírja.

Elég tudatosan rágyúrtam kutatásra a legelejétől. Rómaiakkal játszok, elsők között építek könyvtárat, és igyekszek minél nagyobb népességet összehozni.
    Az akadémiákat a főváros mellé telepítem, mert ott kapom rá a legtöbb bónuszt.
    A többi várossal egyensúlyozok a minél nagyobb népesség és aközött, hogy elég legyen a lóvé, ahol lehet trading postot építek köréjük.

Minden egységet aranyért vettem, még a legelső workert és warriort is, az épületeket meg felhúzom erőből. Azt viszont mindet, és ha nincs mit építeni építek csodát. Rómaival vagyok, és a bónusz miatt csinálom így, de lehet, hogy ezentúl a többi néppel is így fogom. Az egységet nehéz legyártani, és általában nagyon gyorsan szükség van rájuk.
  • csupicat
    Sziasztok,
    nem tudja vki, hogyan lehet ketten játszani, úgy , mint a IV-ben?
    Köszi
  • dronkZero
    Nemtom, hétvégén vagy jövő héten bevásárlok. (Remélem fogok is vele annyit játszani, hogy úgy érezzem, hogy megérte...)
  • Molnibalage
    Mikor? Egy általad felvázolt gyors multiban benne lennék. Soha nem multiztam még Civ-vel.
  • dronkZero
    Én egyiket sem erőltettem nehéz fokozaton, az az igazság.

Ezzel is csak azért küszködök, mert még warez. Amint megveszem, el is felejtem a szinglit sztem.
  • Molnibalage
    A Civ II-ben mégsem éreztem szélsőségesnek a dolgot. Az utolsó előtti szinten is meg tudtam verni a gépet. A Civ IV-ben, már 6. szinten sem...
  • dronkZero
    Hát ez bizony nagy paradoxona a civnek, hogy nem lehet normálisat játszani vele... Ha nem csal a gép, akkor nevetségesen könnyű győzni, ha meg csal, akkor meg a kurvaannyát... :P

Nehezebb fokozatokon nem csak a tudománnyal csal, hanem amit el tudsz képzelni, mindennel. Heppinessz csak úgy lesz nekik 40, háromkörönként megjelenik náluk egy harci egység, lesérült egység a területén egy kör alatt 5HP-t gyógyul, stb...
  • Molnibalage
    Kérdés, hogy megy -e támadni, vagy csak védi a saját területét és az is, hogy jó helyen van -e egyáltalán...
  • lammaer
    Ezt nem is tudtam, akkor egész jól lehet pár száz aranyért egy 4-5 sereggel rendelkező csatlóst szerezni :)
  • Molnibalage
    Cserélni nem lehet.

A tech fejlődés a legdurvább. Elvileg lakosság arányos, ami miatt nagyon szembeötlő, hogy csal a gép, mint állat. Nekem volt a legnagyobb a játék elején, oszt mégis előrébb járt egy picit az ellen.
  • KingPunisher
    Normalon tolom , prince asszem, ismerkedni kezdetnek tökéletes bár ezen azért szűken de nyerek. Többször megpróbálnak eltaposni, erre értettem hogy győzni akarnak, de ipari kornál tovább még nem jutottam soha, addigra beverem őket..
    Ezután megpróbálom feljebb nehezebb fokozaton..
    Ami frusztrál hogy már itt is (normálon) beelőznek techbe, talán ez a magányos harcos dolog nem működik egy szint felett, kénytelen leszek szövetkezni technológiákat cserélni, városállamokat pénzelni..
    Egyetlen téren vagyok sokkal jobb mint a gép az pedig a harc, ott gyenge az AI.
    Erőteljes technológia fejlődésre mit javasoltok ?
  • Jakuza001
    Nalam Bukarestet akarta egybol megtamadni, hat besegitettem neki. -_-
    Amugy pedig mindegyik szemet tud lenni, de ezt ki is lehet hasznalni.
    Feltolod a standingjuket Ally statuszba es ha valakit megtamadsz azonnal ok is megteszik. :D
  • Kmarha
    jaj Budapest! :D imádom, akkora egy szemét lett a játékban :D Kb 3 rivális városállamot irtatott ki velem, cserébe meg ellátott plusz élelemmel és katonákkal :D
  • dronkZero
    "Mindenki győzni akar, a gép is :)"

Milyen nehézségen játszol? Nekem prince fokozaton baromira meg sem próbált győzni egyik sem. Sem katonailag, sem kultúrálisan, sem űrhajóval. Mindenben én álltam a legjobban amikor győztem, és visszatöltött állásból 2050-ig végignyomva sem csináltak semmit.

Azóta deity-n próbálkozok, de általában az ókor közepén feladom.
  • Jakuza001
    "a képről azt látja hogy európa kb 3 tile :), ami valljuk be tényleg nem játékélmény." (Csak Spanyolorszag 16 tile)

Eppen ezert, nem veletlenul irtam, hogy a kepen. :D
    Halkan megjegyzem, hogy azok a mapok egy az egyben az eredeti jatek mapok mereteiben.

Egyszeruen le is ellenorizheto, ha elohivjuk a debug panelt es eltuntetjuk a fog of war-t :

Ehhez meg kell keresni to Documents\My Games\Sid Meier's Civilization 5 konyvtarat

a config.ini -be a "DebugPanel = 0" erteket "DebugPanel = 1" -re valtoztatjuk
    igy ha lenyomjuk ` gombot mikor jatszunk, elojon a fejlesztoi menu
    es kivalaszthato lesz a reveal all funkcio.

Mindossze annyiban kulonboznek a terkepek, hogy a nemzetek az eredeti (tortenelmi) helyukon kezdenek es a varosallamok koztuk Budapest es a tobbiek a foldrajzi helyukon vannak.
    Ennyi.
  • BladeW
    Pact of Cooperation a viszonyt javítja két nép között, így elvileg kedvezőbb feltételekkel lehet kereskedni egymással.

A secrecy pedig közös szövetkezés egy harmadik fél ellen. Ha ellened kötötték, az AI rátelepszik a pl a városaidra (még ha messze is van a fővárosa), nem fognak veled kereskedni (vagy csak nagyon rossz feltételekkel).

Találmányt nem lehet cserélni, a research pact után (30 kör?) mindkét fél random techet kap. A szerződés ára attól függ milyen érában vagytok.
  • Molnibalage
    Az jópfoga, hogy felkérhet, hogy háborúzz. Erre te kérhetsz halasztást, hogy OK, de tíz kör múlva. :)
  • Warton
    Nem tudom... Ennek az egész diplomáciának kb. semmi értelme.
  • Molnibalage
    Viszonyt javíthat. Miért, a pact of secrecy mire jó...? :)
  • Warton
    Azt se tudom hogy a pact of cooperation mire jó.
  • Molnibalage
    Lehet találmányt adni és cserélni? Nekem ez eddig elkerültem figyelmemet.

Sokszor beszólnak vezérek, hogy milyen érzés gyengét eltaposni, stb.

Két válasz van.

- Ezért megfizetsz.
    - Legyen.

Mi a pékra jó ez? Soha nem volt következménye egyik válaszomnak sem...
  • KingPunisher
    Mindenki győzni akar, a gép is :) egyértelmű hogy ha te vagy a legerősebb akkor össze fognak ellened. Én is ugyan így voltam. Kár a seggüket nyalni ha domináns vagy betámadnak. De nekem pont ettől lett egy iszonyat jo game-m, mert 3-4 oldalról jöttek többszörös túlerőbe de a végén mind1ikbe bele tettem a faszt :)
    Támadni mindig iszonyat nehéz, egy jó helyen lévő citadellbe egy okosan fejlesztett egység szinte bármit megfog..
    Nekem pl angolok 1 uniton nem bírtak átjönni :) egy szorosba citadell, bent egy lvl 4-es kardos ficko, +1hp körönként meg ranged ellenállás, ráadásul saját területen voltam, és van egy olyan kulturális képesség hogy az +ad a harcra, esélytelen átmenni rajt :) persze arra vigyáztam hogy tengeren se tudjon megkerülni, próbálgatta a drága de elbukta mindenét.
  • Skill
    amíg megértem amit írsz úgy írsz ahogy akarsz :)