Világgazdasági krízis
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
amúgy belekukkantottam, de megláttam a jobbik választási propaganda plakátját és már húztam is onnan))))
http://www.kompletta.hu/ http://yanet.hu/
-fav
Xbox Live Gamertag: HUN Guardian PSN ID: HUN_Immortal jatekaim.hu: Guardian Hero
Saját képére formálja. Talán az uralja kicsit erõs kifejezés, és arra ösztökél sokakat, hogy olyan dolgokat is belemagyarázzanak a dologba ami nem tartozik oda.
A lényeg amit próbálok több irányból is újra és újra megvilágítani, hogy a gazdaság irányítása hasonló elveken alapul mint ahogy az ember uralja - bocsánat, saját képére formálja - a természetet.
Most lehetne sorolni estig a hasonlóságokat, de inkább gondolj bele magad. Iránymutatóként pár felvetésedre válaszolok:
"Erõsen befolyásolja, ez tény."
Pontosan errõl beszélek. Az ember képes erõsen befolyásolni a gazdaságot.
"De az ember is csak része ennek, ez a folyamat is természetesnek tekinthetõ."
Pontosan. Az ember részese a gazdasági folyamatoknak, ember nélkül nincs gazdaság, és ha minden igaz akkor valamilyen szintu" gazdaság nélkül nincsen ember. De ez nem jelenti azt hogy a kettõ nincs egymásra hatással, nem formálja és nem alakítja egyik a másikat.
"Nem beszélve arról, hogy a természet erõivel szembekerülve egybõl látszik mennyire gyenge is az ember, elég egy kis földrengés, vagy szélvihar, esetleg egy új vírus, és máris tehetetlen kisgyerekként kénytelen szemlélõdni."
Úgy általában az egyénekre ez igaz lehet, bizonyos egyénekre pedig biztosan igaz. De az EMBERre nem igaz.
"Az ember által alkotottt gazdasági rendszer is ilyen, hiába lenne esetleg egy erkölcsös óriási hatalommal bíró ember, õ sem tehetné jobbá, emberibbé a világot."
Ez most valami kakukktojás? Eddig nem errõl beszélgettünk. Nem az a kérdés egyelõre hogy hogyan lehetne máshogy csinálni.
Próbálok egyszerre csak egy témát boncolgatni, különben elveszünk a részletekben.
"Abban az egyben igazad lehet, hogy magának az emberiségnek lehet egyfajta akaratot tulajdonítani, de ha ebbõl a szemszögbõl nézzük, már egyáltalán nem tudatosak az emberiség céljai, inkáb ökölszabályszerû törvényekké válnak."
Nem egészen erre vonatkozott a példám. Ha visszagondolsz a természetbõl kiemelkedõ ember példájára, akkor a gazdasággal vagy a civilizációnkkal kapcsolatban azokat a kérdéseket kell feltenned, amely kérdéseket az élõvilággal kapcsolatban feltettem. Pl: van-e olyan "entitás" (mondjuk egy vagy több ember, csoport, jogi személy vagy akármi más) ami a civilizációt vagy a gazdaságot alkotó egyedek fölé emelkedett? A többi kérdést megtalálod #351-ben. Érdemes átgondolni szerintem az általam is igaznak gondolt "háttérhatalommal" kapcsolatos hipotézist (jelen szövegkörnyezetben ez csak hipotézis) úgy, hogy összehasonlítod a természetbõl kiemelkedõ ember példájával: Felteszed a #351-ben megfogalmazott kérdéseket az elõvilággal kapcsolatban majd megválaszolod. Valószínu"leg nem lesz nehéz megválaszolni a kérdéseket, az ember kiemelkedésérõl sokat tudunk. Majd felteszed ugyanezeket a kérdéseket a gazdasággal kapcsolatban, és megválaszolod a kérdéseket az általunk felvázolt hipotézissel. Látni fogod, hogy minden kérdésre választ ad a hipotézisünk, és látni fogod hogy nagy mértéku" a hasonlóság a természet, a civilizációnk és a gazdasági rendszer között.
Majd ha lesz idõm még reagálok részletesebben is, de most ennyire futotta csak.
Én meg válaszoltam a kérdésedre: Ahhoz hogy valaki a saját hasznára tudja a "jóslatait" fordítani, jóval több kell mint a tudás maga.
Érted?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
ÉS FENNTARTJÁK ! MÁR AZ USA-BAN IS CSAK ÁLCÁZOTT RENDÕRÁLLAMI KERETEK KÖZÖTT LEHET FOLYTATNI EZT A RABLÓGAZDASÁGOT !
"persze amilyen megmondásokról õk beszélnek az is ilyen alapon ment." MONDATODDAL ELISMERTED (GONDOLOM TUDAT ALATT - MÁSHOGY NEM IS) HOGY VALÓBAN MEGTÖRTÉNNEK AZ ESEMÉNYEK AMIKRÕL ÍRTUNK, OLYAN SORRENDBEN TÖRTÉNNEK AHOGY ÍRTUK, EZ PEDIG SOKKAL DE SOKKAL INKÁBB VALÓSZÍNÛSÍTI AZT HOGY AZ ÁLTALUNK ÍRT NWO LÉTEZÕ DOLOG MINTSEM AZT HOGY EZ MIND MIND PUSZTA VÉLETLEN EGYBEESÉS !
A véletlen egybeesés (katasztrofális következményekkel) a szüleidé lehetett. Tudom ezért kivágnak de azért ne szívd mellre.
Attól, hogy pár gazdag még gazdagabb lesz, a rendszer nem fog másképp mûködni.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Csak felvetettem, hogy miért nem látjuk ezeket az embereket viszont a híroprtálokon és hírmûsorokban, mint pl Dr Doom-ot, azaz Marc Faber-t, aki sokat szerepel, és aki tényleg régóta szajkózta az amerikai ingatlanpiac összeomlásának közeledtét!
Nem beszélve arról, hogy a természet erõivel szembekerülve egybõl látszik mennyire gyenge is az ember, elég egy kis földrengés, vagy szélvihar, esetleg egy új vírus, és máris tehetetlen kisgyerekként kénytelen szemlélõdni.
Az ember által alkotottt gazdasági rendszer is ilyen, hiába lenne esetleg egy erkölcsös óriási hatalommal bíró ember, õ sem tehetné jobbá, emberibbé a világot.
Abban az egyben igazad lehet, hogy magának az emberiségnek lehet egyfajta akaratot tulajdonítani, de ha ebbõl a szemszögbõl nézzük, már egyáltalán nem tudatosak az emberiség céljai, inkáb ökölszabályszerû törvényekké válnak.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
2) Ahhoz hogy valaki a saját hasznára tudja a "jóslatait" fordítani, jóval több kell mint a tudás maga.
3) Következésképp biztos lehetsz benne, hogy rengetegen kihasználják a válságot a világban, de egyikük sem fog bejelentkezni nálad itt a fórumon.
persze amilyen megmondásokról õk beszélnek az is ilyen alapon ment.
De azt hiszem túl nagy jelentõséget tulajdonítasz az emberi akaratnak.
Az emberek csak olyan dolgokat szoktak megvalósítani amire van lehetõségük, és ismerve az önzõ emberi természetet eléggé kiszámítható a jövõ.
Innentõl kezdve elég korlátoltakká válnak a lehetõségek, nem annyira szabad, mint azt az írásodból sejteni lehet. Ezek alapján, mégiscsak egy rendszerrõl van szó amiben érvényesülnek a rendszer alapelvei, és az emberi akarat is részévé válik.
A szabd akarat nem is annyira szabad.... tehát nincs is akkora jelentõsége.
Különben mi értelme a TUDÁSNAK, melynek birotkában vannak, ha még csak fel sem tudják használni?
Mész Te is az ignore listára, bye!
Milyen eszközökkel, milyen módszerekkel, mennyi idõ alatt hajtotta az ember uralma alá a természetet? Tudatos volt-e ez a tevékenység az ember részérõl?
Milyen jellegû ez az uralom? Van olyan terület ahol nem valósul meg? Aztán mikor megvalósul, akkor minden részletre kiterjedõ talán?
Az ember esetenként alkalmazkodik, esetenként befolyásol, esetenként kihasznál (kizsákmányol, elpusztít, a következményekkel nem törõdve "kivesz" az élõvilágból), de végeredményben érvényesül az akarata. Nincs ehhez varázslásra szüksége, és nem szükséges mikromenedzsmentet sem végeznie ehhez (nem kell minden apró lényegtelen részletet 100%-ban kontrollálnia), mégis elegendõ befolyással bír ahhoz hogy a céljait véghez vigye. Csak annyira avatkozik be, amennyire szükséges, amennyire "gazdaságos" vagy optimális.
Az ember tevékenysége sokrétû? Összetett? Bonyolult? Ha nem látnád a civilizációnkat mûködés közben, valószínûleg azt mondanád hogy ezt lehetetlen megcsinálni, itt muszáj hogy valami varázslat legyen. Pedig nincs. Az ember erre képes.
Úgyhogy nem bánom az élõvilág - gazdasági rendszer párhuzamot, de akkor beszéljünk az élõvilágról úgy, ahogy az van, és ne az embert kifelejtve belõle.
Mi kellett ahhoz hogy az ember erre képes legyen? Hogy képes uralkodni az ember? Hogy képes célokat kitûzni és azokat végrehajtani? Hogy képes a saját akaratát, mely egy elvont dolog és nincs is fizikai reprezentációja, a külvilágra "vetíteni" úgy, hogy aztán ez a külvilág "átalakul" és az ember akaratának jobban megfelelõ formát vesz fel? Most ugye nem varázslásról beszélek, hanem arról hogy miként lesz az emberi gondolatból valóság. Hát így. Nézz körül, a civilizációnk errõl szól: a külvilág felveszi azt az állapotot mely gondolatainkban megjelenik.
Mûködik ez az egész? Mûködik hát. Összetett és bonyolult dolog, ha minden apró részletet meg akarsz fejteni. De az egész rendszert csak néhány alap mechanizmus dominálja, melyek a munka lényeges részét elvégzik. Ez a néhány alapmechanizmus elegendõ volt az ember számára hogy akkora változást vigyen végbe a természetben mint talán még egyetlen más életforma sem.
Hasonlítsd össze ezt a természet-képet a gazdasági rendszerrel...
Mert Te most kurvajól elcsámcsogsz azon amit esetleg huszonhatodik kézbõl egy csicska újságíró megír, és csámcsogás közben jól tudod villogtatni a nyálas mûveltnek-beképzelt egodat.
Itt már rég nincs helye olyan szófordulatoknak hogy
értekezni a válságról,
figyelmen kívül hagyjuk - (ez olyan mintha befognád a szemed)
Csatlakozom uwu-hoz
érdekel bármelyik okfejtésed
De mindemellett ami a leggusztustalanabb az az elõadásmódod, hogy Te a nyomorult elvakult kis köcsög fennhéjázóan és lekezelõen UGATSZ azoknak akik meg akarják mutatni neked HOGY ÉVEKKEL ELÕRE TUDNI LEHETETT AZ EGÉSZ KURVA FORGATÓKÖNYVET !
Bárcsak te ne léteznél és az egész világ jól járna vele.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Már megint te emlegeted fel az nwo témát.
Fejezd már be az nwodat, dug fõ magadnak.
Nem akarok ebben a topikban enwéót hallgatni.
Cifu nem azért hozta létre ezt a topikot, hogy ezt is beszennyezzétek az nwo-skodásotokkal. Azt sem komálom, hogy be akarsz sározni olyan rágalmakkal, hogy nwo-t terjesztek, miközben te magad írsz állandóan ,hogy nwo így, nwo úgy, nwo maradjon a topikjában.
Há bazmeg akko mi a faszé kell állandóan ide behozni a témát.
Ezzel most már lezárom az nwozást.
Többet nem akarok hallani róla. Vagy menjetek át abba a topikba.
Még egy nwozás, és szégyelld magad, mert össze töröd magad, a bézból ütõm a végén még neked szalad.
I love to walk in the rain, because no one knows im crying
Hagyjatok itt ebben a topikban békén minket! Ha érdekel bármelyik okfejtésed, amelyik az nwo-t, vagy összeesküvés elméleteket, esetleg az ufókat érinti, akkor átmegyünk az annak szánt topikba és ott érdeklõdünk! Oké?
Nem érted hogy mi fasz vakerok, mi a faszt akarok.
Ehhez az is kell, hogy nyitottak legyenek az emberek.
Hidd el, én is NWO ellenes vagyok. Én is szeretném figyelmen kívûl hagyni az összeesküvés elméleteket, és megmaradni a valóságnál.
Hiába mondom az igazat és nem érdekel, mi a faszt érek el ezzel.
A valóságra, meg bizonyítékok vannak, ha valami tényszerû, az nem összeesküvés elmélet, mint tudjuk, az összeesküvés elmélet egy olyan agyszülemény, ami nem létezik.
Ha tényszerû dolgokról beszélünk, az nem lehet agyszülemény, következés képp se nem nwo, se nem összeesküdözés.
Én megmondom neked, az is jó elgondolkodsz rajta, de azt is leszarom ha leszarod. Véded a rablókat, kúrod az agyadat, közben a válság hazavág téged. Kibaszik veled az élet.
Ha nem lenne nwo topik, még meg is érteném, hogy itt beszéltek errõl! Csak annyit kérünk, hogy ne itt vitassátok ezt meg!
Olyan nehéz ezt a kérésünket figyelembe venni?
Amit ezen túl írok mindenkinek szól, csak neked nem, kérlek ne is reagálj a hsz-eimre, cserébe én se reagálok a tieidre.
De azt mivel magyarázod,hogy már nagyon rég óta tervezték ezt a válságot.
És, amikor erre figyelmeztettek racionális hangok, hogy vigyázzunk, már a 90'-es években is, mi kiröhögtük,hogy hülyeséget beszélnek. Válság? Mi? Mikor most fejlõdik a leg brutálisabban az egész világ? Soha nem látott mértékben növekednek a gdp-k. Egyre több pénz jön létre a gazdasághoz. Stb.
Már akkor megmondták,hogy 2012-re fel akarják forgatni a világot, és létrejöttek ilyen olyan mozgalmak, amik elkezdték lerántani a pénzrendszerekrõl, a fátylat. Jó példa erre a 96'-ban készült money masters doku film. Nem véletlenül történt meg.
Amíg azt a szöveget nyomod, hogy az egész a véletlennek, vagy a sorsnak, a természet játékának tudható be, addig te is ugyan úgy megeszed a faszukat.
Én nem akarok én itt összeesküdözni, annyukkal esküdjön össze a hóhér.
Nem érdekel engem az nwo szarság, én vagyok a legjobban kibukva azon hogy ezt akarják. Ha rajtam múlna azon nyomban véget vennék minden féle nwo törekvéseknek. De sajnos nem rajtam múlik, és sajnos még a forumba is berágták magukat az nwo-sok, hogy a faszomba írtsuk ki õket?
Nehogy már ez a topik is az nwo ideológiák sorsára jusson.
Ezért kell kutatnunk az igazságot, és értekeznünk egymással, hogy lássuk mi is folyik a világban, több szem többet lát alapon.
Vesszen az nwo.
Szerinte a gonoszok irányítják a világot, és azért van a válság, mert az nekik jó.
Az én elképzelésem meg az, hogy a gazdasági rendszer egy mûködõ természeti jelenségként felfogható dolog, amibe még a leghatalmasabbak is csak éppenhogy belepiszkálhatnak, még a legnagyobb belerondítások is rövidtávúnak bizonyulnak.
Szép dolog, ha az államok és nagy pénzintézetek tudatossan próbálak beleszólni ezekbe a folyamatokba, és esetleg a nagyobb kilengések hatásait tompítani próbálják, de senki sem mindenható.
Az ember az állatvilágba is próbálja megmenteni a pandát, meg a gepárdot, de lássuk be ezek a populációk már nem ugyanazt a szerepet töltik be mint korábban, pár az egyedek ugyanúgy néznek ki.
Az abszolútista monarchiák idejében, vagy a római császárok korában is irányítottak az uralkodók, de a birodalom sorsát nagyobb erõk, a történelem viharai alapvetõen sokkal jobban befolyásolták, pedig példátlan hatalommal rendelkeztek, a történelem folyását mégsem tudták az elképzelésüknek megfelelõen varázsütésszerûen módosítani, csak választási lehetõségeik voltak.
A gazdasági folyamatok is ilyenek szerintem.
brown-szerint-vege-a-szabadpiaci-kapitalizmusnak
"Brown maga sem elõször emel szót a szabályozatlan piac ellen. Néhány hete, a The Daily Telegraph címû konzervatív napilapban azt írta, hogy a globális kor elsõ pénzügyi válsága "megmutatta a zabolátlan szabadpiac gyengeségeit". Azok a családok, amelyek mindössze annyi spekulációt engedtek meg maguknak, hogy vettek egy lottószelvényt, egy prémiumkötvényt vagy néhány részvényt, joggal érzik úgy, hogy igazságtalan módon sodorja õket veszélybe a nem általuk keltett felfordulás, írta abban a cikkben a munkáspárti brit kormányfõ, ostorozva azokat, akik MÁSOK PÉNZÉVEL folytatnak "FELELÕTLEN SZERENCSEJÁTÉKOT"
Ez az írás nem feltétlen a legjobb módja annak hogy bemutassam a kérdést magát (a pénzrendszert és annak szabályozó funkcióját) mindössze meg akartam mutatni hogy én miken szoktam töprengeni, és mily módon fogalmazok. Ha érdekel a téma, beszélgessünk itt, vagy ott.
Tehát leírod hogy van bizonyos fokú önszabályozás. Nem tudom ezzel kapcsolatban benned milyen kérdések merültek fel, de bennem az merülne fel, hogy ki/mi gyakorolja ezt a szabályozást, milyen mértékû ez a szabályozás, azaz a világ mely dolgaira van kisebb és mely dolgaira vannak nagyobb hatással.
Nem kell itt válaszolnod, ha úgy érzed hogy csak a topikot szemeteled vele tele. Csak rá szerettem volna mutatni, hogy ugyanarról beszélsz te és OKkultist: ugyanarról a szabályozási rendszerrõl beszéltek, csak néhány részletkérdésben nem értetek egyet (lásd fenti kérdések). Én azt állítom, hogy megérné megtalálni az értelmes párbeszéd módját, és megvitatni hogy miben értetek egyet, és miben nem. Elkezdhetnénk azzal, hogy megpróbálunk kevésbé támadóan fellépni a másikkal szemben (ez nem konkrétan neked szól, hanem mindenkinek).
De ha belegondolsz nem alaptalan, ha egy rendszerben van bizonyos fokú önszabályozás, akkor szerintem jogos.
A világot behálózó gazdasági rendszer is így mûködik, minden gazdasági szereplõ, legyen az multi, vagy akár egy magánszemély a saját érdekeinek megfelelõen fog cselekedni.
Az, hogy elõbb utóbb válság kerekedik az egészbõl, egy más dolog.
Arra szerettem volna utalni, hogy amit a kínaiak mûveltek, nem volt teljesen megszokott, soha nem látott mértékû volt az elõretörés.
Szerintem törvényszerû, hogy a világgazdasági rendszer erre így reagál, szerintem nem lehet olyan élesen elkülöníteni a pénzügyi válságot a gazdasági növekedések által gerjesztett folyamatoktól, de ez csak az én véleményem.
Ezek olyan dolgok amiket senki sem láthat át, csak a jelekbõl lehet következtetni mi is történhet, milyen folyamatok indulnak be mikor egymásnak feszülnek a felhalmozott tõke, és a mûködõ ipari kapacitás.
Éppen ezért kizártnak tartom, hogy valaki tudatosan manipulálná az egészet. Ez csak egy folyamat, ahhoz hasonló ami az élõvilágban is megfigyelhetõ. Ott is van aszály, amikor a ragadozóké a világ, és van a bõség idõszaka, mikor burjánzás van, eközben változnak a különbözõ populációk méretei és "ereje".
Magyarázkodni azt, lehet.