8043
A TOPIK TÉMÁJÁHOZ NEM KAPCSOLÓDÓ HSZ-EK TÖRÖLVE LESZNEK!
-
Nandusz #1889 Na akkor tisztázzunk pár dolgot, ami úgy tűnik nem egészen világos.
1. Támogatott hitelnél nem foglalkozik a bank azzal, hogy kiadod, vagy eladod a lakásodat abban az esetben, HA: a lakásra felvett hitel fedezetéül, nem az ominózus lakás szolgált, hanem egy másik ingatlan. Kvázi a tulajdonlapod ebben az esetben 'tiszta', tehát szabadon ki-, ill. eladhatod azt. Persze a bank tájékoztatásáért (és hangsúlyozom, hogy nem engedély kéréséért) kaphatunk piros pontot a banktól. :D
A bankot akkor érdekelné a dolog, ha a jelzálog a megvásárolt lakáson (is) van, mivel egy esetleges törlesztőrészlet nem fizetése esetén a bérlő beleköphet a banki (jogos) eltulajdonításba. De egy másik ingatlan megterhelése esetén az eladási ill. bérbeadási tilalom egyértelműen arra szól, azaz a megterhelt ingatlanra kell kérvényezni mindenféle banki engedélyt. Tehát a kulcs mindig az, hogy mi van a tulajdoni lapra rávezetve. Na az én esetem is ilyen.
2. Az albérlet után fizetendő SZJA 25%, tehát 100E után marad neked 75E. Ezt is azért tudom ilyen jól, mert én is hivatalosan adtam ki a lakásomat, mert a bérlőnek így volt a jó. Akkora bruttó összegben egyeztünk meg, aminek a nettója az én elképzeléseimmel azonosak voltak. Tehát így az adó része a bérlőt terheli. Az más kérdés, hogy én fizetem be az APEH felé negyedévente.
-
#1888 Ja, azután megnézheted magadat. Én lakásomban pl. két perc alatt lehet milliós kárt csinálni különösebb erőlködés nékül, azt vajon ki fedezi, ha feketézel. Ne viccelődjünk. Lelakott putrikat ésszerű feketén kiadni, de amúgy lutri. -
Jacky #1887 OFF vége, térjünk vissza a rendes fiúkra! Azaz rám -
Jacky #1886 Ugyan ki adja ki a lakását hivatalosan? Főleg ha kézbe megy a havi bérleti díj? Szerintem senki. -
#1885 Másrészt, ha hivatalosan adod ki a lakásod (ellenkező esetben nagyon ráfázhatsz) akkor abból keményen adózni kell. Ergó, ha amúgy nem vagy munkanélküli, akkor közel fele ugrik. A feléből meg igen nehéz fizetni egy meglehetősen magas törlesztőrészletet. Példaként, ha mondjuk én havi 100k-t utalok a banknak részletre, de ha 60-ért adnám ki a lakást, maradna belőle 35. Húha! Abból nem bérlek másik kecót! (és akkor felújítási, karbantartási, biztosítási és romeltakarítási kiadásokról nem is beszéltünk)
Ennyit arról mi éri meg és mi nem. -
#1884 Támogatott hitelnél a bank kiköti, hogy az ingatlan csak az ő engedélyével adható ki (igazándiból nem is adható ki, de esetleg egyénileg elbírálják, ha kedvük van hozzá), márpedig semmelyik bérlő nem olyan hülye, hogy aláírjon olyan szerződést, amiben olyan durva korlátozások vannak, mint amit a bank minimálisan elvár az engedélyéhez. Jelzem ez az összes fedezetként szolgáló ingatlanra IS igaz. -
#1883 Tulajdonlás problémák. Aki a birtoklás szinten marad nem képes erre. -
#1882 Értelek. Majd egy 5-10 év múéva, illetve amikor letelik a kölcsönöd akkor viszont lesz egy házad. A bevétel meg odamegy ahova teszed. Kérdés az, hogy a mai világban menyire garantált a hosszútávú munkahely...? -
#1881 Hát akkor ők is öröklés vagy hasonló árán jutottak pénzhez, nem pedig a nagyon jól fizető állás révén. Igy viszont mindenki addig nyújtozkodjon amedig a takarója ér. Nem szabad úgy hosszútávra tervezni, hogy semmi sem biztos.
Házat ha eladják, és vesznek egy kisebbet, kettöjüknek elég lenne. -
Nandusz #1880 Na ez sem ilyen egyszerű ám. Pl. nekem is van egy lakásom vidéken, amit kiadtam albérletbe, mert a munkám megkövetelte a helyszínváltást. Jelenleg a cégem biztosítja az elhelyezésemet, de kérdés meddig, hisz ez ugye nekem ingyenes, rezsi mentes ellátás. Na most az albérletből bejövő összeg már régóta beleolvadt és részét képezi a megélhetésemnek, kvázi abból nem tudnék elmenni egy másik albérletbe csak úgy, hanem alapjaiban át kéne szerveznem a kis egyéni mikrogazdaságomat. Nem beszélve ugye arról, hogy az esetleges új albérletbe keményen kéne fizetnem a rezsit is, ami alól jelenleg fel vagyok mentve. Nem azt mondom, hogy nem tudnám, csak azt állítom, hogy áldozathozatalra kényszerítene ez az akció.
Másfelől meg azért is 'csuka fogta róka - róka fogta csuka' ez az ötlet, mert mint nekem is, úgy másoknak is javarészt állami támogatású kölcsönből lett a lakásunk, aminek a havi törlesztő részlete kb. egy albérleti díj összege. Tehát pl. alapul véve az én esetemet, jelenleg olyan, mintha nem is létezne semmilyen plusz bevételem a kiadott lakásomból, mert az albérlet a havi törlesztő részletet finanszírozza. -
#1879 Rendkívül bölcsek vagytok így elméletben, de gyakorlatban a dolgok nem így működnek lakáskiadás/bérlés terén szvsz. Mind1, álmodni jó. -
#1878 Tudod, ahol van pénz, mint egyik ismerősnél: 3 szintes kecó, szintenként 100 négyzetméter, ott egyszerűbb lenne inkább 3*70 négyzetméteres, fenntartható házat építeni. Ők akkor csinálták, mikor a gyerekek kicsik voltak. Most felnőttként egyik se maradt ott. Szerintem egy 4 tagú család 70 négyzetméteren elvan azért. Két házat 15-20 évig bérbead valaki, karbantartási és rezsifizetési kötelezettséggel a bérbevevő felé azért lehet, hogy már az ára is visszajött volna. Ezt is gazdálkodásnak hívják.
A másik dolog: Szép saját erőből megoldani mindent, csak kb. lehetetlen. Ha egy szülő normális, akkor nem a segge alá teszi s gyereknek a házat, hanem megengedi, hogy beköltözzön és a bankkölcsön helyett a családnak fizesse a részleteket - kamatmentesen. Hidd el, nagyon sok család megmenthető lenne ilyen belső gazdálkodással.
Például náluk mindkét lány férjhez ment. Nem akartak otthon lakni, ezért saját erőből saját megoldás felé indultak. De az élet úgy hozta: apjuk munkahelye megszűnt (a cég ahol dolgozott), anyjuké veszélyben. Ki fogja fenntartani a 300 négyzetméteres házat és főleg miből? -
#1877 Aha nem is rosz ötlet. Egy városi lakás sosem fog üresen állni, külvárosban pedig olcsóban kapsz albérletet. Olcsobba kell menni mint a tied, igy a sajátodat is kaban tudod tartani. Bár ha mint vállalkozás megy. Nem tudom hogy mennek...
Akkor amortizációra is talán lelehet valamicskét írni, abbol pedig rendbe lehet szedni a lakást. -
#1876 Jó gondolkodás.
De nem tudom, egyrészt a többség nem teheti meg hogy házat épüljön a gyerekének. Föleg ha nem is egy gyerek van...
Másrészt biztos vannak olyanok akik elvárják, én mondjuk nem várom el (majd, ha odakerülök) részben mert nem olyan országban élünk ahol ez alap dolog. Másrészt, ha még azt is alám teszik akkor mikor kezdek el megdolgozni bármiért is? Valamikor saját lábra is kell állni, és saját eröböl kell megszerezni a dolgokat, megaztán nem akarok én késöbb semmit se hálálkodni meg évekig köszöngetni dolgokat. Inkább magam megdolgozom a dolgaimért, minthogy hálálkodni keljen értük...
persze sokan vannak akik soha életükben nem dolgoztak és nem is fognak...
sírnak rínak aztán anyuci meg apuci mindent megvett nekik... telket házat, kocsit, asszonyt...
-
#1875 5let:
Ingatlant azzal a céllel kell venni, hogy bérbe adjuk és a bérből bérlakásban lakhassunk s így szabadságunk megmarad, bármikor bárhova szabadon költözhetünk. -
#1874 Azért egészségesebb gondolat lenne a feleslegesen elköltött pénz helyett belátható távolságban, külön építeni a gyereknek. Akár akkor, mikor pénz van rá, bármekkora a gyerek. Egy üres ingatlan kiadható, visszahozhat a rá fordított pénzből.
Amikor a gyerek elég idős, birtokba veheti, ami egyidejűleg jelentheti azt is: eladja, másikat vesz helyette, ha nem tetszik neki.
A kedves szülők meg élhetnének akkora házban, amit akár nyugdíjasként is fenn tudnak tartani. Ahelyett, hogy mikor nem megy a gyerekeknek kéne befektetni vissza nem térülő költségeket a nagy ház fenntartásába.
Gondolkodtam már olyanon: milyen egyszerű lenne, ha az emberek képesek lennének aktuális szükségleteiknek megfelelő méretű házakba, lakásokba költözni, az élet változásai alapján. -
#1873 Nem azért vesznek házat ill birtokolnak házat az emberek itt, hogy birtokoljanak valamit... hanem kell egy biztos pont. bármikor bármi lehet az emberek töbsége márol holnapra él. más országban azt nézik, hogy milyen papirod van és nem azt hogy hol laksz, nem pofára mennek a dolgok. Itt ha egyszer utcára kerülsz... akkor nincs otthonod házad se lesz. pl. albérletből kidobnak csak ugy...
hát igen a gyerekek odaköltöznek persze szép gondolat...
de erre anyit mondok, a szülöket rokonakat kapod és nem választod. feleséget férjet választhatsz... gyereket igaz te csinálod de attol még nem tudod meghatározni milyen legyen...
egy faluban lakunk nagyszüleimmel... hát igy is szar, nem még ha egy házban laknánk...
:S
-
#1872 Brilliáns gondolat -
#1871 Kiváló gondolat! Sokszor gondolkodom rajta, miért van, hogy sokan leragadnak a birtoklási szinten.
Meg azon: emberek időt, pénzt fáradtságot nem kímélve felépítenek iszony nagy házakat, hogy majd a gyerekek is ott lakhatnak családostól. Van aki tényleg, mert muszáj, semmi jóra nem vezet. De a legszebb: bármelyiket megkérded: "Te odaköltöztél volna családostól a szüleidhez?" mindig az a válasz: Soha. Akkor meg minek? -
#1870 Amit birtokolsz az birtokba vesz. -
#1869 :DDDDDDDDDDDDD -
#1868 Azokban az országokban az emberek nem ott élnek ahol házat tudnak venni, hanem ahol van a munkahelyük. Ha munkát váltanak odaköltöznek. Egyszerübb és jobb, egyfajta körförgás. Itt nem tudod megcsinálni, nem mehetsz el az ország másik felébe, hogy majd lesz munkám... nem biztos ám, hogy lesz...
ott eltudnak menni, van álláslehetőség, és keresnek anyit hogy megérje tovább állni.
Nálunk ha saját lakásod/házad van akkor van valamid, egyfajta biztosíték a ház. -
#1867 ASD:AS:D:ASD:A:SD:SAD:DS -
#1866 A hanghatásokat hanyagolhatjátok! -
#1865 "A nőket inkább hanghatásokkal, szavakkal, a férfiakat képekkel lehet tűzbe hozni." - Általában ez is igaz.
Szal hangosan kell fingani, közben meg szavalni, és akkor sínen vagyunk. -
#1864 Ugye mondtam, h a nőknél általában nem a külső az elsődleges szempont párválasztásnál...:D
-
#1863 nagyon elment offtopicba a beszélgetés...inkább
ezt olvassátok el:) -
#1862 Igen sajnos, pedig szerintem nem lenne hülyeség ha nem kéne mindenkinek házat venni ugye, mert akkor csak a kocsira kéne hitelt felvenni azt pedig lehet azért fizetni, a kettőt együtt sokkal nehezebb. -
#1861 Igen ,de külöföldön nem állami bérlakás van és nem is arról beszélek. Pénzes emberek vesznek egész házakat és bérbeadják. Nem úgy működik ugye mint az albérlet mert gondolom nem baszhat ki, ahogy itthon az albérletben, de egész jól működik a rendszer és nincs annyi ember eladósodva... -
#1860 Ma tudok önkormányzati olcsó bérlakást. A szobába nem merek bemenni, mert leszakad a padló és egy emelettel lejjebb kötök ki. Frissen felújított ház. A lakásokon belül vízvezeték, csatorna, kábelcsere a lakók sara volt. Majd beszámítják alapon. 40 eFt a havi bérleti díj. -
#1859 Akkor te nem keresel sokat. Az alternatívádról annyi: ha nem vagyok ekkora ... már 20 évesen elhúztam volna innen, mint a vadliba. -
#1858 Sok országban működik a bérlakás rendszer, olyan lakóparkok ahol akár egy életen át is bérelhet valaki lakást, igen kedvezményesen. De ez a rendszer nálunk teljesen ismeretlen. -
#1857 #1851
Ha a mostani munkáddal és fizetéseddel elégedett vagy, és örömmel csinálod azt amit, akkor nincs gond.
Hogy az amit dolgozol a tanult szakmád-e vagy sem - szerintem - totál mindegy.
Egyetértek azzal, hogy a több pénzért nem a több munka a megoldás.
Hanem a kevesebb ám jóval értékesebb.
Jóval több múlik az emberen, mint amennyi nem.
A keresztbe tétel meg csak edzi az embert. -
#1856 régen volt bérlakás, az embereket annyira nem is érdekelte a tulajdonjog, havi 500 forint a fővárosi tanácsnak és hello.
dehát, manapság a retek állam nem töri össze magát, hogy építsen ocsó kecót... -
#1855 A fő probléma szerintem ma a lakásszerzés. Mivel idehaza mindenkinek saját lakása van, amit öröklés vagy hitel nélkül ma szinte lehetetlen venni. Mondjátok hogy az albérlet a legnagyobb pénzkidobás az ablakon, de külföldön (nyugatra) mégis szinte mindenki bérlakásban él (nem albérletben ez igaz). Akkor hogy is van ez? -
#1854 Szerény személyem.
Van igazság abban amit mondasz, de nem minden esetben múlik rajtad a sorsod. Jó ha vannak komoly terveid, de mindig sokan tehetnek keresztbe, ne feledd. -
#1853 Hát ez az...
Ez szerintem mindenkinek megpördül a fejében, de a legtöbben csak odáig jutnak, hogy "ha vállalok mégegy műszakot/keresek másodállást, akkor valamivel több pénzem lesz, így többet tudok majd félretenni".
Hát én ezt nem akarom. :D
Én nem többet akarok dolgozni, hanem ugyanannyi munkával akarok többet keresni.
Azt is tudom, hogy ha kétszer ennyit keresnék, az sem lene elég ahhoz, hogy egyről a kettőre jussak...úgyhogy...stúdió.....:D -
#1852 Salsoul 1850-es hsz-ére válasz. -
#1851 Én foglalkoztam. Múlt időben.
Ugyanis nem a szakmámban helyezkedtem el az iskola után, hanem elmentem vendéglátózni, hogy több pénzt keressek.
Rengeteget dolgoztam szabadság, ünnepnap nélkül.
Így tudtam megalapozni a jövőmet és most már "megengedhetem magamnak", hogy a tanult szakmámban átlagbérért dolgozzak napi 8 órában, hétfőtől-péntekig. -
#1850 szerintem nem csak azt kell nézni, hogy mennyi a mostani pénzed és abból mennyit tudsz megtakarítani és mikkora lesz lakásod hanem azt is, hogy miként lehetne több fizetésed
sőt ez utóbbival sokkal jobban megéri foglalkozni
Ki mennyit foglalkozik azzal, hogy több pénzt keressen, ha egyáltalán foglalkozik vki ilyennel?