311802
  • Atisz #310273
    Bárki megmondhatja, aki akarja és mindenki arra használhatja fel az így leszűrt konzekvenciát, amire akarja.

Egy személygépjárművet mindenesetre semmiképp nem hasonlítanék össze egy emberi erő által hajtott járművel, mert nem ugyanaz a kategória, meg azért a felhasználási cél is némileg eltér egymástól, annak ellenére, hogy mind a 2 alapvetően arra jött létre, hogy eljuss A-ból B-be, de a sebesség, tárolókapacitás, kényelem, stb. meglehetősen különböző kategóriává teszi a 2-t.

Nem kell alsóbbrendűnek érezni magad (egyébként nekem is megvan a Pong, bár még nem próbáltam :)), de nyilván elismered, hogy a Baldur's Gate (szinte) minden tekintetben magasabb színvonalat képvisel, quasi IGÉNYESEBB, mint az előbb említett alkotás? :)

És pont nem erről szól ez az egész , hogy "igényes játékkal játszok, igényes vagyok", csupán egy rossz előérzetről, hogy egy eddig egy univerzumra koncentráló felemás játékfejlesztő nem fog tudni mit kezdeni egy olyan nagy JÁTÉK folytatásával, mint amilyen a Baldur's Gate.
  • IMYke2.0.0.0
    Játékra is igaz. Sőt, mindenre.
    Elárulom miért: mert MINDEN szubjektív (nem csak a vélemény), nincs abszolút értékrend, és élményt / "igényes" / "igénytelen" jelzőket nem tudsz számokkal behatárolni, és mindazt még mindenki számára elfogadhatóvá is tenni...
    ...lásd, itt sem megy, közöttünk.

- Én például így pontozok: 7/10
    Valaki meg így: 10/7
    - Nekem nem fontos a 4K.
    Mások már csak azon hajlandó létezni.
    - Leszarom a grafikai nüanszokat, és a 60 FPS-t, ha elkezd érdekelni egy történet.
    Mások a "60 efpées alatt nincs játék", és kell az Ultra mindenhez...
    - Utálom a trash metált.
    Másnak a a Zene.
    - Imádom a krumplistésztát. 10/10
    Más ételnek se hívja. 0/10
    ...
    S mindezek nincsenek kontextusba sem helyezve (lehetetlen!), mert minden szubjektív. Szubjektumok beszélgetnek.

Capisce?
  • Tinman #310271
    A zene dettó nagyon szubjektív, bár azt még egy kutyákat megdobáló is hallja, fél siketen, hogy egy Queen - Show Must Go On nem igénytelen. Értem én, hogy a mulatós királya Bunyós Pityu és sokak szerint igényes amit csinál, de az pl. pont olyan zenei irányzat, amit úgy en bloc embertelenül igénytelennek tartok.

Na de a játékok szerencsére nem ilyenek. Egyedi és nagyívű a története, hat az érzelmeidre, vagy sem? Játék közben remekül szórakozol, vagy nem? Szép vagy nem szép? Jó benne az A.I. (ha van, mert kell bele), vagy nem jó? Tudod jól irányítani, vagy szenvedsz? Sok ilyen kérdésem van, amire nagyon könnyű válaszolni... sőt... egész könnyű pontozni is. Egy Baldur's Gate grafika ott és akkor eléggé a maxot karistolta és ma sem kell tőle a vödörbe hányni, vastagon nem ASCII-es kukacok és pontok kategória, ergo még a legszigorúbb játékos is kényelmesen rátolhatott egy 8-ast, dettó stimmelt ez a zenére is, meg még elég sok részére.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.03. 15:15:26
  • zorrobomber
    Ki mondja meg, hogy mi igényes, és mi nem? Mi az értelme, célja?

Meg lehet mondani, de hogy kell -e? Erősen kétlem a szükségességét, mert az igénytelen szónak annak ellenére van negatív konnotációja, hogy szerintem nem kellene lennie. Az igénytelenség sok esetben, például környezetvédelmi szemszögből evolúciós előny. Pl. egy felsőkategóriás BMW nem kérdés hogy igényesebb jármű, mint egy bicikli, de jól járnánk ha mindenki annyire igényes lenne hogy nem lenne hajlandó csak BMW-vel járni? Ha valaki jól szórakozik egy Pong-al, akkor miért kellene alsóbbrendűnek éreznie magát egy Baldur's Gate rajongóhoz képest? Nem arról szól az egész ipar, hogy egyszerűen érezzük jól magunkat (persze csak az után hogy a játék készítője teletömte a zsebét)? Saját magatok is bevalljátok, hogy néha igénytelen játékokkal játszotok, akkor tényleg mi értelme megcímkézni a játékokat? Elárulom, semmi, azon kívül hogy önigazolás. Én igényes játékkal játszok, igényes vagyok.
  • Tinman #310269
    Nagy baja, hogy jó volt anno... azóta meg van jobb. A graf se öregedett túl jól és a 20€ ellenében vajmi kevés modernizációt toltak bele. Olyan, mint a nem olyan rég Steam-en megjelenő Onimusha 1. PS2-ön toltam, remekül szórakoztam, ma már a sokadik ilyen jellegű játék után ez erősen kevés. Ezeket a cuccokat ugyanis a nem a világmegváltó epikus sztori, meg a felejthetetlen gameplay adta el, hanem minden téren korrektek voltak, akkor és ott. Ma már nem azok.

Borítékolom neked, hogy rendkívül hamar lesz ez fele áron.
  • Atisz #310268
    Erre mondtam, hogy a zenénél megáll(hat)ja a helyét, ott nem biztos, hogy érdemes "igényesezni", a korábban leírtak miatt.
  • Atisz #310267
    A perspektíva nekem nem tűnik többnek, éppen, hogy szakít az eddig jól bevált nézettel, amit minden hasonló játék használ és amivel a játékosok elégedettek voltak (az előbb említett Pathfinder: Kingmaker is). Érdekes módon a Divinity újabb szériájára jellemző ez a nézet, meg a Dragon Age-re (ami egy kiváló játék, de azt mégsem nevezték el Baldur's Gate 3-nak valamiért).
    Éppe ez a gond, hogy az Icewind Dale gyengébb, mint brand (játékként is az), de érdemes lett volna ott kipróbálni magukat ha már egyszer úgy döntöttek, hogy leszállnak a Divinity lóról és ha valóban nem csak az a szándékuk, hogy a Baldur's Gate nevet lovagolják csak meg.
    Mert ez bizony egyelőre nagyon úgy néz ki.
  • IMYke2.0.0.0
    Ha már Tisztába Tevés Napja van.

"Szerintem igenis szükséges kimondani valamiről, hogy ez nem túl magas színvonalú (ettől még lehet jó az adott cucc és bírhat magas élvezeti értékkel) és az ellenkezőjéről meg azt, hogy igényes, ami mindezek ellenére lehet egy nem túl jól sikerült próbálkozás."

Jövök akkor (figyelem, egyeseknél kivághatja a biztosítékot a sarkos példa, elnézést):

Csak nem mindegy, hogy a sarkon kéregető, kétfoggal, és széles mosollyal bíró koldus néni dícséri meg az autódban dübörgő trap/elektro zenédet, miután előtte megálltál a pirosnál, hogy mondván: "Ez igényes zene!"...
    ...vagy az az éppen általad tebrán átkelő, és megbámult egy Zeneművészetin végzett, abszolút hallású, mellékesen meg bombatestű szőke nő sikítva kiáltja, hogy: "Ez a zene igénytelen!"

//Lefordítom, még mielőtt valaki belevágna: tessék rendberakni az értékrendek inercia rendszerét, mielőtt egymás torkán akarnátok Martens-táncot járni...!

//szerk.: És az nem inercia rendszer, amit Tinman próbált felvázolni lejjebb-korábban, a fejlesztési időkkel, bugokkal etc.
    Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2020.03.03. 14:58:43
  • Atisz #310265
    Egy hülyeséget írtam:

A Pathfinder: Kingmaker is egy jól sikerült (jobb is, mint a PoE) próbálkozás a Baldur's Gate kedvelői számára.
    Utoljára szerkesztette: Atisz, 2020.03.03. 14:51:20
  • Atisz #310264
    De jó, hogy ez feljött, mert akkor úgy tűnik, itt van egy alapvető probléma nálatok.

Igenis el lehet mondani egy játék vagy egy film esetében, hogy "na ez egy IGÉNYES munka", éppen azért mert mérhető számokban az elkészüléséhez szükséges erőforrás és maga az eredmény (ez utóbbi mondjuk tényleg nem mindig). Az Ori minden porcikájában szuper és lerí róla, hogy sok tucat ember dolgozott rajta sok ezer munkaórát, kezdve az animációkkal, az egyetlen dialógus nélküli, de ennek ellenére remek történetével, a bájos és kidolgozott karakterekkel, a mesterien megkomponált zenékkel. És ezt egy olyan ember is könnyen beláthatja, aki nem kimondottan kedveli a platformereket, még én is.
    A Baldur's Gate-ről ugyanez sütött 1998-ban és süt most is. Az, hogy eddig egyetlen játék tudta megközelíteni (Pillar's of Eternity) már önmagában elmond valamit, az, hogy minden komoly (és komolytalan) nyomtatott és internetes szaksajtó 90% felettire értékelte szintén.
    A mai napig az egyetlen olyan játék (mármint az 1. és a 2. rész, csak mert tudom, hogy valaki ebbe is bele fog kötni) ami megközelíti az asztali szerepjátékok hangulatát és összetettségét. A küldetések összetettsége (néha akár 40 játékbeli nap utáni következménnyel járó döntés), a karakterek beállítottság szerint összeférhetetlensége, a kiváló sztori, az iszonyatosan eltalált többcsatornás (ami sajnos még ma sem természetes sajnos) hangzás (mind a környezeti- mind pedig a hangeffektek) mind-mind a nagybetűs IGÉNYESSÉGről tesz tanúbizonyságot.
    És ezt akkor is kell ismerni, ha netán valakinek nem tetszik, vagy csak nem a kedvenc játékai közé tartozik (vagy esetleg szenvedett a "duplázós" bugtól, ami miatt mentés betöltésekor olykor megkétszereződött a szörnyek száma az adott helyszínen).

Amiről te beszélsz, az pl. egy zene esetében állhatja meg a helyét (ott sem mindig persze), ahol az adott zenész beletett x munkaórát a dal szerzésébe, y-t pedig a szöveg írásába. Ez esetben nem igazán beszélhetünk igényességről, itt szinte csak preferencia létezik. Azt azért hozzátenném, némileg ellentmondva önmagamnak, hogy engem pl. a világból ki lehet űzni a jazz-zel, de valahogy ott is meg tudom mondani, hogy ez egy magas(abb) színvonalat képvisel, mint az a másik (és nem a Zeneművészetin végeztem).

Szerintem igenis szükséges kimondani valamiről, hogy ez nem túl magas színvonalú (ettől még lehet jó az adott cucc és bírhat magas élvezeti értékkel) és az ellenkezőjéről meg azt, hogy igényes, ami mindezek ellenére lehet egy nem túl jól sikerült próbálkozás.
  • Voltan
    Ez a Kingdom Under Fire Xbox port, ami most jelent meg címen, ez jó ez? Szemezek vele, de a 20 Eur-t kicsit drágállom, meg az 1-2 videó alapján, amit néztem belőle, nem annyira derült ki a minősége, se a porté, se a játéké. Tolja ezt valaki?
  • zorrobomber
    Az jogos hogy felemás a Larian munkássága, de gyakorlatilag inkább felfelé ível a munkáik elismertsége. Ez lenne olyan tragikus rezumé?

A más, "szélesebb" perspektíva mitől kevesebb? Pont hogy a harcnak ad nagyobb taktikai mélységet, a grafika több... az irányítás esetleg?

Honnan tudod hogy nem tudják mihez kezdjenek, mikor aktívan ők akarták folytatni a sztorit? Ehhez azért kell önbizalom, ami feltételezi hogy tudják mit akarnak. A viccességet konkrétan lenyilatkozták hogy meghagyják a Divinity szériának.

Az Icewind Dale széria egyértelműen gyengébb név, mint a BG.
  • Atisz #310261
    A Divinity harcrendszere csak az egyik, a klasszikus (egyébként a Pillars of Eternity-ben is használt) perspektíva elhagyása a második, a Larian eddigi felemás minőségű munkássága a harmadik és a korábbi filmes példákra visszanyúlva a Baldur's Gate saga teljessége, kerek mivolta is egy olyan ok, ami miatt tényleg olyasvalakire kellett volna bízni ezt a "folytatást", aki tudja mihez kezdjen, mint ahogy pl. egy Titanic folytatása is embert próbáló feladat volna. Nem lett volna szerencsésebb inkább egy sokkal rugalmasabb Icewind Dale 3 elkészítése, ami egyvalamiben (na jó, 2 dologban, mert a zene is jobb volt az IWD esetében) volt erősebb, mint a BG, az pedig a fagyos észak Ten Towns vidéke?
    Vagy az a franchise nem csengett volna olyan jól?
  • zorrobomber
    "persze egy leírhatatlanul szűk rétegnek ennyi is elég."

Annyira vakon vagy, hogy észre se veszed, hogy leírtad, hogy van akinek ez is eléggé igényes, azaz megfelel a saját igényeiknek. Az ő szempontrendszerük szerint te vagy az igénytelen, mert beéred azzal a gameplay-el, amit a Morrowind nyújt. Veled ellentétben viszont nekik jó esetben nem az a hobbijuk, hogy eldugott fórumokban másokat igénytelenezzenek a saját szempontjaik alapján, hanem belátják, hogy az igényesség mindig szubjektív. Egész eddig láttam a szikráját benned az értelemnek, de most derült csak ki igazán, hogy mekkora homály leledzik a fejedben.
  • Tinman #310259
    Akkor egyet is értünk, mert nem erről beszéltem. Attól, hogy nekem nem jön be egy játék, attól még nyilván lehet igényes.

Pl. nekem nem jön be az ESO, de nem mondanám rá, hogy igénytelen játék. Ergo meg tudom ítélni a látottak/videók alapján, hogy igénytelen-e vagy sem. Nem az. Ellenben az Infestation Survivor Stories qrvára igénytelen fosszarvicc.
  • MarkBlade
    Ez igaz, de azt értsd már meg hogy az összhatás mindenkinek más érzést ad. Van egy csomó játék ami NEKEM nem jön be.. de nem mondanám rá hogy igénytelen.. Bár rohadtul nem tetszik és bottal sem piszkálnám. A lényeg az hogy különbözünk és ez a jó..
  • Tinman #310257
    Amire verni kell, az az összhatás és ennek egyik pillére a grafika is, meg a core gameplay is, meg a sztori is, meg a hangulatteremtés is, etc.
  • Tinman #310256
    Neked se :-/

Igényes az Ori, igényes a BG ugyanis a szakmában elvárt minimális követelményeket brutális mértékben túlteljesítik. A művészetet kár idehozni, mert manapság egy fing a vásznon is művészet, az mocskosul szubjektív ott, hogy ki és mit lát bele. De a játékban egy realisztikusan megrajzolt kamionon a vak is látja, hogy elbaxott lett, vagy megfelel annak, ami minimális szinten elvárható egy kamionos játéktól.

A játékok egy kis része művészeti alkotásként is felfogható, de nem ebből van több, viszont azok jellemzően éppen attól lesznek igényesek, hogy tehetséges grafikus és designer áll a projekt mögött és egyedi látványvilágot alkotnak, meg visznek bele egy rakás érzelmet/lelket.

Több a szórakoztatni vágyó címekből van, azoknak a sokadlagos céljuk művészeti alkotásokként tündökölni... azok prosztó, de nem éppen elítélendő módon szórakoztatni akarnak. Jó példa erre pl. egy n+1. Mario, ami igényes cucc, de művészeti alkotásként értékelhetetlen, cserébe qrvára szórakoztató és egyúttal objektíven értékelhető, a szokott szempontok szerint.

"nem fér bele a költségvetésbe, hogy töménytelen munkát a játékos sohasem lát, márt másik utat választott"

Ezért kell megtalálni az egyensúlyt és elég sok RPG készítőnek ez sikerül is. Az semmiképpen sem tesz jót egy RPG-nek, hogy ASCII karaktereket baszkodunk a játékos elé... persze egy leírhatatlanul szűk rétegnek ennyi is elég.

A BG pontosan attól igényesebb játék, hogy iszonyú jól megtalálták az egyensúlyt. Többek között képesek voltak fizetni egy grafikust úgy, hogy maga a core gameplay, a harcok, a történet, a zene/hangok, az egész kezelhetősége is rendben van.

Az egészet elképzelheted RPG-sen... van 25 pontod. Oszd el úgy fő jellemzők között, hogy a végeredmény egy szórakoztató, remek játék legyen.

Te azt mondod, hogy a grafikára teszel 2 pontot a maximálisan erre adható 10-ből. Meg is értem, ha 1 MHz-es gépekre fejlesztesz és még mindig 1985-öt írunk. De nem azt írunk... 2020-van, sok magos, 4-5000 Mhz-es vasak köszörülik a torkukat és akkor a GPU-ról még nem is beszéltünk.

Lehet HC RPG-t kreálni méltó küllem mellett is, nem kell IGÉNYTELENKEDNI. Pl. ott van a Morrowind, mint dettó jó példa arra, hogy kell a kiváló egyensúlyt megtalálni.

Azt már meg se merem említeni, hogy futószalaghon cirka 15 RPG címet adott ki a Spiderweb Software a Geneforge alkotója... gondolom minden egyes darabja egy csoda :-D
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.03. 13:33:08
  • zorrobomber
    Szokás szerint saját magadat hazudtolod meg, mert persze ilyenkor már a bugok miatt igénytelenek a játékok, de korábban azért volt olyan beszólás is részedről, hogy van egy grafika szint ami alatt ássa el magát mindenki, az is aki csinálja, meg az is aki játszik vele :)

Az orrpiszkálás és a fikaevés jót tesz az egészségnek

Biztos hogy igénytelenség?
    Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2020.03.03. 13:25:45
  • MarkBlade
    nem a látás nem látás a kérdés.. volt már bugos játék ami nagyon jó volt.. és a te szavaddal élve igényes. Itt jön be az egyén hogy kinek mi a fontos.. valaki a grafikára veri.. valaki a történetre.. stb.. Botorság leszólni valakit vagy leigényteleníteni mert más az ízlése.
  • Tinman #310253
    Ahogy az elvégzett munka, vagy alkotás is lehet igényes, úgy lehet egy lehet játék is.

Igénytelenségre példák:

- glitchek, bugok
    - befejezetlen történet, vagy irgalmatlanul sablonos, unalmas, logikátlan történet
    - engine miatt elhibázott irányítás
    - idegesítő zenék és hangok
    - rém buta A.I.

Hosszú a sor. Az a játék, ami a fentieket tudja egy igénytelen alkotás. Igénytelen leszel, ha játszol vele, még akkor is ha neked erre van igényed.

Semmiféle szubjektivitás nincs abban, ha valamelyik játék egy okádmány minden téren. Vannak alapvető elvárások, amiknek meg kell felelni, ha azt átugorja az már valami.

Attól pedig, hogy túrod az orrod és azt senki, soha nem látja, még igénytelen vagy.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.03. 13:01:49
  • zorrobomber
    Végre valaki
  • Xsillione #310251
    Akkor nem ment át:
    Nem igényes az Ori, nem igényes a BG, nem igényes egyiksem, nincs igényes, meg nem igényes, van tetsző, meg nem tetsző játék, művészet, miegyéb. Aki ezt nem képes megérteni, az igényesnek nevezi a neki tetszőt, főleg, ha elegen vannak, akiknek még tetszik, mert akkor szépen legyeskedhetnek a szar küröl.

Nem akarom elképzelni a Geneforge-t szebb grafikával, mert akkor nem lenne, nem férne bele akkor senkinek, hogy a játék harmada a legelső döntésednél megy a kukába, a hozzá tartozó grafikával, mert nem kerül elő, ezért ritka az érdemi döntést tartalmazó rpg, nem fér bele a költségvetésbe, hogy töménytelen munkát a játékos sohasem lát, márt másik utat választott.

A DF szűk réteg témája, és? Ettől még a kategóriájának a legjobb játéka, hozzá képest egy BG az RPG-k közt egy tucattermék. Akkor melyik az igényesebb vagy sem?
  • MarkBlade
    Kicsit kevered a dolgokat akkor. Igényesség az konkrétan játékra nem nagyon lehet ráfogni.de ha már megpróbálod akkor sem passzol a két téma. Ami példát hoztál fel az a gusztustalan és nem az igényes. Fogalomzavar. Az meg hogy valakinek mi tetszik mi nem és erre leszólni.. az a bunkósság. Gyakorlatilag minden szubjektív csak a forma az amit köré teszünk nem feltétlen illendő. Pl nem fingasz más orra alá mert nem illendő.. ugye.. reméljük.
  • Tinman #310249
    "Igényes az, ami neki tetszik"

Természetesen nem... ha nekem tetszik az orrom túrása (nyilván tetszik, hiszen miért túrom akkor?), attól még nem vagyok igényes.

Hiába tetszik neked a Big Rigs: Over the Road Racing és tolod naponta 2 órát, azzal csak azt bizonyítod, hogy igénytelen az ízlésed, de nagyon. Semmiféle szubjektivitás nincs abban, ha valami szar. Nyilván ezek közül a legfontosabb, a játékélmény, amit sok helyen egyszerűen csak összhatásnak hívnak.

Leírtam, hogy nagyjából mik fontosak az igényes játéknál és egy Limbo-nál nem túl magas a pixelszám mégis igényes.

A Geneforge-al az a probléma, hogy hiába egy jó belbeccsel rendelkező játék, de lófax pénzük se volt bele küllemet tenni, így egy NAGYON szűk rétegen kívül se ismertséget, se jó bevételeket nem tudtak prezentálni. Képzeld el a Geneforge-ot a Divinity Engine 3.0 alatt. Ergo a Geneforge egy elpocsékolt lehetőség, kár érte.

Geneforge, Avernum, Avadon... nem is tudom, talán 15 különféle játék van már ezekből egyetlen stúdiótól. Hát inkább legyen egy oroszlánom, mint 100 birkám.

Ultimáztam én eleget a C64 érában, nem kell belőle több azon a szinten, hiába remek belbeccsel bír. A Dwarf Fortress se véletlenül egy szűk réteg zsánere, de nézegesse ezt az 2020-ban akinek 2 anyja van.

• Xsillione #310248
    És itt kell közbeszólni, mert igen, az igényes mindenkinek az, ami neki tetszik, csakhogy ekkor bizony ez egy egyéni értékelés, nem pedig objektívfüggetlen, mert vegyük például az Ori-t, ami egy nagyon nagy szar, már szvsz, és akárhányszor írod, hogy milyen fasza, nem változik meg a véleményem, és miután az igényesség az előbbiek alapján egyéni vélemény, igazam van, mint minden igényes játékosnak, sőt, igazzy játékosnak, hiszen ezt is betoltad.

De persze az igazi trükk, hogy az igényes játéknál neked a pixelszám fontos, nekem meg nem. Hamár rpg a témá, nekem egy Geneforge széria messze jobb, mint a BG, pedig ez előbbit tán senki nem hallotta, az utóbbit meg (majdnem) mindenki klasszikusnak tartja. Miközben a Geneforge bár későbbi, pixelharcászatban nagyon elvérezne a BG-vel szemben, ám története és egyebei miatt nem vitás, melyikkel toltam többet.
  • Tinman #310247

• zorrobomber
    Te és Tinman is mindig csak a kompetenciátokra hivatkoztok, a Larian logójára, meg a régi részek értékeléseire, amikor szóba kerül hogy miért lesz méltatlan az új a korábbi részekhez képest. Konkrétumokat is le tudtok írni, hogy miért néz ki szarul a demo? Azon kívül hogy turn-based a harc.
  • Dzsini
    Egyetlen szót nem írtam le arról, hogy ki mit kedvel, vagy hogy védtem volna bármit - megkérdeztem, hogy mit tudsz róluk, ami alapján leírtad a véleményed, és elég egyértelmű választ adtál. Ezért is köszöntem meg :)
  • Atisz #310244
    Akkor vedd úgy, hogy én ma ezen ugrálok.

A BG egy Beamdog Bioware/Interplay klasszikus, ami egy fogalom lett a számítógépes játékok történetében, akár tetszik, akár nem. Megnézed az értékeléseket és ez elég egyértelmű. Vagy ha rendezel egy villám közvéleménykutatást. Aztán megnézed ezt a gameplay videót és megérted (amihez ezt a nevet adták), hogy miről beszélek.
  • Atisz #310243
    Nézd, semmi gond nincs azzal ha kedveled a Magic the Gatheringet, de szerintem már unalmas, hogy a Blizzard, a Valve, meg a CDPR is ilyenekkel jön ki. Aztán kijön ez az izé, amit BG 3 névre kereszteltek, de meg elkezded védeni a Wizards of the Coast-ot, mintha ők lennének a tótumfaktumok. Ezzel nem értettem egyet :)

Mondtam, hogy nem érdekel, ha nagyképűen hangzik. Elég hülyeség elhangzott már a témában ahhoz, hogy én is megengedhessek magamnak egy ilyet :P
  • Zóanagyvarázsló
    Az "érdekel" alatt két dologra gondoltam ezúttal. Arra, hogy nem olyannal játszani, ami mondjuk csak az aktuális hype miatt felmerült, hanem valami, ami a saját jogán érdekes. És ezzel részint ellentmondásban arra is, amikor vannak olyan szempontok is, hogy adott széria vagy játéktörténelmi jelentőség kedvéért.

Sok "igénytelen" játékot jobban élveztem és érdekesnek találtam, mint körberajongott csodákat.

Például a Kyrandia 3 elég gyenge, de a Westwood érdekes húzásokkal élt, és érdekes volt látni a trilógia lezárását (több szempontból mondjuk az 1-et is igényesség- és igénytelenséghegyek gyűjteményének tartom). Ráadásul voltak, melyek a Blade Runner egyes megoldásait előlegezték meg, melybe szintén bele lehet kötni, de egy elég különleges darab. Ha meg kalandjáték, az I Have No Mouth, and I Must Screammel is sok baj van, bugos is, de mégis különleges. Vagy ott az Alpha Protocol, VVVVVV, Blood Bowl, Chaos Gate, Kane & Lynch 2 (ha választanom kéne, inkább az összes GeoW-ot törölném a múltamból) stb. Ha igényes lennék, sok jó játékélményről is lemaradtam volna.

Nyilván egy Haze más eset. Egy Rise of the Argonauts pedig a kettő között van.
  • Tinman #310241
    Mi az igényes? - Amivel, ha játszol, akkor nem akadékoskodik, hanem minden téren elbűvöl, leköt és szórakoztat, ne adja ég még egy remek történetet is elmesél. Ennek szerves része a küllem és a belbecs egyaránt. Az az igényes játék, melynek szinte minden jellemzője rendben van. Legyen ez most példának: Ori és a vak erdő. Igényes? Az.

Egy bizonyos költségvetés fölötti játék? - Nagyon kevés az az igényes játék, ahol a belefektetett effort nem igényelt tőkét. Ennek persze a másik árnyoldala, amikor a nagy pénzszórástól lelketlenné válik a cucc.

Egy bizonyos komplexitás fölötti játék? - Ez nem féltétele az igényességnek annyi bizonyos. Egy Super Mario Bros faék, nem komplex, de roppant igényes.

Egy bizonyos nehézség fölötti játék? - Egy nagyon könnyű és egy nagyon nehéz is játék is lehet igényes, meg egy közepes is, ez sem feltétele az igényességnek.

Egy bizonyos játékidő feletti játék? - Ez sem az igényesség jellemzője, mert lehet nettó kettő órában is igényesen sztorit elmesélni, meg 50-ben bullshit hülyeséget tolni.

"Nem, ezeket nem lehet matematikai képlet szintjére lezülleszteni, ahogy a művészetet sem."

Pedig továbbra is elég jó mérőszámai vannak egy játéknak (küllem, sztori, zenék/hangok, irányítás, A.I., szavatosság), míg egy művészeti munkának valóban nincs semmi ilyesmije, bár a "ducktabelt banán a falonra", egyértelműen kijelenthető, hogy értékelhetetlen. Persze attól, hogy mérőszámokkal meghatározható egy játék összhatása, attól az igényesség kérdése, meg nem biztos, hogy ezzel összhangba is kerül. Sok összetevős "játék" ez valóban.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.02. 21:40:35
  • Voltan
    Ennek nagy része szubjektív. Mi az igényes? Egy bizonyos költségvetés fölötti játék? Egy bizonyos komplexitás fölötti játék? Egy bizonyos nehézség fölötti játék? Egy bizonyos játékidő feletti játék? Mindez egyszerre? Nem, ezeket nem lehet matematikai képlet szintjére lezülleszteni, ahogy a művészetet sem.

Ott van kapásból példának egy One Finger Death Punch. Hót egyszerű, a grafikája is, az ötlet pedig szimplább nem is lehetne a maga mechanikájával mégis tökéletes, és hihetetlen élvezetes. Az egyik legkirályabb pick up and play játék. Igénytelen lenne, mert egyszerű, és pálcikaember figurás? Szerintem a legkevésbé sem.

Azt viszont adom, hogy objektíve lehet értékelni igényesség terén pl. a bugok mennyiségét, vagy az optimalizáció meglétét, hiányát. Ebből a szempontból az AC Unity valóban igénytelen. Sőt, igen a Nier is (bár nekem nem volt vele semmi gondom, igaz, az új gépen még nem próbáltam)
  • Tinman #310239
    Ilyet nagyon nagyon kevesen írhatnak csak magukról, hogy "igényes játékos vagyok". Szerintem mindenkinek vannak itt sötét foltjai, de nincs ezen mit szégyellni, néha egy Amerikai Ninja 2 is lehet a záró akkordja, Polanski meg majd holnap...

Kaptam már meg én is nem is egyszer, hogy xy cucc letolása miatt igénytelen vagyok, de engem ez soha nem zavart, vannak vállalt igénytelenségeim, pl. most megint nincs kedvem borotválkozni.
  • Tinman #310238
    Nálam az "érdekel" az őrületesen nagy szám... több ezres, de az "élvezem", az valójában kevés. Meglepő módon múltkor pl. tök élveztem ezt a Guns, Gore, Cannoli cuccot, a Niert meg végül 1.5 óra után lőttem ki, miután egy bazinagy épületben kajtattam és minden egyes szinten a naaaagy büdös üresség, a naaaagy telibevert semmi fogadott. (Mert a romkupac az nem valami.) Aztán láttam egy másik egysíkú épületet gondoltam bemegyek, mert látszott, hogy ott van egy nyitott bejárat, de az engine nem engedte, "mondván" nincs arra dolgod, így moonwalkoltam a betongerenda és a bejárat előtt. Természetesen le fogom tolni, mert az eleje nekem meg pont, hogy tetszett és érdekel a sztori is és nagyon is látom benne a fantáziát, de most pl. a Yosh's Crafted World egyszerűen jobban leköt. Mondjuk rohadtul unom már, hogy ezekre a Nintendo címekre nem lehet nyócésfélné' rosszabbat gondolni, mert egyszerűen jók és szórakoztatók.
  • MrAndree
    Ezzel nincs is baj, én is játszom Call of Duty-tól Witcherig mindennel. Mikor melyikhez van kedvem. Most lepörgött a Metro Exodus, még visszavan a két DLC, aztán jön az Original Sin 2 (elsőt végigvittem tavaly). Az én igényességem kimerül annyiban, hogy ami van PCre azt PC-n játszom, konzolt csak exkluzivokra tartok.

Azt nem szeretem viszont amikor vitában ez egy érv lesz amivel le akarják nyomni a másik felet. "Nekem van igazam mert én igényes játékos vagyok".
  • Zóanagyvarázsló
    Azzal kell játszani, ami érdekli az adott játékost, illetve az sem árt, ha élvezi azt. Pár 6 vagy 7 pontos játék jobb móka tud lenni időnként egy 10-esnél (már amennyire van értelme ezeknek a pontoknak, meg hát kinek a pontjai, ugye...). Túl rigorózus ponthatároknak nem látom értelmét, pláne ha valaki "objektíven" pontoz.
  • Zóanagyvarázsló
    Csak arra céloztam, hogy sok még régibb vagy sznobabb mondandója megfelel a tiédnek, csak a játékcímeket és fejlesztőstúdiókat kell cserélni, és máris a (régi) BW, illetve a BG1-2 ellen irányulnak. Ez a "bezzeg az én időmben" hobbi már csak ilyen :)

A BG klasszikus, de nem tökéletes, és nem minden kedvelőjének szent tehén az RtwP.
  • Tinman #310234
    Pedig maga a gamersznob fogalom, az létező dolog.

Részemről én is igénytelen játékos vagyok néha és röfögök egyet olyasmivel, amivel más nem. Pl. letolni egy Assassin's Creed Unity-t az nyilván elég komoly igénytelenség, hiszen az AC széria talán legfosabb darabjáról van szó, holott őrületesen szép és hangulatos Párizs megjelenítése... csak játéknak szar. Ilyenkor egyértelműen igénytelen vagyok. De nincs ebben semmi nagy szám... nagyon nagyon ritka az, aki néha nem igénytelenkedik egy jót.

Szerintem mindenkinek vannak ilyen gyenge "pillanatai", hogy tol egy ilyet, miközben egy Zelda Breath of The Wild meg hever a polcon. (Nem mertem még komolyabban nekiállni, 150 órás téma a DLC-vel, de idén feltétlenül fogok!)

Akkor van a gáz, ha valaki tényleg igénytelen játékos. Pl.: Van neki 700 ezres rigje, de az Alien Isolationt Switch-en tolja, vagy ott van neki az accján mondjuk az Inside érintetlenül, ő meg a 0.5€-s 2 pálcás zombi indifos lövöldével tolja.

Ismerek olyat, aki viszont full igényes játékos. K. jó rig, Occulus rift, ott is csak a legjobb VR cuccokra megy rá... és folyamatosan igényes címekkel tolja, melyekbe még ebben a topikban se kötnek bele. Sosem tolja hulladékkal. Soha. Jellemzően 8.5/10-től nézegeti a játékokat, a többit magasról... ja és kb. minden platformon ott van. Nem is egy ideges faszi, kb. Zen mester feje van és mindig kiegyensúlyozott és happy, jópofa arc :-)
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.02. 19:49:51