311802
  • Zóanagyvarázsló
    Nem értelek, a modok tényleg nagy lökést adnak neki, csak szerettem volna hangsúlyozni, hogy tényleg akkora példányszámban ment el minden platformon (már Switchre is van, ugye), hogy egyszerűen őrület, ha nem is a GTA V szintjén. Engem meg eközben nem mozgatnak a TES-ek, modok nélkül a látottak alapján pláne erősek a fenntartásaim. (Megvan a Skyrim is, family sharinggel családban ment vagy 200 órát, és igen, nagyrészt modokkal. Én meg sosem telepítettem.)
  • IMYke2.0.0.0
    A 4 fő erősebb rossz pont - nálam is.
    A PoEt (Pillars) is azért tetszett, mert meg tudtam tölteni a képernyő jobb oldalát :)
    Ahogy a Baldur's Gate (1) EE-ben is otthon.
  • IMYke2.0.0.0
    Félre ne értsd, nem vitatok én itt semmit...
    ...csak arra tudok még gondolni, hogy konzolokra hiánypótlóként (hírnév, kíváncsiság stb.) vették/vehették és persze élvezhették. Az erősen konzolisták (no pc).

Akinek PC-je is van a tévé mellett, az meg moddolta/ja is pluszban :)
  • Zóanagyvarázsló
    Egyébként érdekes, hogy a TB vs RtwP ment, miközben engem az bosszant kegyetlenül, hogy 4 fős lesz a party (nemcsak a videókban ragadtak le 4-nél, megerősítették hivatalosan is), talán alkalmi segítők vagy micsodák lesznek még (mint az M&M6-ban?). Na most, ha valamihez ragaszkodom a BG-ből, az nem a szerintem igénytelen RtwP, hanem a 6 fős party. Az összes BW-játékban is zavart azóta 3-4 fő, ahogy az NWN esetében is partyhiány.
    Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2020.03.03. 17:59:26
  • zorrobomber
    Bevallom, én magam is csak irigyelni tudom azt az igénytelenséget, amit a Dwarf Fortress játékosok leművelnek, mert engem is taszít az ASCII art, de cserében látom hogy mi mindenről csúszok így le. Szerencsére van már itt Rimworld, és tudtommal a DF-nek is lesz user friendly-bb kinézete:

• IMYke2.0.0.0
    És pont ezért jó ide és most. Hiszen a Sykrim-jelenségről volt szó már, és nem a lejjebb fejtegetett BG3-témáról :)
  • Zóanagyvarázsló
    Ez is fontos szempont, tényleg sokan élnek a lehetőséggel, a köztudatban tartásban is segít, szóval teljesen jogos, de konzolokra is elment vagy 15 millió példány, a többség aligha moddolta (van rá lehetőség PC-n kívül is). Egyszerűen más dimenzió eladásokban minden más RPG-hez képest (nem, az MMO-kat is a Diablo 3-at kihagyom ebből a körből), beleértve a The Witcher 3-at is.
    Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2020.03.03. 17:54:44
  • IMYke2.0.0.0
    Mindig meg kellene várnunk téged ezekkel a vitákkal.
    Gyorsabban lehetne tiszta vizet önteni mindenki poharába.
  • Voltan
    "Nem tudnék a Doom-ból egy olyan összetevőt említeni, amiben jobb lenne a Half-Life 2-nél. És itt már el is szakadtunk a szubjektivitástól,"

LOL, a legkevésbé sem. Mindkettőt szeretem, de az én szememben a Doom pályadesign-ja a mai napig példaértékű, számomra jobb, mint a Half Life-é. Számomra a Doom pörgősebb, és természetesen topább "megyek oszt hent" akciója OLYKOR kedvemre valóbb, mint a Half Life-beli akció. Ez nálam ráadásul hangulatfüggő is, erősen.

Ja, és még egy összetevő, zene. A Doom soundtrackje a mai napig zseniális, nem véletlenül dolgozták fel többen is.

Ettől még mindkettő persze jó játék, de a Doom az én szívemhez közelebb áll, mint a Half Life, ennek rengeteg szubjektív oka van. Azt kijelenteni pedig, hogy a HL TÉNYSZERŰEN, MINDENBEN jobb, mint a Doom és pont, az egy meglehetős blődség.
    Azt persze simán elfogadom, hogy valakinek a HL sokkal jobban tetszik, sima ügy.
    Utoljára szerkesztette: Voltan, 2020.03.03. 18:00:21
  • Dzsini
    Ezért, mert nem a felvetésedre jött. Mert nem szól a "kitartó hírnévről", csak arról, hogy rám egyénileg hogy hatott.
  • Zóanagyvarázsló
    Valóban gyakran nehezen megfogható (máskor meg könnyebben), de ez sok más fogalomra is elmondható. Én nem látok problémát az igényes szó használatában, azzal van baj, ha a bunkósbot szerepét tölti be. Ott volt erre leáld, de ott az emberek egy része félkomolyan vette.

Az igénytelen sem feltétlen negatív jelentéstartalommal bír, erről már múltkor is volt szó, és éppen egy egykori ministráns ez tudja is jól. A keresztényeknél az igénytelenség zanzásítva éppen azt jelenti, hogy le tud mondani a hívságokról, megelégszik szerényebb dolgokkal is flancolás helyett. Na most ez kapásból jobb analógia egy játék grafikájával szembeni igénytelenségre, mint a feljáróra szarás.

Ugyanígy igénytelenség az is, ha megfelel nyaraláskor a közös fürdőszoba vagy a sátor is. Nyilván mindenki jobban szereti a kényelmet (elnézést kérek a fakíroktól), de változó, hogy ki miért és miről mond le. Vagyok annyira igénytelen, hogy hostelben is megszállok, nem csak hétcsillagos szállodában. És ahogy korábban írtam, játékoknál is előnynek érzem ezt az igénytelenséget.
  • IMYke2.0.0.0
    Dzsini, miért törölted a hozzászólásodat?

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    "Nem sokkal miután megjelent toltam bele modok nélkül sok-sok száz órát - először bármilyen játékba az FFVII óta. Jókor jött, jól talált el.

Pár évvel később egy komolyabb vassal és a DLC-kkel együtt már egy két kényelmi mod belekerült (SkyUI), de se a grafikát, se egyebet nem piszkáltam meg, és megint beszippantott néhány hónapra."

Nyilván, a "vanilla" is remek volt/lehetett, de a listán betöltött első helyéhez elengedhetetlen volt/lett a totális moddolhatóság - és azzal járól lore friendly / anti-lore friendly szétmoddolással járó "enyém ez a világ" érzés... amit ugye mindenki(?) szeret(ne) átélni akkor, amikor játszik, beleéli magát a sztoriba (én igen).
  • IMYke2.0.0.0
    A Skyrim a moddolhatóságának köszönheti a még mindig kitartó hírnevét.

(Többieknek: a riposzt előtt tegyétek a kezeteket a szívetekre, és gondoljátok át, hogy mennyire volt immerzív moddolás előtt a cucc!)
  • Zóanagyvarázsló
    A BG blockbuster volt. A CoD4-en és az AC2-n felnőtt generációk között se fogok közvélemény-kutatást készíteni (lássuk be, ahogy a régebbi RPG-ket kevesebben játszották, mint a BG-t, úgy a BG-t is, mint ezeket, vagy ha műfajon belül maradunk, a Skyrimot, ezért is nem rúg labdába az értelmetlen "közvélemény-kutatásokon" a BG), hogy igazoljak valamit. Nem a BG klasszikusságát vitatom, hanem az objektív "mindenhatóságát". Éppen arról beszéltem, hogy minden kor blockbustereit vannak, akik lesajnálják, mert nem elég igényes.
  • Zóanagyvarázsló
    A HL2-t nem tudom, mert sosem próbáltam, de mint lövölde, a Doom 1 bármikor lealázza az 5 évvel későbbi HL1-et. Az utóbbi meg másban jó, óriási klasszikus (Atisz referenciapontja, Tinman szerint 10/10, a HL2 meg gyengébb, ugye). Mindenesetre a Doomot jobban élveztem, pedig nem sokkal a HL1 előtt került a kezembe.
  • IMYke2.0.0.0
    Csak az a baj, hogy a nyilvánvaló*** mellett történik a (nem hinném, hogy értelmetlen) vitázás :)

//*** = szubjektivitás
  • MrAndree
    Te nem tudnál. Én tudnék. Szeretem a HL-t de sok dologban a Doom nekem jobban bejön. Ettől lesz a dolog teljesen szubjektiv. Erről beszélnek Imiék. Nincs olyan, hogy a BG "objektiven" jobb bárminél. A felvetés meg, hogy jobb mint egy játék ami még meg sem jelent (igy nem tudjuk milyen lesz) meg önmagában is minimum furcsa.
  • IMYke2.0.0.0
    Remek ajánló.
    Kár, hogy még messze van nekem. :)
  • zorrobomber
    Most akkor konkrétan leírtad azt, hogy a Half-Life 2 mérhetően, objektíven jobb mint a Doom, miközben erről jó eséllyel emberek milliói vélekednek másképpen (ami ugye korábban a BG-nél részedről volt referenciapont)? :D Az oka hogy másképpen vélekednek nagyon egyszerű: ez a szubjektív véleményük :) Akkor ők lennének az igénytelenek? Ha így lenne, akkor mi értelme, haszna lenne ennek a címkézésnek? Tényleg értetlenül állok az egész jelenség előtt. (Na jó nem, a legelején leírtam az önigazolást, mint okot, de persze egyből leráztad...ok)
    Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2020.03.03. 17:19:57
  • IMYke2.0.0.0
    Na látom, rámentél a különbségekre, elhagyva azt, mi is az "igényesség".

DOOM - 1993
    Half Life 2 - 2004

Így leírva ez talán nem mond semmit.
    De ha bedobnám a "technika" kártyát (personal computer, programozás, szoftver, és játékelméleti (stb.) fejlődés), megfejelve a közben kitermelődött, és egyre inkább játékokra "igényt" mutató "újgenerációs" felvevő piacra (értsd: korábban csak tehetős geekek, akkoriban már kevésbé urizálók is vehettek hardvert) mutatóval?

Röviden: nyilván a Ford-T modell rajongókkal szemben igazad lenne, egy Ford Rangerből lenézve, de csak azért mert (kapaszkodj!) az idő nem áll meg, minden fejlődik, és még szép, hogy a "(nagyon) régi" nem versenyezhet az újabbal (ha bedobod a funkcionalitást, fejlődést stb. mint "mérő" számokat...
    De még egyszer: a Ford-T rajongók akkor sem adnának neked igazat...

" És itt már el is szakadtunk a szubjektivitástól"

Sajnos nem, még mindig benne dagonyázunk. Nem lehet kiépni belőle.
  • MarkBlade

Én már elengedtem.. szűröm ezt a fórumot is az agyammal mint az M1-et. .
  • Atisz #310292
    Nem tudnék a Doom-ból egy olyan összetevőt említeni, amiben jobb lenne a Half-Life 2-nél. És itt már el is szakadtunk a szubjektivitástól, egészen egyszerűen a Valve nagyon igényesen aprólékosan készített el (az éppen hogy funkcionális sztorit leszámítva, de nem hiszem, hogy ebben éppen a Doom lenne az, ami megszorongatná).

Zorro félreértette amit írtam, belebújt egy olyan ingbe, amit nem rá varrtak és most szerintem már csak köti az ebet a karóhoz. Minden egyebet leírtam korábban, nem ismétlem meg.
  • wantonly
    Én nagyjából két hete nyúzom a The Division 2-t, igaz azóta már napi szinten, mert eléggé addiktív. Az első részt csak ingyenes hétvégén próbáltam még régen, egyből megtetszett az is, de mivel 3€ volt a 2. rész alapjáték így egyből átugrottam az új részre.

A leglényegesebb szerintem, hogy bár az egész játék mindig online, de egyedül is teljes értékűen játszható, sőt, azt mondom egyedül jobb élményt kapsz, mert a saját dinamikád alapján haladhatsz. Ha nem akarsz multizni, akkor max. annyiban fog zavarni, hogy a bázisokon rohangálnak majd körülötted, egyébként nem fogják zavarni a játékod. De minden adott azoknak is akik igen, coop, pvp, klán, stb.

A sztori itt teljesen másodlagos szerepet tölt be, felületes számomra, van, de minek. Enélkül is teljesen bele lehet élni magunkat, mert a környezet elképeszetően szép, pláne, hogy lemodellezték a valós épületeket, utcákat. Dinamikus, pörgős a játékmenet és a hangulata kiváló.

Tengernyi benne a tartalom. Azért is addiktív, mert ha belekezdesz egy küldetésbe, már útközben is más contentekbe botlasz és a térkép is tele van értesítésekkel. Könnyen el lehet veszni benne, és ha felületesen játszod akkor bizony ki is hagyhatsz extra dolgokat. Rengeteg benne a loot, annyira hogy rogyásig leszel fegyverekkel, tárgyakkal, mod cucokkal, amivel eleinte lehet az se tudod majd mit kezdj, mert a szemét is hasznosítható több mindenre, mint pl. eladás, széttörés, adomány. A felszedett loot az aktuális szintedhez igazított, úgyhogy nagyjából pár szintlépés után már kb. lehet cserélni, legalábbis egy adott szintig biztosan. A cucokkat lehet craftolni, ha még nem lenne elég a kismillió loot vagy újrakalibrálni a későbbiekben.

A szintlépés, modolás, karakterfejlesztés és meglehetősen komplex. Sajnos nem igazán átlátható, pláne az elején, én még 25+ óra után sem ismertem ki közel sem. A legjobb, ha az élményért játszol, és nem ezekre a dolgokra figyelsz mint a hardcore játékosok.

A fizetős tartalmat elég gyakran az orrod elé tolja a játék. Ez egy kicsit zavar. Lehet szintlépést, kozmetikai cuccokat , year pass-t, dlc-t vásárolni. Most jött ki hozzá egy nagyobb kieg 30€. Őszíntén szólva ehhez még túl béta teszt feeling van, mert napokban kijött legújabb frissítéssel átírtak lényeges dolgokat a játékban és amikor beléptem kb. a cuccaim is más tulajdonságokkal rendelkezdtek és a skill rendszert is teljesen átírták. Mintha új játékot kaptunk volna. Érkeznek 3 hónapos szezon csomagok, meg a fene tudja még mi.

Én ezzel úgy vagyok, hogy a 3€-t nevetve megéri a single élmény és amit ebből ki tudok hozni azt ki is hozom, remélem nem száll el teljesen velük a ló.
    Utoljára szerkesztette: wantonly, 2020.03.03. 17:03:48
  • zorrobomber
    Több ember szubjektív véleményének szummája még mindig szubjektív vélemény marad. Csak persze a történelmiből tudjuk, hogy idővel úgyis becsicsikítják a kisebbséget, a történelmet meg ugye a győztesek írják. A Baldur's Gate joggal népszerű játék, de ez nem jelenti azt, hogy nem létezik olyan gamer univerzum, ahol nem ez a sorozat számít az igényesség mércéjének. Zó is asszem a táblás D&D fanokat hozta fel példának, ahol valószínűleg jópáran örülnek hogy az új rész körökre osztott lesz.
  • IMYke2.0.0.0
    Drága Atisz!

Azt értsd meg kérlek, hogy nem azzal van a baj, ha Te és Tinman (és 10+ ezer másik ilyen-olyan korú és BG-rajongó gémer a Redditen és más, eldugottabb fórumokon) előre borítékoljátok, hogy nem fog felérni a Nagyhoz a Baldur's Gate 3, vagy mások szerint csak szar lehet, amit a Larian kiad, és közben még ördögűző átkokat is szór, míg megint mások meg még csak hallani sem akarnak egy 3 részről, mert nincs mit folytatni, hiszen minden szépen véget ért ott és ahol kellett...
    ...hanem azzal, hogy bedobtatok a közösbe egy olyan témát, ami -- tetszik, vagy sem -- nem mérhető, nem objektív, nem elfogadható mindenki számára, és nem létezik rá közmegegyezés.
    S ez pedig nem más, mint egy szellemi termék közmegítélése és annak tetszés indexe.

Próbáltuk (nem királyi többes, zorro is igyekezett, sőt, ő előbb, mint én!) megvilágítani a problémát. Jöttettek ezzel-azzal, de nem kaptunk (és mi tudjuk ám, hogy nem is kaphatunk!) végérvényes, egyetemes választ arra, hogy mitől igényes egy X játék, és mitől nem az egy Y játék... amikor MINDKETTŐNEK vannak vásárlói, rajongói, folytatást várói estébé.

Ja, hogy a "millió légy nem tévedhet" maradt már csak, hiszen az csak igaz lehet, ha...
    ...nos, a klasszikus DOOM-rajongók most fenik a villáikat rád. Igaz, lehet, hogy ők most kicsit lassabban, mert vagy unokáznak, vagy még robotolnak a nyugdíjukhoz szükséges egy-két év miatt...
  • Atisz #310288
    +1

Tényleg nem akarom magam fényezni, de szerintem a játék vs. zene összehasonlítás elég jól rámutat, hogy az előbbinél jobban kidomborítható az "igényesség", mint az utóbbinál, ahol tényleg a szubjektivitás a meghatározóbb tényező.

Legalább ebben kellene egyetérteni ahhoz, hogy tovább tudjuk (értelmesen) vitatkozni.
  • Atisz #310287
    Megint nem túl jó a példa, a 2 nem igazán összehasonlítható, a legkézenfekvőbb szempont alapján, mert egy pékáruval az utcán kb. 5 perc alatt végzel, míg egy jó játék akár több száz órán keresztül nyújt (igényes... ezt csak viccből írtam :P) szórakozást.

Ennek ellenére én szeretem és elismerem (sőt pl. a "csipeszes" séfek direkt erre mennek rá), ha egy élelmiszer, amellett, hogy kiváló alapanyagokból készül és finom, esztétikusan is néz ki.

Az említett játékok közül csak a Divinity: Original Sins 2-t ismerem, ami kétségkívül a Larian legigényesebb játéka, de egy Baldur's Gate-nek közelébe nem ér, mind minőségét tekintve, mind tartalmilag, mind játéktörténeti jelentőségét illetően. Lehet persze erre mondani, hogy szubjektív, csak amikor játékosok többsége is így látja, az azért egy kicsit már több, mint amit egy szimpla szubjektívval el lehet intézni.
    Nem rossz egy Doom, vagy egy Duke Nukem sem, de azért valahogy egy Half-Life 2 mégiscsak emlékezetesebb (direkt nem írtam azt, hogy igényesebb) darab marad.
  • Atisz #310286
    Igen, igényes játékosnak tartom magam. Ami nem (feltétlenül) egyenlő azzal, hogy egy másik személyt igénytelennek tartsak. Azt te tudod, hogy miért tetted magad ezen második kategóriába, noha erre senki (én legalábbis biztosan nem) soroltalak be oda.

Ha netán amiatt tetted, hogy a Larian-t 2 játéka alapján (amikkel játszottam), illetve a látott BG 3 bemutató után nem tartom érdemes egy új Baldur's Gate rész elkészítésére, az szerintem teljességgel érthető. De azt hiszem a leírtak/hallottak alapján az ebben a vitában résztvevők közül Tinman és én vagyunk itt a legnagyobb rajongók és ezért talán vindikálhatjuk magunkat a jogot, hogy efféle fenntartásokkal teli kinyilatkoztatásokat tehessünk a "Baldur's Gate folytatás" témakörében.
  • zorrobomber
    Spiderweb Software-es csávó GDC előadását nézem éppen:

Roppant érdekes...
  • MrAndree
    Szerintem a szépség a legszubjektivebb dolog a világon. Egyéni izlés kérdése, szerintem olyan nem létezik, hogy valami "objektiven szép".
  • IMYke2.0.0.0
    "Nem szeretem a Forza-t, de nem igénytelen játék."

És ha most azt írom neked, hogy a Forza igénytelen? Mert az Assetto Corsát jobban szeretem...

Éééééérted?

//szerk.: JA és még mindig nem kaptam mérőszámokat...
    ...mondjuk, hogy a piros rózsa miért szép, a Forza miért nem igénytelen, és a Baldur's Gate 3 miért lesz szar a Lariantól.
    Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2020.03.03. 15:47:15
  • zorrobomber
    "valótlant állítasz, ha azt mondod rá, hogy ocsmány"

Itt véletlenül nem azt írtad, hogy "valótlant állítasz, ha azt mondod rá, hogy igénytelen." Mi most nem a mellett érvelünk, hogy ne lehessen azt mondani egy játékra, hogy ocsmány, hanem összességében ne tegyél olyan objektívnek szánt kijelentést, hogy "a Firewatch igényes". Persze, igényes, de mire? Ha azt mondod hogy igényes a grafikájára, akkor helyette azt is mondhatnád, hogy szép, és akkor nem lenne ott a negatív konnotáció, hogy akinek tetszik a Dwarf Fortress, az igénytelen... baromi bonyolult ez a gondolatmenet.
    Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2020.03.03. 15:40:31
  • Tinman #310281
    Nem csoda, hogy nincs egyetértés, a gaming alapokkal se értünk egyet, ez teljesen evidensé vált.

Pl. a krumplistészta és a trash metál az szubjektív szerethető vagy sem. Továbbra is: Nem szeretem a Forza-t, de nem igénytelen játék. Ha ebből nem lehet megérteni a durva különbséget, a valóban totál szubjektív dolgok és a játékok között, akkor nem tudom miből. Mert nyugodtan mondhatod azt, hogy egy piros rózsa nem szép, amikor az. Ez nem egyén kérdése, hanem tény. A legtöbb megválasztott szépségkirálynő nekem nem az esetem, de, abszolút aláírom, hogy szép.

El is jutottunk egy random játékhoz, legyen az mondjuk a Firewatch. Szép? Az. Igényes az. Hogy neked bejön-e az már sokad rangú kérdés, de valótlant állítasz, ha azt mondod rá, hogy ocsmány. És ezt végig lehet vezetni a játékok egy csomó fő jellemzőjén.
  • IMYke2.0.0.0
    Köszi!
  • IMYke2.0.0.0
    "ami ráfordított erőforrásban mérhető"

Még mindig nem érted. (direkt dobok be példákat, amit majd megint el lehet hajtani azzal, hogy de hát ez nem ugyanaz)

A művészi hajlamú pék hajnali fél 5-kor kettővel csavar többet az egyik fonott kalácson, és történetesen ez neki plusz 2 másodpercébe került. Jobban fog az a péksüti ízleni bárkinek is?

S akkor átfordítom:
    Mitől számít kevésbé értékesebbnek a sok ezer (és mások szerint - ezek szerint - feleslegesen beleölt) órányi munkával elkészült Geneforge, mint az ugyanúgy sok ezer túlórával elkészített, és a másik címhez képest "mérhetően" csili-vilibb Divinity: Original Sins 2 igényesebbnek, és vica versa, ha nem a szubjektivitás alapján?
  • zorrobomber
    Közvetetten írta le:
    "Az igényes játékos (nem érdekel ha nagyképűen hangzik) meg hiányolja a BG kaliberű játékokat, tőlük (is) és általában egyébként."
  • zorrobomber
    A rossz előérzetet abszolút megértem, tényleg. Azt is elfogadom, hogy a Pong igénytelenebb, mint a BG. DE, akkor miért létezhet az, hogy ott van előtted egy perfekt, csodás grafikájú, 10/10-es játék, és te mégis a Pong-ot veszed elő? Ha ez létező dolog, akkor mi értelme a mérce felállításának, mikor a végén nem ez dönt az élvezeti faktorról? A vicc, hogy a felhozott példa velem konkrétan megtörtént eset, ugyanis a Commander Keen 4-ben én rommá játszottam az órába épített Pong klónt :) Nem mondom hogy többet játszottam mint a játékkal, de indokolatlanul sokat :)
  • Tinman #310276
    Szerintem sehol nem írt olyat, hogy igénytelen lenne a Larian, vagy a várható BG 3.

A BG 3 valószínűleg egy jó Larian játék lesz. (Ami nem egyenlő azzal, hogy méltó BG 3 lesz.)
  • IMYke2.0.0.0
    Nem lett volan akkor egyszerűbb, kényelmesebb, és kevésbé fórum-felkavaróbb azt és úgy írni, hogy: nem biztos, hogy megugorják, vagy rossz előérzetem van stb... az igénytelenezés helyett?
  • Atisz #310274
    Szerintem ami ráfordított erőforrásban mérhető, ott azért nem (csak) szubjektív az igényesség szó említése (lásd a játék kontra zene példámat).