311802
  • Atisz #310193
    Pedig itt igenis azzal van gond, hogy ezt akarják Baldur's Gate 3 néven kiadni. ÉS nem a Divinity nem nagyobb név (sőt... de ezt már megbeszéltük), éppen ezért van szükség a BG-re, mint márkára, amivel az elfordult nosztalgiázó emberek pénztárcáját is meg lehet ragadni, tehát igenis nekik is készül, ahogy Tinman is írta. Ha ugyanis nem erről lenne szó, akkor nem törték volna magukat, hogy ezt az izét Baldur's Gate 3-nak hívják és megelégedtek volna a Divinity 3-mal.

Folytatásra tulajdonképpen nem is lett volna szükség, sőt továbbmegyek már a "Beamdog classic" Siege of Dragonspear-re sem, amit beékeltek az 1. rész vége és a2. rész eleje közé. Tökéletes lezárás volt a Throne of Bhaal vége, aki játszott vele tudja miért. Itt minden a számokról és a pénzről szól, mint ahogyan a hulladék-skálán különböző értékű sorozatokat is csinálnak nagy sikerű, egyébként kiváló filmekből és az eredeti rajongók háborognak, míg a sorozatfogyasztók (igen, ez most szándékosan degradáló) azt harsogják: "ááá, maraggyá má', jó az".

Nos valahogy ez a helyzet itt is.
  • Tinman #310192
    Akinek még nincs meg... erősen best buy!

https://www.fanatical.com/en/bundle/reaper-bundle-2

Ahogy ez is!

https://www.indiegala.com/crackerjack/sherlock-holmes-crimes-and-punishments-on-sale

Ez meg nem véletlenül fogyott el már egyszer teljesen!!!

https://www.fanatical.com/en/bundle/killer-bundle-12
  • Tinman #310191
    Na igen, ez egy erősen jó kérdés. Lehetne folytatni, ha nagyon akarják, de jobban járunk, ha a FR realms világban játszódó, de a BG nyomdokain lépdelő "alcímes" megoldás lesz, tele milliónyi FR realms "ismerőssel".
  • Tinman #310190
    Így van, ettől félünk sokan, hogy nem fog hozni komolyabb hangulatot, mert a videóban is van pár olyan jellemző, ami éppen, hogy nem BG-es.
  • Zóanagyvarázsló
    Kellene egyáltalán folytatni a Throne of Bhaalt?

Vagy inkább csak a campaign settinget kellene elövenni "alcímesen"?

Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2020.02.29. 13:24:00
  • MrAndree
    Néztem. Nem néztem végig mert beütött a spoiler fóbiám, de belenéztem és az alapján szimpatikus volt. Lehet külsőleg DOS, de engem a sztori érdekel, az hozzon egy komolyabb hangulatot.
  • Tinman #310187
    De tetszik :-) DOS 3-ként. Megvesszük. Letoljuk.

És várjuk a BG 3-at továbbra is -.-

Nézted a gameplay videót? Egyelőre DOS süt belőle... pl. az interface, az összkép, azok az assetek, színek, azokból süt a DOS.
  • Tinman #310186
    Beamdog:

De, hogy ültette el a mai köztudatba ezeket a játékokat? Nézted a user score-okat?
    Röviden: Nem öregbítette ezen alapművek nevét, hanem inkább csak besározta!

Akik tolták anno a klasszikus részeket nagyjából ezeket kifogásolták:

- értelmezhetetlenül magas kezdő ár, mely semmiféle összhangban nem volt a befektetett munkával
    - az amúgy ingyenes Tutu motor által szállított modokat hordták össze, megfejelve teljesen szükségetlen és gyenge karakterekkel és erőltetett questekkel
    - olyan bugok kerültek a fakezű hozzáállásuk miatt a játékba, melyeket korábban a community patchek már rég kijavítottak (persze ezek a foltok nem működnek az EE-el)

A BG 2 megítélése még rosszabb! Sok helyen elhangzott, hogy ezek a "remasterek" abszolút a TAPASZTALT BG JÁTÉKOSOKAT célozzák meg, és abszolút érezhető, hogy nem volt célja az újgen arcok behúzásának. Az eladások is nagyjából azt bizonyítják, hogy az EE kiadásokat éppen az a réteg vásárolta meg, akik anno tolták a classic részeket. Ez nyilván nem ebből a fórumból fog egyértelműen látszani, hanem Reddit/Neogaf vonalon érdemes böngészni. Bár számomra is beszédes, hogy a gyakornok srácok + spanjaik mennyire, de mélyen és vastagon lekakilják a BG-t... már ha éppen tudják, hogy miről is van szó. Nem áll jobban náluk a DOS sem, amit dettó inkább a gyakorlottabb szerepjátékosok vásároltak meg és tolták végig. Nekem konkrétan egyetlen egy fiatal ismerősöm van, aki játszott legalább a DOS-al.

Nézd... ha én el akarok adni a MAI generációnak egy szerepjátékot, akkor Dragon Age, Skyrim, Divinity vonalon próbálkoznék és nem egy 2 évtizedes játék 3. részeként. Ez durva paradoxon. Ehelyett én azt látom, hogy azért lesz ez BG 3, mert számítanak a régi arcokra, de a játékmechanikával feltétlenül az újgen korosztályt is szeretnék megszólítani. Már pedig, ha ez így van, akkor a BG 3 casualabb cucc lesz jóval, mint azt az öreg rókák elvárnák.

Remélem kiba. hóember enemy azé' nem lesz benne -.-

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.02.29. 12:56:39
  • Dzsini
    A Larian anno bedobta a WoTC/Hasbro felé, hogy szívesen csinálnának Baldur's Gate-et, és vizsgamunkaként bemutatták az első DOS-t.
    Aztán mikor a DOS 2 készült, szólt nekik a WoTC DnD üzletág vezetője, hogy rendben, küldjetek át pár embert, beszéljünk dolgokról. Azóta készül a Larian egy részével és a WoTC egy csoportjával a következő rész.

Világszerte hihetetlen fellendülés van a fiatalok körében az asztali szerepjátékok (és főleg a DnD5) terén, és ezt a Hasbro/WoTC nem fogja nem kihasználni. Rengeteg DnD5 alapú termék készül most sokféle képernyőre és papírra is, ezek közül egy a BG3. Az első ősszel egy új Dark Alliance lesz, konzolokra.
    “We are looking at TV series or movie deals as well as more web-based content and actively pursuing a larger slate of video games for D&D,” he (Chris Cocks, a WoTC vezetője) said, speaking of their cross media aspirations for the license. “Right now we have a slate of four to five coming in 12 to 18 months and five or six set for 2020 and beyond across a variety of genres. At its core, D&D has a couple things going for it: A rich lore and rich history and six or seven different worlds. That’s a rich vein to be able to tap into. Also, the history associated with it means that when you play D&D it feels very authentic because it’s a mature property and has had so many iterations of it. The secret to D&D is that really the rules are just guidelines.”

Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2020.02.29. 11:34:32
  • zorrobomber
    Ezek ezen élnek hogy minden nap van min háborogni, meg önigazolásként villognak hogy mit maxolt ki mikor, meg hogy milyen expert minden témában. És akkor én vagyok a megkeseredett
  • MrAndree
    Elogadom, persze. De akiknek nem tetszik van egy egyszerű megoldás, nem veszik meg. Ezzel ugyanott vannak mintha sose lett volna harmadik rész. Akinek meg bejön/nem érdekli mennyire más, ők meg lehet kapnak egy fasza RPG-t.
    A Divinity széria valóban "komolytalan", teljesen szándékosan, mindig is az volt. A BG 3 valószinűleg nem lesz az, nem gondolnám, hogy azért perkáltak pénzt a licenszért, hogy aztán csináljanak egy BG 3-nak nevezett DOS 3-at. Hiszen akkor olcsóbb lett volna csak szimplán csinálni egy DOS 3-at. Ami a mai játékosok számára amúgy is ismertebb név mint a Baldur's Gate.
  • IMYke2.0.0.0
    "Itt továbbra is azzal van gond, hogy a Baldur's Gate pont, hogy az idősebb korosztályt szólítja meg és nem éppen a casual réteget!!!"

A Beamdog-féle --- minőséget / elveket most nem firtatva --- felújításokkal már az újkori várandós anyukák, gyesen lévő fiatal apukák, unokázó mamókák, és tinédzserek is tolhatták telókon, otthon, iskolában, buszon, vonaton, repülőn, barlangban és hegytetőn.
    Szóval, épp hogy most kell kidobni a folytatást, amikor már a fél világ (értsd: a mostani, kazuár) ismeri, hiszen "látta" már az elődöket is, számára elérhető, kedvelt eszközökön (!), és nem kellett időutazva 14"-es, 16 bites monitorok és 32 MHz-es PC-k előtt gubbasztva "letolni" azokat...
    Mert míg a Baldur's Gate + 2 + IWD 1-2 az akkoriban kialakuló, szélesedő geek és úri rétegnek szólt, addig a Beamdog bedobta a mostani világ köztudatába a sorozatot, és a Larian a "Divinity: Original Sin" sikerének oldalszárnyán megreformálva, több mint fogyasztható, és kicsit visszakacsintó mechanikákkal és nem utolsó sorban küllemmel megadja azt, ami a folytatásra éhes rétegnek kell.

Hogy a kései 30-as, negyvenes, és még inkább 50-es geek korosztály ehhez mit fog szólni, az nem hiszem, hogy az üzletembereket komolyabban érdekli, mint néhány mutató egy statisztikában, hiszen nem nekik készül (tudom: ez fáj, de ez az igazság).
  • Tinman #310181
    Nézd meg a Larian logóját, az mindent elárul.

A DOS jó játék, alaposan megrágtam, sok időt tettem bele mire lepergett a credits. A 2. részből amennyit láttam eddig, az meg még jobb, mint az első. De nem Baldur's Gate, ne is legyen az, ne is akarjon az lenni. A Larian a fantasy témát gyakran kezeli paródiaként... de ha Bard's Tale-ezni akarnék, arra van Bard's Tale. Túl sok benne a komolytalan húzás, emiatt nincs epikus felépülés, kiteljesedés, nincs meg az az ív, ami a BG-ben ott van és ami még nagyobb baj, hogy így nincs meg az az egyedi hangulat sem ami a BG-ben kezdetektől fogva ott van! A DOS-nak kissé bohókás hangulata van és ezt mi "ötvenévesek" biztosan nem várjuk el egy BG-től! (Hosszabb téma, hogy a harcrendszerével milyen gondok vannak és miért nem akarjuk a BG-be, noha BG harcrendszere se tökéletes.)
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.02.29. 11:08:35
  • Tinman #310180
    A BG 3 kapcsán senki nem vár el infinity engine-t, elég ha megtisztelik a korábbi részeket azzal, hogy szebb és jobb küllemmel helyezik el a történet folytatását egy pure Forgotten Realms világba, megfejelve a real time (with pause) harcrendszerrel. Ez utóbbi azért esszenciális, mert dinamikusabbá teszi a harcot, míg a körökre osztottság - bár nagyon jó, ha jól van tálalva -, de éppen a BG-be kevésbé örömteli.

A TBS hány éves játékmechanika? Éppen, hogy a BG volt anno képes arra, hogy az AD&D körökre osztott harcrendszert úgy implementálta bele a játékba, hogy arra a tabletop RPG-s arcok is elismerően csettintettek. Nem nagyon volt azóta se olyan játék (nyilván a BG-n és az IWD-n kívül), ami RTwP-vel jött volna, pedig jól működött. (Ja és a Dragon Age se maradjon ki.)

Sajnálom, ha te sem érted, hogy senki nem szólna egy szót sem, ha bejelentik a következőt: "Divinity Original Sin 3 - The Forgotten Realms Saga". Mindenki örül, szórja a pénzt bele és ennyi a történet.

Itt továbbra is azzal van gond, hogy a Baldur's Gate pont, hogy az idősebb korosztályt szólítja meg és nem éppen a casual réteget!!! Miért kell BG3-nak hívni valamit, mely címmel úgyis csak az "ötvenéveseket" lehet behúzni főleg?

Ha fogyaszthatóvá akarod tenni a terméked a mai gen számára, akkor hívd továbbra is Divinity Original Sin-nek, hiszen arra jobban harapnak, mint a Baldur's Gate névre.

A HL3 meg a Valve örök szégyene marad... ezt a VR szarságukat, amiből a gamerek 95%-a kimarad értelmezni se tudom azon kívül, hogy el akarják vele adni a hardverüket. (Ettől az Alyx még nyilván lehet egy kiváló VR játék.)
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.02.29. 11:10:30
  • Voltan
    Mi a gond a DOS-szal? Érdekel, mert még nem játszottam velük.
  • IMYke2.0.0.0
    Velemenyem: a bg1-2 nyomvonalan elkeszulo harmadik resz a huszonwgyedik szazadban nagy zako lenne.
    Uzleti ongyilkossag lenne husz eves mechanizmusokat eroltetni egy ilyen vilagban, mint a mostani... Persze, ha olyan siker a cel, mint a PoEt 1-2, vagy a Pathfindere, akkor az megugorhato... Csak akkor jonne a kopkodes ( ja, az mar most is megy ra), hogy ez nem az a BG harom, amit vartak az otvenevesek...

Muszaj fogyaszthatova tenni a termeked. S ha ennek az az ara, hogy modern elvarasoknak, es a nagyobb kazuar csoportnak kell fejleszteni, az meg mindig jobb "kar", mint a soha el nem keszites... Half life 3 valaki?
  • zorrobomber
    Lehet hogy nulla amit letettek az asztalra, de legalább a saját munkájukon "élősködnek". Te csak szeretnél ilyen szarrakás banda lenni...

Trent Oster
    He worked on 'Baldur's Gate', lead the development of 'Neverwinter Nights' and expansions, and served two years as the Director of Technology where he led the early development on the Eclipse Engine (which powers Dragon Age and DA2). After Eclipse, Trent returned to Directing and started a new and exciting project which failed to survive the recession. Trent and EA/BioWare parted ways in June 2009 and with former BioWare cohort Cameron Tofer, Trent co-founded Beamdog and Overhaul Games.

Cameron Tofer - The Legacy of a PC Gaming Classic
    Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2020.02.29. 09:58:34
  • Tinman #310176
    A Beamdog egy semmi, egy nulla. Egy élősködő szarrakás banda, akik egy legenda farvizén evickélve próbáltak meg újra és újra pénzt lehúzni. Amivel nem is lenen akkora baj, ha kiváló munkát végeznének, de szó sincs erről. Amit "letettek" az asztalra az a Nexusmodra való.

"a Larian keményen futottak még kategóriás"

De ezt vastagon maguknak köszönhetik. Egyrészt a rengeteg idiótaság helyett amit a játékaikba tolnak, lehetne pl. komolyan fantasyt mesélni, másrészt a harcrendszerben vannak égbekiáltó ökörségek, bár ezt is be lehet tudni a komolytalanabb hozzáállásuknak. Persze nem szar amit csinálnak, de véletlenül se BG szint.
  • Tinman #310175
    Nekem a classic Fallout 1-2 volt a kedvenc, de a 3.-at is végigtoltam, meg a DLC-ket. A DLC-kre félisten voltam. Rendkívül rosszul lőtték be a fejlődést a cuccban. Az alapjáték 3/4 körül LVL capba futottam pusztulgurult mindenki. Nem volt rossz 1x.

De azt el tudod fogadni ugye, hogy vannak, akiket azon felül, hogy jó-e vagy sem, az is érdekel, hogy a valaha volt egyik legkedvesebb játékukhoz milyen jellegű folytatást adnak ki? Mert a kezdetektől fogva kb. minden fórumom erről megy a vita.
  • Atisz #310174
    "Kb. annyira összehasonlítható a BG-vel, mint egy tandembicikli a Toyota-val."

Látod, erről van szó. Ez Divinity 3 és nem Baldur's Gate 3. Lehet, hogy jó móka, csak nem egy akkora élmény. És el is értünk a vita kiindulópontjához :)
  • zorrobomber
    Azt értem hogy Tinman benyeli a trollbaitet, de legalább neked jöjjön már át, hogy poén volt... én legalábbis röhögök rajta hogy egyeseknek mekkora farokpótlék hogy kimaxolta a BG 1-2-t, kár hogy acsimaxolás akkor még nem volt, akkor még be is tudná linkelni :)

A Divinity O:S-t gondolom coop-ban toltad, ahogy azt illik, és így osztottad meg a véleményed róla. Kb. annyira összehasonlítható a BG-vel, mint egy tandembicikli a Toyota-val. Lehet a Toyota jobb, de kurva jó móka a tandembicikli is.
  • Atisz #310172
    A valaha készült legjobb party alapú RPG játékok. Persze lehet, mondani, hogy te nem tartod őket annyira, csak legalább a klasszikusokban egyezzünk ki. Itt a "Beamdog"-előtagról volt szó, ami láthatóan sokaknak nemtetszését kiváltotta :)

A Divine Divinity és a Divinity Original Sin után nyugodt szívvel jelentem ki, hogy a Larian keményen futottak még kategóriás. Tudod, mint ahogyan a Suzuki Swift sem rossz autó, csak hát egy Toyota után valahogy nem az igazi :)
  • IMYke2.0.0.0
    Alapvetoen szamomra sem. En nagy erdeklodessel varom a nem-egeszen-baldurs-gate harmat, es a final verziot meg is veszem majd.
  • MrAndree
    Kiderül. Nekem speciel a Fallout 3 nagy kedvenc pedig köze nincs az első két részhez. Persze tudom, sokaknak "az nem Fallout". Engem az érdekel jó-e vagy nem, nem az, hogy mennyire hasonlit egy 20 éves játékra. Illetve számomra nem ördögtől való ha egy folytatás stilust vált.
  • zorrobomber
  • Tinman #310168
    Ez egy másik gond.

Tetszik ez kb. minden játékosnak, de nem erről van szó. A DOS nem BG, a BG nem DOS, nem frankó BG név alatt DOS-t kiadni. Remélem tévedünk és méltó BG rész lesz, nem pedig csak egy jópofa DOS "3".
  • Tinman #310167
    A Beamdog az a szint, mint a herbálos cigi ötcázé' csattanómaszlagból. A BG meg a vegytiszta heroin.

Persze aki eljut odáig, hogy letolta a BG 1-2 + kiegeket, megnézte a 1.5 órás "BG 3" videót, az mindjárt kompetens a témában. Az összes többi véleményező fingtalan kutyaütő.
  • MrAndree
    Sokaknak meg tetszett. Izlés dolga, én például nem tartom olyan hüdenagy klasszikusnak az első két részt, persze jó játékok de nem akkora remekművek, hogy nem lehetne egy ettől teljesen eltérő 3. részt késziteni.
  • Atisz #310165
    Szerintem röhögj inkább a kommenteken, helyre lett téve a fazon aki kiposztolta ezt a böszmeséget :)
    A teljesség igénye nélkül néhány a legtöbb like-ot kapott hozzászólások közül:

"Blackisle, Bioware, and Wizards of the Coast made bg and bg2, beamdog just reformatted it and added a couple things of their own to it."
    "Beamdog's classics? I get that you have to pimp out an inferior product, but maybe you could credit the people that actually created the games."
    " Uhm... Beamdog didn't even exist when BG1 and 2 came out ? The gameplay reveal for BG3 was utter shite too, all they've done is make a direct clone of Original Sin, down to the smallest detail."
    "since when BG games are Beamdog's classics?"
    "Beamdogs classic? What the fucking hell!!! Gameplay and intro had nothing in common with bg 1 & 2. Repurposed nonsense."

Szóval úgy tűnik Larian = :( és nem csak nálam ezek szerint.
  • zorrobomber
    Én már azért járok ide hogy a triggered arcokon röhögjek :) GOG-os marketingesnek szólj.
  • Ainz
    Beamdog csak a felújítást és a nemhivatalos kiegészítőt csinálta..
    Az eredeti Baldur's Gate 1-2 az Black Isle és Bioware.
  • zorrobomber
    Még mindig több logika van benne, mint egy logó alapján következtéteseket levonni egy még meg nem jelent játékról :D
  • Tinman #310161
    "a Baldur's Gate meg amúgyis a Beamdog klasszikusa"

Ezt a mérhetetlen ostobaságot honnan sikerült idetenni? :-D

Szerk.: Ja, hogy leálltál vele beszélgetni. Őszinte részvétem.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.02.28. 13:46:11
  • zorrobomber
    Ha nekem nem is hiszel, akkor a Steam partjait nyaldosó GOG-osoknak csak-csak:
  • zorrobomber
    Ez tökéletesen elárulja, hogy a híresen magas IQ-d csak egy kósza legenda.
  • Atisz #310158
    Az odáig OK, hogy a mostani Bioware már nem a régi, de "a Baldur's Gate meg amúgyis a Beamdog klasszikusa" az does not compute kategória :)

Összeügyeskedték a jogokat. Ennyi.
  • zorrobomber
    Nem kell bizonygatni a véleményed, elhiszem. Részemről nincs baj a Larian-al, az ME3 meg kínszenvedés volt. A mostani Bioware már nem a régi, a Baldur's Gate meg amúgyis a Beamdog klasszikusa.
  • Atisz #310156
    +1
  • Atisz #310155
    Hát a BG-hez nem sok köze van, inkább egy Dragon Age folytatás, de még annál is inkább egy Divinity: Original Sin 3 (leszámítva a Forgotten Realms világot).
  • Tinman #310154
    Ez tökéletesen elárulja, mi a fő gond.