4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • dronkZero
    Egyelőre az infók alapján konkrétan nem is működik a multi része a játéknak, úgyhogy sztem ez a megvásárlás egy kicsit halasztva lesz. :(

Viszont ha neked megvan eredetiben, esetleg csekkolhatnád nekünk, hogy tényleg így van-e? Azt írják, hogy a lobbiból is kidobálja az embereket, a játékból nopláne, és hogy kör végén képes percekre leállni a játék plízvéjttel. Ja, és még sűrűn le is fagy.

Amíg ilyen, addig nem sok kedvem van küzdeni vele, annál nincs rosszabb, mint amikor az ilyen technikai hülyeségek miatt nem lehet játszani... Left4Deadben is az ment az idegeimre, hogy fél órát kell minimum ülni a lobbiban, mire végre el lehet kezdeni játszani. Ma már igencsak meg kell küzdeniük Uwuéknak, hogy rávegyenek arra, hogy egyáltalán megpróbálkozzak vele.
    Nem szeretném, ha a Civ5 is eljutna erre a szintre...
  • NEXUS6
    Korábban le lettem hurrogva, de látom azóta finomodott az eufória. De még egyszer mondom, szerintem a CivRevo is jobb volt összességében. Pl ott 3 egységből tudtál sereget csinálni és akkor egyszerre stack szerűen támadtak. Ha sokkal erősebbek voltak, akkor egyszerűen megfutamodott csata nélkül az ellen. Szerintem ez a jobb, nem pedig ez a Páncergenerálozás.
    Ott a híres emberek is beülhettek a városba, ahonnét el lehetett rabolni őket, vagy meggyilkolni.
    Itt nincs technológiai csere sem, ami így egy vicc: nem választható, hogy legyen, vagy ne, hanem egyszerűen nincs.
    A leaderek, sem feltétlenül kidolgozottabbak, csak egész alakosak.
    Ha boldogtalanság van, akkor csak a termelés, meg a szaporodás esik vissza (de az nagyon), pénz, tudomány viszont ugyan annyi.
    Ha ahhoz hasonlítjuk, hogy pl a RUSE milyen grafikát produkál, akkor ez kb 5 évvel van lemaradva a kor szintjéhez képest...
  • grebber
    Azt gondoltam de ez a körökre osztott dolog az olyasmi mint a Total Warokban?Eddig csak azzal játszottam ami körökre osztott!
  • Molnibalage
    Ha hétvégéig megveszed, akkor esetleg kipróbálhatjuk multiban.
  • 7th uwu
    Hát szerintem az AI-nak semmiképp nem tett jót.
    A 4-be legalább képes volt stack-be nyomulni ahogy kell.
    Az persze lehet ám, hogy a multi űberkirály lesz attől a változástól.
  • dronkZero
    Hát, a Civilization az Civilization. Mihez hasonlítsuk, ha ez a kategória alapjátéka? Vannak még civszerű játékok... :)

Ez most kapott egy kis panzer generalos beütést a hatszöges térképpel, az nagyon jót tett neki.
  • Molnibalage
    Teljesen más.
  • 7th uwu
    Szerintem nem volt rossz ez a játék, tetszett a hajós űberkedés, nekem inkább az a bajom, hogy nincs benne más lehetőség. Az előző részben, bármilyen mapon lehetett játszani deity-n is a megfelelő beállításokkal.
    Igazából a 4-el alig játszottam AI ellen, a multi volt az igazán jó, nagy meccsek voltak néha. Persze az is tetszett, hogy abba űberpró voltam, és szinte soha nem kaptam ki:) Nagyon kéne az a multi ebben is. Ha nem lehet majd rendesen multizni értelmetlenné válik az életem:D
  • NEXUS6
    King fokozaton nyomok egy játékot most, 1-2 moddal kiegészítve. Az egymezős korlát kikapcsolva, viszont a vas kell a fejlettebb egységekhez is, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a játék.

Nos az AI, izé, őööö... szal érdekesen nyomja.
    Beszol ez a Bizmárk, hogy nekem annyi, meg a fél világot rámuszíccsa. Hát a mellettem levő civilizáció elkezd piszkálódni az egyik városomnál, volt ott pár swordsman azok simán tartják, közben a várossal pusztítom az ara járó hajókat is. Várom, hogy jöjjön a Bizmárk, akinek a legnagyobb birodalma/katonai ereje van per pillanat. Várom. Közben a haverjának vagy 15 egységét amortizáltam le, erre felajánlja, hogy 45 körig valami eszméletlen szinten tápol. Hát nem én támadtam rá az biztos, de ha már adja, hát elfogadom a rengeteg drágaságot. Közben Bizmárk még mindig sehol, ja küldött asszem 5 karavelt, azokat lenyomtam.

Szóval átruccanok az ő kontinensére 4 fregattal és azzal szórakozok, hogy a parton pusztítom az egységeit, a 4 fregatt egy ösztűzzel lenyom egy infantry-t. Kúl. Ha nem is warrior vs. helicopter, de majdnem. A nagy tevékenységem odáig vezet, hogy egyre jobb feltételekkel ajánl békét. Először az összes városomat követeli, aztán már csak az összes erőforrásomat, aztán már ő ajánlgat dolgokat. Könyörgöm, ha építene egy daram ironcladot, vagy akármit, mert a technológiája marhára megvan hozzá, akkor az én kis kalózflottámat pill alatt lerendezhetné.
    Ez az opció láthatólag eszébe sem jut. Hát megvárom, hogy meddig hajlandó elmenni, mert az egységeit csak küldi szépen sorba a partra, ahol én meg kinyírom őket. Lassan már nem tudok bónuszt választani a fregatoknak.:)

Szóval ilyen stupid AI-t tényleg régen láttam.
  • grebber
    Nem játszottam még egy résszel sem.
    Ez is kb hasonló mint a Total War széria??
  • BladeW
    Én láttam domi-ra hajtani, elfoglalt egy teljes foldreszt kiirtott 2 civet teljesen. Csak aztán hajóval nem derített, így kontaktba se került az én földrészemmel...
  • Molnibalage
    De. Így kaptam ki az elsőben. A 2. táján nem hittem volna, hogy a spaceship meglesz, ezér kezdtem felszámolni a városállamokat.
  • dronkZero
    Az nem a "time"? 2050-ben vége, akinek addig a legtöbb pontja van, az nyer?
  • Molnibalage
    A score victory is győzelem. Mikor városállamok elfoglalásával megelőztem 4. szinten, akkor ő bizony nekem esett egy másikkal, akinek esélye sem volt, de azért ő is hadat üzent. Persze esélye nem volt átjönni az óceánon, halomra mészároltam a transportjait.
  • dronkZero
    Az a baj, hogy más térképen meg totál esélytelen vagy, elözönlenek a két korral fejlettebb egységek.

Csak úgy viszonyításképp, 50. körre megépülnek a második körös csodák (great lighthouse, colossus). 50 kör alatt NEM FEJLESZTED KI a hozzá tartozó technológiát, nemhogy még a 30-50 körös csodaépítés...
    A 100. körre kb 15-20 technológiával járnak előtted, kb akkor lépsz a középkorba, amikor ők a reneszánszba.

Ilyen feltételek mellett a bezárkózás nem megoldás. Nem vagyok én alapból vérszomjas, csak deity-n nem lehet másképp nyerni.

Bár a franc se tudja, hogy egyáltalán PRÓBÁLKOZIK-E a gép a játék megnyerésével? Amikor 4-es, prince szinten győztem, akkor semmi jelét nem láttam ennek, ott még be volt kapcsolva az összes győzelmi mód. De a policy-k terén sehogy nem álltak (kultúrális győzelem), Az Apollo-programot egyik sem építette meg (pedig volt aki már future erában járt), nagy büdös világbéke volt, egyik sem hajtott a domination-re. ENSZ sem volt megépítve.
    Komolyan, semmi jelét nem láttam, hogy a gép győzni akarna.

Nehezebb szinten az tuti, hogy agresszívebb, úgyhogy a domination valakinél véletlenül összejöhet, de azt még meg kéne nézni, hogy a többi győzelmi módra hajtanak-e?

Ti láttátok már bármelyik gépet aktívan a győzelemre játszani?
  • dronkZero
    Angolokkal kezdtem, a hajók alapból elég komoly tulajdonságokkal bírtak. Ship of the line, +2 lépés. A policy-k közül megcsináltam a honor részt a "dupla XP"-ig.
    Innentől kezdve egy sima támadás +4XP, egy város bombázása +6. Nagyon hamar meg lehet szerezni a range promót, amivel a város (és a legtöbb ellenséges hajó) hatókörén kívülről lehet támadni. (A gép nem lép közelebb, hogy lőjön, tököm tudja, miért)

Egy idő után van olyan promó, hogy kétszer lőhet a hajó (és ezzel együtt lövés után is léphet), akkor ez már akár +8 vagy +12 XP egy körben, ráadásul lehet olyat, hogy "bezúzok, lövök kettőt, elhúzok a halálba", innentől kezdve esélytelen megtámadni a hajóimat.

Záros határidőn belül olyanok lettek a hajók, hogy megvolt nekik az összes promóció, meg még begyűjtöttek vagy 4-5 szintre elegendő XP-t is. Ez utóbbi meg azzal jár, hogy ha valami véletlenül mégis megsebzi, akkor a következő körben már lépheted is a szintet az azonnal maxra gyógyulós promóval. Ez már a gyakorlati halhatatlanság.

Úgyhogy igen, a játék úgy néz ki, hogy megy előre a flotta, szétlő mindent a vizen. Aztán egy-egy hajót ráállítok a városokra, hogy lőjék szarrá, a többivel meg elpusztítom a maradék szárazföldi egységet. Aztán hozom a hódító hős egy egységes seregem, és bemasírozok vele az üres városokba. Repülőm még nincs, de azzal még egyszerűbbé válna a dolog.
    De őszintén, meguntam ezt csinálni. Nem nehéz, nem gondolkodós, egyszerűen csak ki kell seggelni.
  • Molnibalage
    A Civ II-ben azért nehéz szinten is lépést lehetett tartani a géppel. Milyen békés megoldás van azzal szemben, aki úgyis 100%, hogy 3-szor gyorsabban fejleszt, mert csal, mint állat?
  • Zod
    Hát így jártál, túl profi vagy. ;-)
    Szigetes térképen még nem játszottam és hajós inváziót sem indítottam, biztos úgy van, ahogy írod. Mondjuk én szinte 100%-ban a békés utat választom, ha háborúzni kell, akkor is csak védekezem (nekem üzennek hadat), nagy ritkán foglalok el csak 1-1 várost.

Biztos jön majd egy patch, amiben a vérszomjas játékosok is megtalálják a számításukat. :-)
  • Molnibalage
    Én nem tolom 8. szinten. Eddig két játékot toltam. Az elsőt 5. szinten, ott point victoryval kikaptam. A másikat 4. szitnen, ott meg spaceshippel győztem.

Mellesleg én sem vagyok kezdő cives...
  • Molnibalage
    A többit lerendezték a hajók és a légierő?
  • Zod
    Dronk?
  • dronkZero
    Tudom, nem nekem mondod, de azé' válaszolok:

"kkor az lenne a baj, hogy az első 4-5 szinten mekkora egy hülye az AI. "

Még mindig nem érted a problémát. Ha így lenne, akkor NEM lenne baj, hogy az első 4-5 szinten hülye az AI, mert az lenne a dolga, hogy hülye legyen.

Itt most az a helyzet, hogy MIND A NYOLC SZINTEN hülye az AI, ÉS csal.

Igazad van, sokkal egyszerűbb megoldani, hogy csaljon, mint írni egy jó AI-t. Fejlesztő szempontból abszolúte értem. Csak éppen nem fejlesztő vagyok, és leszarom, hogy nekik mi a könnyebb, és ez így nem tetszik.

"Van 8 nehézségi szint wazze, nem találsz rajta egy olyan fokozatot, ahol élvezni tudod a játékot és nem szidni?"

Nem, nem találok. Annyira seggfej a gép, hogy deity-n szigetesen is csak hosszabb a játék, nem nehezebb, hiába van 2356923468 egysége a gépnek, ha
    1. nem lő vissza a hajóimra
    2. egyesével küldi a hadihajóit (amik, ugye, nem lőnek vissza)
    3. nem védi a transzportjait, körönként akár 10-et is összefogdoshatok.

Deity fokozat, és EGYETLEN szárazföldi egységem van, amivel már három civilizációt kiirtottam!
    Ne mondd már, hogy ez bárhogyan is élvezetes lehet?!
  • Molnibalage
    Dronk minden, csak nem kezdő Civ téren szerintem.
  • Zod
    Nem arról beszélek, hogy intelligens vagy sem, hanem hogy ha nem lenne egyformán okos (vagy buta - ahogy tetszik...) az összes nehézségi szinten, akkor az lenne a baj, hogy az első 4-5 szinten mekkora egy hülye az AI. Sokkal egyszerűbb, hogy ahogy megy feljebb a szint, egyre olcsóbb neki minden.

Amúgy nem tudom, miért akarsz olyan szinten nyerni (pláne kezdőként), ahol leírja, hogy szinte lehetetlen. Van 8 nehézségi szint wazze, nem találsz rajta egy olyan fokozatot, ahol élvezni tudod a játékot és nem szidni?
  • dronkZero
    Tudod az az alapvető probléma, hogy így is-úgy is egy dilettáns idióta az AI, csak nehezebb fokozatokon ez el van rejtve a csalás mögé.

Ha úgy lenne megoldva a nehézség, hogy az AI a lehető legoptimálisabban használná ki a területét, jó sorrendben fejlesztene, amivel előnybe kerül, és úgy gazdálkodná ki a dolgait, hogy megszívja a pléjer, akkor elfogadnám. Rendben lenne, nehéz. Számoljon ki 1000 körre előre dolgokat, optimalizáljon abból. Az nem zavarna.
    Ezzel szemben az a helyzet, hogy faszságokat rak a kockákra (szerelmes a trading postba, például), közben meg olyan bónuszokat kap mindenre, hogy besza-behu. Szerintem deity-n simán egy 3-as szorzót kap mindenre.

Na ez nem menő, főleg, hogy mellette meg hiába van meg neki minden, használni nem tudja őket, az egységeivel szárazföldön nem taktikázik, csak özönlik, a vízi teljesítményéről meg inkább ne is beszéljünk...
  • dronkZero
    "Csak félő hogyha meg is csinálják az emberek 90%-a már nem játszik vele, feltette a polcra."

Hát ez Civre nem jellemző, még egy hónappal ezelőtt is lehetet multizni a néggyel, pedig már a BtS sem mai gyerek. Ja, hát meg persze a kiegészítők adnak egy lökést a multinak mindig.

Dow2vel sem értek egyet, azt is lehet tolni simán, nem kell többet várni egy meccsre, mint amikor friss volt a kieg.

"Veszélyes dolog, ez az adjuk ki félkészen ."

Programvédelem 2010. Nem mindenféle DRMmel szarakodnak, vagy lemezellenőrzéssel. Simán félkészen adják ki, a peccs exkluzíve steamen jön majd, hogy a warezosok még csak hozzá se jussanak, meg arra számítanak, hogy a krekkerek nem fogják követni a változásokat. Nagyon sok játéknál van már ez a módi.

"ne attól legyen nehéz mert csal ^^ hanem mert okosan játszik."

Na látod, ha ilyen lenne, lehet, hogy én is megvenném még a single részéért is. Csak sajnos az a helyzet, hogy ezt a problémát 19 év alatt nem tudták megoldani, én nem nagyon számítok rá, hogy valaha sikerül is nekik.
    Úgyhogy marad a szokásos megoldásom: ha van multi, és jó is, akkor adok érte pénzt, egyébként viszonlátás.
  • Molnibalage
    Felsőbb szinten sem intelligens. Lásd a szigetes példát. Ahhoz nem kell intelligencia, hogy két korral előbbre jára és két generációval későbbi egységekkel leverjen téged úgy, hogy összefognak ellened...
  • Zod
    Nem értelek. Szerintem úgy a jó, hogy magasabb szinten csal. Illetve nem csal, hanem más feltételekkel játszik, mint mi. Jobban örülnél, ha alacsonyabb szinteket csupa ökörségeket csinálna és csak az utolsó 3-4 nehézségi szinten lenne intelligens? Nem hiszem. Szerintem gondold át ezt mégegyszer...
  • KingPunisher
    Csak félő hogyha meg is csinálják az emberek 90%-a már nem játszik vele, feltette a polcra. Ugyan ez volt ugye dow2-vel is , mire tényleg játszható lett alig maradt player.
    Veszélyes dolog, ez az adjuk ki félkészen . Bár én simán csak a singlé-ért megvennem , de akkor az legyen tényleg frankó, ne attól legyen nehéz mert csal ^^ hanem mert okosan játszik.
    Milyen sakkprogram lenne az ahol a gép 2x lép meg két királynője van kezdéskor.. ?
    No megyek tolom mert amugy igen tetszik csak érzem hogy ebben a formában max pár hétig kötne le, arra meg jo a warez is :P ez van no..
  • dronkZero
    Nabazdmeg. Kösz, hogy szóltál.

Fórumban linkelt cikk: Firaxis kirúgott 20 embert, többek közt a minőségellenőrzés részlegről. Hát meg is látszik.
  • KingPunisher
    No és azért ez sem túl biztató.. Link
    De nem beszélek le senkit vegyétek meg és mondjátok el milyen ^^
  • KingPunisher
    Én is néztem hogy megveszem de hivatlaos forumon azt olvastam hogy multi jelenleg játszhatatlan.
    Példa
    De rengetegen panaszkodnak, szétesik, lefagy,nincs mentés stb..
    Igazából én egy combos patchre várok addig nem veszem meg. Mivel ha Ai nem javul hamar uncsi lesz a game.. Ha meg ugye multi döglött akkor ^^..
    Maga a váz az ötlet tökéletes továbbra is azt mondom , de jelenleg bughalmaz sok melo van még vele. Ha megcsinálják lesz egy rendes patch egyből kell nekem is.
  • dronkZero
    Ja, mert a maglev aztán kell bele... Análvibrátor sincs a civben, pedig az is egy létező és alkalmazott technológia.

Sztem pl a vasutat olyannak képzeled, amilyennek tetszik, 2050-től tekintsd maglevnek. Totál teljesen lényegtelen, hogy konkrétan milyen vasút a vasút, a lényeg az, hogy az egységek gyorsabban mennek rajta, meg ugye az 50% production bónusz itt az új részben.

Pont erről beszélek, hogy ezek a modok elvesznek a részletekben, anélkül, hogy lenne bennük egy játéktechnikai koncepció, hogy úgy mégis mit akarnak kezdeni ezzel a sok belepakolt tartalommal.
    Itt teljesen igazat adok Sid Meiernek, néha a kevesebb több.
  • dronkZero
    Egy csomó minden letisztult, inkább úgy mondanám. Összevontak egy csomó mindent a heppinessbe, pl. Így sokkal kezelhetőbb.

A hiányzó dolgok meg jönnek majd DLCben meg kiegben. Majd a második kiegészítő után lesz ez teljes értékű civ. Az alap Civ4 is kényelmetlenül kevés a Beyond the Swordhöz képest...

Modokat én személy szerint hanyagolni szoktam, általában egy megalomán faszság a legtöbb júzer készítette mod. Ötletek vannak, elszántság arra, hogy meg is valósítsák szintén van, de alapvetően hiányzik belőlük a dizájneri munka, hogy a sok összelapátolt részlet JÁTÉKká álljön össze, ne pedig egy elbaszott, kiegyensúlyozatlan kupac digitális hulladékká. Ha az AI vanilla civben hülye, akkor nincs szó arra, hogy ezekben a modokban miket művel.
  • Zod
    Nekem nagyon tetszik az új Civ. Még így is, hogy a gépem a minimum konfig alatt van és csak varázslattal sikerült elindítani. Az AI-val semmi gondom sincs, nekem épp elég okos és nagyon ki tud cseszni velem, ha valami neki nem tetszőt cselekszem. Például a legutóbbi játékomban szövetséges lettem egy közeli városállammal, majd erre rögtön bejelentkezett Róma, hogy ez neki nem tetszik, mert ő el akarja foglalni. El is foglalta. Vagy ha a másik nép felé terjeszkedsz, akkor is kifejezi nemtetszését. Vagy ha olyan városállammal háborúzol, aki jóba van egy néppel, akkor rögtön beszüntet veled minden kereskedelmi kapcsolatot. Ha jóval gyengébb vagy nála, akkor megtámad. Szóval szerintem igenis jól játszik az ellenfél. Persze én sosem játszottam multiban és megrekedtem egy közepes szinten. Civ4-ben sem tudtam nyerni Prince szinten sem.

Ami negatívumot tudok mondani, azok a világcsodák megépítésekor lévő videó hiánya. De ez nem érdekes, a játék nem erről szól. Minthogy a fúziós erőműről, a mikrohullámú fegyverekről meg más agyament baromságokról sem.
  • Molnibalage
    Ez még OK.

Civ IV mod az amit említesz? Én kb. 1,5-2 éve, vagy még régebb óta leálltam vele. A Civ V-öt is csak kíváncsiságból vettem meg. Két játékot végigtoltam vele. Egyelőre elég volt, van nála most jobb is.
  • Pluskast
    Ok én sem azt mondom, hogy jussunk el a star trek szintjéig, de egy rakás értelmes tech-et be lehetne tenni. Ott van pl a supreme ruler 2020. Totál értelmes technológiák vannak benne. Pl fúziós erőmű, mikrohullámú fegyverek, maglev vonat (ez ráadásúl létező alkalmazott technológia) metal storm fegyver stb stb stb. Mind mind olyan technológiák amik 20-30 éven belűl meg fognak valósúlni.
  • Pluskast
    Mod valóban kell én is szeretem a 3. és 4. részeket is modokkal játszottam.
  • Molnibalage
    Kinek mi a hobbija. Én pl. azért is hagytam a ROM-ot a fenébe, mert nekem nem tetszik ez a "nagyon jövő" tech tree. Nem erre készült a Civ IV engine.

Viszont tényleg lehetne picit részletesebb a tech tree és lehetne benne több alkalmazás, ami a meglevő dolgokat tápolja.

MOD kell majd nem vitás, csak kérdés, hogy milyen. Ha jól értem, akkor most nem modok, hanem komponensek vannak, ergo különféle modok összemixelése könnyebb lesz, mert nem komplett csere van, hanem egyes részeket cserélsz csak le.
  • Pluskast
    Amúgy sajna azt kell mondjam vissza lépés az 5. rész. Egy rakás dolgot kivettek ami az elöző részekben benne volt és hasznos volt a játék számára. Engem pl marhára zavar, hogy nem létezik környezet szennyezés. Akkor ebben a részben már nincs olyan csoda aminek köszönhetően az egész világtérkép felfedezésre kerül. A 4. részben több volt a resource típus. Az ai sokkal inteligensebb volt, több tudomány is volt és ami a legjobban zavar még most sincs igazi future tech. Én nagyon várnék már egy olyan civet (nem modokra gondolok) ami kicsit tovább megy a lopakodó bombázónál és az atom rakétánál. Az, hogy most van giant death robot attól nem megyek a falnak. Na és ami végképp nem tetszett, hogy miután megépítettem az űrhajómat és kilőttem olyan semmit mondó kis kép jött fel, hogy ez már szégyen a kiadott civ részek után. Komolyan ledöbbentem.. Ha már a 2. résztől kezdve gondot fordítottak arra, hogy egy animációt beraktak (ok asszem a 2. résznél videó bejátszás volt) akkor komolyan leesett volna a karikagyürű az újjukról ha itt is megcsinálták volna? Komolyan mondom kezd az az érzésem lenni, hogy egyre több játék egyre jobban kezd "egyszerűsödni". Persze tudom majd jönnek a dlc-k meg a kiegek na de akkor is. Muszály ezt az üzletpolitikát folytatni lassan már minden pc-s játéknál?