1088
-
#638 Hát az már tényleg nem sok.
Így most benne vannak a szarban nyakig.
Senki nem kíváncsi arra amit felépítettek, így ők is újabb áldozatai lesznek az növekvő adósság feneketlen mélységének.
Amíg volt olajuk, tudták fizetni a hiteleket, így azok akik hiteleztek, gyakorlatilag megszerezhették az olajat tőlük.
Most már hagyják őket elsüllyedni.
Ez is mutatja, hogy milyen az, amikor egy véges rendszerben egy vég nélkül növekvő részhalmaz egyre növekszik. Idő kérdése és felzabálja a teljes rendszert.
Márpedig az adósság egy ilyen részeleme a világrendszerünknek. A kamatok által az adósságok a végtelenségig képesek növekedni, amit egy idő után már nem tud kielégíteni a föld, és az emberek munkabíró képessége, még akkor sem, ha nap mint nap találnak fel újabb eszközöket a termelés hatékonyabbá tételéhez.
-
#637 Ugye tudsz róla, hogy Dubaj olajkitermelése sehol sincs, a legtöbb hajdani olajmező kimerült még az 1980-as években. Nem véletlen, hogy az emirátus úgy döntött kereskedelemre és turizmusra építik a gazdaságot. Jelenleg Dubaj olajbevételei a teljes bevételeinek mindössze 5%-át teszi ki, durván napi 200.000 hordó olajat termelnek mindössze ki... -
#636 Én még arra is gondolok, hogy ezt a dubai lufit szándékosan erőltették ki a nyugati, és nemzetközi kapcsolatok, hogy majd az íj módon lekötött régiónak a nyersanyagait, olajat elszipkázhassák.
Úgy értem, ha dubait eladósítják az egekbe szökő kamatokkal, akkor a dubai csak annyit tehet, hogy oda adja az olaját, vagy azzal ekvivalens az olajbevételeit.
-
#635 Azért mert állami konglomerátumról volt szó. És a dubai állam olajbevételei fedezetet nyújtottak a konglomerátum tartozásaira. (lásd itthon MÁV és MAlév mindenki tömi őket pénzzel még ha vesztességesek is mint a bűn, hisz az állam úgyis fizetni fog.)
Meg is lepett mindenkit a piacon, hogy az állam nem kiegyenlítette a számlát, hanem moratóriumot kért. Azaz nem tartja magát a vállalt kezességhez...
Szerintem ez rettenetesen rossz stratégia, mert ha dubainak innentől nemzetközi forrásokra lesz szüksége biztos lehet benne, hogy csak nagyon drágán fog kapni bármit is. (dacára az olajnak) ÉS a projectek amiket elindítottak biza nem megvalósíthatóak külső forrás nélkül... -
#634 Engem az lep meg hogy a DB és hasonló nagy EU pénzintézetek álltak az ilyen Dubajban épülő megalomán ingatlanügyletek mögött... :S -
#633 Annyira nem meglepő, Dubairól már régóta tudni, hogy egy hatalmas lufi és hogy ennek ellenére rohadtul el vannak szállva maguktól. -
#632 Hát fújták a lufit. De nem is tudom mit vártak?? Afganisztánban egy ugyanilyen lufit kezdtek el fújni...
Őszintén: Mi a halál értelme volt méregdrágán ingatlant fejleszteni a sivatag közepén ahol már olaj se nagyon van?
Már 4-5 évvel ezelőtt azt mondtam ismerőseimnek, hogy Dubaiból nagy puff lesz előbb utóbb mert nincs meg az alapja az ingatlanfejlesztéseknek... -
#631 Dubaj államcsődjének lehetséges jeleire estek egy picit a tőzsdék. A neves európai bankok meg zuhantak velük (Deutche Bank 6%-ot), köszönhetően annak, hogy ők fektettek jelentős összegeket a Dubaji ingatlan buisnessbe, ami lehet, hamarosan kártyavárként dől össze... :S -
#630 TakyL az Audinál dolgozik karbantartó mérnökként, mesélt érdekeseket. :D
Ettől függetlenül persze kicsit érdekes kérdés az állami támogatás dolga, hiszen a VW konszern igazából, köszöni, de jól van (lásd még Porsche felvásárlása). -
#629 Bajnai előadása a válságról -
#628 "Itthon ha jól tudom nagyrészt gyártás folyik és nem kutatás"
Ezt azért nem jelenteném ki.. (érdemes megnézni, hogy az Audi mennyivel támogathatta pl a széchenyi istván egyetemet idén, hogy saját dedikált róluk szóló tanszéket kapnak?
Valamint valóban rémísztően magas az FDI arányunk, csak megkérdezném, hogyha a multik nem hoznak ide pénzt fejleszteni és építeni akkor kik fognak??? Mert nem a "bennszülöttek" akik itt laknak és megélni alig tudnak...
És vicces, hogy PONT azzal a Széles Gáborral példálózól aki magyar tőkéből tönkrevágta és szétlopta az Ikaruszt. Ki volt a károsabb az ő tevékenysége vagy az, hogy az AUDI idehozott egy rakat lóvét meg zöldmezős beruházást. ÉS IGÉNYT teremtett a mérnökökre itthon, meg a jó szakmunkásokra. -
#627 Jól vannak, jelenleg. Itthon ha jól tudom nagyrészt gyártás folyik és nem kutatás, ha pedig nem úgy jönnek a számok, ahogy kellene, akkor egyértelmű, hogy először az előbbit építik le.
Hatalmas bevételt jelent valóban (gondolom 2008-as adat a 6%) az adókkal együtt, épp ezért rémisztő, hogy mennyire ingatag.
Egyre több az olyan vélemény, hogy nem túl bölcs dolog ekkora mértékben a multi tőkére támaszkodni.
-
#626 A "túlfújt autóiparba" azért kell pénzt pumpálni, mert pl az Audi VW Mercedes a váság ellenére köszöni jól van. Abba én is pumpálnám a pénzt miután a GDP-nk 6 %-át adják és gondold el milyen SZJA bevételt és ÁFA bevételt generál az AUDI az állam részére. Az a 15 milliárd ehhez képes lófütty. nem beszélve arról, hogy az autóipar a hadiipar mellett az egyik vezető K+F generáló ágazat. komplexitásában nem sok hozzáfogható vanezért az innovációs hajlandósága a legmagasabb és szívja fel a képzett munkaerőt.
Mindemellett a KKV-k célzott támogatását jónak tartanám ha lenne. (pl foglalkoztasson 8 embert és fizesse 5 után a járulékot ha akar foglalkoztatni. Már csak az SZJA miatt is megérheti ez a megoldás.) -
#625 Kicsit ide is kapcsolódik:
Miért támogatjuk 15 milliárddal az Audit?
Szörnyű ez a függés. Főleg, hogy emiatt kell rengeteg pénzt pumpálnunk a túlfújt autóiparba. -
#624 kb.
Bár az EU is nyüszít, hogy alulértékelt a Jüan meg az oroszok is prüszkölnek miatta... -
Candi #623 Aha... Szal ez a "nálunk szar, de ettől nálatok még szarabb" helyzet áll fenn? :D -
#622 Mert akkor versenyképessé válna az exportjuk.
Kína azért ilyen írtózatosan versenyképes az exportpiacokon, mert a Jüan alulértékelt. Ha felértékelik akkor kínaában elkezdene növekedni az import és csökkenni az export. Persze Kína hülye lenne ezt tenni....
Az USA értékelje le magát ha exportálni akar... (politikai öngyilkosság) -
Candi #621 Az előző gondolatmenettel számolva, így a dollár gyengülne, az miért lenne jó az amerikaiaknak? -
#620 Akkor lehet, hogy rosszul emlékeztem, és az amerikai jegybankelnök nem azért könyörgött a kínaiaknak, hogy leértékelje a Jüant, hanem pont azért, hogy felértélkelje? -
#619 A #617 kicsit félreérthető lett.
Az infláció klasszikus értelemben a money supply növekedését jelenti és nem a pénzromlást.
Másrészről kínai nem ül rá a dollárjára, hanem befekteti amcsi treasury-be amiből újabb dollárok lesznek meg olajat és földgázt vesz belőle, meg a saját gazdaságélénkítő programját folytatja.. (mint már többször írtam: nem a semmiért cserébe nyomják a dollárt, hanem treasury-ért cserébe). Ebből újabb amcsi dollár lesz amiből újabb kínai árut vesznek. A hatalmas trade surplus annak köszöhető, hogy gyengén van tartva a Jüan. Nem a jüant kell leértékelni, hanem a dollárt vagy felértékelni a jüant. Egyébként nagyjából jól érzed a helyzetet.
A világgazdaság szempontjából mindkettő egészséges lenne. A gond az hogy akkor Kína bedőlne, mert a rengeteg beruházásba ölt hitel is bedőlne és kipukkanna a kínai beruházási lufi. -
Candi #618 Hm... Nagyon nem értek ezekhez a dolgokhoz (sem :D). Azt tudom, hogy az infláció pénzromlást jelent, a pénz értékének romlását. De mit is jelent ez valójában?
Semmi nem állandó egy ország gazdaságában, nehéz viszonyítani bármihez is. Se a megtermelt javak mennyisége, se ezen javak értéke, se a forgalomban lévő pénz mennyisége, nincs semmi stabil pont amihez viszonyítani lehetne ezeket a dolgokat.
Szal ez a Jüanos-dolláros dolog... Tehát Kína okádja magából az exportálandó javakat. Ezt megveszik a világ többi lakói, és (áttételesen) dollárban fizetnek érte Kínának (innentől a világ többi lakóját amcsinak hívom, az egyszerűség kedvéért). Kína viszont nem vásárol más országoktól semmit a kaszírozott dollárokért, hanem önmaga számára termel meg mindent. Vagyis a kínai csak kínai ruhában jár és kínai kenyeret eszik, viszont az amcsi jár kínai ruhában is és eszik kínai kenyeret is. Jól értem?
Ezek alapján Kínában egyre több dollár halmozódik fel. Ez mit is jelent? A Kínában dekkoló dollárok az amcsi gazdaságból vonják ki a tőkét, ez két lehetőséget ad az amcsiknak: vagy tűrik, és előbb-utóbb elfogy a fizetőeszközük, vagy nyomtatnak dollárokat pótlandólag, ezzel viszont növelik az országuk gazdaságában az inflációt.
De mi is az az infláció valójában? Akkor nő az infláció, ha az adott ország gazdasági termelése nincs összhangban a forgalomban lévő pénz mennyiségével, elmarad mögötte. Ergo ugyanahhoz a pénzmennyiséghez egyre kevesebb megtermelt jóság tartozik, vagyis egységnyi jóságra egyre több pénzegység jut, ergo ugyanannyi jóságért egyre többet kell fizetni. Nekem mint fogyasztónak két lehetőségem van: vagy többet dolgozok hogy több pénzem legyen, vagy lejjebb adom az igényeimet és kevesebbet fogyasztok.
Térjünk vissza ismét a jüan-dollár dologra: mivel Kína kivonja a dollárt a forgalomból, vagyis nem vásárol érte semmit hanem felhalmozza, ezért az amcsiknál egyre kevesebb dollár lesz forgalomban. Ez viszont a dollár erősödését eredményezi, hiszen az amcsik által megtermelt javak mögött egyre kevesebb dollár áll, vagyis deflálódik a dollár. Másképp, egy dollárért egyre több jüant kell adni. Ergo Kína közvetlenül nem a jüant gyengíti, hanem a dollárt erősíti. Így viszont a nála lévő, felhalmozódó dollár értékét is növeli, vagyis nemcsak abból nő a tőkéje, hogy egyre több dollárja van, hanem abból is, hogy ez a dollár egységnyi értéke egyre többet is ér, jól következtetek? -
#617 nana... Az inflának semmi köze a a devizák közötti átváltáshoz. A klasszikus money supplynak már inkább de az sem az "értékromlásként" értékelt infláció (ebben a kontextusban már nem nagyon használják az infláció kifejezést)
Úgy lehet magasan tartani egy deviza értékét, ha folyamatosan felvásárolod a mi kis egypólusú világunkban tartalékvalutaként jelenlévő dollárt. Egyébként Kína nem magasan hanem alacsonyan tartja a mesterségesen a Jüant, hogy az exportja ne dögöljön meg. (azaz nem vesz a nála lévő dolláron semmit de abból folyamatosan hoz haza. míg ő nyomja otthon a Jüant addig a világban egyre kevesebb dollár lesz így annak a Jüanhoz képesti értéke felmegy ergó a jüan pedig le. Így lesz a Jüan undervalued.) -
#616 Hogyan lehet egy ország pénzének értékét mesterségesen magasan tartani?
Az inflációs értékkel. Ha nem értékeli le a Jüant Kína, akkor a dollár-jüan árfolyam emelkedik, tehát egy dollárért több jüant kell adni. Ez ugyanakkor bizonyos szintig rontja Kína export képességét, hiszen a Kínából érkező, dollárban kifizetett termékek ára megnő... -
#615 [URL=http://www.nypost.com/p/news/business/the_dead_end_kids_AnwaWNOGqsXMuIlGONNX1K]"Kicsit" baj van a foglalkoztatottsaggal USA-ban is.[/URL] -
#614 Remélem nincs :). Tetszik amit ír a jövőről, ami a múlt. -
#613 Nagyjabol ezek a folyamatok vezettek a krizishez.. Vajon van kiut?
-
#612 fasza
ez érdekes -
#611 Fúziós energia valós helyzete -
#610 A parazita demokráciák végnapjai -
#609 És miért csak németek?
Mi meg még1 olajcsövet fúrunk -
#608 Azt hiszem már linkeltem korábban a a Desertec honlapját.
Ők tervezik a Szahara és északafrika naperőművekkel való betelepítését. (2020-ra az EU energiaellátásának 25%-át onnan akarják fedezni.) -
#607 Asszem itt még nem volt:
Az észak-afrikai napfény láthatja el árammal Európát -
#606 Január 29-dikei adást ismételtek, volt már az is belinkelve.
Minden esetre akkor sem stimmel a kereslet növekedés.
-
#605 Tegnap késő éjjel volt az M2-n ha valaki nézte. A riporternő eléggé butácska volt néha... látta valaki?
Amúgy emlegette, hogy adatai megegyeznek a Nemzetközi Energia Ügynökség adataival, miszerint hogy még mindig nő az olaj után a kereslet, és csökken a kínálat. Bevallom nem néztem utána mélyebben, de nekem ez alapján nem az esik le... -
#604 Volt már itt (#570).
Egyébként durva, hogy mekkora az emberek érdektelensége ezzel kapcsolatban. Egyedül az elborultabbak kezdenek rákapni, hogy kifacsarják Hetesi mondanivalóját a saját szájízük szerint. (Lásd első hozzászólás youtube-on: "Tiszta és igaz beszéd! Csak egy megoldás van:a nemzeti radikalizmus!")
-
#603 látom
Én csak elvétve olvasgattam bele az ottani peak oil topikba, most szembesültem vele, hogy hirtelen bezárták. Tudod, hogy miért, mi volt ez az emlegetett "off"? -
#602 Olvasgatva a moderatúrát ügyészségi kérésre cselekedtek + az ügyészségi kérés megfontolása után vezetői utasításra.
BTK-t is emlegettek az ügyben. -
upszilon #601 http://www.youtube.com/watch?v=m485Bx5KRM8&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Esg%2Ehu%2Flistazas%5Fmsg%2Ephp3%3Fid%3D1234518073%26no%3D570&feature=player_embedded -
#600 hmm -
#599 Menj orvoshoz. A spekulánsok még mindig nem képesek fundamentális hibákat okozni a rendszerben. Maximum kihasználni azokat és felerősíteni a hatásukat.
Max rövidtávon eltéríteni tudják a folyamatokat, de nagyon vigyázniuk kell a reboundal, mert lehet elviszi őket a korrekció (és minden hasznukat)