4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Molnibalage
    Csak nekem az nem téma multiban, hogy battlegornud mapeken tolsz quick game-t. Akkor a Civ is szinte egy RTS rush játék, amit utálok. Sajnos a Civ-et arra használják, amire nem kellene...

Elhiszem, hogy időigényes egy teljes több humanos játék, de legalább van értelme.
  • 7th uwu
    Szerintem azt, hogy az alapjáték épületein kívül épít mást is, még nem kéne új AI-nak hívni.
    BTS egyik peccsével jött olyan újítás, hogy a harcmezőn az AI rátelepedett erdős dombokra, meg hasonlókra, még ez sem jelent új AI-t...
  • 7th uwu
    Multizni tök jó, olyan mint a civ4.
    Ott igaz, hogy sokféle dolgot lehetett csinálni, de minden mapra megvolt az optimális stílus, amit fel kellett venni, ha győzni akartál. Csak apróságokban tudtál fokozatosan az ellenfél felé kerekedni. Ez igazából most is ilyen, csak kicsit változtak a szabályok. Egyensúlyozni kell, és össze kell tudni hangolni a dolgokat.
    Én meg épp kezdem úgy látni, hogy van esélye jobbnak lenni az elődöknél.
    A single player amúgy sem téma már manapság. Majdnem mindent multiba érdemes játszani.
  • Molnibalage
    Van. A ROM-ban is pl. nem az alap MI van, de a bátyus előtte is használt valamit. Az lett beleintrgrálva. Konkréan azért lesz olyan lassú a ROM is, mert kb. 10-szeres erőforrást igényelt a cucc.
  • 7th uwu
    Volt olyan mod amihez írtak AI-t?
  • KingPunisher
    Hát számomra elösször katarzis volt a játék, és szépen ahogy toltam leépült teljesen, rengeteg hibája van..
    Ronda grafika ami zabálja a hardvert
    AI vicc kategória
    Diplomácia 0
    De maga a játékmenet is unalomba fullad pár játék után..
    Szép volt jó volt elég volt, majd ha lesz kieg megnézem ujra mit sikerül kihozni belőle..

Szerencsére nem vettem meg :) most lenne +1 porfogóm.
  • lammaer
    4gb, dx9, valami kétmagos AMD proci meg egy Radeon 4850-es. WinXP 32vel (tudom-tudom, az nem tud 4 gigát használni).
    Virtuális memória fixen be van tolva 800 MB-ra.

Lehet hogy a nagy térkép tesz be neki rendesen, ugye egyre több és több területet ismerek, de valahogy egész hirtelen vált rángatósan lassúvá.

Igazából azért gondolom hogy ez durva engine hiba, mivel semmilyen hatása nincs a felbontás vagy a részletesség állításának - 1024*768ban kb ugyanazt látom mint 1800*nemtommenyiben.

De tényleg, ez a textúratöltögetés, ez vmi brutális. Ahogy kockánként rakja ki :)
  • NEXUS6
    Mennyi memóriád van?
    Mert ha mondjuk 4GB, akkor esetleg érdemes a DX9 verzióval nyomni, virtuális memória kikapcsolása mellett.

(Nekem 2,5 GB-tal, normál térképen, nem sokat lassult a végére, de az én win7-em nagyon le van soványítva, így ez is elég volt neki).
  • dronkZero
    Hát eszi a hardvert rendesen. Mondjuk ez még kb öt évig lesz a civ motorja, úgyhogy valahol még érthető is.
  • Molnibalage
    F10.
  • Molnibalage
    Igen, idővel.

Elővettem a Civ II-őt. A tech tree agyonveri az V-öt. Az AI viszont hol igen, hol nem. Legalább tengeren okoz gondot, szárazföldön néha, ha laza vagyok. Viszont néha olyan buta. Felhúztam kér erődöt egy-egy hill tetején. Ha 50 egységet nem vesztett azzal, hogy 3 riflemant és 1 alpine troop-ot lenyomjon, akkor egyet sem. És sokszor még nem is egyszerre jön. A parmenti hajó szétlőtte mindig a felét. A másik fele ettől még gyalogolt a halálba tovább...

A Civ II alapvető hiábja a city walls. Bitang olcsó és a 3-szoros bónusz a modern korig kompenzálhatatlan. Ha folyón van a város, akkor az 5-szörös túlerő sem ér semmit. Vicc... Úgy tudtam elfoglalni a város,t hogy 3-6 diplomatát legyártottam és blokád alatt egy körrel addig szabotáltam, amíg a városfal meg nem semmisült. Kicsit drága és időigényes... Az, hogy a cannon és artillery meg más is 1-es defense értékkel bír, szintén röhejes.

A diplomácia az aboszolút csúcs. A gép lényegében folyamatosan háborúzni akar. Mindig csak követelőzik. Máshoz nem is ért. Szövetséget a legapróbb szarságért is felrúgja, stb. Jó tudom, régi cucc. :)

A Civ 5 darab részéből lehetne egy frankót csinálni, csak mindegyikből jót kell kivenni. Egy Civ 2 tech tree és apróbb tweakelés jó lenne. Vagy a Civ IV rendszerét vegyék elő és a találmányok hassannak erősebben a tile improvementekre, vagy az idővel is fejlődjenek, mint a cottage és társai. Vicc, hogy a pénzteremlő tile semmit sem fejlődik. Vagy visszahozhatják a irrigation / farmland szisztémát a supermarkettel. Az sem volt rossz.
  • lammaer
    Leginkább most az zavar, hogy industrial korba érve játszhatatlanul lassú lett. Minden mozgás a térképen 3-4 másodperc, orba szájba töltögeti a texturákat minden egyes mezőre minden alkalommal.
    Gyakorlatilag játszhatatlanná vált - és a hiv fórum alapján nem vagyok egyedül.
  • Amiga
    Én beletoltam pár száz órát a IV-be, de azt gondolom, jó játék az V. Nyilván sok olyan gyermekbetegsége van, amit idővel majd kinő, de valljuk be, a IV-gyel sem játszana senki, ha felteheti rá a kiegészítőket is. Az V hibái csak azért ilyen szembeötlőek, mert már nagyon elkényeztettek bennünket. Hatszögletű rács, 1 egység / terület teljesen új koncepció, nyilván idő kell, amíg kiforr. De ki fog, és majd a patch rendbe teszi az AI-t is. Különben a IV-ben is a modderek írták a legjobb AI-kat.

Még fapados, nincsen benne hot seat (nálam ez -50 % :-D), de nekem speciel tetszik, jók az alapok.
  • MaRee
    Ezt azért lehet normális stílusban is.Egyébként én ezért töltök le minden játékot először kipróbálásra, aztán ha jó akkor úgyis megveszem(mondjuk ez csak multi játékoknál van így).
  • Verseghy
    Azért szoptad meg, mert hülye vagy. Ott van a demó, letöltötted volna, kipróbáltad volna és meg se vetted volna..:)
  • ChuckYeager
    Vagyis akkor nem adhatom el?
    10 e csak irányár!
    Ezt jól megsz+ptam!
  • ollie
    Nem lehet másik Steam accountra regisztrálni.
  • ChuckYeager
    Üdv!
    Nekem se igazán jön be az öt:(
    Nem kell valakinek mondjuk 10e Ft-ért?
    Kb. 1 hete van meg.
  • dronkZero
    Naja, multiban no barbarians, de ami még fontosabb: NO ANCIENT RUINS.

Egyet játszottam csak, ahol ez nem volt beállítva, amikor a 10. körben megjelentek spearmennel az egyetlen városom mellett, akkor elbúcsúztam tőlük.

Annyira senki nem lehet hülye, hogy azt bekapcsolva hagyja multiban... Annyi erővel akár fej vagy írásra is fogadhatnánk, úgy gyorsabban lejátszunk egy meccset, és pont annyira a szerencsén múlik.
  • Lacee
    a legjobb, mikor bemákolja az ember egy kezdeti scouttal a romokat, hogy mindegyik fejlesztést adjon, és i.e 3000-ben van egy muskétás serege :)
    azzal két támadásból vettem be a városokat, gyakorlatilag a középkor végéig nem is tudták megverni.
    egy másik játékban a Birodalmi Lépegető (nem jut eszembe az ingame neve) volt olyan, hogy ahova ment, azt elfoglalta/leverte egyedül.
  • Molnibalage
    Mert a városok kilövési szintje nem tart fejlődést a haditechnikával. Az ostromálló képesség az megmarad, mert ez balanszírozza azt, hogy csak iszonyatos túlerő foglaljon el egy kör alatt egy várost. Szerintem ez így nagyon jó. Azért elég vicces lenne, ha a méregdrága egységeket is úgy zúzná le a város, mint játék eleji warriort...
  • MaRee
    Én japánnal végeztem ki a játékot most tegnap előtt, elég hamar vége lett, kb 2005-re vége is lett.Én a szamurájokat találtam nagyon durvának, a tankokat és mobilized infantryt(vagy valami ilyesmi nem emlékszem) pedig nagyon gyengének, pl. görögök még elég alacsony fejlettségi szinten voltak a játék végén(a városaik köveket hajigáltak), a tankjaimból mégis vagy 2-t mindíg lezúzott egy környi kőhajigálás, nem értem.
    Meg azt sem, hogy pl az ellenség reneszánsz korabeli hajóit miért csak 3-4 kör alatt tudja megsemmisíteni a rakétákat lövöldöző városom :)
    Ezek ellenére nagyon jó kis játék, kellemeset csalódtam, azt hittem unalmas lesz.Ahogy időm engedi fogok egy újabb játékot kezdeni valami másik néppel, mert az elsőben nagyon sok mindent elqrtam(össze vissza építgettem mindent, a városok nem voltak összekötve egymással, hülyén researcheltem, stb).
  • 7th uwu
    Nyomtam egy duelt east vs west mapon multiba.
    Angolokkal voltam a törökök ellen.
    A longbowmen-ek brutálisak, a +2 lépésről nem is beszélve... Az ellenfelem szerint csaltam :D
  • lammaer
    Érdekes, most elkezdtem egy Civ IV partit (hosszú idő után), és jelenleg tényleg zavaróbb a stackolhatóság (talán főként azért, mert első ránézésre nem látszik hogy most mije is van az ellennek) mint az 1 hex 1 egység.

Olyan ez mint a nyúl a füstszűrős sapkával.

Nincs valami opció a Civ4-ben, hogy látszódjon ha vhol stack van? :)
  • Botond #1270
    61/120 :) megy ez
  • Molnibalage
    Kérdés a multival kacsolatban.

1. Ki mentheti el az állást?
    2. Ha elszáll a kapcsolat, akkor nem lehet visszacsatlakozni. (Ami orbitális állatság a programozók részéről, hogy ezt így csinálták meg.)
    3. A mentett állást hogyan lehet folytatni? Bárki hostolhatja?

Csak azért, mert ma két játék szállt el egymás után online. Egyszer maga az online rész, egyszer meg valszeg az ég gépen drivere miatt és omlottam össze.
  • NEXUS6
    Nyomattam egy darabig olyan moddal, ami ezt kikapcsolta. Ezáltal viszont elveszett az, hogy a csatáknál sakkozni kelljen, hogy minden egység a cél közelébe férjen. Mert amúgy sokszor hiába van meg a kellő erőd, nem tudod kihasználni.

Viszont így lett csak igazán sivár és érdektelen az egész.
  • lammaer
    Ezt inkább igy kellett volna:

Nem lehet, pont az az egyik "nagy" újítás benne :)
  • Molnibalage
    Erről én iknább lebeszélném. Semmi értele sincs. Hiába lassabb az idő, ha minden arányosan drágább. Szerintem ez nagyon eltolt dolog még mindig.
  • ollie
    Nem lehet, pont az az egyik nagy újítás benne, hogy 1 mezőn csak 1 egység lehet.
  • CamelX
    Minél tovább jutsz a korban, annál lassabban tellik az idő, ami nem jelenthet gondot, főleg mert a 20. században már csak évenként megy. Ez azt is hivatott szemléltetni, hogy modern technológiával gyorsabban fejlődik és termel a civilizációd, és értelemszerűen gyorsabban jutsz el A pontból B-be. Ha ezt megváltoztatod akkor bizony sokmindent összekuszálna, de biztos lesz erre is egy mod. Amúgy meg játsszál Marathon sebességgel, ott aztán vánszorog az idő :)
  • fuzesi12
    hali,
    1.Ha Ancient Era val kezdek, akkor az évszámok ugyan olyan gyorsasággal pörögnek AD 1500 körül mint AD 150 körül? Azt tudom hogy BC gyorsabban telik.
    2. Átlehet írni a programot úgy hogy több kör legyen, vagyis hogy később érjem el 2050 et?
  • Fec papa
    Nem olvastam vissza részletesen, szoval ha volt már akkor bocs.

Az egységeket nem lehet ugy mozgatni mint pl a 4-ben hogy egyszerre mozgatok mondjuk 3 egységet, egy területen, szoval össze lehet őket valahogy vonni, hogy egy területen lehessen mondjuk 2 vagy 3 darab? vagy csak külön külön lehet őket? :S
  • NEXUS6
    A zene tényleg jó, az teccik nekem is.
    Persze van lehetőség teljesen modern korig és utána is kicsivel fejleszteni, 2050-ben ér véget a játék, addig még rengeteg kihívást jelent.
    Bizonyos szempontból, kezdőknek kifejezetten ajánlható ez a rész, az egyszerűség az átlátható kezelőfelület miatt. Nem veszik el az ember a sok lehetőség között.

Az azért jelent valamit, hogy annak is feltűnik az AI gyengesége, aki először játszik valamilyen Civ-es résszel.:)

Ha a nagyon modern technológiákra épülő stratégia is érdekel, akkor tudom ajánlani a Galactic Civilizations II-t. Abban űrbirodalmat tudsz építeni, az űrhajókat részletesen megtervezni, meg ilyenek.
    Ott az ellenfelek meglepően jók és a diplomácia is elég kifinomult. A különböző fajoknak tényleg van saját karaktere, van amelyik diplomáciával, kereskedelemmel, vagy fegyverrel, vagy terjeszkedéssel, kolonizálással akar győzni. Ott is vannak kisebb fajok, akik soxor segítséget, vagy éppen bosszantó nehézséget okoznak.
  • matthias92
    én lassacskán végzek a jelenlegi játékommal. a rómaiakkal vagyok, 2 ellenség ellen (arábia, kína), tankokkal. nekik meg semmijük nincs :D
  • Molnibalage
    Mindig addig mész, ameddig akarsz. A keződpont az, ami meghatározható.
  • MaRee
    Nekem ez az első Civilization játékom, de unalmamban gondoltam kipróbálom, hát vegyesek az érzéseim ezzel kapcsolatban.Legnagyobb problémám nekem is az, hogy az AI HÜLYE.. Amúgy tetszik, a grafika nem valami csodálatos de épp elég nekem, a zenék is jók :) Japánokkal kezdtem most egy Ancient Era-sat, az a kérdésem hogy ha innen elkezdem van lehetőség mondjuk modern korig fejleszteni a birodalmam, vagy egyszer vége a játéknak?
  • Nos
    Egyébként mi a legújabb patch. Létezik, hogy még mindig nem adtak ki egy olyan patchat, ami rendesen megjavítja az AI-t?
    Miután láttam mit művel a vizen, elhatároztam, hogy addig nem játszok, amíg nem lesz normális AI benne. (Úgyis mindjárt Gothic 4, bár ha azt veszem, ahogy a 3 kezdte :) )
  • dronkZero
    Úgy értem le lehet játszani egészséges játékokat, nem hullik szét.
  • dronkZero
    Na, hirtelen felindulásból megvettem.

Három játékot próbáltam, az elsőből mindenki kilépett, szal nyertem. :D A második indításnál fagyott. A harmadik meg két magyar ellen volt, és elpicsáztak mint a szart. :P

Nem tudtam, hogy összeér a térkép középen, túl későn kezdtem seregre gyúrni. Kinyírtam egy AI-t, de veszteségekkel, aztán meg egyesével buktam egy rakat cuccot el.

Lehet ezzel játszani azért, nem akkora bughalmaz.