19778
  • horpeti
    Na, én egyet értek veled, csak fölöslegesen nem pofázom. :D
    Várom az ME3-at, mert az ME2 történetét már unom. Maga a rendszer természetesen tetszik, csak már tényleg halál uncsi újrajátszani, minden dobozt, párbeszédet kivülről fújok. :)
  • Pares
    Szerintem ha hasonlítgatunk, akkor először is ugyan azokat a kasztokat kéne, nem pedig egy ME1 adeptot egy ME2 soldierrel.
    Nehéz közvetlenül összehasonlítani a két játék erőit, képességeit, mivel a rendszer átalakult, de vegyük először a soldiert:

ME1:
    -Adrenaline Burst
    -Immunity
    -Carnage

ME2:
    -Adrenaline Rush
    -Concussive Shot
    -Bonus Power

A Marksman és Overkill képességeket nem vettem figyelembe, mivel azok a ME2 új, átdolgozott harcrendszere miatt fölöslegessé váltak, valamint a fegyver trainingeket upgradek helyettesítik. Értelemszerűen a Combat Armor talent is átalakult az új páncél testreszabhatóság és az upgradek miatt. A Fitnesst, a Spectre Traininget és részben a Charm/Intimidate-t a Combat Mastery és az upgradek helyettesítik. Az ME1 fegyver modjai átalakultak erőkké és upgradekké. Tetszik, nem tetszik.

Nézzük az Adeptet:

ME1:
    -Throw
    -Lift
    -Warp
    -Singularity
    -Barrier
    -Stasis

ME2:
    -Warp
    -Throw
    -Singularity
    -Pull
    -Shockwave
    -Bonus Power

Namost a Basic Armorral és a Pistolsal ugyan az a helyzet, mint a Soldiernél vagy bármely másik kasztnál, vagyis más rendszerben kezelik őket. Az erőkhez azt is számítsd hozzá, hogy az ME2-ben két fajtából választhatsz mindegyiknél. A maradék talentel ugyan az a helyzet, mint a Soldiernél, vagyis az, hogy átalakultak.

Összegezve:
    Nem lett kevesebb használható talent (sőt ha úgy vesszük, nagyobb a választék, mert a meglévőknek két fajtája van), csak az olyan talentek, mint az Assault Rifle, Pistol, Shotgun, Sniper Training bónuszai az új rendszer miatt átalakultak az adott kaszt "speciális" képességébe (mint a Combat Mastery) és upgradekbe. Ugyan ez a helyzet a modokkal is. A Charm/Intimidate az új Paragon/Renegade rendszerbe alakultak át és a már említett "spéci" képességbe. Szóval azok a talentek, amiket te harc közben aktívan használni tudsz, nagyon is ott vannak, a stat növelők pedig részben átalakultak upgradekké, részben más erővé. Az, hogy most nagyobb léptékben fejlődsz, és egyre több pont kell az erők következő szintjére, az ízlés dolga, nekem személy szerint sokkal jobban tetszik, mint a miniatűr léptékű egy pontos fejlődés.
    Szóval teljességgel hamis az az állítás, hogy a talentek 80%-át kivették.

"Egyébként RPG-vel játszottál már? Pl: 500 különböző kard 1-1pont sebzés/páncélátés stb különnbséggel. Természetes, hogy a legjobbat/legjobbakat tartja meg az ember, a többit meg eladja. Ez így logikus. Vagy ott van a Borderlands több millió fegyvervariációval. Pont ez a lényege a loot rendszernek. Hogy választások, apróbb dilemmák elé állítsa a játékost a bőség zavarával, hogy hatékonyság, stratégia, stílus és szimpátia alapján választhatja ki milyen felszerelést vigyen magával."

Igen, képzeld el, játszottam már, és nagyon szeretem az RPG-ket. Csak ideje lenne már felfogni, hogy a Bioware a Mass Effectet nem pusztán RPG-nek csinálta, és az így beléerőszakolt "oldschool" RPG elemek csak visszatartották az embert. Az inventory és a loot nagyon el volt rontva, mivel eleve rengeteg ugyan olyan fegyver volt, már a játék közepe felé idegesítővé vállt az egész inventory, a pénznek se volt gyakorlatilag értéke, és ha többször végigjátszottad, akkor eléggé a vége előtt meg lehetett szerezni a legjobb Spectre-s fegyvereket meg páncélokat, szóval minden más mehetett omni-gélnek. Ilyen rossz és idegesítő megoldást én még RPG-ben nem igen láttam. Érdekes módon a DA:O-ban valahogy egyáltalán nem idegesített a loot meg az inventory, ugyan ez a helyzet a BG-vel vagy a többivel.
    Azt kell megérteni, hogy kicsit más műfajt is ki akartak próbálni.
    Félreértés ne essék: Egyik legkedvesebb játékom a Mass1, de a Bioware szvsz a Mass2-vel érte el igazán ezt a Cinematic-TPS-Shooter-RPG hatást.

Egyébként a loot és az inventory számos más, nem éppen RPG játékban is megtalálható, szóval ez nem éppen a legegyértelműbb jellemzője a műfajnak. Kindred Blades röviden ki is fejtette, hogy miért.
  • Bhalage
    sztem teljesen jók a default arcok (ffi és női is) :D
  • Renegade
    ja, ez Line-nak ment, csak még korán van :-)
  • Renegade
    lehet azért mert nem vagyunk metroszexuálisok, és olyan régivágású pasik vagyunk, akiknek nincs emo hajunk, megesik, hogy borostásak vagyunk, nem használunk q10-et, ja és mert a hegg és a szarkaláb az férfias. :-)
  • Renegade
    ezt már kiveséztük párszor, az ME sosem lesz rpg, az CRPG, abból is a modernebb :-)
  • Line
    Nem értem hogy lehet ezzel a csunya karival tolni. :) Ott az arcgeneráló.
  • wedge31
    Ez se igaz mert akkor minden játék rpg mert a föhöst te játszod el még a legbutáb fps-ben is.
    Kevered a szinjátszásal a rpg lényege a karakter generálás ,fejlödés ,skill fák ,inventory rendszer a választások lehetösége és igen valamilyen szinten a loot is.

A pure rpg meg mi a manó ? még az életbe nem halottam ezt a kifejezést crpg-ék kapcsán ha a oldschool rpg-re gondolsz abba is van loot.
  • MerlinW
    Örülök, hogy megragadtad a lényeget. Mindegy, részemről téma lezárva.
  • Kindred Blades
    Nem, nem.
    Az RPG roleplaying game. Szerepjáték. Nem a lootoktól lesz RPG, hanem attól, hogy szerepet játsztol.
    A pure RPG-kben kevés loot van, mert nem ez a fókuszpontja. Amire te gondolsz, az a hack'n'slash.

Ezzel nem azt mondom, hogy az ME2 pure rpg, csak azt, hogy ne oktass valakit az rpg-ről, amikor hack'n'slash jellemzőkről beszélsz.
  • MerlinW
    ME1:

ME2:

Egyébként RPG-vel játszottál már? Pl: 500 különböző kard 1-1pont sebzés/páncélátés stb különnbséggel. Természetes, hogy a legjobbat/legjobbakat tartja meg az ember, a többit meg eladja. Ez így logikus. Vagy ott van a Borderlands több millió fegyvervariációval. Pont ez a lényege a loot rendszernek. Hogy választások, apróbb dilemmák elé állítsa a játékost a bőség zavarával, hogy hatékonyság, stratégia, stílus és szimpátia alapján választhatja ki milyen felszerelést vigyen magával.

ME1-ben igaz hogy 3 tulajdonsága volt minden fegyvernek, viszont 9 upgrade-et lehetett beléjük tömni (a 100-ból), amelyeknek szintén volt 2-5 plsuz tulajdonságuk. Emmellett ugye ott voltak a páncél upgrade-ek a külön biotikus upgrade-ek, stb.

Csak ugye már az első rész megjelenésekor sírtak a népek, hogy túl bonyoltult nekik ez a rendszer... Kb, mintha kivennék a Dragon Age-ből az intentory-t a felvehető tárgyakat. ME2 szintű kellemes egészestés hack&slash mozi lenne abból is.

• Pares
    Ja ez a "szerintem a fű piros színű" vélemény tipikus esete.
  • Pares
    Szóval én vagyok a troll, aki szintén csak a saját véleményem írom le, közben pedig cáfolom a valótlan alapokon nyugvó vádakat (melyek nem véleményfüggőek). Te tudod.
  • Pares
    A statok, a statok... Sok értelme nem volt, mivel az egyre jobb felszerelések alig tértek el egymástól. A legjobbakat megtartottad, a gyengébbeket (amikből több tíz vagy akár száz darab is összegyűlt) meg eladtad/átalakítottad. A fegyverek közt csak a lövés/célzás módban volt külömbség. Szóval erről ennyit. Az, hogy a rengeteg szemét helyett most jól kidolgozott, adott védelmek ellen bónuszokat adó fegyverek vannak, mind más tulajdonságokkal, az egy hatalmas előrelépés (szvsz, mégha kicsit át is estek a ló túloldalára, és kicsit kevés a fegyver).

"Az első részben meg sokkal több skillje volt minden karakternek, volt vagy 15, itt meg 5."

Nemtudom, hogy az ilyen fajta hülyeségeket honnan szeditek, de kiváncsi lennék rá.
  • MerlinW
    Ő vitatkozik magával, én csak leírtam egyszer a véleményemet, és még csak nem is neki:)
  • Calver
    nem akarom megsérteni egyikőtöket sem, de azt ugye realizáljátok h a hatalmas vitátok a legtöbb fórumozónak bőven a TLDR kategóriába esik?
  • wedge31
    Dont feed the troll...

• ollie
    Pont a statok a lényeg, kit érdekel hogy néz ki a fegyver?
    Az első részben meg sokkal több skillje volt minden karakternek, volt vagy 15, itt meg 5.
  • Pares
    Mégegyszer elolvastam, és ennyi valótlan dolgot leírni. Hát ez nem semmi...

A 100+ fegyverre kiverheted, ha összesen volt 2 modell minden fegyverre meg 3 skin, a többi csak a statokban tért el.
    Honnan szedtél olyan baromságokat, hogy a képességek 80%-át kivették? B+, ez egyszerűen nem igaz! Nem vettek ki képességeket, sőt, újakat raktak bele, és a már meglévők és újak is sokkal jobban ki vannak dolgozva. Csak annyin változtattak, hogy most nem 20 (vagy mennyi) pont kell (minden szintlépésnél egy-egy), hogy kimaxolj egy képességet, hanem "gyűjtened kell", mert egy lépés több pontba kerül, viszont nagyobb a bónusz is.
    A párbeszédek nagy részét kivették? Emberke! Pont arról beszéltek megjelenés előtt, hogy sokkal több párbeszéd van az egész játékban (ami egyértelműen érzékelhető is), mint elődjében.
    Nemtudom honnan veszel ilyen baromságokat, de legközelebb gondold át kétszer, vagy inkább le se írd.

(Megsértődés: Allowed)
  • MerlinW
    Így mindjárt más a leányzó fekvése:)
  • Doom 4
    Bocsánat nem az egész játékra értettem hanem csak és kimondottan a harcrendszerre. Bár a kettőé jobb lett minden téren szerintem de amúgy azt be kell látni hogy maga a fegyveres harc ami nagyon nagyot lépet előre.
  • Bhalage
    mar megint me1 vs me2 vita?!
    PARTTALAN VAZZE
  • horpeti
    Én is azt hittem. Valszeg csak a vorcháknál van ilyen. Krogannél is láttam, ha sokat békénhagyod, visszanő a páncélja.
    Persze csak insanityn. Kisebb fokozaton nem tapasztaltam ilyet, igaz, azokon semmise volt. :D
  • JethroHUN
    Jó gyógyul, de a shield, javítja is vagy mi van? Akárhogy nézem a shield akkor sem elektromos, vagy kinetikus, az csak páncél, mint a golyófogó mellény, van, szétlövik, nem javul meg magától.
  • Pares
    Hahaha! Ne légy szánalmas! Milyen az a "hozzám hasonló"? (Ezt veheted költői kérdésnek is)
  • horpeti
    Én azt néztem, ha sokat várunk, akkor HPtól függetlenül kerül vissza a pajzs, barrier, sőt a shield is (pl. vorcháknál egyszer megtörtént, hogy legyengítettem, aztán 10 másodperc után full HP full shieldded jött vissza. mondjuk ő regenerálódott. :D
  • readswift
    Megkéne kérni moddereket hogy modolják meg az ellenség cooldownjait, hátha akkor dobál barriert. De szerintem akkor is cask félhápénál fogna hozzá. Gethek is mindig félhápéval meg full pajzsal kerülnek elő valami zugból.
  • horpeti
    Nem is elég realisztikus, hogy fél másodperc alatt nyílik az ajtó. :P (a kép elsötétedik, de már hallom az ajtónyitást) :D
  • horpeti
    Jah.. mondjuk nálam csak pár másodpercig tölt, nagyon nem szoktam elmerülni... :D A hajóban meg néha egy villanás, csak a küldetések betöltése sok.
  • MerlinW
    Játsz az első résszel és meglátod:) Nincsenek töltőképernyők a játékban, hanem "élő" átvezetők vannak. Többnyire liftekben amiben töltés közben szól a zene, elmondják az aktuális híreket, pár mondatot dumálnak a szereplők.

Most így leírva, valóban mennyivel jobb a töltőkéőernyő...
  • readswift
    ...nem túlzás hogy nem ismertünk rá a játékra páran. Én pl csak horizon után ismertem rá.
    Nem tudom melyik a jobb, hogy az 1-ben gyakorlatilag nem lehetett elrontani a karakter buildet, társ meg volt 2féle, harcban viszont bármikor elhasalhattál, vagy a 2 ahol a társak közül is lehet rosszul választani és buildből is. Viszont ha eltalálod akkor nem nagyon tudnak megfingatni. Nem sok kohézió van a kettő közt.
    -Hajlok affelé hogy a 2. jobb...
    Viszont ez a pajzs rendszer elég primkó lett szvsz, de gondolom csinálnának jobbat ha tehetnék, valszeg hülye hozzá az AI hogy taktikusan dobálja magára a barriert amig 3-4en bekerítenek. Azért egy krogan battlemasternek illene elkenni a szádat , főleg túlerőben.
    Mindkettő szerethető, nekem az is tetszene ha megkapnánk az 1-et a 2 mechanikájával (meg a metro grafikájval) de még a fordítottja is (gyerekbetegségeket leszámítva).
  • MerlinW
    Na látod, pont a hozzád hasonló vásárlók miatt butítják/egyserűsítik a játékokat:)
  • horpeti
    Mi az a liftezés?
  • Pares
    A társak közti dumálás nekem is hiányzik (remélhetőleg pótolják majd), de a liftezés maga egyáltalán nem.
  • Pares
    Valótlan képet festetek le a két játékról, az nem tetszik.
    Rendben, neked jobban tetszik az első rész. De nem kell úgy beállítani, mintha ez az emberek többségére igaz lenne, és mintha az általatok szajkózott ún. "visszalépések" általánosan elfogadott tények lennének. Mert nem azok. Ezért is linkeltem be a szavazásokat.
    De a közérdek végett inkább itt és most zárjuk le a vitát, mert úgyse vezet sehová.
  • Renegade
    ja, mindezt úgy, hogy ME2 párti vagyok
  • Renegade
    "ja, liftezés..."

hogy én hogy utálom, ha valaki előbb írja le, szóról-szóra, azt amit én akartam. :-)
  • Renegade
    én bírom a stílusod, de ez azért egy picit öngól :-)
    már mint az ME1 vs ME2 link, ugyanis 40%-60%, amire rögtön beugrik egy szép szó: megosztott, vagy a választási hülyeséget meglovagolva, az ME2 alapítja meg a galaktikus tanácsot, de alkotmányt, haderőreformot (hopp, biztos ezért kell Juhász kapitánynak egyedűl lófrálni a galaxisban) egymaga nem tudja módosítani.

na de a hülyeséget félretéve, el kell fogadni, és tiszteletben tartani, hogy 10 emberből 4 az ME1-el játszik szívesebben, ja ez szól Dante-nek is :-)

szerintem erről kár vitázni, pláne, hogy mind két csapat a gabona termesztőkre vadászik :-)
  • gfreak
    az is tipikus hogy jössz és már megint osztod a népet, csak mert neked nem tetszik amiket állítunk

mert az amit te itt most leírtál természetesen semennyire nem sarkított, fullobjektív és különben is, te vagy a megtestesült ME2 fanboy vox populi, szóval neked van igazad...

érdekes hogy átsiklasz afölött is, hogy ugyanúgy utálta az áélettelen bolygókat is, meg a bázisokat is felsorolta a negatívumok közé...azaz: tudjuk hogy az rossz volt, köszönjük, de nem ezért jön be nekünk jobban az egy

a fejlődésről már leírtam én is többször a véleményemet, hogy sokkal kifinomultabb és sokrétűbb karaktereket tudtál létrehozni, amit itt a kettőben lebutítottak rendesen..aztán hogy ezt te elfogadod vagy vakon álítod a konzolharcos generáció bugyuta szintjére süllyesztett játékoktól elvakult fanboyok véleményét, az már a te dolgod..

nem arról van szó hogy a ME2 egy szar játék lett, pusztán arról hogy a ME1-hez képest bizonyos területeken visszalépés (megalkuvás az eladások növelésének érdekében..azaz: akkor jó ha egyszerű mint a faék, mert viszik rendesen)

uff
  • Pares
    Most nincs kedvem szóról szóra leírni minden mondatodról, hogy mennyire sarkítottan, hamisan állítod be a dolgokat (tipikus), szóval csak ennyit emelnék ki:

"Ennek ellenére az 1 jóval összetettebb volt, sokkal inkább RPG, mint a 2. 1-ben az ötlet is több volt, kidolgozottabb is volt, stb."

Az ME1 összetetettsége ott merült ki, hogy órákat töltöttél el omnigél gyártással. Nem volt összetettebb, mint a második rész, csak idegesítőbb. Több ötlet volt és jobban ki volt dolgozva? Hooool? Jézusom! Frissítsd már az emlékeidet, kérlek! Üres, élettelen pályák (a "felfedezhető" bolygókról már nem is beszélek, azok szimplán bűnrondák voltak), ugyan azok a copy-paste bázisok. Az ME2 egyik legnagyobb erénye, hogy fényévekkel jobban ki van dolgozva.
    Aztán azt mondod, hogy az első rész jobban RPG volt. Nemhinném. Eleve nem is annak készült. A Mass Effect széria TPS-Akció-RPG-nek készült. Az első rész ebben elég csúnyán elbukott, mert a lövöldözős/akciózós rész eléggé gyenge lett és körülményes, sokkal kevésbé élvezhetőbb és tempósabb. RPG elemeket is csak a túlzsúfolt fejlődésképernyőn (tök jelentéktelen légyfignyi fejlődések) meg ugyebár az ajnározott inventoryban láthattál, ahol órákat töltöttél a szemét kidobálásán meg omnigélre változtatásán. Kiráz a hideg, ha rá gondolok. A folytatásban kijavították a gyengus harcrendszert, és nagyobb léptékű fejlődésrendszert vezettek be.
    Szóval míg az első rész a Bioware saját elképzelései és a kategória "követelményei" szerint közepesre sikeredett (most a játék mechanizmusáról és kidolgozottságáról beszélek, a történet más kategória...), addig a folytatás sokkal jobban teljesített e téren, sokkal kompaktabb és élvezhetőbb (szvsz) játékká állt össze.
    A többi említett dolgot már korábban tízezerszer kitárgyaltuk, azokra tényleg nincs kedvem kitérni. Csak annyit mondok röviden, hogy szerintem nincs igazad és nem értek veled egyet. :)

Arról pedig, hogy az emberek mennyire csalódtak a második részben és ki melyik részt szereti jobban, itt a válasz:
    Csalódtál a Mass Effect 2-ben?
    ME1 vs. ME2
    Továbbá ott a kritikák, Metascore, eladások. Nincs miről beszélni.