Civilization

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Úgy tûnik egyre több a játékmenet videó, itt éppen az Escapist magazintól játszik valaki az irokézekkel és diplomáciai gyõzelmet arat:

Irokéz gameplay

NEXUS6

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

hmm jó lesz ez 😊

A mohának mindig a déli oldala fás!

😄

a.carkey

A medve nem játék.

a.carkey

A medve nem játék.

ahogy a dühös kismalac mondaná: nem várok!

De csak 17 nap a demóig, utána azért elviselhetõbb a várakozás... <#wink>

20 nap...

jajj már ...na

NEXUS6
Sok értelme van!
😄

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

:/ a fenne

A játék demója csak az amerikai megjelenés napján, vagyis szeptember 21-én lesz.

Molnibalage
Ilyesféle támaszpontok nincsenek frontközelben és azok is relatíve mobil dolgok.

Csatahajókat partvédelmi erõdítmények, statikus célok és ellenséges hajók elsüllyesztésére lehet felhasználni, esetleg nyílt terepen levõ gyalogság ellen.

A Panzet General I is csodásan lemodellezte ezt. Csatahajó csak szerencsével puszíthatot el ellenséges "kemény" mozgó célt, és akkor is csak minimális veszteséget okozott. Nyílt terepen levõ gyalogság? Nos, azt irtotta rendesen...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

dronkZero
Mármint egy tankhadosztály támaszpontját, barakkokkal, üzemannyaggal lõszerrel, kezelõ és karbantartószemélyzettel, stb nem lehet szétlõni egy év alatt mûködésképtelenre hajóval?

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

dronkZero
A "városállamok" a legelsõ rész óta, 20 éve így vannak, és egyébként nem városállam, hanem város _plusz_agglomeráció_.

Ebbõl a szempontból pl sokkal JOBB a Civ4, mint az eddigiek, mert legalább látni, hogy mi van ott. Ha körülépítetted a fõvárost 8 faluval, és a modern korra megnõttek, akkor az grafikailag gyakorlatilag egy 9 mezõs városnak látszott.

Másik fele, hogy itt a grafikai szimbólumok csak JELKÉPEZIK a szimulált játékelemeket. Ennyi erõvel kiakadhatsz, hogy a Civ1ben minden egység egy négyzet, meg hogy mi az, hogy a városon mûholdról látszik egy kibaszottkurvanagy szám..?

Molnibalage
Nem. Egyszerûen nem talál el egy ekkora álló célt sem, nemhogy mozgót...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

dronkZero
Mondjuk azt azért vedd hozzá, hogy egy kör=egy év. Annyi idõ alatt már csak szétlõ egy csatahajó egy tankhadosztályt, nem?

Igen, csend van, tûkön ülve várjuk a demót... <#wink>

csend?

Pluskast
Ajánlottam én neki de ez már túl macerás számára és túlzottan 3d-s 😊)

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Molnibalage
Inkább akkor a 2. rész. A nehézségi szint nem barmolja el a csaták kimenetelét és van HP rendszer. A CiV II nagyon közel van a CiV I-hez mai szemmel nézve és ugyanolyan gyors a mai gépeken.

Botond
Azért a civ 4+warlords+bts combót jó szívvel ajánlhatod neki, sok jó elõrelépés van benne az elsõ rész óta. Vagy azért a sorozat részein halad elõre, nem ragadt le az egynél? (Én úgy értettem amit írtál, hogy de)
Én meg csak azt sajnálom,hogy fõleg az egység menedzsment felé hajlottak 😞
Hol a birodalom építés,a történelem írás, és valóban a graf.-on hol a realizmus?Kicsit már "Sims szerû"Ezeket a tehén karámokat már a négyben is utáltam.
A háromba-és fõleg a négyben is nekem az volt a lényeg,hogy figyeltem a birodalmam hogyan nõ fejlõdik.És ezek a városállamok ezek mik?A modern korban mikor voltak városállamok?Itt lesznek.A Római birodalmam közepén lesz egy Budapest nevû városállam,bravó!
És tényleg át lehetett volna hozni a CTP-bõl pár dolgot:ûrbázis,víz alatti bázis,public works..stb.Nem baj kapunk szép lövöldözõ egységeket....
Bocsánat...azért még meg látjuk.
Pluskast
Jaja. Faterom csak ezzel az egy játékkal hajlandó játszani. 62 éves <#vigyor>

NEXUS6
Asszem a Chip magazinban volta Civ elsõ részérõl egy 6 oldalas leírás. Gyak mint egy kisebb kézikönyv, táblázatokkal az egységekrõl, miegymásról.
Az volt a bibliám!
<#nyes>

Molnibalage
Csak sikerült elgépelni. '91-es emlékeim szerint. Jövõ nyáron lesz asszem 20 éves. (Anno mintha a nyári 576 dupla számban lett volna a bemutatója.)

Molnibalage
90. Most 20 (!) éves. Nem hittem volna 15 éve, hogy az elsõ részrõl fogok beszélni 15 év múlva. (Én 1995 végén találkoztam a CiV elsõ részével.)

Pluskast
Ok de ha jól emlékszem a hadihajókkal csak az elsõ két részben lehetett a part ,entén állomásozó szárazföldi erõket írtani. Az elsõ rész meg mikor is 90-ben vagy 91-ben készûlt?

NEXUS6
A CtP szerintem inkább ott csúszott el, hogy sok szempontból túl szöszmötölõsre csinálták.
De ezt a seregépítést is lehetne automatizálni és akkor gyártana a gép magától sztenderd kombinált egységeket. A Civ-ben szerencsére rengeteg automatizálási lehetõség van ezért tudnak a kezdõk is játszani vele. Magasabb szinten viszont bele lehet és kell is menni a mikromenedzsmentbe. Ezért kúl játék, és ez is az lesz.
Csak azt sajnálom, hogy nem a realizmus irányába mennek. De ez az én egyéni perverzióm.
<#vigyor>

Molnibalage
Az egyik Call to Power így ment asszem. Nem sokat játszottam vele, de rohadtul nem mûködõ rendszerre emlékszem. Szerintem ne temessünk el elõre valamit, amit még nem is láttunk...

Az Afganisztános példa rossz több szemopontból is. A tényleg érdekel, hogy miért, akkor privátban leírom.

NEXUS6
"Lehet RTW rendszerû is, hogy hadseregeket raksz össze és mikor csata van, akkor az is körökre osztott, de egy generált térképen a helyszín alapján. Visznt akkor 100000 év alatt sem menne le egy civ játék."

Egyszerûen nem kéne ezt a részt erõltetni! OK elég elnagyolt volt az eddigi civekben a csata, de ha már szakmázunk, akkor szerintem a különbözõ egységek kombinálásával elég jó kis összfegyvernemi/õszhaderõnemi csapatokat lehetne összerakni, ez is elég nagy kihívás, és rengeteg agyalgást igényel. A csatánál meg nem kéne irányítani az alegységeidet, csak látnád egy távoli képen, hogy mit produkál egy ilyen tüzérséggel, páncélosokkal, légierõvel megerõsített gépesített lövész alakulat egy sima lövészekbõl álló, de akár nagyobb hadsereggel szemben.

A hadseregek mozgatása, meg ugyan így történne, az is elég sok lehetõséget adna a taktikázásra.
És még egyszer, stratégiailag az is épp kihívás, hogy megtaláld a helyes arányokat az ilyen vegyes egységeknél. Pl nem kell páncéltörõ képesség, ha nincs az ellenségnek páncélos ereje. Hiába van csúcs légierõd, ha az ellenség csak egyszerû lövészekbõl áll , akikkel szemben az ilyen nagyon látványos fegyverek nem olyan hatékonyak, lásd Irak, Afganisztán, meg a te általad is felhozott példát.

Molnibalage
e itt messze nem ezt látom problémásnak, hanem az arányokat. Csak azért mert az egységek a térképen egy baszomnagy avatarral vannak jelölve, most az egész játékot fölnagyították hozzájuk. Pl távolsági támadás több mezõre az átszámolva így több száz km-t jelent. Mutasson már valaki olyat, hogy egy tüzérségi/hajó ágyú ilyen távolságra lõ!?

Persze ez egy játék, hülyeség ilyeneken agyalogni, csak ez nem stratégiai szint sokkal inkább csak harcászati.

Lásd lent. Takitkai elemek stratégiai szintû modellezésben. Ez a vége...

Lehet RTW rendszerû is, hogy hadseregeket raksz össze és mikor csata van, akkor az is körökre osztott, de egy generált térképen a helyszín alapján. Visznt akkor 100000 év alatt sem menne le egy civ játék. (+ légi támogatást hogyan modellezed?)

Molnibalage
Igen. A D napon és a Csendes-óceánon használták õket. A D-napon pontatlanul lõttek a szar idõjárás és azonosítási problémák miatt. A Csendes-óceánon a japók beásták magukat a föld alá. Okoztak veszetéset, de nem túl vészeseket. A legfõbb hasznuk az volt, hogy az elõkészített védelmi szögesdrótot és sima terepet + esetleges aknamezõt megbolygatta + robbanások tölcsérei fedezéket adtak az elsõ hullámnak.

Olyan komoly hatása, mint a régi CiV-ekben, hogy a tengerpartot tisztára söprik nos, az enyénszólva túlzó.

Ott kezdõdik, hogy valóságban csövenként 80-120 nehézgránát volt a fõtüzérséghez.

Az Admiral Graf Spee (zsebcsatahajó) az elsõ és egyetlen csatájában a lõszerkészlete 60%-át elhasználta a fõtüzérségbõl és "csak" súlyosan megrongálta egyik ellenfelét (nehézcirkáló), de elsüllyeszteni nem tudta. Pedig hozzá képest bikaerõs volt A még két ottlevõ könnyûcirkálók + nehézcirkáló teljes össztüzének gránáttömege kb. 1600 kg volt, a Graff Spee-e 2300 kg. Mégsem volt képes egy ellenfelet sem elsüllyeszteni.

Egy hosszabb csatában simán ellõdözték az összeset. A csövek élettartama 200-400 lövés volt...

De ez nem HT topik. Ezt csak érdekességnek írtam le. 😊

A lényege az akara lenni, hogy erõsen túlzóak a hajók képességei a CiV-ben a parti egységek ellen. Lényegében álló célok ellen jó, de az elég vicce volt, hogy pl. páncélosokat irtottam vele...

Terep bónuszok maradtak, tudomásom szerint dzsungel és erdõ +50%-ot ad, míg hegyvidék +25%-ot. Ami viszont újdonság, hogy az elõléptetések között vannak olyanok, hogy +X% nehéz terep /erdõ, dzsungel, hegyvidék/ ellen vagy +X% nyílt terep ellen.

NEXUS6
A hegyszorosokat inkább azért könnyû védeni, mert a hegyrõl szépen tûz alatt tarthatják az átvonulókat a védõk. De akkor adjanak bónuszt a hegyvidékre, ahogy eddig is volt.

De itt messze nem ezt látom problémásnak, hanem az arányokat. Csak azért mert az egységek a térképen egy baszomnagy avatarral vannak jelölve, most az egész játékot fölnagyították hozzájuk. Pl távolsági támadás több mezõre az átszámolva így több száz km-t jelent. Mutasson már valaki olyat, hogy egy tüzérségi/hajó ágyú ilyen távolságra lõ!?
<#nyes>

Persze ez egy játék, hülyeség ilyeneken agyalogni, csak ez nem stratégiai szint sokkal inkább csak harcászati.

Ettõl függetlenül azért nekem is teccik a látottak alapján. Csak mirõl fórumozgatnánk, ha mindenki csak egyetértene?<#vigyor>

Most a hajókra érted?

Molnibalage
Én örülök annak, hogy ez az erõssége nekik. A valóságban sem volt túl effektív az ágyúzgatás...

Kölnben sok mindenre fény derült, többek között a társadalom politikai beállítások, ismertebb nevén a civic-rõl:

Apolyton

Persze ezek csak a koraiak. Mondtam már korábban is, hogy eszement erõs képességek vannak benne és még mindig ez a véleményem. A Honor-on belül az a dupla xp egységeknek a harcban, vagy 50%-al olcsóbb fejlettebb egységgé képezés erõsen muszáj kategória...

Bizony, jól meg kell gondolni merre építed meg, ráadásul egy idõben olyasmit olvastam, hogy amerre megy, ott csökkenti az adott forrás nagyságát, pl. a vasbánya kevesebb vasat ad... Ettõl függetlenül nem egy olyan képet láttam, ahol minden létezõ mezõn út volt kb. mint a Civ4-ben...

Más. Azért érdekes a videóban, hogy egy gyalogos egységet 2 csatahajó és egy rakéta hordozó /missile cruiser/ tudott végleg elintézni... Jó, a hajók távolra gyengék, de azért na!
Aztán az sem tiszta, hogy összecsapás után mindkét sereg megmarad, igaz eléggé megtépázva, jó példa erre a régi és a modern tank összecsapása, ahol a régi fajta is megmaradt, igaz, jobban lesérült mint a másik. Ha egy 1 mezõn csak 1 egység lehet majd, ez is csökkenti a támadás sebességét. Bár ha jobban belegondolok, nyilván azért van ez így, mert mindenkinek a második sorban távolsági egységek lesznek felsorakoztatva és azzal lövik egymást... <#smile>

az utak fentartása is pénzne kerül ?

lol...akkor nemigen lehet autómatán hagyni a workert, már ha lesz még ilyen..

Mivel most már nem kell szállító jármû egy-egy szárazföldi egységnek hanem /az Optika felfedezése után.../ egyszerûen vízre szállnak, így pl. kikerülheted az ilyen földi szorosokat. Egyébként szerintem taktikusabb harcot fog szülni az új módi, és arról se feledkezzünk meg, hogy sokkal kisebb seregeink lesznek, mint pl. a 4. részben. Ez egyrészt a stratégiai nyersanyagok, másrészt a fenntartási költségek miatt.

Más. Mivel volt aki kipróbálja Kölnben, így fény derült az irokézek speciális képességére. Ezek szerint valóban az erdõt minden egységük úgy használhatja mint egy utat, azonban csak a saját határaikon belül! Viszont saját határon belül ténylegesen útként funkcionál, így pl. út-erdõ-út esetén is létrejön a kereskedelmi kapcsolat.
Az utak ezentúl minden mezõn 1 arany fenntartási költségbe kerülnek, így egy kicsit spórolhatunk ha irokézekkel játszunk. Az más kérdés, hogy a vasúthoz viszont elõbb-utóbb mégiscsak fel kell húznunk azokat az utakat... <#smile> Egyszóval nem túl erõs képesség szerintem.

Hol van ez az oroszok dupla vas és dupla uránjához képest?

Molnibalage
Szinte minden egység minimum kettõt tud lépni.

A valóságban is a szorosok ezért jól védhetõ helyek.

A Civ modellezésének vannak gátjai. Taktikai elemeket akarnak bevinni, de a háborút stratégiai szinten modellezi. A végeredmény ez.

Nekem - így megelõlegezve - tetszik.

A CiV IV modellje nagyon rossz. Egy mezõre teszel egy rakás egységet, oszt jónapot...

NEXUS6
Jó kis gördülény játékmenet, kérdés, hogy ehhez milyen erõmûre lesz szükség. A beszélõs AI leaderek is megdobják majd a szükséges vincsi helyet. 15-20 GB-ra tippelek, persze ez manapság már meg sem kottyan.

Amúgy ezzel az egy mezõn egy egység jelleggel nem vagyok kibékülve. Akkor miért nem lehet kombinálni az egységeket, mint elég sok ilyen stratégiai játékban?
Az a gond, ha van egy keskeny 1 mezõs átjáró, akkor 10 körbe telik mire átpasszírozza az ember a seregét, még ha egymáson át is tudnak lépni.
Ha levetítjük, hogy ezek a mezõk mekkorák lehetnek a valóságban, akkor kb magyarországnyi területekrõl van szó.
Még jó hogy 8 íjász, meg 5 huszár nem fér el itt eccere, tök reális.
<#hehe>

ez jó!

Ezek szerint az ejtõernyõsök 5 hex távolságra vethetõek be és képesek a földet érés után még lépni, vagyis támadni is, a sebzésük 40.
A tengeralattjáró nagyon durva, mit lõtt ki, csatahajót egy torpedóval? <#nyes>
A vadászgépnek is egy lövés volt a helikopter. Ja igen, helikopter, láttátok, hogy képes magas hegyre lépni és ott maradni? Vajon víz fölé is mehet, vagy még körön belül vissza kell érnie a szárazföldre?

Egy hosszabb modern kori háborús gameplay a kölni játékkiállításról:

modern war

Molnibalage
Eszembe juttatta, hogy a CiV II-ben, hogyan nyomtam le az ellent. Csak stealth fightert és némi stealth bomber gyárottam. Minden szétlõttem a környéken. Aztán jött 3-4 ejés, és elfoglalt mindent. Amin a környék biztosítva volt, mentem tovább. 😊

Igen , az is jó volt, mutatták a hajókat repülõket , ejtõernyõs támadást, nagyon jó, urániumot ,mikre használhatjuk stb.