1088
-
polarka #598 Jah, végülis én is elgondolkodtam, h most nincsen tisztában É-Amerika földrajzával vagy csak egyszerűen fogalmaz. Inkább a jobbat (utóbbit) feltételeztem.
Nem régen olvastam egy vigyori szarvasmarha tenyésztőről (asszem ő éppen angol volt). A legelőre telepíttetett szélkerekeket és így termel a hálózatba, közben meg ott legelnek a marhák. -
#597 Soros "nemén hozom a döntéseket a cégemben" György nekem se szimpi, de azért kíváncsi vagyok mit gondol a válságról, szóval átrágom magam a könyvön, ha lesz egy kis időm.
Ezzel kapcsolatban igazából szinte semmilyen írást nem szabad készpénznek venni :) -
#596 Amit soros úr ír, azt nem szabad készpénznek venni.
Az egyike volt azoknak akik a válságot okozták, szándékosan, előre eltervezetten, készakarva hozták azt létre.
Persze mások szerint soros úr azt se tudja mi az a válság, és ártatlan mint a ma született bárány. -
#595 válságról könyv:
itt -
#594 nyilván ott ahol nem zavar senkit (van ilyen hely bőven ott) -
MuldR #593 Nem, de a ket part kozott. NEm volt arrol szo, hogy a ket part kozott hol. -
polarka #592 A középnyugati félsivatagban? -
MuldR #591 Csak a vilag legnagyobb buzamezoi :) -
polarka #590 Belehet és vannak, akik meg is teszik. -
#589 Az egyesült államokban a két part között nincs semmi. Nem lehet betelepíteni szélerőművekkel vagy napkollektorokkal? -
#588 és nem tudjuk milyen következményei lesznek a geotermikus energiának, mert sztem neme gészséges dolog szétfúrkálni a földet, ez saját vélemény és semmilyen tudományos alátámasztásom nincs csak megérzésem :D -
#587 Az üzemanyagcellák még mindig nem elég hatékonyak.
Az metán és egyéb "könnyen hozzáférhető hidrogénforrású" üzemanyagcellák hatékonyságával van gond. A hidrogén üzemanyagcelláknál az hidrogén tárolása a probléma.
Szerintem hosszútávon megoldást jelenthetnek a geotermikus, a tenyésztőreaktorok, a fúziós reaktorok mint energiaforrások.
Továbbá a nap energiáit hasznosító eszközök.
A második kettővel egyetértek, az elsővel nem. A legnagyobb teljesítményű Geotermikus erőmű is "csak" 750 MW energiát termel, hatalmas területen szétszórva, több száz kútból nyerve a gőzt. Tovább növeli a teljesítményüket nem igazán lehet. Az persze tény, hogy a megújuló energiák közül az egyik legígéretesebb. De kapitalista világunkban csak olyan módszernek van jövője, amely gazdaságos tud lenni... -
#586 elmondása szerint beszélt Franciaországban dolgozó fizikusokkal, és szerintük még sokkal több a probléma mint a megoldás, és talán 2030-ra lesz 1 működőképes reaktor. Rengeteg kéne belőle, és nem 2030-ra.
Itt jönne a képbe az, hogy a DEMO-hoz (ez egy már kifejezetten energiatermelésre szánt fúziós reaktor) hasonló programokba önteni kellene a pénzt. :S
Elektromos autók pedig akkor jelentik a megváltást, ha lesz olcsó és megfelelő mennyiségű elektromos energia. Ha azt az elektromos energiát, amit az autó felhasznál ugyanúgy szénhidrogénekből állítják elő, csak illúzió a használatuk.
Egen, ez tény, de például a kocsik tetejére napelemmel legalább pár százalékot lehetne nyerni - összeségében már ez is tetemes mennyiség. Persze a mélygarázsok esetén kínos a dolog. :) -
#585 Uránból kevés feltárt lelőhely van. Hidd el, hogy az Uránkitermelés is felfut amint megnő rá az igény. Csak akkor fognak kersni, ha biztos lesz rá vevő. -
#584 Hőtornyok elve egyszerű. veszel egy nagy területet. A közepére raksz egy tornyot. Telenyomod a torony tetejére fókuszált tükrökkel. a Tornyot feltöltöd vízzel. A felforrt víz pedig gőzgenerátorokat hajt.
Az ATP molekula átalakítási folyamata meg bonyolultabb mint gondolnád. (Mi spec fél éven át ezt tanultuk mikrobiológiából mikor emésztésről volt szó).
Az irányított beruházások már folynak. Több is mint gondolnád. Egyébként Venture capitalok is rákaptak a témára és az olajcégek is évtizedek óta fejlesztenek minden téren. (nem véletlenül vásárolgatják a szabadalmakat (nem nem azért amit Okkultist gondolna)).
Pl az EU fajlagos energiafelhazsnálása évek óta csökken. (adott GDP előállításához szükséges energia téren (ha jól tudom) csökkenő trendeket lehet megfigyelni) -
#583 Szerintem hosszútávon megoldást jelenthetnek a geotermikus, a tenyésztőreaktorok, a fúziós reaktorok mint energiaforrások.
Továbbá a nap energiáit hasznosító eszközök.
Még közel sem hoztuk ki belőlük a maximumot, sokkal nagyobb létjogosultságuk lesz, ha elérik a 80+ os hatékonyságot.
Energia tárolásban meg szerintem érdemes lenne szerves úton is próbálkozni. Az élő szervezetek az energiát egy egyszerű ATP molekulában tárolják. Nagyon kis helyen sok energiát lehet így eltárolni. Szabályozható az energiakibocsátás, képes ugrás szerűen megnövelni a leadott energiát, enzimatikus módon lehet szabályozni.
Ma már vannak szervez akkumulátorok is. Tehát már ráléptek az útra.
Az ATP mint energiatároló molekula, szinte veszteségmentes. Az energy átalakítást kell tovább fejleszteni, hatékonyabbra.
Szóval, szerintem meg lehetne oldani a nagy problémákat, de ahhoz most azonnal radikális beavatkozásokra lenne szükség. Azonnali hatalmas anyagi bázisokat kellene elkülöníteni arra hogy FENTARTHATÓVÁ tegyük civilizációnk működését.
Nincs kétség. Már elindultunk a lejtőn. Innen már csak rosszabb lehet, ha nem lépünk rá egy másik jobb ösvényre.
Technológiai társadalmat kell építenünk, ahol nem az énekesek a sztárok, meg nem a tömeggyilkosok a hősök, hanem a tudósok. A tudósok a példaképek. Erősíteni kellene ezt a képet az emberekben, és erősebben kellene értékelni ezt a tudományos réteget.
A felfedezők, kutató tudósok ne csak díjjakat kapjanak értékes munkájukért, és nagyon kevés anyagi elismerést, hanem tegye őket gazdaggá a társadalom. Nagyon is Érje meg a tudományos szektorban dolgozni.
Ha bele gondolunk, a kerék feltalálása óta minden ember a tudomány nyakán élősködik. Minden haladást, jólétet csak a tudósoknak köszönhetünk.
Keresztapám is asztrofizikus volt sok helyen dolgozott, tanított, és szegényen halt meg, egy családi házzal, mint az átlag ember.
A társadalom motiváló, értékelő hozzáállása felől akár trafikosnak is elmehetne az ember tudományos munka helyett.
-
#582 Atommal az a gond, hogy uránból is kevés van (Atomenergia jövője (.doc)).
Napelemeknél ugye az energiaigényes előállítás és a rövid élettartam a fő gond. Hőtornyos megoldásokról tudsz nekem valami linket adni, bevallom nem hallottam még róla, és a google se volt most jó barátom :) -
#581 Még egy probléma. Az autók esetében az energiát is tárolni kell valahogyan.
Minél kisebb veszteséggel, minél kevesebb tömeggel, térfogattal.
Ez is egy nagy kihívás ma. Az üzemanyagcellák még mindig nem elég hatékonyak. Esetleg a litium-polimer aksik tovább fejlesztése egy jó útnak látszik, de ott meg nagyon nagy a gyártási költség a licenszek miatt is. Ugyan az mint az életmentő gyógyszereknél is. Van aki egyszerűen nem kapja meg, mert túl drága, nehéz hozzájutni, és hiába mentené meg az ember életét. A gyógyszert fejlesztő cégnek a licensz bevételek fontosabbak mint egy egy ember élete.
Ugyan így sok más szektorban is.
-
#580 Fúziós energiát említi egy másik előadásában, elmondása szerint beszélt Franciaországban dolgozó fizikusokkal, és szerintük még sokkal több a probléma mint a megoldás, és talán 2030-ra lesz 1 működőképes reaktor. Rengeteg kéne belőle, és nem 2030-ra.
Elektromos autók pedig akkor jelentik a megváltást, ha lesz olcsó és megfelelő mennyiségű elektromos energia. Ha azt az elektromos energiát, amit az autó felhasznál ugyanúgy szénhidrogénekből állítják elő, csak illúzió a használatuk.
Egyébként az elektromos autók nekem is a szívem csücskei, az utóbbi pár évben végre kiléptek a papírból összehajtogatott prototípusoknál (pl:
Tesla Model S - ez már tényleg nevezhető kompromisszummentes alternatívájának a robbanómotorosoknak.) -
polarka #579 HZs is megmondta, h akkor leszünk szarban, ha úgy folytatjuk tovább, mint az elmúlt években és nem sikerül radikálisan megváltoztatni az energia- és népességpolitikánkat.
Sztem a hiányosságok ellenére egy épeszű ember tudja megfelelően/hasznosan értelmezni és nem kezd el pucéron az utcán rohangálni, h "Jajaj! Meghalunk! Itt a világ vége!..." -
#578 Isten adja, hogy úgy legyen amit mondasz.
Majd most akarok venni egy korvettet, azok meg nagyon zabálják a benzint.
Ilyen kocsival benzin hiányos világban, nagy szívás lenne. Mert hülye lennék milliókért tankolni egy ilyen benzin éhes motorba. -
#577 Folyamatosan tárják fel az újabb szénhidrogén lelőhelyeket valamint atomenergia programok is beindultak + az alternatívok is egyre nagyobb teret kapnak az energiatortából. Pl a Desertec projekt
De beszélhetünk az offshore és onshore széltelepekről is. Vagy az USA egyik legnagyobb atomenergiaipari cége nemrég jelentette be, hogy kisméretű nagyteljesítményű összeköthető reaktorecsaládot hozott létre ami a klasszikus ipari reaktorok bottleneckjét szűnteti meg. (ugye az ólommedence amit a fűtőelemek hűtésére használnak csak Japánban állítható elő évi 1 -2 darabos példányban jelenleg)
A Photovoltaikus telepek egyre jobb hatásfokúak ahogy a nagy hőtornyos megoldások is terjedőben vannak (Spanyolországban csaknem 100 ilyen működik már)
Én nem látom olyan sötéten a jövőt mint H.ZS...
Egyébként meg az ösztönök amikről a reklámok kapcsán beszélt évezredek óta benne vannak az emberben. Mégi a kognitív képességeknek köszönhető, hogy nem a fán élünk... -
#576 Arra célzol, hogy nem számol új lehetséges erőforrások felfedezésével? Nekem egyébként így utólag két dolog hiányzik a képletből, az egyik, hogy nem említi az elektromos autók lehetőségét (és hátrányait), illetve nem említi a lehetséges új erőforrások megszületését, például Fúziós energia. -
#575 Új primer erőforrásokkal mi sem állunk túl fényesen. -
#574 Hetesi Zsolt egy valamit felejt el belevenni a számításaiba. A Húsvét szigeteki telepesek példájánál nem fejlesztettek, csak a meglévő technológiákat használtak. új primer erőforrásokat nem kerestek. -
#573 Korrekt, köszi! -
polarka #572 Most már ok. -
polarka #571 Meghalt a Utube? -
#570 dr. Hetesi Zsolt (volt már egy vele készült zárórás interjú belinkelve ide) előadása a válságról:
(1.rész)
2. rész
3. rész
4. rész
megy ez összeesküvés nélkül is... -
#569 -
OKkultist #568 Nincs ezen mit olvasgatni, FŐLEG NEKÜNK, nem mi döntünk ezekről, hacsak nem vagy mentelmi joggal és offshore céggel felruházott f*szkalap.
A nagytudású öltönyös multicégbarát "szakértők" majd jól tanácsot adnak a miniszter bácsiknak, és akkor minden jó lesz. (nekik, hahaha, mi meg majd megyünk 4évente véleményt mondani, ennek is örülni kell, végül is közénk is lövethetnének, ahhoz képest milyen rendesek) Éljenek a BANKOK és csúcsszuper elit!!!!!
(csúcsbéna farkak, de a nép is lehúzhatja magát a budin) -
#567 Lehet nem a teljes dokumwentációt kellett volna linkelnem :D
Itt a hozzá tartozó sajtónyilatkozat magyarul, és egy tömörebb, összefoglalóbb cikk az EB honlapján. -
#566 Érdekesnek valóban nagyon érdekes, de olyan száraz, hogy a Magyarországig már nem jutottam el. :S -
#565 EgY ajánlott olvasmány angolul tudóknak. -
#564 lol xD -
Ronny #563 "Hat ezt igy nem mondanam. Mikor te meg nintendoztal, a 30 as korosztaly mar gopherezett meg html oldalakat irogatott notepadbol."
Így van, csak meg kell nézni a statisztikákat. -
#562 Csillagászat topic erre található. Az összeesküvéseket meg hanyagoljuk eme topicban legyetek szívesek. -
MuldR #561 "Ez az előnye a nintendó generációnak. Mi már úgy használjuk az internetet mintha velünk született volna, ebbe nőttünk fel.
A 30-on felüli korosztály többsége, nagy hátrányban van ezen a téren."
Hat ezt igy nem mondanam. Mikor te meg nintendoztal, a 30 as korosztaly mar gopherezett meg html oldalakat irogatott notepadbol.
Talan a 40 folotti korosztalyra igaz amit irsz, de ismerek tobb 50 feletti programozot akik valami hihetetlen tudassal rendelkeznek.
Ellenben ismerek nagyon sok 20-30 kozottit is, akinek meg email cime sincs. -
#560 nézd, én nem vagyok az a klasszikus konteós, nagyon sok mindent elutasítok
de azt átlátom ,hogy a pénzrendszerrel súlyos gondok vannak
tudom, hogy a szuper gazdag emberek a céljaik érdekében szövetkeznek egymással, méghozzá globális szinten, vannak közös céljaik, már nagyon régóta megy ez a játék, és az idővel egyre csak nőtt a hálózat és komoly befolyással vannak a világ menetére
én például azt is hiszem, hogy a 911-es események megrendezettek voltak
beáldozták a két tornyot egy magasabb érdeknek
van amiben hiszek, van amiben nem, nem vagyok elvakult, mert több forrásból próbálok tájékozódni -
#559 de ugyan ilyen alapon, nem lehetünk biztosak abban, hogy nem létezik összeesküvés, mint ahogyan abban sem lehetünk biztosak, hogy létezik
Amikor az ember az x-diket olvassa és egyikre sincs bizonyíték akkor talán elkezd valami pislákolni a fejében és főleg akkor amikor kiderül, hogy természettudományokhoz kapcsolódóakat olyan véd akinek semmiféle affinitása nincs a téma felé.
Ilyen alapon feltételezhetnéd, hogy Mátrixban élünk. Hülyének néznek ilyenkor? Valószíűleg. Na és így vagyok az összeesküvés elmélet hívőkkel. Régen az ember a vallással és Istennel magyarázta az érthetetlen dolgokat és számára nem átlátható összefüggéseket. Ma egy csoport kezét látják benne. Valóban vannak összefonodó szálak, csak éppen abban közös, hogy elkúrták...